|
|
#121 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ciąża w wieku 20 lat
Cytat:
Ja jeszcze mam pytanie do autorki: Mówisz, że ślubu teraz nie weźmiesz. Czyli co, nie jesteś pewna partnera? Bo rozumiem kogoś kto uważa małżeństwo za instytucję niepotrzebną i chce żyć bez tego - wtedy wszystko jest ok. Ale kompletnie nie rozumiem podejścia - ślub jest ogromnie ważny, na pewno kiedyś go wezmę, ale jeszcze nie teraz, teraz tylko zrobię dziecko. Więc nie jesteś partnera pewna na tyle, żeby mu ślubować, ale chcesz mieć z nim dziecko? Nie rozumiem. |
|
|
|
|
|
#122 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Są osoby, które ślub chcą mieć huczny i duży. A to kosztuje niestety. Więc najpierw chcą mieć dziecko i zamiast oszczędzać na koszty ślubu to pieniądze wydać na rzeczy dla brzdąca a potem jak autorka skończy studia i znajdzie fajną pracę to się pobrać.
|
|
|
|
|
|
#123 |
|
Zadomowienie
|
Wydaje mi się że ciężko jest odłożyć na ślub mając dziecko. Małe dzieci często chorują więc na leki wydaje się fortunę. No i ubranka często się kupuje, bo dzieci rosną jak na drożdżach
A z tą dobrą pracą to jest coraz gorzej. Moja koleżanka (z dużym doświadczeniem zawodowym) ciągle szuka pracy a przeważnie jej proponują umowe zlecenie za 1500 zł. Może za kilka lat sytuacja się polepszy, ale może się też pogorszyć jeszcze bardziej.
|
|
|
|
|
#124 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sama zaszłam w ciąze bardzo wczesnie, nie byłam na to przygotowana, ale jakoś trzeba było dać sobie radę. Nie załuje, ale gdybym mogła zaczekać to bym to zrobiła. Mamy na własność dom po rodzicach, nie musimy brać kredytów. Tż sam pracuje, bo ja mam bardzo duzo obowiązków domowyc przy dwójce małyc dzieci, no i jako żona, To obiad to pranie to sprzątanie itp itd. pozatym nie mam ich z kim zostawiać. Zaczęłam studia, ale musiałam zrezygnować, ponieważ po pierwsze, nawet podczas zjazdów trzeba dziecko zostawiać, a często było tak że dziecko chore, i jak je komuś podrzucic. Bez serca zostawić komuś chore usmarkane z gorączką małe dziecię. Finanse skurczyły się, a dojazdy, opłaty za studia materiały to niestety dość spory wydatek. Na te chwile nie znajde zadnej porządnej pracy. Studia muszą poczekać aż dzieci podrosną a sytuacja ustabilizuje sie na tyle, ze będę wiedzieć że mogę sobie na to pozwolić. Mój tż wbrew pozorom nie zarabia mało, wyciąga około 5 tyś miesięcznie. Zimą w domu jednorodzinnym trzeba kupić opał - 1500 zł, opłacić auta, naprawić je, opłacić rachunki typu woda prąd internet, około 1000-1500 zł zostaje w spozywniaku, na dzieci też ponad 1000, zalezy czy są zdrowe czy nie, i tak naprawdę za wiele nie zostaje. Na paliwo też idzie sporo bo okolo 600 zł. A w dom niestety też trzeba wkładać i go remontować. Dopiero kiedy jest się tak naprawdę mamą to otwieraja sie oczy, i widac ile wysułku i poświecenie trzeba dać od siebie. To nie jest tak ładnie jak się wydaję, Dzieci takie małe i wieksze wymagaja naprawdę bardzo dużo milosci i poswięcenia, to jest zobowiązanie na lata. Edytowane przez Gomra Czas edycji: 2013-01-04 o 11:33 |
|
|
|
|
|
#125 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#126 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem ile kosztują Twoje studia zaoczne ale moje to koszt ok 400 zł miesięcznie (nie wliczając w to 3 miesięcy wakacji) wiec tragedią to nie jest. Materiałami można się dzielić, książki wypożyczać. Jak ktoś chce to da sobie radę. Woda czy prąd jedli się korzysta z głową to nigdy nie są odstraszające kwoty. Internet w dzisiejszych czasach też jest tani. A oni mają jedną normalną pensję+ rentę i dorabianie- czyli de facto drugą normalną pensję. Plus na uczelni zawsze można dostać stypendia, zapomogi itd. |
|
|
|
|
|
#127 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#128 | ||
|
sissy that walk
|
Cytat:
|
|
|
|
#129 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
). Ona ma i rentę i dorabia. A nawet jeśli by została sama to może wtedy spokojnie żyć z renty i dorabiania i wtedy jako samotna matka miałaby przywileje i dofinansowania od państwa i jeszcze od uczelni, a jakby trzeba było to może wziąć dziekankę.Moim zdaniem oni warunki mają niezłe. Znam ludzi w gorszej sytuacji z dzieckiem i oni też sobie radzą. I to całkiem dobrze. Najwięcej sprzeciwów jest chyba ze względu na wiek autorki. Ale skoro ona tego chce i jej partner też to po co mają czekać? |
|
|
|
|
|
#130 |
|
.
|
skoro ona chce, jej partner chce, mają warunki i kasę to po co w ogóle pytać o zdanie innych ludzi?
|
|
#131 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#132 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jestem zdania jednak, że dziecko nie wymaga tylko tego żeby je nakarmin, umyc ubrać, wyjsc czasem na spacer, oprac itp. Dziecko niestety wymaga bardzo duzo czasu, wymaga niesamoitego poswiecenia nie tylko fizycznego ale i psycicznego. Z dzieckiem trzeba umieć sie bawić, trzeba z nim rozmawiać, trzeba mu czytać bajki, pokazywać, tłumaczyć, trzeba go uczyć od maleńkości podejscia cociażby do świąt, do szacunku dla innych. To wymaga niestety bardzo duzo czasu, i moze sie okazać ża studia i praca wcale nie idą w parze z macierzyństwem. No chyba że komus nie zalezy na tym zeby wychowac je na poządnego człowieka. Wiele matek wraca do pracy po okresie macierzyństwa, ale jak te matki przemeczone, zastanawiałyście się? Siedzą 8 czy wiecej godzin na stołku, często praca nie kończy się w firmie ale trzeba zrobić tez coś w domu ( tak jak w przypadku studiów) zmęczone wracają a w domu oprócz ztęsknionego dziecka czeka je masa domowych obowiazków które niestety muszą być wykonane. Dziecko często zostaje odsuwane na drugi plan. I coś czuje ze tutaj może być to samo. Studia, dorabianie bo zycie drogie, podrzucanie dziecka, no i niestety niespełnione dziecinstwo. A póżniej jest problem, bo dziecko nie grzeczne, huligani i Bóg wie co jeszcze. Edytowane przez Gomra Czas edycji: 2013-01-04 o 12:18 |
|
|
|
|
|
#133 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#134 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie ogarniam lamentu w okół tego, że dziecko bez rodzica umrze u wyrośnie na patologię. Jeśli tak by było to wszystkie dzieciaki które były w przedszkolu byłyby socjopatami
|
|
|
|
|
|
#135 | |
|
Zakorzenienie
|
_ema_ dokładnie, dlatego jestem zdania, ze jeżeli mozna i nie jest się do konca pewnym to powinno sie zaczekać.
---------- Dopisano o 12:28 ---------- Poprzedni post napisano o 12:26 ---------- Cytat:
Musiałaś siedziec sama? Ile miałaś lat? Wnioskuje że od maleńkości. ![]() I tu juz nie chodzi o psychike ale o bezpieczenstwo. Miałaś baaardzo nieodpowiedzialnych rodziców. |
|
|
|
|
|
#136 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ps. moja babka zawsze chwaliła się, że kilkuletnie dziecko zamykała w pokoju i szła do pracy. Nie znaczy to, że była zaradna, tylko, że była, wybaczcie określenie, głupia. Powtórzę po raz kolejny - wszystko się da, kwestia tlyko, żeby zrobić co się ma zrobić w sposób najmniej bolesny i najbardziej komfortowy dla wszystkich. Edytowane przez _ema_ Czas edycji: 2013-01-04 o 12:31 |
|
|
|
|
|
#137 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nawet to lubiłam bo jako dziecko byłam introwertykiem i inni ludzie mi przeszkadzali
|
|
|
|
|
|
#138 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#139 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Taki sam czynnik losowy jak możliwość utraty pracy, więc nie nim się powinno kierować przy decyzji o macierzyństwie. |
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#140 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pozatym charakter u dziecka mozna kształtować, a przynajmniej naginać. |
|
|
|
|
|
#141 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#142 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ma dorywczą prace, z tego co wyczytałam, nie dostanie macierzynskiego itp. nie ma z kim zostawiać dziecka, rodzicie nie pomogą jakpisała na początku, a renta przysługuje sie jej tylko do konca studiów lub 24 albo 25 rż. o ile będzie w stanie je kontynuować. Bo jezeli przerwie to renty nie dostanie. A co dalej? Edytowane przez Gomra Czas edycji: 2013-01-04 o 13:11 |
|
|
|
|
|
#143 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak dla mnie to to są wręcz idealne warunki.
|
|
|
|
|
|
#144 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#145 |
|
Zakorzenienie
|
Renta przysługuje na nie dłużej niz do 25 rż. Czyli nie całe 5 lat, autorka ma 20.
Moim zdaniem, moze i powinna zaczekać. Zresztą ma całe zycie przed sobą, skoro z partnerem się kochają to nic nie szkodzi zaczekać. I tak ze soba będą, podobno. i tak jak piszę _ema_ , bardzo duzo związków siada własnie dlatego. Coraz bardziej mi sie pomysł dziecka w chwili obecnej nie podoba. Oprócz zapewnienia sytuacji majątkowej dziecku, jest jeszcze wiele innych rzeczy. Edytowane przez Gomra Czas edycji: 2013-01-04 o 13:27 |
|
|
|
|
#146 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
|
|
|
#147 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moim zdaniem mnożycie tyle problemów, że gdyby się chciał spełniać wszystkie warunki to by się prawi nikt nigdy na dziecko nie zdecydował. |
|
|
|
|
|
#148 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
|
|
|
#149 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#150 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po co mają czekać do 25-30 roku życia skoro w ich sytuacji teraz to najrozsądniejszy czas bo mają gwarantowany dochód na czas wychowania dziecka, a jak podrośnie to będzie już z górki? |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:54.