![]() |
#121 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Egzorcyzmy
Cytat:
![]() [1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;38488969]To w końcu jest podstawą zbawienia czy nie? Bo jak narazie wychodzi na to, że wg wierzących martwe są uczynki bez wiary.[/QUOTE] Wiara i uczynki mają się uzupełniać - to po pierwsze. Jeżeli ktoś jest dobrym człowiekiem, ale nie wierzy, wyśmiewa wiare w Boga, ma marne szanse na zbawienie.
![]() |
![]() |
#122 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 23:23 ---------- Poprzedni post napisano o 23:21 ---------- Zachodzę w głowę skąd to wiadomo. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Zadomowienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;38489913]Zachodzę w głowę skąd to wiadomo.[/QUOTE]
Wypytujesz, jakby Ci zależało na zbawieniu ![]() Bo tak ustalił KK, z Biblii, z objawień.
![]() |
#124 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ateista po śmierci staje przed Sądem Bożym, św. Piotr wzywa Lucyfera aby go zabrał do piekła. Diabeł zaczyna oprowadzanie. Wchodzą do piekła a to się okazuje wspaniały hotel, ze wszystkimi wygodami. Idą na 1 piętro a tam najlepsza restauracja jaką tylko Ateista widział. Drugie piętro największa impreza, trzecie piękne kobiety dla każdego itd, dojeżdżają na ostatnie piętro Ateista patrzy, a tam ludzie w kotłach sie gotują, inni w smole topią jeszcze inni w ogniu smażą. Pyta więc Lucyfera: - Ale co to jest? Wszędzie takie rarytasy, tylko tutaj męki? Na to diabeł odpowiada: - A tym to się nie przejmuj, to Katolicy. Tak sobie wymyślili, tak mają! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Zakorzenienie
|
A tak mi przyszło do głowy-,,nie musisz wierzyć w szatana, ważne,że on w ciebie wierzy"...
Poza tym pod wpływem tego wątku poczułam naprawdę silną chęć pójścia do wróżki,mam nadzieję, że to jeszcze nie są żadne złe wpływy:/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 | |
Konto usunięte
|
Można. Zaprzeczam.
![]() Cytat:
Czy wy macie tak niskie mniemanie o własnej woli, "sprawczości", władzy nad samym sobą? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Przyczajenie
|
A ja nie mam zdania. Jestem wątpiąca, niedowierzająca, ale niczego nie przesądzam. Poczytałam http://www.fronda.pl/a/egzorcyzmy-em...idt,25145.html i założyłam wątek bo to ciekawe.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() [1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;38490074]Wypytuję bom ciekawa jak działa mózg wierzącego człowieka. Hmm, podobno był taki Jezus, który na pierwszym miejscu stawiał miłość bliźniego ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#132 |
Konto usunięte
|
Naprawdę próbuje dociec co dzieje się w umysłach wierzących. Do tej pory zawsze po rozmowach z takimi ludźmi wychodziło na to, że sami nie wiedzą.
Dlatego pytam - skąd wiadomo, że wiara jest podstawą zbawienia? Jeśli chodzi o Biblię, to ciężko coś na jej podstawie udowodnić, bo wybierając odpowiednie cytaty można "udowodnić" właściwie wszystko. Nie jest problemem także znalezienie fragmentów wzajemnie się wykluczających. A ustalenia KK to ustalenia wymyślone przez ludzi. Ludzie, jak wiadomo, wymyślają różne rzeczy, niekoniecznie mądre i prawdziwe. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() "W pewien piątek rano po Mszy zadzwonił telefon w domu parafialnym. To był telefon od rolnika, którego matka była w stanie krytycznym. „Czy proboszcz łaskawie mógłby przyjechać z sakramentami?” Chciał zadzwonić do proboszcza własnym samochodem, ale coś w nim się zepsuło, tak, że trudno było zlokalizować problem. Próbował uruchomić go przez ponad godzinę, ale na próżno. Zatem poprosił proboszcza, aby ten przyjechał do niego własnym samochodem, lub taksówką. " |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Zadomowienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;38490641]Naprawdę próbuje dociec co dzieje się w umysłach wierzących. Do tej pory zawsze po rozmowach z takimi ludźmi wychodziło na to, że sami nie wiedzą.
Dlatego pytam - skąd wiadomo, że wiara jest podstawą zbawienia? Jeśli chodzi o Biblię, to ciężko coś na jej podstawie udowodnić, bo wybierając odpowiednie cytaty można "udowodnić" właściwie wszystko. Nie jest problemem także znalezienie fragmentów wzajemnie się wykluczających. A ustalenia KK to ustalenia wymyślone przez ludzi. Ludzie, jak wiadomo, wymyślają różne rzeczy, niekoniecznie mądre i prawdziwe.[/QUOTE] O to m.in. w tym wszystkim chodzi: żeby wbrew wszystkiemu wierzyć. Mimo braku dobitnych dowodów. A ateiści zawsze znajdą wytłumaczenie... To tak samo jak z teoriami naukowymi, że Boga nie ma... No przecież naukowcy to tylko ludzie i mogą się mylić.
![]() |
#135 |
BAN stały
|
ale wiecie, kiedyś był taki program o egzorcyzmowaniu i tam był pewien pan, chyba Brytyjczyk, któremu zdarzało się wypędzać z pacjentów duchy innych osób (on chyba ogólnie był sceptyczny do takich pomysłów i chyba się troszkę wstydził, ale czasem mu się zdarzało, że pacjenci w hipnozie ujawniali gości ;-)), może ktoś kojarzy i zapoda tytuł? pamiętam, że zaintrygował mnie ten pan.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#136 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Konto usunięte
|
To chyba jednak z tobą umówię się na kawę
![]() Edit: dla tych którzy zarzucają mi stan depresyjny po tym co wczesniej opisałam: Depresja nie pojawia się z dnia na dzień, gdzie wieczorem kładziesz się spać pełna humoru, pozytywnego nastawienia (w nocy masz przerażający koszmar który nie wiadomo jak działa dosłownie fizycznie na człowieka) a rano czujesz się jak przeciągnięty przez wyżymaczkę. Mnie np. po tym śnie (który jeszcze raz się powtórzył) strasznie piekły przedramiona, jakby po oparzeniu, były czerwone, bardzo wrażliwe na dotyk, i nagle wszystko spada na człowieka (to co opisałam w innym poście), niebywała niechęć do Sakramentaliów, postaci Świętych itd. Możecie mi zarzucić zaściankowość, ciemnogród, moheryzm czy co tam wam jeszcze się uwidzi, ale to jest przerażające uczucie. Dopiero pomogła Msza, modlitwy i Komunia Św. I jestem osobą XXI w., wykształconą. Możecie się nabijać ile chcecie, nie dbam o to. Edytowane przez Senses Woman Czas edycji: 2013-01-07 o 07:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Zakorzenienie
|
Co prawda zakładam, że są na świecie rzeczy, o których nie śniło się filozofom. Ba, zakładam, że sama jestem istotą ludzką, więc z definicji mylną. Ale jednocześnie nie wierzę i nie jestem w stanie uwierzyć w opętania i egzorcyzmy, bo zbyt mocno wierzę w potęgę ludzkiego mózgu.
Jestem ateistką, mój TŻ ma jakąś tam swoją wiarę i jest bardzo mocno zainteresowany ezoteryzmem. Noszę pierścień Atlantów [prezent od TŻta], a w domu mamy kilka takich "wiatraków" oczyszczających dom ze złej energii. Cały bajer polega na tym, że TŻtowi bardzo źle się spało w tym mieszkaniu, dopóki go po swojemu nie umeblował i nie porozwieszał tych znaków, czuł, że dom go nie lubi, miał koszmary, nie był w stanie zasnąć przy zgaszonym świetle. Więc wyglądałoby na to, że dręczyło go coś, a jak sięgnął po "złe symbole" to przeszło.
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 | |
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
Przestał pracować, bo zlikwidowali jego urząd. Nie, że go po prostu zwolnili. Szukał pracy, bezskutecznie. Tzn: miałby więcej ofert, ale on dość wysoko mierzy. To jest taki typ człowieka, który musi być lepszy od innych. We wszystkim. (Znam go od 22 lat). Czasem, jak coś mu się nie udaje, niby z udawaną swobodą stwierdza, że 'przecież nie musi być dobry we wszystkim' , ale niedługo później, krytykuje daną osobę , która okazała się być od niego lepsza. Nawet jeśli chodzi o pieczenie ciast i podobne bzdety. Po straceniu pracy, odsunął się od wszystkich znajomych. Podczas rozmów twierdził, że jest nikim, że co teraz inni sąsiedzi o nim myślą, że się wyśmiewają. Mówiłam mu, że nie stracił pracy z powodu alkoholu itp., więc nie powinien tak myśleć... Do czego zmierzam: odkąd popadł w taką samokrytykę, zaczął szukać- nie wiem, jak to nazwać...- o, zaczął szukać nadziei w magii. Zamówił karty TAROTA, zaczął wróżyć. Z kart, miał też Tarota na komputerze. Zamawiał rozmaite talizmany, również swojej mamie. Nosił pierścień Atlantów, namalowaną runę, palił świece, pisał afirmacje itd. Mnie od dawna takie sprawy pociągały i zaczęłam czytać na temat pierścienia itd. I właśnie też wyczytałam, że właśnie takie rzeczy otwierają drogę różnym mocom. To, co wyczytałam o pierścieniu... Brr. Zaczęłam o tym rozmawiać z mamą. Co ciekawe... Mama pod wpływem impulsu zaczęła nosić pierścień. Tego samego dnia czy na następny, 14 czerwca skręciła stopę ... Przypadek? Być może. Jak również wyczytałam, np. w przypadku sąsiadki takie coś było niebezpieczne, bo mieszała 2 przeciwstawne wiary: wiarę w moce nadprzyrodzone i wiarę w Boga. Chrześcijaństwo i pogaństwo czy jak to tam określić. Czytałam też , ze często ofiarami opętań są ludzie wierzący bądź głęboko wierzący, bo jak się mówi: "Złego diabli nie biorą, bo i tak wiedzą, że jego" ...
![]() |
![]() |
#141 |
Raczkowanie
|
Wiecie co ? Mieliśmy tu rozmawiać o egzorcyzmach itp a patrzę, że to już powoli przeradza się w wojnę wierzących z ateistami. Każdy próbuje swoje na wierzch wystawić - to rozumiem ale ... po czytaniu waszych komentarzy wychodzi na to, że wy macie nas (tych co "wierzą") za jakąś bandę tępych debili, którzy nie umieją poradzić sobie we własnym życiu i wymyślają sobie takie o to bajeczki o demonach
![]() ---------- Dopisano o 10:38 ---------- Poprzedni post napisano o 10:36 ---------- W zupełności zgadzam się z Tobą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 | |
|
Ja też
![]() ---------- Dopisano o 10:47 ---------- Poprzedni post napisano o 10:39 ---------- Cytat:
![]() No, mam taką Księgę Wróżb. Z niej raz wróżyłam zwykłymi kartami. Trzeba było sobie wybrać jakąś kartę reprezentującą. Wybrałam. Później w stosie odszukać ją. Jeśli jej nie było, to była podana inna. I tak chyba do 3. Ja nie znalazłam żadnej. I co było napisane: jeśli nie znalazłaś żadnej z 3 kart, natychmiast przerwij wróżenie - i coś tam dalej. Nigdy do tego nie wróciłam. Z tą księgą też było trochę dziwnie... Byłam w gimnazjum chyba albo 1 kl. technikum. Widziałam te księgę w Tesco na półce. Ja na czasy szkolne, była dla mnie za droga. Żałowałam, że nie jest tańsza itd. Tak sobie przez parę dni myślałam o niej. Któregoś dnia podczas wagarów, znowu poszłam do Tesco. Cena książki spadła- co najdziwniejsze, na taką sumę, którą akurat posiadałam przy sobie ![]() Zbieg okoliczności? Być może...
![]() |
![]() |
#143 |
Raczkowanie
|
Ja to zajmowałam się wywoływaniem "duchów" za młodu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#144 | |
|
Cytat:
Mogą też wierzyć w jeden rodzaj mocy, wiary. Jak pisałam, gorzej jak np. moja sąsiadka: co niedziela w kościele, niby katoliczka przestrzegająca zasad, ale pod namową syna, zaczyna nosić talizmany, runy itd. Problem pojawia się wtedy, kiedy zwykły człowiek- jak piszecie- może pod wpływem depresji lub jej początków - zaczyna szukać 'poparcia, uznania' w magii. Może zaczyna sobie wróżyć, bo podświadomie chce uzyskać taką odpowiedź, która jest dla niego dobra. Np. jeśli jest bezrobotny- chce ujrzeć , że znajdzie pracę. W zasadzie to coś w rodzaju afirmacji, pozytywnego myślenia: człowiek intensywnie myśli o danej rzeczy, ona powoli się spełnia, a dana osoba przypisuje zasługę kartom, talizmanom itd. Ileż to osób nabierało pewności siebie np. po zakupieniu talizmanu przynoszącego bogactwo, miłość, zdrowie itd. Ludzie zaczynają wierzyć w działanie i czasami bywa, że przyciągają daną rzecz. Potrzebny im pośrednik. A jeśli z jednym im wyjdzie np. z kartami, wpadają w błędne koło, chcąc więcej...
![]() |
![]() |
#145 |
Konto usunięte
|
Ja swojego czasu zachłysnęłam się wróżbiarstwem. I to był najgorszy błąd. Raz miałam styczność z OOBE ale wystraszyłam się bo to nie było zależne ode mnie.
Od spraw okultystycznych i ezoterycznych trzymam się zdecydowanie z daleka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 | ||
|
Cytat:
Tak samo jak dobra tarocistka. ---------- Dopisano o 11:20 ---------- Poprzedni post napisano o 11:05 ---------- Cytat:
wg. mnie, po przeczytaniu- tu zaskoczę: nie żadnych magicznych, psychologicznych poradników-pewnej sagi, przyjęłam twierdzenie, że niektóre rzeczy, zjawiska istnieją, nabierają mocy, bo ktoś w nie wierzy. Chrześcijanie- wierzą w Boga. Dużo 'cudów' itd. przypisują własnie jemu. Wyznawcy rożnych kultów, plemion- wierzą w żywioły, voo-doo itd. I dobre zasługi przypisują im. Weźmy taki oto przykład: dzieci wierzą, że te wszystkie prezenty 6 grudnia przyniósł im Mikołaj. Dorośli czasem podśmiewają się z ich entuzjazmu, tego intensywnego wyczekiwania itd. Podobnie, jak niektórzy z chrześcijan podśmiewają się z wyznawców np. żywiołów. Dużo zależy od tego, jak głęboko w coś wierzymy. Ludzie przed kilkuset laty składali bożkom ofiary, wierząc, że to uchroni ich od suszy, powodzi itd. Jak piszesz: kto w dzisiejszych czasach z Europy wierzy, że to od bożków zależą powodzie itd? Dziś wiadomo, że za stan rzeczy odpowiada meteorologia. Jak pisałam, wiele zależy od miejsca i religii. Są przecież jeszcze plemiona, które oddają cześć żywiołom itd.
![]() |
![]() |
#147 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;38487680]
Jak tak miałam gdy szłam do roboty po dwóch tygodniach wolnego ![]() Ja tak mam w okresie letnim, kiedy na dworze słońce, sobota, 20*, a ja na 14 do pracy ![]() Chociaż pocieszam się tym, że odpierniczę te 8h, a 10-go sobie to zrekompensuję w jakimś hipermarkecie ![]() Pamiętam czasy, jak mimo pięknej pogody łapałam doła, bo brakowało kasy na różne rzeczy ![]() ![]()
![]() |
#150 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:42.