Babcia zmusza mnie do pójścia do spowiedzi ;/ - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-03-14, 03:06   #121
szmyrk
Zakorzenienie

Dot.: Babcia zmusza mnie do pójścia do spowiedzi ;/

Cytat:
Napisane przez rembertowa Pokaż wiadomość
Ty piszesz "nie zawsze możliwe", ja piszę "nierzadko możliwe", ale może mój optymizm wynika ze sporej odległości czasowej od mieszkania z rodzicami. Ale też z tego, że moja babcia jakoś przyjmowała do wiadomości to, jaka jestem, mimo że tego nie rozumiała, czasem było to sprzeczne z jej poglądami. Owszem, poprawiło się to, jak przestałam mieszkać u rodziców, ale w sumie powinno się pogorszyć, bo się starzała - umarła dobrze po osiemdziesiątce. Dla odmiany, mój ojciec nie akceptował nigdy żadnej odmienności, i nie było to nijak związane z jego wiekiem. To jest kwestia stosunku do ludzi w ogólności, a nie starości, powtórzę.
Moj pesymizm wynika ze wspolczucia. Sobie i innym ludziom. Troche z przekory. A takze z tego, ze raczej nie jestem opytmistka.

Cytat:
Nie rozumiem, czemu nie zgadzasz się ze mną w kwestii mojej potencjalnej przyszłości Ale fakt, pawulon lepszy niż dom starców.
A, bo spiaca jestem i juz mi sie nie chce pisac. Nie zgadzam sie, ze dom starcow jest lepszy, bo sama nie chcialabym tam trafic, ale rozumiem, ze nie mam tak samo jak ty. Pozostaje Ci cieszyc sie, ze nie jestes moja babcia, bo bym Cie nie oddala
szmyrk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-14, 05:32   #122
kalincia
BAN stały

Cytat:
Napisane przez girlonthebridge Pokaż wiadomość
a potem się dziwić, że w wiadomościach pokazują "syn zabił schorowaną matkę" - ciekawe co powiesz jak Ciebie dzieci oddadzą do domu starców, zwłaszcza tych o warunkach w naszym kraju, byłaś w ogóle w jakimkolwiek takim? na wolontariacie np.? Polecam, wrażenia do końca życia. Dlatego ja swojej babci na to nie skażę {skarzę miało być :P cofnęłam się pracując na policji w ort. } - ale co kto lubi.
Daleko odeszliśmy od nieulegania babci w kwestiach poglądów i praktyk religijnych do skazania (skażę miało być) jej na dom opieki społecznej.
A przy okazji, stwierdzenie, że autorka o sobie zacznie decydować jak się wyprowadzi do partner - przy takiej babci może się to okazać niemożliwe bez ślubu kościelnego. Pisała tu kiedyś dziewczyna o nicku Niesforna. Chciała się wyprowadzić do chłopaka, rodzina ją od czci i wiary odsądziła. Dziewczyna była kłębkiem nerwów z poczucia winy, chociaż była dorosła i miała prawo o sobie decydować.
kalincia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-14, 08:37   #123
201803090921
Konto usunięte

Jeśli chodzi o kwestie religijne, to ja uprawiałam łgarstwo do momentu, gdy się wyprowadziłam. Mieszkając w domu rodziców byłam od nich w jakiś sposób zależna i naprawdę nie miałam ochoty rozkręcać jakiś awantur.
Wyprowadziłam się i wtedy jasno ucięłam tematy kościelne - jestem niewierząca i mam zamiar dokonać apostazji. Bez fochów się nie obeszło, ale wyjaśniłam, że w takim razie ograniczam swoje wizyty, bo nie zasłużyłam niczym na ciągłe kręcenie się wokół tematu. Poskutkowało i teraz jest normalnie.
201803090921 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-14, 10:32   #124
rembertowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sziket Pokaż wiadomość
Jeśli chodzi o kwestie religijne, to ja uprawiałam łgarstwo do momentu, gdy się wyprowadziłam. Mieszkając w domu rodziców byłam od nich w jakiś sposób zależna i naprawdę nie miałam ochoty rozkręcać jakiś awantur.
Wyprowadziłam się i wtedy jasno ucięłam tematy kościelne - jestem niewierząca i mam zamiar dokonać apostazji. Bez fochów się nie obeszło, ale wyjaśniłam, że w takim razie ograniczam swoje wizyty, bo nie zasłużyłam niczym na ciągłe kręcenie się wokół tematu. Poskutkowało i teraz jest normalnie.
no dobra, ale w omawianym przypadku to nie rodzice są fanatycznie religijni, tylko babcia; Autorka pisała, że ojciec do spowiedzi nie chadza, a matka dla świętego spokoju i bez przekonania. Argument o byciu zależną w tym przypadku trochę jakby nie pasuje.
rembertowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-14, 10:38   #125
201803090921
Konto usunięte

Cytat:
no dobra, ale w omawianym przypadku to nie rodzice są fanatycznie religijni, tylko babcia; Autorka pisała, że ojciec do spowiedzi nie chadza, a matka dla świętego spokoju i bez przekonania. Argument o byciu zależną w tym przypadku trochę jakby nie pasuje.
I tak i nie. Przede wszystkim zależy czyj to jest dom, bo jeśli babci, to może grać jak chce, a inni będą tylko skakać do jej melodii. Poza tym z wypowiedzi autorki wyszło mi, że w domu (już nieważne czyj on jest) rządzi babcia, nie rodzice. Nie raz widziałam sytuację, gdzie w domu rządziła babka albo dziadek, a reszta składała uszy po sobie.
To chodzenie dla świętego spokoju przez matkę też nie wygląda za ciekawie, wątpię, że w wypadku konfliktu na tle religijnym stanęłaby po stronie córki.
201803090921 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-14, 10:47   #126
rembertowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sziket Pokaż wiadomość
I tak i nie. Przede wszystkim zależy czyj to jest dom, bo jeśli babci, to może grać jak chce, a inni będą tylko skakać do jej melodii. Poza tym z wypowiedzi autorki wyszło mi, że w domu (już nieważne czyj on jest) rządzi babcia, nie rodzice. Nie raz widziałam sytuację, gdzie w domu rządziła babka albo dziadek, a reszta składała uszy po sobie.
To chodzenie dla świętego spokoju przez matkę też nie wygląda za ciekawie, wątpię, że w wypadku konfliktu na tle religijnym stanęłaby po stronie córki.
z tym rządzeniem to chyba jednak nie dokładnie tak, skoro ojciec nie chadza. Matka ma taki styl unikania konfliktów w domu, jaki tu niektórzy proponują - ale to nie oznacza, że jak córka sie postawi, to jej nie da jeść, czy cokolwiek. Bez przesady.
Stary 2013-03-15, 18:19   #127
milo12340
Raczkowanie

Temat spowiedzi uciął się kilka dni temu, ale dzisiaj babcia znowu przkroczyła pewną granicę znowu zadała pytanie czemu to nie chce iść do tej nieszczęsnej spowiedzi, na to ja jej grzecznie wytłumaczyłam, iż uważam że pójście do konfesjonału nie żałując swojego grzechu jest świętokradztwem itp. wydawać by się mogło ze zrozumiała ale przeszła do większego kalibru, po chwili wypaliła że pewnie "grzeszę" ze swoim chłopakiem, puszczam się i żebym tylko nie miała "bachora" cóż wiem, że to osoba starsza ale zrobiło mi się przykro kocham się ze swoim chłopakiem, a nie puszczam, oboje jesteśmy pełnoletni, jesteśmy ze sobą 1,5 roku, jest mi zle ponieważ to mój pierwszy chłopak, z nikim wcześniej się nie "puszczałam" i krzywdzą mnie takie wnioski osób mi najbliższych. Babci powiedziałam oczywiście, że nawet jakbyśmy ze sobą sypiali to nie jej interes, ale ona nadal nie rozumie w czym przekracza granicę,( przecież na Boga czy ja się pytam czy ona jeszcze sypia z dziadkiem?! przecież to intymna sprawa każdego człowieka) nie wiem, co mam o tym wszystkim myśleć już ;/
milo12340 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-15, 19:23   #128
karolynka90
Zakorzenienie

Ooooj, nie obchodziłoby mnie czy to osoba starsza czy nie starsza.
Dobrze, że powiedziałaś, że to nie babci sprawa.
Przykre to wszystko co piszesz.
Stary 2013-03-15, 20:22   #129
rembertowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez milo12340 Pokaż wiadomość
Temat spowiedzi uciął się kilka dni temu, ale dzisiaj babcia znowu przkroczyła pewną granicę znowu zadała pytanie czemu to nie chce iść do tej nieszczęsnej spowiedzi, na to ja jej grzecznie wytłumaczyłam, iż uważam że pójście do konfesjonału nie żałując swojego grzechu jest świętokradztwem itp. wydawać by się mogło ze zrozumiała ale przeszła do większego kalibru, po chwili wypaliła że pewnie "grzeszę" ze swoim chłopakiem, puszczam się i żebym tylko nie miała "bachora" cóż wiem, że to osoba starsza ale zrobiło mi się przykro kocham się ze swoim chłopakiem, a nie puszczam, oboje jesteśmy pełnoletni, jesteśmy ze sobą 1,5 roku, jest mi zle ponieważ to mój pierwszy chłopak, z nikim wcześniej się nie "puszczałam" i krzywdzą mnie takie wnioski osób mi najbliższych. Babci powiedziałam oczywiście, że nawet jakbyśmy ze sobą sypiali to nie jej interes, ale ona nadal nie rozumie w czym przekracza granicę,( przecież na Boga czy ja się pytam czy ona jeszcze sypia z dziadkiem?! przecież to intymna sprawa każdego człowieka) nie wiem, co mam o tym wszystkim myśleć już ;/
na drugi raz nie wdawaj się w dyskusję - ucinasz wszelkie tematy krótkim: nie idę do spowiedzi, bo tak zdecydowałam. Nie będę z Tobą rozmawiać na temat mojego związku. I tak dalej. Nie wyjaśniasz, nie tłumaczysz się. Bo tu nie chodzi o to, co robisz, o tealną tego ocenę czy fakty - tylko o kontrolę, o ulepienie Ciebie na swój obraz i podobieństwo. Twoja babcia nie ma prawa Ci ubliżać; i nawet, gdybyś przespała się z wszystkimi chłopcami z klas równoległych nikt nie miałby prawa powiedzieć Ci, że się puszczasz - to Twoja i tylko Twoja decyzja, z kim chcesz uprawiać seks.

Ile lat ma Twoja babcia, z ciekawości spytam?
Stary 2013-03-15, 20:43   #130
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc
Konto usunięte

Cytat:
ale po co Ty w ogóle wdajesz się dyskusje?
trzeba ignorować i tyle
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-15, 21:10   #131
milo12340
Raczkowanie

Cytat:
na drugi raz nie wdawaj się w dyskusję - ucinasz wszelkie tematy krótkim: nie idę do spowiedzi, bo tak zdecydowałam. Nie będę z Tobą rozmawiać na temat mojego związku. I tak dalej. Nie wyjaśniasz, nie tłumaczysz się. Bo tu nie chodzi o to, co robisz, o tealną tego ocenę czy fakty - tylko o kontrolę, o ulepienie Ciebie na swój obraz i podobieństwo. Twoja babcia nie ma prawa Ci ubliżać; i nawet, gdybyś przespała się z wszystkimi chłopcami z klas równoległych nikt nie miałby prawa powiedzieć Ci, że się puszczasz - to Twoja i tylko Twoja decyzja, z kim chcesz uprawiać seks.

Ile lat ma Twoja babcia, z ciekawości spytam?
Babcia ma 67 lat. Jako ciekawostkie powiem,że w moim wieku już była mężatką, więc nie wiem czemu ona ciągle widzi we mnie 15 letnia, nieodpowiedzialną gówniarę ;/
Stary 2013-03-15, 21:19   #132
rembertowa
Zakorzenienie

Cytat:
Babcia ma 67 lat. Jako ciekawostkie powiem,że w moim wieku już była mężatką, więc nie wiem czemu ona ciągle widzi we mnie 15 letnia, nieodpowiedzialną gówniarę ;/
no to dziewczyna w sile wieku jest! Parę lat raptem młodsza od mojej matki Nie sądzę, żeby te jej zachowania, o których piszesz, wiązały się aż tak mocno ze starością - owszem, to już ten moment, że mózg jakby nie ten, ale nie demonizujmy też. Musiała po prostu od zawsze lubić się wtrącać, oceniać, nie respektować granic intymności i tak dalej.

To nie chodzi o to, że ona w Tobie widzi nieodpowiedzialną gówniarę - Ty nie przystajesz do jej jakichś tam wyobrażonych standardów, typu seks tylko w małżeństwie. Tak się ludziom robi, a jak jeszcze dołożysz do tego frustracje związane z wiekiem, z jakimiś życiowymi niepowodzeniami i tak dalej - to możesz otrzymać mieszankę wybuchową.

Trzymaj się, my też takie siupy przerabiałyśmy
Stary 2013-03-15, 21:20   #133
201604181004
Konto usunięte

Nie dyskutuj, jeszcze się nie nauczyłaś?
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-15, 21:52   #134
Glodomorek
Zakorzenienie

Nie dyskutować. Krótko: nie idę do spowiedzi, bo tak zdecydowałam. Nie będę z Tobą rozmawiać na temat mojego związku. nie będę z tobą rozmawiać kiedy na mnie krzyczysz,
metoda zdartej płyty

67 lat to ja będę mieć jak na emeryturę przejdę o ile wtedy będą jeszcze emerytury. Można się zasłaniać starością itp gdyby miała 90lat.
Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-15, 22:04   #135
Pola1974
BAN stały

Cytat:
"...jak mam ją delikatnie upomnieć? co powiedzieć?
To ja może odpowiem na Twoje pytanie bardziej "z przymrużeniem oka" - powiedz Babci, że przeszłaś na buddyzm i prosisz ją o to samo. Wówczas razem będziecie chodzić na nabożeństwa itd.

Tu masz podobny wątek:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=623288
Pola1974 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-16, 16:50   #136
szmyrk
Zakorzenienie

Dyskusje z takimi osobami jak Twoja babcia nie maja najmniejszego sensu
szmyrk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-16, 17:27   #137
girlonthebridge
Zakorzenienie

GG do girlonthebridge

moja babcia jest niewiele starsza i już zero z nią kontaktu - więc to raczej nie kwestia cyferek w metryce a kondycji mózgu

z tym buddyzmem to dobry patent ja teraz szukałam sposobu jak babcię w delikatny sposób poprosić, żeby mi nie wkładała końcówek od odkurzacza do lodówki ale chyba się nie da
Stary 2013-03-16, 17:40   #138
rembertowa
Zakorzenienie

Cytat:
moja babcia jest niewiele starsza i już zero z nią kontaktu - więc to raczej nie kwestia cyferek w metryce a kondycji mózgu

z tym buddyzmem to dobry patent ja teraz szukałam sposobu jak babcię w delikatny sposób poprosić, żeby mi nie wkładała końcówek od odkurzacza do lodówki ale chyba się nie da
ale babcia Autorki nie jest chora na Alzheimera ani na żadną inną chorobę związaną z degeneracją mózgu. Jakby była, to by Autorka napisała. Przestań pisać o tym, o czym nie masz pojęcia - czyli o tym, jak układać relacje ze starszą, zdrową na umyśle i toksyczną z przyrodzenia osobą. Z buddyzmem to żaden patent, tylko nowe pole do dyskusji. Której należy unikać.

Zaś co do końcówek od odkurzacza, to nie wiem, co piszą w poradnikach, ale skoro obcujesz z kimś, kto ma upośledzone różne funkcje w mózgu i wyjaśnianie nic nie daje (jak dzieje się w bardziej zaawansowanych fazach choroby Alzheimera) to postępuje się tak samo, jak z małymi dziećmi - usuwa z zasięgu. Schowaj po prostu te końcówki od odkurzacza do szafy a nie porównuj sytuacji opieki nad kimś, kto nie wie, co czyni, do sytuacji osoby, która terroryzuje rodzinę swoim światopoglądem.

Edytowane przez rembertowa
Czas edycji: 2013-03-16 o 17:42
Stary 2013-03-16, 18:02   #139
girlonthebridge
Zakorzenienie

GG do girlonthebridge

Cytat:
ale babcia Autorki nie jest chora na Alzheimera ani na żadną inną chorobę związaną z degeneracją mózgu. Jakby była, to by Autorka napisała. Przestań pisać o tym, o czym nie masz pojęcia - czyli o tym, jak układać relacje ze starszą, zdrową na umyśle i toksyczną z przyrodzenia osobą. Z buddyzmem to żaden patent, tylko nowe pole do dyskusji. Której należy unikać.

Zaś co do końcówek od odkurzacza, to nie wiem, co piszą w poradnikach, ale skoro obcujesz z kimś, kto ma upośledzone różne funkcje w mózgu i wyjaśnianie nic nie daje (jak dzieje się w bardziej zaawansowanych fazach choroby Alzheimera) to postępuje się tak samo, jak z małymi dziećmi - usuwa z zasięgu. Schowaj po prostu te końcówki od odkurzacza do szafy a nie porównuj sytuacji opieki nad kimś, kto nie wie, co czyni, do sytuacji osoby, która terroryzuje rodzinę swoim światopoglądem.
Toksyczna (niczym terrorysta ) dla otoczenia chyba Ty jesteś (można pisać kulturalnie i rzeczowo a nie każdym swoim postem na kogoś napadać), zła kondycja mózgu to nie tylko Alzhaimer - kolejny raz mówisz coś o czym nie masz pojęcia. kondycję mózgu można mieć słabą także w młodym wieku i nie jest to wina chorób tylko własnego zaniedbania. Człowiek poprzez nieczytanie książek, niedbanie o pamięć czy długotrwałą pracę w zawodzie "mało rozwijającym" doprowadza do tego, że jego mózg obumiera i może się zachowywać w dziwny sposób. Według najnowszych doniesień na takie "cofanie się" (nie-chorobowe) narażone są już osoby po 40tce i nie musi to być zdiagnozowane więc autorka nie musi wcale o tym pisać. W tych badaniach udowodniono też, że przy obumieraniu mózgu można zauważyć właśnie wyakcentowanie negatywnych cech charakteru (dlatego czasami przy chorobach lekarz nie może określić co jest chorobowe a co wynika własnie z charakteru) i tutaj mamy np. upierdliwość, nakłanianie do swojego zdania, wścibstwo - czyli to o czym mówi autorka.

---------- Dopisano o 17:52 ---------- Poprzedni post napisano o 17:49 ----------

co do Alzhaimera jeszcze - osoby chorej ie traktuje się jak dziecko, taka osoba musi robić jak najwięcej sama (inaczej choroba postępuje bardziej) czyli ta osoba musi sama się ubierać, sama sprzątać, sama gotować, sama robić sobie jedzenie itd. Dlatego chowanie końcówek przed nią to uniemożliwianie jej czegoś.

---------- Dopisano o 18:02 ---------- Poprzedni post napisano o 17:52 ----------

a tak jeszcze wracając do pierwotnego tematu - spowiedzi. Autorka powiedziała, że nie spowiada się bo sypia z chłopakiem itd. Ja zaproponowałam spowiedź bez wspominania niedotrzymania czystości małżeńskiej (już pomijając kwestię babciową) gdyż nie można spowiadać się z czegoś, czego nie uznaje się za grzech (brak żalu za grzechy i chęci poprawy). Ktoś tutaj zarzucił kłamstwo, oczywiście odstępstwa od postulatów Kościoła katolickiego ale...

Kościół np. jest p-ko Aborcji a coraz więcej księży/kościołów wprowadza w swój "grafik" (nie wiem jak to nazwać ) rekolekcje dla par z problemem aborcji, rozmowy o antykoncepcji (mimo, że też są przecież przeciwko) - tutaj jest kolejny temat do rozmów, czy sex przedmałżeński jest grzechem i kiedy i przez kogo został uznany. Najbardziej pierwotnym grzechem jest cudzołóstwo i pożądanie męża/żony bliźniego swego. Miałam kiedyś koleżankę, mega religijna czekała z sexem do ślubu ale jak to w życiu bywa miała pewien falstart () i zapytała księdza jak to z tym jest i jego odpowiedź mocno odbiegała od tego o czym się mówi głośno z tym dziewictwem w ogóle dlatego moja pierwsza odpowiedź brzmiała (skoro to jedyny powód nie dostępowania spowiedzi) nie spowiadać się z czegoś czego się za grzech nie uznaje - tutaj sex przedmałżeński

taki przykład - św. Klara w życiorysach takich oficjalnie dostępnych wpisana jest jako dziewica, w rękopisach starodawnych już jest przedstawiona jak kochanka św. Franciszka i oboje święci

Edytowane przez girlonthebridge
Czas edycji: 2013-03-16 o 17:53
girlonthebridge jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-16, 18:41   #140
Amitri
Zadomowienie

Rany, jak ja sobie przypomnę jakie przepychanki u mnie były w każdą niedzielę i wypychanie siłą za drzwi, żebym poszła do kościoła to mi się śmiać chce. Pierwszy raz powiedziałam, że jestem niewierząca mając 8 lat! Zaraz po bierzmowaniu, podczas którego nawet niosłam dary do ołtarza (wyekspediowała mnie do tego katechetka) przestałam zupełnie chodzić do kościoła. 7 lat walki jako dziecko i rodzice się w końcu poddali. Teraz to już nawet nie pamiętam modlitw i innych około-kościelnych obrzędów. Co więcej dalej spotykam się z dyskryminacją z tego powodu, a mój Tż jest niestety wierzący i pozostaje kwestia stanięcia przed ołtarzem. Całe życie walka z wiatrakami!

A może jeszcze dopiszę ważną rzecz na temat spowiedzi vs. współżycia. Mój Tż nie ma z tym problemu. On jak mówi pragnie poprawy (więc wg. niego spowiedź ważna), ale natura jest silniejsza! Co nie znaczy, że nie chce przestać grzeszyć. I chłopak sumienie ma czyste... przynajmniej przez chwilę.
Pokrętna logika, ale może to go jakoś chroni przed ześwirowaniem wśród tych chorych zasad.

Edytowane przez Amitri
Czas edycji: 2013-03-16 o 18:45
Amitri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-16, 19:11   #141
kk888
Raczkowanie

.

Edytowane przez kk888
Czas edycji: 2014-11-23 o 09:20
kk888 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-16, 19:26   #142
rembertowa
Zakorzenienie

Cytat:
Toksyczna (niczym terrorysta ) dla otoczenia chyba Ty jesteś (można pisać kulturalnie i rzeczowo a nie każdym swoim postem na kogoś napadać), zła kondycja mózgu to nie tylko Alzhaimer - kolejny raz mówisz coś o czym nie masz pojęcia. kondycję mózgu można mieć słabą także w młodym wieku i nie jest to wina chorób tylko własnego zaniedbania. Człowiek poprzez nieczytanie książek, niedbanie o pamięć czy długotrwałą pracę w zawodzie "mało rozwijającym" doprowadza do tego, że jego mózg obumiera i może się zachowywać w dziwny sposób. Według najnowszych doniesień na takie "cofanie się" (nie-chorobowe) narażone są już osoby po 40tce i nie musi to być zdiagnozowane więc autorka nie musi wcale o tym pisać. W tych badaniach udowodniono też, że przy obumieraniu mózgu można zauważyć właśnie wyakcentowanie negatywnych cech charakteru (dlatego czasami przy chorobach lekarz nie może określić co jest chorobowe a co wynika własnie z charakteru) i tutaj mamy np. upierdliwość, nakłanianie do swojego zdania, wścibstwo - czyli to o czym mówi autorka.

---------- Dopisano o 17:52 ---------- Poprzedni post napisano o 17:49 ----------

co do Alzhaimera jeszcze - osoby chorej ie traktuje się jak dziecko, taka osoba musi robić jak najwięcej sama (inaczej choroba postępuje bardziej) czyli ta osoba musi sama się ubierać, sama sprzątać, sama gotować, sama robić sobie jedzenie itd. Dlatego chowanie końcówek przed nią to uniemożliwianie jej czegoś.
litości. Upierdliwość, nakłanianie do swojego zdania, wścibstwo - to wady, spowodowane tym, że ludzie nie szanują granic, jakie ustalili sobie inni ludzie. Alzheimer i inne choroby związane z degeneracją mózgu - to choroby związane z degeneracją mózgu. I należy je jednak oddzielić, a nie wrzucać do jednego worka, opatrując go radą - to starość (w dowolnym wieku, bo przecież można nie dbać o mózg i mając lat 30), podporządkuj się, bo przecież ona nie zrozumie. No więc nie, nie jest to to samo - nie należy podporządkowywać swojego życia ludziom, którzy są toksyczni, w tym przypadku zatruwają innym życie narażając ich na konflikty sumienia. Babcia jest umysłowo sprawna, jest w stanie objąć intelektualnie mesydż: odczep się ode mnie. I jest w stanie to wykonać.

Zaś co do opieki nad chorymi - chory ma robić sam tyle, ile jest w stanie, tak długo, jak długo nie stwarza tym zagrożenia dla siebie i innych. I tak, dla jego własnego bezpieczeństwa należy w pewnym momencie rozwoju choroby uniemożliwić mu robienie różnych rzeczy, bo zatrzymanie rozwoju choroby przez zatrucie się gazem albo spożycie całego zapasu lekarstw nie jest ideałem wstrzymywania postępów choroby. Masz zatem dwa wyjścia, skoro babcia nie przyswaja - wyjmować cierpliwie tę końcówkę z lodówki, albo ją odkładać na miejsce. Bo końcówka w lodówce szkodliwa nie jest. Czasem masz tylko jedno wyjście, czyli ograniczenie dostępu do rzeczy, którymi można sobie zrobić krzywdę. Ale najwyraźniej nie wiesz, na czym polega opieka nad osobami z uszkodzeniami mózgu w ogólności, tylko tak nas tu epatujesz swoją szlachetnością i doświadczeniem - które najwyraźniej ogranicza się do nieprzemyślanego udziału w opiece nad chorą babcią. Można, jeśli to Cię uszczęśliwia i satysfakcjonuje. Ale nie przekładaj tych doświadczeń na sytuację dziewczyny, która nie ma problemu z chorobą, tylko z babcią, nierespektującą jej prawa do wyboru drogi życiowej.

---------- Dopisano o 19:26 ---------- Poprzedni post napisano o 19:24 ----------

Cytat:
Napisane przez kk888 Pokaż wiadomość
Ech.. pretensje mozesz mieć do rodziców, chociazby za to ze najpierw w zabrali się za zakladanie rodizny zamiast pomyslec o jakims mieszkaniu na start (chociazby popracowac, odlozyc czesc, pozyczyc z banku i kupic wlasne, ale ciasne lokum).
jedyne, o co można i trzeba mieć pretensje do rodziców, to o to, że nie potrafili babci postawić do pionu - w zakresie wychowywania dzieci to oni decydują, nawet jeśli mieszkają u niej na kwadracie. No ale Autorka już dzieckiem nie jest, więc decyduje sama - no i tu też powinni jej rodzice pomóc naprostować babcię, a nie chować głowę w piasek na okoliczność.
Stary 2013-03-16, 19:31   #143
milo12340
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kk888 Pokaż wiadomość
Autorko, a czyj jest dom?

Przypuszczam, że dom nalezy do babci/albo przepisala na mlodych, w każdym razie nie ejst u nikogo na łasce, bo jest u siebie i dlatego rządzi. Ojciec sie postawił, bo pewnie jest jej synem zgadlam? Twoja mama chodzi do spowiedzi, zeby sie nie klócic z tesciową i kotów nie drzeć.

Ech.. pretensje mozesz mieć do rodziców, chociazby za to ze najpierw w zabrali się za zakladanie rodizny zamiast pomyslec o jakims mieszkaniu na start (chociazby popracowac, odlozyc czesc, pozyczyc z banku i kupic wlasne, ale ciasne lokum).

A tak to babcia rozstawia Cie po kątach. Współczuje.
No nie zgadłaś ojciec jest zięciem, a moja mama to córka babci ojciec nie jest dobrych stosunkach z dziadkami, wiec już dawno im się nie podporządkowuje, a mama nie chce się po prostu z babcią kłócić. Dom jest wspólny, góra jest nasza, zas dół dziadków, więc z tym z łaską babci nie ma to nic wspólnego
Stary 2013-03-18, 00:26   #144
zzzielona
Wtajemniczenie

Może to głupie, ale ja dla świętego spokoju powiedziałabym, że byłam u spowiedzi. Zawsze możesz sobie wytłumaczyć wszystko tym, że to dla dobra atmosfery w domu .
Stary 2013-03-19, 00:03   #145
panna mati_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zzzielona Pokaż wiadomość
Może to głupie, ale ja dla świętego spokoju powiedziałabym, że byłam u spowiedzi. Zawsze możesz sobie wytłumaczyć wszystko tym, że to dla dobra atmosfery w domu .
W ramach odpustu

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości