Zaczynamy bieganie zupełnie od podstaw! cz. IV - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Notka

Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-04-29, 20:48   #121
patiasym
Zakorzenienie

Dot.: Zaczynamy bieganie zupełnie od podstaw! cz. IV

Cytat:
Napisane przez Karo121 Pokaż wiadomość
Trochę ciężko się biegło bo co chwilę zbiegi,podbiegi ale taki urok lasu warto było,biegłam wzdłuż pięknych jeziorek
O, też biegasz w lesie, jak Ismenka i ja? Jakoś to przeoczyłam. Super!
patiasym jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-29, 21:13   #122
Karo121
Rozeznanie

Też kilka razy robiłam 10km miastem ale las ma dla mnie większy klimat i ludzi nie straszę
Karo121 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-29, 21:16   #123
emilia0508
królikoholiczka

W lesie się super biega, cisza, spokój. Ja teraz buegam też trochę lasem a trochę droga polną

Reading gives us someplace to go when we have to stay where we are
emilia0508 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-30, 08:08   #124
LEW
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Annify Pokaż wiadomość
Mam pytanie, które od niedawna mnie frustruje. Czy bieganie negatywnie wpływa na nogi pokryte pajączkami i początkującymi żylakami? Czy przez bieganie mogą powstawać nowe pajączki?
Zdecydowanie możesz biegać,ba jest to nawet zalecane
LEW jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-30, 08:54   #125
emilia0508
królikoholiczka

Ale dziś pogoda do d... ale ja w deszcz lubie biegać więc nie jest źle

Stary 2013-04-30, 10:10   #126
Stromanthe
Zadomowienie

GG do Stromanthe

Chyba się przyłączę... kiedyś tu już byłam, ale wiecie, jak to z zapałem- raz jest, a raz go nie ma

Zawsze biegałam dość nieregularnie, ze zrywami- kilkanaście wyjść na bieganie i przerwa. Kondycję mam całkiem niezłą, nie umieram po kilometrze, ale jest nad czym pracować

Teraz biegam regularnie, 4 razy w tygodniu (no, czasem 3, przyznaję się bez bicia...) od 6 tygodni. W sierpniu chcę pobiec swój pierwszy w życiu półmaraton i mam nadzieję, że mi się to uda.

No i dzisiaj mam do zrobienia 5 km z 5 przebieżkami. Średni mam od 3 dni zapał, ale jakbym miała biegać tylko wtedy, kiedy mi się chce, to nic by z tego nie wyszło
Stromanthe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-30, 12:36   #127
69love69
Zakorzenienie

Ja dzisiaj ok 4,8km w 32 min. Bieganie od rana zdecydowanie nie jest dla mnie, było mi milion razy ciężej niż przedwczoraj kiedy biegałam przez 49min
69love69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-30, 12:40   #128
Wenress
Zakorzenienie

Hej Orientujecie się w jakim czasie wypadałoby przebiec 1200m po polu? Normalnie biegam na 10km, średnio wychodzi mi 6min/km ale mam kilka krótkich przerw na światłach bo niestety muszę dobiec do lasu. Zawody są obowiązkowe i nie chcę sobie zrobić wstydu, ale kompletnie nie wiem w jaki czas celować na takim dystansie

Ćwiczę!
Wenress jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-30, 12:48   #129
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

z takimi dystansami czasami jest trudniej niż z dłuższymi.
Ja jestem zdania biegnij max ile dasz radęAle oczywiście po dobrej rozgrzewce.

"Życie trzeba przeżyć tak żeby wstyd było opowiadać, ale przyjemnie wspominać"
pl_madzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-30, 12:57   #130
97063297b7b35b4a21bd582d93800b2e45dfbb59_6372d6b265f10
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Wenress Pokaż wiadomość
Hej Orientujecie się w jakim czasie wypadałoby przebiec 1200m po polu? Normalnie biegam na 10km, średnio wychodzi mi 6min/km ale mam kilka krótkich przerw na światłach bo niestety muszę dobiec do lasu. Zawody są obowiązkowe i nie chcę sobie zrobić wstydu, ale kompletnie nie wiem w jaki czas celować na takim dystansie
Z doświadczenia wiem, że nie jest to dystans na typowy "sprint". Staraj się nie zaczynać od razu z pełnej mocy bo jednak te 3-5 minut musisz tak wytrzymać, a na końcu ew. przyspiesz. Najlepiej jakbyś miała możliwość przebiec parę razy ten dystans, żeby zobaczyć o co kaman. To jednak dosyc trudny dystans.
97063297b7b35b4a21bd582d93800b2e45dfbb59_6372d6b265f10 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-30, 14:05   #131
Wenress
Zakorzenienie

No właśnie dla mnie to taki dystans 'ni w pięć ni w dziewięć', na 5km nie mam problemu a tu się trochę obawiam Mam możliwość tylko raz wcześniej to przebiec i chyba najlepiej będzie jak zacznę wolniej a w połowie przyspieszę Maci jakieś swoje czasy z tego dystansu, dla porównania? Albo dla motywacji

Ćwiczę!

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-04-30, 14:17   #132
KoalaFromCambodia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez justine_08 Pokaż wiadomość
Noo, masz rację przedtem miałam taką galaretę na nogach, i cellulitu ale bieganie + ćwiczenia na pośladki i ogólnie na wszystko pomogły mi szybko sie tego pozbyć koleżanka z klasy która trenuje lekkoatletykę od podstawówki (sztafeta, płotki na 800m) powiedziała mi, że mam teraz ładnie wyrzeźbione mięśnie, i że chce mnie zobaczyć w obcasach, bo na płaskich to jedynie przedsmak

I powiem Wam, że jestem z siebie dumna, bo pokonałam swoje lenistwo, i zaczęłam coś z sobą robić od 21.02. 2013 roku - oczywiście na pozytyw jutro ostatni bieg X tygodnia, schudłam 3 kilo (lecz do 50 pozostały nadal 3 ), pozbyłam się zwisającego brzucha (ABS-y pomogły mi wyrobić mięśnie ) i boczków biegam przez 30 minut 8 kilometrów, nie wiem co dalej zrobić z tym fantem :/ ale prawdopodobnie zacznę biegać na 10 z jakimś planem i pewnie już tak zostanie
Świetnie, że jesteś zadowolona z tego, co robisz dla siebie, i że widać efekty Z tego co pamiętam, to mamy taki sam wzrost (160cm, jeżeli się pomyliłam to przepraszam), ale ja ważę 47-48kg, tylko że wcale tak super rewelacyjnie nie wyglądam Staram się jeść mądrze, dużo czerpię z diety kulturystów i paleo. Byłam raz na zajęciach z crossfitu, jestem ogólnie strasznie podjarana tym sportem, ale wiem, że póki co jestem słaba i mało potrafię Kilka razy robiłam sobie takie zestawy pseudo crossfitowe w domu i albo mi się wydaje, albo poprawiła mi się trochę kondycja. No i mam frajdę z tego, że jest wycisk

Ostatnio biegam "ratami" 5x1km, nie wiem, czy to cofanie się w rozwoju, czy pomoc w nabieraniu prędkości: przebiegłam raz ciągiem 10km, ale trwało to 1h15min, zwykle moje wybiegi to było 5km ciągiem, czyli ok. 34min. Jak biegam po kilometrze, to lecę każdy kilometr 6min lub mniej (wczoraj rekordowo 5:11 ), kilkuminutowa przerwa w marszu/rozciąganie i następny kilometr. W ten sposób biegam szybciej, ale krótkie odciniki i jak chcę znowu biegać ciągiem to startuje z zbyt szybkim tempem i nie daję rady...

Powinnam biegać dalej takimi interwałami (jeśli mogę tak to nazwać), np. 3x2km, 3x3km, 2x4km itd., czy wrócić do biegania ciągłego i wolnego?

Edytowane przez KoalaFromCambodia
Czas edycji: 2013-04-30 o 14:19 Powód: zjedzone literki
KoalaFromCambodia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-30, 16:41   #133
cacajuate
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Wenress Pokaż wiadomość
no tak z 5 min, moze 5.10 nie wiecej, jesli potrawisz zrobic km ponizej 6 min.
Cytat:
Napisane przez pl_madzia Pokaż wiadomość
z takimi dystansami czasami jest trudniej niż z dłuższymi.
Ja jestem zdania biegnij max ile dasz radęAle oczywiście po dobrej rozgrzewce.
Na zawodach biegasz na maxa. ALE. Po pierwsze, jak tu pisze Nephasis ponizej, jak walniesz sprint przez pierwsze 300 m, to wymiekniesz i nie przebiegniesz nawet polowy. To jest trudny dystans, trzeba go trenowac. Na treningu NIE biegamy go na maxa, biegasz go np. 5 razy i kazdy musi byc co do sekundy taki sam. Bez treningu ciezko widze dobrze wypasc na takim dystansie.
[1=97063297b7b35b4a21bd582 d93800b2e45dfbb59_6372d6b 265f10;40567971]Z doświadczenia wiem, że nie jest to dystans na typowy "sprint". Staraj się nie zaczynać od razu z pełnej mocy bo jednak te 3-5 minut musisz tak wytrzymać, a na końcu ew. przyspiesz. Najlepiej jakbyś miała możliwość przebiec parę razy ten dystans, żeby zobaczyć o co kaman. To jednak dosyc trudny dystans.[/QUOTE]

Zgadzam sie.

Meksyk i bieganie na fejsie TUTAJ
cacajuate jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-30, 16:45   #134
Ismenkusia
Zakorzenienie

GG do Ismenkusia

ja dzis przebiegłam na koncowce treningu ( zapas sił) 4.36 km/h
Stary 2013-04-30, 16:48   #135
cacajuate
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez KoalaFromCambodia Pokaż wiadomość
Świetnie, że jesteś zadowolona z tego, co robisz dla siebie, i że widać efekty Z tego co pamiętam, to mamy taki sam wzrost (160cm, jeżeli się pomyliłam to przepraszam), ale ja ważę 47-48kg, tylko że wcale tak super rewelacyjnie nie wyglądam Staram się jeść mądrze, dużo czerpię z diety kulturystów i paleo. Byłam raz na zajęciach z crossfitu, jestem ogólnie strasznie podjarana tym sportem, ale wiem, że póki co jestem słaba i mało potrafię Kilka razy robiłam sobie takie zestawy pseudo crossfitowe w domu i albo mi się wydaje, albo poprawiła mi się trochę kondycja. No i mam frajdę z tego, że jest wycisk

Ostatnio biegam "ratami" 5x1km, nie wiem, czy to cofanie się w rozwoju, czy pomoc w nabieraniu prędkości: przebiegłam raz ciągiem 10km, ale trwało to 1h15min, zwykle moje wybiegi to było 5km ciągiem, czyli ok. 34min. Jak biegam po kilometrze, to lecę każdy kilometr 6min lub mniej (wczoraj rekordowo 5:11 ), kilkuminutowa przerwa w marszu/rozciąganie i następny kilometr. W ten sposób biegam szybciej, ale krótkie odciniki i jak chcę znowu biegać ciągiem to startuje z zbyt szybkim tempem i nie daję rady...

Powinnam biegać dalej takimi interwałami (jeśli mogę tak to nazwać), np. 3x2km, 3x3km, 2x4km itd., czy wrócić do biegania ciągłego i wolnego?
Nie powinnas, takie interwaly sa z lekka bez sensu. Biegaj 100, 200, albo chociaz 500 czy 800m. Powinnas je biegac w rownym czasie i z rownymi przerwami. 40s roznicy na kilometrze w interwalach to jest KOLOSALNA roznica (miedzy 5.11 a troche-ponizej - 6). Ja jak mam 5s roznicy na kilometrze to juz jest bardzo zle. Ewidentnie nie umiesz sie kontrolowac i trzymac tempa. Bieganie tak dlugich dystansow w interwalach ci w tym nie pomoze, trzeba zaczac od zera, czyli stowek czy 500m. Poczytaj link w moim podpisie o rodzajach treningu.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-04-30, 17:12   #136
justine_08
Raczkowanie

Dziewczyny mam pytanko jak biegać te podbiegi? Chodzi mi ile metrów i w jakim czasie mam na oku taka ładną góreczkę czytałam że one są też na szybkość i siłę, prawda to?

KoalaFromCambodia dziękuję! też się cieszę tymi efektami, i też mnie to jara jak się zmęczę, bo wiem, że jest ok i że się coś spaliło wczoraj przesadziłam jak się uczyłam w nocy, zjadłam trochę płatek, jogurt i piernika maminej roboty ale wyrzut sumienia był ale ok
- rozszerzona chemia
- podstawowy i rozszerzony angielski

AGH, WAT, Politechnika Rzeszowska

http://www.youtube.com/watch?v=SRvCvsRp5ho
justine_08 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-30, 17:15   #137
emilia0508
królikoholiczka

Melduje przebiegniete 6,2 km w 34 minuty

Stary 2013-04-30, 17:18   #138
cacajuate
Zadomowienie

Cytat:
Dziewczyny mam pytanko jak biegać te podbiegi? Chodzi mi ile metrów i w jakim czasie mam na oku taka ładną góreczkę czytałam że one są też na szybkość i siłę, prawda to?
Pod gore tzn? Moim zdaniem najlepiej po prostu biegac dystans na trasie ze wzniesieniami. Nie wiem, co na celu mialoby wbieganie pod gore i zatrzymanie sie.

Stary 2013-04-30, 17:30   #139
Ismenkusia
Zakorzenienie

GG do Ismenkusia

Jak bedziecie pisac km za kwiecien to wpisujcie tez zawody

np. ania kwiecień 100 km w tym zawody 2x dystans 10 km

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-04-30, 17:40   #140
justine_08
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez cacajuate Pokaż wiadomość
Pod gore tzn? Moim zdaniem najlepiej po prostu biegac dystans na trasie ze wzniesieniami. Nie wiem, co na celu mialoby wbieganie pod gore i zatrzymanie sie.
http://www.bieganie.pl/?show=1&cat=2&id=642 wynalazłam to na tej stronce, a wolałam się zapytać czy ktoś już biega czy coś no to nic. Zobacze w czwartek jak będzie mi się biegło
- rozszerzona chemia
- podstawowy i rozszerzony angielski

AGH, WAT, Politechnika Rzeszowska

http://www.youtube.com/watch?v=SRvCvsRp5ho
justine_08 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-30, 17:43   #141
Stromanthe
Zadomowienie

GG do Stromanthe

Melduję 5 km w niecałe 25 minut Jestem na siebie potwornie zła, bo opuściłam długie bieganie w tamtym tygodniu i jeden bieg (więc biegałam 2 razy) i teraz jest tego żniwo. Ledwo doczłapałam. Mam nauczkę, że treningu się nie odkłada
Stromanthe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-30, 18:57   #142
Wenress
Zakorzenienie

Dziękuję dziewczyny jak będzie czym to wpadnę się pochwalić po przebiegnięciu

Ćwiczę!
Stary 2013-04-30, 19:07   #143
e005a964934c5ccfb93a5ccda41449f79d95ca06
Konto usunięte

u mnie za kwiecien 130 km
e005a964934c5ccfb93a5ccda41449f79d95ca06 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-30, 19:51   #144
tija93
Zakorzenienie

Cześć

W końcu sie zebrałam w sobie i dzisiaj pierwszy raz pobiegłam. Biegłam aż 15min i przebiegłam zastraszający dystans 1,6km to był mój pierwszy raz, nigdy wcześniej nie biegałam nie chciałam szaleć, żeby sie nie zniechęcić to raz, a dwa nie robie tego dla schudnięcia tylko dla poprawienia kondycji.

Od października siadłam na laurach, bo rozpoczełam studia. Wcześniej przez pół roku chodziłam na zajęcia do klubu sportowego. Teraz nie mam za bardzo czasu na klub fitness i bieganie wydaje mi sie fajną alternatywą

Ponad dwa lata temu sporo kilogramów schudłam, ale niestety przez te pół roku przytyłam 5kg. Chciałabym to zrzucić, ale nie mam wielkiego parcia i powolutku sobie te kilogramy trace

Przyjmiecie mnie do swojego grona?

cacajuate widziałam Twoje zdjęcie bardzo mi przypominasz pewną osobę z Bydgoszczy? Byłaś kiedyś w sportwayu w Bydgoszczy?
Stary 2013-04-30, 20:14   #145
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

Justin podbiegi w metrach to okolo 100-120 m.pod gorke w szybkim tempie a z gorki jak najwolniej na odpoczynek i tak do 10x.

Ja za kwiecien 136km w tym zawody 1x7km,4x 10km

Co do interwalow to najlepiej je przeplatac z dluzszymi wybieganiami,i co jakis czas podbiegi. Ja dzieki temu wyniki bardzo poprawilam..
Ostatnio troche interwaly zaniedbalam przez co na koniec biegu w zawodach ciezko mi sie przyspieszalo :/jutro ide to nadrobic. Konkurencja nie odpoczywa
A wysilek sie oplaca bo ostatnio wygralam za drugie miejsce bony do sklepu brooksa,to beda nowe buty na maraton.

"Życie trzeba przeżyć tak żeby wstyd było opowiadać, ale przyjemnie wspominać"
pl_madzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-30, 20:28   #146
cacajuate
Zadomowienie

Cytat:
http://www.bieganie.pl/?show=1&cat=2&id=642 wynalazłam to na tej stronce, a wolałam się zapytać czy ktoś już biega czy coś no to nic. Zobacze w czwartek jak będzie mi się biegło
aaa, chodzi o serie pod gore. No to spox, ale one musza byc w tym samym czasie. Serie jak serie, jak to kazdy inny trening powinno sie je robic i na plaskim i nie na plaskim.
Cytat:
Napisane przez tija93 Pokaż wiadomość

cacajuate widziałam Twoje zdjęcie bardzo mi przypominasz pewną osobę z Bydgoszczy? Byłaś kiedyś w sportwayu w Bydgoszczy?
Nigdy w zyciu nie bylam w Bydgoszczy :P

Stary 2013-05-01, 08:12   #147
Ismenkusia
Zakorzenienie

GG do Ismenkusia

Kwiecień 102 km
Stary 2013-05-01, 09:07   #148
LEW
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez pl_madzia Pokaż wiadomość
Justin podbiegi w metrach to okolo 100-120 m.pod gorke w szybkim tempie a z gorki jak najwolniej na odpoczynek i tak do 10x.

Ja za kwiecien 136km w tym zawody 1x7km,4x 10km

Co do interwalow to najlepiej je przeplatac z dluzszymi wybieganiami,i co jakis czas podbiegi. Ja dzieki temu wyniki bardzo poprawilam..
Ostatnio troche interwaly zaniedbalam przez co na koniec biegu w zawodach ciezko mi sie przyspieszalo :/jutro ide to nadrobic. Konkurencja nie odpoczywa
A wysilek sie oplaca bo ostatnio wygralam za drugie miejsce bony do sklepu brooksa,to beda nowe
buty na maraton.
A niech nie odpoczywa ,padnie od nadmiaru wysiłku
Co do podbiegów-idelanie wytłumaczone 10x100m,tylko niwelacja na tej górce musi byc raczej niewielka,nie od razu 17%

kwiecień-305km

Edytowane przez LEW
Czas edycji: 2013-05-01 o 09:08
LEW jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-01, 09:11   #149
97063297b7b35b4a21bd582d93800b2e45dfbb59_6372d6b265f10
Konto usunięte

Kwiecień (słabiutko...) 80 km
97063297b7b35b4a21bd582d93800b2e45dfbb59_6372d6b265f10 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-01, 11:17   #150
KoalaFromCambodia
Raczkowanie

U mnie w kwietniu 67km. To mój pierwszy pełny miesąc biegania

Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości