Liceum- Szczecin - które wybrać? ZBIORCZY - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-08-05, 22:23   #121
slommka
Przyczajenie

Dot.: Liceum- Szczecin - które wybrać? ZBIORCZY

Słuchajcie dostałam się do 1 LO i teraz zastanawiam się co mnie czeka. Dopiero teraz wpadłam na to forum. I jedynce tu mowa tylko o klasie bio - chem i to nieciekawie. Ja dostałam się do lingw - turystycznej. Ktoś zna nauczycieli i może mi coś podpowiedzieć, opowiedzieć? bede miałą rozszerzony WOS, geografię, angielski i niemiecki. Jestem ambitna i zależy mi na nauczycielach którzy wymagają a nie się obijają.
Czekam odpowiedź.
slommka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-06, 19:26   #122
201604250941
Konto usunięte

To bedziesz takich mieć, nie martw się.
201604250941 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-10, 17:49   #123
gruniaa
Zadomowienie

Mam do sprzedania sporo repetytoriów na całe liceum do matury, min. polski, matematyka, angielski, biologia, chemia, wos.
gruniaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-28, 20:24   #124
sicknerves
Przyczajenie

Witam.
Mam nadzieję, że ktoś odwiedza jeszcze ten temat bądź można w nim jeszcze swobodnie dyskutować (jeśli nie, to proszę wybaczyć)- pojawiam się z pytaniem o LO II i LO I w Szczecinie. Jako że jestem obecnie w 3 klasie gimnazjum staję coraz bliżej wyboru liceum. Ogólnie mam trzy opcje: plastyk i dwie wymienione wyżej. Nad plastykiem wciąż się zastanawiam czy będzie to słuszny wybór czy może lepiej jednak iść do ogólniaka. I jeśli ogólniak- profil mat-fiz. Na biol-chem akurat zupełnie się nie nadaję, ogólnie na nic biologicznego, dlatego nawet o tym nie myślę. :"D Ale właśnie zależy mi na mat-fizie.
No i tu pojawiają się pytania, najpierw o LO II:
1. jako że ide na konkurs kuratoryjny, ogólnie staram sie o 6 z fizyki (nie chodzi sie o chwalenie ani nic, tylko o fakty na które się patrzy podczas rekrutacji), 5 z matematyki, czy mam jakiekolwiek szanse czy sobie odpuszczać? Na razie nie wiem jak u mnie ta punktacja będzie wyglądać, bo to w końcu początek roku i nie ma zbytnio z czego wybierać, ale chcę już nad tym myśleć.
2. Jak wygląda ogólnie przyjmowanie? Czy jest to naprawde takie trudne i ciężkie jak mówią, czy nie?
3. Nauczyciele fizyka/matma? Jak to wygląda?
4. I ogólnie- nauczyciele, czy są takiego typu dość surowego, niezbyt przyjemnego czy znośnego?
5. Jak ze średnią? Jak ma się 5,2 etc to jak to wygląda (czy łatwiej sie dostać czy to nie ma znaczenia)?
Na razie w sumie tyle, bo nic innego nie przychodzi mi do głowy- głównie obawiam się że moge się nie dostać.
LO I myślę, i z tego co czytam, będzie łatwiejsze do dostania się- również mat-fiz. Ale jeśli mam pytać, to podobne pytania jak powyżej.
Ogólnie tak sytuacja się przedstawia na ten moment.
No a plastyk mam mieszane uczucia, ogólnie chcę iść na politechnikę > architekturę bądź ASP > architekturę (wnętrz). Ewentualnie grafik komputerowy, bądź coś w tym stylu. Z góry dziękuje za odpowiedź i zainteresowanie.
sicknerves jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-28, 20:35   #125
201604250941
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez sicknerves Pokaż wiadomość
Witam.
Mam nadzieję, że ktoś odwiedza jeszcze ten temat bądź można w nim jeszcze swobodnie dyskutować (jeśli nie, to proszę wybaczyć)- pojawiam się z pytaniem o LO II i LO I w Szczecinie. Jako że jestem obecnie w 3 klasie gimnazjum staję coraz bliżej wyboru liceum. Ogólnie mam trzy opcje: plastyk i dwie wymienione wyżej. Nad plastykiem wciąż się zastanawiam czy będzie to słuszny wybór czy może lepiej jednak iść do ogólniaka. I jeśli ogólniak- profil mat-fiz. Na biol-chem akurat zupełnie się nie nadaję, ogólnie na nic biologicznego, dlatego nawet o tym nie myślę. :"D Ale właśnie zależy mi na mat-fizie.
No i tu pojawiają się pytania, najpierw o LO II:
1. jako że ide na konkurs kuratoryjny, ogólnie staram sie o 6 z fizyki (nie chodzi sie o chwalenie ani nic, tylko o fakty na które się patrzy podczas rekrutacji), 5 z matematyki, czy mam jakiekolwiek szanse czy sobie odpuszczać? Na razie nie wiem jak u mnie ta punktacja będzie wyglądać, bo to w końcu początek roku i nie ma zbytnio z czego wybierać, ale chcę już nad tym myśleć.
2. Jak wygląda ogólnie przyjmowanie? Czy jest to naprawde takie trudne i ciężkie jak mówią, czy nie?
3. Nauczyciele fizyka/matma? Jak to wygląda?
4. I ogólnie- nauczyciele, czy są takiego typu dość surowego, niezbyt przyjemnego czy znośnego?
5. Jak ze średnią? Jak ma się 5,2 etc to jak to wygląda (czy łatwiej sie dostać czy to nie ma znaczenia)?
Na razie w sumie tyle, bo nic innego nie przychodzi mi do głowy- głównie obawiam się że moge się nie dostać.
LO I myślę, i z tego co czytam, będzie łatwiejsze do dostania się- również mat-fiz. Ale jeśli mam pytać, to podobne pytania jak powyżej.
Ogólnie tak sytuacja się przedstawia na ten moment.
No a plastyk mam mieszane uczucia, ogólnie chcę iść na politechnikę > architekturę bądź ASP > architekturę (wnętrz). Ewentualnie grafik komputerowy, bądź coś w tym stylu. Z góry dziękuje za odpowiedź i zainteresowanie.
Jak masz takie plany to matfiz, nie plastyk.
W lo 2 jest trudniej przy rekrutacji, już to pisalam, do lo 1 mialam 20pkt więcej niz do lo 2.
Matma bedzie ciezka, ale przygotuje do studiow, chociaz gorzej bylo z przygotowaniem do matury. Fizyka jest fajna, nauczyciele chyba wszyscy sa bardzo mili. Z innych przedmiotów standardowo, rozni sa.
Ogólnie w lo 1 jest bardzo dużo pracy, w lo 2 na pewno tez, lekko nie bedzie.
Dostaniesz sie z takimi ocenami moim zdaniem, jeśli test dobrze pójdzie.
Stary 2015-09-28, 20:47   #126
sicknerves
Przyczajenie

Właściwie to się uspokoiłam, bo myślałam, że ledwo pójdzie. Dlatego też myślę że matfiz będzie ogółem najlepszy, trochę więcej możliwości, a kursy zawsze można pobrać (historia sztuki, etc). No ale, papiery składam do tych trzech szkół ogólnie. Patrzyłam jeszcze LO 9, 4, 5 ale wiem że 5 chyba bardziej w medycyne wchodzi, 4 to profile też nie dla mnie za bardzo, a do 9 nie jestem przekonana. Właśnie dlatego główni faworyci (bo chyba tylko góra do 3 szkół można podania składać, jeśli sie nie mylę) to plastyk, LO II i I.
No i ogólnie przez pierwszy rok prawdopodobnie będe dojeżdżać, a jestem ze Stargardu, więc to w sumie nie jakaś tragedia. 45 minut drogi góra.
Testy próbne mam w grudniu również, a kuratoryjny szkolny w czwartek, także zobaczymy jak to z tym też wyjdzie.
A mam też pytanie (szukałam w dokumentach szkoły, ale troche dużo tego wszystkiego): piercing na twarzy odpada, czy może być (LO II i I)? No i malowanie się etc? Bo czasami na pomalowane rzęsy najeżdżają, dlatego chciałabym wiedzieć czy to w ogóle dozwolone czy już jest z tym jakaś swoboda większa niż u mnie w gimnazjum (chociaż gimnazjum a liceum to zawsze jakaś różnica, ale i tak). Oczywiście nie maluje sie mocno ani nic- ale jak mówie, o byle co potrafią sie przyczepić.
Stary 2015-09-28, 20:56   #127
201604250941
Konto usunięte

Pociag i 75 pod sama szkole lo 1. Albo 6 na wały i z buta pod 2.

W 9 za dobrej matmy i fizy to chyba nie maja niestety. Jezyki świetne i biologia. Byłam tam przez chwilę i zrezygnowalam, bo ogolnie poziom byl beznadziejny na moim profilu, ale mnostwo osob idzie na medycynę stamtad.
5 to dobra szkoła, ale kilka razy juz slyszalam o matematyczce, co ledwo przepuszcza geniuszy matematycznych. Kolega miał przeboje, ledwo zdal, a matura 90%. Trzeba spytać kogoś, kto tam byl. 14 ostatnio sie tak wysunela w rankingach, rozwaz ja tez.

W 1 malowac sie można, ale szału tam nie ma jeśli chodzo o wyglad, raczej stonowany. Ja mialam problem z powodu farbowania wlosow, ale tylko slowny. Dość sztywno jest, chociaz kilka osob bylo bardziej wyrozniajacych sie wyglądem.

Edytowane przez 201604250941
Czas edycji: 2015-09-28 o 21:01

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-09-28, 21:21   #128
sicknerves
Przyczajenie

No właśnie co do kolczyków etc, to ja planuje bridge. Włosów akurat nie farbuje. Ogólnie to się nie wydaje takie straszne jak się bałam. A tą 14 też jutro ogarnę, bo w sumie chyba nawet nie sprawdzałam. A wiesz może coś o nauczycielach?
Stary 2015-09-28, 21:27   #129
201604250941
Konto usunięte

W 14 sa milsi, tak twierdzi kumpela, która sie przepisala.
O ile reszta bedzie estetyczna to powinno przejsc. Ale jedna matematyczka kazala wyjmowac, chyba już nie pracuje akurat.

Wiesz, to nie tak, ze tam jakis zamordyzm panuje, po prostu byla atmosfera stylu klasycznego, garnituru i ludzie tym przesiakali. ale na upartego to byla nawet jedna gothic lolita.
Stary 2015-09-29, 18:25   #130
sicknerves
Przyczajenie

Rozumiem, co do 14 to ogólnie przeglądam strone itd, i nie wiem czy jestem ślepa, ale nie moge znaleźć nic o rekrutacji... XD
No nic, ale ogólnie szkoła również wydaje się ciekawa. No, ale najbardziej ciekawią mnie właśnie LO I i LO II jak już wspominałam. I jeśli kolczyki to nie problem, a szczególnie jeden/dwa to w porządku, w razie czego będę wyjmować. Poza tym, buty na obcasie normalnie na lekcji- jadą za to? Bo akurat często widzę że licealistki normalnie chodzą w butach na obcasie/koturnie, bądź trampkach, jak każda tam woli, i zastanawia mnie czy jest w związku z tym jakiś duży problem. Może i głupie pytanie, ale chyba warto wiedzieć.. <D
Ale akurat jeśli tak to sie prezentuje to dobrze. Na szczęście. Jedynie właśnie obawiam się, że się nie dostanę, ale z tego co tutaj zrozumiałam czytając cały wątek- do LO I jest łatwiej się dostać niż do II?
Stary 2015-09-29, 22:58   #131
201604250941
Konto usunięte

do 1 latwiej, bo ma duzo klas i przyznaje punkty za aktywnosc dodatkowa, 2 niebardzo

ogolnie nie ma problemu dopoki to wyglada estetycznie, najwazniejsze jest, zebys na rozpoczeciu miala stroj w pelni galowy i odpowiednie buty, zadych trampek, i trzeba uwazac na zachowanie podczas uroczystosci, niestety na tym punkcie sa dosc wrazliwi

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-09-30, 09:41   #132
sicknerves
Przyczajenie

Obie szkoły są wrażliwe? Bo tak w sumie jedna nauczycielka mnie nastraszyla co do LO II, że miała mnóstwo rzeczy w których się udzielala i to wszystko było na podaniu się nie dostała. Mam wrażenie, że to jednak wyolbrzymianie trochę.

Więc w sumie fajnie, obie szkoły są ciekawe. Tylko teraz podjąć decyzję już w późniejszym czasie- które wybrać? XD Oba są chyba nawet na równym poziomie, tak mi się zdaje.

---------- Dopisano o 10:41 ---------- Poprzedni post napisano o 10:40 ----------

Przepraszam, *uczennica miała te rzeczy na podaniu. Nie mam tylko jak edytować, jestem na mobilnej wersji wizaza.
Stary 2015-09-30, 19:29   #133
201604250941
Konto usunięte

Nie wiem jak 2, ale w 1 sa.wrazliwi. W 2 liczą sie tylko konkretne wyniki, a w 1 już samo udzielanie sie.
Stary 2015-09-30, 23:49   #134
LadyLazy
Przyczajenie

Cytat:
Więc w sumie fajnie, obie szkoły są ciekawe. Tylko teraz podjąć decyzję już w późniejszym czasie- które wybrać? XD Oba są chyba nawet na równym poziomie, tak mi się zdaje.
Dwójka jest dużo wyżej w rankingach niż LO1, to szkoła z ''prestiżem'' i o wiele trudniej się do niej dostać Nie chcę oceniać poziomu tych szkół, bo w żadnej się nie uczyłam ani nie uczę. Ale obstawiałabym, że w dwójce jest jednak zauważalnie wyższy.

Do jedynki dostaniesz się bez problemu, jeśli (pfu pfu) zupełnie nie położysz się na testach. Do LO2 może być już dużo większy problem. Masz ułatwienie, bo nie celujesz w biol-chem, na który jest tam zdecydowanie ''wzięcie''. Ale i tak z doświadczenia powiem, że przydałby się jakiś liczący się konkursik No chyba, że w tym roku na tę szkołę będzie akurat mniej chętnych, ja składałam podania dwa lata temu.

Jeszcze masz trochę czasu na zastanawianie. Na tę chwilę radziłabym ci planować złożyć podanie z LO2 na pierwszym, a LO1 na drugim miejscu na liście. Z plastykiem nie pomogę, bo nie wiem dokładnie jak współpracuje z procesem rekrutacji ze względu na te egzaminy wstępne Ale znam kilka osób stamtąd, więc jeśli potrzebujesz jakiejś opinii o szkole samej w sobie - pytaj śmiało
And a very happy start.''

LadyLazy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-05, 17:08   #135
sicknerves
Przyczajenie

Ponoć tak, co do LO II, ale mam wrażenie, że to może takie straszenie trochę. Moje gimnazjum niby uchodzi za najlepsze w mieście i bałam sie, że się nie dostanę, a dostałam sie bez problemu.

Co do konkursu- próbowałam z fizyką, niestety zabrakło mi 4 punktów jeśli sie nie mylę aby przejść dalej. Ale w sumie... jeśli uda mi się z ocenami i testem, może jednak się uda. No, a przynajmniej- nadzieję można mieć.

I co do składania podań, to właśnie tak zrobię. c: Do LO II i LO I, do plastyka nie jestem pewna no i podchodzę bardziej sceptycznie, jednak po tym mat-fizie mam większy wybór w kierunkach na studia. No a właśnie, bo czytałam na stronach obu szkół o jakichś testach wstępnych- ktoś może wie, o co dokładnie chodzi, jak one wyglądają? Są to po prostu testy z danego profilu których suma punktów w jakiś sposób decyduje bardziej na tak co do przyjęcia, czy bardziej na nie? Bo nie do końca to rozumiem. XD
Stary 2015-10-05, 19:20   #136
201604250941
Konto usunięte

To nie jest straszenie
Stary 2015-10-05, 20:27   #137
Beataa_De
Raczkowanie

Skąd taki ogromny rozrzut? Dwójka jest prawie najlepsza, a jedynka w rankingu dużo niżej, jest jeszcze dużo szkół między nimi . Do II jest się trudno dostać, natomiast o I, jeśli się dobrze uczysz, już tego bym nie powiedziała.
Nie masz starszych znajomych uczęszczających do tych szkół? Myślę, że osoby, które znasz i są na czasie, powiedzą ci najlepiej, jaka atmosfera panuje w szkole, jacy są nauczyciele czy poziom
Co do plastyka, to znam kilka osób, które poszły do zwykłych liceów, mimo wielkich talentów, porzucając plastyka, ale nie żałują, natomiast osoby, która by żałowała jeszcze nie spotkałam
Don't wait.
Because right now, you're the oldest you've ever been and the youngest you'll ever be.
Beataa_De jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-06, 00:00   #138
LadyLazy
Przyczajenie

Cytat:
Ponoć tak, co do LO II, ale mam wrażenie, że to może takie straszenie trochę. Moje gimnazjum niby uchodzi za najlepsze w mieście i bałam sie, że się nie dostanę, a dostałam sie bez problemu.
Rekrutacja do gimnazjum ''nieco'' różni się od tej do liceum W podstawówce łatwo było zdobyć dobre oceny, teścik też do najtrudniejszych raczej nie należał i praktycznie tylko na ich podstawie dobre szkoły przygarniały co przyzwoitszych uczniów. Natomiast do tych najlepszych liceów nie wystarczy mieć ładnych ocen. Liczą się konkursy i inne osiągnięcia. To nie jest straszenie - to fakt. Nie mam po co cię straszyć, a sama składałam jeszcze nie tak dawno podania do dwójki, więc nieco się orientuję jak wyglądają tam progi

I trochę podporządkowałam się pod twoje preferencje, ale zgadzam się z koleżanką wyżej, że warto byłoby też zastanowić się nad innymi szkołami Bodajże wspomniałaś coś tam, że 5 jest głównie ''medyczna'', ale to nie do końca prawda, mat-fiz też prezentuje bardzo fajny poziom.

Cytat:
No a właśnie, bo czytałam na stronach obu szkół o jakichś testach wstępnych- ktoś może wie, o co dokładnie chodzi, jak one wyglądają?
Nie do końca wiem o czym mówisz Ja wspomniałam tylko o egzaminie wstępnym do plastyka, ale to zupełnie inny temat. Zwykłe szkoły raczej nie prowadzą czegoś takiego. Ewentualnie jakieś testy językowe, głównie do klas IB, ale ciebie interesuje inny profil.
And a very happy start.''

LadyLazy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-02, 17:49   #139
sicknerves
Przyczajenie

Nie powiedziałam, że to Wy mnie straszycie. Chodzi mi o ogół, często mówi się o takich szkołach że ludzie ledwo sie dostają, a w rzeczywistości to nie jest takie trudne. Są osoby ode mnie ze szkoły które poszły do tzw. pobożniaka i dostały się spokojnie.
Co do "rozrzutu"- I LO i II LO wydają mi się jak na razie najlepszym wyborem. Niestety nie mam znajomych w jedynce, mam kuzynkę która ogólnie mieszka w Szczecinie długi czas i mniej więcej się orientuje, ale ona chodziła do innego liceum. Ogólnie polecała mi właśnie jedynkę i dwójkę.
A co do tych testów- to akurat przypadkowo usłyszałam, ale nie wiem czy na stronie tego nie widziałam, że są jakieś jakby egzaminy, i właśnie nie do końca to zrozumiałam. Ale z tego co widzę to może coś źle zrozumiałam. c:
Szczerze mówiąc, ciężko mi się rozejrzeć po innych szkołach, bo niewiele o nich słyszę, nie jestem ze Szczecina. Dlatego, co do mat-fizu i dobrego poziomu, co jeszcze byście mi poleciły prócz XIV? Bo jeśli chodzi jeszcze o XIII, to na pewno tam nie pójdę, także tego liceum nie biorę w ogóle pod uwagę.
No i jeszcze jedna rzecz, bo kopię świadectwa składa się już do jednego liceum- więc jeśli nie mam pewności, że przyjmą mnie do dwójki, to jeśli tak by też było, świadectwo automatycznie idzie do kolejnej szkoły do której składałam papiery? Czy to jakoś inaczej wygląda? Bo szczerze gubię się już w tych terminach.. <D'
Stary 2015-11-02, 18:48   #140
201604250941
Konto usunięte

Powiem tak, ludzie z II czasem laduja na Oxfordzie, Harvardzie, nawet chyba jeden sie dostal na MIT, ale tego nie znam osobiscie, tamtych tak. Z I nie slyszalam, zeby ktos sie dostal na takie uczelnie. To tak w kwestii rozrzutu, zalezy w co mierzysz.

Nie sadze, zeby ktos gdzies przesylal swiadectwo.
Stary 2015-11-04, 14:38   #141
Beataa_De
Raczkowanie

Jeśli się nie dostaniesz, w podanym terminie przychodzisz do swojej szkoły I wyboru odebrać złożone papiery i zanosisz je do szkoły, do której Cię przyjęto.
Między I, a II jest wielka przepaść. Tak samo, jak między I, a IX
Ja na Twoim miejscu rozważyłabym jeszcze IX V i VI
Don't wait.
Because right now, you're the oldest you've ever been and the youngest you'll ever be.
Stary 2015-12-09, 16:26   #142
Szczecinianko
Przyczajenie

Jakie liceum wybrać w Szczecinie?

Obecnie jestem w VIII. Mam rozszerzony polski, historię i wos.
Bardzo lubię polski i wos. Chciałabym mieć tylko to rozszerzone. Bez historii, która jest dla mnie drogą przez mękę. Stwierdziłam, że nie poradzę sobie kolejny rok z jeszcze większą ilością godzin historii.
Teraz jeszcze się przemęczę. Ale w trzeciej klasie, chciałabym zmienić szkołę. Tylko, na jaką?
Polećcie mi jakąś szkołę o mniej więcej podobnym poziomie.
Szczecinianko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-09, 22:52   #143
viva91
na przekór do celu

Dot.: Jakie liceum wybrać w Szczecinie?

Warto zmieniać szkołę tuż przed maturą? Nowe otoczenie, nowi ludzie, nowi nauczyciele, nowe zasady na lekcjach - plus materiał, jaki będziesz musiała opanować, a może nawet jakiś nadrobić. I najważniejsze - matura.

Już chyba każda szkoła ma stronę internetową, na której są wymienione profile klas. Istnieje w ogóle taki, na jaki chciałabyś iść?
Stary 2015-12-10, 07:18   #144
201604250941
Konto usunięte

Podobny poziom do VIII? Bedzie trudno, można isc tylko niżej albo wyzej, gdzie Cię mogą nie dopuścić. Za duże ryzyko.
Chociaz może lozoi?
Stary 2016-01-01, 19:20   #145
Bdnrxx
Przyczajenie

Hej! Sorry że wbijam się w watek "Dla bab", ale w końcu nikt inny lepiej mi nie doradzi Chodzę do 3 gim i mam mały problem Z góry zakładam, że w przyszłości chciałbym studiować medycynę lub kierunki pokrewne. Dostałem się z dwóch konkursów przedmiotowych do etapu womewódzkiego (biol i wos), więc na 100% mam tytuł finalisty obu tych konkursów. Średnia testów próbnych ok. 72% ( w kwietniu spodziewam się podobnego wyniku 70/80%). Średnia dosyć wysoko ponad 5 Swoja naukę chciałbym kontynuować w VLo (Klasa medyczna), II lo (mat-Chem albo biotechnologiczna bo na Bio-chem się nie dostanę) lub w ostateczności IXLo ( Klasa przyrodnicza). I tu chciałbym się zapytać co sadzicie o tych szkołach? Czy znacie progi punktowe z zeszłego roku do tych szkół?
Z góry dzięki
Bdnrxx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-01, 19:47   #146
201604250941
Konto usunięte

O dobrych myslisz, przy czym w lo9 na ostatnim semestrze masz luz, zeby dobrze zdać maturę
Stary 2016-01-01, 20:52   #147
Bdnrxx
Przyczajenie

Tak, tylko IX w porównanio z lo II i V wypada gorzej pod względem matury z biol i chem
Bdnrxx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-01-03, 00:27   #148
Beataa_De
Raczkowanie

To akurat nie jest reguła, każdego roku jest inaczej, w ogólnych rankingach IX w ostatnim rankingu była przed V, niedługo wychodzi nowy ranking perspektyw. Ja bardzo się wahałam, czy wybrać V czy IX (II sobie na wstępnie odpuściłam) i zdecydowała gównie chyba R fizyka. Dawałam sobie z nią radę, ale to kompletnie nie moje klimaty i jej nauka nigdy nie sprawiała mi przyjemności, w przeciwieństwie do biol i chem . Jeśli w rekrutacji na medycynę w moim roczniku będzie potrzebna fizyka, to chyba się zabiję, ale póki co jestem zadowolona z wyboru.
W IX jest świetna pani od chemii (biolchemy zawsze uczy to sama, bo ogólnie w tej szkole uczą dwie ) Wszyscy nauczyciele mają swoje pewne dziwactwa, ogólnie szkoła jest bardzo specyficzna, ale pochodzisz z miesiąc i sam wbijesz się w tę atmosferę . Co do biologii, to trudno powiedzieć, na kogo trafisz, ale wszystkie nauczycielki wykładają bardzo w porządku, są mega wymagające. Twoje oceny mogą nie być najlepsze, ale za to maturę rozwalisz . Pół pierwszej klasy to genetyka, u nas na sprawdzianie teorii nie uświadczysz, były zadania, które przekraczały poziom matury R (wiem, sprawdzałam).
No i dużym plusem jest to, że w 2 semestrze 3 klasy masz tylko przedmioty maturalne, więc więcej czasu na powtarzanie do matury. Pewnie też jakimś atutem jest lokalizacja w centrum, chociaż jeśli np. masz do V 5 minut spacerkiem, to już inna sprawa.
Obecnie na PUM na med jest R biol obowiązkowo i do wyboru R fiz lub R chem. Mój problem polega na tym, że nie jestem całkowicie pewna, czy zostanę w Szczecinie
Jaki uniwersytet Cię póki co interesuje?
Don't wait.
Stary 2016-01-03, 00:30   #149
201604250941
Konto usunięte

Ta chemiczka z 9 ma na koncie wielu olimpijczyków.
Stary 2016-01-03, 00:48   #150
Beataa_De
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez candycotton Pokaż wiadomość
Ta chemiczka z 9 ma na koncie wielu olimpijczyków.
Dokładnie, a ponadto jej maturzyści bardzo dobrze piszą matury i dostają się na medycynę i inne kierunki. Według planu w 1 klasie powinna być 1 lekcja tygodniowo, ale w IX jest dodatkowa chemia dla 1 biolchem, pani profesor zostaje po godzinach i robi z uczniami zadania
Don't wait.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości