![]() |
#121 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Angelina Jolie usunęła obie piersi!
ile by pieniedzy nie miala i tak na pewno cierpiala. sama decyzja, strach, obawy o siebie i swoje dzieci.
pieniedze pomagaja ale zdrowia nie dadza. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wielu ludziom dają czy też wracają zdrowie poprzez zwykłą rehabilitację, jesli nie masz pieniędzy na rehabilitację możesz całe życie spędzić w łózku czy na wózku. W chorobie, to ja Ci powiem z własnego doświadczenia, że pieniądze to są najważniejsze obok własnego i rodziny samozaparcia.
![]() |
![]() |
#123 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Angelina jest bardzo bogata i i tak musiala przechodzic operacje, rehabilitacje. tego nie przeskoczysz. Ja w ogole Luba widze ze ty najwiekszy nacisk tu na kase kladziesz. Umniejszasz to co zrobila... bo miala forse na nowe cyce. A ja ci mowie ze nie masz racji. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Konto usunięte
|
No ale jak jesteś najbogatszy i zachorujesz to cię stać na każdą możliwą prywatną operację nawet jak to ma stać 2 miliony $. Lepiej chorować bogatym niż biednym, to chyba jasne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pieniądze nie chronią przed chorobą, zgadzam się, ale w chorobie ich posiadanie jest bardzo ważne, właściwie to podstawowa sprawa i w wielu wypadkach decyduje o jakości życia w chorobie i o wyzdrowieniu. Cytat:
A o tym jaka kasa jest nieważna to idz i przekonaj osoby, które zbierają forsę "po dobrych ludziach" żeby móc kupić sobie czy swoim bliskim lekarstwa lub operację u dobrego specjalisty. I zacznij im opowiadac jaka to pani Jolie jest wspaniała, bo zdołała uchronić siebie od choroby za grubą kasę o kórej oni mogliby sobie pomarzyć.
![]() |
![]() |
#126 |
Konto usunięte
|
W ogóle to zbijam pionę Lubie, zgadzam się
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Rozeznanie
|
O tym, jak bardzo w błędzie jest Luba patrząc na sprawę pod tym kątem, może powiedzieć dziewczyna żyjąca w jakimś plemieniu afrykańskim i zazdroszcząca naszej przeciętnej Kowalskiej, że ma szpital i lekarzy, którzy się nią zajmą, a jak będzie trzeba, to nawet cewnik podłączą, żeby nie musiała z łóżka wstawać, podczas kiedy ona szans na leczenie nie ma i umrze w cierpieniu, o ile wcześniej nie zabije jej głód albo AIDS.
Po co zestawiać tak różne światy? Powtórzę się: nie warto porównywać cierpień i wyrzeczeń indywidualnej osoby, bo to nie ma sensu. Żadna z tych osób nie wejdzie w życie innej, nie porówna tego i nie powie: aha, to ja mam lepiej, od razu mi lżej... Nie mówimy tu o możliwościach i komforcie leczenia, bo to oczywista oczywistość, ale o indywidualnym przeżywaniu swojej choroby i zagrożeń z tym związanych. To tak, jakby powiedzieć: "a co to za filozofia zajść w ciążę i urodzić, te baby to się pieszczą ze sobą okrutnie, in vitro i zdrowe odżywianie wymyślają, przecież dzisiaj w jakimś monopolowym pewna pani zasłabła z upojenia alkoholowego i w szpitalu urodziła dziecko, które w swojej krwi miało ponad 4 promile alkoholu... I dało się." (fakt z dziś). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
Zakorzenienie
|
Jeśli bez sensu jets zestawianie tak różnych światów i nie warto porównywać cierpienia różnych osób, to po co jest ten wątek i to podniecanie się czynem pani Jolie?
Sama przyznajesz, ze żyjemy w dwóch różnych światach i jej doświadczenia mają się nijak do doświadczeń ludzi z naszego świata. Tak, zrobiła coś dobrego dla swojego zdrowia, tak samo jak dziewczyna z Zambii robi coś dla swojego idąc do szpitala. Czy ktoś pieje peany na temat tego, że dziewczyna poszła iles tam kilometrów do szpitala? Nie zauważyłam.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2013-05-15 o 13:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Konto usunięte
|
Kto się podnieca? Bo nie zauważyłam podniecenia u nikogo w tym wątku. Zauważyłam za to zdziwienie, że jest taka możliwość i zadowolenie z tego, że ona o takiej możliwości powiedziała, podzieliła się swoimi odczuciami bo dzięki temu dotrze ta informacja do dużej liczby osób.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Zakorzenienie
|
Ja ogromnie pochwalam KAŻDY czyn mający na celu propagowanie walki o zdrowie. Czy zrobi to Jolie w świetle fleszy, czy Kowalska namówi koleżanki , czy proboszcz wynajmie autokar i powie w niedzielę na sumie że kobiety powinny jechać i się zbadać. To takie małe wielkie kroki.
Dlatego podziwiam i pochwalam Angelinę, że jeśli choć jedna kobieta dzięki niej wykona badania to będzie to prawdziwy sukces ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
To nie umniejsza cierpień, wyrzeczeń i bohaterstwa tych kobiet, które cierpią i walczą anonimowo. Ale zwraca uwagę na chorobę i może pomóc innym kobietom. Tylko i aż tyle. Edytowane przez Majowa Rosa Czas edycji: 2013-05-15 o 13:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co z tego, że ta informacja dotrze, jesli tak naprawdę ma mały wpływ na to co sie podzieje z innymi kobietami. Co do zdziwienia w wątku. Dziwią się, bo są młode. Taka prawda. Kobiety w moim wieku, zaczynają juz bardziej interesować sie tematem dziedziczności chorób czy też częściej chodzą do lekarza. Ja tma się nie zdziwiłam, że jest taka możliwość. Cytat:
Czytałam wczoraj artykuł w którym pan profesor onkolog stwierdził, że to nie jest drogie badanie, a potem dodał, ze właśnie parę stówek kosztuje. Cytat:
Jej inna działalność, między innymi na rzecz dzieci, jest dużo ważniejsza dla świata jako takiego. Zresztą. Ja lubię dość panią Jolie jako aktorkę, miło na nią popatrzec, doceniam bardzo jej zaangażowanie w walkę o dobro dzieci, uważam, że jest wspaniałą kobietą. ---------- Dopisano o 14:28 ---------- Poprzedni post napisano o 14:19 ---------- Ciagle zapominam napisać (wybacz, wiek ![]() Dzięki drabinko ![]()
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2013-05-15 o 13:27 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Nawet nasza Doda jedną ze swoich wypowiedzi przyczyniła się do wzrostu zainteresowania rejestracją dawców szpiku ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ale jeśli faktycznie badania staną sie bezpłatne, operacje będą robione w miarę szybko i tak samo szybko kobieta będzie mogła liczyć na refundowanie odtworzenia biustu, to odwołam oficjalnie, że czyn pani Jolie nie miał na nic wpływu. ![]() Bo to nic nie kosztuje
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2013-05-15 o 13:36 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Zakorzenienie
|
Generalnie lepiej kase mieć czy chory czy zdrowy.
Kasa nie gwarantuje zdrowia ALE ... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Subiektywnie mało która kobietę stać na wydanie kilkuset złotych na badanie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
BAN stały
|
zgadzam się z każdym słowem Lubej.
Moglabym ją podziwiać za heroizm, gdyby przyznała się przed, może nawet pokazała, że czlowiek walcząc z chorobą piękny nie jest. Bo w mojej opinii zniknęła piękna i doskonała, wróciła piękna i doskonała. Jak dla mnie to ta kobieta ma luksus korzystać z medycyny na najwyższym poziomie i nie uważam jej przez to za mądrą, jak pisze Paula, raczej uważałabym ją za niemądrą, gdyby mając takie środki olewała sobie kwestie zdrowia. Dodatkowo, w mojej ocenie - to jest show biznes - ogromna koncentracja na sobie, swoim ciele (ciało jest narzędziem pracy aktora, ważne jest, w jakiej jest formie, jak wygląda), dobór diet, ćwiczeń, więc i pilnowanie badań mnie nie dziwi; przeciętna Kowalska nie ma czasu ani środków pijać koktajle układane specjalnie dla niej, ćwiczyć zestawy specjalnie dla niej, ma furę obowiązków, przy których nikt jej nie zastąpi. Ale doceniam to, że dzięki jej postawie jest społeczna dyskusja na ważny temat. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Konto usunięte
|
A ja uważam, że warto uzbierać jeśli nie stać. To jest jedno badanie na całe życie, albo gen masz albo nie masz. Jasne, że nieposiadanie go nie gwarantuje zdrowia a posiadanie nie oznacza wyroku. Ale co jak jest sytuacja jak u Jolie?
Raz w roku robię cytologię za 40zł plus wizyta. Robię usg dopochwowe za 120zł. Badam piersi co miesiąc i przy każdej wizycie proszę o to lekarza. Robiłam też usg piersi, nie pamiętam ceny. I będę te badania robić co roku i co miesiąc sama się badać jak mogę. Poznań: Rak piersi - genetyczna predyspozycja, BRCA2 (C5792T) 127 zł Rak piersi - genetyczna predyspozycja, CYP1B1(C142G, G355T, G4326C) 102 zł A z resztą, tu cennik http://www.genesis.pl/strona/42 Jedno takie badanie na całe życie. Jedno. Przecież większość kobiet więcej wydaje na fryzjera w ciągu roku, nie mówiąc o tych, które przekraczają te kwoty podczas jednej koloryzacji i ścięcia. Tak, wiem, że są takie, których na to nie stać. I zawsze takie były i będą, tak wygląda nasze społeczeństwo bo nie żyjemy w utopii a komunizm poszedł w siną dal. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Zakorzenienie
|
za pieniądze zdrowia nie kupisz, ale bez pieniędzy szybciej umrzesz. :P
![]() |
#140 |
Konto usunięte
|
Ja sie nie zgodze, ludzi ktorzy maja kase, stac na lepszej jakosci produkty np. zdrowa zywnosc, ekologiczna, lepsze kosmetyki bez jakichs tanich, szkodliwych konserwantów itd. ktora jest droga no i na badania profilaktyczne, na które NFZtowscy lekarze strasznie skąpią jesli chodzi o skierowania. Do tego jakies masaze i te sprawy, a wiadomo ze lepsza zywnosc, lepszej jakosci kosmetyki, czestsza profilaktyka, czy jakies masaze itd. tez zmniejszaja prawdopodobienstwo zachorowania.
Edytowane przez 201605161006 Czas edycji: 2013-05-15 o 16:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
biegam dla Zabawy
|
Mnie się średnio podoba akurat kładzenie aż takiego nacisku na badania genetyczne, jak to robią media od 2 dni. U większości wyjdzie, że może będą miały raka a może nie. Przecież zrobienie badań genetycznych nie zwalnia nas z regularnych usg piersi. Wolałabym, żeby zamiast nagłaśniać badania genetyczne i usuwanie piersi, namawiali na usg i mammografię.Dla przeciętnej Kowalskiej lepiej, żeby uzbierała na te badania. Zresztą w Polsce nawet nie w tym jest problem - sporo kobiet nawet jak ma dostęp do tych badań za darmo to i tak ich nie robi. Na ten temat by się przydała dyskusja.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2013-05-15 o 17:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Zakorzenienie
|
może się mylę ale w Ameryce jest prywatna służba zdrowia - zapewne wszystkie kobiety mogą sobie prewencyjnie odjąć piersi i wstawić implanty w 3 miesiące jeśli mają zamówione odpowiednie ubezpieczenie. A w Polsce jak jest każdy widzi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#144 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oczywiście, że nasz system ochrony zdrowia kuleje, ale na pewno upublicznienie przez nią tej informacji wpłynie na świadomość kobiet. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 201605161006 Czas edycji: 2013-05-15 o 17:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 | ||||||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Chodzi o to, że jakieś kobiety zastanowią się nad swoją historią w tej kwestii. No bo matka chorowała, jej siostra też, to może i u niej coś takiego być? Tu nawet nie trzeba mieć wiedzy medycznej, wystarczy rozmowa z internistą albo poszperanie w internecie. Cytat:
Cytat:
|
||||||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#148 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem też, dlaczego zestawienie sytuacji AJ z sytuacją przeciętnej kobiety, które samo się nasuwa (bo jest raczej jasne, że ten temat większość kobiet rozpatrzy także w odniesieniu do własnej osoby ew. matki, ciotki, siostry), jest dla niektórych tak niewyobrażalne i sprzeczne z rolą, jaką mastektomia gwiazdy niewątpliwie odegra. Tak jakby te dwie racje rzeczywiście się wykluczały. Ale nie, trzeba trochę popiszczeć i poskakać do oczu. Tak, zachęci do badań, tak, da rozgłos. I bardzo dobrze. Ale czarować się, że od strony czysto "technicznej" dla każdej kobiety to tak hop siup? No ludzie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
A wkurza mnie fakt, że wszystkie osoby obstawiające kasę na 1 miejscu takiej, a nie innej decyzji uważają, że przeciętna Kowalska to jednostka statyczna (z punktu widzenia niestatystycznego). Moim zdaniem jest człowiek żyje, podejmuje takie i nie inne decyzje. I co za problem zostać aktorką? Tak, dokładnie tak wygląda poziom dyskusji z drugiej strony. Ja osobiście wydaję w cholerę kasy na leczenie, nie mam raka, tylko inną chorobę przewlekłą, ale zaraz... kogo to obchodzi? B. dużo ludzi tak żyje, jeśli nie wszyscy, którzy nie mają w poważaniu swojego zdrowia. Bo zaraz, z powodu kasy, jest wytykanie podniety z powodu tego, że Jolie podjęła mądrą i odpowiedzialną dyskusję. Jaki jest sens w takich dyskusjach? |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 | ||
biegam dla Zabawy
|
Cytat:
Cytat:
http://portal.abczdrowie.pl/brca1-i-brca2 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:07.