Angelina Jolie usunęła obie piersi! - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-05-15, 11:35   #121
kennedy
Zakorzenienie

Dot.: Angelina Jolie usunęła obie piersi!

ile by pieniedzy nie miala i tak na pewno cierpiala. sama decyzja, strach, obawy o siebie i swoje dzieci.

pieniedze pomagaja ale zdrowia nie dadza.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-15, 11:55   #122
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość
ile by pieniedzy nie miala i tak na pewno cierpiala. sama decyzja, strach, obawy o siebie i swoje dzieci.

No jak nie, Jolie dały zdrowie i wróciły urodę.
Wielu ludziom dają czy też wracają zdrowie poprzez zwykłą rehabilitację, jesli nie masz pieniędzy na rehabilitację możesz całe życie spędzić w łózku czy na wózku.
W chorobie, to ja Ci powiem z własnego doświadczenia, że pieniądze to są najważniejsze obok własnego i rodziny samozaparcia.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-15, 12:27   #123
kennedy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
No jak nie, Jolie dały zdrowie i wróciły urodę.
Wielu ludziom dają czy też wracają zdrowie poprzez zwykłą rehabilitację, jesli nie masz pieniędzy na rehabilitację możesz całe życie spędzić w łózku czy na wózku.
W chorobie, to ja Ci powiem z własnego doświadczenia, że pieniądze to są najważniejsze obok własnego i rodziny samozaparcia.
chodzilo mi o to ze mozesz byc najbogatszy ( jak Jobs) a i tak zachorujesz.
Angelina jest bardzo bogata i i tak musiala przechodzic operacje, rehabilitacje. tego nie przeskoczysz.

Ja w ogole Luba widze ze ty najwiekszy nacisk tu na kase kladziesz. Umniejszasz to co zrobila... bo miala forse na nowe cyce. A ja ci mowie ze nie masz racji.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-15, 12:34   #124
201604181004
Konto usunięte

No ale jak jesteś najbogatszy i zachorujesz to cię stać na każdą możliwą prywatną operację nawet jak to ma stać 2 miliony $. Lepiej chorować bogatym niż biednym, to chyba jasne.
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-15, 12:35   #125
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Angelina jest bardzo bogata i i tak musiala przechodzic operacje, rehabilitacje. tego nie przeskoczysz.
Ale w jakich warunkach ona przechodziła operację i rehabilitację a w jakich np pani Kowalska?
Pieniądze nie chronią przed chorobą, zgadzam się, ale w chorobie ich posiadanie jest bardzo ważne, właściwie to podstawowa sprawa i w wielu wypadkach decyduje o jakości życia w chorobie i o wyzdrowieniu.

Cytat:
Ja w ogole Luba widze ze ty najwiekszy nacisk tu na kase kladziesz. Umniejszasz to co zrobila... bo miala forse na nowe cyce. A ja ci mowie ze nie masz racji.
No to mamy sytuację patową, bo ja uważam, że mam rację. Jasne, ona zrobiła wielką rzecz dla swojego zdrowia, z tym sie zgadzam, ale nie ma się co aż tak tym podniecać, bo to nie ma żadnego wpływu na to jak do swojej choroby podejdzie statystyczna Polka, która jest świadoma przepaści jaka dzieli jej finanse i możliwości od tych pani Jolie.

A o tym jaka kasa jest nieważna to idz i przekonaj osoby, które zbierają forsę "po dobrych ludziach" żeby móc kupić sobie czy swoim bliskim lekarstwa lub operację u dobrego specjalisty. I zacznij im opowiadac jaka to pani Jolie jest wspaniała, bo zdołała uchronić siebie od choroby za grubą kasę o kórej oni mogliby sobie pomarzyć.

Stary 2013-05-15, 12:38   #126
201604181004
Konto usunięte

W ogóle to zbijam pionę Lubie, zgadzam się
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-15, 12:57   #127
Majowa Rosa
Rozeznanie

O tym, jak bardzo w błędzie jest Luba patrząc na sprawę pod tym kątem, może powiedzieć dziewczyna żyjąca w jakimś plemieniu afrykańskim i zazdroszcząca naszej przeciętnej Kowalskiej, że ma szpital i lekarzy, którzy się nią zajmą, a jak będzie trzeba, to nawet cewnik podłączą, żeby nie musiała z łóżka wstawać, podczas kiedy ona szans na leczenie nie ma i umrze w cierpieniu, o ile wcześniej nie zabije jej głód albo AIDS.

Po co zestawiać tak różne światy?

Powtórzę się: nie warto porównywać cierpień i wyrzeczeń indywidualnej osoby, bo to nie ma sensu. Żadna z tych osób nie wejdzie w życie innej, nie porówna tego i nie powie: aha, to ja mam lepiej, od razu mi lżej... Nie mówimy tu o możliwościach i komforcie leczenia, bo to oczywista oczywistość, ale o indywidualnym przeżywaniu swojej choroby i zagrożeń z tym związanych.

To tak, jakby powiedzieć: "a co to za filozofia zajść w ciążę i urodzić, te baby to się pieszczą ze sobą okrutnie, in vitro i zdrowe odżywianie wymyślają, przecież dzisiaj w jakimś monopolowym pewna pani zasłabła z upojenia alkoholowego i w szpitalu urodziła dziecko, które w swojej krwi miało ponad 4 promile alkoholu... I dało się." (fakt z dziś).

Majowa galeria z różą w tle

Majowa Rosa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-05-15, 13:05   #128
Luba
Zakorzenienie

Jeśli bez sensu jets zestawianie tak różnych światów i nie warto porównywać cierpienia różnych osób, to po co jest ten wątek i to podniecanie się czynem pani Jolie?
Sama przyznajesz, ze żyjemy w dwóch różnych światach i jej doświadczenia mają się nijak do doświadczeń ludzi z naszego świata.
Tak, zrobiła coś dobrego dla swojego zdrowia, tak samo jak dziewczyna z Zambii robi coś dla swojego idąc do szpitala. Czy ktoś pieje peany na temat tego, że dziewczyna poszła iles tam kilometrów do szpitala? Nie zauważyłam.

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2013-05-15 o 13:07
Stary 2013-05-15, 13:12   #129
201604190949
Konto usunięte

Kto się podnieca? Bo nie zauważyłam podniecenia u nikogo w tym wątku. Zauważyłam za to zdziwienie, że jest taka możliwość i zadowolenie z tego, że ona o takiej możliwości powiedziała, podzieliła się swoimi odczuciami bo dzięki temu dotrze ta informacja do dużej liczby osób.
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-15, 13:13   #130
blekitne_niebo
Zakorzenienie

Ja ogromnie pochwalam KAŻDY czyn mający na celu propagowanie walki o zdrowie. Czy zrobi to Jolie w świetle fleszy, czy Kowalska namówi koleżanki , czy proboszcz wynajmie autokar i powie w niedzielę na sumie że kobiety powinny jechać i się zbadać. To takie małe wielkie kroki.

Dlatego podziwiam i pochwalam Angelinę, że jeśli choć jedna kobieta dzięki niej wykona badania to będzie to prawdziwy sukces
blekitne_niebo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-15, 13:14   #131
Majowa Rosa
Rozeznanie

Cytat:
Czy ktoś pieje peany na temat tego, że dziewczyna poszła iles tam kilometrów do szpitala? Nie zauważyłam.
Ale co złego jest w tym, że są osoby, które podziwiają Angelinę za fakt ujawnienia i nagłośnienia tej sprawy? Co złego i drażniącego w tym jest, bo ja nie umiem tego zrozumieć?

To nie umniejsza cierpień, wyrzeczeń i bohaterstwa tych kobiet, które cierpią i walczą anonimowo. Ale zwraca uwagę na chorobę i może pomóc innym kobietom.
Tylko i aż tyle.

Majowa galeria z różą w tle

Edytowane przez Majowa Rosa
Czas edycji: 2013-05-15 o 13:19
Majowa Rosa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-05-15, 13:28   #132
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 1000days Pokaż wiadomość
Kto się podnieca? Bo nie zauważyłam podniecenia u nikogo w tym wątku. Zauważyłam za to zdziwienie, że jest taka możliwość i zadowolenie z tego, że ona o takiej możliwości powiedziała, podzieliła się swoimi odczuciami bo dzięki temu dotrze ta informacja do dużej liczby osób.
Samo założenie wątku jest oznaką podniety.
Co z tego, że ta informacja dotrze, jesli tak naprawdę ma mały wpływ na to co sie podzieje z innymi kobietami.
Co do zdziwienia w wątku. Dziwią się, bo są młode. Taka prawda. Kobiety w moim wieku, zaczynają juz bardziej interesować sie tematem dziedziczności chorób czy też częściej chodzą do lekarza. Ja tma się nie zdziwiłam, że jest taka możliwość.

Cytat:
Napisane przez blekitne_niebo Pokaż wiadomość
Ja ogromnie pochwalam KAŻDY czyn mający na celu propagowanie walki o zdrowie. Czy zrobi to Jolie w świetle fleszy, czy Kowalska namówi koleżanki , czy proboszcz wynajmie autokar i powie w niedzielę na sumie że kobiety powinny jechać i się zbadać. To takie małe wielkie kroki.

Dlatego podziwiam i pochwalam Angelinę, że jeśli choć jedna kobieta dzięki niej wykona badania to będzie to prawdziwy sukces
Tak, jesli tę jedną kobietę będzie stać na badanie za parę stówek, to będzie prawdziwy sukces.
Czytałam wczoraj artykuł w którym pan profesor onkolog stwierdził, że to nie jest drogie badanie, a potem dodał, ze właśnie parę stówek kosztuje.

Cytat:
Napisane przez Majowa Rosa Pokaż wiadomość
Ale co złego jest w tym, że są osoby, które podziwiają Angelinę za fakt ujawnienia i nagłośnienia tej sprawy? Co złego i drażniącego w tym jest, bo ja nie umiem tego zrozumieć?

To nie umniejsza cierpień, wyrzeczeń i bohaterstwa tych kobiet, które cierpią i walczą anonimowo, a może pomóc innym kobietom.
Tylko i aż tyle.
Złego nic. Ale uważam, że akurat to co zrobiła teraz to jest bardzo ważne ale tylko dla niej i jej rodziny.
Jej inna działalność, między innymi na rzecz dzieci, jest dużo ważniejsza dla świata jako takiego.
Zresztą. Ja lubię dość panią Jolie jako aktorkę, miło na nią popatrzec, doceniam bardzo jej zaangażowanie w walkę o dobro dzieci, uważam, że jest wspaniałą kobietą.

---------- Dopisano o 14:28 ---------- Poprzedni post napisano o 14:19 ----------

Ciagle zapominam napisać (wybacz, wiek ).
Dzięki drabinko

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2013-05-15 o 13:27
Stary 2013-05-15, 13:28   #133
blekitne_niebo
Zakorzenienie

Cytat:
Samo założenie wątku jest oznaką podniety.
Co z tego, że ta informacja dotrze, jesli tak naprawdę ma mały wpływ na to co sie podzieje z innymi kobietami.
Skąd wiesz że mały? Ponadto to gwiazda międzynarodowa, to co powiedziała rozniosło się po całym świecie, więc zasięg ma bardzo szeroki.

Cytat:
Tak, jesli tę jedną kobietę będzie stać na badanie za parę stówek, to będzie prawdziwy sukces.
Czytałam wczoraj artykuł w którym pan profesor onkolog stwierdził, że to nie jest drogie badanie, a potem dodał, ze właśnie parę stówek kosztuje.
Po pierwsze: może będzie ją stać - są osoby gotowe ponieść taki wydatek jeśli będą świadome zagrożenia. Po drugie: może rozgorzeje dyskusja na temat szerszego finansowania takich badań. Po trzecie: samo oswajanie w mediach tematyki nowotworów jest jak najbardziej wskazane - być może ktoś pójdzie pod wpływem tej informacji nawet na darmowe badania dotyczące wykrywania innych nowotworów.

Nawet nasza Doda jedną ze swoich wypowiedzi przyczyniła się do wzrostu zainteresowania rejestracją dawców szpiku
blekitne_niebo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-15, 13:35   #134
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Skąd wiesz że mały? Ponadto to gwiazda międzynarodowa, to co powiedziała rozniosło się po całym świecie, więc zasięg ma bardzo szeroki.
Przez te okropne pieniądze

Cytat:
Po drugie: może rozgorzeje dyskusja na temat szerszego finansowania takich badań.
Dyskusja fajna rzecz, ale rzadko kiedy ma to przełożenie na faktyczne finansowanie badań. Pogadają, inna gwiazdusia zrobi coś innego i koniec tematu.
Ale jeśli faktycznie badania staną sie bezpłatne, operacje będą robione w miarę szybko i tak samo szybko kobieta będzie mogła liczyć na refundowanie odtworzenia biustu, to odwołam oficjalnie, że czyn pani Jolie nie miał na nic wpływu. i oby to nastapiło.

Cytat:
Nawet nasza Doda jedną ze swoich wypowiedzi przyczyniła się do wzrostu zainteresowania rejestracją dawców szpiku
Bo to nic nie kosztuje

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2013-05-15 o 13:36
Stary 2013-05-15, 13:45   #135
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
. Lepiej chorować bogatym niż biednym, to chyba jasne.
Generalnie lepiej kase mieć czy chory czy zdrowy.
Kasa nie gwarantuje zdrowia ALE ...

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-15, 13:59   #136
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Cóż obiektywnie to nie jest drogie badanie, w porównaniu do innych badań genetycznych i procedur w onkologii które kosztują majątek.

Subiektywnie mało która kobietę stać na wydanie kilkuset złotych na badanie.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-15, 15:53   #137
Hultaj
BAN stały

zgadzam się z każdym słowem Lubej.
Moglabym ją podziwiać za heroizm, gdyby przyznała się przed, może nawet pokazała, że czlowiek walcząc z chorobą piękny nie jest. Bo w mojej opinii zniknęła piękna i doskonała, wróciła piękna i doskonała. Jak dla mnie to ta kobieta ma luksus korzystać z medycyny na najwyższym poziomie i nie uważam jej przez to za mądrą, jak pisze Paula, raczej uważałabym ją za niemądrą, gdyby mając takie środki olewała sobie kwestie zdrowia. Dodatkowo, w mojej ocenie - to jest show biznes - ogromna koncentracja na sobie, swoim ciele (ciało jest narzędziem pracy aktora, ważne jest, w jakiej jest formie, jak wygląda), dobór diet, ćwiczeń, więc i pilnowanie badań mnie nie dziwi; przeciętna Kowalska nie ma czasu ani środków pijać koktajle układane specjalnie dla niej, ćwiczyć zestawy specjalnie dla niej, ma furę obowiązków, przy których nikt jej nie zastąpi.
Ale doceniam to, że dzięki jej postawie jest społeczna dyskusja na ważny temat.
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-15, 16:02   #138
201604190949
Konto usunięte

A ja uważam, że warto uzbierać jeśli nie stać. To jest jedno badanie na całe życie, albo gen masz albo nie masz. Jasne, że nieposiadanie go nie gwarantuje zdrowia a posiadanie nie oznacza wyroku. Ale co jak jest sytuacja jak u Jolie?
Raz w roku robię cytologię za 40zł plus wizyta. Robię usg dopochwowe za 120zł. Badam piersi co miesiąc i przy każdej wizycie proszę o to lekarza. Robiłam też usg piersi, nie pamiętam ceny. I będę te badania robić co roku i co miesiąc sama się badać jak mogę.
Poznań:
Rak piersi - genetyczna predyspozycja, BRCA2 (C5792T) 127 zł
Rak piersi - genetyczna predyspozycja, CYP1B1(C142G, G355T, G4326C) 102 zł
A z resztą, tu cennik http://www.genesis.pl/strona/42
Jedno takie badanie na całe życie. Jedno.
Przecież większość kobiet więcej wydaje na fryzjera w ciągu roku, nie mówiąc o tych, które przekraczają te kwoty podczas jednej koloryzacji i ścięcia.

Tak, wiem, że są takie, których na to nie stać. I zawsze takie były i będą, tak wygląda nasze społeczeństwo bo nie żyjemy w utopii a komunizm poszedł w siną dal.
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-15, 16:15   #139
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:

za pieniądze zdrowia nie kupisz, ale bez pieniędzy szybciej umrzesz. :P
Stary 2013-05-15, 16:30   #140
201605161006
Konto usunięte

Cytat:
Pieniądze nie chronią przed chorobą
Ja sie nie zgodze, ludzi ktorzy maja kase, stac na lepszej jakosci produkty np. zdrowa zywnosc, ekologiczna, lepsze kosmetyki bez jakichs tanich, szkodliwych konserwantów itd. ktora jest droga no i na badania profilaktyczne, na które NFZtowscy lekarze strasznie skąpią jesli chodzi o skierowania. Do tego jakies masaze i te sprawy, a wiadomo ze lepsza zywnosc, lepszej jakosci kosmetyki, czestsza profilaktyka, czy jakies masaze itd. tez zmniejszaja prawdopodobienstwo zachorowania.

Edytowane przez 201605161006
Czas edycji: 2013-05-15 o 16:32
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-15, 16:35   #141
alkaxy
biegam dla Zabawy

Mnie się średnio podoba akurat kładzenie aż takiego nacisku na badania genetyczne, jak to robią media od 2 dni. U większości wyjdzie, że może będą miały raka a może nie. Przecież zrobienie badań genetycznych nie zwalnia nas z regularnych usg piersi. Wolałabym, żeby zamiast nagłaśniać badania genetyczne i usuwanie piersi, namawiali na usg i mammografię.Dla przeciętnej Kowalskiej lepiej, żeby uzbierała na te badania. Zresztą w Polsce nawet nie w tym jest problem - sporo kobiet nawet jak ma dostęp do tych badań za darmo to i tak ich nie robi. Na ten temat by się przydała dyskusja.
alkaxy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-15, 17:02   #142
Trzepotka
Zakorzenienie

Treść usunięta

Edytowane przez Trzepotka
Czas edycji: 2013-05-15 o 17:10
Trzepotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-15, 17:07   #143
Ilsa Lund
Zakorzenienie

może się mylę ale w Ameryce jest prywatna służba zdrowia - zapewne wszystkie kobiety mogą sobie prewencyjnie odjąć piersi i wstawić implanty w 3 miesiące jeśli mają zamówione odpowiednie ubezpieczenie. A w Polsce jak jest każdy widzi

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-05-15, 17:12   #144
Soso
Zakorzenienie

Cytat:
Co wy mówicie dziewczyny?
Po co i dlaczego porównujecie sytuację Angeliny do sytuacji tzw. przeciętnej kobiety? Co to ma na celu?

To zwykły pryszcz na nosie staje się problemem. Cienie pod oczami stają się życiowym kompleksem. Fatalna fryzura czy kolor zafundowany przez fryzjerkę doprowadza do łez. Rutynowe wycięcie wyrostka, ba! wyrwanie zęba wzbudza strach. A TAKA operacja dla tej kobiety jest "niczym wielkim", bo była przeprowadzona w luksusowych warunkach? Jej nie boli, bo jest bogata?

Czytałyście historię Steve Jobsa? Albo Michaela Douglasa? Nie wolno porównywać skali cierpień, bo każdy przeżywa to indywidualnie, a pieniądze i luksusowe warunki nie chronią ani przed bólem, ani przed śmiercią...

Ja podziwiam Angelinę za to, że świadomie upubliczniła tę informację. Bo naraziła się na masowe ataki, porównania, stała się przedmiotem rozmów, co nie jest łatwe w sytuacji tak delikatnej. Gdyby nie powiedziała nic, to by to dla niej nic nie zmieniło. Ale ona zrobiła to rozmyślnie po to, żeby zmienić decyzje i być może życie innych kobiet. I za to szacun.
Cytat:

Nie chciało mi sie samej pisać, więc tylko brawa dziewczyny
Soso jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-15, 17:32   #145
a34
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 1000days Pokaż wiadomość
A ja uważam, że warto uzbierać jeśli nie stać. To jest jedno badanie na całe życie, albo gen masz albo nie masz. Jasne, że nieposiadanie go nie gwarantuje zdrowia a posiadanie nie oznacza wyroku. Ale co jak jest sytuacja jak u Jolie?
Raz w roku robię cytologię za 40zł plus wizyta. Robię usg dopochwowe za 120zł. Badam piersi co miesiąc i przy każdej wizycie proszę o to lekarza. Robiłam też usg piersi, nie pamiętam ceny. I będę te badania robić co roku i co miesiąc sama się badać jak mogę.
Poznań:
Rak piersi - genetyczna predyspozycja, BRCA2 (C5792T) 127 zł
Rak piersi - genetyczna predyspozycja, CYP1B1(C142G, G355T, G4326C) 102 zł
A z resztą, tu cennik http://www.genesis.pl/strona/42
Jedno takie badanie na całe życie. Jedno.
Przecież większość kobiet więcej wydaje na fryzjera w ciągu roku, nie mówiąc o tych, które przekraczają te kwoty podczas jednej koloryzacji i ścięcia.

Tak, wiem, że są takie, których na to nie stać. I zawsze takie były i będą, tak wygląda nasze społeczeństwo bo nie żyjemy w utopii a komunizm poszedł w siną dal.
Podpisuję się pod tym. Zobaczcie chociażby w tym wątku, ile kobiet nie miało pojęcia że takie badania i możliwość zabiegu, jaki przeszła AJ, w ogóle istnieją.
Oczywiście, że nasz system ochrony zdrowia kuleje, ale na pewno upublicznienie przez nią tej informacji wpłynie na świadomość kobiet.
a34 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-15, 17:44   #146
201605161006
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez a34 Pokaż wiadomość
Podpisuję się pod tym. Zobaczcie chociażby w tym wątku, ile kobiet nie miało pojęcia że takie badania i możliwość zabiegu, jaki przeszła AJ, w ogóle istnieją.
Oczywiście, że nasz system ochrony zdrowia kuleje, ale na pewno upublicznienie przez nią tej informacji wpłynie na świadomość kobiet.
Kuleje, to mało powiedziane... w każdym razie jeśli chodzi o uświadomienie wielu osób, to udało jej się. Bo przeciez kobieta nie musi od razu piersi usuwać. Zbada ten gen, jesli sie okaze, ze ma wysokie prawdopodobienstwo, to bedzie często robiła usg itp., sama sprawdzała + ograniczy na tyle, na ile sie da wpływ czynników środowiskowych, które zwiekszaja prawdopodobienstwo zachorowania na nowotwór piersi.

Edytowane przez 201605161006
Czas edycji: 2013-05-15 o 17:45
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-15, 17:51   #147
201705250955
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Mileva_ Pokaż wiadomość
Nad tym okaleczeniem to bym się zastanowiła - fakt, że zaszła duża zmiana w jej ciele, ale ona nie poniesie takich skutków tej operacji, jakie poniosłaby przeciętna kobieta - czyli najprościej mówiąc życie bez piersi, czy swoich, czy zrekonstruowanych, zmiany w życiu seksualnym, ludzkie niekończące się pytania i tak dalej. A to musi być bardzo obciążające.
Ale czy to wina Jolie albo moja? Czy to jest moja wina, że w tym kraju nie gwarantują mastektomii prewencyjnej z jednoczesną rekonstrukcją i na najwyższym poziomie?

Cytat:
Mogę ci zagwarantować, że ochota do śmichów przeszłaby ci raz dwa, gdyby przyszło ci czekać na taką operację w naszym systemie opieki zdrowotnej, nie mając, podejrzewam, full kasy.
[zatykając usta z powodu ochoty do śmichów] Spoko, bo dotychczas to tylko kobiety czekają na mastektomię prewencyjną. Czy przeczytałaś w ogóle mój post?

Cytat:
Co wy mówicie dziewczyny?
Po co i dlaczego porównujecie sytuację Angeliny do sytuacji tzw. przeciętnej kobiety? Co to ma na celu?

To zwykły pryszcz na nosie staje się problemem. Cienie pod oczami stają się życiowym kompleksem. Fatalna fryzura czy kolor zafundowany przez fryzjerkę doprowadza do łez. Rutynowe wycięcie wyrostka, ba! wyrwanie zęba wzbudza strach. A TAKA operacja dla tej kobiety jest "niczym wielkim", bo była przeprowadzona w luksusowych warunkach? Jej nie boli, bo jest bogata?

Czytałyście historię Steve Jobsa? Albo Michaela Douglasa? Nie wolno porównywać skali cierpień, bo każdy przeżywa to indywidualnie, a pieniądze i luksusowe warunki nie chronią ani przed bólem, ani przed śmiercią...

Ja podziwiam Angelinę za to, że świadomie upubliczniła tę informację. Bo naraziła się na masowe ataki, porównania, stała się przedmiotem rozmów, co nie jest łatwe w sytuacji tak delikatnej. Gdyby nie powiedziała nic, to by to dla niej nic nie zmieniło. Ale ona zrobiła to rozmyślnie po to, żeby zmienić decyzje i być może życie innych kobiet. I za to szacun.
Zgadzam się!

Cytat:
No to mamy sytuację patową, bo ja uważam, że mam rację. Jasne, ona zrobiła wielką rzecz dla swojego zdrowia, z tym sie zgadzam, ale nie ma się co aż tak tym podniecać, bo to nie ma żadnego wpływu na to jak do swojej choroby podejdzie statystyczna Polka, która jest świadoma przepaści jaka dzieli jej finanse i możliwości od tych pani Jolie.
Ale w tym wszystkim NIE CHODZI o kasę, rozbija się raczej o świadomość zdrowotną. Trzeba sobie zdawać sprawę, że prywatne leczenie w Polsce, a szczególnie leczenie onkologiczne, jest bardzo drogie. To luksus. Przeciętnej Kowalskiej NIGDY nie będzie stać. Po co porównywać taką skrajność? To tak, jakby porównywać wielkość jeziora do powierzchni morza.
Chodzi o to, że jakieś kobiety zastanowią się nad swoją historią w tej kwestii. No bo matka chorowała, jej siostra też, to może i u niej coś takiego być? Tu nawet nie trzeba mieć wiedzy medycznej, wystarczy rozmowa z internistą albo poszperanie w internecie.

Cytat:

O to właśnie mi chodzi.

Cytat:
Napisane przez alkaxy Pokaż wiadomość
Mnie się średnio podoba akurat kładzenie aż takiego nacisku na badania genetyczne, jak to robią media od 2 dni. U większości wyjdzie, że może będą miały raka a może nie. Przecież zrobienie badań genetycznych nie zwalnia nas z regularnych usg piersi. Wolałabym, żeby zamiast nagłaśniać badania genetyczne i usuwanie piersi, namawiali na usg i mammografię.Dla przeciętnej Kowalskiej lepiej, żeby uzbierała na te badania. Zresztą w Polsce nawet nie w tym jest problem - sporo kobiet nawet jak ma dostęp do tych badań za darmo to i tak ich nie robi. Na ten temat by się przydała dyskusja.
Myślisz, że ktoś zrobi sobie badanie genetyczne i koniec? U kobiet z mutacją tego genu rak piersi występuje statystycznie wcześniej, niż u kobiet z rakiem piersi bez mutacji genu. Myślisz, że jakakolwiek kobieta zbagatelizuje informację o tym, że ma gen, który niemal w 100% gwarantuje jej wystąpienie raka? Ja z kolei jestem wielką zwolenniczką takich badań i uważam, że bliska rodzina (kobiety) osób, które miały raka piersi i jakieś przypadki w rodzinie powinna być z automatu informowana o ryzyku. Z drugiej strony te wszystkie poradnie onkologiczne (nie pamiętam dokładnie nazwy przychodni zajmujących się właśnie badaniami genetycznymi) są raczej nieprzychylne jakimkolwiek odwiedzinom i wykonywaniu badań, jeśli nie spełniasz wielu kryteriów (a m. in. jest tu zachorowanie w młodym wieku).
201705250955 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-05-15, 18:16   #148
Mileva_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asia_aisa Pokaż wiadomość
Ale czy to wina Jolie albo moja? Czy to jest moja wina, że w tym kraju nie gwarantują mastektomii prewencyjnej z jednoczesną rekonstrukcją i na najwyższym poziomie?

[zatykając usta z powodu ochoty do śmichów] Spoko, bo dotychczas to tylko kobiety czekają na mastektomię prewencyjną. Czy przeczytałaś w ogóle mój post?
Nie wiem, czy temat nowotworu jest odpowiedni do głupkowatych pseudozłośliwości. Skoro dla ciebie jest - świadczy to tylko o tobie.

Nie wiem też, dlaczego zestawienie sytuacji AJ z sytuacją przeciętnej kobiety, które samo się nasuwa (bo jest raczej jasne, że ten temat większość kobiet rozpatrzy także w odniesieniu do własnej osoby ew. matki, ciotki, siostry), jest dla niektórych tak niewyobrażalne i sprzeczne z rolą, jaką mastektomia gwiazdy niewątpliwie odegra. Tak jakby te dwie racje rzeczywiście się wykluczały. Ale nie, trzeba trochę popiszczeć i poskakać do oczu.

Tak, zachęci do badań, tak, da rozgłos. I bardzo dobrze. Ale czarować się, że od strony czysto "technicznej" dla każdej kobiety to tak hop siup? No ludzie.
Mileva_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-15, 19:14   #149
201705250955
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Mileva_ Pokaż wiadomość
Nie wiem, czy temat nowotworu jest odpowiedni do głupkowatych pseudozłośliwości. Skoro dla ciebie jest - świadczy to tylko o tobie.
No rzeczywiście padły z mojej strony. I wiem, tak, kolejna moja wypowiedź do ciebie to i tak będzie pseudogłupkowata złośliwość i powody do chichotu, bo ty już przejrzałaś, jakie mam podejście.

Cytat:
Nie wiem też, dlaczego zestawienie sytuacji AJ z sytuacją przeciętnej kobiety, które samo się nasuwa (bo jest raczej jasne, że ten temat większość kobiet rozpatrzy także w odniesieniu do własnej osoby ew. matki, ciotki, siostry), jest dla niektórych tak niewyobrażalne i sprzeczne z rolą, jaką mastektomia gwiazdy niewątpliwie odegra. Tak jakby te dwie racje rzeczywiście się wykluczały. Ale nie, trzeba trochę popiszczeć i poskakać do oczu.
No ja mam akurat w du**e, jak ty odbierasz moje słowo, czy ci piszczę i skaczę do oczu. Mogę równie dobrze skakać z okna wg ciebie i co tam jeszcze sobie wymyślisz.

A wkurza mnie fakt, że wszystkie osoby obstawiające kasę na 1 miejscu takiej, a nie innej decyzji uważają, że przeciętna Kowalska to jednostka statyczna (z punktu widzenia niestatystycznego). Moim zdaniem jest człowiek żyje, podejmuje takie i nie inne decyzje. I co za problem zostać aktorką? Tak, dokładnie tak wygląda poziom dyskusji z drugiej strony. Ja osobiście wydaję w cholerę kasy na leczenie, nie mam raka, tylko inną chorobę przewlekłą, ale zaraz... kogo to obchodzi? B. dużo ludzi tak żyje, jeśli nie wszyscy, którzy nie mają w poważaniu swojego zdrowia. Bo zaraz, z powodu kasy, jest wytykanie podniety z powodu tego, że Jolie podjęła mądrą i odpowiedzialną dyskusję. Jaki jest sens w takich dyskusjach?
201705250955 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-15, 19:19   #150
alkaxy
biegam dla Zabawy

Cytat:
Napisane przez Ilsa Lund Pokaż wiadomość
może się mylę ale w Ameryce jest prywatna służba zdrowia - zapewne wszystkie kobiety mogą sobie prewencyjnie odjąć piersi i wstawić implanty w 3 miesiące jeśli mają zamówione odpowiednie ubezpieczenie. A w Polsce jak jest każdy widzi
W Ameryce jest tak jak i u nas - niektórych stać innych nie. Amerykańskiej służbie zdrowia daleko od ideału.

Cytat:
Napisane przez asia_aisa Pokaż wiadomość
(...)Myślisz, że ktoś zrobi sobie badanie genetyczne i koniec? U kobiet z mutacją tego genu rak piersi występuje statystycznie wcześniej, niż u kobiet z rakiem piersi bez mutacji genu. Myślisz, że jakakolwiek kobieta zbagatelizuje informację o tym, że ma gen, który niemal w 100% gwarantuje jej wystąpienie raka? Ja z kolei jestem wielką zwolenniczką takich badań i uważam, że bliska rodzina (kobiety) osób, które miały raka piersi i jakieś przypadki w rodzinie powinna być z automatu informowana o ryzyku. Z drugiej strony te wszystkie poradnie onkologiczne (nie pamiętam dokładnie nazwy przychodni zajmujących się właśnie badaniami genetycznymi) są raczej nieprzychylne jakimkolwiek odwiedzinom i wykonywaniu badań, jeśli nie spełniasz wielu kryteriów (a m. in. jest tu zachorowanie w młodym wieku).
Częściowo się zgadzam - jak są wskazania to tak, należy zrobić. Ale każdej kobiecie nie ma sensu proponować takich badań. Z tym niemal w 100% to przesadziłaś, w większości przypadków inaczej to wyglada. Można poczytać min. tu:
http://portal.abczdrowie.pl/brca1-i-brca2
alkaxy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości