![]() |
#121 | ||||||
BAN stały
|
Dot.: Problem z mamą i alkoholem
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#123 | ||
sissy that walk
|
Cytat:
Nie, bo jak się wpadło w nałóg to po wyleczeniu się nie pije alkoholu, podobnie jak po odwyku narkotykowym nie można sobie już załadować w żyłę. Popijanie =/= nałóg.
Edytowane przez mary_poppins Czas edycji: 2013-05-19 o 14:09 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A jeśli ktoś lubi ptysie, ale uważając na swoją tendencję do tycia kupuje sobie go raz w tygodniu, w pozostałe dni chrupiąc marchewkę, to świadczy to o jego nieodpowiedzialności, o niezdrowym pociągu do ptysiów, uzależnieniu od bitej śmietany, upodobaniu do nagłego podnoszenia sobie poziomu cukru produktami o zatrważająco wysokim IG i braku dbałości o stan uzębienia przez ignorowanie problemu próchnicy? Czy o tym, że lubi ptysie? No ludzie, nie wierzę w to co czytam po prostu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Zakorzenienie
|
jeśli ktoś jest uzależniony od alkoholu, to wypije nawet płyn do spryskiwaczy, żeby sobie ulżyć. Ciężko tu mówić o delektowaniu się smakiem.
![]()
![]() |
#127 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
Zakorzenienie
|
24-36 razy w roku, hoho. Ile razy w tygodniu jesz mięso? Jeśli 2-3, to jesteś mięsoholiczką.
Uzależnienie pełną gębą ![]() Tu nie chodzi o ilości, tylko o STOSUNEK do alkoholu i motywy picia, okoliczności, stawianie wódy czy piwa na pierwszym miejscu. Trzy sytuacje. 1. Mogę pić sporadycznie, jednego Reddsa lub nawet trzy Tyskie, ale nie jest to niezbędne, umiem się bez tego obyć normalnie, nie robię z wizyty w monopolowym głównego punktu dnia i życia, życie nie kręci się wokół kolejnych puszek z piwem. Piję piwo do żeberek z grilla, wino do pieczeni, nie robię z tego tajemnicy, afery gdy go nie ma, nie traktuję alkoholu emocjonalnie, jako substytut czegoś innego. Zielone światło, wszystko pod kontrolą. 2. Mogę w napięciu czekać przez cały tydzień do piątku aż zaleję banię w ramach cotygodniowego rytuału. To jest żółte światło. 3. Mogę też w pracy walnąć sobie banię, jak szef nie patrzy, bo ja MUSZĘ - to jest już uzależnienie, czerwone światło. Jeśli wracasz z pracy i nie wyobrażasz sobie wieczoru bez drinków - to tak, jest to droga do uzależnienia albo już uzależnienie.
CZERWCOWE NOWOŚCI KOSMETYCZNE KSIĄŻKOWE NOWOŚCI W WĄTKU - KLIK! Biżu i ciuchy M, L, XL "Bo gdy Bóg zamyka drzwi, otwiera okno..." Edytowane przez ulicznica Czas edycji: 2013-05-19 o 14:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
sun goes down Edytowane przez WhiteCherry Czas edycji: 2013-05-19 o 14:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a gdybym łączyła się z netem tylko 2 razy w miesiącu, to również uznałabyś to za uzależnienie? taka logika. ![]()
sun goes down Edytowane przez WhiteCherry Czas edycji: 2013-05-19 o 14:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
można walnąć kieliszek i mieć szybko fazę,lub sączyć długo słodkiego drinka i mieć ten sam stan fazowy ---------- Dopisano o 15:23 ---------- Poprzedni post napisano o 15:20 ---------- czy tylko ja uważam,że hultaj ma problem? ![]() ja też nie lubię wódki,nie cierpię smaku piwa,a po winie jestem senna. lubię kontrolowac sytuację i nigdy sie nie upijam,jednak nie walczę z alkoholem i nie piętnuję smakoszy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Zakorzenienie
|
A nie latwiej zamienic piwo na inny napoj dopoki mieszkasz z matka? Skoro nie masz ciagotek do alkoholu to po co pijesz? Zeby pozniej z matka wojowac?
Wyprowadzisz sie, to bedziesz pila ile bedziesz chciala a teraz mieszkasz pod jednym dachem z matka wiec nalezaloby uszanowac jej zdanie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 | ||||
BAN stały
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Czy to już 3? ![]() No może ja naprawdę jestem dziwna, ale jakby mi nie zależało, to naprawdę wolałabym wypić sok i nie musieć potem wysłuchiwać tyrad, tolerować fochów i kisić się w zepsutej atmosferze. Krótko mówiąc, jak na tak teoretycznie nieistotną sprawę, broniony ten nawyk 'dryniencia' sobie mocno i intensywnie. ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#137 |
Wtajemniczenie
|
Ale po co? Żeby KOMU coś udowodnić, sobie, Tobie, mnie? Ścianie? Gdyby wyjechała na wakacje bez internetu, a od pierwszej godziny po opuszczeniu domu trzęsłoby ją na myśl, że nie nadrobi potem zaległości w subskrypcjach i że ominie ją nagonka na kolejnego trolla, to OK, jest uzależniona. Rezygnacja z czegoś przyjemnego, aby udowodnić Hultajowi, że nie jest się od tego uzależnionym, świadczy co najwyżej o delikatnym defekcie, tzw. "kuku na muniu", a nie o braku uzależnienia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 | |||
BAN stały
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:27 ---------- Poprzedni post napisano o 15:26 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:29 ---------- Poprzedni post napisano o 15:27 ---------- Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
sun goes down Edytowane przez WhiteCherry Czas edycji: 2013-05-19 o 14:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 | ||
sissy that walk
|
Cytat:
![]() Nie, nie znaczy to, że inne przekąski są niesmaczne - znaczy to tylko tyle, że szczególnie lubi akurat ptysie. Ja nie lubię, za to lubię wuzetkę, i jeśli jem ją raz w tygodniu to nie znaczy, że jestem uzależniona. Po prostu LUBIĘ WUZETKĘ. Tak samo, jak ktoś może lubić piwo. Bo soczek to dla niego nie to samo co piwo, tak samo jak dla mnie kremówka to nie to samo co wuzetka. Nie znaczy to, że nie zjem pączka albo czekolady - też mi bardzo smakują. Ale wuzetkę jadłabym chętnie najczęściej. Nie wiem, co tu jest trudnego do zrozumienia, Twoja argumentacja mnie zadziwia. Jak lubię mandarynki, to jabłka nie mają prawa mi smakować?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Rozeznanie
|
Ten wątek mi niszczy psychikę. Do tej pory myślałam, że to ja zachowuję się trochę paranoicznie w kwestii picia alkoholu przez znajomych i bliskich. A tu dowiaduję się, że sama jestem na dobrej drodze do alkoholizmu, bo zdarzy mi się wypić coś mocniejszego niż piwo i zdarzy mi się pić alkohol 3 dni z rzędu (bo akurat grill z jednymi znajomymi, później jakieś urodziny itp.). Mimo, że zawsze piję najmniej ze wszystkich i często odmawiam.
Teraz naprawdę się zastanawiam, czy się obracam w złych kręgach. Czy to naprawdę niebezpieczne jest pić więcej niż (średnio) jedno piwo na tydzień? Czy jeśli lubię wypić ze znajomymi dwa piwa dla uczczenia czegoś lub dla rozluźnienia atmosfery na spotkaniu, to już świadczy o tym, że mam problem z alkoholem? W takim razie, jak teraz sobie udowodnić, że nie mam takiego problemu? Do końca życia nie brać alkoholu do ust? No bo jak się napiję, to będzie oznaczać, że nie mogę się powstrzymać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Hultaj - wychodzi na to, że wszystko co zjesz/zrobisz raz na miesiąc, daje Ci w skali rocznej uzależnienie ![]() To się żadnym psychiatrom, psychologom i fizjologom jeszcze nie śniło. ![]()
sun goes down Edytowane przez WhiteCherry Czas edycji: 2013-05-19 o 14:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Zakorzenienie
|
Nie no spoko zapiszem siem na terapie a co mi tam.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 | |
BAN stały
|
Cytat:
Tylko tak czytam teraz o tym piciu co tydzień, jego nieszkodliwości, i tak dla odmiany ja się zastanawiam, czemu nasza nacja ma opinię, nie wiem, jak to wyrazić, tej kojarzonej z gustowaniem w alkoholach, delikatnie mówiąc. Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2013-05-19 o 14:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Ekspert od Dupy Strony
|
Hultaj bodajże. Przeliczyła, że to 24-36 razy w roku. Więc to uzależnienie. Wg niej.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#148 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nawet jeśli pijesz jedno, dwa tygodniowo (co oznacza 52-104 rocznie, czyli wagon piwa ![]()
![]() |
![]() |
#149 |
Wtajemniczenie
|
Dokładnie - "uzależniony" to nie jest jakieś subiektywnie odbierane określenie typu "ładny" albo "niesmaczny", bo uzależnienie ma swoją definicję, jest chorobą i jest mierzalne, diagnozowalne na podstawie dawno ustalonych wytycznych. No ale tak, Hultaj ma rację, cały świat jest uzależniony od wszystkiego, ja jestem kawoholikiem, netoholikiem, jedzenioholikiem (bo się odżywiam), seksoholikiem, alkoholikiem, zakupoholikiem (bo bywam w sklepach, zamiast zostać freeganką, o ja biedna uzależniona od konsumpcji...), narkomanką (w końcu kawa i cukry proste to używki, więc działają jak dragi) itd. Gdybyśmy żyli w jaskiniach i żywili się tylko niesmacznymi roślinami, to mielibyśmy problem na tle spożywania roślin i niezdrowe upodobanie do spania na skale.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:41.