Córka mało przybiera na wadze, nie śpi w dzień - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-05-21, 22:37   #121
d9dafda22031a08fb930d3c506630231eeee4640
Konto usunięte

Dot.: Córka mało przybiera na wadze, nie śpi w dzień

Cytat:
Napisane przez stokrotka_to_ja Pokaż wiadomość
dla zasady
a tak serio - ja się zaczynam wkręcać,kiedy ktoś dziewczynie zorientowanej na kp poelca butlę jako lek na całe zło (bo moze tym zaszkodzić) i kiedy słyszę hasełka o "słabym mleku" czy "mm jest tak samo dobre".
To owszem rozumiem, jako zwykla porada, pomoc.
Ale nie wiem jaki ma sens po raz setny wymiana zdan miedzy Izabela a vixen np. Wiadomo, ze to zwykle przepychanki slowne ktore nie spowoduja ze obie nagle zmienia zdanie

PS bez urazy vixen czy Iza, taki sobie przyklad, rownie dobrze Iza i Stokrotka, Luba itp
d9dafda22031a08fb930d3c506630231eeee4640 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-21, 22:42   #122
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:

Izabella a nie zastanawiałaś się nigdy skąd się to wzieło? tzn. takie przyjęcie kb jak oczywistego i naturalnego?
wiedziałam, że ktoś zaatakuje
tak jestem ofiarą reklam

nie wiem, ale źródłu tych zachowań,
powinnam pokłony składać, że przez to w końcu bedziec coraz mniej kobiet o takich poglada jak tu czytam

Bo po prostu kb jest oczywiste.
Jak mozna drugiem czlowiekowi wciskac wlasna piers do ust,
no ludzie, tzn. w sumie można jak jest pełnoletni

---------- Dopisano o 22:41 ---------- Poprzedni post napisano o 22:37 ----------

stokrotka i może jeszcze nieskromnie dodam, że takie osoby jak ja też się do tego przyczyniają,
które głośno mówią, że nie kp, bo nie chcą, i pomimo to,
są szczęśliwe i mają szczęśliwe dziecko, którego płaczu nikt nie słyszał hahha

---------- Dopisano o 22:42 ---------- Poprzedni post napisano o 22:41 ----------

Moona jak możesz, nie chcesz po raz kolejny sobie nas poczytac
Stary 2013-05-21, 22:44   #123
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
Napisane przez iizabelaa Pokaż wiadomość
wiedziałam, że ktoś zaatakuje
tak jestem ofiarą reklam

nie wiem, ale źródłu tych zachowań,
powinnam pokłony składać, że przez to w końcu bedziec coraz mniej kobiet o takich poglada jak tu czytam

Bo po prostu kb jest oczywiste.
Jak mozna drugiem czlowiekowi wciskac wlasna piers do ust,
no ludzie, tzn. w sumie można jak jest pełnoletni
Iza,mnie się na prawdę nie chce, późno juz nie,nie miałam na myśli reklam wcale,ale mniejsza o to.

Kb nie jest oczywiste,ale moze zostać uznane za takie,chocby przez np. butelki w zestawach z lalką. Zabawne ,nie ? Piersi produkuja mleko i do tego są,zeby je dziecku wciskać,tak jak oczy sa do tego,zeby patrzeć

Ja nie mam nic do tego,ze Ty kb ,za to rozwalają mnie na łopatki niektóre Twoje argumenty od czapy,nie poparte niczym,ale mniejsza o to. Przynajmniej mówisz jasno,ze nie kp bo nie chcesz,a nie sciemniasz,ze mleka mało czy co tam jeszcze.

Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka.

POMOC dla dzieci z Tanzanii https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=675684

Edytowane przez stokrotka_to_ja
Czas edycji: 2013-05-21 o 22:45
stokrotka_to_ja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-21, 22:49   #124
_vixen_
Zakorzenienie

Ja tylko chciałam napisac, że płacz dziecka nie jest niczym złym, to jego sposób komunikowania się. Niepokojące jest, kiedy dziecko jest zbyt spokojne. Tak samo dla mnie nie jest niczym złym, kiedy dziecko jest od czasu do czasu głodne. Może być smutne, sfrustrowane, złe, nie widzę nic w tym złego.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-21, 22:51   #125
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Ja tylko chciałam napisac, że płacz dziecka nie jest niczym złym, to jego sposób komunikowania się. Niepokojące jest, kiedy dziecko jest zbyt spokojne. Tak samo dla mnie nie jest niczym złym, kiedy dziecko jest od czasu do czasu głodne. Może być smutne, sfrustrowane, złe, nie widzę nic w tym złego.
jedynie z tym głodem możnaby polemizować,mnie się wydaje ze to zalezy do wieku jak roczniak trochę zgłodnieje nic się nie stanie,ale noworodek...?

Stary 2013-05-21, 22:57   #126
_vixen_
Zakorzenienie

Nie no, jasne, dla noworodka głód to ból fizyczny, podobno, on płacząc walczy o życie. Tyle że moim zdaniem na wyrost interpretuje się prawie każdy płacz noworodka jako głód wynikający z za małej ilości mleka.

Mnie jeszcze z jednego punktu widzenia dziwi takie polecanie przez lekarzy mm. Wiadomo, nasze społeczeństwo nie jest zbyt bogate. I kiedy słyszałam kobietę sądząca się o alimenty w naprawdę niskiej kwocie, że potrzebuje na mleko dla 7miesięcznego niemowlaka, to nasunęła mi się myśl, że czemu kobito piersią nie karmisz, byłyby spore oszczędności w sytuacji, kiedy każde 10 zł się liczy. Nie wiem, czy to terroryzm laktacyjny czy nie, no ale tak se pomyślałam
Stary 2013-05-21, 22:59   #127
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Pewnie byś mogła ale zaraz przyleci Luba i wykorzysta to przeciwko mnie, lobby kp jest tu zbyt silne
Nie sądz wszytskich po sobie.
Mnie naprawdę zatkało po twoim komentarzu skierowanym do Głodomorka. Jak tak można

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-21, 23:01   #128
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
Nie no, jasne, dla noworodka głód to ból fizyczny, podobno, on płacząc walczy o życie. Tyle że moim zdaniem na wyrost interpretuje się prawie każdy płacz noworodka jako głód wynikający z za małej ilości mleka.

Mnie jeszcze z jednego punktu widzenia dziwi takie polecanie przez lekarzy mm. Wiadomo, nasze społeczeństwo nie jest zbyt bogate. I kiedy słyszałam kobietę sądząca się o alimenty w naprawdę niskiej kwocie, że potrzebuje na mleko dla 7miesięcznego niemowlaka, to nasunęła mi się myśl, że czemu kobito piersią nie karmisz, byłyby spore oszczędności w sytuacji, kiedy każde 10 zł się liczy. Nie wiem, czy to terroryzm laktacyjny czy nie, no ale tak se pomyślałam
Mnie w szpitalu wciskali mm jak tylko młoda zapłakała,nawet jej podałam,nie była szczególnie zainteresowana,ale ja na długo zostałam z poczuciem,ze mało mleka,ze głodna,dopiero jak mi ją w 4 t.ż zważyli to trochę przeszło Teraz wiem,ze po prostu odreagowywała poród,nowe otoczenie itd.

co do aspektu ekonomicznego,znam niestety ludzi którzy podają mm robione z połowy porcji albo rozwodnione mleko krowie malutkim niemowlakom,bo kasy brakuje...zastanawiam się co nawaliło wtedy,ze ta kobieta nie kp

---------- Dopisano o 21:01 ---------- Poprzedni post napisano o 21:01 ----------

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Mnie naprawdę zatkało po twoim komentarzu skierowanym do Głodomorka. Jak tak można
dopiero teraz zauwazyłam...cios poniżej pasa,pewnych rzeczy się po prostu nie robi

Stary 2013-05-21, 23:07   #129
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
Iza,mnie się na prawdę nie chce, późno juz nie,nie miałam na myśli reklam wcale,ale mniejsza o to.

Kb nie jest oczywiste,ale moze zostać uznane za takie,chocby przez np. butelki w zestawach z lalką. Zabawne ,nie ? Piersi produkuja mleko i do tego są,zeby je dziecku wciskać,tak jak oczy sa do tego,zeby patrzeć

Ja nie mam nic do tego,ze Ty kb ,za to rozwalają mnie na łopatki niektóre Twoje argumenty od czapy,nie poparte niczym,ale mniejsza o to. Przynajmniej mówisz jasno,ze nie kp bo nie chcesz,a nie sciemniasz,ze mleka mało czy co tam jeszcze.

Kb jest dla mnie oczywiste. To chyba nie ty decydujesz co jest oczywiste a co nie.

I to ja decyduję do czego będę używać moje piersi a nie terrorystki. Tak jak ty możesz je wciskac komu chcesz. I możesz sobie darowac te ikonki z puszczającym oczkiem.

A co do butelek w zestawie, to
moja córka wczoraj dostała kucyka dzidziusia z butelką, i jest zachwycona.
Stary 2013-05-21, 23:17   #130
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
No cóż...
Głodomorek to istota waleczna (wiem z doświadczenia ), więc da sobie radę i z takimi komentarzami. Albo oleje

Cytat:
co do aspektu ekonomicznego,znam niestety ludzi którzy podają mm robione z połowy porcji albo rozwodnione mleko krowie malutkim niemowlakom,bo kasy brakuje...zastanawiam się co nawaliło wtedy,ze ta kobieta nie kp
No w sumie tego można by się spodziewać, że tak sobie ludzie poradzą. Co nawala? W dużej mierze też położne środowiskowe, które wpadna raz czy dwa razy, wypełnią książeczkę zdrowia, udziela czasem kilku absurdalnych porad (moja - żeby nie jeść surowych jabłek przy kp, jak głupia gotowałam sobie te jabłka ). Plus niski poziom wiedzy na temat kp, mnóstwo krążących mitów - czemu nie uczy się o tym na biologii, godzinach wychowawczych czy czymś w tym stylu w gimnazjum czy LO?

Cytat:
Kb jest dla mnie oczywiste. To chyba nie ty decydujesz co jest oczywiste a co nie.

I to ja decyduję do czego będę używać moje piersi a nie terrorystki. Tak jak ty możesz je wciskac komu chcesz. I możesz sobie darowac te ikonki z puszczającym oczkiem.

Twój poziom agresji jest naprawdę co najmniej dziwny, już nie rób z siebie takiej uciśnionej ofiary terrorystek laktacyjnych.

Przykry jest tylko tekst, ktory zapodałaś Głodomorkowi, powinnaś się naprawdę wstydzić.
Stary 2013-05-21, 23:21   #131
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:

i pisz tu człowieku spokojnie....

Kb nie jest oczywiste -to zastępcza forma karmienia. Tak po prostu jest,to nie mój wymysł. Rozumiem,ze Ty uznajesz je za oczywiste. Ja moge uznać ,ze trawa jest niebieska -co nie znaczy,ze tak będzie. Nikt Ci kp nie karze,nie wiem czemu sie tak rzucasz.

Stary 2013-05-21, 23:25   #132
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
Twój poziom agresji jest naprawdę co najmniej dziwny, już nie rób z siebie takiej uciśnionej ofiary terrorystek laktacyjnych.

Przykry jest tylko tekst, ktory zapodałaś Głodomorkowi, powinnaś się naprawdę wstydzić.
Nie jestem agresywna, i na pewno nie jestem ofiarą terrorystek, bo jak widzisz nie poddałam sie tej presji.

Nie widzę nic przykrego w krytykowaniu kp za wszelką cenę.
I faktycznie umrę ze wstydu, bo uważam, że dałabym niemowlakowi mm gdyby było poniżej siatki centylowej.

Krytykowanie mm to oczywiście można, ale jak tylko ktoś by chciał coś na kp powiedziec to powinnien się wstydzic hahaha
Stary 2013-05-21, 23:30   #133
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
Nie jestem agresywna, i na pewno nie jestem ofiarą terrorystek, bo jak widzisz nie poddałam sie tej presji.

Nie widzę nic przykrego w krytykowaniu kp za wszelką cenę.
I faktycznie umrę ze wstydu, bo uważam, że dałabym niemowlakowi mm gdyby było poniżej siatki centylowej.

Krytykowanie mm to oczywiście można, ale jak tylko ktoś by chciał coś na kp powiedziec to powinnien się wstydzic hahaha
nie,nie rozumiesz albo udajesz,ze nie rozumiesz

krytykowac mozna wszytsko,byle konstruktywnie, u Ciebie popłynał jad,nie krytyka,a dziecko Głodomorka niemowlakiem dawno nie jest

---------- Dopisano o 21:30 ---------- Poprzedni post napisano o 21:28 ----------

Tak odnośnie siatek,bo mi Izabella przypomniała -natknełam się ostatnio u pediatry na info,ze siatki centylowe uległy korekcji,szczególnie dla niemowląt.

http://www.who.int/childgrowth/stand...irls_z_0_6.pdf dla dziewczynek do 6 m-ca

http://www.who.int/childgrowth/stand...irls_z_0_6.pdf

Czas edycji: 2013-05-21 o 23:33
Stary 2013-05-21, 23:35   #134
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
Kb nie jest oczywiste -to zastępcza forma karmienia. Tak po prostu jest,to nie mój wymysł. Rozumiem,ze Ty uznajesz je za oczywiste. Ja moge uznać ,ze trawa jest niebieska -co nie znaczy,ze tak będzie. Nikt Ci kp nie karze,nie wiem czemu sie tak rzucasz.
to jest twój wymysł, choc pewnie na jakis stronkach o kp pisza, że tak jest

tak, dla mnie kb jest oczywiste i pewnie nie tylko dla mnie

---------- Dopisano o 23:35 ---------- Poprzedni post napisano o 23:32 ----------

Cytat:
nie,nie rozumiesz albo udajesz,ze nie rozumiesz

krytykowac mozna wszytsko,byle konstruktywnie, u Ciebie popłynał jad,nie krytyka,a dziecko Głodomorka niemowlakiem dawno nie jest

---------- Dopisano o 21:30 ---------- Poprzedni post napisano o 21:28 ----------

Tak odnośnie siatek,bo mi Izabella przypomniała -natknełam się ostatnio u pediatry na info,ze siatki centylowe uległy korekcji,szczególnie dla niemowląt.

ojjj jadu to tu dużo płynie, ale nie z mojej strony

to była krytyka, a odnosiła się do okresu niemowlęctwa, no ale ja nie możeby tutaj nawiązywac do wypowiedzi innych wizazanek z innych watków

lobby kp już nawet na siatki centylowe się rzuciło
Stary 2013-05-21, 23:36   #135
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
to jest twój wymysł, choc pewnie na jakis stronkach o kp pisza, że tak jest

tak, dla mnie kb jest oczywiste i pewnie nie tylko dla mnie
o jeżu

nie,nie piszą tak na stronach

mam wrazenie,ze gadam ze slepym o kolorach...

Naturlanym i oczywistym sposobem karmienia ssaka jest mleko matki. Butelka to wynalazek dla kobiet które nie chca czy nie mogą kp. Dla Ciebie kb jest oczywiste -ale obiektywnie tak nie jest.

Nikt się na nic nie rzucił,po prostu siatki te,z których do niedawna korzystano sporządzone były kiedy kp było mało powszechne ,a kp przez kilka miesiecy juz w ogóle rzadkie, więc nie oddawały wiarygodnie rozowju dzieci kp,stąd korekta. Często w wyniku błędnych danych dzieci były przekarmiane np. albo lekarz zalecał ograniczanie podazy mleka,bo dziecko "przekarmione". Dla dzieci kb sa dalej te same siatki.

Czas edycji: 2013-05-21 o 23:41
Stary 2013-05-21, 23:39   #136
_vixen_
Zakorzenienie

Skąd przypuszczenie, ze mm utuczyloby dziecko Glodomorka? A może by pogorszyło sprawę? Znam dziecko z podobnym problemem jak dziecko Glodomorka po podobnej ciąży i na mm- jakoś cudów nie zdzialalo.a rodzicom potrzebne jest mnóstwo pieniędzy na rehabilitację, na pewno wydatki na mm poprawiły ich sytuacje. A dlaczego nie karmiła matka piersią?bo nikt jej nie powiedział żeby slabszemu noworodkowi nie wciskać smoczka, potem dziecko nie umiało dobrze ssać. Wiec jak się człowiek chce wypowiedzieć, to warto, żeby wiedział trochę na temat.
Stary 2013-05-21, 23:40   #137
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
o jeżu

nie,nie piszą tak na stronach

mam wrazenie,ze gadam ze slepym o kolorach...

Naturlanym i oczywistym sposobem karmienia ssaka jest mleko matki. Butelka to wynalazek dla kobiet które nie chca czy nie mogą kp. Dla Ciebie kb jest oczywiste -ale obiektywnie tak nie jest.
i po co ten jad?

Wynalazek jak każdy inny,
a jakoś nie będę pisac, że oczywiste bylo to co bylo przed wymysleniem innych rzeczy, z ktorych teraz korzystamy.
Stary 2013-05-21, 23:45   #138
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
i po co ten jad?

Wynalazek jak każdy inny,
a jakoś nie będę pisac, że oczywiste bylo to co bylo przed wymysleniem innych rzeczy, z ktorych teraz korzystamy.
gdzie Ty widzisz jad? własnie -wynalazek jak kazdy inny. I tylko tyle.
Postęp jest dobry, o ile umie się z niego korzystać a nie bierze na ślepo wszystko jak leci.

Stary 2013-05-21, 23:45   #139
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
Skąd przypuszczenie, ze mm utuczyloby dziecko Glodomorka? A może by pogorszyło sprawę?

Znam dziecko z podobnym problemem jak dziecko Glodomorka po podobnej ciąży i na mm- jakoś cudów nie zdzialalo.a rodzicom potrzebne jest mnóstwo pieniędzy na rehabilitację, na pewno wydatki na mm poprawiły ich sytuacje. A dlaczego nie karmiła matka piersią?bo nikt jej nie powiedział żeby slabszemu noworodkowi nie wciskać smoczka, potem dziecko nie umiało dobrze ssać. Wiec jak się człowiek chce wypowiedzieć, to warto, żeby wiedział trochę na temat.

może, tego nigdy się nie dowiemy,
ja tylko pisze, że ja jako matka chwyciłabym się tej deski ratunku również

co ty masz z tymi opowieściami o wydatkach na mm, boli cię to?
czy lubisz ludziom do portfela zagladac?
Stary 2013-05-21, 23:46   #140
_vixen_
Zakorzenienie

Ja wolałam karmić moje dziecko czymś naturalnym, a nie "wynalazkiem". Człowiek jest ssakiem, dla ssaka najlepszym pożywieniem jest mleko matki, a nie obcego gatunku czy to się komuś podoba czy nie
Stary 2013-05-21, 23:48   #141
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
Ja wolałam karmić moje dziecko czymś naturalnym, a nie "wynalazkiem". Człowiek jest ssakiem, dla ssaka najlepszym pożywieniem jest mleko matki, a nie obcego gatunku czy to się komuś podoba czy nie
własnie o to mi chodzi ,ktoś moze uznać taki czy inny sposób karmienia za subiektywnie lepszy itd. ale fakty są jakie są

Stary 2013-05-21, 23:49   #142
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
może, tego nigdy się nie dowiemy,
ja tylko pisze, że ja jako matka chwyciłabym się tej deski ratunku również

co ty masz z tymi opowieściami o wydatkach na mm, boli cię to?
czy lubisz ludziom do portfela zagladac?
Tak, lubię. Zwłaszcza kiedy sami zbierają pieniądze na rehabilitacje dziecka... Na pewno maja tych pieniedzy duzo, skoro proszą o nie ludzi.

Edytowane przez _vixen_
Czas edycji: 2013-05-21 o 23:51
Stary 2013-05-21, 23:53   #143
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, lubię.

Zwłaszcza kiedy sami zbierają pieniądze na rehabilitacje dziecka... Na pewno maja tych pieniedzy duzo, skoro proszą o nich ludzi.
no tak, bywają takie wścibskie osoby
faktycznie zero jadu

oo rany już polnoc, a jutro do pracy, bede rano zalowac ze sie zasiedzialam

---------- Dopisano o 23:53 ---------- Poprzedni post napisano o 23:51 ----------

Cytat:
ale fakty są jakie są

raczej niczym nie poparte wymysły głoszące, że dzieci karmione mm będę gorsze, chorowite itp
Stary 2013-05-22, 00:01   #144
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:

raczej niczym nie poparte wymysły głoszące, że dzieci karmione mm będę gorsze, chorowite itp
kto tu pisze o jakiejś gorszości? Mleko matki jest najłatwiej przyswajalne,najmniej obciąża układ pokarmowy dziecka,dopasowuje się do jego potrzeb.Owszem,karmienie mm zwiększa ryzyko pewnych chorób ,głownie cywilizacyjnych,ale tez np. zapalenia ucha czy infekcji przewodu pokarmowego ,są na to dowody w postaci badań ,za które uwaga-nikt nie zapłacił.Dziecko karmione mieszanką nie jest gorszym dzieckiem,tylko pokarm dostaje gorszy.

Ssaki nazywane tak są dlatego,ze ssą mleko matki ,człowiek jest ssakiem. To tez wymysł? Piersi mamy tak dla jaj?

Czas edycji: 2013-05-22 o 00:07
Stary 2013-05-22, 00:08   #145
_vixen_
Zakorzenienie

Gdyby tej mojej znajomej ktoś dobrze doradził i pomógł w kp (a chciała) miała by przez oszczędności na mm pieniądze na wiele tygodni rehabilitacji dziecka. Których za dużo nie ma, co jest oczywiste, skoro zbiera. Nie wiem, jakie tu wscibstwo i zaglądanie do kieszeni.

Edytowane przez _vixen_
Czas edycji: 2013-05-22 o 00:09
Stary 2013-05-22, 07:36   #146
glamourous
Zakorzenienie

Cytat:

A dla ciebie kp jest święte,
ale moje dziecko przynajmniej na mm normalnie przybiera na wadze
argument bardzo ponizej pasa
karmilam piersia dwojke na raz i przybierali jak paczki w masle, po 250 na tydzien az bylam w szoku dla wlasnych mocy przerobowych

kolezanka karmila mm a dziecko mialo refluks i nie przybralo przez miesiac nic mimo roznych kombinacji z mlekiem

dyskusja jak zwykle tendencyjna ale juz dawno takiej nie widzialam i cus jakby sie stesknilam bo cicho w krzaczorach wszystkie siedzialyscie
Stary 2013-05-22, 07:39   #147
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
Napisane przez glamourous Pokaż wiadomość

dyskusja jak zwykle tendencyjna ale juz dawno takiej nie widzialam i cus jakby sie stesknilam bo cicho w krzaczorach wszystkie siedzialyscie
ja tam chyba znowu wrócę w krzaczory

Stary 2013-05-22, 07:41   #148
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:
Ale macie na myśli mleko krowie, a nie jego przetwory typu jogurty?
Tak. Moja dobrze toleruje nabiał, ale mleka krowiego wypić nie może. Nie wiem jak zareagowałaby np na większe ilości mm. Chociaż znam dzieci (2 rodzeństwa) całkowicie wege, bezmleczne i bezglutenowe. Oboje rozwijają się zdrowo. Wege z przekonania rodziców, bezmleczne i bg ze względów zdrowotnych.

Cytat:
A dla ciebie kp jest święte,
ale moje dziecko przynajmniej na mm normalnie przybiera na wadze
Więc twierdzisz, że moja córka urośnie, bo dam jej mm?Może jakieś dowody na poparcie tej tezy, czy jedyny argument BO MM JEST LEPSZE? Problem mojej córki jest taki, że ona nie rosła już w ciąży, urodziła się z hipotrofią, więc mleko nie ma żadnego znaczenia.

Stokrotko, wg tych nowych siatek moja w wieku 0-6m była na granicy wagowej, wzrostowo też na ostatnim lub ciut poniżej. Na 2 latka waga była ciut powyżej najniższego centyla, wzrost niestety nieznacznie poniżej.

Edytowane przez Glodomorek
Czas edycji: 2013-05-22 o 07:54
Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-22, 07:47   #149
glamourous
Zakorzenienie

Cytat:
kto tu pisze o jakiejś gorszości? Mleko matki jest najłatwiej przyswajalne,najmniej obciąża układ pokarmowy dziecka,dopasowuje się do jego potrzeb.Owszem,karmienie mm zwiększa ryzyko pewnych chorób ,głownie cywilizacyjnych,ale tez np. zapalenia ucha czy infekcji przewodu pokarmowego ,są na to dowody w postaci badań ,za które uwaga-nikt nie zapłacił.Dziecko karmione mieszanką nie jest gorszym dzieckiem,tylko pokarm dostaje gorszy.

Ssaki nazywane tak są dlatego,ze ssą mleko matki ,człowiek jest ssakiem. To tez wymysł? Piersi mamy tak dla jaj?
nie dla jaj jaj to gdzie indziej szukaj hehe i uwazaj bo zaraz iizabelaa ci powie ze faceci tez maja piersi i co o niczym to nie swiadczy

sa badania potwierdzajace wieksza sklonnosc do prochnicy, otylosci, infekcji wirusowych, ba nawet depresji u dzieci karmionych mm, o wyzszym ilorazie inteligencji u dzieci kp, o zwiazku miedzy czestotliwoscia hospitalizacji w 1 roku zycia a karmieniu mm, o czestszych przypadkach zgonow w okresie okoloporodowym u dzieci na mm- ale nie bede sie o tym tez rozpisywac bo zaraz uslysze koronny argument "a moje dziecko dostawalo mm i nie ma prochnicy/ depresji/ nie jest otyle ani glupie nie bylo w szpitalu ani nie umarlo"

tak czy inaczej milo was wszystkie widziec w gotowosci bojowej
Stary 2013-05-22, 07:57   #150
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez glamourous Pokaż wiadomość
nie dla jaj jaj to gdzie indziej szukaj hehe i uwazaj bo zaraz iizabelaa ci powie ze faceci tez maja piersi i co o niczym to nie swiadczy
Moja córka przychodzi do tatusia kiedy nie ma koszulki i pokazuje paluszkiem "cycy" i dziwi się, że nie ma mleczka
Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości