Czy zamknąć sklepy w niedziele? - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-05-28, 16:40   #121
kennedy
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Czy zamknac sklepy w niedziele?

Cytat:
Napisane przez classic_chic Pokaż wiadomość
Nie. Niektóre mogą być pozamykane, jak ktoś ma takie życzenie Ale generalnie część sklepów powinna zostać pootwierana, bo nie chcę siedzieć całą niedzielę przed TV.
Znajdz sobie jakies hobby?
Chodz do sklepow w tyg? Sa otwarte od 630 do 22 a niektore calodobowo.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-28, 16:42   #122
niusia_87
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Dot.: Czy zamknac sklepy w niedziele?

Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość
Sa otwarte od 630 do 22 a niektore calodobowo.
ciekawe
niusia_87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-28, 16:46   #123
delfix10
Zakorzenienie

Dot.: Czy zamknac sklepy w niedziele?

powinny być otwarte ,nie którzy mają tylko czas w niedziele na zakupy np.ja z moim tż.w tygodniu pracujemy a galerie mamy 50km od miejsca naszego zamieszkania więc mamy czas tylko w niedziele na zakupy.

jeśli zamykają to powinni pozamykać restauracje,stacje benzynowe itd
delfix10 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-28, 16:51   #124
olinka123
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
W kinach, innych miejscach rozrywki mogą pracować (i pracuję) studenci, osoby nie mające innej pracy.
Czyli studenci mogą pracować, przecież nie mają rodziny więc nie potrzebują wolnego.
Nie powinno się nikogo zmuszać do pracy w niedzielę w sklepach (które są przecież otwarte w każdy inny dzień tygodnia),
kina czy kawiarnie też są otwarte w ciągu tygodnia
ale niektóre branże są na to nastawione - np. barman nie kręci nosem, że pracuje wieczorami i nocą - taki zawód wybrał.
Pracowałam w weekendy. Nie marudziłam, że niedziela, sobota, zamiast spotkania ze znajomymi muszę iść do pracy - mogłam nie pracować. Dlaczego jak już ktoś wspomniał MPK ma pracować - nie woźmy du.y, idźmy, dlaczego restauracje są otwarte - zjedzmy w domu, lekarz? - niech chory poczeka do poniedziałku. No ale co ja tam wiem, nie mam swojej rodziny więc się nie znam.
olinka123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-28, 16:55   #125
201803290936
Konto usunięte

Hmm, dziwne że jakoś Niemcy potrafią zrobić sobie duże zakupy w inny dzień, niż niedziela. Jakiś bardziej zdyscyplinowany naród, czy jak? Sama robię nieraz zakupy w niedzielę, ale przestawiłabym się, jeżeli podjęto by decyzję, że duże sklepy w niedzielę zamykamy. Nie przesadzajcie, że umrzecie z głodu lub będziecie chodzić boso, bo przez jeden dzień w tygodniu zamkną sklep.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-28, 16:55   #126
kennedy
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Czy zamknac sklepy w niedziele?

Cytat:
Napisane przez niusia_87 Pokaż wiadomość
ciekawe
????

Cytat:
Napisane przez olinka123 Pokaż wiadomość
Pracowałam w weekendy. Nie marudziłam, że niedziela, sobota, zamiast spotkania ze znajomymi muszę iść do pracy - mogłam nie pracować. Dlaczego jak już ktoś wspomniał MPK ma pracować - nie woźmy du.y, idźmy, dlaczego restauracje są otwarte - zjedzmy w domu, lekarz? - niech chory poczeka do poniedziałku. No ale co ja tam wiem, nie mam swojej rodziny więc się nie znam.
Bo chodzi o to ze sa rzeczy wazne i wazniejsze: szpital musi dzialac, mpk tez ale czy hipermarket jest niezbedny? Ja mysle ze nie.

Tez pracowalam w weekendy.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-28, 16:58   #127
awia
Zakorzenienie

Cytat:
Tylko, że ta przykładowa mama wolałaby niedzielę spędzić z rodziną. Nieważne, czy zarobi ciut więcej.
Aaa, gadanie. Ale ustawowo wolne od pracy świeta już ma wolne.
A masa ludzi nie ma. Jak mój tata np. Wszystkie świeta, sylwestry. On nie ma długich weekendów, i masa innych zawodów też nie.

Ja jestem przeciwna zamykaniu sklepów w niedziele. Czemu tylko jedna grupa ma być uprzywilejowana? Sama pracowałam w sklepach i praca w niedziele mi nie przeszkadzała.

I tak, robie wszelkie zakupy wyłacznie w soboty i niedziele i nie cierpie, kiedy sklepy są zamknięte.

Nie, nie jest to moje hobby.

Jeśli sklepy miałyby być z niedziele zamknięte niech nie jezdzi tez mpk, pkp, taksówki, wolne ma policja, pogotowie i straż pożarna. Niech zamkniete na głucho beda restauracje, bary i puby.
Oni na pewno tez woleliby zjesc niedzielny obiad z rodzinami.

Ba. Jestem za tym żeby w soboty pracowały wszystkie banki i urzędy.
A nie jak teraz, pracuje 9.00-17.00 i musze brać wolny dzień zeby cokolwiek gdziekolwiek załatwic ( a w moim przypadku dzien wolny=brak wynagrodzenia czyli dniówka w plecy)
a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach
a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach

Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem

Edytowane przez awia
Czas edycji: 2013-05-28 o 17:01
awia jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-05-28, 17:02   #128
olinka123
Raczkowanie

Cytat:
????

Bo chodzi o to ze sa rzeczy wazne i wazniejsze: szpital musi dzialac, mpk tez ale czy hipermarket jest niezbedny? Ja mysle ze nie.

Dlaczego MPK musi działać? Czy ludzie umrą jak będą musieli przejść kawałek pieszo? Dla mnie MPK jest rzeczą mniej ważną, bo u mnie nie jeździ komunikacja miejska.

Nie wszyscy mieszkają w mieście, gdzie sklepy są otwarte całodobowo czy w godzinach 6.30-22.00
Stary 2013-05-28, 17:04   #129
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Jakiś bardziej zdyscyplinowany naród, czy jak?
Niepoważne pytanie, oczywiście że tak. Naród porządny i zdyscyplinowany, chociaż historia pokazuje że aż nadto.

Cytat:

Jakie musi, to trzeba się wozić jak panisko w niedzielę?
Do kościółka zajdziesz pieszo, podobnie na spacer a dalej chodzic nie trzeba.

Nózki są to chodzić trzeba. Policjantów też w niedzielę nie potrzeba bo naród zgodny i radosny dzień święty świętuje.

W sumie to nie tobie oceniać czy ważniejszy jest sprzedawca pietruszki czy bileter w kinie bo jednemu każesz pracować a drugiego wysyłasz do rodzinny.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-28, 17:05   #130
olinka123
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez dacn Pokaż wiadomość

Nózki są to chodzić trzeba. Policjantów też w niedzielę nie potrzeba bo naród zgodny i radosny dzień święty świętuje.

W sumie to nie tobie oceniać czy ważniejszy jest sprzedawca pietruszki czy bileter w kinie bo jednemu każesz pracować a drugiego wysyłasz do rodzinny.
Stary 2013-05-28, 17:06   #131
dacn
Zakorzenienie

O Olinka wyprzedziłaś mnie
Stary 2013-05-28, 17:06   #132
kuki9
Zakorzenienie

Cytat:

Pewnie, że są ważniejsze jak szpitale, policja i komunikacja miejska. To nie podlega dyskusji.

Ale.

Zastanawia mnie dlaczego wszyscy krzyczą w obronie pań kasjerek, biednych co to w niedziele pracują ale nikt jakoś nie broni pań kelnerek albo pań z kina, które tez w niedziele pracują. Bo?
Bo co właściwie? Bez pójścia do knajpy albo kina w niedzielę tez się obejść można, to nie jest artykuł pierwszej potrzeby. Ale panie kelnerki jakoś biedne nie są. Tylko panie kasjerki. Dziwi mnie to.

I jestem absolutnie za tym aby sklepów nie zamykac w niedziele. Znajdzie się pełno ludzi, którzy zechcą w niedzielę pracować.
kuki9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-28, 17:08   #133
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Niepoważne pytanie, oczywiście że tak. Naród porządny i zdyscyplinowany, chociaż historia pokazuje że aż nadto.
(...)
Jak najbardziej poważne, bo myślę, że i Polacy by się nauczyli. Wierzę w nas.

Kennedy, zgadzam się z Tobą.
Stary 2013-05-28, 17:11   #134
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Taak jasne, ciekawe czy populistyczne pasożyty zwane politykami wiedzą, że zakaz handlu w niedziele oznacza zwolnienia pracowników?
Co zwolnionym rząd chce zaproponować?
A co ze studentami studiów dziennych co dorabiają sobie w sieciówkach w weekendy?

Ładnie to wygląda jak opowiada się o rodzinnej niedzieli, ciekawe jak rodzinnie spędzą ja zwolnienie pracownicy hipermarketów, może zatrudnią się w zamian w fabryce gdzie w systemie trzyzmianowym nadal będą pracować w niedzielę i święta lub bezrobotni na niedzielny obiad rodzinie zaproponują chleb z najtańszą margaryną???

Za wpier... polityków w osobiste i rodzinne życie obywateli podziekujemy, to już było i jak sie okazało centralne planowanie nie zdało egzaminu. A to jak będę chciała spędzic wolny czas z moją rodziną jest moja prywatną sprawą i nikt nie ma prawa mnie zmuszać do czegokolwiek.
Zgadzam się z każdym słowem

Cytat:
Wiele osób by chciało spędzac czas w domu zamiast w pracy.
Ale nikt nie mowił że zycie jest łatwe i dostajemy zawsze to czego chcemy.
Dokładnie. Ja bym chciała pracować od 7 do 15, niestety pracuję 9 -17

---------- Dopisano o 18:11 ---------- Poprzedni post napisano o 18:10 ----------

Cytat:
Napisane przez kuki9 Pokaż wiadomość
Pewnie, że są ważniejsze jak szpitale, policja i komunikacja miejska. To nie podlega dyskusji.

Ale.

Zastanawia mnie dlaczego wszyscy krzyczą w obronie pań kasjerek, biednych co to w niedziele pracują ale nikt jakoś nie broni pań kelnerek albo pań z kina, które tez w niedziele pracują. Bo?
Bo co właściwie? Bez pójścia do knajpy albo kina w niedzielę tez się obejść można, to nie jest artykuł pierwszej potrzeby. Ale panie kelnerki jakoś biedne nie są. Tylko panie kasjerki. Dziwi mnie to.

I jestem absolutnie za tym aby sklepów nie zamykac w niedziele. Znajdzie się pełno ludzi, którzy zechcą w niedzielę pracować.
Racja
Zapomina się chyba, że w taki dni jak 1 stycznia, 1 - 3 maja, wszelkie święta kościelne itp. hipermarkety i centra handlowe są pozamykane, ale restauracje, bary itp. nie. No i co z tym zrobić?
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-28, 17:11   #135
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kuki9 Pokaż wiadomość
(...)
(...)
Bo branża "rozrywkowa" ma swoje prawa i zawsze miała (kelnerzy, barmani w dużej mierze żyją z napiwków, najwięcej zarabiają w weekend - ten zawód się wybiera świadomie), natomiast sklepy otwarte 7 dni w tygodniu to stosunkowo nowy wynalazek. I jak widać po przykładach z wielu krajów, wcale nie taki potrzebny i niezbędny. Tym bardziej, że pracownicy często muszą zostawać po godzinach, czyli jednak tej pracy wcale za mało nie ma, wręcz przeciwnie.
Stary 2013-05-28, 17:13   #136
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Jak najbardziej poważne, bo myślę, że i Polacy by się nauczyli. Wierzę w nas.
Nie Polacy nigdy nie będą tak jak Niemcy, to jest inna jakość pracy, zarządzania, myślenia, organizacji, życia i obowiązkowości.
Polacy jako naród całościowo nie maja szansy byc jak Niemcy. Co jest zarówno negatywne jak i pozytywne.
Stary 2013-05-28, 17:15   #137
niusia_87
Zakorzenienie

Cytat:
Hmm, dziwne że jakoś Niemcy potrafią zrobić sobie duże zakupy w inny dzień, niż niedziela. Jakiś bardziej zdyscyplinowany naród, czy jak? Sama robię nieraz zakupy w niedzielę, ale przestawiłabym się, jeżeli podjęto by decyzję, że duże sklepy w niedzielę zamykamy. Nie przesadzajcie, że umrzecie z głodu lub będziecie chodzić boso, bo przez jeden dzień w tygodniu zamkną sklep.
po co czekać, zacznij od już nie chodzić, nie kupować nic w niedzielę
Stary 2013-05-28, 17:16   #138
kuki9
Zakorzenienie

Cytat:
Bo branża "rozrywkowa" ma swoje prawa i zawsze miała (kelnerzy, barmani w dużej mierze żyją z napiwków, najwięcej zarabiają w weekend - ten zawód się wybiera świadomie), natomiast sklepy otwarte 7 dni w tygodniu to stosunkowo nowy wynalazek. I jak widać po przykładach z wielu krajów, wcale nie taki potrzebny i niezbędny. Tym bardziej, że pracownicy często muszą zostawać po godzinach, czyli jednak tej pracy wcale za mało nie ma, wręcz przeciwnie.
Jakoś nie słyszałam o dawaniu napiwków paniom w kinie. ale może się nie znam.
Owszem sklepy nie są niezbędne. Rozrywka tez nie.
Poza tym zauważ, że kwękanie o zamknięcie sklepów w niedzielę opiera się głównie o te biedne kasjerki. A nie o inne aspekty.

Moim zdaniem praca w niedzielę po prostu powinna być obwarowana jakimiś przyzwoitymi przepisami i tyle. Np kto pracuje poniedziałek-sobota nie pracuje w niedzielę albo godziny pracy w niedzielę powinny być lepiej płatne. Sklepy moga wynajmowac pracowników czasowych tylko na niedzielę. Bo na pewno są osoby, które chcą pracować.
Mnie na przykład byłoby obojętne czy pracuję w niedzielę a wolny mam wtorek.

Edytowane przez kuki9
Czas edycji: 2013-05-28 o 17:18
kuki9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-28, 17:16   #139
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
Dokładnie. Ja bym chciała pracować od 7 do 15, niestety pracuję 9 -17 [COLOR="Silver"]
Ja pracuję 7-15 i to jest super. ( tzn pracowałam i pracowac będę)

Cytat:
Tak a sprzątaczka w kinie to nadal świadomy wybór i zarobki z napiwków??
Stary 2013-05-28, 17:16   #140
olinka123
Raczkowanie

Cytat:
aha, jasne
ale żyjemy w POLSCE, i tu są takie a nie inne realia.
Stary 2013-05-28, 17:17   #141
magrat16
Zakorzenienie

Cytat:
Korporacja mojej koleżanki. W Polsce zasuwają nawet do 23 do pierwszej w nocy od poniedziałku do soboty, czasami w niedzielę również. W niemieckim oddziale TEJ SAMEJ firmy pracują od pn-pt 9-17 z zegarkiem w ręku.
Mieszkam w dużym mieście i naprawdę większość moich znajomych robi zakupy TYLKO w niedzielę.

I też nie rozumiem czemu kelnerka czy bileterka gorsza jest od kasjerki? Jak szaleć i zabraniać pracy w niedzielę to wszystkim. Niech siedzi rodzina w domu i się integruje!
Przeczytane w2016 35( 2015:70;2014:33; 2013: 61)

03.10.2015
magrat16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-28, 17:17   #142
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez niusia_87 Pokaż wiadomość
po co czekać, zacznij od już nie chodzić, nie kupować nic w niedzielę
Stary 2013-05-28, 17:18   #143
niusia_87
Zakorzenienie

Cytat:

pięknie napisane
Stary 2013-05-28, 17:27   #144
Kreskaaa
Zakorzenienie

Właściciel sklepu powinien decydować, moim zdaniem nie ma najmniejszej potrzeby tworzenia odgórnego nakazu/zakazu.

Jako studentka - mam nadzieję, że podobnego zakazu nie "przepchną" bo tylko w weekendy mam czas sobie dorabiać.
Kreskaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-28, 17:30   #145
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Ja pracuję 7-15 i to jest super. ( tzn pracowałam i pracowac będę)

Tak a sprzątaczka w kinie to nadal świadomy wybór i zarobki z napiwków??
Zazdroszczę Ci... ja wracam z pracy i nic już mi się nie chce robić, dodatkowo w zimie jak wychodzę rano to jest ciemno i jak wracam też jest ciemno, także ten...

Panie sprzątaczki i w restauracjach/barach są, są także osoby na tzw. "zmywaku" i nikt z nich nie może liczyć na napiwki.
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-28, 17:31   #146
agniesiaa
Naczelna Wizażanka:)

Nie zamykać. I nie zamierzam po raz kolejny tego uzasadniać, kiedyś na ten temat toczyła się już tu dyskusja.
Stary 2013-05-28, 17:38   #147
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
Zazdroszczę Ci... ja wracam z pracy i nic już mi się nie chce robić, dodatkowo w zimie jak wychodzę rano to jest ciemno i jak wracam też jest ciemno, także ten...

Panie sprzątaczki i w restauracjach/barach są, są także osoby na tzw. "zmywaku" i nikt z nich nie może liczyć na napiwki.
Czasem jest ciężko wstaję 5.30 ( czasem 5) ogarniam dom( wyjąć ze zmywarki, włożyc nowe, podobnie z praniem rozwiesić i wrzucić nowe), dziecko/ dzieci, siebie, makijaż, kawa, śniadanie, na szybko do pracy.
Za to po południu jest fajnie z potomstwem można jeszcze iść na plac zabaw, da się z kimś spotkać, iść na aerobik czy sie pouczyć.
Za to dzień mi się kończy maksymalnie o 22. Kiedy to już śpię.

Jakbym miała pracować 9-17 to bym się wkurzała, bo rano nic sie i tak większego nie zrobi a w pracy się siedzi długo ( kto by mi dziecko z przedszkola odebrał???) i po pracy to już na nic nie ma siły, z resztą co odpoczniesz, coś zjesz i już jest noc. Nie jest to dobry ukłąd godzin.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-05-28, 17:46   #148
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez magrat16 Pokaż wiadomość
Korporacja mojej koleżanki. W Polsce zasuwają nawet do 23 do pierwszej w nocy od poniedziałku do soboty, czasami w niedzielę również. W niemieckim oddziale TEJ SAMEJ firmy pracują od pn-pt 9-17 z zegarkiem w ręku.
Mieszkam w dużym mieście i naprawdę większość moich znajomych robi zakupy TYLKO w niedzielę.
(...)
Dlatego, że się w pewnym momencie zaczęli szanować. I innych również.
Stary 2013-05-28, 17:54   #149
olinka123
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kreskaaa Pokaż wiadomość

Jako studentka - mam nadzieję, że podobnego zakazu nie "przepchną" bo tylko w weekendy mam czas sobie dorabiać.

---------- Dopisano o 18:54 ---------- Poprzedni post napisano o 18:54 ----------

Cytat:
Dlatego, że się w pewnym momencie zaczęli szanować. I innych również.
Zwłaszcza Polaków pracujących w ich oddziałach w Polsce.
Stary 2013-05-28, 17:54   #150
agniesiaa
Naczelna Wizażanka:)

Ale to ludzie niech o tym zdecydują a nie posłowie, żyjemy na szczęście w wolnym kraju. Dziś słyszałam wiele komentarzy w radio i 3/4 osób było przeciwko zamykaniu.

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości