![]() |
#121 | |
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Czy zamknac sklepy w niedziele?
Cytat:
Chodz do sklepow w tyg? Sa otwarte od 630 do 22 a niektore calodobowo.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#122 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Czy zamknac sklepy w niedziele?
|
![]() ![]() |
![]() |
#123 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy zamknac sklepy w niedziele?
powinny być otwarte ,nie którzy mają tylko czas w niedziele na zakupy np.ja z moim tż.w tygodniu pracujemy a galerie mamy 50km od miejsca naszego zamieszkania więc mamy czas tylko w niedziele na zakupy.
jeśli zamykają to powinni pozamykać restauracje,stacje benzynowe itd
kosmetyki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1235941 ciuchy https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1126161 książki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1144051 wish https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1261853 |
![]() ![]() |
![]() |
#124 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#125 |
Konto usunięte
|
Hmm, dziwne że jakoś Niemcy potrafią zrobić sobie duże zakupy w inny dzień, niż niedziela. Jakiś bardziej zdyscyplinowany naród, czy jak? Sama robię nieraz zakupy w niedzielę, ale przestawiłabym się, jeżeli podjęto by decyzję, że duże sklepy w niedzielę zamykamy. Nie przesadzajcie, że umrzecie z głodu lub będziecie chodzić boso, bo przez jeden dzień w tygodniu zamkną sklep.
|
![]() ![]() |
![]() |
#126 | |
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Czy zamknac sklepy w niedziele?
????
Cytat:
Tez pracowalam w weekendy.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#127 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A masa ludzi nie ma. Jak mój tata np. Wszystkie świeta, sylwestry. On nie ma długich weekendów, i masa innych zawodów też nie. Ja jestem przeciwna zamykaniu sklepów w niedziele. Czemu tylko jedna grupa ma być uprzywilejowana? Sama pracowałam w sklepach i praca w niedziele mi nie przeszkadzała. I tak, robie wszelkie zakupy wyłacznie w soboty i niedziele i nie cierpie, kiedy sklepy są zamknięte. Nie, nie jest to moje hobby. Jeśli sklepy miałyby być z niedziele zamknięte niech nie jezdzi tez mpk, pkp, taksówki, wolne ma policja, pogotowie i straż pożarna. Niech zamkniete na głucho beda restauracje, bary i puby. Oni na pewno tez woleliby zjesc niedzielny obiad z rodzinami. Ba. Jestem za tym żeby w soboty pracowały wszystkie banki i urzędy. A nie jak teraz, pracuje 9.00-17.00 i musze brać wolny dzień zeby cokolwiek gdziekolwiek załatwic ( a w moim przypadku dzien wolny=brak wynagrodzenia czyli dniówka w plecy)
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
Edytowane przez awia Czas edycji: 2013-05-28 o 17:01 |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#128 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie wszyscy mieszkają w mieście, gdzie sklepy są otwarte całodobowo czy w godzinach 6.30-22.00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#129 | |
Zakorzenienie
|
Niepoważne pytanie, oczywiście że tak. Naród porządny i zdyscyplinowany, chociaż historia pokazuje że aż nadto.
Cytat:
Do kościółka zajdziesz pieszo, podobnie na spacer a dalej chodzic nie trzeba. Nózki są to chodzić trzeba. Policjantów też w niedzielę nie potrzeba bo naród zgodny i radosny dzień święty świętuje. W sumie to nie tobie oceniać czy ważniejszy jest sprzedawca pietruszki czy bileter w kinie bo jednemu każesz pracować a drugiego wysyłasz do rodzinny. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#130 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#131 |
Zakorzenienie
|
O Olinka wyprzedziłaś mnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#132 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pewnie, że są ważniejsze jak szpitale, policja i komunikacja miejska. To nie podlega dyskusji. Ale. Zastanawia mnie dlaczego wszyscy krzyczą w obronie pań kasjerek, biednych co to w niedziele pracują ale nikt jakoś nie broni pań kelnerek albo pań z kina, które tez w niedziele pracują. Bo? Bo co właściwie? Bez pójścia do knajpy albo kina w niedzielę tez się obejść można, to nie jest artykuł pierwszej potrzeby. Ale panie kelnerki jakoś biedne nie są. Tylko panie kasjerki. Dziwi mnie to. I jestem absolutnie za tym aby sklepów nie zamykac w niedziele. Znajdzie się pełno ludzi, którzy zechcą w niedzielę pracować. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#133 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#134 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 18:11 ---------- Poprzedni post napisano o 18:10 ---------- Cytat:
![]() Zapomina się chyba, że w taki dni jak 1 stycznia, 1 - 3 maja, wszelkie święta kościelne itp. hipermarkety i centra handlowe są pozamykane, ale restauracje, bary itp. nie. No i co z tym zrobić? ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#135 |
Konto usunięte
|
Bo branża "rozrywkowa" ma swoje prawa i zawsze miała (kelnerzy, barmani w dużej mierze żyją z napiwków, najwięcej zarabiają w weekend - ten zawód się wybiera świadomie), natomiast sklepy otwarte 7 dni w tygodniu to stosunkowo nowy wynalazek. I jak widać po przykładach z wielu krajów, wcale nie taki potrzebny i niezbędny. Tym bardziej, że pracownicy często muszą zostawać po godzinach, czyli jednak tej pracy wcale za mało nie ma, wręcz przeciwnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#136 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Polacy jako naród całościowo nie maja szansy byc jak Niemcy. Co jest zarówno negatywne jak i pozytywne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#137 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#138 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Owszem sklepy nie są niezbędne. Rozrywka tez nie. Poza tym zauważ, że kwękanie o zamknięcie sklepów w niedzielę opiera się głównie o te biedne kasjerki. A nie o inne aspekty. Moim zdaniem praca w niedzielę po prostu powinna być obwarowana jakimiś przyzwoitymi przepisami i tyle. Np kto pracuje poniedziałek-sobota nie pracuje w niedzielę albo godziny pracy w niedzielę powinny być lepiej płatne. Sklepy moga wynajmowac pracowników czasowych tylko na niedzielę. Bo na pewno są osoby, które chcą pracować. Mnie na przykład byłoby obojętne czy pracuję w niedzielę a wolny mam wtorek. Edytowane przez kuki9 Czas edycji: 2013-05-28 o 17:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#139 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#140 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
ale żyjemy w POLSCE, i tu są takie a nie inne realia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#141 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mieszkam w dużym mieście i naprawdę większość moich znajomych robi zakupy TYLKO w niedzielę. I też nie rozumiem czemu kelnerka czy bileterka gorsza jest od kasjerki? Jak szaleć i zabraniać pracy w niedzielę to wszystkim. Niech siedzi rodzina w domu i się integruje!
![]() Przeczytane w2016 35( 2015:70;2014:33; 2013: 61) 03.10.2015 ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#142 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#143 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#144 |
Zakorzenienie
|
Właściciel sklepu powinien decydować, moim zdaniem nie ma najmniejszej potrzeby tworzenia odgórnego nakazu/zakazu.
Jako studentka - mam nadzieję, że podobnego zakazu nie "przepchną" bo tylko w weekendy mam czas sobie dorabiać. |
![]() ![]() |
![]() |
#145 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Panie sprzątaczki i w restauracjach/barach są, są także osoby na tzw. "zmywaku" i nikt z nich nie może liczyć na napiwki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#146 |
Naczelna Wizażanka:)
|
Nie zamykać. I nie zamierzam po raz kolejny tego uzasadniać, kiedyś na ten temat toczyła się już tu dyskusja.
#147 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Za to po południu jest fajnie z potomstwem można jeszcze iść na plac zabaw, da się z kimś spotkać, iść na aerobik czy sie pouczyć. Za to dzień mi się kończy maksymalnie o 22. Kiedy to już śpię. Jakbym miała pracować 9-17 to bym się wkurzała, bo rano nic sie i tak większego nie zrobi a w pracy się siedzi długo ( kto by mi dziecko z przedszkola odebrał???) i po pracy to już na nic nie ma siły, z resztą co odpoczniesz, coś zjesz i już jest noc. Nie jest to dobry ukłąd godzin. |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#148 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#149 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 18:54 ---------- Poprzedni post napisano o 18:54 ---------- Zwłaszcza Polaków pracujących w ich oddziałach w Polsce. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#150 |
Naczelna Wizażanka:)
|
Ale to ludzie niech o tym zdecydują a nie posłowie, żyjemy na szczęście w wolnym kraju. Dziś słyszałam wiele komentarzy w radio i 3/4 osób było przeciwko zamykaniu.
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:29.