|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#121 |
Konto usunięte
|
Dot.: Zabawne i irytujące uwagi, porady na temat pielęgnacji włosów.
Jasne, wiem ze to czasem duży wysiłek.
Ale dla mnie "więcej wart" jest naturalny wyjątkowy kolor włosów (naturalny jasny blond, głęboki ciemny kolor lub intensywny rudy), osób z naturalnie pięknym kolorem włosów spotkałam w moim życiu kilka (mówię o tych, o których na 100 % wiem, że kolor był naturalny). Nie wiem, do czego to porównać, fajnie jest mieć długie rzęsy po użyciu drogiego tuszu, ale jeszcze fajniej jest mieć je naturalnie długie - chyba rozumiecie co mam na myśli? Mówię tu o dwóch jasnych blondynkach z platynowymi włosami i dziewczynie z naturalnie rudymi włosami, które były iście marchewkowe, do tego mocno kręcone. Było też kilka osób z ładnym bardzo ciemnym brązem. Być może zwracam na to uwagę, bo sama nie farbuje. Natomiast widuje wiele osób, które mają ciekawy kolor, ale widać że jest to kolor uzyskany farbą. Szczególnie podziwiam osoby, które bawią się w farbowanie henną, to już wyższa szkoła jazdy, racja. Gdy będę musiała farbować włosy, tez mam zamiar robić to henną/indygo. Co do zbyt błyszczących włosów. Patrząc na zdjęcie poniżej, myślę, że te włosy są zbyt błyszczące. Wyglądają jak dla mnie jak te najtańsze peruki z włosami z tworzywa sztucznego. Edytowane przez 201801220933 Czas edycji: 2013-06-23 o 13:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Wtajemniczenie
|
Ja tego z błyszczeniem w ogóle nie ogarniam
![]() Zdjęcie wklejone powyżej jest najprawdopodobniej zrobione z lampą błyskową a więc 80% blasku to zasługa flesza ![]() Edytowane przez HairMania Czas edycji: 2013-06-23 o 14:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Konto usunięte
|
Tata
"Wyglądasz jak Kasztanka Piłsudskiego" po pofarbowaniu włosów na brąz henną Babcia "Wyglądasz jak jakiś menel" albo "obcięłabyś się na pół męsko było by ci ładnie" za dwa dni "Dziewczyna to powinna długie włosy mieć" "Nie myj włosów codziennie bo wszystkie wypłuczesz" Brat Mój brat ma zwyczaj podkradania mi szamponów. Pewnego dnia przyszedł i powiedział "Ten szampon jest jakiś szajski wcale się nie pieni''. Muszę tłumaczyć że wziął odżywkę? Koleżanki "Masz strasznie długie włosy powinnaś je obciąć, nie będziemy ci zazdrościć". Zrezygnujcie z prostownicy to też takie będziecie mieć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Raczkowanie
|
Super wątek
![]() - Miałam mokre włosy, dopiero co po zdjęciu ręcznika, właśnie je rozczesałam. Były pocieniowane na końcach, więc wiadomo, jak to wyglądało. A moja babcia na to: 'Powinnaś podciąć te końcówki, takie zniszczone, poza tym będą ci szybciej rosnąć'. ![]() - Moje koleżanki, które dowiedziały się o tym, że stosuję przyspieszacze porostu (dokładniej: wcierkę Jantar): 'No, to już wiadomo, dlaczego ci tak szybko włosy rosną, zobaczysz, że potem będziesz nosić peruki bo ci od tej chemii wypadną' ![]() - Wyjaśniam tacie, że chcę kupić sobie suszarkę z chłodnym nawiewem i funkcją jonizacji. A on: 'Taa, zobaczysz, że to ci włosy spali' - Słowa, które usłyszałam na początku włosomanii: 'No i co, nakładasz tyle tego na włosy i nie widać różnicy' -.- - Najbardziej jednak irytuje mnie mój tata, który pyta za każdym razem, kiedy kupię/nakładam jakiś kosmetyk na włosy: 'No i co to ma niby robić?' I weź wytłumacz. ![]() - Kiedy wyprostuję włosy raz na rok, na jakąś okazję, słyszę po paru dniach od mamy: 'Weź nie używaj tyle tej prostownicy, bo sobie poniszczysz włosy' ![]() - Wkurza mnie też, kiedy ktoś pyta się mnie, czy ścięłam włosy (podczas gdy np. 2 miesiące temu podcinałam o 2 cm końcówki) Jednak oczywiście oprócz powyższych słyszę też mnóstwo pochlebnych uwag- gdyby nie to, chybabym się podłamała ![]()
![]() |
#125 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Mój TŻ ostatnio kupił sobie duuuuuuże opakowanie szamponu ![]() Szybko dopatrzyliśmy się, że to odżywka. Chodził taki lekko zły na siebie... ale dzielnie "mył" tym "szamponem" włosy przez kilka dni. A słyszałyście o tym, że włosy od dotykania i od kapelusza i od czapki to się wycierają i szybko będziecie łyse ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 | |
Japońska rzepa
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#127 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#128 | |
Japońska rzepa
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#129 | |||||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() A włosy błyszczą od tłuszczu- aha ![]() Co do pogrubionego, jak ja uwielbiam rady zaczynające się od słowa ..powinnaś''. Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Taaaa i znów rada ,,powinnaś'' ![]() Cytat:
![]() Tak peruki, włosy wypadną, chemia= standard ![]() Cytat:
![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Rozeznanie
|
Najświeższe:
,,To siemię ci na głowie wykiełkuje! Siemię do włosów, do twarzy, ..."
![]() |
#131 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
To bardzo dobrze. Ma to swoje plusy, wykiełkuje, urośnie, zbierzesz i nie będziesz musiała kupować. Co prawda to wydatek rzędu 4 zł, ale już w kieszeni zostanie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 |
Zadomowienie
|
O matko, tak czytam i się cieszę, że moje otoczenie jest dużo bardziej tolerancyjne... Chociaż wiele tych tekstów też słyszałam sama, ale głównie na początku włosomaniactwa. Teraz to już chyba wszyscy się przyzwyczaili, no i widzą efekty, więc nikt nie gada głupot.
Ale też na początku były teksty, że za dużo tego wszystkiego nakładam, po co, że włosy tylko męczę. Trzeba im dać odpocząć... Nie rozumiem tego nigdy, może gdybym je farbowała co tydzień, to wtedy, ale oleje, odżywki? Cóż, z tą chemią to jest racja, gdy się stosuje te wszystkie ultra profesjonalne Nivea, Elseve, Pantene ![]() Moja Mama na szczęście szybko łapie moją pielęgnację, chociaż nie mogę jej we wszystkim doradzać, bo mamy zupełnie inne włosy - ja mam proste (z lekką tendencją do falowania, ale to przez schodzenie z cieniowania), cienkie i łatwo je obciążyć, a Mama ma włosy nie do zniszczenia, grube i mają duży potencjał do kręcenia się, jednak żyją swoim życiem zazwyczaj. Nie chce stosować typowej pielęgnacji dla kręconowłosych, bo nie chce takich typowych loczków. Ale stosuje dzielnie oleje, odżywki, szampony z SLS akurat jej nie szkodzą (może myć włosy nawet co 5 dni i nie ma problemów ze skórą głowy). Nawet nakłada POD CZEPEK maski, które jej kupuję ![]() ![]() Koleżanki też traktują mnie jak źródło wiedzy :P Ciągle coś zamawiam, więc się czasem podłączają, ostatnio zamawiałam z koleżanką mydełka SESA, jeszcze wcześniej kupowałam chyba 13 jedwabi CHI na Allegro, bo było parę chętnych (po na osobę!). Jak to TŻ zobaczył, to się za głowę złapał, że to niby wszystko dla mnie hehe... Więc jedynymi osobami, na które mogę narzekać w kwestii ignorancji włosowej są FRYZJERKI! Naprawdę, unikam ich jak ognia. Nie wiedzą właściwie co to jest henna, a potem stoją nade mną jak nad jakimś zwierzakiem w ZOO, że SIĘ NIGDY TAK IM WŁOSY NIE ROZJAŚNIŁY! To nic, że na wejściu powiedziałam, że farbuję jakiś rok ciemną henną (logiczne-> indygo+rozjaśniacz=zielon e włosy). "Dobrze będzie"! Chciałam ombre, spodziewałam się zielonych efektów, ale liczyłam na jakieś w miarę pokrycie tego, jakiś w miarę efekt jaśniejszych włosów, dlatego poszłam do najdroższego salonu w mieście, żeby nie kombinować samej. No i się przeliczyłam. Dodatkowo to szarpanie włosów przy rozczesywaniu plastikowym grzebieniem "strasznie pani włosy wypadają!" - ciekawe, dlaczego? Suszenie na szczotkę, BRR. Najlepszy był jeden salon w Warszawie - weszłam w akcie desperacji po 2 rozjaśnianiach i położeniu złocistego blondu Loreala na to nieszczęsne ombre, z pytaniem "czy da się jakoś wyciszyć ten zielonkawy odcień? farbowałam henną NATURALNĄ, no i wiadomo, wyszło to co wyszło. da się to jakoś uratować?" Ależ oczywiście, kąpiel jakaś tam ściągająca kolor. Zapaliła mi się w głowie lampka ostrzegawcza, ale skoro mówiłam, że była henna i jak włosy zareagowały i fryzjerka proponuje, no to wie co robi. Po myciu włosów zaczyna pani coś nakładać, śmierdzi. Pytam, czy na pewno nie ma w tym wody utlenionej/rozjaśniacza? (nie wiem czy dobrze zapytałam, ale chodziło mi o uniknięcie kolejnego niszczenia włosów z wiadomym efektem). Nie, nie, absolutnie. To tylko wyciąga ten zielony kolor. I co, ZIELONE jeszcze bardziej niż były! A suszenie polegało na wianiu suszarką po włosach naprawdę gorącym, parzącym wręcz nawiewem przez 3 minuty, rozczesywaniem na chama jakąś plastikową szczotą, suszenie, rozczesywanie, suszenie, rozczesywanie. Bez ściemniania, straciłam jakąś 1/3 włosów przez tę beznadziejną babę i wróciłam potulnie do henny. Po zielonych już ani śladu, a fryzjerki niech może pozostaną przy swoich cudownych kuracjach silikonowych i masakrowaniu włosów innym masochistkom. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Zadomowienie
|
Najzabawniejszy tekst jaki usłyszałam był oczywiście od Tż.
![]() Któregoś dnia paradowałam przy nim w czepku kąpielowym, pod którym testowałam najnowszego biovaxa. On tak na mnie patrzy i w którymś momencie rzuca tekst - Ej ty ruda ! Co jest ? Na basen się wybierasz ? Dodam że kilka osób z rodziny. Siedziało obok ... ![]() A teksty typu - nie nakładaj tyle na włosy bo przesadzisz to standard. Już mnie nawet to nie rusza ![]()
![]() |
#134 |
Konto usunięte
|
Przypomniał mi się tekst od powiedzmy mojej koleżanki, która zarzuciła mi że nie dbam o włos. Dlaczego? Ponieważ skoro farbuje się włosy to powinno się potem farbować odrosty. Problem jednak w tym że ja nie farbowałam włosów, ale faktycznie wyglądają jak odrosty, bo od wysokości ucha włosy mi zjaśniały. U góry mam czarne, a potem jasny brąz. Wiecie może jak je przyciemnić.
Edytowane przez 201607111040 Czas edycji: 2013-06-25 o 15:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Raczkowanie
|
O matko!. hahahahha uśmiałam się czytając niektóre stwierdzenia, i przekonania waszych mam, ciotek, koleżanek.
Ale! moja familia wcale nie gorsza. Mama ciągle mi powtarza że zrobię się łysa po tych wszystkich odzywkach. Mówi też że odżywkę nakłada się raz na tydzień.... - jasne, a później włosy suche, i łamliwe, dzięki. Albo że "włosy masz cienkie, a kiedyś miałaś taakie gęste - to od odżywek!" - słowa mojej mamy. haha cienkie są, bo rozjaśniałam, i często kiedyś cieniowałam, to wydają się cienkie. HAHAH, albo o drożdżach jak piłam, co mówiła że pije się je 1 max 2 razy w tyg, częściej nie bo zaszkodzą. Ja jakoś piłam codziennie i nic nie było. Magia! ![]() Mój TŻ to samo mi mówi, że jestem wiedźmą gdy robię różne swoje maseczki domowej roboty, płukanki, wcierki, a ja zawsze się wtedy denerwuję. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Konto usunięte
|
[QUOTE=edziorek 203;41489334]Myślałam o płukankach z kawy, ale jeśli te na górze są czarne może być trudno.
Nie są strasznie czarne. Kolor taki jakie mają włosy w twoim avatarze |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Z odżywką raz w tygodniu trafione w 100% ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#139 | |
Konto usunięte
|
[QUOTE=LusiaPlotkara;41491 012]
Cytat:
W takim razie kawa powinna naturalnie przyciemnić ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 |
Konto usunięte
|
[QUOTE=edziorek 203;41493033]Kiedyś już próbowałam, ale to była jednorazowa przygoda, bo mnie strasznie zapach denerwował. Chyba jednak spróbuje znowu
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() uwielbiam tez druga ( z pracy) ktora tak z 2 razy w tyg mnie informuje ze moge obciac wlosy (naprawde MOGĘ? nie wiedzialam ![]() ![]() a ja jak chodze w czepku z odzywka i recznikiem na glowie to moj chlopak mnie nazywa malym talibankiem albo terrorystka ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Raczkowanie
|
Naolejowałam włosy w godzinach wieczornych
Reakcja: "Ale Ci się przetłuściły włosy. Myj je częściej, myj je częściej to dopiero zobaczysz" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#145 |
Konto usunięte
|
Świeże:
- po co Ci te drożdże, lepiej kup jakąś odżywkę ![]() - przecież ona ma pełno odżywek (prawda) - co ci odbiło na punkcie tych włosów??????? - i tak lepsze nie będą ![]() - a właściwie, co ty chcesz od swoich włosów? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
Zadomowienie
|
Moja ciocia to zła kobieta jest
![]() Ostatnio - Bożę Sylwia ! Jakie Ty masz długie i piękne włosy (chwilowy efekt euforii ![]() Fakt farbowanych włosów fryzjerzy nie skupują. ![]() ![]()
![]() |
#147 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#149 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#150 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A tak na serio, lepiej nie kusić ludzi na ulicy. I trzymać kłaki przy sobie. ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:03.