Uniwersytet Opolski - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-02-22, 18:41   #121
Frutti
Zakorzenienie

Dot.: Uniwersytet Opolski

Za późno żeby w usosie zmienić :< tak będę musiała zrobić
Stary 2014-08-10, 16:29   #122
mago28
Raczkowanie

Odswieżam wątek dla tegorocznych studentek. Sama od października zaczynam studia ma UO i pomyslalam ze fajnie by bylo wymienić się obawami z przyszlymi studentka i jak i z tymi doświadczonymi, które trudne początki maja już za sobą. Mam nadzieję, że znajdą się jakieś osoby rozpoczynające w tym roku naukę na UO.

Pozdrawiam
mago28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-12, 01:33   #123
Frutti
Zakorzenienie

Każda z nas zaczynała Jeśli masz pytania to śmiało
Stary 2014-08-12, 10:06   #124
mago28
Raczkowanie

Hej
Cieszę się, że ktoś się odezwał.
Opowiadaj to co Ci przyjdzie do glowy. Jak to wygladalo na początku, ile czasu spędza się na uczelni i w ogóle może sama pamiętasz co Ciebie ciekawilo na początku.
Stary 2014-08-12, 10:52   #125
Frutti
Zakorzenienie

No więc pierwszy semestr zazwyczaj na większości kierunków jest lekki, plan nie ma dużo przedmiotów, często jest tak że ma się jakiś dzień w tygodniu wolny i sesja jest przystępna później już tak kolorowo nie jest, ale da się ogarnąć
Pamiętam że mieliśmy na początku obawy o usos, rejestracje na przedmioty/wf/język (w sumie słusznie ), jest tak że odświeża się stronę po milion razy, ona nie chce się ładować, bo wszyscy próbują na raz i dopiero po pewnym czasie można się zapisać (miałam to szczęście że jakoś sprawnie mi to szło), a zazwyczaj przedmioty które się spodobają są już zajęte i trzeba szukać czegoś innego
I w sumie jest fajnie W semestrze raczej nie ma za wiele nauki, zazwyczaj dopiero podczas sesji
Stary 2014-08-12, 12:51   #126
mago28
Raczkowanie

Bardzo dziękuje za wyczerpujacą odpowiedź Jak pojawia się nowe pytania to będę pytać
A Ty mieszkalas w akademiku czy wynajmowlas pokój/mieszknie czy nie mialas tego problemu i dojezdzalas?

---------- Dopisano o 13:51 ---------- Poprzedni post napisano o 13:48 ----------

Bo ja mam ten problem że nie znam nikogo kto by szedl na studia do Opola i boje się na kogo trafie w akademiku, oczywiście o ile go w ogóle dostane. ;p A znaleźć jednoosobowy pokój w przystepnej cenie jest ciężko. ;/

Edytowane przez mago28
Czas edycji: 2014-08-12 o 12:53
Stary 2014-08-12, 19:33   #127
Frutti
Zakorzenienie

Mam trochę bliżej do Opola niż Ty z Nysy, tylko w drugą stronę, studencki miesięczny na opolskie wychodził mnie 97 czy 93 zł
Nie ma co się akademika bać, bo można poznać tam fajnych ludzi i cenowo jest naprawdę ok. U mnie na roku kilka osób zaczynało z pokojem w jakimś mieszkaniu, a później się przerzucili na akademik, a na zajęcia mieli 2 kroki, bo tak jest na wydziale prawa

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-08-13, 16:27   #128
201704240951
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Frutti Pokaż wiadomość
Mam trochę bliżej do Opola niż Ty z Nysy, tylko w drugą stronę, studencki miesięczny na opolskie wychodził mnie 97 czy 93 zł
Nie ma co się akademika bać, bo można poznać tam fajnych ludzi i cenowo jest naprawdę ok. U mnie na roku kilka osób zaczynało z pokojem w jakimś mieszkaniu, a później się przerzucili na akademik, a na zajęcia mieli 2 kroki, bo tak jest na wydziale prawa

A skad jestes? Może tam gdzie ja
201704240951 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-19, 12:44   #129
Ewiis
Przyczajenie

Cześć. Czy któraś z Was wybiera się może na studia II stopnia na UO?
Ewiis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-22, 10:34   #130
kargolcia154
Raczkowanie

Send a message via Skype™ to kargolcia154

Cześć Dziewczynki

Czy któraś z Was nie szuka może mieszkania?
kargolcia154 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-23, 20:11   #131
mago28
Raczkowanie

Ja szukam Ale samemu ciężko jest coś znaleźć i jeszcze w przystępnej cenie.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-08-24, 12:14   #132
kargolcia154
Raczkowanie

Send a message via Skype™ to kargolcia154

Cytat:
Napisane przez mago28 Pokaż wiadomość
Ja szukam Ale samemu ciężko jest coś znaleźć i jeszcze w przystępnej cenie.
Ciężko ciężko, na początku szukałyśmy czegoś z dwiema znajomymi ale wynająć mieszkanie 3-pokojowe (bo oczywiście każda chce oddzielny pokój) nie jest łatwo. Bardzo mało jest takich ogłoszeń a jak są to najczęściej w rejonach gdzie one nie chcą. Więc musiałyśmy zrezygnować z tej spółki i każdy szuka na swoją rękę czegoś.
kargolcia154 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-24, 21:52   #133
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nika135 Pokaż wiadomość
A skad jestes? Może tam gdzie ja
Shhh, ja centralnie na południe od Opola
W zeszłym roku kawa nie wyszła, może w tym coś podziałamy
Stary 2014-08-25, 09:32   #134
Ewiis
Przyczajenie

Także szukam mieszkania,ale trudno coś samemu znaleźć w przystępnej cenie.
Stary 2014-08-29, 13:25   #135
Ewiis
Przyczajenie

Cześć dziewczyny Czy któraś z Was może nie szuka współlokatorki do mieszkania?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-09-17, 19:09   #136
voldzia
Przyczajenie

Witam. Jestem studentką biotechnologii inżynierskiej i teraz zaczynam drugi rok. Przez pierwszy mieszkałam na stancji jednak ceny są nie dla mnie, a do tego mocno się zraziłam po "piekielnych" współlokatorkach, dlatego teraz zdecydowałam się na akademik. Mam parę pytań i byłabym wdzięczna jeśli ktoś na nie odpowie
Raz byłam w Mrowisku na imprezie i powiem szczerze, że raczej nie chciałabym tam mieszkać. Mimo wszystko trochę wygodnicka jestem, kuchnia i łazienka na jedno piętro to trochę hardcore I chyba aż tak imprezowa nie jestem Stąd moje pytanie - czy jest możliwość wyboru akademika, czy jak mnie przydzielą do konkretnego to umarł w butach? Czy jest sens dzwonienia tam i błagania o konkretny akademik przed przydzieleniem, czy na miejscu?
Jak to jest z pokojami 1 osobowymi? Można się w jakiś sposób o nie ubiegać i na jakiej podstawie są przydzielane? Z tego co słyszałam to uzyskują je osoby chore lub np. matki z dzieckiem. Czy osoba z astmą ma szanse na pokój 1 osobowy?
Z góry dziękuję za odpowiedz.
voldzia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-18, 11:23   #137
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez voldzia Pokaż wiadomość
Witam. Jestem studentką biotechnologii inżynierskiej i teraz zaczynam drugi rok. Przez pierwszy mieszkałam na stancji jednak ceny są nie dla mnie, a do tego mocno się zraziłam po "piekielnych" współlokatorkach, dlatego teraz zdecydowałam się na akademik. Mam parę pytań i byłabym wdzięczna jeśli ktoś na nie odpowie
Raz byłam w Mrowisku na imprezie i powiem szczerze, że raczej nie chciałabym tam mieszkać. Mimo wszystko trochę wygodnicka jestem, kuchnia i łazienka na jedno piętro to trochę hardcore I chyba aż tak imprezowa nie jestem Stąd moje pytanie - czy jest możliwość wyboru akademika, czy jak mnie przydzielą do konkretnego to umarł w butach? Czy jest sens dzwonienia tam i błagania o konkretny akademik przed przydzieleniem, czy na miejscu?
Jak to jest z pokojami 1 osobowymi? Można się w jakiś sposób o nie ubiegać i na jakiej podstawie są przydzielane? Z tego co słyszałam to uzyskują je osoby chore lub np. matki z dzieckiem. Czy osoba z astmą ma szanse na pokój 1 osobowy?
Z góry dziękuję za odpowiedz.
Czasami da radę wybrać sobie akademik. Tyle że np. Niechcic jest droższy i jest tam mnóstwo obcokrajowców z Erasmusa, bo tam ich lokują Mrowisko jest aktualnie w remoncie, ocieplają, wymienili wszystkie okna, odświeżają pokoje tam są np. większe niż w Kmicicu, ale z łazienkami jest gorsza sytuacja

Halo, no właśnie, to akademik, a nie stancja, więc nie wymagaj cudów, tym bardziej że masz all in one. Bez płacenia rachunków za fajne pieniądze.

Osoba z astmą nie jest raczej osobą na tyle potrzebującą pokoju jednoosobowego, to raczej takie widzimisię Są osoby bardziej tego potrzebujące, no ale spróbować zawsze możesz. Szanse że się uda marne
Stary 2014-09-18, 11:40   #138
voldzia
Przyczajenie

Cytat:
Czasami da radę wybrać sobie akademik. Tyle że np. Niechcic jest droższy i jest tam mnóstwo obcokrajowców z Erasmusa, bo tam ich lokują Mrowisko jest aktualnie w remoncie, ocieplają, wymienili wszystkie okna, odświeżają pokoje tam są np. większe niż w Kmicicu, ale z łazienkami jest gorsza sytuacja

Halo, no właśnie, to akademik, a nie stancja, więc nie wymagaj cudów, tym bardziej że masz all in one. Bez płacenia rachunków za fajne pieniądze.

Osoba z astmą nie jest raczej osobą na tyle potrzebującą pokoju jednoosobowego, to raczej takie widzimisię Są osoby bardziej tego potrzebujące, no ale spróbować zawsze możesz. Szanse że się uda marne
Rozumiem, że akademik to nie stancja i na cuda nie liczę, jednak kuchnia i łazienka na całe piętro a na kilka pokoi to jest duża równica która idzie w parze z niewiele różniąca się ceną.
A co to astmy to własnie też wydaje mi się zbyt błahym powodem, na jedynkę, chociaż nocne i poranne duszności bardzo przeszkadzały moim poprzednim współlokatorkom.

Dziękuję bardzo za odpowiedź.
voldzia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-24, 21:15   #139
201704240951
Konto usunięte

Cytat:
Shhh, ja centralnie na południe od Opola
W zeszłym roku kawa nie wyszła, może w tym coś podziałamy

Po mojej obronie możemy się spiknąć I ktokolwiek chce.
Póki co to ledwo ogarniam z czasem, a załatwiania papirologii do obrony to jakaś masakra. Nie polecam, ale trzeba skończyć. Zwłaszcza jak się pracuje etatowo i dodatkowo uprawia się freelancing. Ciężko ogarniać wszystko na raz.

Frutti - skad tak dobrze znasz akademce?

Btw. wybiera się któraś na offoto ?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-09-24, 21:49   #140
Frutti
Zakorzenienie

Domyślam się ale faktycznie można gdzieś skoczyć
Osobiście nie mieszkam i nie mieszkałam, ale mam tam sporo znajomych, w tym przyjaciółkę którą chętnie na okienkach odwiedzam
Stary 2014-09-29, 21:21   #141
201704240951
Konto usunięte

Mi się akademce opolskie wydają hmm obskurne. Jakoś nie mam sentymentu do nich.

Edytowane przez 201704240951
Czas edycji: 2014-11-11 o 17:23
Stary 2014-12-23, 21:43   #142
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usunięte

Cytat:
No więc pierwszy semestr zazwyczaj na większości kierunków jest lekki, plan nie ma dużo przedmiotów, często jest tak że ma się jakiś dzień w tygodniu wolny i sesja jest przystępna później już tak kolorowo nie jest, ale da się ogarnąć
Pamiętam że mieliśmy na początku obawy o usos, rejestracje na przedmioty/wf/język (w sumie słusznie ), jest tak że odświeża się stronę po milion razy, ona nie chce się ładować, bo wszyscy próbują na raz i dopiero po pewnym czasie można się zapisać (miałam to szczęście że jakoś sprawnie mi to szło), a zazwyczaj przedmioty które się spodobają są już zajęte i trzeba szukać czegoś innego
I w sumie jest fajnie W semestrze raczej nie ma za wiele nauki, zazwyczaj dopiero podczas sesji
LOL, ja też z UO i nic się nie zgadza z tym powyżej
Pierwszy semestr na pierwszym roku pod względem zajęć był jednym z najgorszych. Zajęć miałam mnóstwo, zajęte wszystkie tygodnia. Potem zawsze miałam jakiś dzień wolny, ale generalnie do połowy III roku bardzo dużo się siedziało na uczelni. Sesja była taka sama, jak większość późniejszych, gdyby podzielić je po połowie na łatwiejsze i trudniejsze, to byłaby wśród tych drugich. Na licencjacie nierzadko z zajęć na zajęcia miałam ponad 300 stron do przeczytania. Usos fakt, wiesza się, ale to chyba na wszystkich uczelniach jest z nim taki sam problem. Chociaż mi się zawsze udawało zarejestrować na to, co chciałam.
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-24, 00:40   #143
Frutti
Zakorzenienie

Łooo, jaki kierunek w takim razie? Bo ja wiem po sobie i znajomych, że pierwszy semestr łatwy, później tragedia i płacz
Stary 2014-12-25, 16:48   #144
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usunięte

Historia A ty?
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-21, 12:11   #145
coco1919
Rozeznanie

Witajcie dziewczyny
czy trudno dostac sie na uni opolskim ?? bo zastanawiam sie nad nim
a nie moge znalezc progow pkt...
Stary 2015-05-21, 12:41   #146
xMayx
Raczkowanie

To naprawdę duuużo zależy od kierunku. Są bardziej oblegane, jak psychologia i te mniej. Ale generalnie nie jest aż tak trudno
xMayx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-21, 22:43   #147
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez coco1919 Pokaż wiadomość
Witajcie dziewczyny
Mnie się wydaje, że nietrudno
Stary 2015-05-30, 00:29   #148
201804091626
Konto usunięte

Zależy jaki kierunek ja jestem na psychologii i było się dostać łatwiej niż do Wrocławia, ale i tak ponad 400 chętnych na 90 miejsc
201804091626 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-24, 12:54   #149
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez coco1919 Pokaż wiadomość
Witajcie dziewczyny
Czasami nawet tak łatwo, że błagają o studenta.

Moja koleżanka zapisała się rok temu na socjologię zaoczną. Nie otworzyli, bo za mało chętnych.

Przeniosła papiery na pedagogikę (komunikacja społeczna) - to samo.

"Masz świra to go hoduj."

kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-06, 13:07   #150
monsteraa
Przyczajenie

studiuje ktoś może pedagogikę leczniczą z oligofrenopedagogiką na UO?
składam na ten kierunek (chociaż na pierwszym miejscu jest u mnie pedagogika specjalna na UWr) i zastanawiam się czy mam szanse się dostać, bo jest tylko 30 miejsc, a nie wiem czy jest to kierunek bardziej oblegany czy mniej i przy okazji chętnie dowiedziałabym się o nim czegoś więcej.
monsteraa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości