|  2005-12-03, 20:34 | #121 | |
| Zadomowienie Zarejestrowany: 2003-12 Lokalizacja: Krakow 
				 | 

Dot.: Anglia :)

Cytat: 
  Zabierz tylko takie rzeczy, ktore lubisz i wiesz, ze w nich dobrze wygladasz  Podziel sobie rzeczy na zestawy codzienne (np dzinsy i gora) i zestawy oficjalkowe czyli np spodnica z marynarka. Dobrze gdyby marynarka pasowala Ci do dzinsow a spodnica do gor  dodatkowo wzielabym jakis szal (albo dwa - oczywiscie rozne), elegantsze kolczyki, jakis ladny naszyjnik - takie detale  potrafia zupelnie zmienic "autfit"! Z butami (przynajmniej byl u mnie  ) moze byc problem: wzielam "ciapki" (wiedzialam,ze bede mieszkac w normalnym domu, wiec nie musialam brac klapek podprysznicowych - tu najlepsze sa havajanasy), buty bardziej sportowe, pare butow srednioelegankich (i do dzinsow i do spodnicy) i pare butow eleganckich. Nigdy nie wiadomo, gdzie Cie zaprosza albo gdzie bedziesz pracowala. Nie kupowalabym specjalnie zadnych rzeczy na wyjazd, w Polsce - jak przyjedziesz na miejsce, to gwarantuje, ze bedzie Ci sie podobalo mase rzeczy, czesto zupelnie innych, niz sa modne aktualnie u nas   | |
|     | 
|  2005-12-04, 10:09 | #122 | 
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2003-11 Lokalizacja: Watford, Anglia 
				 | 

Dziękuję za rady, przydadzą się bardzooo. Może rzeczywiście nie będę kupować ubrań, skupię się na kosmetykach   Zastanawiam się jeszcze nad butami, bo przydałyby mi się jakieś nowe, jak to wygląda cenowo i jakościowo w Anglii? | 
|     | 
|  2005-12-04, 18:00 | #123 | 
				 | 

Oczywiscie zalezy do jakiego sklepu wejdziesz , ale na takie "fajniejesze" buty, trzeba przeznaczyc minimum 50 Elzbietek   , takie ma np siec Office, no, chyba, ze jest przecena, wtedy warto zakupic. Superfajne sa w sporych cenach, np Campery to juz wydatek od 80 Elzbietek w gore. | 
|     | 
|  2005-12-04, 18:58 | #124 | 
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2004-10 Lokalizacja: Już nie Śląsk -teraz Brighton 
				 | 

O kurcze! Mi zostało 29 dni do wyjazdu, a jakoś jeszcze nie myślałam o tym co zabrać. Może czas się w końcu wziąć do roboty. Ja też skorzystam z Twoich rad Sylwiasta. Dzięki   
				__________________ Nigdy nie odkładam na jutro tego, co mogę zrobić pojutrze.  Oscar Wilde | 
|     | 
|  2005-12-04, 19:21 | #125 | |
				 | 

Cytat: 
   | |
|     | 
|  2005-12-04, 20:51 | #126 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2005-09 Lokalizacja: Londyn 
				 | 

Witam kochane! Zauwazylam ze poruszylyscie moj ulubiony watek: szoping!!  wiec postanowilam wtracic swoje trzy grosze!   Co do butow ( i nie tylko) to -oczywiscie zalezy jekich butow szukasz ale ja jeszcze polecam TKMaxx. Ja czesto tam znajduje cos ciekawego, innego i czesto markowego. No i oczywiscie ceny sa przystepne. A jesli chodzi o wyprzedaz, to o ile dobrze pamietam, zaczyna sie w boxing day w wiekszosci sklepow. Pozdrawiam!!!! | 
|     | 
|  2005-12-05, 00:04 | #127 | 
				 | 

Mam dodatek z Tkmaxxa z grudniowej Elle UK: lekkie sandalki na szpilce (Next) po 20-30 funtow, kozaki na obcasie (Faith) po 120. Niestety zadne w moim stylu  Nadmienie jeszcze tylko, ze Boxing Day to 26 grudnia. Mam nadzieje, ze u nas tez cos poprzeceniaja! | 
|     | 
|  2005-12-06, 09:17 | #128 | 
				 | 

Jeszcze jedno pytanie i już Was nie męczę (narazie), chodzi o buty i płaszczyk zimowy, bo musze sobie kupic i nie wiem jak wzgląda zima w Anglii (bede mieszkala w okolocach Londynu). Ps. przepraszam za niedociaglniecia, ale polskie znaki mi sie wsciekły | 
|     | 
|  2005-12-06, 14:03 | #129 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2005-10 Lokalizacja: Anglia 
				 | 

Jeszcze jedno pytanie i już Was nie męczę (narazie), chodzi o buty i płaszczyk zimowy, bo musze sobie kupic i nie wiem jak wzgląda zima w Anglii (bede mieszkala w okolocach Londynu). Ps. przepraszam za niedociaglniecia, ale polskie znaki mi sie wsciekły hej  wiec zima w Anglii jest calkiem cieplutka, ale czesto pada deszczyk i jest okropny wiatr  ..ja wzielam ze soba kurtke puchowa i jest w sam raz...moge pod nia zalozyc tylko bluzke z krotkim rekawem i jest cieplutko. mysle, ze kup poprostu taka kurtke, ktora kupilabys na zime w Polsce  . ps. i przepraszam, ze nie odpowiedzialam na Twoja wiadomosc ostatnio, ale wogole nie mialam czasu(widze jednak ze na szczescie sobie poradzilas)   aaa!!i gdzie bedziesz mieszkala dokladnie??bo ja tez sobie pomieszkuje w okolicach Londynu   pozdrawiam   
				__________________ hope for the best, prepare for the worst   lepiej zalowac popelnionych bledow, niz zalowac, ze sie ich nie popelnilo   | 
|     | 
|  2005-12-06, 17:32 | #130 | 
				 | 

Będę mieszkać w Watford, więc całkiem blisko do Londynu.

| 
|     | 
|  2005-12-06, 19:18 | #131 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2005-09 Lokalizacja: Londyn 
				 | 

Rzeczywiscie zima tu jest lagodniejsza. Choc na tegoroczna zime sa bardziej pesymistyczne prognozy. Mowi sie,  ze na swieta ma byc -16 stopni, co tutaj  jest mega sensacja. To ma byc ponoc jedna z najzimniejszych zim w Anglii... Ponoc ma przebic minusowymi temperatutrami  mrozna zime z 1947 ( jak mnie poinformowala babcia mojego TZ) No coz, wierzyc mi sie nie chce bo do tej pory jest ok. Padal snieg ale tylko na polnocy. I jest w sumie poki co cieplo, jak na grudzien oczywiscie. No cieplej niz w Polsce, z tego co slyszalam. Jedyna zmora jest wiatr, ktory ja znosze fatalnie. Zgadzam sie z klamerka, ze najlepiej kupic kurtke/plaszcz jak na polska zime. Ja, zanim sie tu przenioslam na stale, to wczesniej jezdzilam do Anglii m.in przez trzy zimy i zabieralam ze soba ta kurtke jaka nosilam w PL. Pozdrawiam!   | 
|     | 
|  2005-12-07, 00:19 | #132 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2005-10 Lokalizacja: Anglia 
				 | 

hej dziewczyny!! mam male pytanko...orientujecie sie moze co to jest Canterbury??  slyszalam, ze tam jakis zameczek jest...ale nic dokladnie nie wiem, a w niedziele sie tam wybieram z kolezankami z collegu    z gory dziekuje   
				__________________ hope for the best, prepare for the worst   lepiej zalowac popelnionych bledow, niz zalowac, ze sie ich nie popelnilo   | 
|     | 
|  2005-12-07, 00:23 | #133 | 
| Zadomowienie Zarejestrowany: 2002-08 
				 | 

http://www.canterbury.co.uk/cgi-bin/...e.pl?mysql=296 Thomas Becket, ktory byl Arcybiskupem katedry Canterbury, zostal zamordowany na rozkaz krola Henryka II. http://pl.wikipedia.org/wiki/Thomas_Becket | 
|     | 
|  2005-12-08, 19:03 | #134 | 
| Zadomowienie Zarejestrowany: 2002-08 
				 | 

Londyn pozegnal swoje slynne autobusy: http://news.yahoo.com/s/ap/20051208/...edecker_demise | 
|     | 
|  2005-12-09, 20:33 | #135 | 
				 | 

Chciałam jeszcze zapytać jak to jest z telefonem, bo mam komórkę na kartę (bez simlocka), domyślam się, że można kupić jakieś ichnie zestawy startowe, tylko jak to się zwie, działa i ile kosztuje?

| 
|     | 
|  2005-12-11, 17:16 | #136 | 
| Zadomowienie Zarejestrowany: 2004-11 Lokalizacja: UK 
				 | 

Możesz się zaopatrzyć w Anglii w "Sim pack", czyli zestaw startowy, albo taki na kartę (pay as you talk) albo z opłatami miesięcznymi (pay monthly). Ceny tych na kartę chyba porównywalne, zajrzyj np. na  www.t-mobile.co.uk www.vodafone.co.uk (i http://shop.vodafone.co.uk/index.cfm...&producttype=2)   | 
|     | 
|  2005-12-13, 16:38 | #137 | 
				 | 

Dziękuję za odpowiedź    Ostatnio pobiłam swoje rekordy w roztargnieniu, zazwyczaj mi się to nie zdarza. Jest to związane z wyjazdem, więc stwierdziałam, że mogę tu o tym napisać: 1. Chciałam załatwić sobie tłumaczenie przysięgłe, znalazłam telefon do tłumacza na uczelni i umówiłam się konkretnie na dzień, facet podał mi adres, zapisałam go sobie na jakimś skrawku gazety. Potem sprawidziłam na planie miasta i na drugi dzień wybrałam się tam, okazło sie, że to jakaś rozsypująca się rudera, ale myślę co tam, może jakiś biedny tłumacz  poszłam do drzwi sprawdzić czy jest jakaś tabliczka informacyjna lub coś w tym stylu, ale nic nie było, więc uchyliłam lekko drzwi, zajrzałam do środka, a tam jakieś góry śmieci leżały. Pomyślałam sobie, że to jakiś oszust i się zmyłam. Wróciłam do domu i jakoś tak wpadła mi w oko ta kartka z adresem i okazało się, że pomyliłam ulicę i numer domu  i jakimś zupełnie obcym ludziom zaglądałam do domu  Ten tłumacz był na ulicy Lasockiego 27, a ja poleciałam na Langiewicza 21, naprawdę nie wiem jak to zrobiłam  2. Dziś chciałam pójść do lekarza po receptę i zrobić badania, żeby pójść do drugiego lekarza, ale nie w tym clue. Specjalnie nie poszłam na basen dziś rano, bo bym śmierdziała chlorem (dopiero po 2 myciach nie czuć zapachu), potem nie poszłam na ostatnie ćwiczenia, leciałam z językiem na brodzie żeby sobie miejsce w kolejce zająć, bo takie nieludzkie metody stosuje ten lekarz (prywatnie powinny być zapisy i już). Wpadam do przychodni, patrzę nie ma nikogo, myślę sobie cud jakiś pierwsza jestem, ale tak spojrzałam na godziny przyjęć i oniemiałam, ten lekarz przyjmuje w poniedziałki, a nie we wtorki !!! Dobrze, że nie czekalam aż zacznie przyjmować   | 
|     | 
|  2005-12-19, 21:44 | #138 | 
				 | 

Ja nie wiem czy ja jakimś innym angielskim mówię czy jak? Dziś gadałam sobie na czacie z jakimś facetem z Londynu i on nie rozumiał co do niego piszę, lotność mojego dowcipu go powaliła czy co   Bo zadawał mi jakieś pytanie, ja coś mu tam napisałam, a on na wszystko "ok", w tej rozmowe roiło się od tego nieszczęsnego "ok" i wreszcie zadał mi jakieś pytanie na które odpowiedziałam "ok" i dopisłam, że to moje pierwsze "ok", a on że nie rozumie. No to wytłumaczyłam mu jak chłop krowie na miedzy o co mi chodzi, a on wraz nie rozumie  Jak ja się w tej Anglii tak będę dogadywać to daleko nie zajdę   | 
|     | 
|  2005-12-19, 22:19 | #139 | 
				 | 

Tez mialam takie uczucie, kiedy rozmawialam z jakimis przypadkowymi ludzmi na ulicy. Za to koledzy TZ po Oxfordzie, nie mieli ze zrozumieniem mnie zadnych problemow   moze trafilas po prostu na kogos kto mowil slabiej od Ciebie? Brytyjski akcent jest slodki   | 
|     | 
|  2005-12-27, 15:32 | #140 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2005-11 Lokalizacja: Śląsk 
				 | 

Hello, ja do Anglii wylatuje 9 lutego i nie moge sie doczekac, zawsze chcialam tam mieszkac a teraz spelnia sie jedno z moich marzen.

| 
|     | 
|  2005-12-27, 15:47 | #141 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2005-02 Lokalizacja: Kraków 
				 | 

w jakim banku założyć konto studenckie ?? gdzie nie ma opłat ?

| 
|     | 
|  2005-12-27, 17:05 | #142 | 
				 | 

Ja lecę już niedługo - 11 stycznia i trochę się zaczynam bać, bo jestem po zabiegu chirurgicznym i coś nie wracam do formy. Dziś z wielkim trudem zrobiłam sobie coś do jedzenia, a czułam się potem jak na wspinaczce górskiej. No nic, jakoś będzie, idę się jutro poradzić lekarza.

| 
|     | 
|  2005-12-27, 18:54 | #143 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2005-03 
				 | 

Zazdroszczę wyjeżdzającym dziewczynom... ja jeszcze będę musiała trochę poczekać. A czy któraś z Was orientuje się jakie są najniższe ceny pokoi do wynajęcia za w rejonie Manchesteru lub Liverpoolu? Interesuje mnie okres letni.

__________________ "Kocha się nie za cokolwiek, lecz pomimo wszystko... kocha się za nic..." | 
|     | 
|  2005-12-27, 19:02 | #144 | 
				 | 

Manchaster ... najtaniej 55 funtow/ tydzien  na zadupiu... wiec musisz kupic bilety autobusowe... i w duuuzym mieszkaniu... wiec albo jedziesz duza paczka, albo mieszkasz z obcymi   | 
|     | 
|  2005-12-27, 19:17 | #145 | 
				 | 

55 funtów od osoby? Czy jak?

__________________ "Kocha się nie za cokolwiek, lecz pomimo wszystko... kocha się za nic..." | 
|     | 
|  2005-12-27, 19:56 | #146 | 
				 | 

od osoby... oczywiście

| 
|     | 
|  2005-12-27, 20:11 | #147 | 
				 | 

Trochę dużo... jakby jeszcze doliczyć wyżywienie + przelot... :/  Ech... no ale zobaczymy.    
|     | 
|  2005-12-28, 13:10 | #148 | 
				 | 

Lekarz powiedział, że do wyjazdu będę w 100% sprawna   Mam pytanko: czy na lotnisku nikt się mnie nie czepi jeśli wezmę trochę mp3 na płytach, no wiecie kwestia legalności i te sprawy? | 
|     | 
|  2005-12-28, 15:43 | #149 | 
| Przyczajenie |  Dot.: Anglia :) 

Witam wszystkich!!!Jestem tu nowa i mam proste pytanie.Mój mąż wkrótce wyjeżdża do Anglii,do pracy.Nie wiem co powinnien ze sobą zabrać(chodzi mi o najbardziej potrzebne rzeczy),czy Ktoś może mi poradzić?A i jeszcze jedno,czy spożywcze rzeczy są tam bardzo drogie?(musi przecież coś jeść) Pozdrawiam!   Edytowane przez KasiulaJ Czas edycji: 2005-12-29 o 11:52 | 
|     | 
|  2005-12-28, 15:54 | #150 | |
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2004-10 Lokalizacja: Już nie Śląsk -teraz Brighton 
				 | 

Cytat: 
   Ja za tydzień o tej porze będę już w Anglii. Strasznie się boję i z każdym dniem co raz bardziej   
				__________________ Nigdy nie odkładam na jutro tego, co mogę zrobić pojutrze.  Oscar Wilde | |
|     | 
|  | 
|  Nowe wątki na forum Emigrantki | 
|  | 

| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| 
 | 
 | 
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:47.