![]() |
#121 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Anglia :)
Cytat:
![]() Zabierz tylko takie rzeczy, ktore lubisz i wiesz, ze w nich dobrze wygladasz ![]() Podziel sobie rzeczy na zestawy codzienne (np dzinsy i gora) i zestawy oficjalkowe czyli np spodnica z marynarka. Dobrze gdyby marynarka pasowala Ci do dzinsow a spodnica do gor ![]() Z butami (przynajmniej byl u mnie ![]() Nie kupowalabym specjalnie zadnych rzeczy na wyjazd, w Polsce - jak przyjedziesz na miejsce, to gwarantuje, ze bedzie Ci sie podobalo mase rzeczy, czesto zupelnie innych, niz sa modne aktualnie u nas ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#122 |
Rozeznanie
|
Dziękuję za rady, przydadzą się bardzooo. Może rzeczywiście nie będę kupować ubrań, skupię się na kosmetykach
![]() Zastanawiam się jeszcze nad butami, bo przydałyby mi się jakieś nowe, jak to wygląda cenowo i jakościowo w Anglii? |
![]() ![]() |
![]() |
#123 |
Zadomowienie
|
Oczywiscie zalezy do jakiego sklepu wejdziesz , ale na takie "fajniejesze" buty, trzeba przeznaczyc minimum 50 Elzbietek
![]() Superfajne sa w sporych cenach, np Campery to juz wydatek od 80 Elzbietek w gore. |
![]() ![]() |
![]() |
#124 |
Rozeznanie
|
O kurcze! Mi zostało 29 dni do wyjazdu, a jakoś jeszcze nie myślałam o tym co zabrać. Może czas się w końcu wziąć do roboty. Ja też skorzystam z Twoich rad
Sylwiasta. Dzięki ![]()
![]() |
#125 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#126 |
Przyczajenie
|
Witam kochane!
Zauwazylam ze poruszylyscie moj ulubiony watek: szoping!! ![]() ![]() Co do butow ( i nie tylko) to -oczywiscie zalezy jekich butow szukasz ale ja jeszcze polecam TKMaxx. Ja czesto tam znajduje cos ciekawego, innego i czesto markowego. No i oczywiscie ceny sa przystepne. A jesli chodzi o wyprzedaz, to o ile dobrze pamietam, zaczyna sie w boxing day w wiekszosci sklepow. Pozdrawiam!!!! |
![]() ![]() |
![]() |
#127 |
Zadomowienie
|
Mam dodatek z Tkmaxxa z grudniowej Elle UK: lekkie sandalki na szpilce (Next) po 20-30 funtow, kozaki na obcasie (Faith) po 120.
Niestety zadne w moim stylu ![]() Nadmienie jeszcze tylko, ze Boxing Day to 26 grudnia. Mam nadzieje, ze u nas tez cos poprzeceniaja! |
![]() ![]() |
![]() |
#128 |
Rozeznanie
|
Jeszcze jedno pytanie i już Was nie męczę (narazie), chodzi o buty i płaszczyk zimowy, bo musze sobie kupic i nie wiem jak wzgląda zima w Anglii (bede mieszkala w okolocach Londynu).
Ps. przepraszam za niedociaglniecia, ale polskie znaki mi sie wsciekły |
![]() ![]() |
![]() |
#129 |
Przyczajenie
|
Jeszcze jedno pytanie i już Was nie męczę (narazie), chodzi o buty i płaszczyk zimowy, bo musze sobie kupic i nie wiem jak wzgląda zima w Anglii (bede mieszkala w okolocach Londynu).
Ps. przepraszam za niedociaglniecia, ale polskie znaki mi sie wsciekły hej ![]() wiec zima w Anglii jest calkiem cieplutka, ale czesto pada deszczyk i jest okropny wiatr ![]() ![]() ps. i przepraszam, ze nie odpowiedzialam na Twoja wiadomosc ostatnio, ale wogole nie mialam czasu(widze jednak ze na szczescie sobie poradzilas) ![]() aaa!!i gdzie bedziesz mieszkala dokladnie??bo ja tez sobie pomieszkuje w okolicach Londynu ![]() pozdrawiam ![]()
#130 |
Rozeznanie
|
Będę mieszkać w Watford, więc całkiem blisko do Londynu.
|
![]() ![]() |
![]() |
#131 |
Przyczajenie
|
Rzeczywiscie zima tu jest lagodniejsza. Choc na tegoroczna zime sa bardziej pesymistyczne prognozy. Mowi sie, ze na swieta ma byc -16 stopni, co tutaj jest mega sensacja. To ma byc ponoc jedna z najzimniejszych zim w Anglii... Ponoc ma przebic minusowymi temperatutrami mrozna zime z 1947 ( jak mnie poinformowala babcia mojego TZ)
No coz, wierzyc mi sie nie chce bo do tej pory jest ok. Padal snieg ale tylko na polnocy. I jest w sumie poki co cieplo, jak na grudzien oczywiscie. No cieplej niz w Polsce, z tego co slyszalam. Jedyna zmora jest wiatr, ktory ja znosze fatalnie. Zgadzam sie z klamerka, ze najlepiej kupic kurtke/plaszcz jak na polska zime. Ja, zanim sie tu przenioslam na stale, to wczesniej jezdzilam do Anglii m.in przez trzy zimy i zabieralam ze soba ta kurtke jaka nosilam w PL. Pozdrawiam! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#132 |
Przyczajenie
|
hej dziewczyny!!
mam male pytanko...orientujecie sie moze co to jest Canterbury?? ![]() ![]() ![]() z gory dziekuje ![]()
#133 |
Zadomowienie
|
http://www.canterbury.co.uk/cgi-bin/...e.pl?mysql=296
Thomas Becket, ktory byl Arcybiskupem katedry Canterbury, zostal zamordowany na rozkaz krola Henryka II. http://pl.wikipedia.org/wiki/Thomas_Becket |
![]() ![]() |
![]() |
#134 |
Zadomowienie
|
Londyn pozegnal swoje slynne autobusy:
http://news.yahoo.com/s/ap/20051208/...edecker_demise |
![]() ![]() |
![]() |
#135 |
Rozeznanie
|
Chciałam jeszcze zapytać jak to jest z telefonem, bo mam komórkę na kartę (bez simlocka), domyślam się, że można kupić jakieś ichnie zestawy startowe, tylko jak to się zwie, działa i ile kosztuje?
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#136 |
Zadomowienie
|
Możesz się zaopatrzyć w Anglii w "Sim pack", czyli zestaw startowy, albo taki na kartę (pay as you talk) albo z opłatami miesięcznymi (pay monthly). Ceny tych na kartę chyba porównywalne, zajrzyj np. na
www.t-mobile.co.uk www.vodafone.co.uk (i http://shop.vodafone.co.uk/index.cfm...&producttype=2) ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#137 |
Rozeznanie
|
Dziękuję za odpowiedź
![]() Ostatnio pobiłam swoje rekordy w roztargnieniu, zazwyczaj mi się to nie zdarza. Jest to związane z wyjazdem, więc stwierdziałam, że mogę tu o tym napisać: 1. Chciałam załatwić sobie tłumaczenie przysięgłe, znalazłam telefon do tłumacza na uczelni i umówiłam się konkretnie na dzień, facet podał mi adres, zapisałam go sobie na jakimś skrawku gazety. Potem sprawidziłam na planie miasta i na drugi dzień wybrałam się tam, okazło sie, że to jakaś rozsypująca się rudera, ale myślę co tam, może jakiś biedny tłumacz ![]() ![]() ![]() ![]() 2. Dziś chciałam pójść do lekarza po receptę i zrobić badania, żeby pójść do drugiego lekarza, ale nie w tym clue. Specjalnie nie poszłam na basen dziś rano, bo bym śmierdziała chlorem (dopiero po 2 myciach nie czuć zapachu), potem nie poszłam na ostatnie ćwiczenia, leciałam z językiem na brodzie żeby sobie miejsce w kolejce zająć, bo takie nieludzkie metody stosuje ten lekarz (prywatnie powinny być zapisy i już). Wpadam do przychodni, patrzę nie ma nikogo, myślę sobie cud jakiś pierwsza jestem, ale tak spojrzałam na godziny przyjęć i oniemiałam, ten lekarz przyjmuje w poniedziałki, a nie we wtorki !!! Dobrze, że nie czekalam aż zacznie przyjmować ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#138 |
Rozeznanie
|
Ja nie wiem czy ja jakimś innym angielskim mówię czy jak? Dziś gadałam sobie na czacie z jakimś facetem z Londynu i on nie rozumiał co do niego piszę, lotność mojego dowcipu go powaliła czy co
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#139 |
Zadomowienie
|
Tez mialam takie uczucie, kiedy rozmawialam z jakimis przypadkowymi ludzmi na ulicy. Za to koledzy TZ po Oxfordzie, nie mieli ze zrozumieniem mnie zadnych problemow
![]() Brytyjski akcent jest slodki ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#140 |
Przyczajenie
|
Hello, ja do Anglii wylatuje 9 lutego i nie moge sie doczekac, zawsze chcialam tam mieszkac a teraz spelnia sie jedno z moich marzen.
|
![]() ![]() |
![]() |
#141 |
Raczkowanie
|
w jakim banku założyć konto studenckie ?? gdzie nie ma opłat ?
|
![]() ![]() |
![]() |
#142 |
Rozeznanie
|
Ja lecę już niedługo - 11 stycznia i trochę się zaczynam bać, bo jestem po zabiegu chirurgicznym i coś nie wracam do formy. Dziś z wielkim trudem zrobiłam sobie coś do jedzenia, a czułam się potem jak na wspinaczce górskiej. No nic, jakoś będzie, idę się jutro poradzić lekarza.
|
![]() ![]() |
![]() |
#143 |
Raczkowanie
|
Zazdroszczę wyjeżdzającym dziewczynom... ja jeszcze będę musiała trochę poczekać. A czy któraś z Was orientuje się jakie są najniższe ceny pokoi do wynajęcia za w rejonie Manchesteru lub Liverpoolu? Interesuje mnie okres letni.
#144 |
Raczkowanie
|
Manchaster ... najtaniej 55 funtow/ tydzien
na zadupiu... wiec musisz kupic bilety autobusowe... i w duuuzym mieszkaniu... wiec albo jedziesz duza paczka, albo mieszkasz z obcymi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#145 |
Raczkowanie
|
55 funtów od osoby? Czy jak?
#146 |
Raczkowanie
|
od osoby... oczywiście
|
![]() ![]() |
![]() |
#147 |
Raczkowanie
|
Trochę dużo... jakby jeszcze doliczyć wyżywienie + przelot... :/ Ech... no ale zobaczymy.
![]()
![]() |
#148 |
Rozeznanie
|
Lekarz powiedział, że do wyjazdu będę w 100% sprawna
![]() Mam pytanko: czy na lotnisku nikt się mnie nie czepi jeśli wezmę trochę mp3 na płytach, no wiecie kwestia legalności i te sprawy? |
![]() ![]() |
![]() |
#149 |
Przyczajenie
|
![]()
Witam wszystkich!!!Jestem tu nowa i mam proste pytanie.Mój mąż wkrótce wyjeżdża do Anglii,do pracy.Nie wiem co powinnien ze sobą zabrać(chodzi mi o najbardziej potrzebne rzeczy),czy Ktoś może mi poradzić?A i jeszcze jedno,czy spożywcze rzeczy są tam bardzo drogie?(musi przecież coś jeść) Pozdrawiam!
![]() Edytowane przez KasiulaJ Czas edycji: 2005-12-29 o 10:52 |
![]() ![]() |
![]() |
#150 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ja za tydzień o tej porze będę już w Anglii. Strasznie się boję i z każdym dniem co raz bardziej ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:01.