![]() |
#121 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Odp: Rosół idealny
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Rosół idealny
mętny to raz a dwa, w zbyt wysokiej temperaturze i długim gotowaniu warzywa zamiast dać smak i aromat same sie rozpadają
![]() ![]()
![]() |
#123 | |
Konto usunięte
|
Odp: Dot.: Rosół idealny
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Rosół idealny
ale on cały czas się gotuje. Sensu w zdejmowaniu z kuchenki i podgrzewania na nowo nie widzę żadnego bo trwaloby to wieczność. Ostudź kocioł z zupą i podrzewaj... pierwszy krok aby skwaśniał.
![]() |
#125 | |
Konto usunięte
|
Odp: Dot.: Odp: Dot.: Rosół idealny
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Zakorzenienie
|
Nie musisz byc wredna :p
Nie wiem jak ty ale ja podgrzewam potrzebna ilosc w drugim garnku a reszta stoi w lodowce ![]() poza tym naprawde nie widzisz roznicy pomiedzy gotowaniem a podgrzewaniem?
![]() |
#127 | |
Konto usunięte
|
Odp: Dot.: Rosół idealny
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
BAN stały
|
Dot.: Odp: Dot.: Rosół idealny
No i dostałaś odpowiedzi! wykasuj sobie z opisu orędownik czytania ze zrozumieniem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Przyczajenie
|
też mi kiedyś nie wychodził idealny jak u mojej mamy wpierw musisz sprawić żeby bulgotało, jak zacznie bulgotać to OD RAZU zmniejszasz ogień do minimum
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 | |
Konto usunięte
|
Odp: Dot.: Odp: Dot.: Rosół idealny
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 19:09 ---------- Poprzedni post napisano o 19:06 ---------- Czy to sa odpowiedzi na pytanie dlaczego podgrzewany rosol nie powinien sie zagotowac? QUOTE=karolca;42491293]mętny to raz a dwa, w zbyt wysokiej temperaturze i długim gotowaniu warzywa zamiast dać smak i aromat same sie rozpadają ![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 | |
astro-loszka
|
Dot.: Odp: Rosół idealny
Cytat:
Smak rosołu podnosi dodatek kawałka czerwonej papryki, zwłaszcza ugrillowany.
![]() |
![]() |
#132 |
Konto usunięte
|
Jem rosół z makaronem i żółtym serem - powiem wam ze ciekawe doznanie kulinarne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 | |
Przyjaciółka KWC
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Przyjaciółka KWC
|
Moja babcia też robiła. A mi się nie chce.
![]()
![]() |
![]() |
#138 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() U mnie gwiazdki i literki tylko w pomidorowej, do rosołu klasyczny :3 Swoją drogą, są jeszcze literki? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 | |
Przyjaciółka KWC
|
Cytat:
A literki widziałam chyba nawet niedawno gdzieś. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 |
Konto usunięte
|
moja babcia i mama kiedyś robiły domowy makaron ale ja go nie lubię, wolę drobny jajeczny lubelli ;3
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Zakorzenienie
|
Jajeczny też smaczny do rosołu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Zakorzenienie
|
Ja w końcu zrobiłam rosół idealny
![]() Kupiłam porcję rosołową wołową w biedronce (bardzo ładna i niedroga) do tego dobrałam części kurczaka, gotową włoszczyznę i dodatkowo jeszcze dosztukowałam. Dodałam też ząbek czosnku, opaloną cebulę i 2 goździki. Naprawdę głęboki i niepowtarzalny smak ![]() Nie wiem czy to za sprawą wołowiny czy goździków, bo i to i to dodałam pierwszy raz do rosołu. Gotowałam 3,5h |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Raczkowanie
|
Rosół idealny to porcja rosołowa prosto z rzeźni lub dobrego mięsnego sklepu. Te z supermarketów zwykle nie są zbyt świeże i są zafoliowane co też smaku nie poprawia. Do tego ulubiony zestaw warzyw (obowiązkowo marchewka i cebula). Cebule albo opalamy albo wrzucamy ją razem z jedną warstwą łupinki. Gotujemy wszystko na małym ogniu bez przykrywki lub przynajmniej ją uchylamy. Zbieramy też pianę w wierzchu i oto cały sekret.
Można też pójść na skróty i zrobić taki: rosół po studencku
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#144 |
Zakorzenienie
|
z ciekawych dodatków do rosołu to ja kiedyś jadłam rosół z naleśnikiem
![]() to wyglądało tak, że zawiniętego w rulonik suchego naleśnika pokrojono nożem w "plastry" i te luźne "ślimaczki" wrzucono do rosołu (to wyglądało trochę jak takie długie makarony)
![]() |
#145 |
Konto usunięte
|
dodałam dzisiaj grzybów suszonych do rosołu :3
zdecydowanie na tak |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
Zadomowienie
|
Ja rosol doprawiam dosc pikantnie chilli. Lubie tez dac na koniec troche drobno posiekanej zielonej pietruszki. Rosol robie albo z ryzem, albo makaronem.
Lub w wersji mniej przypominajacej polski tradycyjny rosol, gdzie oprocz tradycyjnych warzyw jak machew, pietruszka, seler, sprazona cebula, daje 2 duze, lub 3 srednie pomidory i zamiast makaronu lub ryzu, daje prsoto do rosolu, pokrojone na niewielkie kawalki ziemniaki, taki "rosol" tez doprawiam dosc pikantnie chilli. Co do solenia miesa przed, moze chodzi o to, ze jak posolic przed to mieso bedzie twarde, bo sie np. stekow wolowych nie soli przed smazeniem, tylko na sam koniec smazenia, bo jak posolic przed, czy na poczatku smazena to beda twardsze.
Marseille 2014 http://www.youtube.com/watch?v=fNdpsOBWbc8# Marseille Capitale Européenne du Sport 2017 https://www.youtube.com/watch?v=ZFhJPOJDLPA Gipsy K http://www.youtube.com/watch?v=xUZpoogW_40 Cantique gitan http://www.youtube.com/watch?v=bPwHF_9hE8U |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Przyczajenie
|
Ja robię rosół według przepisu mojej teściowej, która robiła najwspanialszy rosół, jaki kiedykolwiek jadłam i nie chce się chwalić, ale teraz mój rosół cieszy się takim uznaniem. Każdy kto jest zaproszony na niedzielny obiad jest zachwycony moim rosołem. Rosół gotuje tylko na niedzielny obiad, dlatego już w sobotę po południu stawiam go na gazie. Przygotowuję go tak: 2 ćwiartki z kurczaka, 40 dkg najlepiej żeberek wołowych, 5-6 żołądków drobiowych 3-4 marchewki, duży por, 2 pietruszki mały seler, kawałek włoskiej kapusty. Mięso dokładnie płuczę, warzywa obieram kroje na mniejsze kawałki, płuczę. Wszystko wrzucam do garnka, zalewam zimna wodą i zagotowuję, następnie dolewam szklankę zimnej wody zmniejszam gaz i tak sobie pyrka przez , trzy - cztery godziny. Nigdy nie zbieram żadnej piany, sam musi się wyklarować. Zbierając piane pozbawiamy go najlepszego, czyli smaku. I jeszcze jedno, absolutnie nie gotować pod przykryciem. W niedzielę stawiam znowu rosół na gazie, doprowadzam do zawrzenia, wlewam pół szklanki zimnej wody, zmniejszam do minimum gaz , solę wrzucam 1 gałązkę lubczyku i tak gotuje jeszcze przez 1,5 godziny. Wychodzi idealny, do rosołu zawsze podaję makaron osobno ugotowany i koniecznie zieloną pietruszkę. Jezeli zostaje mi na poniedziałek, to albo robie na nim zupę pomidorowa, albo podaje z lanymi kluskami.Ot i cała filozofia. Jeszcze jedno nigdy mi nie skwaśniał, chociaż robie go w sobotę, bo nie wolno go przykrywać i solić dzień wcześniej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 |
Zadomowienie
|
Hmmm, brzmi bardzo smacznie.
![]() ![]() ![]()
Marseille 2014 http://www.youtube.com/watch?v=fNdpsOBWbc8# Marseille Capitale Européenne du Sport 2017 https://www.youtube.com/watch?v=ZFhJPOJDLPA Gipsy K http://www.youtube.com/watch?v=xUZpoogW_40 Cantique gitan http://www.youtube.com/watch?v=bPwHF_9hE8U |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Zakorzenienie
|
słyszałam o rosole z żołądkami muszę spróbować
a ja wczoraj do rosołu zamiast klasycznie kurczaka dałam kawałek kaczki ![]() wszystkim baaardzo smakował ale jak dla mnie był za ciężki wolę jednak kura- indyk-wołowina |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
Przyczajenie
|
Chciałam jeszcze dodać, że żołądki, które gotuję przed podaniem wyciągam, drobniutko kroję, razem z marchewką i wsypuję na każdy talerz, na którym nałożony jest makaron, potem to wszystko zalewam gorącym rosołem i posypuję pietruszką. każdy według swojego smaku może sobie dodać przyprawę do zup w płynie, czy pieprz. Absolutnie nie stosuję żadnych kostek rosołowych, bo to tylko psuje naturalny smak rosołu. Jeśli chodzi o rosół drobiowy, to najlepszy jest ze swojskiej kury, takiej wyhodowanej nie na paszy, ale na ziarnach pszenicy i chlebie, ale niestety coraz rzadziej takie można kupić, nawet na wsiach u gospodarzy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:40.