|
Notka |
|
Eucerin - podejmij wyzwanie! Jeśli borykasz się z trądzikiem, bądź masz sukcesy w walce z tą przypadłością, dołącz do nas i koniecznie podziel się z nami swoimi doświadczeniami. Co dwa - trzy dni będzie pojawiać się na forum nowy temat związany z niedoskonałościami skóry. |
|
Narzędzia |
![]() |
#121 |
Zadomowienie
|
Dot.: Jakimi metodami próbowałyście pokonać trądzik?
|
![]() ![]() |
![]() |
#122 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#123 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:39 ---------- Poprzedni post napisano o 21:39 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#124 |
Przyczajenie
|
jeżeli chodzi o moje doświadczenie z walką z zmianami tradzikowymi, to po pierwsze nie wyciskanie niczego bo to pozostawia nie fajne blizny, a jeżeli już się zdążyło ze owa krostka została wyduszona to warto posmarować ją mascia tribiotyk... super maść w małej saszetce koszt jakiś 2zł a naprawdę pomaga,
|
![]() ![]() |
![]() |
#125 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#126 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#127 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No i zawsze odkrajam kawałek, zdejmuję "skórkę" z jednej strony i to przyklejam. Jedna noc z takim okładem i nie ma śladu po pryszczu ![]() Dobrze, że mi przypomniałyście o aloesie, bo akurat mam dwie gule ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#128 |
Raczkowanie
|
Próbowałam wielu rzeczy (odkąd zrezygnowałam z dermatologów - jeden zapisał mi Roaccutane, a miałam wtedy 14 lat... i wcale nie najcięższy trądzik). Wizaż jest moim nieustannym źródłem nowych metod walki z tym cholerstwem - mam na koncie próby z Effaclarem K i duo, Triacnealem, Diacnealem, Lysanel Active, Acnefanem, Acnedermem, skinorenem, Baikadermem... przerobilam mnóstwo kosmetyków i sposobów i dochodzę do wniosku, że Wizaż to błogosławieństwo i przekleństwo zarazem
![]()
#129 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#130 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#131 |
Przyczajenie
|
Grudki to zmora - wszelakie zaskórniki i krostki można zatuszować ale grudki, wypukłości inne świństwa to totalna zmora ! Możesz mieć piękny perfekcyjny makijaż zasłaniający każdą niedoskonałość a i tak buzia wygląda jak Himalaje, horror
|
![]() ![]() |
![]() |
#132 | |
Zakorzenienie
|
Nie
![]() ![]() ![]() Bo można go też bardzo łatwo rozmnażać ![]() ![]() Cytat:
![]() Tylko UWAGA - może uczulać. Ale nie wiem, czy to się często zdarza. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#133 |
Przyczajenie
|
heh.. zaskórniki, krostki większe- mniejsze... na całej twarzy albo jej części.. czego to ja nie próbowałam... tony kremów, maści, maseczek... ale najbardziej skuteczne okazało się oczyszczenie od środka-herbatką z bratka... no a potem się zaczęło- wysypało mnie niesamowicie, ale jakoś sobie z tym poradziłam- tonik antyb. bez alkoholu, krem na dzień/noc nawilżający, matujący antyb., zel z kwasem salicylowym, maseczki oczyszczające.. wit. b i ogolnie unikanie słonca, dużo swieżego powietrza, wody, soków np z selera i jabłka... miałam też krem acne derm- dobry na pozostałości po krostkach.. wybiela, wysusza... pasta do zębów też była skuteczna, rumianek, tymianek... I CO NAJWAŻNIEJSZE- NIE WYCISKAĆ-choć korci niesamowicie, ale LEPIEJ I ŁATWIEJ ZATUSZOWAĆ KROSTKĘ NIŻ COŚ OGROMNEGO I ROZDRAPANEGO.....
#134 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() niestety nie mam ręki do kwiatów, 'umarła' mi nawet zwykła kuchenna mięta, ale może aloes okaże się szczęśliwy ![]()
![]() |
#135 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Do bratka dorzucić np. pokrzywę, która świetnie oczyszcza i przy okazji genialnie wzmacnia włosy. Dziewczyny na wątku o piciu pokrzywy skarżyły się na wysyp, po którym z kolei przychodził okres niesamowicie gładkiej skóry ![]() Z tym, że pokrzywa może wypłukiwać witaminy z grupy B, dlatego warto przy tym suplementować się, albo jeszcze lepiej pić drożdże - też świetne na cerę ![]() Co do wyciskania - w pełni się zgodzę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#136 |
Rozeznanie
|
Wypróbowałam maść cynkową - daje radę, ale tylko przy bardzo regularnym stosowaniu. Troszkę wysusza pryszcze.
Używałam też żeli punktowych, ale wszystkie jak leci (wypróbowałam chyba z 4 różnych firm) okazały się kompletnie nie działające. Ostatnio zmierzyłam się z plasterkami punktowymi, ale nie eliminują pryszcza, tylko nieznacznie go wysuszają. Przecierałam też twarz specjalnym płynem Afronis z apteki, ale tutaj także trzeba skrupulatności i przecierania zapobiegawczo, a ma alkohol w składzie, więc używam w razie wielkiego "wypadku". Póki co najbardziej z tych eksperymentów pasuje mi olejek z drzewa herbacianego. Działa antybakteryjnie, może trochę mocno ściąga, jest mocny tak jak alkohol ale nie podrażnia tak bardzo i nie szczypie. |
![]() ![]() |
![]() |
#137 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tym bardziej, że będziesz mieć motywację, żeby o niego dbać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#138 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#139 | |
Ekspert
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#140 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Chociaż teoretycznie można przykleić na zwykły plaster z opatrunkiem albo bez opatrunku. One są przystosowane do ludzkiej skóry, więc nic złego nie powinno się dziać. Tylko radzę wypróbować przed wolnym dniem, bo u wrażliwców mogą zostać jakieś podrażnienia. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#141 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#142 |
Raczkowanie
|
Ja już mam na swoim koncie erytromycynę w płynie, następnie jakiś robiony płyn - nie mam pojęcia z czego, ale niewiele dawał... Na erytromycynę jestem uczulona, co bardzo szybko wyszło. Później kupiłam Benzacne - opuchłam po niej jak nieboskie stworzenie więc poszła w odstawkę. Później miałam 2 opakowania Acne derm, niby na przebarwienia i zaskórniki, ale nie pomogła... Potem Epiduo - to był strzał w 10, wyleczyła mi trądzik w 90 % (przed @ lubiły się pojawiać pojedyncze syfki). Następnie Skinoren i Effaclar Duo (blizny i zaskórniki) a teraz Atrederm a punktowo Perakne lub żel przeciwtrądzikowy z Accosa.
A na zaskórniki próbowała któraś z Was tonik pichtowy? |
![]() ![]() |
![]() |
#143 |
Przyczajenie
|
U mnie zmiany są białe i bardzo bolesne, dlatego staram się je na bieżąco usuwać, jednak metoda ta może prowadzić do powstawania blizn, wiem z własnego doświadczenia...
u mnie już było smarowanie pastą do zębów, w celu ich wysuszenia... spirytus też był, olejek z drzewa herbacianego...wszystkie te metody sprawdzały się w mniejszym lub większym stopniu... |
![]() ![]() |
![]() |
#144 |
Raczkowanie
|
Metod było niemiłosiernie dużo. Najpierw działałam sama - stosowanie preparatów dostępnych bez recepty. Później dodatkowo pojawiły się kwasy, a następnie mikro i wizyty u dermatologów. Zaczęło się przyjmowanie przeróżnych antybiotyków oraz maści, kremów, płynów robionych na receptę...i nic. Izotek okazał się zbawieniem. Niestety trzeba trafić na dobrego lekarza, który potraktuje trądzik jako problem, a nie stwierdzi że trzeba nauczyć się z tym żyć. Obecnie doraźnie stosuję davercin, kosmetyki do skóry trądzikowej oraz korzystam z zabiegów mikro połączona z peelingiem kawitacyjnym. Zastanawiam się nad zakupem peelingu kawitacyjnego aby zabieg ten robić w domu.
Pzdr.
#145 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#146 |
Przyczajenie
|
![]()
Heej dziewczyny
![]() Jeżeli chodzi o moje problemy ze skórą, to zaczęły się one na początku gimnazjum. Miałam cerę mieszaną, z zaskórnikami, nigdy nie używałam podkładów. Na początku sięgnęłam po to co się najbardziej rzucało w oczy czyli kosmetyki, przeznaczone rzekomo do cery tłustej, problematycznej z wypryskami, które były reklamowane w telewizji. Nie ukrywam, że dosyć często wyciskałam większe pryszcze. Z czasem jednak wybrałam się z mamą do dermatologa, tam Pani przepisała mi maści, których nazwy ze względu na odległość w czasie już nie pamiętam, wtedy też po raz pierwszy brałam doustny antybiotyk na trądzik. Pomimo wszystko coś musiało być nie tak bo stan mojej cery się pogarszał. Coraz więcej zaskórników, wiecznie tłusta cera, ślady po ledwo co zagojonych wypryskach. Szczerze mówiąc miałam kilku dermatologów. Pod koniec gimnazjum zaczęłam używać antybiotyku zewnętrznego (Zineryt) i cera była trzymana w ryzach gdy go stosowałam. W końcu po wakacjach gdy moja cera była naprawdę ładna uznałam, że trądzik jest wyleczony i przestałam stosować ten lek. Niestety w zimę przeżyłam zmasowany atak trądziku. Byłam naprawdę zaskoczona tym jak stan mojej cery mógł się pogorszyć. Wybrałam się znów do innego dermatologa i tam p. dermatolog poleciła mi krem La Roche Posay, który miałam stosować na dzień i który miał powoli likwidować moje przebarwienia. Ponieważ bardzo chciałam choć trochę przykryć przebarwienia po pryszczach poleciła mi też podkład Excipial, akurat mam bladą skórę, więc ten jaśniejszy bardzo mi pasował. Na noc używałam żelu Epiduo. Całkiem dobrze się to wszystko spisywało, ale jednak nie odzyskałam już cery sprzed tej zimy... czułam się źle, tyle starań.... bo poza tym oczywiście stosowałam też maść cynkową, herbatki ziołowe, m.in bratek. W końcu kiedy zbliżał się czas studniówki poprosiłam o antybiotyk doustny - dzięki tej kuracji, przynajmniej nie miałam żadnych pryszczy... tylko przebarwienia, czy tam ślady po nich, które mogłam zakryć podkładem. Jednak wiadomo, że efekt się długo nie utrzymał. Później stosowałam jeszcze Clindacne na noc, oraz jakieś maści robione w aptece z przepisu p. dermatolog. Na dzień zawsze był krem do cery tłustej, było ich naprawdę multum. Przełomem był pierwszy rok studiów kiedy to poszłam do poleconego mi dermatologa i u którego zdecydowałam się na siedmiomiesięczną kurację IZOTEKIEM. Skutki tego leku były naprawdę widoczne. Skóra bardziej wysuszona, ciągle się łuszczyła, była zaczerwieniona, musiałam ją nawilżać, nie używałam podkładu, żeby nie przeszkadzać w oczyszczaniu. Chociaż to wszystko było uciążliwe, czasem nie chciało mi się wyjść z domu, wstydziłam się, wyglądałam fatalnie, to po zakończeniu kuracji każdy widział efekt i nawet moja kuzynka, która też miała problem z trądzikiem zdecydowała się na kurację. Moja radość nie trwała jednak wiecznie. Co jakiś czas pojawiały się małe wypryski i po pół roku stwierdziłam, że jest ich całkiem sporo, pory znowu się zanieczyszczały... cera coraz bardziej się przetłuszczała, znowu się załamałam.... poszłam do wcześniejszej dermatolog... znowu przepisała mi te leki co wcześniej brałam... chciałam chociaż zachować ten efekt, skóry bez tylu przebarwień, zapobiec nowym wysypom wyprysków. Obecnie zdecydowałam się powrócić do Zinerytu, nauczona doświadczeniem póki co nie odstawię go bo boję się, że wtedy wszystko wróci. A szkoda bo przez to nie mogę zdecydować się na laser, czy kilka innych zabiegów, które mogłyby wyrównać koloryt mojej cery. Pozdrawiam Was i mam nadzieję, że w końcu uda nam się pozbyć trądziku! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#147 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#148 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Trzymam kciuki, że wygrasz tą walkę i będziesz miała znów taką cerę jak przed tą pamiętną zimą ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#149 |
Raczkowanie
|
Podobno ananas w diecie ma bardzo dobroczynny wpływ na cerę, a to ze względu na obecność m.in. siarki. Można spróbować, jeśli ktoś lubi, to nic nie traci
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#150 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ananas zawiera bromelainę, która podobno przyjmowana wewnętrznie bardzo przyspiesza gojenie się skóry. A zewnętrznie działa jak peeling enzymatyczny ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:36.