|
|
#121 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część II
|
|
|
|
#122 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A z tym stresem to pewnie ja mogłabym się pod to podpiąć, bo mi stresu od roku nie brakuje ale raczej nie widzę perspektyw na jego redukcję
|
|
|
#123 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#124 |
|
Przyczajenie
|
Witam. Obserwuje wasz wątek od dłuższego czasu i postanowiłam poprosić o radę. Mam 21 lat i od dwóch miesięcy obserwuje u siebie objawy, które mogą świadczyć o niedoczynności tarczycy; nagły przyrost wagi, nadmierne wypadanie włosów, brak energii i łuszcząca się skóra. Dodam, że w mojej rodzinie choroby tarczycy są dosyć powszechne; choruje moja mama i młodszy brat.
Wyniki moich badań: TSH 3,8 FT3 4.91 (3,10-6,80) pmol/l FT4 1,16 (0,93-170 ng/dl) Lekarz rodzinny zignorował moje dolegliwości, stwierdzając, że należy powtórzyć badania z trzy miesiące i zacząć przyjmować suplementy diety (które zażywać miesiąc wcześniej). Objawy utrudniają mi funkcjonowanie, zwłaszcza senność i brak energii do robienia czegokolwiek. Dodam, że zawsze byłam aktywna fizycznie, a teraz brak mi siły i nawet przy umiarkowanej aktywności dostaje zadyszki i czuje kłucie w klatce piersiowej. Zastanawiam się nad wizytą u endokrynologa, ale boję się, że po raz kolejny odejdę z niczym. Czy powinnam szukać przyczyn złego samopoczucie gdzie indziej czy może jednak udać się na wizytę? |
|
|
|
#125 |
|
Wtajemniczenie
|
Odebrałam dziś wynik 0,191 zrobiła mi się teraz nadczynność
za dużą dawkę mam. muszę zmniejszyć. Okazało się też że mama i siostra również maja niedoczynnośc..
WALCZĘ O WŁOSY Edytowane przez dzamatasi Czas edycji: 2013-11-29 o 16:33 |
|
|
|
#126 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jesli taki wynik idzie w parze razem z wysokimi ft4 i ft3, to ok. Ale zdarza się, że wolne hormony są na poziomie poniżej 50 %, a TSH w dolnej granicy i raczej jest to nadal niedoczynność Dlatego warto również badać wolne hormony, nie tylko TSH ![]() ---------- Dopisano o 19:08 ---------- Poprzedni post napisano o 19:03 ---------- Cytat:
Skoro rodzinny zbagatelizował problem, to nie pozostaje nic innego jak udac się do endokrynologa prywatnie, bo nie ma co liczyc na skierowanie na fundusz. Jestes w niemal identycznej sytuacji, w jakiej ja byłam Objawy senność, brak sił do robienia czegokolwiek, nawet rano wstania z łóżka, TSH=3,78, czyli w normie laboratoryjnej. Ale mam wspaniałą rodzinną, która nie zbagatelizowała tego (u zdrowej młodej dziewczyny TSH powinno być max 2,5), skierowała mnie do specjalisty
|
||
|
|
|
#127 |
|
Wtajemniczenie
|
Cześć dziewczyny,
wg endo mam niedoczynność na pewno, podejrzewa jeszcze Hashi ale wydaje mi się, że wyniki tego akurat nie potwierdzają (wizytę z usg mam za tydzień). TSH mam 5.07 (norma 0.57 - 4.2); ft3 poniżej normy ft4 w normie (niestety nie pamiętam dokładnych wyników i akurat tych nie mam przy sobie). Anty-TPO 0,437 (norma 0-5,61), prolaktyna na czczo 3,68 (norma 2,8 - 29,20) i godzinę po tabletce 131,47 (norma 2,8 - 29,20). Od ponad dwóch tygodni biorę Euthyrox 25, i nie widzę właściwie żadnej poprawy, mało tego, przytyłam znowu ponad 2 kg (a odżywiam się zdrowo i ruchu mi nie brakuje, więc nie jest to wina diety). Czy dobrze rozumuję, że w takim razie dawka hormonu jest za mała? Nie chcę dalej tyć, w sumie od sierpnia przytyłam już ponad 6 kg "z powietrza"
|
|
|
|
#128 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#129 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Prawdopodobnie masz początki niedoczynności bądź subkliniczną niedoczynność. 2 tygodnie brania hormonu to zdecydowanie za mało! Ja poprawę stanu zdrowia, samopoczucia odczułam dopiero po 3-4 miesiącach, także spokojnie, jeszcze dużo czasu przed Tobą ![]() Dla przyspieszenia leczenia możesz spróbować kurację jodem - nie unikaj soli jodowanej, możliwe, że lekarz może przepisać nawet jod, ale to już zależy od sposobu , w jaki Cię leczy
|
|
|
|
|
#130 |
|
Wtajemniczenie
|
ech ci endokrynolodzy to jeszcze są jacyś niedouczeni jeśli chodzi o leczenie tarczycy ...Moja koleżanka otrzymała skierowanie do endokrynolog po podwyższonym poziomie TSH a ta 'pseudo specjalistka endokrynolog' dała od razu euthyrox mając tylko wynik TSH, nie zleciła żadnych innych badań, nie wspominając że warto byłoby obejrzeć tarczycę na usg :| Była teraz na kontrolnej wizycie po 4 miesiącach łykania e50, i tylko zapytała o samopoczucie i spojrzała w aktualny wynik TSH. Aż głowa mnie boli, gdy słyszę takie opowieści ... na co koleżanka mówi 'poczekam do następnej wizyty i zobaczy co zaoferuje pani doktor, i wtedy pomyślę o wizycie prywatnej u innego endo'
|
|
|
|
#131 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() moja endo tez po wyniku tsh przepisała Euthyrox, bo stwierdziła, że jak na młodą dziewczynę, wynik jest za wysoki, ale zrobiła usg i zleciła dalsze badania ![]() może jak koleżanka chce zaoszczędzić na wizycie prywatnej, niech chodzi do tej tylko po recepty, a inne badania niż TSH robi na własną rękę
|
|
|
|
|
#132 |
|
Wtajemniczenie
|
Ramona dzięki za odpowiedź. Widać coś mi się pomieszało, bo wydawało mi się, że gdzieś słyszałam o tym, że hormony raczej szybko działają
w każdym razie uspokoiłaś mnie. Ale wydaje mi się, że mimo wszystko tyć już chyba nie powinnam? ![]() Endo nie powiedziała że na 100% mam hashi, tylko że z objawów może to wynikać. Oczywiście cieszę się, że wyniki na to nie wskazują
|
|
|
|
#133 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jeśli kontrolujesz samo TSH, to już tym bardziej bo ten wskaźnik bardzo wolno reaguje na zmiany hormonalne - dopiero po 6 tygodniach miarodajne powinno się zbadać TSH od rozpoczęcia leczenia czy zmiany dawkowania Szybko działają natomiast wolne hormony ft4 i ft3 i na ich podstawie możesz stwierdzić, czy masz dobrze dobraną dawkę leku - ich poziom powinien wynosić minimum 50% normy, pamiętaj, że badanie wolnych hormonów robi się na czczo przed tabletką ![]() Co do tycia - jeśli jeszcze tego nie zrobiłaś, to zmień przede wszystkim nawyki żywieniowe - unikaj glutenu, białego pieczywa, mącznych potraw, zastąp je produktami pełnoziarnistymi, wyeliminuj z jadłospisu przede wszystkim pszenicę, spożywaj odpowiednią porcję białka w stosunku do masy ciała - białko napędza metabolizm, który u nas jest spowolniony o jakieś 30%. Mnie takie przestawienie pomogło, nie tyję, nawet udało mi się zrzucić parę kilo ![]() Polecam szczególnie forum commed. pl i wątek dot. diety i suplementów w chorobie Hashimoto Życzę dużo zdrówka |
|
|
|
|
#134 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
już jej powiedziałam, że jeśli skusi się na wizytę prywatną u mojego endo to będzie musiała wcześniej zrobić komplet wyników, bo wg mnie nie ma sensu iść na wizytę prywatnie bez niczego bo strata kasy ... ja dla oszczędności kasy, zapisałam na nfz do jakiejś 'specjalistki', chodzę do niej na wyznaczone terminy .. a raz do roku idę prywatnie do mojego endo na usg tarczycy, bo traktuje wówczas to jak normalną wizytę - wypisuje recepty, ogląda badania krwi, i pogadamy sobie trochę za niższą cenę
|
|
|
|
|
#135 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Teraz to naprawdę mnie uspokoiłaś.Glutenu nie jem od maja, nabiał bardzo rzadko, białka jem ok 30%, dlatego nie sądzę, aby to w diecie tkwił problem. Mam nadzieję, że jak leki podziałają to metabolizm ruszy i chudnięcie nastąpi
|
|
|
|
|
#136 |
|
Przyczajenie
|
Witam
Mam takie objawy jak: chroniczne zmęczenie, wypadanie włosów, od 8 miesiecy po porodzie nie schudłam ani grama a jem niewiele, ćwiczę,sucha, łuszcząca się skóra, ogólny brak energii, nieregularne cykle. Moje wyniki: TSH 3,69 (norma 0,35-4,94), FT3 3,30 (norma 1,71-3,71), FT4 0,85 (0,70-1,48), anty - TPO 24,71 IU/ml (norma 0 - 34 IU/ml). Czy mogę być pewna,że to nie tarczyca i mam szukać innych przyczyn? |
|
|
|
#137 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zwłaszcza, że masz książkowe niemal objawy. Złe wyniki - za wysokie TSH, za niskie ft4 - typowe wyniki przy niedoczynności. Byłaś u endokrynologa? Powinnaś udać się na konsultację, prawdopodobnie wymagane będzie leczenie l-tyroksyną bądź jodem ( o ile w grę nie wchodzi zapalenie). |
|
|
|
|
#138 |
|
Przyczajenie
|
Z tej strony Hashimoto zdiagnozowane i leczone od 10 lat - wyniki mam w normie już od dawna, ale wciąż męczy mnie wypadanie włosów, miękkość paznokci i senność. Wszystkie te objawy zawsze są poruszane w kontekście diagnozowania choroby, ale jestem ciekawa, czy Wy, zdiagnozowane i leczone, wciąż macie z nimi problem?
|
|
|
|
#139 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
z tej strony hashi leczone 14 miesięcy ![]() senność - to wyznacznik moich wahań hormonalnych, wiem już, jak zaczyna się u mnie okres śpiączki, to znaczy, że tsh skoczyło w górę - przy hashi tak się często zdarza, bo rzucie choroby ![]() włosy, skóra, paznokcie - od kiedy podjęłam leczenie, jest znaczna poprawa, włosy mniej wypadają, skóra nie jest przesuszona, paznokcie rosną jak szalone, ale... bez "wspomagaczy" nie doprowadziłabym ich do takiego stanu (witaminy, suplementy, wcierki, olejki, zero zbędnej chemii na włosy itd. ) ![]() Polecam wątek dot. Hashimoto ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=720198 |
|
|
|
|
#140 |
|
Przyczajenie
|
Dziękuję za odpowiedź
![]() No i gratuluję tak dużej poprawy we w sumie niedługim czasie! Przygodę z wcierkami i suplementami zaczęłam jakieś 2 miesiące temu, więc mam nadzieję, że wszystko przede mną ![]() Ciekawe, co mówisz o spaniu jako oznace skoku tsh - u mnie to się objawia zimnymi palcami u rąk (i co ciekawe, na początek marzną małe, potem serdeczne itd. ). W sumie ospałość to raczej wartość raczej stała u mnie.Dzięki za przekierowanie do wątku Hashi - patrzyłam, ale nie widziałam :S |
|
|
|
#141 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja wcieram od pół roku, także też niedługi staż, a efekty pojawiły się po 2-3 miesiącach regularnego wcierania, olejowania ![]() mnie ręce/stopy marzną szczególnie zimą, także tym się nie sugeruję nigdy, ale już zauważyłam, że jak czuję mega ospałość, mimo 8-godzinnego snu, to znaczy, że czas skontrolować poziom hormonów |
|
|
|
|
#142 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny doznałam szoku mój brat ma wyniki TSH 4,25 . Ma bardzo widoczne objawy niedoczynności tarczycy bo miałam to samo co on tylko ja miałam wyższe wyniki. Brat tyje od kilku lat , śpi, szybko się męczy, wypadają mu włosy i strasznie się poci. Gdy poprosiłam lekarza o skierowanie do endokrynologa usłyszałam odpowiedź,że tego nie trzeba leczyć. Mam tutaj pytanie ma ktoś sprawdzoną dietę na chudnięcie ? bo nie mogę schudnąć od 4 lat ani jednego kilogram
oczywiście nie jem słodyczy ani fast food.
|
|
|
|
#143 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#144 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Dla porównania u mojego znajomego parę lat temu również zdiagnozowano SNT ( na rutynowych badaniach wyszło mu TSH powyżej normy, jego mama ma niedoczynność), z tym, że on jest chudy jak patyk, jest bardzo aktywny, nie ma sytuacji żeby on powiedział, że jest zmęczony albo nie ma na coś siły, gęstości i jakości włosów zazdrościła by każda z nas, cera jak pupcia niemowlaka, zero objawów, ogólnie okaz zdrowia.
|
|
|
#145 |
|
Rozeznanie
|
ok, jestem po wizycie i moje wyniki przedstawiają się następująco:
TSH - 5,99 ( norma 0,27-4,20) - w połowie września miałam 4,78 fT3 - 3,71 ( norma 2-4,40) fT4 - 1,27 ( norma 0,93-1,70) Brak wdrożonego leczenia, skierowanie na badanie anty-TPO na wiosnę.
|
|
#146 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() na co czeka ten lekarz? Aż TSH urośnie do 10
|
|
|
|
|
#147 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#148 |
|
Zakorzenienie
|
Jak masz okazję, to zrób przeciwciała i idź prywatnie do jakiegoś dobrego endo. Szkoda czasu na czekanie.
|
|
|
|
#149 |
|
Raczkowanie
|
A u kogo się aktualnie leczysz?
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:27.

) można stwierdzić Hashimoto? TSH 2.08 norma 4.8

za dużą dawkę mam. muszę zmniejszyć. Okazało się też że mama i siostra również maja niedoczynnośc..

oczywiście nie jem słodyczy ani fast food.