![]() |
#121 | |
Raczkowanie
|
Dot.: złote myśli, czyli wasze ulubione cytaty.
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Przyczajenie
|
Świetny wątek.
trochę z moich zbiorów: "najlepszy sposób na uniknięcie krytyki- nic nie robić i nic nie znaczyć"- s. edison "kryterium nowoczesności w technice- jeśli rozumiesz to jest przestarzałe"- prawo murphy'ego "nawet jeśli jesteś na dobrej drodze to rozjadą cię gdy będziesz tylko na niej siedzieć" "być zadowolonym z samego siebie to największe szczęście człowieka" "podwyżka jest jak martini- poprawia samopoczucie ale tylko na chwilę" " małżeństwo jest jedyną formą niewolnictwa uznaną przez prawo"- john stuart mill " zawsze jest odpowiedni czas na zrobienie tego co powinno się zrobić" m. luther king " nie możesz poprowadzić szarży kawalerii gdy sądzisz, że głupio wyglądasz na koniu" "prosimy o radę wtedy gdy dobrze wiemy co zrobić ale wolelibyśmy nie wiedzieć" e. jong " ciężki jest los współczesnej kobiety. musi ubierać się jak chłopak, wyglądać jak dziewczyna, myśleć jak mężczyzna i pracować jak koń" e. taylor |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Raczkowanie
|
etachic masz cały zeszyt z takimi cytatami? To ,bardzo proszę podziel się nim z nami!Twoje cytaty są świetne...
![]() |
#124 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
"Bywa, że niezdrowy sen przenosi nas w kraine, gdzie wszystko krępuje, paczy, dusi, ponieważ jest z czasów szczęścia i miłości. Miłosne... a przeto zbyt stare już dla nas, przebrzmiałe i anachroniczne, i żadna meka nie dorówna mecę takiego snu, takiej krainy. Nie może byc nic straszniejszego niż wracać do spraw, z których się wyrosło. Do tych dawnych, miłosnych, szczęśliwych, od dawna już zepchnietych w kat, załatwionych..." sparafrazowany Gombrowicz "Rozumiem gniew księżniczki i jej zaciekły opór.. Zasypia "przy nim" z ręką na sercu, a gdy noc się dopala, psy wyją, a po jej duszy chodzą anioły. Jednak jest zła.. Bo jest legendą, a to spanie "przy nim" to tylko bajka, którą sama sobie opowiada..." ![]() "Jeśli on przestanie się nade mną znęcać, po prostu przestanę istnieć, a żyć będę musiała z przyzwyczajenia." "Uwielbiam noc. W nocy, gdy reszta świata śpi, wszystko wydaje się możliwe." Almond "-Co robisz??!?!! Wypadniesz!!! (spojrzenie pełne zaskoczenia) Przecież patrzę, czy świat tam jeszcze jest..." kocham to ![]() "Chciałeś zahaczyć policzkiem policzek??!?! Urazić dume? Policzek mogłeś zahaczyć, ale nie mnie - nie mnie! Mnie nie ma w ogóle!! Nie ma mnie!!" Gombrowicz "I jak tu nie być optymistą? Moim wrogowie okazali się - jak dotąd - takimi świniami, jak przewidziałem." S.J.Lec "Żyję we własnym świecie, który właściwie nie istnieje i istnieć nie może. Jest na to o wiele za piękny, a gdyby można taki świat zbudować, rozleciałby się przed zachodem słońca.. Najpiękniejsza rzecz na świecie to umieć należeć do siebie.." Joseph Conrad "Jej pałające spojrzenie trzyma cię mocno jak w objęciach. Mówi słowa pomieszane ze snami. Zaprasza. Będziesz szczęśliwy, jeśli uwierzysz i zaczepisz swój wózek o gwiazdę. Gdy opuści ją spokój, biegnie nad morze i wyrzuca ramiona w niebo." Herbert "Trzeba iść przez życie z podniesiona kiecą.." ![]() "Była miłość już nie jest miłością. To tak jakbyś chciał widzieć ogień, patrząc na popiół." "Jakoś nie myślę, że umarłam... Czasem myślę, że żyję.." Whorton ale się rozpisałam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Zadomowienie
|
"Syty nigdy nie zrozumie głodnego", o czym ostatnimi czasy było dane mi się przekonać - to jeden z moich ulubionych
Edytowane przez Asienka83 Czas edycji: 2006-12-28 o 12:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Raczkowanie
|
etachic-piękne naprawdę,
chętnie przeczytałabym ten Twój zeszyt,ale przecież to niemożliwe więc jak znajdziesz czas to napisz coś jeszczę...
![]() |
#127 |
Raczkowanie
|
"Miłość jest czymś co rozjaśnia wnętrze człowieka...
-Tak pamięć musi boleć-Chyba lepiej nie pamiętać ,bo wtedy łatwiej się żyję.Tak, łatwiej żyję się bez tej pamięci o wiele gorzej z nią, ale za to żyję się mądzrzej i prawdziwiej.Jest to pamięć gorzka ale dumna."
![]() Edytowane przez klarcia Czas edycji: 2007-01-12 o 08:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
BAN stały
|
Hasta La Visa Baby
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Zakorzenienie
|
"Prawdziwa miłość szybko spisuje testamenty."
"Minie siedem dni, Siedem lat, I siedem pokoleń, A pocałunek będzie po części nasz." "Jest taka część mnie, która neleży tylko do Ciebie." "Spróbujesz ogarnąć miłość rozumem to stracisz rozum." "Miłość nie zna słowa koniec." "Miłość nie jest prawdziwą miłością jeśli nie ma w sobie odrobiny szaleństwa." "Jedynym lekarstwem na miłość jest większa miłość." "Nie ma drogi do szczęścia. Szczęście jest drogą" "Pokrewne dusze to zakochani, którzy szukają się w każdym wcieleniu. Aż w końcu się odnajdują i wtedy już nic nie może ich rozdzielić." "Tylko ten Stary Mędrzec mógł wymyślić tę miłość, która przepełnia każdy kawałek mego ciała. Każdy albo pierwszy, bo dopiero się rodzę; zaczynam istnieć i czuć. Coś takiego sobie wyobrażałam, coś podobnego. Ale to jest inne. Bo wyobraźnia nie może otworzyć wrót nieba. A one są dla mnie otwarte. Dziękuję Boże. Dziękuję, że dałeś mi tę miłość." |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nemer Ibn el Barud-też go uwielbiam. ''czystość gwiazd jest tylko kwestią ich odległości''
![]() |
![]() |
#131 |
Raczkowanie
|
"Niech nasza droga będzie wspólna. Niech nasza modlitwa będzie pokorna. Niech nasza miłość będzie potężna. Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać."
Jan Paweł II "Miłość nie pyta o nic, bo kiedy zaczynamy się nad nią zastanawiać, ogarnia nas przerażenie, niewypowiedziany lęk, którego nie sposób nazwać słowami. Może jest to obawa bycia wzgardzonym, odrzuconym, obawa, że pryśnie czar? Może wydaje się to śmieszne, ale właśnie tak się dzieje. Dlatego nie należy stawiać pytań, lecz działać. Trzeba wystawiać się na ryzyko." Paulo Coelho |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 |
Zakorzenienie
|
"When I see you the World stops. It stops and all that exists for me is you and my eyes staring at you. There's nothing else. No noise, no other people, no thoughts or worries, no yesterday, no tomorrow. The World just stops, and it is a beautiful place, and there is only you. Just you, and my eyes staring at you.
I stared. When you're gone, the World starts again, and I don't like it as much. I can live in it, but I don't like it. I just walk around in it and wait to see you again and wait for it to stop again. I love it when it stops. It's the best fucking thing I've ever known or ever felt, the best thing, and that, beautiful Girl, is why I stare at you..." "A million little pieces"
![]() |
#133 |
Rozeznanie
|
Asceta z cnoty czyni utrapienie.
Fakt jest zawsze głupi. Nietzsche Cywilizacja to władza nad światem a kultura to milosc do swiata. A. Kępinski Co my wiemy, to tylko kropelka. Czego nie wiemy, to cały ocean. Ludzie buduja za duzo murow a za malo mostow. Isaac Newton Błądzi człowiek, póki dąży. Goethe Kobieta chce znac prawde, ale nie chce jej słyszec. (Szczera prawda...) Przewidywanie jest trudne, zwłaszcza przewidywanie przyszłosci. Niels Bohr Zwięzlosc slowa rodzi szerokosc mysli. J.P Sartre I moje dwa ulubione: Cała nauka dzieli sie na fizykę i zbieranie znaczków. E. Rutherford W literaturze jest dużo seksu i nie ma dzieci; W zyciu na odwrót. D. Lodge |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Przyczajenie
|
pieniądze szczęścia nie dają.. dopiero zakupy.
kobieta prędzej przyzna, że nie ma racji wtedy gdy ją ma niż wtedy gdy jej nie ma.. lol czy jakos tak ;D trochę poplątane. oba cytaty by Marilyn Monroe ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
..no i to o prawdzie i kobiecie ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Zakorzenienie
|
Mrrr.
Podpisuję się całą sobą, choć studiuję kierunek humanistyczny. A propos fizyki. Nie pamiętam czyje: Matematyka ma się do fizyki tak, jak masturbacja do seksu. ![]()
![]() |
#138 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Zakorzenienie
|
"Obiecuję ci, że najbardziej gorzkie łzy przelejesz na łożu śmierci nad czynami których nie dokonałaś i słowami których nigdy nie wypowiedziałaś"
I ten w podpisie: "Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje" "Wszystko trzeba przeżyć, co nie uda się za pierwszym razem, uda się za trzecim" "Miliony samotnych starców na świecie umierają wsłuchani w głosy własnych myśli. Staczają się bezwiednie w świat drobnych przyzwyczajeń i przysysają się nimi do życia. Snują plany jakby to specjalnie dla nich Bóg miał puścić zegar w drugą stronę, zamiast ukręcić im głowy, jak zrywa się zasuszone śliwki"
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 |
Przyczajenie
|
"Nie ma sprawiedliwości jestem tylko ja"
cytat z jednej z moich ulubionych książek Kosiarz -Terrego Pratchetta. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Rozeznanie
|
Mój ulubiony:
"Jeśli masz jeden zegarek, wiesz, która godzina. Gdy masz dwa zegarki, nigdy nie jesteś tego pewien." Wyciągam wątek bo ciekawy ![]()
![]() |
![]() |
#142 |
Raczkowanie
|
"Co Cię nie zabije. to Cię wzmocni"
![]() |
#143 |
Raczkowanie
|
- Czasem jedna kropla szczerych przeprosin może zastąpić cały potok pustych słów.
- To co zdobyliśmy z największym trudem najmocniej kochamy. - Przyjaźń to najpiękniejsza rzecz, jaką człowiek może zaproponować drugiemu człowiekowi bezinteresownie. - Nie zawsze mów co myślisz, ale zawsze myśl co mówisz. - Człowiek ma prawo patrzeć na drugiego z góry tylko wtedy gdy chce mu pomóc, aby się podniósł. - Lepiej nie zaczynać niż zacząwszy nie skończyć. - Z całym swym zakłamaniem, znojem i rozwianymi marzeniami ciągle ten świat jest piękny. /Desiderata/ |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#144 |
Rozeznanie
|
poproszę coś ładnego dla mojego Tż o miłością jaka mnie darzy i nas łaczy
![]() ![]()
Marzę, rozmyślam, wspominam Chodzę po błękitnych nadziejach mojego życia Leżę na miękkich pragnieniach miłości Dotykam krawędzi mojej wolności Życie płynie, a ja siedzę w windzie mojego życia I czekam na kolejne przystanki Do szczególnych mojemu życiu nadziei |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Konto usunięte
|
"Miłość jest jak narkotyk. Na początku odczuwasz euforię, poddajesz się całkowicie nowemu uczuciu. A następnego dnia chcesz więcej. I choć jeszcze nie wpadłeś w nałóg, to jednak poczułeś już jej smak i wierzysz, że będziesz mógł nad nią panować. Myślisz o ukochanej osobie przez dwie minuty, a zapominasz o niej na trzy godziny. Ale z wolna przyzwyczajasz się do niej i stajesz się całkowicie zależny. Wtedy myślisz o niej przez trzy godziny, a zapominasz na dwie minuty. Gdy nie ma jej w pobliżu - czujesz to samo co narkomani, kiedy nie mogą zdobyć narkotyku. . Oni kradną i poniżają się, by za wszelką cenę dostać to, czego tak bardzo im brak. A ty jesteś gotów na wszystko, by zdobyć miłość."
Coelho ![]() Pewnie nie będzie pasowało, ale spodobał mi się ten cytat, więc dzielę się nim z Wami. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
Zakorzenienie
|
"Prawda ma podstawową wyższość nad fałszem i jeśli w starciu z nim nie zwycięża, to dlatego, że jej obrońcom brak zdolności perswazyjnych".
Ten cytat, chyba Arystotelesa, wpisała mi nauczycielka w 1 klasie podstawówki, czyli połowa lat 80-tych. Pamiętam słowo w slowo do dziś.
![]() |
#147 |
Raczkowanie
|
Mistyczka Simone Weil - "Świadome poddanie wszystkich naturalnych władz duszy miłości nadprzyrodzonej – to wiara".
"Kto mieczem wojuje ten od miecza ginie. Kto miecz odkłada – umiera na krzyżu" Jean Rousselot ("Agregation du temps"): "Sam dla siebie bądź snem Z krasnego zboża i mgieł A nie zaznasz starości" - poznany na którychś zajęciach koła filozoficznego.
![]() |
#148 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Zakorzenienie
|
Ciagle do tego wracam
![]() Czy wiesz, że łzy się śmieją, kiedy są za duże? Autor: ks. Jan Twardowski, Do albumu po raz drugi Znaczenie: Zawiedziona miłość z pewnością nie jest miłym doznaniem – każdy jej doświadczył. Najpierw próbujemy walczyć o tego, kogo kochamy, ale dochodzimy do momentu, gdy ta walka nie ma sensu – jest bezcelowa. Jedyne, co pozostaje to pogodzić się z tym, co jest, starać się cieszyć z tego, że komuś jest dobrze, że ten, kogo kochamy jest szczęśliwy z kimś innym. To jest właśnie ten moment krytyczny – zbyt wielkie nieszczęście powoduje uśmiech przez łzy. Piękno tych słów jest w tym, że ich nie można zrozumieć, można je tylko czuć albo nie.
![]() |
![]() |
#150 |
Wtajemniczenie
|
''żaru nie gasi sie ogniem,krwi nie zmywa się krwią"
Horacy Safrin ''Nie na zawsze przykuci jesteśmy do kręgów świata, poza nimi zaś istnieje coś więcej niż wspomnienie''. Tolkien "zbyt wiele jest do rozwiązania problemów ważnych, by tracić czas na studia nad dupą'' Andrzej Sapkowski ''Każde jutro burzy stare światy i tworzy nowe gwiazdy'' Coelho Dum spiro,spero(Dopóki oddycham mam nadzieję) Marek Aureliusz
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:36.