Psy- cz. II - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-11-10, 22:53   #121
lapinne
Zadomowienie

Dot.: Psy- cz. II

jesli uwazasz, ze nie kazdy, to spoko)
niektorzy myja zeby raz dziennie mimo ze ja robie to po kazdym posilku)
ale to nie zmienia mojego zdania o myciu zebow.

---------- Dopisano o 22:53 ---------- Poprzedni post napisano o 22:51 ----------

Cytat:
Napisane przez Rottie Pokaż wiadomość
Sedno.

Jak czytam ten bełkot to nawet mi się dyskutować nie chce. Po co rozmawiać o klatce z kimś, kto nawet nie zdaje sobie sprawy z tego, co to jest i do czego tak naprawdę służy?
dokladnie.
tyle bzdur i braku elementarnej wiedzy o behawiorze psow dawno juz na tym watku nie bylo.
lapinne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-10, 22:57   #122
InvincibleK
Raczkowanie

Ja mam szczeniaka i klatki nie mam, nie narzekam. Myślałam o zakupie, owszem. Ale nie miałabym jej gdzie wsadzić to raz, a dwa - nie widzę KONIECZNOŚCI. Jeśli ktoś chce i ma możliwość - jak najbardziej. Ale nie sądzę, że klatka musi być i już.
InvincibleK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-10, 22:57   #123
girlonthebridge
Zakorzenienie

GG do girlonthebridge

Lapinne - jasne jasne behawiorze
Stary 2013-11-10, 23:07   #124
Rottie
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez girlonthebridge Pokaż wiadomość
Lapinne - jasne jasne behawiorze
No wybacz, ale Twoje posty w tej dyskusji to jeden wielki bełkot, a lapinne jednak jakąś wiedzę ma i choćbyś bardzo chciała - nie odmówisz jej tego
Stary 2013-11-10, 23:12   #125
girlonthebridge
Zakorzenienie

GG do girlonthebridge

Rottie jaki bełkot, zobacz od czego zaczęła się dyskusja i w jakim aspekcie klatka została polecona.

Skoro taka behawiorystka niech zaznaczy jeszcze do czego prowadzi zamykanie psiaka na tyle godzin w klatce, żeby nie niszczył i jak to się potem leczy. Bo to też należy dodać.
Stary 2013-11-10, 23:15   #126
lapinne
Zadomowienie

no tak, o behawiorze.
bo jednak pomijajac juz wszystko inne etologia czy behawiorystyka to jest cos, czego PODSTAWY NAUKOWE rowniez dotycza.

takze bez jaj. jak ktos pisze, ze psa szkoli sie pozytywnie, a nie widzi zastosowania dla klatki, tzn ze nie ma pojecia ani o szkoleniu psow ani o metodach pozytywnych.

---------- Dopisano o 23:15 ---------- Poprzedni post napisano o 23:13 ----------

Cytat:
Napisane przez girlonthebridge Pokaż wiadomość
Rottie jaki bełkot, zobacz od czego zaczęła się dyskusja i w jakim aspekcie klatka została polecona.

Skoro taka behawiorystka niech zaznaczy jeszcze do czego prowadzi zamykanie psiaka na tyle godzin w klatce, żeby nie niszczył i jak to się potem leczy. Bo to też należy dodać.
do czego prowadzi zamykanie psa w klatce przy wlasciwym jej zastosowaniu?
do czego ZLEGO?
bo serio: nie mam pojecia.
Stary 2013-11-10, 23:16   #127
girlonthebridge
Zakorzenienie

GG do girlonthebridge

wiesz co to w takim razie ja się cieszę, że w przeciągu 12 lat od kiedy pomagam zwierzętom nie trafiłam na ani jednego takiego behawiorystę, naprawdę dziękuję. Może i jestem "głupia" ale moje psy ułożone i wyleczone z wszelkich lęków bez klatki .

---------- Dopisano o 23:16 ---------- Poprzedni post napisano o 23:15 ----------

to się trzeba lapinne doszkolić skoro nie wiesz
Stary 2013-11-10, 23:16   #128
Rottie
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lapinne Pokaż wiadomość
do czego prowadzi zamykanie psa w klatce przy wlasciwym jej zastosowaniu?
do czego ZLEGO?
bo serio: nie mam pojecia.
Ja też się chętnie dowiem
Stary 2013-11-10, 23:18   #129
lapinne
Zadomowienie

pewnie tak samo sie dowiem jak poznalismy nazwisko slynnego behawiorysty, ktory jest przeciwnikiem klatek)))
Stary 2013-11-10, 23:19   #130
girlonthebridge
Zakorzenienie

GG do girlonthebridge

Więc macie zajęcie na weekend bo w końcu nie ja jestem behawiorystką i nie ja posiadam wiedzę odsyłam do autorytetów, telefony na pewno macie skoro jesteście tak mocno zaznajomione z tematem.

---------- Dopisano o 23:19 ---------- Poprzedni post napisano o 23:18 ----------

Cytat:
pewnie tak samo sie dowiem jak poznalismy nazwisko slynnego behawiorysty, ktory jest przeciwnikiem klatek)))
Wybacz ale nie będę Ci podawała nazwiska osoby, którą obraziłaś :/
Stary 2013-11-10, 23:20   #131
Rottie
Zadomowienie

Śmiesznie się robi na tym wątku
Stary 2013-11-10, 23:24   #132
girlonthebridge
Zakorzenienie

GG do girlonthebridge

Rootie napisałam wcześniej, że znam osoby (zawodowo zajmujące się behawioryzmem) zresztą z ogromnymi zasługami, które nie są zwolennikami klatek do celów w.w. tzn. zabezpieczenia przed zniszczeniami (od tego dyskusja się zaczęła). Lapinne rzuciła naprawdę przykry komentarz pod adresem osoby, którą podziwiam i szanuję dlatego powiedziałam, że nie podam nazwiska z czystego szacunku. Gdyby taki był z niej detektyw to w 5 minut poznałaby nazwisko tej osoby. Bo często się o tym wypowiadała na różnych eventach. Ale ciężko poszukać.
Stary 2013-11-10, 23:24   #133
lapinne
Zadomowienie

ale do jakich autorytetow odsylasz?

kto jest dla ciebie autorytetem w tej dziedzinie?
Stary 2013-11-10, 23:43   #134
girlonthebridge
Zakorzenienie

GG do girlonthebridge

Tak z innej beczki: https://www.facebook.com/events/3904...ent_mall_reply fundacja Bernardyn i kilka osób walczących o psiaki zorganizowało bazarek może upatrzycie coś dla siebie - cel to zebranie na zagrodę dla Benia.

Skoro Lapinne miała czas obrazić kogoś to powinna też go znaleźć w necie bez problemów.
Stary 2013-11-10, 23:45   #135
lapinne
Zadomowienie

nikogo nie obrazilam))

ale tak, jesli ktos jest przeciwnikiem klatek i nazywa siebie behawiorysta to...sorry))) to sie wyklucza.
Stary 2013-11-11, 03:29   #136
girlonthebridge
Zakorzenienie

GG do girlonthebridge

Cytat:
nikogo nie obrazilam))

ale tak, jesli ktos jest przeciwnikiem klatek i nazywa siebie behawiorysta to...sorry))) to sie wyklucza.
nie nazywa się a go nazywają różnica. Aspekt (zamykania psa w klatce, żeby nie niszczył od czego zaczął się temat) był wyraźnie zaznaczony: nie transport, nie używanie klatki jako "budy"/"legowiska" tylko zamykanie psa na 8h a nawet więcej jak się wychodzi do pracy, żeby nie niszczył. Ale to trzeba do niektórych drukowanymi literami chyba. Zresztą nieważne, wracam do karmienia bezdomnych kotów bo zostały mi jeszcze dwie miejscówy do obskoczenia (za mało szamy wzięłam ).
Stary 2013-11-11, 07:34   #137
lapinne
Zadomowienie

nie no, jasne...lepiej nie zamykac i liczyc na to, ze przezyje nawet jak dobierze sie do kabli lub tez polknie w stresie cos, co stanie mu w jelitach.
Stary 2013-11-11, 10:52   #138
zakonna
Naczelna Nastolatka

czy to naprawdę tak trudno pojąć niektórym, że klatka jest OPCJĄ A NIE KONIECZNOŚCIĄ?? Jak tobie lappine się sprawdziła to git, ale nie pisz, że KAŻDY PIES musi mieć klatkę, bo to że wg ciebie musi, to nie znaczy, że jest to prawda objawiona, którą musisz głosić jako niezbity fakt.
Stary 2013-11-11, 10:58   #139
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Dziewczyny, wpadnę tak na szybko na razie:

Szukam w necie hodowli, która zwie się 'Ranczo nad Skorą'. Bardzo często dają ogłoszenia o sprzedaży psów, teraz znalazłam, że są to 'psy rasy yorkshire terrier, chihuahua, mops, west highland white terrier oraz maltańczyk'.

Szukam oficjalnej (głównej) strony hodowli, ale nie mogę jej znaleźć. Może któraś z Was potrafi ją odszukać?
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-11, 11:16   #140
zakonna
Naczelna Nastolatka

a może nie mają strony?
Stary 2013-11-11, 11:53   #141
lapinne
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
czy to naprawdę tak trudno pojąć niektórym, że klatka jest OPCJĄ A NIE KONIECZNOŚCIĄ?? Jak tobie lappine się sprawdziła to git, ale nie pisz, że KAŻDY PIES musi mieć klatkę, bo to że wg ciebie musi, to nie znaczy, że jest to prawda objawiona, którą musisz głosić jako niezbity fakt.
wg mnie kazdy pies powinien miec klatke i tyle w temacie.
Stary 2013-11-11, 12:42   #142
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
a może nie mają strony?
Też mi się tak wydaje, ale hodowla nie miałaby strony... Nie wiem...

Zastanawia mnie to, że często dają ogłoszenia o sprzedaży psów i mają sporo ras. Chciałam zobaczyć, poczytać, na czym to polega, czy hodowlę prowadzi rodzina czy jak. Nie spotkałam się z hodowlą, która oferowałaby aż tyle różnych psów
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-11, 12:43   #143
lapinne
Zadomowienie

jest wiele hodowli, ktore nie maja strony. czesto to stare hodowle z tradycjami
Stary 2013-11-11, 13:21   #144
_Juliette_
Wtajemniczenie

Przepraszam Was, że się wtrącam, ale od kilku dni za każdym razem, kiedy wchodzę na wątek, mam nadzieję zobaczyć coś ciekawego, a widzę tylko jak kłócicie się o jakąś totalną pierdołę, która, szczerze mówiąc, nic nie wnosi.

Także apeluję: dajcie spokój. A jak nie możecie, to walczcie w kisielu i niech zwycięży najlepsza, ale te klatki... let it go. Nobody cares.
_Juliette_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-11, 13:59   #145
lapinne
Zadomowienie

z tym ze to jest watek o psach, nie o walkach w kisielu.
Stary 2013-11-11, 14:00   #146
Rottie
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez _Juliette_ Pokaż wiadomość
Przepraszam Was, że się wtrącam, ale od kilku dni za każdym razem, kiedy wchodzę na wątek, mam nadzieję zobaczyć coś ciekawego, a widzę tylko jak kłócicie się o jakąś totalną pierdołę, która, szczerze mówiąc, nic nie wnosi.

Także apeluję: dajcie spokój. A jak nie możecie, to walczcie w kisielu i niech zwycięży najlepsza, ale te klatki... let it go. Nobody cares.
A ja uważam, że wiele wnosi. Można sobie klatki nie używać, ale jak ktoś pieprzy takie glupoty na ich temat na publicznym forum, to myślę, że należy to sprostować
Stary 2013-11-11, 14:04   #147
inga21
Zakorzenienie

Mam problem z moim psem. Już przechodzi samą siebie, a mnie coś trafia
Od zawsze mój pies nie lubił jeść, nie ważne co dostanie, ona je bo musi i tyle Co jakiś czas ma tak, że nie chce jeść totalnie NIC. Widzę że jest głodna, szaleje jak ktoś ma jedzenie, ale daje jej coś, ona wącha i idzie bo jej się nie spodoba. Nie działa nic, zostawianie jedzenia w misce na cały czas, zabieranie miski i dawanie tylko w czasie karmienia, przegłodzenie jej, ona tak potrafi kilka dni. Później z reguły wszystko wraca do 'normy'(jest super jak zje dwa razy dziennie, ale częściej je tylko raz, czasami w ogóle ale na drugi dzień już ok). Oczywiście komplet badań zrobiony niejednokrotnie pod tym kątem i nic, wszystko super a pies dalej nie je
Nie wiecie czy są jakieś dobre środki wspomagające apetyt dla psa? Ja się już wykańczam, a z wiekiem ona coraz bardziej wybrzydza
inga21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-11, 14:19   #148
_Juliette_
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Rottie Pokaż wiadomość
A ja uważam, że wiele wnosi. Można sobie klatki nie używać, ale jak ktoś pieprzy takie glupoty na ich temat na publicznym forum, to myślę, że należy to sprostować
Ja się na wątku bardzo często nie udzielam, ale zdążyłam już zauważyć, które użytkowniczki są fankami kłotni i negowania wszystkiego i nawet gdybyś napisała jakąś prawdę uniwersalną, to byłoby, że bredzisz.

Nie ma co się kłócić, bo dostaniecie cieśni kanału nadgarstka od tego pisania.
Po prostu każda z Was ma swoje zdanie. Nawet, jeśli ktoś twierdzi, że jego zdanie jest prawdą uniwersalną, to to też jest tylko zdanie tej osoby, które każdy ma obowiązek szanować, ale też ma prawo mieć je w "poważaniu", o ile je szanuje.
_Juliette_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-11, 14:23   #149
Rottie
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez _Juliette_ Pokaż wiadomość
Ja się na wątku bardzo często nie udzielam, ale zdążyłam już zauważyć, które użytkowniczki są fankami kłotni i negowania wszystkiego i nawet gdybyś napisała jakąś prawdę uniwersalną, to byłoby, że bredzisz.

Nie ma co się kłócić, bo dostaniecie cieśni kanału nadgarstka od tego pisania.
Po prostu każda z Was ma swoje zdanie. Nawet, jeśli ktoś twierdzi, że jego zdanie jest prawdą uniwersalną, to to też jest tylko zdanie tej osoby, które każdy ma obowiązek szanować, ale też ma prawo mieć je w "poważaniu", o ile je szanuje.
Które?

Jak ktoś uważa, że dla psa klatka to więzienie, a zamykanie go w niej jest znęcaniem się to bredzi, że głowa mała.
Każdy może mieć swoje zdanie, ale jak się w danym temacie nie ma wiedzy podstawowej, to się publicznie nie wypowiada, bo się BREDZI.
Stary 2013-11-11, 14:47   #150
zakonna
Naczelna Nastolatka

wiesz co Rottie, owszem ja uważam i powtórzę to, że zamykanie małego szczeniaka w klatce na kilka godzin jest BARDZO nie w porządku. Trochę empatii względem żywych stworzeń by cię nie zabiło. Bez względu na to jak bardzo sobie tą klatkę pies ukocha. Inną kwestią jest twierdzenie, że KAŻDY pies potrzebuje klatki. Ciekawe na co moim potrzebna byłaby klatka, chyba tylko po to żeby koty w niej szalały.
Inga21, a czym karmisz swojego psa?

Edytowane przez zakonna
Czas edycji: 2013-11-11 o 14:51
zakonna jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości