![]() |
#121 |
Władca Wizażu
|
Dot.: Za ile najmniej jesteś w stanie pracować? ;)
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Raczkowanie
|
Oczywiście, że zdaję sobie sprawę. Zabrać pracodawcom. Nikt mi nie wmówi że Multikina czy innego Cinema City nie stać na zapłacenie pracownikowi 10zł/h. Teraz zarabiają 5....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Konto usunięte
|
Genialne! A pracodawca stwierdzi, że teraz zamiast 20 pracowników będzie mógł sobie pozwolić tylko na 10 i połowa zamiast zarabiać 5, będzie zarabiać 0 zł.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 | |
Zakorzenienie
Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#125 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Salix, a ile znasz pracodawców, których nie stać żeby płacić pracownikom więcej niż płacę minimalną? Ja żadnego ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Konto usunięte
|
Myślałam, że rozmawiamy ogólnie a nie konkretnie o jakiejś jednej firmie (która przecież choć ogromna, też może stwierdzić: a co, tniemy koszty, zostanie tych studenciaków połowa za większą kasę, ale że bezrobocie wielkie, to pozapierdzielają za dwóch z pocałowaniem ręki). Coraz to nowe obostrzenia i podatki zabijają firmy, więc bezrobocie zamiast spadać, podnosi się.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Konto usunięte
|
Ja proponuję, by każdy pracownik próbował zmieniać coś w sobie, a nie w rynku pracy jako takim. Łatwiej zacząć od siebie, tak mi się wydaje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 | ||||||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Czy sprzątaczka będzie lepiej pracowała mając średnie niż podstawowe? Serio? Cytat:
|
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Niektóry z Was są naprawdę oderwani od rzeczywistości. Owszem ludzie bywają leniwi, ale to nie jest przyczyną tego, że średnią płacą dla osób z niskimi i średnimi kwalifikacjami jest 6zł/h. Plus te wszystkie przykłady, gdzie pracownik dostaje 4 czy 3 zł do ręki. Tak w tych przypadkach pracodawcy skąpią. Tak małe stawi są zazwyczaj w ogromnych firmach, w których stać pracodawce na zapewnienie pracownikom godnych warunków. Jak już pisałam wcześniej, w małych polskich firmach nie spotkałam się z tak niskim zarobami, jak w międzynarodowych molochach. Kolejnym problemem jest ogromny rozdźwięk między płacą kadry zarządzającej, a pracowników szeregowych, to co dzieje się w Polsce jest np. nie do zrozumienia w Skandynawii. Różnice w zarobach są oczywiscie naturalne, jednak są pewne granice. Polecam przy tym przeczytać książę "Duch równości" pokazuje, że społeczeństwa, gdzie różnice między biednymi, a bogatymi są najmniejsze są najszczęśliwsze. I to wpływa pozytywnie nie tylko na biednych, ale także na bogatych. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Borze, gdzie? Gdzie? Gdzie dają takie stypendium? |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A to o wykształceniu sprzątaczki to nie wiem czemu do mnie i jak się to ma do tematu? Nie zaszkodzi też czytanie ze zrozumieniem. Moja odpowiedź tyczyła się tekstu o ciężkiej pracy robotników na budowach. Umysłowej pracy tam za wiele nie mają, zwykle jest tak, że albo rybka albo akwarium - nie chcesz się pocić, to musisz pracować szarymi komórkami i na odwrót. Łopatą się w swoim życiu dość namachałam, więc dobrze wiem jak to jest. Nie wiem co w tym niekulturalnego, ale jeśli kogoś uraziłam, to przepraszam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Zakorzenienie
Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)
|
Na jednej z warszawskich uczelni.
![]()
![]() |
#142 |
kobieta za ladą
|
rodzina gdzie tata i mama pracują--on cały etat ona pól etatu ś.płaca minimalna nie jest w stanie utrzymać sie bez pomocy z zewnątrz
dla mopsu jednak nie istnieją--- przekraczają wszelkie dopuszczalne progi dochodowe włącznie ze śmiesznym zasiłkiem 77 zł na dziecko jedyne co to dodatek mieszkaniowy próg 820/na głowę
![]() |
#143 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie wiem, czy warto. podam przykład mojej koleżanki. Pracowała przez dwa lata w KFC, przez jakiś czas pisała artykuły dla jakiegoś portalu. Na rozmowie kwalifikacyjnej do wydawnictwa facet jej powiedział, że ma duży plus za to KFC, bo on wie, że jak ktoś dwa lata tam pracował, to ciężkiej roboty się nie boi. Dostała pracę za dobre pieniądze. Cytat:
Przeczytaj jeszcze raz swój post o sprzątaczce i może wtedy zrozumiesz, o czym pisałam. Rozumiem podział na pracę fizyczną i umysłową, ale samo wyrażenie uznałam za chamskie. I mam do tego prawo. Edytowane przez 201708160922 Czas edycji: 2013-11-28 o 22:53 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Copyraptor
|
Przecieram oczy i nie dowierzam
![]() Jak powstał wątek dla pracodawców który miał z założenia obśmiewać kiepskie CV i odrealnienie ludzi poszukujących pracy, to wpadły wizażanki i najechały na tych złych pracodawców co to wyzysk i bezczelnie oczekują języka angielskiego na rozmowie. Założono więc temat żeby móc sobie ponarzekać na te niskie płace i złych pracodawców - wpadły wizażanki żeby powiedzieć, że to wina tych osób co to nie mają nic do zaoferowania i powinni się przekwalifikować ![]() Wychodzi na to, że żeby założyć prężnie działający wątek o serach owczych należy założyć wątek o temacie "tylko i wyłącznie sery krowie są wartościowe" ![]() W temacie - gdyby mnie przycisnęło i nie mogłabym znaleźć żadnej innej pracy, to poszłabym do takiej za 1200-1300zł, bo w mojej obecnej sytuacji jestem w stanie się z tego utrzymać (tak bez szaleństw i zbyt wielu przyjemności, ale też bez życia o chlebie i wodzie). Obecnie zarabiam 2,5 i jestem zachwycona, ale to nie jest praca stała, tj. prawdopodobnie tylko na kilka miesięcy. Mam nadzieję, że później znajdę coś w okolicach 2. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ale też czytając przecierałam oczęta ze zdziwienia <w kontekście tamtego wątku> Jakiś taki brak konsekwencji w poglądach, czy coś w ten deseń ![]() Koniec mojego OT |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Rozeznanie
|
Dostaję szczękościsku jak czytam opinię, że żeby zmienić pracę trzeba odwagi, trzeba ruszyć się z domu, wystarczy poszukać i NA PEWNO coś ciekawego się znajdzie. Otóż nie, nie znajdzie się. Od około trzech lat usiłuje zmienić pracę i co? I nic. Co z tego, że mam doświadczenie całkiem spore, że się dokształcam w swojej dziedzinie i na dodatek dodaję jeszcze nowe kwalifikacje. Pracuję teraz na etacie, w przeliczeniu na godziny mam 10 zł i tak, uwłacza to mojej godności, bo nie jestem w stanie utrzymać siebie i mieszkania. Niestety w moim wieku (28 lat) pracodawcy patrzą na mnie nie jak na potencjalnego pracownika, który może być dobry w swojej dziedzinie, tylko jak na przyszłą matkę, która będzie non stop na zwolnieniach i opiece. Świetnie. Przecież odwagą i chęciami muru nie przebiję. Odważnie mam na wstępie powiedzieć, że dzieci nie planuję?? Sama wierzyłam w takie frazesy jak "wystarczy chcieć" kiedy jeszcze byłam na studiach. Potem realia całkiem skutecznie też idealizm zweryfikowały. Ciężko jest na rynku pracy i nikt mi nie powie, że chęciami i odwagą zdobędę pracę marzeń. Chęciami i odwagą mogę co najwyżej zrzucić zbędne kilogramy, z resztą ciężko jest je nabrać przy takiej wypłacie
![]() Dodam, że zaczynałam pracę w aktualnej firmie z 8 zł za godz 4 i pół roku temu. Więc jak widać, na podwyżki też raczej nie liczę (szef uznał, że i tak dużo zarabiam, więc po co mi podwyżka). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Większość pracodawców (lub osób które coś wspólnego z prowadzeniem biznesu mają czy miały) wbrew pozorom potrafi postawić się w sytuacji pracownika, bo sama kiedyś pracowała, w drugą stronę to nie działa, i nigdy nie będzie działało, u niektórych jest po prostu rodzinne narzekanie na wszystkich pracodawców, taka tradycja i już, wszyscy są wyzyskiwaczami. A powinni prowadzić działalność charytatywną i jeszcze lwią część obowiązków pracownika wykonywać za niego najlepiej, żeby się ktoś przypadkiem nie przemęczył pracując. Po prostu fajnie się narzeka jeśli się nie wie jak wygląda prowadzenie firmy w naszym kraju. Jeszcze zapytam jak niektóre z was by się czuły, gdyby pracowały w zawodzie w którym się kształciły wiele lat, pogłębiały umiejętności, robiły dodatkowe kursy, i zarabiały tyle co ta wspominana tutaj sprzątaczka? Uważałybyście to za sprawiedliwe, czułybyście się doceniane? Chciałam przypomnieć że już przerabialiśmy "wszyscy mają po równo", i nie za dobrze na tym wyszliśmy. I nie, kompletnie nie podoba mi się to że są ludzie którzy komukolwiek chcą płacić tą złotówkę za godzinę, czy 4,5 zł za godzinę, bo urąga to człowieczeństwu, ale nie uważam za dobre żeby za pracę, która nie wymaga minimalnej inwencji własnej i wysiłku intelektualnego płacić tyle samo co za pracę która w/w wymaga. Najmniej pracowałam za 8 zł/h na rękę, nie chciałabym pracować za mniej niż 2 tys netto, ale gdybym nie miała wyjścia i miałabym przymierać głodem to zapewne bym się zgodziła na mniej, bo dumą i ambicją lodówki się nie zapełni i rachunków nie opłaci.
![]() Edytowane przez blair witch Czas edycji: 2013-11-29 o 07:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Najmniejsza stawka za jaką pracowałam to 7,5zł/h. Często pracuję jako hostessa, najczęściej dostaję 8 zł za godzinę. Cieszę się, że coś tam zawsze wpadnie do portfela dodatkowego, 8 zł to jednak nie jest aż tak marna stawka( szczególnie, że najczęściej właściwie nic nie trzeba robić oprócz rozmowy z ludźmi i uśmiechania się) ale za każdym razem jak schodzę ze zmiany myślę sobie, że następnym razem nie dam się namówić na sterczenie w miejscu przez 9 godzin ![]() ---------- Dopisano o 08:56 ---------- Poprzedni post napisano o 08:51 ---------- Pracowałam też kiedyś jako merchandiser. Musiałam zjawić sie w sklepie po dostawach, 3 dni w tygodniu, na 1,5-2 godziny. Dostawałam stałą wypłatę niezależnie od ilości przepracowanych godzin. Dość ciężka praca fizyczna, bo kartony ciężkie, ale byłam zadowolona, zresztą nie spędzałam tam dużo czasu.. Do czasu aż nie skończyła mi się umowa i zadzwonili z atrakcyjną ofertą przedłużenia: jeden dział do obsłużenia dodatkowo (duży), a stawka obcięta o połowę. Wychodziłoby jakieś 3,50zł za godzinę. Podziękowałam ![]() Edytowane przez Bellitudoo Czas edycji: 2013-11-29 o 07:57 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
zuy mod
|
Co do wysokiego stypendium - kierunki zamawiane maja stypendium 1000zl dla 50% studentow
![]() Sa w Polsce wysokie koszty pracy (porownywanie, ze w Polsce wynosza one iles tam euro za godzine pracy to idiotyzm, bo przypominam, ze srednia wyplata w Polsce nie wynosi nawet 1000 euro brutto), jednakowoz to nie jest glowny problem - mamy umowy cywilnoprawne, gdzie koszty sa dosc mocno zredukowane - jednak to wlasnie na te umowy ludzie za zatrudniani za psie pieniadze. Nie ma co ukrywac - ogromnym problemem pracodawcow jest mentalnosc, wg ktorej skoro ktos sie godzi pracowac za 6zl/h to nie trzeba tej placy podnosic. Chore w tym kraju jest to, ze ludzie, ktorzy ciezko pracuja (nie leza do gory brzuchem) maja problemy zeby zapewnic rodzinie chociazby podstawowe wygody. To chore, ze u nas wynajem kawalerki zabiera 2/3 wynagrodzenia jednej osoby, gdzie na zachodzie za podobna prace mozna za 1/2 (czy nawet mniej!) wynajac 3 pokojowe mieszkanie. Ceny mamy zblizone do europejskich, jednakze nikt sie nie garnie aby place je dogonily. Nie, nie jestem za ustawowym narzucaniem wysokiej pensji minimalnej i innymi regulacjami - ale nie ma co zaklinac rzeczywistosci, ze czyjas praca jest warta 3 zlote wiec niech zre gruz i pracuje. Wysłane z mojego XT615
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:49.