|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#121 |
na przekór do celu
|
Dot.: Prezentacja maturalna - pomoc w jej przygotowaniu - WĄTEK ZBIORCZY
zależy jaki jest stosunek liczby lektur do liczby filmów.
![]() |
![]() |
#122 |
Zakorzenienie
|
Jeśli masz tylko 2 dziedziny, to ja wzięłabym co najmniej po 2 przykłady z każdej, tzn. 2 książki i 2 filmy. Niefajnie brać np. 5 książek i 1 film (swoją drogą, ciężko byłoby to omówić). To ile w końcu planujesz tych książek wziąć?
![]() |
#123 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny bardzo proszę o pomoc. Wybrałam temat maturalny, który wydawał się prosty, a teraz kompletnie nie wiem jak mam się do niego zabrać
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Przyczajenie
|
MATURA! Dramaty małżeńskie w literaturze..
Witam, potrzebuje pomocy, mam wybrany temat "Dramaty małżeńskie w literaturze. Omów na wybranych przykładach" lektury to Granica Z.Nałkowskiej , Nad Niemnem E.Orzeszkowej i Hamlet W.Szekspira.
Potrzebuje pomocy, napisałam sama bibliografie zaczęłam już pisać, mam potrzebne notatki o bohaterach i małżeństwie ale że tak brzydko "napisze jestem tępa" i ciężko mi samemu pisać, proszę o pomoc w napisaniu bibliografii i rzeczach najważniejszych które musze ująć w tym temacie. Z góry dziękuję za pomoc :P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Raczkowanie
|
Dot.: MATURA! Dramaty małżeńskie w literaturze..
Witam.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Przyczajenie
|
Motyw balu - prezentacja maturalna
Drogie Wizażanki! Niejednokrotnie przeglądałam tutejsze wątki, ale dopiero teraz odważyłam się napisać jako że popadłam w rozpacz.
Obecnie staram się sklecić swoją maturalną prezentację. Temat: Motyw balu w wybranych tekstach kultury. Omów temat na wybranych przykładach. I wszystko fajnie, ale nie chciałam, naprawdę nie chcę brać tekstów, które podsuwa nam kanon lektur szkolnych czy też internet. Nie mam siły, nie czuję, nie lubię Mickiewicza, Goethego, "Żony modnej", itp. Zawsze uwielbiałam Austen i może odrobinę na tej fali, wybrałam motyw balu. Wybrałam sobie trzy książki: "Dumę i uprzedzenie", "Mansfield Park", "Emmę". Wszystko epoka georgiańska, epoka regencji. Postawiłam wstępną tezę: Bal sposobem na nawiązanie nowych znajomości, wymianę poglądów oraz znalezienie odpowiedniej partii. Co do niej, mam teraz wątpliwości, czy brzmi jak teza. Do literatury przedmiotu wybrałam sobie nawet "Wykłady o literaturze" Nabokova. Jest tam mowa o Mansfield Park, natomiast do reszty książek nie mam wypracowań naukowych, podobnie jak i do całości epoki. Są tylko artykuły, niespecjalnie naukowe, ze stron o autorce i dotyczących jej szczegółach, tzn. życie w epoce, itp. Ale do rzeczy. Chciałabym odwołać się tylko do epoki regencji. Czy sądzicie, że to możliwe? Czy jest szansa uniknąć dwudziestolecia międzywojennego? Jak sądzicie? Bardzo proszę o opinie. Może mogłybyście mi coś zasugerować. Będę Wam ogromnie wdzięczna, bo zupełnie nie mam się kogo poradzić.
![]() |
#128 |
Przyczajenie
|
Witam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 | ||
na przekór do celu
|
Dot.: Motyw balu - prezentacja maturalna
Cytat:
---------- Dopisano o 20:14 ---------- Poprzedni post napisano o 20:12 ---------- Cytat:
Bądź co bądź, napisz najpierw swoją wersję planu, my postaramy się go poprawić jeśli będzie trzeba.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Weź przemyśl jakieś inne przykłady - masz temat w którym nie musisz się odwoływać tylko do literatury. Może jakiś film (mi się nasuwa chociażby "Anna Karenina" w tej nowej produkcji - tam chyba było coś z balem), albo muzyka (co prawda niezwykle oczywisty, ale... "Niech żyje bal" Osieckiej) No i bale były jeszcze w "Wojnie i pokoju" Tołstoja, ale jednak trochę czasu na przeczytanie tej cegły trzeba poświęcić.
62 - 60 - 59 -58 -57 -56 - 55 [kg] zapuszczam włosy! ruszam się ![]() Edytowane przez Ettelie Czas edycji: 2014-02-05 o 19:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Przyczajenie
|
Ramowy plan wypowiedzi ma sie przed sobą i ma sie do swojej dyspozycji.
Jeśli chodzi o 1wstep to mam ; konkretnie znaczenie małżeństwa , narracje lektur, czas miejsce, konkretne małżeństwa, 2.rozwiniecię : granica - miłość Zenona, Justyny i Elżbiety, banalny trójkąt i jego konsekwencje, nad niemnem : miłość Benedykta Korczyńskiego i Emili - małżeństwo niedobrane, hamlet : miłość Klaudiusza i Gertrudy - małżeństwo jako hańba /dramaty w odniesieniu do danych lektur /rzadkość szczęśliwego małżeństwa w literaturze / wygląd rodziny , małżeństwa i miłości literackich 3.podsumowenie : wnioski o małżeństwie i miłości i ... dalej nie wiem ... ![]() Nie jest to nic specjalnego dlatego szukam pomocy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Przyczajenie
|
w sumie bardzo celna uwaga
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() Stań przed lustrem, zacznij prezentować i dopisuj do planu to, przy czym masz kłopoty i tyle ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() na dzień dzisiejszy w ogóle mi nie idzie, ale muszę się spiąć, dziękuje za pomoc, w razie dalszych problemowych pytań bedę pisać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#137 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Tak więc nie zabijają za to, ale jasne - to Twój wybór. I Anne Kareninę proponowałam w wersji filmowej, bo zawsze to jakieś urozmaicenie, a i opracować chyba łatwiej. Tak mi się jeszcze przypomniał "Bal u Pana Boga" Kaczmarskiego i "Bal u Posejdona" Anny German. A z filmów to np. "Księżna" i sorry za głupie skojarzenie, ale od razu przypomniała mi się "Anastazja" ;D
![]() |
![]() |
#138 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Po zastanowieniu doszłam do wniosku, że chyba wezmę "Mansfield Park" książkę, bo mam do niej omówienie Nabokova, "Annę Kareninę" albo film, albo książka, to już podejmę decyzję, no i właśnie rozważę tego Miłosza, Osiecką, Kaczmarskiego. Ale to dobrze tak napisać, bałam się, że tutaj to występuje więcej przejechanych, banalnych skojarzeń, a okazuje się, że nie. ![]()
![]() |
![]() |
#139 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Spodobał mi się Twój temat, nie ma co. Jakbyś potrzebowała jakiejś pomocy - pisz!
![]() |
![]() |
#140 |
Raczkowanie
|
Coś takiego: Dzieła skandaliczne jako wyraz frustracji na otaczający świat oraz opis własnych przeżyć.
Oczywiście trzeba podrasować stylistycznie. Tylko w tej tezie jest problem. Za nic nie pasuje mi "Lolita" Nabokova, bo napisał tą książkę bez powodu. Miał taki zamysł i go przelał na papier.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Ponawiam prośbę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Przyczajenie
|
Witam! Jestem tu nowa i bardzo zagubiona
![]() ![]() Mój problem .. w tym roku piszę maturę. Mam problem z prezentacją.. mój temat to: ''Powstanie warszawskie w literaturze i muzyce- omów na dowolnie wybranych przykładach. '' to z kategorii ''Związki literatury z innymi dziedzinami sztuki'' Mam kilka pytań odnośnie tej pracy. Nie mam pojęcia jak omówić muzykę.. ? O ile literaturę dam radę o tyle nie wiem jak zabrać się za muzykę.. mam ukazać jakie są związki między ukazanym powstaniem w książce lub wierszu a muzyką? Tak się w ogóle da? ![]() Czy jeśli omówię najpierw jak to wyglądało w literaturze to potem mogę powiedzieć jakie nastroje panowały w muzyce? Pokazać ,puścić nagranie jakieś muzyczne, może słowa do tego dać komisji..? Czy muszę poszukać takich nagrań muzycznych ,które były inspiracją dla jakichś dzieł w tym temacie? No po prostu nie wiem ![]() Kolejne moje pytanie.. czy jeśli zechcę puścić komisji nagranie z płyty CD to czy może to być ściągnięte z jakiejś strony? Czy muszę kupić płytę z takimi piosenkami? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() Nawet nie wpadłabym na taki pomysł, trudno dotrzeć do tego, co było inspiracją dla artysty, a nawet jeśli to się komuś uda, to można to tylko zakładać, zero pewności, jeśli sam artysta tego nie potwierdzi ![]() Ja po prostu przedstawiłabym utwory dotyczące powstania, mobilizacji do walki i tyle. Po raz setny zadaję też pytanie - czemu wybieracie tematy, które nie wiecie jak przedstawić? ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 |
Przyczajenie
|
Cześć
![]() Mam pytanie dotyczące prezentacji maturalnej. Czy jeśli mój temat ogranicza się jedynie do XIX i XX wieku, to czy dobrze będzie, jeśli mam wybraną jedną książkę z końca XIX w. i dwie z XX w., czy może powinnam dorzucić coś bardziej z początku/środka XIX wieku? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Obawiałam się właśnie, że będę musiała się skupić jednakowo na XIX, jak i XX wieku, a do tych książek, które wybrałam jest mi po prostu łatwiej omówić temat niż gdybym musiała coś jeszcze dorzucić z XIX wieku. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Raczkowanie
|
Cześć.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#148 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
Moralność pani Dulskiej - tu wybierz, która z kobiet i pod jakim względem chciałabyś opisać, do wyboru do koloru ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Przyczajenie
|
Witajcie Kochane.
![]() Jestem tu nowa, Zaczęłam pisać plan prezentacji maturalnej i chciałabym, abyście sprawdziły czy tak może być i w razie pomyłki naniosły poprawki. ![]() Wybralam temat: Portret Sarmaty w literaturze i malarstwie. Porównaj ujęcia i wymowę w wybranych utworach. Literatura podmiotu: *Krasicki "Pijaństwo" *Potocki "Pospolite ruszenie" *Jerzy Eleuter Szymonowicz, Jan III Sobieski pod Wiedniem [obraz] Teza: Sarmatyzm to kontrowersyjne, niepoddające się jednoznacznym ocenom zjawisko kultury szlacheckiej, różnie postrzegane w poszczególnych epokach. Argumenty: 1. "Pijaństwo" a) gościnność pojmowana jako okazja do libacji, b)gotowość do walki spowodowana wspólnym biesiadowaniem 2."Pospolite ruszenie" a)pycha, warcholstwo, brak męstwa i patriotyzmu jako obraz Sarmaty b)"złota wolność" szlachecka i anarchia wartościami XVII-wiecznego szlachcica 3. Jan III Sobieski pod Wiedniem a) bohaterstwo i odwaga cechami Sarmaty Wnioski: -brak patriotyzmu i chęci walki za ojczyznę jako dominujące cechy szlachcica -pijaństwo Nie wiem czy tak może być. Pomóżcie mi, Błagam, ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:57.