![]() |
#121 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zapuszczanie włosów cz. IV
[1=1c04c0ef348ca38f90d52b5 9e9c2f570f7211256_63ab873 f96396;44077139]Nie istnieje coś takiego jak blond henna. Chyba, że zgodzimy się z tymi, którzy nazywają cassię sennę / obovatę "blond henną" to wtedy istnieje, jednak jest to błąd. Z ziół do farbowania mamy:
1) henna (lawsonia inermis) - pomarańczowo-czerwony barwnik, barwi włosy na czerwonawy lub bardziej pomarańczowy rudy w zależności od koloru wyjściowego włosów 2) indygo (indigo tinctoria) - niebieski barwnik, barwi włosy na czarno, lub na tzw. granatową czerń w zależności od koloru wyjściowego włosów i sposobu farbowania 3) cassia (cassia senna / obovata) - daje złotą poświatę na włosach, może też ocieplić Twój blond. Odrostów po niej nie ma. Cassia Obovata / Senna nazywana jest bezbarwną henną. Należy jednak pamiętać, że cassia to zupełnie inna roślinka, niż henna[/QUOTE] dziękuję ![]() niefarbuję już od końca sierpnia (schodzę z wisienki) i chcę wrócić do naturalnego blondu, bądź jaśniejszego ciutkę ![]() ![]()
![]() |
#122 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Na tej stronie info o glossie jest średnio poprawne, przynajmniej z punktu widzenia znanej mi teorii. Jogurt to proteiny, a proteiny odradza się niby w glossach ALE... miałam okazję przeprowadzić na sobie kilka eksperymentów i kręciłam glossy na różnych świństwach: od odżywki fitomedu dla włosów ciemnych, przez Kallosa Latte (tego z litrowego opakowania), balsam Babushki Agafii na brzozowym propolisie aż po Bingo drożdżowe. Na każdym kolor mi złapał czy to w przypadku henny czy indygo ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#123 |
✌
|
Mi z takim oporem idzie denko niektórych produktów. Żałuję, że nie mam już dłuższych włosów to by wszystko szybciej poszło.
![]() ![]()
#124 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 08:52 ---------- Poprzedni post napisano o 08:51 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#125 |
Zakorzenienie
|
[1=1c04c0ef348ca38f90d52b5 9e9c2f570f7211256_63ab873 f96396;44077414]Zapomniałam dodać, że jeśli gdzieś widzimy henny w różnych dziwnych kolorach (jak to jest np. u firmy Eld, czy na allegro), to należy mieć na uwadze, że takie henny nie są hennami czystymi i mogą zawierać "trochę chemii" jak np. PPD (tzw. czarna henna), czy sole metali. A tutaj link do obszernego artykułu na ten temat + sposoby sprawdzenia z jaką henną mamy do czynienia: klik!
---------- Dopisano o 08:52 ---------- Poprzedni post napisano o 08:51 ---------- Dlatego u mnie półlitrówki i litrówki poczekają sobie na dłuższe włosy ![]() nie, nie nie będę cudować ![]() dzięki za wyjaśnienie, chyba zostanę przy rozjaśnieniu włosów ![]() ![]()
![]() |
#126 |
✌
|
[1=1c04c0ef348ca38f90d52b5 9e9c2f570f7211256_63ab873 f96396;44077414]Dlatego u mnie półlitrówki i litrówki poczekają sobie na dłuższe włosy
![]() U mnie większość będzie po terminie jakbym miała czekać do długich włosów. ![]() ![]()
#127 |
Zadomowienie
|
Viekki Tobie to denko i tak idzie w zastraszającym tempie
![]() ja mam taką kolekcję, że musiałam excela zrobić i wszystko w niego wpisać, żeby się przestać w tym gubić, bo nie byłam w stanie ogarnąć co mam a czego nie ![]() wczoraj osiągnęłam swój podstawowy cel: wykończyłam wszystkie produkty do włosów co do których składów nie miałam pewności, bo robiłam je na praktykach i tylko sobie najważniejsze składniki zapisywałam na pudełkach, w dodatku z części starł się marker ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#128 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:02 ---------- Poprzedni post napisano o 09:58 ---------- Cytat:
![]() ![]() Brawo! ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#129 |
✌
|
[1=1c04c0ef348ca38f90d52b5 9e9c2f570f7211256_63ab873 f96396;44078146]Haha piątka!
![]() ![]() ![]() W ogóle za dużo nakupowałam gadżetów na początku włosomaniactwa. 3 pary nożyczek, grzebienie, szczotki, czepki i inne dziwne rzeczy. ![]()
#130 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#131 |
✌
|
[1=1c04c0ef348ca38f90d52b5 9e9c2f570f7211256_63ab873 f96396;44078349]To ja w manię chomikowania kosmetyków popadłam dopiero kilka miesięcy temu kiedy jeszcze miałam długie włosy, bo miałam dość ganiania co chwila a to po szampon, a po maski/odżywki itd.
![]() Ja pamiętam jeszcze pewien okres w gimnazjum kiedy ja, Siostra i Mama dzieliłyśmy się jedną odżywką na trzy. ![]() ![]()
#132 |
Raczkowanie
|
A co do henny, to jedyna najlepsza i pewna, to henna BAQ (body art quality). Ma tez największe stężenie barwnika lawsonii, jest w stu procentach organiczna, pochodzi z ekolgicznych upraw.
![]()
Dostać od Matki Natury dar powołania do leczenia - bezcenne. Cudem są istoty zwane zwierzętami. Gdyby nie ich bliskość przy mnie, ludzka marność zniszczyłaby mnie w okamgnieniu. Bliska relacja ze zwierzętami oraz życie w zupełnej zgodzie z przyrodą jest cudowną harmonią |
![]() ![]() |
![]() |
#133 | |
Zadomowienie
|
[1=1c04c0ef348ca38f90d52b5 9e9c2f570f7211256_63ab873 f96396;44078146]
Bo resztki dobijam ![]() ![]() Brawo! ![]() Od sierpnia zdenkowałam 3 takie szampony, 2 odżywki i 3 maski Wszystkie były bardzo fajne, bo dla swoich robi się inne niż na sprzedaż, ale niemozliwość bliższego określenia składu zaczęła mnie mocno niepokoić odkąd zaczęłam podczytywać o włosomaniactwie ![]() ---------- Dopisano o 11:54 ---------- Poprzedni post napisano o 11:47 ---------- Cytat:
Niestety niektóre firmy korzystając z tego robią wielkie nastawy, część konfekcjonują, a część produktu przetrzymują, bo data na opakowaniu to data pakowania. I nie, nie była to Polska firma, takie praktyki zaobserwowałam we Francji. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#134 | |
✌
|
Cytat:
![]()
![]() |
#135 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#136 |
Zakorzenienie
|
Witam Was znad porannej kawy
![]() ![]() ![]() Ostatnio czytając to stwierdziłam, że brakuje mi protein... moje włosy bardzo je lubiły za czasów nieprzemyślanej pielęgnacji, potem miałam wrażenie, że przperoteinowałam, ale teraz sądzę, że skoro myję silnymi detergentami z SLSem to nie ma obaw i można poszaleć. Co polecacie mocno proteinowego? ![]()
![]() |
#137 |
Raczkowanie
|
Witam, witam!
![]() Dzisiaj był mój pierwszy raz z Jantarem. Ach, jak on działa na moje końcówki, zamiast puchu mam piękne loki. ![]() I od piątku zaczęłam brać CP, tak więc zapuszczanie pełną parą.
![]() |
#138 | |
✌
|
Cytat:
![]() Jantar na końcówki nakładasz?
![]() |
#139 |
Raczkowanie
|
![]() |
#140 |
✌
|
Ja wszystko co jest na skalp używam na skalp. Zwłaszcza, że Jantar potrafi kleić włosy. Wolę stanowczo glutka do wygniatania loków.
![]()
#141 |
Raczkowanie
|
Ale jantar to przecież "odżywka do włosów i skóry głowy" - tak pisze na opakowaniu :P Ja też czasem go używam na długość - spryskuję nim włosy (zawsze przelewam do butelki z atomizerem, bo nie lubię tej szklanej)
|
![]() ![]() |
![]() |
#142 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Dziewczyny szukam jakiejś maski/odżywki która nie obciąża włosów, potrzebuję trochę je odżywić na długości, a mam tendencję do przetłuszczania. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#143 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#144 |
Konto usunięte
|
No więc witam się oficjalnie
![]() W kwietniu wybrałam się do fryzjerki i zrobiła mi boba. Od razu wiedziałam, że muszę zapuścić długie włosy. Do rzeczy, moja pielęgnacja: Od wewnątrz: - Calcium pantothenicum - 2 razy dziennie po 3 tabletki; - Picie glutka z siemienia lnianego; - Drożdże - rozpuszczone 25 gramów dziennie; - Skrzypopokrzywa. Od zewnątrz: - Oleje: Vatika kokosowa, olej ze słodkich migdałów, Babydream, olej z pestek winogron, olejek rycynowy, olejek łopianowy (co 2gie mycie) - Mycie: szampon dla dzieci Babydream, a raz w tygodniu szampon oczyszczający z jakimś SLS; - Odżywki do spłukiwania po myciu, to jakakolwiek która ułatwi rozczesywanie; - Maski: domowej roboty proteinowa maska z żółtka jajka, nafty kosmetycznej, olejku i odżywki nawilżającej, maska z siemienia lnianego; - Wcierki: Jantar, wcierka od dermatologa na bazie witaminy B6, kozieradka. I moje nieszczęsne hery ![]() Dziś ani pogoda, ani aparat nie chcą ze mną współpracować, więc stan wlosów pokażę Wam na zdjęciu z 23 sierpnia (zdjęcie 1) - pasemko kontrolne 18 cm. A te dwa kolejne zdjęcia to z dziś. Chciałam tylko Wam pokazać długość - pasemko kontrolne 23 cm. Zdj 2. - z lampą Zdj 3. - bez lampy ![]() ![]() Co jeszcze mogę powiedzieć - końcowki mam niewyborażalnie postrzępione, bo włosy byly cieniowane, ale w zimie i tak chodzę w związanych włosach, więc mi to nie przeszkadza ![]() Włosy mam cienkie niestety... |
![]() ![]() |
![]() |
#145 | |
✌
|
Cytat:
![]() Też takich odżywek szukam bo mam ten sam problem co Ty. Kupuję wszystko co ma fajny skład i próbuję. Co działa na kogoś nie znaczy, ze zadziała akurat na nas.
![]() |
#146 |
Rozeznanie
|
Melduję się w nowym wątku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#147 |
Raczkowanie
|
paulaa6 u mnie na długość też się sprawdza (zwłaszcza latem - mniej mi włosy płowieją od słońca) więc nie widzę nic złego w takim stosowaniu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#148 | |
✌
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#149 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() -Bingo: z glinką ghassoul, z zieloną glinką, drożdżowa, shea, -Zarówno maska jak i emulsja Gloria (raczej maska ![]() -Balea Mango, Balea figa+perła (proteiny), Balea More Blond, Balea z kofeiną
![]() |
#150 |
Raczkowanie
|
Zgłaszam się z planem intensywnego zapuszczania!
Po wizycie u fryzjera wydaje mi się, że mam połowę mniej włosów na głowie, a dzisiaj w szkole nawet nikt nie zauważył... :d Na chwilę obecną prezentuje się to tak: http://1.bp.blogspot.com/-Co_lb9X3k2...0/duperele.jpg Teraz jedziemy ze wszystkimi wspomagaczami, jakimi się da ^^ Mam takie małe pytanie - czy pijąc pokrzywę ze skrzypem codziennie i biorąc do tego Humavit ze skrzypem i pokrzywą nie przesadzę? Lepiej poszukać innego suplementu?
Edytowane przez bijum Czas edycji: 2013-12-09 o 15:47 Powód: Zdjęcie się okazało wielgachne |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:44.