![]() |
#121 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Największe faux pas popełniane przez Młodych part II
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 09:20 ---------- Poprzedni post napisano o 09:13 ---------- Cytat:
Z jednej strony - tak trochę głupio, jakby młodzi chcieli zaoszczędzić kosztem gości. Z drugiej - w sumie to rozrzutność. Sama po sobie wiem - kupuję wino na weselę oraz proszę o nie zamiast kwiatów. Tego sorezentowanego nie postawię na stołach bo jestem zachłanna i chcę sobie wypchac nim barek i degustować je wieczorami z mężem, szkodami go dla gości, bo i tak zapewne większość została by napoczęta i zostawiona ![]() Chyba najlepiej trochę kupić na stoły, w oddzielnie na ładnym stoliku postawić te od gości do degustacji ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Zakorzenienie
|
U nas będzie tylko wódka + wino i nie uważam tego za faux pas
![]() Praktycznie na każdym weselu tak było, więc nie widzę w tym nic dziwnego. Jasne, mogę zrobić stolik z różnymi alko, kupić whisky, giny, kolorowe wódki. Ale wolę nie ryzykować, że: a) goście namieszają b) jeden konkretny alko będzie miał wzięcie, a ja będę go mieć np. tylko 2 butelki i nie będzie co dołożyć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem takim minimum jest wódka i wino. Naprawdę sporo osób nie pija wódki w ogóle (zwłaszcza kobiet) i dobrze pozostawić chociaż tę jedną alternatywę w postaci wina.
![]() |
#125 |
BAN stały
|
Ja mam barmana, a nie uważam, ze postawienie tylko wódki na stole to fp... To wino to już duży ukłon w stronę gości, ale wiecie, tak to można do wszystkiego się przyczepić...
Wysłane z telefonu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Raczkowanie
|
U Nas był drink bar ( barman), bimber, wodka oraz wino. Wódki poszło nam ok 100 butelek na 150 osób, drink bar bardzo podobał sie gościom i większa ilośc alkoholu która była przeznaczona na ten cel została wypita. Jesli chodzi o wino było ok 15 butelek, na weselu została wypita jedna. Resztę rozdalam gościom.
Może nie podanie np wina nie jest fp..... Ale miłym gestem. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez paular409 Czas edycji: 2014-01-27 o 12:46 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#128 |
Zadomowienie
|
Na ostatnim weselu na jakim byłam była wódka- na stołach + na osobnym stoliku wina, wcześniej podawane do obiadu i zostawione gdyby ktoś jeszcze miał ochotę, małe butelki gotowych kolorowych drinków- zeszły bardzo szybko i sama planuję zakup takich na moje wesele, były jakieś koniaki i podobne alko ale nie było nimi zainteresowania i siedziały nieruszone.
Ja jestem zdania że wódka- na stoły, osobno na stoliku wina, być może piwo w beczce i gotowe drinki. Moim zdaniem to wystarczy.
![]() |
![]() |
#129 |
Konto usunięte
|
Ja na 80 osób miałam dwa rodzaje wódki ( 100 x 0,5 l Krupniku i 80 x 0,5 l Żołądkowej gorzkiej de Luxe) plus 10 połówek różnych na bramy i 21 x 0,5 na delegacje z mojej pracy, męża i orkiestry, która nam grała przy kościele, aby mogli goście zdecydować jaką chcą pić, nie każdy preferuje tą samą, a tak mieli chociaż wybór. Było wino (białe, czerwone, orange i różowe), na 80 osób kupiliśmy 20 win, z czego napoczętych 8 zostało. 13 szampanów. Kilkanaście likierów ( kokos, tiramisu, toffi), większość nie zeszła, plus bimberek 80 % w beczce. Teraz dokupiłabym jeszcze piwo, choć nikt nie zgłaszał zapotrzebowania, ale na poprawiny mogłoby być. I jako atrakcję to zainwestowałabym w barmana, fontannę czekoladową i prosiaka. Każda para na wyjście dostała 0, 5 plus pudełko z ciastem i drugie z mięsem. A po poprawinach, świadkowie i najbliższa rodzina dostali wina, te likiery i też ciasta i mięso. (Żeby nie było, że poprawiny = odgrzewane kotlety, mieliśmy zupełnie inne menu na drugi dzień).
Teraz może bym jeszcze dodała jakiś deser typu lody. A nie było, bo za deser uznałam ciasta:-D |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Konto usunięte
|
Tak, na dwa dni, awaryjnie. Plus na każdą parę lub osobę na wyjście odpadała jedna.
Nie wiem dokładnie ile nam zostało, nie pamiętam. Wiem tylko, że ostatnie butelki weselnej wódki wypiliśmy na grillu, zorganizowanym z okazji naszej pierwszej rocznicy ślubu. Wcześniej były m.in. jeszcze męża urodziny no i nasza parapetówka, na którą też alko nie kupowaliśmy, bo nam został. Także zapas na rok ![]() Ale to dobrze, akurat w naszym przypadku, to było dobre. Moja koleżanka cały alko kupiła aż półtora roku przed ślubem i trzymają w domu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() u Nas się wódki nie rozdaje, tylko ciasto więc się z deczka przeraziłam tą liczbą ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem czy było coś takiego i czy się nadaje, ale spróbuję.
Jak jeszcze tż mieszkał ze swoimi rodzicami, zostaliśmy zaproszeni na wesele, do... córki kuzynki jego babci od strony matki. Stało się to dlatego, że po prostu kuzynka jego babci wraz z córką mieszkały od wielu lat dwa piętra wyżej w tym samym bloku. Dlatego też, kuzynka jego babci (mama młodej) i jego mama często spędzały razem czas, były jak dwie przyjaciółki. Oczywiście zostali zaproszeni również rodzice mojego tżta. Para młoda pewnego dnia zeszła parę pięterek niżej, zaproszenie wręczyli do rąk własnych rodziców tż, w ilości sztuk 2. Nas akurat nie było (nie mieliśmy pojęcia, że przyjdą i będę nas zapraszać), więc poprosili, żeby przekazać. Jako, że rodzina dość odległa, a mój tż ze swoją "ciocią" nie utrzymywał za bardzo kontaktu, postanowiliśmy odmówić przybycia na wesele. Dlatego też, parę dni po otrzymaniu zaproszenia poszliśmy grzecznie na górę, przeprosiliśmy, powiedzieliśmy, że nas nie będzie, że życzymy szczęścia bla bla bla. Młodzi, że ok, nie ma sprawy, że dzięki za info bla bla bla. No i nagle wyskakuje matka młodej... "MOGLIŚCIE POWIEDZIEĆ OD RAZU! TO BYŚMY ZAPROSILI KOGOŚ INNEGO NA WASZE MIEJSCE! " Uśmiechnęliśmy się i poszliśmy grzecznie do domu. Pewnie kogoś na to nasze miejsce jeszcze zdążyli zaprosić...
![]() |
#134 | |
zielony stworek
|
Cytat:
Też mnie to zdziwiło. Na 65 osób było z 60 butelek wódki,a i tak dużo zostało. Wina nie zostało prawie wcale ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Żona Gargamel
|
a może też liczył na buteleczkę
![]() u mnie się nie daje flaszki na odchodne, ufff |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Tak niezbyt nic nie dostać, serio. Ale my sobie świadkowaliśmy, więc tak inaczej, a tu nic. Wszystko na wydział, spakowane i na drugi dzień w poprawiny w domu wszystko wykończyli. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
poza tym z twojego postu bije takie jakby poczucie "ja jestem lepsza bo im dałam i to i tamto..." Edytowane przez anannke Czas edycji: 2014-01-28 o 16:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
BAN stały
|
U mnie też nic się nie daje, nie wiem co w tym dziwnego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie np dziwne to jest oczekiwanie, ze para mloda powinna cos dac
![]() Wysyłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk 2
![]() |
#143 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 |
Zakorzenienie
|
Para Młoda wcale nie ma obowiązku dawać niczego gościom na pożegnanie, że dają to tylko ich dobra wola albo czasem wymusza to na nich tradycja z danego regionu ale to wcale nie obowiązek więc nie wiem jakie możesz mieć podstawy do tego żeby mówić, że "niezbyt"...nie mieli życzenia takiego no to nie dawali.
Edytowane przez existence Czas edycji: 2014-01-28 o 17:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Dziwi mnie takie myślenie: "my tak zrobiliśmy, to oni powinni się odwdzięczyć". To samo dotyczy zapraszania.
![]() |
![]() |
#146 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A dla mnie wiekszym faux pas jest Twoje oczekiwanie, ze kolezanka Ci cos po weselu da i poczucie, ze jestes lepsza bo przeciez tyle od Was z wesela wyniosla.
![]() |
![]() |
#147 |
Raczkowanie
|
specjalne zamawianie większej ilości jedzenia, żeby później wszystkich poobdzielać sałatką, ciastkiem, mięsem i co tam jeszcze jest dla mnie niezrozumiałe.
![]() ![]() wręczania wódki zespołowi czy kamerzyście też nie rozumiem do końca, w końcu oni są w pracy i za tą pracę dostają niezłą zapłatę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 |
Zakorzenienie
|
Ja w ogóle nie wiedziałam, że trzeba cokolwiek dawać, nigdy nic nie dostałam po weselu, nawet nie pomyślałam, że to mus...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
na przekór do celu
|
Ja po weselach zawsze coś dostawałam, albo wódka, albo wódka i ciasto (zazdroszczę tym, które dostały mięcho
![]()
![]() |
![]() |
#150 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nawet nie chciałabym dostać resztek ze stołu. I sama nikomu resztek nie dawałam. Na swoim weselu miałam bliską rodzinę, nie było ludzi których wcześniej na oczy nie widziałam jak niektórzy zapraszają. A kamerzysta czy fotograf to byli moi znajomi, więc nie wiem czemu miałabym im nie dać. ![]() ![]() Nie uważam, że to jest przymus coś komuś dać, ale nie rozumiem najazdu na osoby, które coś rozdają. A nawet tutaj sporo dziewczyn pisze, że dają ciacho czy coś tam. Zamówienie większej ilości to jakoś mnie nie razi. Każdy robi jak uważa, ale jak już się robi wesele i zaprasza ludzi to powinno być co zjeść jednak. ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:31.