![]() |
#121 |
Raczkowanie
|
Dot.: " Nigella Gryzie " na TVN Style
Ja dziś robiłam batony mars w cieście naleśnikowym. Cudo! Ale dam Wam rade: smażcie na największej temperaturze i nie długo. Ja smażyłam pierwszą porcję w 170 stopiach i dość chwile przytrzymałam, ze środka powypływało prawie wszysto a drugą porcję w 190 stopniach chwile przytrzymałam i wyglądały dokładnie tak jak u Nigelli!I cała zawartość oczywiście została na swoim miejscu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Raczkowanie
|
Aaa i jeszcze robiliśmy tort Pavlova...mniam...nie wiem czy ktoś tu podawał przepis po polsku więc ja podaję:
4 jajka o temp. pokojowej 250 g cukru pudru 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżka białego octu 300 ml śmietanki kremówki cukier puder do kremówki (ilość w zależności jak bardzo słodką lubimy. W przepisie nie jest podana ilość, więc trzeba na oko..) jakieś owoce na wierzch Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Narysowac na papierze do pieczenia okrąg wielkości spodu naszej tortownicy. Ubic białka (ze szczypta soli) na sztywno, powoli dodawać cukier aż do jednolitej konsystencji. Dodać mąkę kukurydzianą i ocet (to sprawi, że beza będzie w środku bardziej ciągnąca). Wylać na wyrysowany okrąg. Wstawić do piekarnika. Chwilę podpiec na 180 stopniach i po kilku chwilach zmniejszyć na 150 stopni i piec godzinę. Po upływie tego czasu wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim bezę do wystygnięcia. Odwrócić bezę na druga stronę. Ubić na sztywno śmuietankę wraz z cukrem pudrem. Wyłożyć to na bezę. Udekorowac owocami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
dziekuje ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Raczkowanie
|
Ja ostatnio zrobiłam smarzonego kurczaka w jaku i w mące. Ale jedno zrobiłam źle bo zamiast wyjąć frytkownicę i smarzyć na głębokim tłuszczu to zwięłam jak ona patelnię i się trochę mąka przypaliła. Ale kurczak rewelacja .....
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Przyczajenie
|
A ja tam wole drugi program kulinarny TVN Style POLSKA OD KUCHNII. Prowadzi go bardzo mila dziewczyna Ola.
![]() Mysle, ze z nami to juz tak jest, ze cudze chwalimy a swego nie znamy, lub nie doceniamy. Polska kuchnia jest pyszna, tania i wyrafinowana w swej prostocie. Mysle, ze to wlasnie naszymi potrawami mozemy podbic Europe. We wspomnianym programie podoba mi sie tez, ze p. Majewska jest normalna dziewczyna, ktora wiecej nie wie, niz wie i nie boi sie pytac. Jej programy sprawily, ze zaczelam gotowac. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
Przyczajenie
|
co Ty opowiadasz? Po jakich palcach i niby komu przejechala?
Nie sadzisz, ze nieporadnosc w kuchni wsrod mlodych dziewczyn to cos naturalnego i normalnego? Ona jest tam by sie uczyc od zawodowych kucharzy, a nie popisywac. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, nie sprzeczajcie się.
Każdy ma swoje ulubione programy kulinarne, tak jak każdy ma swoje ulubione potrawy. A z takich sprzeczek to tylko mżę coś niemiłego wyjść. Jak dotąd "gotowanie" może poszczycić się wspaniałą atmosferę - nie psujcie jej. Kruchaa - witaj na wizażu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Przyczajenie
|
Przepraszam, ze tak ostro zareagowalam. Oczywiscie szanuje poglady kazdego i sama jej wyrazam ... to chyba nazywaja asertywnoscia. Tak tylko przykro mi sie zrobilo, ze zachwycamy sie obcymi potrawami, cudzoziem/cami/kami a nie doceniami naszych rodowitych potraw i prowadzących
![]() witam wszystki Panie i proponuje rozmowe o Polsce od Kuchni nie tylko w TVN STYLE. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Może załóż nowy o Polsce od Kuchni - na pewno wiele dziewczyn coś powie na ten temat |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Przyczajenie
|
juz sie robi!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Raczkowanie
|
NIGELLA
![]() Słuchajcie dziewczyneczki powiedzcie mi jedną rzecz... w jaki dzień i o której jest premiera Nigella gryzie? w pią tki są już nowe odcinki czy jeszcze stare?? ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#136 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Raczkowanie
|
dziękuje ślicznie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Przyczajenie
|
Bardzo proszę o przepis na sernik Nigelli. Był on przedstawiany ok. tydzień temu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() strasznie szkoda, że nie ma stronki z jej przepisami po polsku ![]()
jestem jaka jestem i taką mnie trzeba kochać ![]() Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą. Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie: może zostać waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem Théophile Gauthie |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#140 |
BAN stały
|
Wprawdzie jej program oglądam od niedawna ale mogę powiedzieć, że bardzo mi się podoba to, że wyszukuje ona potrawy, które nie zajmują dużo czasu i nie trzeba się zbytnio napracować
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Zakorzenienie
|
A ja własnie zajadam sie ciastem mandarynkowym, a mój mąż śpieszy się , żeby cos dla niego jeszcze zostało
![]() Jest banalnie proste, szybkie i pyszne, choć musiałam zmniejszyć ilość cukru w przepisie, bo było za słodkie ![]() Moja siostra zna ten przepis od lat (wczoraj to stwierdziła) zna tez drugi, w którym zamiast mandarynek, czy pomarańczy daje się czekolade lub kakao, podobno jest jeszcze lepsze |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Raczkowanie
|
czy ktoras z was ma moze dokladny przepis na pierog z miesem z ostatniego programu,wiem ze maka,margaryna.....ale nie mam dokladnych proporcji
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Przyczajenie
|
ej..jakiś zastój się zrobił na tym forum...a ja poluję i czekam na te wasze przepisy..
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 |
Zakorzenienie
|
![]()
hej ja tez ogladam Nigelle
![]() ![]() a mozarelle in carozza zrobie sobie w weekendzik na sniadanko bo dzisiaj nie mam nic jeynie jajko i maka ;-) heheh |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Zakorzenienie
|
ooo znalazłam przepis na sernik. teraz troszke sie pogłówkuje i przetłumaczę
![]() sładniki: 150 g herbatników 75 g miękkiego masła 600g serka białego kremowego 150g curku pudru 3 duże jajka 3 duże żółtka 1,5 łyżki ekstraktu waniliowego 1,5 łyżki soku z cytryny pokruszyć herbatniki i zmiksować z masłem na jednolitą masę, włożyć do wysmarowanej tortownicy o średnicy 20cm i wyłożonej pergaminem lub papierem do pieczenia (jak kto woli). włożyć do lodówki na chwilę (chyba :/ nie rozumiem co ona tam napisała) później piec w piekarniku w 180st (nie ma napisane ile ale pewnie niewiele tylkożeby masło połączyło się z herbatnikami ![]() Ubić ser na gładką masę, dodać cukier puder i dalej ubijać. Ubić jaka z żółtkami, dodać ekstrakt z wanilii i sok z cutryny, wymieszać wszystko razem z serem. ser włożyć do formy z ciastem wcześniej wyjętej z pieca i ostudzonej. zrobić kąpiel wodną przez 50 minut. następnie na ciasto wyłożyć 145ml kwaśnej śmietany zmieszanej z 1 łyżka cukru pudru oraz pół łyżeczki ekstraktu z wanilii. "kąpać" jeszcze przez 10 min. Ciasto jest gotowe kiedy będzie odchodzić od formy. po ostudzeniu włożyc do lodówki najelpeiej 20 mi n przed podaniem,. mam nadzieje że o niczym nie zapomniałam tłumacząc tekst i mam nadzieje ze dobrze go przetłumaczyłam ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
Zakorzenienie
|
a zapomniałam dodać ciasto jest klejące więc trzeba kroić go nożem wcześniej zamoczonym w gorącej wodzie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Raczkowanie
|
wielkie dzieki za przepis
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 |
Przyczajenie
|
Bardzo, bardzo Ci dziękuję !!! Jak tylko upiekę to ciasto to zaraz podzielę się wrażeniami. Pozdrowienia z zaśnieżonych Beskidów !!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Przyczajenie
|
![]() ![]() Nie zdążyłam zapisać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
Przyczajenie
|
Cukier trzcinowy - MUSCOVADO
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:28.