Pielęgnacja i problemy skórne okolic oczu- WĄTEK GŁÓWNY - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-10-09, 14:49   #121
Katie Dziub
Raczkowanie

Dot.: Czteromiesięczny problem pod okiem

Okulista chyba tutaj nic nie zaradzi. Zapisałam się juz do dermatologa, po póltorej godziny wydzwaniania do wszystkich prywatnych dermatologów w Szczecinie, znalazłam jedna Pania co jej sie miejsce zwolnilo jedno, tak ogolnie to kolejki i brak zapisow do nowego roku;]
Ale akurat mam oko w stadium umiarkowanego uśpienia... Troche sie podgoiło samo i czeka aby wznowic sie ze wzdwojoną siłą. Mam nadzieje że trafie na dermatolog z prawdziwego zdarzenia- i zainteresuje sie problemem a nie spojrzy na skore i powie ze nie widzi zadnego problemu procz malutkiego przesuszenia

Jak sie czegos dowiem- opisze co i jak tam, moze ktos tu kiedys zajrzy z podobnym problemem i juz bedzie łatwiej

I...
Nie ważne czy stoisz daleko czy blisko,
jeśli jesteś człowiekiem,to zrozumiesz to wszystko.
Katie Dziub jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-09, 15:59   #122
adri_
BAN stały

tez udalabym sie do dermatologa, z takim czyms nie ma zartow, zwlaszcza ze masz to juz tak dlugo. podzwon do innych gabinetow prywatnych, nie chce mi sie wierzyc ze zaden dermatolog nie przyjmuje w godzinach porannych. nawet jezeli sama to zaleczysz to moze ci zostac jakas blizna...
adri_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-09, 20:41   #123
Katie Dziub
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez adri_ Pokaż wiadomość
tez udalabym sie do dermatologa, z takim czyms nie ma zartow, zwlaszcza ze masz to juz tak dlugo. podzwon do innych gabinetow prywatnych, nie chce mi sie wierzyc ze zaden dermatolog nie przyjmuje w godzinach porannych. nawet jezeli sama to zaleczysz to moze ci zostac jakas blizna...
tak jak napisałam wyżej, idę jutro o 10 do dermatologa, dam znać czego sie dowiedziałam

I...
Stary 2014-10-10, 16:13   #124
Katie Dziub
Raczkowanie

Jestem po wizycie. Będę życ ! Nie ma potrzeby robienia posiewów i innych testów. Nie jest to też grzybica. Może to byc pochodzenie gronkowca, acz nie straszne. Liszaj tudzież też to może byc. Dostałam recepte na Fucidin( moge nim rowniez smarowac pryszcze i wrastajace wlosy po goleniu wiec jestem happy) , Cutivate, i Dermosan( krem poltlusty w witamina A i E) , dermosan oczywiscie bez recepty. Dermosan rowniez przyda mi sie po kwasach <3 Tak wiec jestem zadowolona, mam dzieje ze pomoze
Dzieki za wszystkie odpowiedzi w tym wątku

I...
Stary 2014-10-14, 14:16   #125
Polarna1
Przyczajenie

Dot.: ...wypadające rzęsy....

Odstaw tusze i przestań ciągle zamartwiać się rzęsami. Możesz je delikatnie wspomagac jakimis olejkami np. arganowym (na noc) lub dobrą odżywką (na forach ludzie polecaja sobie sprawdzone;-)) Zobaczysz że jak przestaniesz się skupiać ciągle na rzęsach one same poradza sobie z problemem.
Co Ci szkodzi spróbować.
Moje problemy skończyły się jak natrafiłam na odpowiednia dla moich rzęs odzywkę;-)
Polarna1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-10, 20:52   #126
darkie
Przyczajenie

RATUNKUU! oko - jęczmień?

Dziewczyny, jestem przerażona Jeszcze 2 godziny temu wszystko było ok, potem trochę tarłam lewe oko w kąciku wewnętrznym, bo mnie swędziało (niedawno miałam alergie, ale już ją opanowałam) i nagle w ciągu może pół godziny kącik oka mi niesamowicie spuchł i praktycznie nie mam połowy oka! Wyglądam drastycznie tragicznie, a jutro mam ważne spotkanie. Posmarowałam maścią, którą przepisał mi dermatolog na ostatnią alergię, ale nie wiem czy pomoże... Czy to moze być jęczmień? W wewnętrznym kąciku oka? Miała któraś z Was takie coś?
darkie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-11, 14:30   #127
Szyszkinia
Raczkowanie

Dot.: RATUNKUU! oko - jęczmień?

Nigdy nie miałam czegos takiego ale jeżeli dojutra ci nie zejdzie to radzę przejść się do lekarza. Bo z tego co zrozumiałam nie wygląda to tak samo jak ostatnio. Zastanów się też co mogło to wywołać, niekoniecznie musiało być to coś bezpośrednio nakładane na powieke.
Szyszkinia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-12-13, 14:50   #128
asia10933
Rozeznanie

Mi 4 dni temu pojawił się jęczmień ale wyglądał inaczej, jest niewielki, bolący. Na początku było to zaczerwienione teraz jest to mała kulka. Jeżeli to jęczmień to nie wyciska ale wydaje mi się, że to coś większego.
Pani w aptece dała mi maść Tribiotic, kosztuje 2zł mała saszetka ale bardzo wydajna. Lepszy byłby Oxycord ale jest na receptę.

http://jzabawa11.blogspot.com/
asia10933 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-07, 21:57   #129
Deszczowa chmurka
Przyczajenie

Dot.: Pielęgnacja i problemy skórne okolic oczu- WĄTEK GŁÓWNY

Hej dziewczyny
Nie wiem czy to jest właściwy wątek, ale z tego co mi się wydaje to tak.
Chciałam Was poprosic o pomoc. Otóż od ponad dwóch miesięcy wypadają mi rzęsy w ilości większej niż przeciętna (dzisiaj np. straciłam ok. 6 rzęs, za jednym razem). Zauważyłam to gdzieś tak w grudniu. Od tego czasu wogóle przestałam się malowac (nigdy nie malowałam się na codzień, ale czasem mi się zdarzało) i nosic szkła kontaktowe, ale mimo zmiany tych dwóch rzeczy stan moich rzęs się nie poprawił. Biorę leki psychotropowe(depakine chrono i abilify), ale wcześniej też je brałam i nic mi się nie działo. Nic także nie wskazuje na to, żeby to była jakaś choroba oczu(nie widzę na oczach, ani na powiekach żadnych zmian), czy inna, bo robiłam sobie ostatnio badania krwi i wyszły w normie, tsh też. Jakiś czas temu się odchudzałam,ale nie była to dieta głodowa (1400 kcal). Przestałam i zaczęłam jeśc więcej. Nie wiem może to ta gwałtowna zmiana diety? Albo zmiany pogodowe tak wpłynęły? A może hormony? (niedawno spóźnił mi się okres, a w zasadzie zawsze jest planowo) Kurczę, Domyślacie się może jaka może byc tego przyczyna? Będę wdzięczna za odpowiedzi

Edytowane przez Deszczowa chmurka
Czas edycji: 2015-03-07 o 22:01
Deszczowa chmurka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-02, 14:54   #130
rafen
Przyczajenie

Wory pod oczami

Mam 20 lat a problem w sumie od bardzo długiego czasu, ale nigdy nie były tak widoczne jak teraz. Znalazłem jakieś zdjęcie w google, które w 100% ukazuje mój problem http://static1.sfd.pl/1/images2009/20090110013750.GIF
Dokładnie w miejscach tych kresek przechodzi linia, jakby delikatny dołek czym coś w tym stylu a powieka nad wygląda na spuchnięta. Po opalaniu efekt opuchnięcia sie powiększa momentalnie można powiedzieć a że lato już za oknem nie jestem w stanie przez cały czas unikać słońca. Kładąc się spać i leżąc na boku z jednego oka zaczynają mi po prostu wyciekać łzy. To samo mam rano jak wstaje. Jak się wyśpie opuchlizna wygląda na mniejsza i mniej widoczna a jeżeli wstaje kompletnie zmęczony wygląda to naprawdę okropnie chociaż jest widoczna właściwie przez cały czas bez względu na wszystko. Nie raz już znajomi mi docinali z tego powodu, że nie odchodzę od komputera a ja cały wolny czas staram się spędzać na dworze, ćwiczę na siłowni itd. Ogólnie od paru tygodni czuję, że oczy są cały czas zmęczone i mimo, że rano wstając czuje się jakoś wypoczęty to po nich tego nie widać i nie wiem jak sobie z tym poradzić. Od paru dni zakrapiam jakieś krople do oczu i wydaje się że opuchlizna delikatnie schodzi ale w piątek ide na impreze i nie wiem czy pozbędę się tego w widocznym stopniu. Ma ktoś jakiś pomysł jak to zniwelować? Stosowałem kiedyś okłady z herbaty, ogórki jakieś żele z flosleku ale nic to nie dawało i pomyślałem sobie, że tak musi zostać ale nigdy nie rzucało się to tak w oczy jak teraz
rafen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-17, 20:26   #131
Diffa
Przyczajenie

Dot.: Wory pod oczami

szczerze powiem, że nie wiem czy da się w jakimś znacznym stopniu poprawić taki stan. a byłeś z tym u lekarza? może to jakaś alergia która teraz Ci się nasila? mi kiedyś pomagały okłady z rumianku, ale ostatnio dostałam próbki balsamu vichy, który regeneruje skórę i działa na opuchliznę skóry wokół oczu.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-06-18, 10:15   #132
lamboo
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Diffa Pokaż wiadomość
szczerze powiem, że nie wiem czy da się w jakimś znacznym stopniu poprawić taki stan. a byłeś z tym u lekarza? może to jakaś alergia która teraz Ci się nasila? mi kiedyś pomagały okłady z rumianku, ale ostatnio dostałam próbki balsamu vichy, który regeneruje skórę i działa na opuchliznę skóry wokół oczu.
Który Vichy jest taki cudowny? Niestety miewam problem ze skórą pod oczemi.
lamboo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-30, 09:51   #133
rafen
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Diffa Pokaż wiadomość
Miałem kiedyś pobieraną krew do badania, ale nic nie znaleźli i właściwie nie pamiętam co było dalej. Problem mam z tym od dzieciaka i wydaje mi się, że im robię się starszy tym bardziej te wory stają się widoczne. Szczególnie robią się napuchnięte jak przebywam na słońcu nad wodą a po wejściu do wody wydaje się, że robią się nieco mniej widoczne. Żadne domowe sposoby typu, ogórki, herbata, czy inne okłady pod oczy nie działają a po nie wyspaniu problem robi się podwójnie widoczny. Właściwie nie mogę nawet w dzień czasami zrobić sobie drzemki, bo wiem, że wstanę z zapuchniętymi powiekami. Efekt po prostu utrzymuje się przez cały czas. Ogólnie z alergią mam problemy i łykam cały czas proszki i z tego co pamiętam faktycznie bodajże w gimnazjum miałem zapalenie spojówek co wiązało się z ciągłym łzawieniem oczu. Przez jakiś okres czasu wtedy zakrapiałem jakieś krople. Teraz łzawienie występuje głównie np. przy ostrym wietrze bądź nawet po włączeniu nawiewów w samochodzie lub otwarciu okna, ale nie mam pewności, czy ten ciągły obrzęk to faktycznie z tego powodu. Chociaż wszystko na to wskazuje
rafen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-03, 16:13   #134
reapers
Przyczajenie

2 dni temu obudziłam się ze spuchniętym lewym okiem w wewnętrznym kąciku. Dzień wcześniej przy zmywaniu makijażu i dotykaniu oka w tym miejscu coś mnie bolało. Na początku myślałam, że będę mieć jakieś zapalenie spojówek, potem jak podwinęłam lekko powiekę to na górnej linii wodnej zauważyłam malutką krostkę. Wszyscy mi mówili, że to jęczmień. Zaparzyłam sobie rumianek i co parę razy dziennie przemywałam oko lub robiłam okłady. I nic. Wczoraj krostka zrobiła się czerwona i jakby większa, w dodatku zaczęła swędzieć i przeszkadzać. Dzisiaj już powoli znika, wydaje mi się że wydobyła się z niej ropna wydzielina.
Chyba pozostaje czekać aż opuchlizna zejdzie. Dobrze, że nie jest drastycznie widoczna.
Mimo tego że rumianek nie usunął mi jęczmienia, to jednak go polecam, bo łagodzi swędzenie i ból.
reapers jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-23, 09:52   #135
coolasana
Zadomowienie

Problem ze skórą powiek

Witam. Od około 4-5 dni mam problemy ze skórą powiek. Najpierw była ona bardzo sucha, szorstka. Powieki zaczęły się marszczyć. Aktualnie są cały czas spuchnięte i bardzo pomarszczone. Wyraźnie zaczerwienione i swędzące. Najbardziej w załamaniu powieki i nad brwiami i w wewnętrznym kąciku (trochę na nosie). Widać jakieś małe zrogowacenia. Czasami oczy pieką, trochę łzawią i wyglądają na bardzo zmęczone. Codziennie spędzam jakieś 10 godzin przy komputerze (praca). Jakiś tydzień temu kupiłam także nowy tusz do rzęs oraz nowy tonik do demakijażu. Czy może to być jakaś alergia? Jak są zmniejszyć? Problem występuje na obydwu powiekach. Próbowałam już smarować powieki kremem nivea, maścią z witaminą A, przykładałam torebki z herbaty z rumianku i szałwii, i smarowałam emulsją Silondą, a także wypiłam wapno. Co jeszcze mogę zrobić? Czy powinnam iść do okulisty czy dermatologa? Nie wiem czy mam na coś alergię, ponieważ nigdy nie byłam na to badana. Czy powinnam zrezygnować z makijażu oczu? Poniżej przedstawiam jak to wygląda. Tak sobie myślę, że przez ostatnie 2 miesiące brałam 3 antybiotyki. Niestety nie brałam probiotyków. Na twarzy również mam malutkie plamki czerwone i szorstkie. Najgorsze jest to swędzenie. Męczy mnie to Nie wyobrażam sobie wyjść bez makijażu do pracy, co robić?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_20151122_135300.jpg (75,3 KB, 15 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_20151122_135311.jpg (118,2 KB, 9 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_20151122_135321.jpg (106,9 KB, 6 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_20151123_103206.jpg (131,3 KB, 5 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_20151123_103215.jpg (205,4 KB, 5 załadowań)

coolasana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-11-24, 12:42   #136
Akowal
Przyczajenie

Dot.: Problem ze skórą powiek

Udaj się do dermatologa, prawdopodobnie antybiotyki, które brałaś wywołały jakąś nieporządaną reakcję. Najlepiej weź ze sobą ulotki leków jakie zażywałaś i skonsultuj to, pewnie z któregoś z leków nie powinnaś brać.
Akowal jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-29, 08:03   #137
Waterfall92
Rozeznanie

Ja miałam podobny problem i było to ŁZS.
Sprobuj klotrimazolu i zapisz się do dermatologa.
Derma pewnie przepisze Ci jakis steryd (oby nie) lub protopic.
I na razie nie natłuszczaj tego, bo to nic nie da, a wręcz pogorszy sprawę.

Edytowane przez Waterfall92
Czas edycji: 2015-11-29 o 08:04
Waterfall92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-29, 09:36   #138
Antymionka
Moderator

Cytat:
Napisane przez coolasana Pokaż wiadomość
Witam. Od około 4-5 dni mam problemy ze skórą powiek. Najpierw była ona bardzo sucha, szorstka. Powieki zaczęły się marszczyć. Aktualnie są cały czas spuchnięte i bardzo pomarszczone. Wyraźnie zaczerwienione i swędzące. Najbardziej w załamaniu powieki i nad brwiami i w wewnętrznym kąciku (trochę na nosie). Widać jakieś małe zrogowacenia. Czasami oczy pieką, trochę łzawią i wyglądają na bardzo zmęczone. Codziennie spędzam jakieś 10 godzin przy komputerze (praca). Jakiś tydzień temu kupiłam także nowy tusz do rzęs oraz nowy tonik do demakijażu. Czy może to być jakaś alergia? Jak są zmniejszyć? Problem występuje na obydwu powiekach. Próbowałam już smarować powieki kremem nivea, maścią z witaminą A, przykładałam torebki z herbaty z rumianku i szałwii, i smarowałam emulsją Silondą, a także wypiłam wapno. Co jeszcze mogę zrobić? Czy powinnam iść do okulisty czy dermatologa? Nie wiem czy mam na coś alergię, ponieważ nigdy nie byłam na to badana. Czy powinnam zrezygnować z makijażu oczu? Poniżej przedstawiam jak to wygląda. Tak sobie myślę, że przez ostatnie 2 miesiące brałam 3 antybiotyki. Niestety nie brałam probiotyków. Na twarzy również mam malutkie plamki czerwone i szorstkie. Najgorsze jest to swędzenie. Męczy mnie to Nie wyobrażam sobie wyjść bez makijażu do pracy, co robić?
Na czas czekana na wizytę do dermatologa zaprzestałabym makijażu. U mnie np. nie było zaczerwienienia, ale podrażnienie okolic oczu, wszystko co nałożyłam szczypało, ale pomógł alantan dermoline. Jeśli masz możliwość, idz prywatnie do dermatologa, jeśli nie to do lekarza pierwszego kontaktu, on pewnie coś przepisze, a jeśli nie pomoże da skierowanie do dermatologa, bo od zeszłego roku trzeba je mieć. I wtedy najlepiej poszukać po opiniach jakiegoś dobrego.
Antymionka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości