![]() |
#121 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jestem w zwiazku z obcokrajowcem-V czesc pogaduszek Mieszadelek.
U mnie nic na tłusty czwartek, nie chce mi się robić, mama zrobi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Zakorzenienie
|
u mnie tez nic.
nie chce mi sie robic...w sklepach nie ma takich prawdziwych paczkow jak w Polszy. eeee. *upa.
![]() |
#123 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Sent from my SK17i using Tapatalk 2 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Jak ja dzisiaj marze o paczku z konfitura z rozy i skorka pomaranczowa! ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Konto usunięte
|
u mnie sa dobre polskie pączki i pojde sobie kupic
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Rozeznanie
|
Tutaj też takich typowych nie mogłam znaleźć.
A tak sobie myślę ze przedłużzę sobie Tlusty Czwartek i pójdę dzisiaj na cronuty - czyli paczki z ciasta francuskiego, które sa smazone i nadziewane. Pychota!!! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#128 |
Raczkowanie
|
U mnie czwartek nie był tłusty :P Wysłałam Tż po pracy do Polskiego sklepu, bo mówili, że będą mieli dużo pączków i zapasy itd, ale nie mieli... Powiedzieli, że "jutro" :P a jak wiadomo, jutro to nie to samo co tłusty czwartek, więc nie było pączków... Ale zobaczcie co znalazłam...
Od razu lepszy humor! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Zakorzenienie
|
U mnie tez nie bylo. Jakoś nie widze Tu prawdziwej cukierni z paczkami a na latanie do Pl sklepu czasu nie mialam
Sent from my iPhone using Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Zadomowienie
|
regazza, fajnie wyglądają
![]() ![]() ![]() Ja się wczoraj objadłam... 6 pączków dużych, 2 małe + faworki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Raczkowanie
|
Ja tylko 2 małe
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 |
Zakorzenienie
|
A u mnie mama narobiła z 50 paczków
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Rozeznanie
|
Tak jeszcze w temacie paczkowym
![]() Moj bardzo lubi polskie wierszyki-rymowanki dla dzieci. Bardzo latwo mu wpadaja do glowy, a pozniej chodzi i je powtarza przy roznych okazjach ![]() ![]() Ps. Jak bylismy w czasie urlopu w Pl ostatnio, bylo mokro i zobaczyl ogromnego slimaka winniczka, wyrecytowal pieknie "Slimak, slimak, pokaz rogi..." ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Zakorzenienie
|
siema Mieszadelka....
chcialam tylko napisac, ze nienawidze Szwajcarii z calego swojego serca, za te ich rasistowskie zagrania, za te ich ograniczone umysly....za wszystko... ![]() dostalam kolejne radosne pismo z urzedu, mowiace ze nie jestem finansowo niezalezna. myslalam, ze umre. kazali mi w ciagu kilku dni albo znalezc dodatkowe zrodlo dochodu albo opuscic kraj. mam juz serdecznie dosc tej wiecznej walki o przetrwanie tutaj ... oczywiscie nie zaluje, ze tu jestem i ze robie to dla Tz, ale czasem po prostu mam dosc i mam ochote siedziec i ryczec.
![]() |
#135 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Macie jakies mozliwosci obejscia tego? Np. przelewami Twojego Tz na Twoje konto? Niby jako Twoj przychod? W Finlandii swego czasu to zalatwialo sprawe. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
niestety, szwajcarzy sa glupi i dziwni, ale umieja dbac o swoje interesy. Oni mnie poprosili dowod na dodatkowe zrodlo dochodu... a przelew..niestety takowym nie bedzie. haha chyba, ze Tz placilby mi za uslugi erotyczne, tutaj to legalne, wiec moze powinnam sie nad tym zastanowic...? a powaznie zostaje mi albo slub ( blee) albo jest jeszcze opcja, ze udowodnimy, ze Tz jest w stanie nas utrzymac oboje i dlatego wlasnie am prace taka jaka mam bo nie musze wiecej zarabiac. Dzieki Bogu on ma dobra prace i spokojnie jego dochody wystarcza, ale....to takie ...smutne i upokazajace wrecz, kiedy bede musiala udowadniac, ze jestem na utrzymaniu Tz( a ciagle walcze o to, aby placic czynsz i wszystko co musze, zeby byc samodzielna i udaje mi sie to. pracuje, place za wszystko....i nagle dostaje pismo, ze nie jestem samodzielna i niezalezna. ![]()
![]() |
![]() |
#138 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Konto usunięte
|
przykro mi roux :/
jesli slubu nie chcesz to moze cos Tż wymysli. Masz prace opiekujesz sie dzieciakami i wystarczy Ci by sie sama utrzymac a to dla nich za malo? :/ Edytowane przez 2018070520180950 Czas edycji: 2014-03-01 o 19:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 |
Zakorzenienie
|
oni tak robia, takie jest prawo. tak sie wlasnie pozbywaja niechcianych obcokrajowcow... jeszcze mi napisali w tym liscie paskudnie, ze jesli mysle, ze majac taka prace i zarabiajac tak malo dostane pomoc socjalna to sie myle. pfff nawet mi to do glowy nie przyszlo...
![]() |
#141 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wiem jak się czujesz bo dla mnie niezależność to podstawa a takie poleganiena kimś bardzo podkopuje samoocenę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Zakorzenienie
|
nie no, Tz nic nie wymyslil on nie zna sie tu na niczym, za niego firma wszystko zalatwia, wszystko doslownie wiec on nie wie jak wyglada prawdziwe zycie w Szwajcarii kiedy trzeba tylko na sobie polegac. On nie zna podstawowych zasad zycia tutaj..nawet do lekarza musialam ja go umawiac i szukac mu i uswiadamiac, ze nie placi sie w gabinecie za wizyte, ale dostaje rachunek do domu....on zyje tu jak w bajce, dlatego mu sie wydaje ze to najlepsze miejsce na ziemi i nigdzie sie stad nie chce ruszyc.
No niestety, mam prace, mam kontrakt na czas nieokreslony, zarabiam wystarczajaco aby oplacic ubezpieczenie, czynsz itd. ale dla nich to nadal za malo... Jeszcze mu nie powiedzialam ani o liscie ani o jedynym slusznym rozwiazaniu...bo kurde glupio mi:/
![]() |
#143 |
Zakorzenienie
|
roux powodzenia
szkoda slow sama sie zastanawiam jak ze mna bedzie we Fr ale moze tam chociaz nie jest tak tragicznie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 |
Zakorzenienie
|
masakra, nie wiedziałam, że są aż tak ograniczeni :/
mam nadzieję, że jakoś się to uda rozwiązać! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Zadomowienie
|
Uffffff znalazlam Was
Tz jest Palestynczykiem z Iraku, od dwoch lat ma norweskie obywatelstwo, latem bedzie 3 lata jak jestesmy razem Jeszcze nie nadrobilam zaleglosci do konca,ale sprobuje to za chwilke zrobic. Ja w tlusty czwartek zjadlam u siorki chrusty Tu przekroja jakas bulke przeloza bita smietana i dzemem i git. A nie maja tlustego czwartku,tylko niedziele..... Roux mam podobna sytuacje,nie chca mi przedluzyc pozwolenia ,chociaz innym daja bezterminowe od reki,a ja ze mam na starszych zasadach i bylam ponad rok bez pracy,to mam problemy. Przesluchanie typu co tu robilam,za co zylam. Nie jest wazne ,ze mam oszczednosci,majac pozwolenie,a nie pracujac jest sie nielegalnie........ Doczytalam,wiec i swoja historie z prade opisze W kontrakcie mamy napisane ,ze mamy swoj licznik,wiec i spodziewalam sie osobnych faktur. Jakie bylo zdziwienie kiedy po 3 miesiacach wlasciciel przyniosl jakas tabelke i przedziwne wyliczenia. I tak w skrocie do naszego rachunku dolicza nam jeszcze 25 procent z sumy ich rachunku i naszego. Wiec gdy jest 6 tys za prad w tym nasz na 1 tys to my placimy 2,5 a oni 3,5 gdzie u nich swiatla wszystkie wlaczone dzien i w nocy,podloga w lazience parzy, i ogolnie cieplo w domu,a u nas kable w lazience grzeja identycznie przy 30 jak i 40 stopniach. Wlaczony jest grzejnik w kuchni i na zmiane raz w saloniku a raz w sypialni, i goraco oczywiscie nie jest. Bo my nie lubimy sie przegrzewac,ale widze ze z tego wszystkiego na jedna sciane,na ktora wieje,pada itp wdaje sie wilgoc. Nasza pralka pobierala wiecej pradu i robila zwiarcia wiec elektryk pozakladal nowe bezpieczniki. No i tak kiedys robilam sledztwo , i sie okazalo ze kontakt ktory znajduje sie pod naszym tarasem na dworze,nalezy pod nasza pralnie, zrobilam zwarcie pralka w kontakcie i jednoczesnie pradu nie bylo w tymze gniazdu. Dziadki maja tez kable pod garazem,zeby snieg im topnial,za co my tez placimy. A w dodatku w srode dosstarczono im nowiusienkie autko na prad i gdzie je laduja????? Pod naszym tarasem, wiec juz widze rachunki od marca...... Nie zaplace,niech nam podniosa czynsz o jaks stala oplate,ale za prad nie bede placic juz osobno. Moga zawolac znowu elektryka zeby te gniazdko na zewnatrz podciagnac pod swoj licznik,ale co z tego skoro placimy i tak jakas czesc z glownego rachunku.
![]() To co u innych nazywamy grzechem, w naszym wykonaniu jest jedynie doswiadczeniem zyciowym. ღ ღ ღ ღ ღ ღ ღ ღ ღ ღ ღ ღ ღ ღ ღ ღ ღ ღღ ღ ღ ღღ ღ ღ Edytowane przez Bling Czas edycji: 2014-03-02 o 00:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
Zakorzenienie
|
Bling to my np rachunki na rownoale stara jak tylko wlacze ogrzewanie bo zimno jak w psiarni to zaraz je wylacza. U nich tv caly dzien , zajmuja 2 pokoje , kuchnia lazienka wspolna wiadomo + jeszcze ktos wynajmuje jeden pokoj. Lodowke tez maja osobna , jej maz non stop jakies akumulatory laduje pily uzywa itd ale kurde jak zimno w domu ro nie problem. Juz sie doczekac ńie moge kiedy pojde z tego domu/ kraju. A ona niech skonczy z zapaleniem pluc.. Teraz od kilku dni znowu zmnie gardlo boli i zakatarzona jestem ale co tam. Mury ( lol karton gipsy chyba) wyziebione to sie nie dziwie.
Wyslane z mobilnej aplikacji wizaz forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Wtajemniczenie
|
Bling - a nie mozecie z nimi porozmawiac na ten temat na spokojnie?
Irenkaa - juz niedlugo! Cwiczysz francuski? Ja juz 7 dzien z rzedu w biegu, 5 dni pracy, weekend w szkole i kolejne 5 w pracy. Choc mam ochote nie isc bo jest taki shit ostatnio ze mi sie wszystkiego odechciewa i mam wiecznego wqwa w robocie. O tym ze tam siedze po 10 godzin czasami to nie wspomne. Sent from my SK17i using Tapatalk 2 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 |
Zakorzenienie
|
A ja miałam przez dwa dni rozrykwę pt " zbierany kamienia z pola" normalnie kaminiołom można by założyć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Rozeznanie
|
U mnie skończyło się lato
![]() ![]() ![]() ![]() Poza tym obejrzelismy swietny dom na wynajem i mam nadzieję ze jutro zadzwonią do nas z dobrymi wiesciami. Trzymajcie kciuki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Trzymam kciuki zeby oddzwonili z dobrymi wiesciami. Moj wykladowca jest taaaaaaki fajny, taki akademicki z pieknym wyraznym akcentem, bardzo ladnym glosem i wie o czym mowi. A corporate reporting to najciezszy egzamin ze wszystkich a ja nie moge sie skupic na tym co mowi bo zastanawiam sie co ma pod koszula. W ogole weekend a on pod krawatem, ale widac ze cwiczy bo odbijaja mu sie wyraznie zarysowane miescie klatki piersiowej. Sent from my SK17i using Tapatalk 2 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:35.