Strach przed pobieraniem krwi. - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-01-18, 16:24   #121
Chatul
ma zielone pojęcie

Dot.: Fobia przed pobieraniem krwi, żył

Smellsliketeenspirit, współczuję

Może popytasz swoich znajomych o to, czy mają podobne problemy z pobieraniem krwi i poleciliby Ci jakąś dobrą przychodnię, gdzie krew pobierają osoby dobrze nastawione do pacjenta?
Stary 2014-01-18, 16:50   #122
_gatinha_
Zadomowienie

O rany, też Ci straaasznie współczuję, bo sama za małolata miałam takie same problemy...tylko, że u mnie z wiekiem przeszło na szczęście.

Nie mogę znieść tego specyficznego zapachu w gabinecie, w którym pobiera się krew...Nawet teraz, gdy już na sam widok krwi i strzykawki nie robi mi się słabo.

A może spróbowałabyś pobrania krwi z dłoni? No wiesz z tej żyły na wierzchu dłoni- ja zawsze proszę o pobranie z tego miejsca i jest to dla mnie o wiele mniej nieprzyjemne niż pobranie ze zgięcia łokcia.

Wystarczy tylko wsadzić rękę na chwilę pod kran z ciepłą wodą, żeby troszkę rozgrzać dłoń i żeby żyła bardziej 'wyszła' na wierzch.

Mam naprawdę wielką nadzieję, że znajdziesz sobie jakiegoś dobrego psychologa i Ci pomoże z Twoją fobią! Trzymam za Ciebie kciuki
Stary 2014-01-18, 17:16   #123
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez jesienny_lisc Pokaż wiadomość
Myślicie, że będzie siara jak pójdę do lab, gdzie mam skierowanie i zapytam, czy pobierają z palca? Albo, czy pobiorą mi na leżąco?
Nie będzie.
Ja zawsze jak już muszę oddać krew do badania już na wejściu mówię, że dzień dobry, ja proszę o pobieranie na leżąco bo będę mdleć
Raz mi pielęgniarka powiedziała, że może nie będzie tak źle i żebym usiadła najpierw, ale oczywiście gdy tylko usiadłam zrobiłam się blado-zielona, spojrzała na mnie i zmieniła zdanie, kazała się położyć
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-18, 17:23   #124
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez lexie Pokaż wiadomość
Nie będzie.
Ja zawsze jak już muszę oddać krew do badania już na wejściu mówię, że dzień dobry, ja proszę o pobieranie na leżąco bo będę mdleć
Raz mi pielęgniarka powiedziała, że może nie będzie tak źle i żebym usiadła najpierw, ale oczywiście gdy tylko usiadłam zrobiłam się blado-zielona, spojrzała na mnie i zmieniła zdanie, kazała się położyć
Ja też od razu proszę o pobranie krwi na leżąco A jak raz pielęgniarka się na to nie zgodziła (wieki temu to było, na szczęście), to po prostu wyszłam. Szkoda zdrowia
Stary 2014-01-18, 18:14   #125
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Zgadzam sie z Chatul. Nie ma co sie zmuszac, a na pielegniarke, ktora odmawia pobierania na lezaco mozna skarge napisac.
Mnie wysmiali jak dostalam kroplowke i zrobilo mi sie slabo :/

wysłano z mojej Xperii SP

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-18, 18:37   #126
anjuta
Zakorzenienie

Cytat:
Nie będzie.

dodatkowo uprzedzam, ze się nie wyrywam, ale jęczę (trochę tak jak pies skomli) mam w tej chwili 5 lat i racjonalne argumenty do mnie nie trafiają. Babki zawsze o cos zagadają i jakoś to przeżyję, jakoś.
anjuta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-18, 19:11   #127
jesienny_lisc
Zakorzenienie

Cytat:
Nie będzie.
W takim razie pójdę się zapytać wcześniej i będę dobrze nastawiać, a w dzień badania, powiem, że chce na leżąco.

Cytat:
Napisane przez Mojwa Pokaż wiadomość
Zgadzam sie z Chatul. Nie ma co sie zmuszac, a na pielegniarke, ktora odmawia pobierania na lezaco mozna skarge napisac.
Mnie wysmiali jak dostalam kroplowke i zrobilo mi sie slabo :/

wysłano z mojej Xperii SP
Raz trafiłam na SOR, przy zakładaniu kroplówki, zaczęłam się hiperwentylować, zwyczajnie miałam atak paniki. Akurat trafiłam na babeczkę, która w żołnierskich słowach postawiłam nie do pionu. w sumie było lepiej, niż gdyby się cackała.

Innym razem, pielęgniarka się podśmiewała, że chce wejść z mamą, że przeżywam. Dopiero, jak po zakręciło mi się w głowie i odpłynęłam na chwilę, zaczęła przepraszać, bo ona nie wiedziała, że to aż tak, i proszę sobie poleżeć, proszę kubeczek wody...
jesienny_lisc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-01-18, 20:05   #128
slonecznikow_a
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Ja też nie lubię pobierania krwi. Mam żyły głęboko, w jednej ręce w ogóle ich nie widać. Przez wiele lat bardzo stresowałam się już podczas zakładania opaski, nie byłam w stanie zaciskać pięści, a potem mdlałam podczas wkłuwania igły (tylko przy pobieraniu krwi, przy zastrzykach ZERO problemów).
Rozwiązaniem okazało się pobieranie krwi na leżąco, z ręki, którą wybiorę i po zastosowaniu plastra z lidokainą, który znieczula miejscowo. Jak plastry z lidokainą zaczęły być na receptę, to z nich zrezygnowałam, ale nadal mam krew pobieraną, gdy leżę i z ręki, w której lepiej widać żyły. A po pobraniu krwi nie wstaję przynajmniej przez 5 minut.
Cytat:
Nie będzie.
Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Ja też od razu proszę o pobranie krwi na leżąco A jak raz pielęgniarka się na to nie zgodziła (wieki temu to było, na szczęście), to po prostu wyszłam. Szkoda zdrowia
Ja też
Odkąd pamiętam, zawsze były u mnie problemy z pobraniem krwi. Mój strach, płacz, ataki paniki, omdlenia, wymioty... Przez parę lat w ogóle nie byłam na badaniu krwi. Teraz pojawiły się problemy ze zdrowiem i musiałam przezwciężyć strach. Muszę zrobić dokładne badania, chcę w końcu poznać diagnozę, a to niestety wymaga badań krwi.
Moje doświadczenie jest takie, że na leżąco zupełnie inaczej odbieram pobieranie krwi. Może dlatego, że nie boję się omdlenia? Tzn. na siedząco boję się, że "odpłynę", zsunę się z krzesła, upadnę A tak po prostu sobie leżę, zamykam oczy i mam podejście: "róbcie co chcecie". Niesamowite, że po ostatnim pobieraniu krwi po chwili wstałam, ubrałam się i pojechałam samochodem do pracy
slonecznikow_a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-18, 20:34   #129
emmmwuuu
Raczkowanie

jezuuuuu, myślałam, że tylko ze mnie taka panikara. choruję na niedoczynność tarczycy, non stop wpadam w jakieś anemie itd, więc pobieranie krwi mi towarzyszy nieustannie. nie tyle się boję, co brzydzę chyba. szczepienia, znieczulenia, nic mi nie przeszkadza, spoko. ale igła w żyle ........ obrzydlistwo. do tego u mnie dochodzi jakiś idiotyczny strach, że jak pielęgniarka pobierze mi tej krwi za dużo, to będzie mi słabo, niedokrwienie itd hahaa masakra ;p wstyd mi jest przeokrutnie jak idę na morfologię
emmmwuuu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-18, 21:45   #130
201605161006
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez emmmwuuu Pokaż wiadomość
jezuuuuu, myślałam, że tylko ze mnie taka panikara. choruję na niedoczynność tarczycy, non stop wpadam w jakieś anemie itd, więc pobieranie krwi mi towarzyszy nieustannie. nie tyle się boję, co brzydzę chyba. szczepienia, znieczulenia, nic mi nie przeszkadza, spoko. ale igła w żyle ........ obrzydlistwo. do tego u mnie dochodzi jakiś idiotyczny strach, że jak pielęgniarka pobierze mi tej krwi za dużo, to będzie mi słabo, niedokrwienie itd hahaa masakra ;p wstyd mi jest przeokrutnie jak idę na morfologię
Pamiętam jak raz musiałam mieć szwy na ręce. Jaki to był ohydny widok, słabo mi się robiło, widok tych specjalnych nici przebijających skórę, bleeeee.
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-18, 22:11   #131
Shevya
Skrzat leśny

Cytat:
Napisane przez dacn Pokaż wiadomość
Pobieranie krwi JEST nieprzyjemne i boli i masz prawo się tego bać.

Niestety jedyny sposób to znalezienie osoby która umie pobierać krew dobrze a wbrew pozorom takich jest mało i z każdym pobraniem chodzić do niej.
Nie zgodzę się. Ja lubię pobieranie krwi i oddaję krew, chociaż słuchać i czytać o niej nie mogę, bo momentalnie coś mi się dzieje z żyłami w nogach i rękach, cierpną niemiłosiernie. Tak też przy czytaniu tego tematu miałam dość i oderwałam się w połowie, bo te opisy są dla mnie miliard razy gorsze niż pobieranie krwi/oddawanie jej.
Pobieranie z palca służy zbadaniu morfologii, ale już np. cholesterolu się z tego nie wyciągnie. Samo ukłucie trwa z ułamek sekundy, więc opcja całkiem dobra... Ale doczytałam, że pielęgniarka musiała autorce wyciskać krew, czyli to chyba odpada.
Skoro to jest tak ogromny stres, to najlepsza będzie wizyta u psychologa, albo jakiś bardzo przystojny pan pielęgniarz, przy którym nie będzie wypadało mdleć i wymiotować Trochę z uśmiechem, ale serio takie rzeczy pomagają!

˝ Słowa - więcej nic,
potrafimy pięknie gadać - nie umiemy żyć ˝

tumblr | last.fm
Shevya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-19, 06:45   #132
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez takasobie93 Pokaż wiadomość
Pamiętam jak raz musiałam mieć szwy na ręce. Jaki to był ohydny widok, słabo mi się robiło, widok tych specjalnych nici przebijających skórę, bleeeee.
Mnie dla odmiany szwy nie bolą i jak jest tylko skóra to wolę mieć bez znieczulenia bo to sensu nie ma, sama też sobie sowy zdejmuję problemu nie ma.
Jednak pobieranie kwi boli i z żyły i z palca.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-19, 11:03   #133
201605161006
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez dacn Pokaż wiadomość
Mnie dla odmiany szwy nie bolą i jak jest tylko skóra to wolę mieć bez znieczulenia bo to sensu nie ma, sama też sobie sowy zdejmuję problemu nie ma.
Jednak pobieranie kwi boli i z żyły i z palca.
Tu nie chodzi o ból, tylko tą fobię. Widok poprzebijanej na wylot skóry przyprawia mnie o to samo, co widok wbijania igły w żyłę.
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-19, 16:40   #134
anjuta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez takasobie93 Pokaż wiadomość
Tu nie chodzi o ból, tylko tą fobię. Widok poprzebijanej na wylot skóry przyprawia mnie o to samo, co widok wbijania igły w żyłę.
mnie nawet narzędzia przyprawiają o mdłości
anjuta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-05, 00:12   #135
crazybarbie
Przyczajenie

GG do crazybarbie

Hej!

Bardzo się cieszę, że znalazłam ten wątek, a osoby z fobią są już powyżej wieku szkolnego Sama mam 24 lata i ogromną fobię... Jako osoba z anemią i niedoborem b12 muszę robić badania kontrolne co kilka miesięcy, natomiast teraz biorę dodatkowo leki na trądzik i kontrolować muszę się co miesiąc..
Fobia jest dla mnie bardzo uciążliwa i czuję się niezrozumiana przez najbliższych. Traktują to tak, jakbym za bardzo przeżywała i nie starała się zapanować nas strachem.. A ja przecież bardzo się staram, nie chcę tak cierpieć do końca życia (nie chodzi oczywiście o ból, a o moją psychikę)..

Szczerze mówiąc nie spotkałam się jeszcze z nieprzyjemnym zachowaniem ze strony pielęgniarek.. Np. pielęgniarka w pobieralni dała mi kubek wody po pobieraniu i poprosiła moją mamę, aby przyszła z poczekalni - mimo, że dawno byłam pełnoletnia.. A pielęgniarka u alergologa zrobiła mi testy igiełką dla dzieci - chociaż miałam 23 lata :P
Jedyne złe przeżycia mam z lekarzami, którzy bardzo to bagatelizują, a wydaje się, że powinni być bardziej wykształceni Do dziś pamiętam jak mając 15 lat miałam mieć wykonany zabieg i powiedziałam lekarzowi, że nie chce żadnych zastrzyków.. Stwierdził, że oczywiście nie będzie i kazał pielęgniarce pobrać mi krew.. prawie zwymiotowałam z nerwów, powiedziałam, że przecież obiecał, a on na to, że "przecież to nie zastrzyk" i wydawało mu się, że był bardzo zabawny :/

Od kilku lat krew pobiera mi mama, co też nie jest najlepszym rozwiązaniem, bo ona bardzo się stresuje, że jakoś mnie zrani itp.. Chciałam tylko powiedzieć, że u mnie wygląda to tak, że bardzo przeżywam kilka dni przed, całą noc nie śpię, daję sobie pobrać krew, a po, gdy nerwy puszczają robi mi się niedobrze i słabo Wtedy mama daje mi wodę i kładę się z nogami do góry.. Ale ważne, że już po wszystkim

Jutro mam pobieranie krwi.. Trzymajcie za mnie kciuki!
crazybarbie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-17, 22:10   #136
chwast
Zakorzenienie

Dot.: strach przed pobraniem krwi

Dobra odświeżam bo tak mi wyskoczyło w wyszukiwarce. No więc całe życie panicznie bałam się tego pobierania - nigdy go nie miałam i nie miałam zamiaru mieć jak najdłużej.
I dziś robiłam badania do pracy, zadowolona słuch, wzrok itp.... i nagle pani "pokój 2 morfologia", ja wielkie oczy, może mi się przesłyszało no bo jak to tak z marszu?

Wyszłam na korytarz zaczęłam mówić tż, że nie pójdę... ale jakoś tam mnie namówił. Bałam się wtedy samego pobrania, pani pobierającej i ogólnie ośrodka bo nie jest to wymarzona placówka. :P
Weszłam i mówię mam do pani takie pytanie czy mogę (tu głos się załamał i zaczęłam ryczeć) mieć pobraną krew z palca?
Bałam się, że powie ile ty masz lat dziewczyno, ogarnij się, ale serio nie mogłam. Zaczęlam ryczeć i cała się trząść. TŻ wszedł ze mną.
Babka mowi - no mogę ci kochanie zrobić z palca, ale w palec wsadzę ci 2 cm igły i będę długo ściagać, a z żyły to 1, 2 ,3 i już. Obiecuję ci to. Pokaż żyłki zobaczymy jakie masz.
I ogólnie może trochę wstyd, ale traktowała mnie jak małe dziecko :P
Powiedziała, że tż ma mnie przytulić i cały czas obiecywała, że nie będzie boleć.

Oczywiście ja nogi trzęsące, ryk, ręka kilka razy uciekała z miejsca :P Ale mówię w myślach DOBRA DAWAJ

...

Szok.
To nie bolało nawet tak mocno jak szczepienie : O a pobrała tyle krwi do tej strzykawki!! i tak jak obiecywała trwało to 3 sekundy. Dosłownie.
Pobrała mi ją bardzo ładnie bo później ani siniaka, ani zdrętwienia. Byłam z siebie strasznie dumna i natychmiast zapisałam numer tej pani bo nawet później jak wychodziła z wynikami to każdego po nazwisku a do mnie po zdrobnieniu od imienia.
No i powiedziała, że mam świetną żyłę w tej ręcę (w drugiej nie widać i nie mogła) i, że weszło jak w masło. Tż też był w szoku bo widział to z góry.

Tak więc naprawdę gdyby nie to jaka ta pani była, że traktowała mnie jak uposledzoną - pewnie byłoby gorzej. Natychmiast zapisałam jej nazwisko i od dziś tylko do niej!

Może dla niektórych to debilne, ale dla mnie to był wielki wielki krok. Bo odkąd pamiętam myślałam po pobieraniu i o tym, że to kiedyś nastąpi. Myślałam o tym niemal obsesyjnie. I był to jeden z moich mniejszych koszmarów życiowych, do dziś.

Edytowane przez chwast
Czas edycji: 2014-02-17 o 22:12
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-18, 10:39   #137
Wenress
Zakorzenienie

Dot.: strach przed pobraniem krwi

Haha pamiętam, że jak byłam dzieckiem takim już większym i mi pierwszy raz chcieli pobrać z żyły to płakałam i chciałam z palca, a teraz jadę na badania m.in. cukru i panicznie się boję, że pobiorą mi z opuszka, tym urządzeniem dla cukrzyków... to jest takie brrr okropne, z palca... w ogóle będą mnie kłuć i kłuć i pierwsze co jak tam przyjdę to będę błagać o wenflon nie wiem dlaczego ale o wiele mniej mnie stresuje niż te igły, zaboli raz a potem spokój, mam za słabą psychikę na dziabanie mnie po ileś razy

Ćwiczę!
Wenress jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-25, 18:55   #138
LALALALLA
Przyczajenie

Strach przed pobieraniem krwi.

Jak go pokonać? Panicznie boję się pobierania krwi, tych igieł, że wykryją jakąś chorobę albo mnie czymś zarażą. Gdy tylko ktoś mówi o krwi itd mi już jest słabo, a podczas pobierania krwi mdleję. Pomocy! ;(
LALALALLA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-25, 18:59   #139
Kalini
Zakorzenienie

Dot.: Strach przed pobieraniem krwi.

Cytat:
Napisane przez LALALALLA Pokaż wiadomość
Jak go pokonać? Panicznie boję się pobierania krwi, tych igieł, że wykryją jakąś chorobę albo mnie czymś zarażą. Gdy tylko ktoś mówi o krwi itd mi już jest słabo, a podczas pobierania krwi mdleję. Pomocy! ;(
Jeśli jesteś chora to dobrze, że wykryją, wtedy będziesz mogła się wyleczyć.
Jeśli boisz się zarażenia, poproś pielęgniarkę, aby przy tobie otwierała igłę. I zapewniam, że teraz wszystko jest sterylne i szansa zarażenia się jest równa zeru, tysiąc razy prościej jest się zarazić np. na basenie czy publicznej toalecie.
Trudniej ze strachem przed igłami. Bierz zawsze kogoś ze sobą, powiedz pielęgniarce, że się boisz, nie patrz się na rękę itd.
Kalini jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-02-25, 19:02   #140
ol3czka
Raczkowanie

GG do ol3czka

Jeśli strach przed igłą spowodowany jest strachem przed bólem, może przed pobieraniem zastosuj Emlę. To taki krem z lidokainą, który znieczula miejscowo
Stary 2014-02-25, 19:03   #141
eura28
Raczkowanie

Po prostu zamknij oczy, albo odwróć się na czas pobierania krwi. Powinno pomóc.
eura28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-25, 19:05   #142
LALALALLA
Przyczajenie

Łatwo mówić, ale ja czuję jak oni mi wyciągają tą krew, jeszcze jak nie trafią to wyobrażam sobie jak ta igła jest gdzieś tam i no ohyda. A ze strony rodziny nie mam raczej wsparcia, nikt mnie nie rozumie bo nie mają takiego problemu/
Stary 2014-02-25, 19:08   #143
Kalini
Zakorzenienie

Choć przyznam się, że ja mam odwrotnie, muszę wszystko obserwować inaczej jestem niespokojna. A tak nawet lubię ten moment wbijania, a gdybym poczuła to z zaskoczenia przestraszyłabym się strasznie.

---------- Dopisano o 20:08 ---------- Poprzedni post napisano o 20:05 ----------

Cytat:
Łatwo mówić, ale ja czuję jak oni mi wyciągają tą krew, jeszcze jak nie trafią to wyobrażam sobie jak ta igła jest gdzieś tam i no ohyda. A ze strony rodziny nie mam raczej wsparcia, nikt mnie nie rozumie bo nie mają takiego problemu/
Masz problemy z żyłami? Trudno je znaleźć, pękają? O tym tez koniecznie powiedz osobie, która będzie pobierała, niech zrobi to osoba z doświadczeniem, takie powinny poradzić sobie w najtrudniejszych sytuacjach i zrobić to szybko i bezboleśnie.

I się wyda, że jestem fetyszystką pobierania krwi i wbijania się w żyły
Kalini jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-02-25, 19:11   #144
LALALALLA
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Kalini Pokaż wiadomość
Choć przyznam się, że ja mam odwrotnie, muszę wszystko obserwować inaczej jestem niespokojna. A tak nawet lubię ten moment wbijania, a gdybym poczuła to z zaskoczenia przestraszyłabym się strasznie.

---------- Dopisano o 20:08 ---------- Poprzedni post napisano o 20:05 ----------

Masz problemy z żyłami? Trudno je znaleźć, pękają? O tym tez koniecznie powiedz osobie, która będzie pobierała, niech zrobi to osoba z doświadczeniem, takie powinny poradzić sobie w najtrudniejszych sytuacjach i zrobić to szybko i bezboleśnie.

I się wyda, że jestem fetyszystką pobierania krwi i wbijania się w żyły
Nie, nie trudno je znaleźć, wręcz przeciwnie- są bardzo widoczne
Stary 2014-02-25, 19:24   #145
dwudziestolatka
Zakorzenienie

Moja mama pobiera krew "zawodowo" Kiedyś strasznie się bałam i jak musiałam mieć pobieraną krew, to zawsze chciałam żeby ktoś inny mi pobierał Teraz nie dam się tknąć nikomu oprócz mamy, bo wiem, że jest w tym ekspertką. Ale zawsze odwracam głowę, zaciskam pięść i jakoś to pomaga
Stary 2014-02-25, 19:31   #146
madana
Zakorzenienie

Cytat:
Nie, nie trudno je znaleźć, wręcz przeciwnie- są bardzo widoczne
- no to tyle Twojego dobrego- jestem po szpitalu, przez kilka dni miałam pobieraną krew, tyle że mam mało widoczne żyły i stąd problem z ich znalezieniem, do dziś mam posiniaczone ręce i przedramiona.
Jak musisz mieć takie badanie, rób to co ja: zawsze odwracam głowę, nigdy nie patrzę, co mi robią. Pomaga.
madana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-25, 19:48   #147
zuzat
Raczkowanie

Mdlejesz przy pobraniu? Obowiazkowo przyzaj sie osobie pobierajacej-polozy Cie na lezanke, bedziesz bezpieczna.
I jak juz bedziesz lezec to mysl o przyjemnych sprawach-wakacje, drinki z palemka, nadzy wachlujacy panowie te sprawy;-) a nie o tym ze staza, ze wklucie.
Stary 2014-02-25, 19:48   #148
agniesiaa
Naczelna Wizażanka:)

Cytat:
Jest już o tym wątek. Nawet się tam wypowiadałam. Też się boję. Panicznie. U mnie nie widać żadnych żył, więc trzeba współpracować, żeby z żyły w nodze nie pobierali. Nie ma na to sposobu. Ja płaczę i odwracam się w drugą stronę, no chyba, że wcześniej zasłabnę. Jak mają mi pobierać gdzieś, gdzie mnie nie znają, mówię, że się boję, otwierają okno i pobierają na leżąco. Tak jest lepiej.
Stary 2014-02-25, 20:28   #149
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
musisz to jakoś ogarnąć psychicznie, bo tak naprawdę nic Ci nie grozi - strach siedzi tylko w Twojej głowie. Czuć jedynie moment wkłucia (przecież to sekundy są), potem już nic. Igła w żyle nie boli - w szpitalu miałam wenflon całodobowo.
Stary 2014-02-25, 20:34   #150
LALALALLA
Przyczajenie

Ja jakbym miała wenflon, do końca życia nie zgięłabym ręki Ale to jest tak, że jeszcze nie wejde do gabinetu, a już mam nogi z waty i wgl :/
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości