![]() |
#121 |
I tak powiem
|
Dot.: Stosunek Polaków do Rosjan i Ukraińców
Tylko że ja miałem na myśli polityków z Rosji i Ukrainy. Tam manipulacja i cenzura są o wiele większe niż w Polsce, więc nic dziwnego że ludzie są bardziej zindoktrynowani.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 | |
Konto usunięte
|
A ja miałam na myśli wszystkich. I uważam, że to co się teraz dzieje w Polsce nie odbiega od Ruskich standardów.
---------- Dopisano o 09:29 ---------- Poprzedni post napisano o 09:27 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
I tak powiem
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;7522446 1]
Zrozumiałam, że mówisz z perspektywy mamionego głupotami Polaka ![]() O tym też mówiłem, tyle że Polacy są mamieni nie tylko przez polityków tylko sami między sobą rozsiewają dużo stereotypów. Ale w sumie ze względu na historię trudno im się dziwić. Zwłaszcza że do niedawna o wielu rzeczach się nie mówiło (Wołyń, Katyń itp.). To wszystko nagle uderza i wzbudza emocje. Potrzeba po prostu czasu i niewiele więcej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Konto usunięte
|
Ukraińcy - jacy są, co tak naprawdę o nich sądzicie?
Jest ich w końcu w Polsce tak dużo,ze trudno ten fakt zignorować.Może to zdanie złe brzmi, ale wątek nie ma rasistowskiego wydźwięku.Bo jeśli na ulicach w przeważającej części słyszy się właśnie ten obcy język, widuje Ukraińców w pracy, wynajmuje im mieszkania czy spotyka dziewczyny z Ukrainy na studiach, to trudno ich jednak jakoś ich nie poznać, nie zauważyć jakichś cech charakterystycznych w ich zachowaniu, mentalności czy zwyczajach.Jakie sa Wasze odczucia i obserwacje dotyczące osob pochodzących z Ukrainy? Czy sa do Nas w czyms podobni, zakładając że pochodzimy z tej samej części Europy (bo nie wiem czy to jeszcze ten sam krag kulturowy), a Ukraińcy łatwo się asymiluja i niezwykle łatwo przyswajaja nasz język. Ale podobieństwa lub różnice w naszej mentalności na pewno są widoczne - jakie Wy widzicie? W poście startowym nie będę się wylamywac ze swoim zdaniem, bo w sumie nie znam tej nacji na tyle dobrze, żeby wypowiadać się na ten temat pewnie, ale podejrzewam, ze różnic jest jednak więcej.Jednak Słowianie to duża grupa, więc nie przesadzalabym też z tymi podobienstwami.Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 | ||||
Konto usunięte
|
Dot.: Ukraińcy - jacy są, co tak naprawdę o nich sądzicie?
[1=4e7542dda0fd66e47a4eea6 0a6dfa89c97e945d1_61c50d8 334adc;86837997]Jest ich w końcu w Polsce tak dużo,ze trudno ten fakt zignorować.Może to zdanie złe brzmi, ale wątek nie ma rasistowskiego wydźwięku.[/QUOTE]Oczywiście, że nie ma, bo Polaków od Ukraińców akurat nie różni rasa
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Konto usunięte
|
Ludzie jak ludzie.
Bardzo podobni do Polaków, jakichś mega różnic nie ma. Porównując do nas to trochę więcej piją, częściej też jeżdżą po alkoholu. Dziewczyny się bardziej stroją i wykonują staranniejszy makijaż. Wśród Ukrainek posiadanie faceta jest chyba trochę ważniejsze, niż wśród Polek. U mnie w pracy w pewnym momencie bardzo się zdziwili, że miałam 27 lat i nie miałam faceta, męża i dzieci. Chyba trochę wcześniej decydują się na dzieci, niż ludzie w Polsce. Niektórzy mają dosyć bumelancki stosunek do pracy. Nie chce im się, albo zapili, to nie idą, ale urlopu nie wezmą, nikogo nie powiadomią... Wiem, że pewnie wśród Polaków też się zdarza, ale chyba jednak rzadziej. Zauważyłam, że są dosyć niechętni jeśli chodzi o oficjalne załatwianie spraw. Jeśli znają dobrze polski, a mają coś do załatwienia, to wolą z kimś rozmawiać, o coś poprosić, dać jakieś czekoladki albo ciastka w podzięce, niż np. napisać pismo i puścić je drogą oficjalną. Lubią załatwiać różne sprawy po znajomości. Są jakoś bardziej nieufni, jeśli chodzi o aparat państwowy, że tak to ujmę. Myślę, że to może wynikać z wysokiej korupcji na Ukrainie. Prawko chyba częściej kupują, niż normalnie zdają. I są jakby trochę bardziej... nie wiem, do ludzi? Trochę bardziej serdeczni, trochę więcej gadają z innymi ludźmi, też obcymi (w sensie takie small talk o pogodzie albo ładnej fryzurze do kasjerski w sklepie), bardziej się roztkliwiają nad obcymi dziećmi. Ostatnio od jednej u mnie z pracy z jej wioski albo miasteczka ktoś tam zginął na wojnie, nie znała go, ale się popłakała w pracy. Ukrainki chyba trochę bardziej dbają o porządek, niż Polki. O ich poglądach społeczno-politycznych wiem niewiele, bo z nimi na te tematy raczej nie rozmawiam. Podobieństw nie będę wymieniać, bo różnice są niewielkie, a podobieństwa to cała reszta. A moje odczucia są takie, że pomijając bumelantów najlepiej, gdyby tu zostali, bo ratują naszą demografię i gospodarkę. Edytowane przez ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee Czas edycji: 2019-05-22 o 21:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Zakorzenienie
|
Nie przepadam. Dane mi było mieszkać z 4 Ukraińcó (jedni po drugich), więc poznałam ich zwyczaje.
Przede wszystkim, ci "moi" w ogóle nie respektowali ciszy nocnej, jakiegoś takiego obowiązku, żeby nie uprzykrzać mieszkania innym hałasami, i mam tu na myśli np. Słuchanie na full muzyki, oglądanie głośno filmów (tak, że słychać to przez 2 pary zamkniętych drzwi), głośne kłótnie, głośny seks, głośne imprezy w środku tygodnia do 2-3 nad ranem. I mimo zwracania uwagi mniej lub bardziej uprzejmie - brak jakichkolwiek zmian. Druga sprawa to traktowanie kuchni jak salonu - mimo, że obydwie pary Ukraińcow to, no właśnie, pary, to często spędzali w kuchni kilka godzin dziennie, na siedzeniu, oglądaniu filmów, gadaniu, robieniu paznokci - mimo, że ich pokój był pusty. Często było tak, że zamykali się w kuchni na 2 h, ty siedzisz i w brzuchu ci burczy, więc wchodzisz tam, a oni się miziają i oglądają jakiś film na laptopie xd Zauważyłam też, że obie pary miały słabość albo do tanich piw typu harnas czy Tatra i popijają je całymi dniami, to lubią sobie też do obiadu chlapnąć kieliszek wódki, albo kilka. Aha, i wyborcze rozumienie polskiego. Ogólnie rozumieją, ale jak chcesz omówić jakąś ważna rzecz to "nipanimaju" Generalnie - nigdy więcej mieszkania z Ukraincami. Wysłane z mojego Redmi Note 5A Prime przy użyciu Tapatalka Edytowane przez tinkerver2 Czas edycji: 2019-05-29 o 16:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
Zakorzenienie
|
To co opisalas widywalam wielokrotnie w życiu A mieszkałam w akademiku z samymi Polakami
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#129 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mieszkałam z Polakami i nie było takich problemów, a jak były jakieś inne, to zwyczajnie się o nich rozmawiało. A tu, bariera językowa i jedyne co zdaje egzamin to pisanie kartek i przyklejanie na drzwiach łazienki xd Wysłane z mojego Redmi Note 5A Prime przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Zakorzenienie
|
Poza tym, w akademiku mieszkają raczej młodzi ludzie, tym z którymi mieszkałam bliżej do 30 niż 20
![]() ![]() Wysłane z mojego Redmi Note 5A Prime przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() trafiłaś na wyjątkowo kiepskich ludzi, ale wg mnie to nie jest spowodowane tym, że są Ukraincami (poza barierą komunikacyjną) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
BAN stały
|
Nie lubię Ukraińców, większość jakich znam to chytrusy (kupujesz pizzę, to kombinują jak zjeść największy kawałek czy liczą na darmowy alkohol), skąpcy (piją VIP, w porywach Tatry, od święta Żubry), porywczy (lubią się tłuc, najlepiej między sobą) i brudasy (nie chodzi mi o ich wygląd, tylko jak żyją). Ukrainki nie interesują się osobowością faceta, tylko jego potencjałem materialnym i są niby miłe, ale w specyficzny, nieszczery sposób. Jedyne co to statystycznie są ładniejsze od naszych dziewczyn. Naturalnie to się tyczy moich doświadczeń, na pewno są fajni ludzie z Ukrainy.
Rosjan lubię, bo tam byłem i przyjęli mnie bardzo ciepło. O Ukraińcach (w Rosji pracuje 3 razy więcej Ukraińców iż u nas) mają podobne opinie. Myślą o nich mniej więcej jak Niemcy o nas (Ukrainiec to prawie synonim głupka w Rosji). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
BAN stały
|
Nie wiem, po czym Wy jesteście niby w stanie poznać Ukraińca. Ja poznam dopiero, kiedy zacznie do mnie gadać po ukraińsku. Chociaż.... nie, wtedy też nie, bo tak naprawdę nie odróżniam ukraińskiego od rosyjskiego i białoruskiego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Z wyglądu? Nie zawsze się da, ale często. Często mają np. bardziej mongoidalne oczy. Ale to trzeba patrzeć raczej na wszystko, bo bardziej mongoidalne ma też Mongoł... Ukraiński jest chyba bardziej podobny do polskiego, niż rosyjski. Białoruski nie wiem, czy w ogóle kiedyś słyszałam. Pewnie nie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 |
Zakorzenienie
|
Jeśli chodzi o Ukrainki to zauważyłam że wyglądają starzej niż mają. Chodzi mi głównie o młode dziewczyny. Jeszcze nie spotkałam młodej Ukrainki przy której nie zdziwiłbym się ile ma lat. Dziewczyna na oko 30 lat ma 24, wygląda na 25 A ma 18 lat. Co ciekawe nie zdarzyło mi się to w druga stronę.
Wysłane z mojego SM-A600FN przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
BAN stały
|
Mongoidalne oczy!? Przecież to są Słownie.
Tak serio ktoś z Was jest w stanie poznać choćby uśrednioną twarz Polaka i Ukraińca bez szukania w necie? ![]() ![]() ![]() ![]() Stary wygląd też mnie jakoś nie przekonuje. Znam dużo Polek, które wyglądają na starsze niż są. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Przecież były najazdy. To nie polegało tylko na tym, że przyjechali sobie na koniach, pomachali szablami i odpatajali z powrotem. Np. jeden z kandydatów na prezydenta Ukrainy ma takie: ![]() Ale to nie zawsze oczywiście. Bez szukania w internecie to drugi z twoich jest Ukraincem. Edytowane przez ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee Czas edycji: 2019-05-31 o 18:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
BAN stały
|
Dalej nie widzę niczego nietypowego w oczach tego faceta i gdybyś mi powiedziała, że to Polak, też bym uwierzyła. Dla mnie to co najwyżej opadająca powieka, w pewnym wieku dość typowa.
A z moich to akurat drugi jest Polakiem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 |
Wtajemniczenie
|
Polacy też mają domieszke krwi mongolskiej. Przecież na Polskę też najezdzali.
https://www.google.com/amp/s/opinie....32193a%3famp=1 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Konto usunięte
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;86865741]Przecież były najazdy. To nie polegało tylko na tym, że przyjechali sobie na koniach, pomachali szablami i odpatajali z powrotem.
Np. jeden z kandydatów na prezydenta Ukrainy ma takie: ![]() Ale to nie zawsze oczywiście. Bez szukania w internecie to drugi z twoich jest Ukraincem.[/QUOTE]Normalne oczy, jak u wielu starszych facetów. Pudło, to pierwszy jest Ukraincem. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
Co do literatury, to dobrze to podsumował kiedyś Cejrowski. Literatura rosyjska, a Rosjanie, to kompletnie dwa różne światy. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Ich pamiętliwość to mi w sumie bardzo imponuje. Cytat:
Cytat:
![]() Ale generalnie, to można to samo powiedzieć o każdym kraju. Może poza Azją Wschodnią. Cytat:
Cytat:
Ech, aż szkoda słów. Dalej podtrzymuję, że takie osoby powinny być poddane ścisłej kontroli. I mam gdzieś czy to zgodne z prawami człowieka, czy nie. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Poza tym, to ich wina, bo Putin został wybrany demokratycznie. Nie można oddzielać władzy od narodu, bo to właśnie naród wybiera sobie władzę. A Rosjanie to są chamy,czy z Putinem, czy bez. Oczywiście nie wszyscy, ale sporo, no i to też zależy co i kto uznaje za to chamstwo, a dla mnie będzie to sporo. Cytat:
Jeśli masz na myśli jednak UE, to ostatnio co raz częściej dochodzi do pogorszenia tych relacji, lecz to nie z naszej winy. Cytat:
Cytat:
I niestety, na przykład na takim YT jest sporo filmów i kanałów ,,pansłowiańskich", które o dziwo, nie są blokowane za szerzenie rosyjskiego imperializmu względem innych państw. Poszukajcie sobie sami. Cytat:
Niesamowity partner gospodarczo-polityczny. Potężne Węgry. Nie ma co. Cytat:
Całe szczęście, że nie mamy z nimi granicy. Cytat:
☠ Cytat:
Cytat:
Cytat:
Z drugiej strony to ,,zacofanie" czasem może też być zaletą. Rosjan nie przytłacza bagaż racjonalizmu i nowoczesności, co z jednej strony jest nie do pomyślenia dla kogoś z krajów rozwiniętych, ale znowu dzięki temu Rosjanie są w pewien sposób bardziej uduchowieni. Dla mnie najlepszą opcją byłoby, gdyby byli bardziej ,,po środku" i wykazywali się większym rozsądkiem. Wszystko by było nawet fajne, gdyby nie ta korupcja, ich nieuczciwość, agresywność, nienawiść do mniejszości, i przeznaczenie większości kapitału na przemysł ciężki, zamiast na infrastrukturę, edukację, rodziny. Cytat:
Jeśli nawet by zmienił, to co w związku z tym? Rosja i tak by dalej istniała. Cytat:
Cytat:
Z tego co wiem to podobnie to wygląda w USA, Chinach, czy we Francji. Patriotyzm jest ceniony również w obu Koreach, ogólnie w Azji. To Europa ma problem z pojęciem patriotyzmu. Bardzo ciekaw jestem co w sytuacji gdy jakiś Rosjanin nie czuje miłości do ojczyzny? Ktoś wie coś na ten temat? Cytat:
Cytat:
Białoruska policja również to wypomina protestującym Białorusinom, tak mi się przypomniało. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
2. Właśnie to jest nasza wada. Za bardzo myślimy o sobie jak o jednostkach, i nie cenimy tego, co wspólne. Szkoda, że system radziecki mocno wypaczył podstawowe pojęcia. Cytat:
Związku z komunizmem nie ma tu żadnego. Cytat:
2. Nie dziwię się, że się obraził. Cytat:
Cytat:
Duma ze swego kraju i bycie sojusznikiem z najpotężniejszą armią świata, niczemu nie przeczy. Cytat:
Ale tak jest w całej Europie. Nikt nam nie broni stworzyć wiz dla Amerykanów i ludzi z innych nacji. Trzeba tylko pomyśleć, a nie zapraszać do siebie byle kogo jak to robią kraje Zachodu. Edytowane przez Ertix Czas edycji: 2022-01-19 o 12:31 |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Poza tym, to jednak zależy od jednostki, a nie narodowości. Cytat:
W żadnym wypadku nie uważam tego za proces pozytywny. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Zresztą, Ukraińcy nie integrują się dobrze z polskim społeczeństwem. Wiele nas różni, niestety. Polska jest bardziej ,,europejska", a taki najazd Ukraińców może się przyczynić do swoistej ,,rusyfikacji" naszej kultury, zatracaniu naszej europejskości na korzyść trzymania sztamy z Rosją. Już dziś to widać. Cytat:
Chyba, że się mylę, to proszę o wyjaśnienie. Cytat:
Ja nie widzę z nimi nic wspólnego. Szczerze mówiąc wolałbym Azjatów, bo ci przynajmniej są grzeczni i dość pracowici. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
To samo można stwierdzić o Portugalczykach, Hiszpanach, Włochach. W Polsce jest kult pracy, a tam względny luz i brak spiny. Podejrzewam, że tam jest podobnie. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Tak swoją drogą, to wybacz, ale czy przypadkiem nie jesteś do nich uprzedzona? Cytat:
Cytat:
Cytat:
2. Ale to tak naprawdę ich sprawa, że nie chcą się uczyć polskiego. Dla mnie rozwiązanie jest naprawdę proste. Lecz wymaga to zdecydowanego rządu, który nie boi się być oskarżonym o tamto czy siamto, bo UE tak chce. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
W sumie to mi to nawet nie przeszkadza. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
A o jedności narodów pansłowiańskich to szkoda gadać. Ja tam nie chcę mieć z nimi nic wspólnego. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
A co do wyglądu, to najczęściej widywałem mężczyzn w dresach a kobiety krótko ostrzyżone. Co do ich zachowania, to mnie się podoba to, że są tak serdeczni w stosunku do ludzi (powiedzmy). Byłoby jeszcze lepiej, gdyby byli nawzajem wobec siebie uczciwi i tolerancyjni. Podoba mi się ich podejście w kwestii spraw oficjalnych. Jest jakby bardziej ludzkie, i nie certolą się tak w konwenanse jak my. Jednocześnie dziwi mnie ich patriotyzm i nieufność, albo wręcz wrogość wobec państwa. Dla mnie się to nieco wyklucza. Nie wiem jak u Rosjan i Białorusinów, ale chętnie się dowiem. |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:31.