Czy Bóg wybaczy siostrze Bernadetcie? - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-04-23, 20:32   #121
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

Dot.: Czy Bóg wybaczy siostrze Bernadetcie?

O ile na księży jadę, to zakonnicom czasami naprawdę współczuję. Jak ze ścierą jedziesz we własnym domu i opierasz chłopa z dziećmi to i tak o wiele większy to ma sens niż usługiwanie księżom, opieka nad trudnymi dziećmi (nadają się bardzo nieliczne osoby tylko), i podporządkowanie jakiejś stukniętej przełożonej która w sama za młodu szukała schronienia i z powołaniem ma mało wspólnego.
Zresztą, wystarczy posłuchać dziewczyn które chodziły do szkół katolickich prowadzonych przez zakonnice.
mikia20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-23, 21:04   #122
dominikmeller25
Zakorzenienie

dlatego zakonnice nie powinny w ogóle zajmować się dziećmi, lepiej już zatrudnić przygotowane osoby a nie płacić kościołowi za takie patologie jakie fundowała ta siostrzyczka i to pod opieką kościoła, bo ten wiedział ale nie robił nic, jak ze wszystkimi patologiami w swoim środowisku.

zresztą znam dziewczynę, w zakonie spędziła dwa lata czy jakoś tak, dzisiaj jest niewierząca, z tego co słyszałem to te młode były tam traktowane gorzej niż lata temu nowi rekruci w wojsku i nic dziwnego że po tych dwóch latach rzuciła zakon i kościół w cholerę.
dominikmeller25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-24, 08:26   #123
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mikia20 Pokaż wiadomość
O ile na księży jadę, to zakonnicom czasami naprawdę współczuję. Jak ze ścierą jedziesz we własnym domu i opierasz chłopa z dziećmi to i tak o wiele większy to ma sens niż usługiwanie księżom, opieka nad trudnymi dziećmi (nadają się bardzo nieliczne osoby tylko), i podporządkowanie jakiejś stukniętej przełożonej która w sama za młodu szukała schronienia i z powołaniem ma mało wspólnego.
Zresztą, wystarczy posłuchać dziewczyn które chodziły do szkół katolickich prowadzonych przez zakonnice.

Zgadzam się.

Zresztą słyszałam księdza, który również twierdził, że zakon to nie jest dobre miejsce dla kobiety. Kobieta powinna mieć męża, dzieci, a nie żyć wśród samych kobiet i ustawiać kwiaty na ołtarzu.

Zresztą...wiadomo, jakie często są stare panny, a teraz zamknijmy 30 takich typów w jednym miejscu
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-24, 09:06   #124
dominikmeller25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Niech już go kanonizują i będzie święty spokój
jak mnie to denerwuje, w Polsce tyle jest do zrobienia a barany w sejmie kłócą się o bezsensowną uchwałę w związku z kanonizacją, no normalnie jakiś obłęd, żeby takimi pierdołami się zajmować.
Stary 2014-04-24, 09:18   #125
anettt3
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość

Zgadzam się.

Zresztą słyszałam księdza, który również twierdził, że zakon to nie jest dobre miejsce dla kobiety. Kobieta powinna mieć męża, dzieci, a nie żyć wśród samych kobiet i ustawiać kwiaty na ołtarzu.

Zresztą...wiadomo, jakie często są stare panny, a teraz zamknijmy 30 takich typów w jednym miejscu
myslę, ze dla obu stron nie jest ani wskazane, ani naturalne... żeby byc samemu do końca, w zamknięciu, nie mieć prawdziwych przyjaciół, ograniczenia same...
anettt3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-24, 09:54   #126
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez dominikmeller25 Pokaż wiadomość
dlatego zakonnice nie powinny w ogóle zajmować się dziećmi, lepiej już zatrudnić przygotowane osoby a nie płacić kościołowi za takie patologie jakie fundowała ta siostrzyczka i to pod opieką kościoła, bo ten wiedział ale nie robił nic, jak ze wszystkimi patologiami w swoim środowisku.

zresztą znam dziewczynę, w zakonie spędziła dwa lata czy jakoś tak, dzisiaj jest niewierząca, z tego co słyszałem to te młode były tam traktowane gorzej niż lata temu nowi rekruci w wojsku i nic dziwnego że po tych dwóch latach rzuciła zakon i kościół w cholerę.
Z tym, że wiele zakonnic jest przygotowanych do zajmowania się dziećmi (mówię tu o tych, co robią to w różnego rodzaju organizacjach). Niektóre są lepiej wykwalifikowane niż większość matek czy przeciętnych nauczycieli.
Stary 2014-04-24, 09:57   #127
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Z tym, że wiele zakonnic jest przygotowanych do zajmowania się dziećmi (mówię tu o tych, co robią to w różnego rodzaju organizacjach). Niektóre są lepiej wykwalifikowane niż większość matek czy przeciętnych nauczycieli.

dodam, ze wierze, ze sa ludzie, ktorym pasuje zycie w zakonie.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-04-24, 10:05   #128
Suvia
Zakorzenienie

Ja też bym nie demonizowała tak wszystkich po bandzie. Problemem jest po prostu samowolka, brak nadzoru.

Jeszcze raz odwołam się do moich doświadczeń bursowych - opiekunka naszego "skrzydła" to był anioł. Miała więcej cierpliwości dla moich nastoletnich wymysłów niż moja rodzona matka. Natomiast o jej przełożonych wolałaby zapomnieć, bo robiły piekło i młodszym opiekunkom, i wychowankom. I również mam wrażenie, że przy większym nadzorze tej instytucji nie musiałybyśmy chociażby znosić wielogodzinnego prania mózgu serwowanego przez dyrektorkę (z zapędami na psychologa). Robiącej sobie z nas króliczki doświadczalne...

~ Hank Moody
Suvia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-24, 10:12   #129
201708160922
Konto usunięte

Wiecie, to jest tak jak z lekarzami i nauczycielami.

Stary 2014-04-24, 10:18   #130
Suvia
Zakorzenienie

Jasne, wszędzie są ludzie, którzy sie po prostu pomylili ze ścieżką życiową, albo są do tego głupi, albo źli i głupi, co jest juz najfajniejszym combo. Tylko mimo wszystko uważam, ze powyższym zawodom (ich przedstawicielom) można zrobić bardziej "kolo pióra" niż duchownym wszelkiej maści. (A nawet czasem już można im narobić za bardzo, jeśli np. te historie o pozycji nauczyciela teraz nie są przesadzone. Ale sama wiem guzik na ten temat, więc się nie odzywam).

A tu źle się dzieje, a służby traktują taka placówkę jako państwo w państwie, rodzice i otoczenie też często wolą nie tykać, bo "ksiądz dobrodziej" i te sprawy.

Bardzo jestem ciekawa jak się ta sprawa zakończy....

~ Hank Moody

Edytowane przez Suvia
Czas edycji: 2014-04-24 o 10:19
Stary 2014-04-24, 10:42   #131
201708160922
Konto usunięte

Zgadzam sie z Toba. Dokladnie o to chodzi, o te nietykalnosc. A juz mentalnosc ludzi (tak mie mozna, bo to ksiadz!) jest przerazajaca. I choc daleka jestem od hejtowania kosciola dla zasady, to uwazam, ze dobrze sie dzieje, ze sie to naglasnia.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-04-24, 12:26   #132
karolinkaWW
Raczkowanie

Wlaczcie na ttv
karolinkaWW jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-24, 17:24   #133
Munkaa
Zakorzenienie

Cytat:
jak mnie to denerwuje, w Polsce tyle jest do zrobienia a barany w sejmie kłócą się o bezsensowną uchwałę w związku z kanonizacją, no normalnie jakiś obłęd, żeby takimi pierdołami się zajmować.

edukacji seksualnej w szkołach nie będzie, ale kanonizacja na propsie
gdzie ja żyję?
:<
Munkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-24, 18:21   #134
dominikmeller25
Zakorzenienie

2 lata dostała ale czy pójdzie siedzieć nie wierzę, ukryje się w zakonie i nic jej nie zrobią, zresztą już podobno siedzi za bramą zakonną.

poza tym jak widziałem w tv wypowiedź zakonnicy która wyskoczyła z teorią gender odnosząc się do tej sprawy to padłem, no fakt gender winne temu że dzieciaki lata temu (zanim w ogóle gender zaczęto w Polsce wprowadzać) siostrzyczka z koleżankami torturowały, doprowadzały do gwałtów itd.
nic tylko wyjść, dopaść kobietę i mówić że to nie jest to gender, chore ale jak widać po postawie kościoła wszystko można usprawiedliwiać teorią gender...
Stary 2014-04-24, 22:21   #135
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez SzatAnka71 Pokaż wiadomość
Kurdwa co za bezczelna baba, mam nadzieję że sąd nadal będzie widział jej winę i negatywną postawę
Sąd widział, na szczęście http://www.tvn24.pl/katowice,51/s-be...em,421454.html
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-04-26, 17:16   #136
SzatAnka71
Zakorzenienie

GG do SzatAnka71

Cytat:
Napisane przez _Judith_ Pokaż wiadomość
tylko dlaczego min ja będę ją musiała utrzymywać no chyba że będzie swój pobyt w więzieniu odpracowywać

SzatAnka71 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-26, 17:40   #137
ajah
wańka wstańka

Cytat:
tylko dlaczego min ja będę ją musiała utrzymywać no chyba że będzie swój pobyt w więzieniu odpracowywać
Ty tak naprawdę?
Będziesz ją utrzyywać, bo tak działa system. Utrzymujesz już teraz pedofili, morderców, złodziei, tych, którzy w swoim zyciu pracowali i zwykłych darmozjadów.
Stary 2014-04-26, 18:10   #138
SzatAnka71
Zakorzenienie

GG do SzatAnka71

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Ty tak naprawdę?
Będziesz ją utrzyywać, bo tak działa system. Utrzymujesz już teraz pedofili, morderców, złodziei, tych, którzy w swoim zyciu pracowali i zwykłych darmozjadów.
No wiem i wkurza mnie to

SzatAnka71 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-26, 20:02   #139
Bananalama
jestę wieszczę

o panie...
papież wyskakuje mi z lodówki,
jest na każdym kanale,
wszędzie słychać Barkę

też widziałam, że o ustawę z okazji kanonizacji się kłócili w sejmie, ale wychowanie seksualne leży odłogiem

*ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
Bananalama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-04-26, 20:16   #140
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
A myslisz, ze poza wiezieniem to kto ja utrzymywal jak nie ty? Kosciol ma kase z datkow na tace i co laska?
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-26, 20:25   #141
Suvia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bananalama Pokaż wiadomość
wszędzie słychać Barkę

wcześniej ktoś mi za oknem zaczął grać to na akordeonie. Ja *&^, mam dość ;/

~ Hank Moody
Stary 2014-04-30, 18:45   #142
dominikmeller25
Zakorzenienie

http://wiadomosci.onet.pl/swiat/fran...orcyzmow/3d3rl

i jak tu wierzyć że to tylko pojedyńcze czarne owce psujące wizerunek kościoła? nie ważne że to przedstawiciel sekty, to taki sam typ co Bernadata (i jej koleżanki które przecież też to robiły a nie tylko ona) i te zakonnice z Irlandii co to urządziły sobie obóz pracy czerpiąc z tego wielkie zyski ku chwale Boga, Ojca Wszechmogącego...

czarnymi owcami są ci normalni, przykładów szukać nie trzeba bo Jasienica i ksiądz Lemański to chyba najlepszy dowód na to że porządni księża to czarne owce które trzeba eliminować.
Stary 2014-04-30, 18:54   #143
ajah
wańka wstańka

Cytat:
http://wiadomosci.onet.pl/swiat/fran...orcyzmow/3d3rl

i jak tu wierzyć że to tylko pojedyńcze czarne owce psujące wizerunek kościoła? nie ważne że to przedstawiciel sekty, to taki sam typ co Bernadata (i jej koleżanki które przecież też to robiły a nie tylko ona) i te zakonnice z Irlandii co to urządziły sobie obóz pracy czerpiąc z tego wielkie zyski ku chwale Boga, Ojca Wszechmogącego...

czarnymi owcami są ci normalni, przykładów szukać nie trzeba bo Jasienica i ksiądz Lemański to chyba najlepszy dowód na to że porządni księża to czarne owce które trzeba eliminować.
co za demagogia.
Osoby, które wykorzystują innych stwarzają sytuacje ułatwiające im dostęp do ofiar. Nie ma to większego znaczenia czy sa duchownymi, mają związek z religią czy nie.
Np.

http://en.wikipedia.org/wiki/Jimmy_S..._abuse_scandal
Stary 2014-04-30, 22:04   #144
dominikmeller25
Zakorzenienie

ja wiem że pedofile są w różnych "branżach" ale kościół wiecznie wmawia że oni są porządni itd że przypadki pedofilii to tylko znikomy procent, a jak przychodzi co do czego to wypływają takie kwiatki jak ten, to mnie wnerwia że zamiast piętnować i bić się w pierś to oni wiecznie się usprawiedliwiają i winę zwalają na innych.
i tak koleżanki Bernadety w mediach wyskakiwały z wymówkami o gender (co jest zupełnym absurdem bo gdzie gender a gdzie te praktyki tej obłąkanej siostrzyczki które zaczęły się zanim o gender zaczęto w Polsce mówić).
czy wcześniej Michalik (bądź co bądź jeden z najważniejszych ludzi w kościele w naszym kraju) a później Bochyński wyskakiwali z tekstami że to dzieci i rodzice winni są tego że kapłani dzieci gwałcą.

poza tym pokaż mi sytuację że jest nauczyciel mający wiele spraw o pedofilię dalej ma kontakt z dziećmi, cały czas otwiera nowe ośrodki dla dzieci itd gdzie pracuje jako dyrektor mając non stop jakieś sprawy w sądzie to jest absurd a ma miejsce w Szczecinie (Superwizjer pokazał materiał o takim kapłanie, sprawy się za nim ciągną a temu włos z głowy nie spadał).
a i przecież także niedawno w końcu odwołano po wielu latach kapłana z wyrokiem prawomocnym za molestowanie dzieci, który mając wyrok wiele lat normalnie pracował jako ksiądz, chrzcząc dzieci, udzielając im pierwszej komunii itd. nauczyciela by zawieszono a po wyroku zwolniono z zakazem sądowym a tu prawo ich nie dotyczy i tak pewnie było w przypadku tego księdza.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości