![]() |
#122 |
Raczkowanie
|
Dot.: Co na przyspieszenie porostu i blask?
Jak kupowalam kompaktowale byly po 47
#123 |
Raczkowanie
|
U mnie na porost włosów sprawdził się Jantar, już zaopatrzyłam się w kolejną buteleczkę. Jeszce bardzo dobre efekty miałam po stosowaniu olejku z Green Pharmacy z czerwoną papryką i olejku łopianowym z olejem arganowym.
#124 |
Czarna owca
|
U mnie też Jantar sprawdził się na porost, miałam zamiar wznowić kurację po przerwie, ale się zastanawiam, bo i tak muszę ciągle podcinać grzywkę
![]() Pomógł mi też masaż głowy podczas mycia włosów - po prostu nie wcieram szamponu 'na szybko' tylko poświęcam trochę czasu na masowanie. Raz w tygodniu cukrowy peeling głowy (mieszam cukier z szamponem oczyszczającym). Siemię lniane też działa, ale ja go nie lubię pić, raczej trochę rozdrabniam blenderem i mieszam z jogurtem - mniam! |
![]() ![]() |
![]() |
#125 |
Przyczajenie
|
Ja piję drożdże, ale mam wrażenie, że bardziej działają na paznokcie niż włosy niestety :/ Olejowanie włosów jest świetne na blask, ale tutaj efekty widać po paru miesiącach. Natomiast koleżanka, która zawsze miała włosy 'do tyłka'
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#126 |
Raczkowanie
|
Ponoć regularne wcieranie w skórę głowy soku z cebuli stymuluje wzrost włosów. Póki co 2 razy zrobiłam taką wcierkę i planuję przed każdym myciem, czyli 2-3 razy w tygodniu. Nie da się ukryć, że to śmierdząca sprawa, ale jeśli zauważę efekty, to może okazać się to bardzo tanim sposobem
![]() ---------- Dopisano o 11:31 ---------- Poprzedni post napisano o 11:24 ---------- Dużo tu zadowolonych użytkowniczek wcierki Jantar i oleju rycynowego. Co do wcierki, to też zauważyłam nieco szybszy wzrost i pojawienie się nowych włosków, ale pojawił się inny problem.. łupież i towarzyszące mu swędzenie. Oleju rycynowego nie zdążyłam dobrze przetestować, bo też pojawił się łupież, a do tego szampon kończył się w tempie ekspresowym, bo ciężko było zmyć olej. Co do dodania blasku, to z domowych sposobów polecam płukankę z octu jabłkowego (po prostu po umyciu włosów ostatni raz spłukać wodą z octem i pozostawić do wysuszenia). |
![]() ![]() |
![]() |
#127 | |
Czarna owca
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#128 |
BAN stały
|
Hmm ja tak się zastanawiam, derkos neogenic jest po to aby pobudzić porost nowych włosów, ale może osobom, które mają dosyć włosów by stymulował te, które są do szybszego wzrostu.
|
![]() ![]() |
![]() |
#129 |
Raczkowanie
|
Mogę już coś więcej napisać o metodzie cebulowej. Wcierałam w skórę głowy sok z jednej, średniej wielkości cebuli średnio 2x w tygodniu przez 1,5 miesiąca wykonując przy okazji ok 5-minutowy masaż.
Przede wszystkim włosy się wzmocniły. Widocznie mniej ich wypada, są nieco bardziej puszyste, uniesione, a gdy zbiorę wszystkie włosy w jednej dłoni, wyraźnie czuć, że jest ich więcej. Wizualnie wygląda to tak, że teraz po umyciu i pozostawieniu włosów do naturalnego wysuszenia, objętościowo wyglądają tak, jak wtedy, gdy suszyłam je suszarką z głową w dół. Co do wzrostu, to nie zmierzyłam kontrolnego pasemka, ale po zdjęciach widać, że urosły ok 3 cm (dodam, że mi włosy rosną bardzo powoli, prawdopodobnie mniej niż 1cm na miesiąc). Wszystko ładnie, pięknie, ale niestety... zapach. Utrzymuje się do 2 tygodni po skończeniu kuracji! Początkowo wyczuwalny tuż po umyciu, a potem przy każdym zwilżeniu włosów, również w przypadku spocenia się. Dodam jeszcze, że przy okazji bardzo wzmocniły mi się moje liche paznokcie. Tak się zastanawiałam jak to się stało, że mam ostatnio takie mocne paznokcie i przypomniało mi się, że przecież maczałam opuszki palców w tym soku z cebuli ![]() Także cebula to super kosmetyk na włosy i paznokcie, ale trzeba być gotowym na śmierdzące konsekwencje (choć w przypadku paznokci łatwo zmyć smrodek sokiem z cytryny lub wodą z solą) |
![]() ![]() |
![]() |
#130 |
BAN stały
|
jeśli chodzi o blask to ja smaruję włosy olejem kokosowym na pół godziny przed myciem, daje rade
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#131 |
Przyczajenie
|
Ja także polecam przede wszystkim jantar
![]() Jeśli chcę, żeby moje włosy ładnie się błyszczały i były sypkie, nakładam godzinę przed myciem włosów olej kokosowy, a po myciu psikam je jedwabiem firmy marion. To połączenie nigdy mnie nie zawodzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#132 |
BAN stały
|
Ja tam zawsze używam starych domowych i sprawdzonych metod, popijam sobie pokrzywę, smaruję włosy olejkiem rycynowym no i jak mam więcej czasu to zdarza mi się nakładać odżywkę.
|
![]() ![]() |
![]() |
#133 |
Przyczajenie
|
Na porost włosów jest również podobno dobry szampon rozmarynowy domowej roboty. Ja przez ostatnie 2 tygodnie stosowałam szampon i o efektach póki co trudno jest mi pisać. Na pewno odrobinę przyciemnia włosy, przez co nie jest polecany dla blondynek (mi w to graj ponieważ jestem brunetką i przyciemnianie włosów jest mi na rękę
![]() Odnośnie suplementacji słyszałam że niektórym pomagają tabletki z żelazem. |
![]() ![]() |
![]() |
#134 |
Przyczajenie
|
A jak robiłaś szampon domowej roboty?
|
![]() ![]() |
![]() |
#135 |
Przyczajenie
|
Przepis na ten szampon nie jest całkowicie naturalny bo bazuje na takim ze sklepu, ale na moje włosy daje radę.
A oto i przepis: ½ szklanki rozmarynu suchego lub mniej więcej półtorej szklanki świeżego zioła, 1 szklanka wody destylowanej, ½ szklanki szamponu bezzapachowego (ja stosuję taki bez SLESów) 4-5 kropli naturalnego olejku rozmarynowego (nie mylić z olejkami zapachowymi syntetycznymi) Zagotować szklankę wody destylowanej i dodać do niej rozmaryn. Gotować na małym ogniu około 15 minut. Następnie napar przestudzić i przecedzić. Połączyć z szamponem i olejkiem rozmarynowym. Wlać szampon do butelki. Myć nim włosy, co najmniej dwa razy w tygodniu. Szampon tak przygotowany może być przechowywany w zamkniętej butelce w lodówce do 3 miesięcy – można zatem jednorazowo zrobić jego większą ilość zwiększając proporcjonalnie ilość składników. Za pierwszym razem pobawiłam się trochę w "alchemika" ![]() W necie jest dużo przepisów na szampony np na bazie sody, a opinie o nich generalnie są pozytywne. Edytowane przez Absolut porzeczkowy Czas edycji: 2014-10-27 o 19:48 |
![]() ![]() |
![]() |
#136 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#137 |
Raczkowanie
|
Ja używam już czwarty miesiąc kapsułek Priorin Extra. Po ciązy tak mi się włosy sypały, że odpływ wanny zatykałam przy każdym myciu głowy. Zauważyłam, że mam sporo nowych krótkich włosków i są jakby mocniejsze. Kiedyś też miałam od dermatologa taki specyfik do wcierania w skórę głowy Alpikort E (jakoś tak się to nazywało) i przyznam,że działał naprawdę dobrze.
#138 |
Zakorzenienie
|
polecam wcierkę Jantar Farmony i suplement diety Silica firmy Naturell. Widzę dużo małych włosków po takiej kuracji
![]() Szczotka tangle teezer sprawia też że mniej wypada włosów. ---------- Dopisano o 16:52 ---------- Poprzedni post napisano o 16:51 ---------- ja zrezygnowałam już z oleju kokosowego, bo jakoś ciężko mi go później zmyć.. chyba za dużo nakładałam i najczęściej na całą noc i chyba to był błąd |
![]() ![]() |
![]() |
#139 |
Przyczajenie
|
Polecam Calcium Pantothenicum + jakaś wcierka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#140 |
Raczkowanie
|
Przez długi czas stosowałam olej z czarnuszki przeciwko wypadaniu, rzeczywiście kłaczków na szczotce było mniej, jednak przypadkiem pani w mydlarni namówiła mnie na czarnuszkę z dodatkiem oleju laurowego i jeszcze kilkoma olejami (bodajże argan i pomarańczowy) i jestem pod mega wrażeniem. Stosuję już 3miesiąc, mam mnóstwo baby hair, włosy wcześniej farbowałam co 5-6tyg, a teraz po 3 odrost ma ponad 1cm co jak na moje włosy jest ogromną różnicą
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#141 |
Przyczajenie
|
Dla mnie najlepszy jest olej kokosowy. Nanieść na dłonie i potrzeć nimi tak aby olej się trochę podgrzał, następnie kolistymi ruchami wcierać w skórę głowy, resztę rozprowadzić na całej długości włosów i pozostawić na całą noc. Efekty są naprawdę super
|
![]() ![]() |
![]() |
#142 |
Przyczajenie
|
Również z czystym sercem mogę polecić wcierkę Jantar - pojawia się po niej mnóstwo nowych włosków.
Polecam też produkty z linii Green Pharmacy - są bez silikonów, w pełni naturalne i też fajne są włosy po nich. |
![]() ![]() |
![]() |
#143 |
Raczkowanie
|
Sposobów na przyspieszenie porostu przetestowałam już wiele. Z tego wszystkiego szczerze mogę polecić:
- picie drożdży (działanie bardzo dobre, niestety w mojej okolicy nie już nigdzie drożdży babuni, a były to jedyne jakie dawałam radę pić a nawet mi smakowały po jakimś czasie) - z suplementów polecam Calcium Pantothenicum - bardzo fajnym i tanim sposobem jest odrobina imbiru dodawana do herbaty. Taka "imbirowa herbatka" poprawia krążenie, dzięki czemu włosy mniej wypadają. Dzięki niej ma się też więcej energii a czasami pomoże nawet z sińcami pod oczami - pomocny jest też masaż skóry głowy podczas mycia włosów A teraz mój absolutny hit. Wcierka Kaminomoto <3. Wcierałam ją w wakacje codziennie rano i wieczorem przez prawie miesiąc. Dzięki niej włosy w końcu zaczęły rosnąć a efekt utrzymuje się do dzisiaj. Wcześniej na moim rozjaśnionym pasemku nawet po miesiącu odrost był niewielki, teraz, po miesiącu, odrost ma 1,5 cm. Jest to ogromny postęp na moich włosach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#144 |
Raczkowanie
|
U mnie zadziałał nowy Vitapil z bambusem.
Po dwóch miesiącach włosy urosły prawie cztery centymetry. Bardzo ograniczył wypadanie. |
![]() ![]() |
![]() |
#145 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny a jak często stosujecie suplementy diety na piękne włosy itp. ?
Jestem właśnie po 50-dniowej kuracji SILICĄ i zastanawiam się ile zrobić przerwy (o ile w ogóle) i czy powinnam teraz przerzucić się na jakiś inny suplement diety. |
![]() ![]() |
![]() |
#146 |
Raczkowanie
|
Polecicie jakieś tabletki na porost blask i przeciw wypadaniu wlosow?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#147 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#148 |
Raczkowanie
|
Polecam nowy Vitapil - ma świetny skład.
1 tabletka zawiera 1 tabletka Dwuwinian choliny 125 mg** Kwaspantotenowy (D-pantotenian wapnia) 100 mg (1666,7%)* Proteiny sojowe 100 mg** Inozytol 50 mg** Niacyna (amid kwasu nikotynowego) 35 mg (218,8%)* PABA (kwas paraaminobenzoesowy) 30 mg** Sproszkowane pędy bambusa (75% krzemionki) w tym krzem 20 mg** 7 mg** Żelazo (fumaran żelaza(II)) 15 mg (107,1%)* Cynk (glukonian cynku) 15 mg (150%)* Mangan (glukonian manganu) 5 mg (250%)* Drożdże 5 mg** Miedź (glukonian miedzi) 2 mg (200%)* Kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy) 400 µg (200%)* Biotyna (D-biotyna) 300 µg (600%)* Jod (jodek potasu) 150 µg (100%)* Witamina B12 (cyjanokobalamina) 6 µg (240%)* |
![]() ![]() |
![]() |
#149 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale wg mnie jego cena jest wysoka.... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#150 |
Raczkowanie
|
Bardzo cenię olejek łopianowy ze skrzypem polnym z Green Pharmacy, bardzo dobrze wpłynął na moje włosy, a do tego tani jak barszcz i łatwo dostępny.
|
![]() ![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:55.