Staraczki (i mamusie) z problemem tarczycowym - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-05-19, 09:15   #121
czarownica_tea
Zakorzenienie

Dot.: Staraczki (i mamusie) z problemem tarczycowym

Piri- odstawienie to wyraz mojego buntu. Przez miesiąc czy dwa nic się nie stanie :P

czarownica_tea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-19, 09:33   #122
Brawurka_29
Zakorzenienie

Elinka caly czas ta sama.ale raz w miesiacu beda kontrolowali.tak samo jak cukrzycę bo od mojego taty strony wszyscy to cholerstwo maja

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

11.05.09 żegnaj kruszynko
17.03.10 żegnaj kruszynko
wrzesień 2010 znowu żegnamy kruszynkę
07.05.13 ciąża pozamaciczna
04.05.14 - II kreseczki
20.12.14 - pojawiła się na świecie!! nasz cud córeczka Hannah

Brawurka_29 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-19, 10:07   #123
cowie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Linka07 Pokaż wiadomość
Soja to chyba nie bardzo przy Hashi, z tego co czytałam to wpływa negatywnie na wolę dlatego ja staram się unikać, chyba że na sushi idę to wtedy nie ma odpuszczania

O kurde, a ja chciałam jeść soję po powrocie do starań na poprawę endometrium
Chociaż ja mam Hashi obecnie w uśpieniu więc nie wiem

Cytat:
Napisane przez mamaszkrabka Pokaż wiadomość
Przywitam się i ja

Mama 9 miesięcznego szkraba. Od 12 lat walczę z niedoczynnością więc jest cały czas leczona. W ciążę zaszłam bezproblemowo.
Właśnie wczoraj byłam u endo po zrobieniu usg i okazało się, że moja tarczyca robi się coraz mniejsza. Jest bardzo mała, ma około 8mm, a powinna mieć przynajmniej 2 cm. W związku z tym pozostaję cały czas na euthyroxie

Życzę wszystkim staraczkom, żeby się nie poddawały
Witamy
Super, że Ci się udało! Napawasz otuchą

Cytat:
Napisane przez Danaeee84 Pokaż wiadomość
To i ja się (niestety) witam

O dziecko staram się dwa lata. Rok temu wyniki idealne. W październiku TSH 10, miesiąc później spadło do 6, w zeszłym miesiącu 2,6. Biorę euthyrox, teraz dawkę 37,5. aTPO mam 110. Dodatkowo mam jeszcze endometriozę.

Generalnie ciągle pod górkę
Witaj
Przykro mi, że już tyle czasu się staracie

Cytat:
Napisane przez Kasiulka22 Pokaż wiadomość
Czesc dziewczyny!

I ja sie dołączam mam niedoczynnośc i hasi. W pierwszej ciazy byłam zdrowa, dziadostwo przyplątało sie pozniej. Mam juz córę, ktora w lipcu kończy 6 lat. Staramy sie teraz drugi cykl, ale tak bardziej na "luzaka". Kiedyś mówiłam, ze bede mieć jedynaczke. Teraz częściej myśle, ze dobrze by było gdyby moja cora miała rodzeństwo. Boje sie ciazy przy tym choróbsku, chociaz podczytuję rożne wątki i dzięki Wam, wiem ze można z tym żyć i być mama. Czy sie uda i jak bedzie los pokaże.
Hej!

Cytat:
Napisane przez pirisand Pokaż wiadomość
Nie do wiary ze tyle nas tutaj jest z problemami tarczycy a najcześciej dowiadujemy sie o chorobie kiedy zaczyna sie myślec o dziecku...
Nie rozumiem dlaczego badanie TSH nie jest tak samo rozpowszechnione jak cytologia czy usg piersi
Też mnie to zastanawia No i widać po nas ile osób ma problem. Poza tym często TSH jest zlecane dopiero w ciąży. Kiedy może być za późno

Cytat:
Napisane przez malinOla1 Pokaż wiadomość
Kurcze ale nas tu przybywa szybko, problem wydawaje się niewielki a spotyka aż tyle osób. Ciekawa jestem jak będą wyglądać moje wyniki teraz po calkowitym usunięciu, ciekawe czy przed operacja zbadali mi tsh i ft 4 czy tylko to co niezbędne do operacji czekam aż mi przysla wypis i co w nim będzie...

Wysłane z mojego X2 10.25 przy użyciu Tapatalka
Kochana, a kiedy Ty masz wizytę?

Cytat:
Napisane przez Brawurka_29 Pokaż wiadomość
I ja się melduję z niedoczynnością tarczycy...

Hej

Cytat:
Napisane przez czarownica_tea Pokaż wiadomość
A mnie w nocy zalało, także oficjalnie 16 cs zaczęty ale podjęłam decyzję, że nic nie mierzę i nie sprawdzam.... czysta natura (nawet kwas foliowy odstawiłam- bleee i tak mam go pewnie nadmiar po 15 miesiącach brania)
Oby olewactwo się sprawdziło

Ja jestem po wizycie u endo. Ogólnie mnie zaskoczył i powiedział, że pomimo tego mojego masakrycznego TSH (0,009) moje wyniki są dobre
Dla niego najważniejsze jest utrzymanie ft3 i ft4 w normie a TSH powiedział, że jeszcze będzie się wahać.
Zapytałam do jakich wyników musimy dojść, żeby zniósł mi zakaz ciąży.
Ogólnie powiedział, że póki co wyniki są dobre i w najbliższym czasie lepsze nie będą. Ogólnie z takimi wynikami jest ok 95% szans, że ciąża będzie przebiegać prawidłowo. Szczególnie, że ciąża fizjologicznie trochę podwyższa TSH.
Póki co mam jeszcze czekać i zobaczyć dalej czy obecna dawka jest na pewno dobra i czy wyniki utrzymają się na porządnym poziomie. Za miesiąc kolejna wizyta. Wtedy być może przerzucimy się z metizolu na thyrosan, który można brać w pierwszym trymestrze. Skontrolujemy jak wyniki na thyrosanie i wtedy może dać mi zielone światło. Czyli realnie około sierpnia już być może będzie można się starać.
Może znowu będę miała powtórkę z majowego tp?

18.05.2015
Leoś
cowie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-19, 10:12   #124
Olgietka
Zakorzenienie

Melduję się i ja
Niecały miesiąc temu zdiagnozowane hashimoto
Dostałam euthyrox 50, dziś wzięłam 24 tabletkę
W przyszłym tygodniu mam zamiar zrobić badania i przenieść całe leczenie do Danii.

Do tabletków dorzuciłam jogę Znajoma podpowiedziała mi kilka asanów, które masują tarczycę i poprawiają jej funkcjonowanie KLIK

---------- Dopisano o 11:12 ---------- Poprzedni post napisano o 11:08 ----------

Cytat:
Napisane przez cowie Pokaż wiadomość
Ja jestem po wizycie u endo. Ogólnie mnie zaskoczył i powiedział, że pomimo tego mojego masakrycznego TSH (0,009) moje wyniki są dobre
Dla niego najważniejsze jest utrzymanie ft3 i ft4 w normie a TSH powiedział, że jeszcze będzie się wahać.
Zapytałam do jakich wyników musimy dojść, żeby zniósł mi zakaz ciąży.
Ogólnie powiedział, że póki co wyniki są dobre i w najbliższym czasie lepsze nie będą. Ogólnie z takimi wynikami jest ok 95% szans, że ciąża będzie przebiegać prawidłowo. Szczególnie, że ciąża fizjologicznie trochę podwyższa TSH.
Póki co mam jeszcze czekać i zobaczyć dalej czy obecna dawka jest na pewno dobra i czy wyniki utrzymają się na porządnym poziomie. Za miesiąc kolejna wizyta. Wtedy być może przerzucimy się z metizolu na thyrosan, który można brać w pierwszym trymestrze. Skontrolujemy jak wyniki na thyrosanie i wtedy może dać mi zielone światło. Czyli realnie około sierpnia już być może będzie można się starać.
Może znowu będę miała powtórkę z majowego tp?
cowie a ja kilka dni temu od znajomej, która ma nadczynność usłyszałam, że w ciąży TSH może mi SPAŚĆ i zrobi się z tej mojej niedoczynności ciążowa nadczynność

W każdym razie ja właśnie zaczynam kolejny cykl starań (bez starań)
Stary 2014-05-19, 10:14   #125
cowie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Olgietka Pokaż wiadomość
Melduję się i ja
W przyszłym tygodniu mam zamiar zrobić badania i przenieść całe leczenie do Danii.

Do tabletków dorzuciłam jogę Znajoma podpowiedziała mi kilka asanów, które masują tarczycę i poprawiają jej funkcjonowanie KLIK

Jesteś!
Mam nadzieję, że pobędziesz trochę czynnie, a nie będziesz uciekać
Jestem ciekawa jak to Twoje TSH
No i wiesz o tym, że być może po zrzuceniu TSH może zaczniesz trochę chudnąć bez pomocy orbitreca?
Ewentualnie z jego pomocą ale skuteczniej

---------- Dopisano o 11:14 ---------- Poprzedni post napisano o 11:12 ----------

Cytat:

cowie a ja kilka dni temu od znajomej, która ma nadczynność usłyszałam, że w ciąży TSH może mi SPAŚĆ i zrobi się z tej mojej niedoczynności ciążowa nadczynność

To trochę nie ma sensu, bo przecież dziecko sobie pobiera trochę Twoich hormonów tarczycy
W związku z czym masz ich mniej, a TSH rośnie

Chociaż pewnie znając zawiłości tarczycy to wszystko zależy od danego przypadku

18.05.2015
Leoś
Stary 2014-05-19, 10:19   #126
Olgietka
Zakorzenienie

Cytat:
Jesteś!
Mam nadzieję, że pobędziesz trochę czynnie, a nie będziesz uciekać
Jestem ciekawa jak to Twoje TSH
No i wiesz o tym, że być może po zrzuceniu TSH może zaczniesz trochę chudnąć bez pomocy orbitreca?
Ewentualnie z jego pomocą ale skuteczniej

---------- Dopisano o 11:14 ---------- Poprzedni post napisano o 11:12 ----------

To trochę nie ma sensu, bo przecież dziecko sobie pobiera trochę Twoich hormonów tarczycy
W związku z czym masz ich mniej, a TSH rośnie

Chociaż pewnie znając zawiłości tarczycy to wszystko zależy od danego przypadku
Pipko, bardzo bym chciała być bardziej aktywna... ale od powrotu z Polski miałam uwaga! 2 dni wolnego (słownie: DWA DNI). Wracam do domu i zabieram się za malowanie...
Nie mam czasu zrobić sobie paznokci Katastrofa!
Za to będzie kesz na nowe mebelki

Zaczynam się czuć lepiej na euthyroxie... ale waga póki co stoi w miejscu
Mam za to zapał i potrzebę ruchu! Nie jestem już taka ospała jak do tej pory... Póki co uskuteczniam jogę pomiedzy puszkami z farbami a drabinami... ale jak tylko uda nam się ogarnąć choć trochę to pobojowisko to wracam do hulahopa, melB i moooże do orbitrecka. No i joga. Wciągnęła mnie!
Stary 2014-05-19, 10:21   #127
cowie
Zakorzenienie

Cytat:
Pipko, bardzo bym chciała być bardziej aktywna... ale od powrotu z Polski miałam uwaga! 2 dni wolnego (słownie: DWA DNI). Wracam do domu i zabieram się za malowanie...
Nie mam czasu zrobić sobie paznokci Katastrofa!
Za to będzie kesz na nowe mebelki

Mam za to zapał i potrzebę ruchu! Nie jestem już taka ospała jak do tej pory... Póki co uskuteczniam jogę pomiedzy puszkami z farbami a drabinami... ale jak tylko uda nam się ogarnąć choć trochę to pobojowisko to wracam do hulahopa, melB i moooże do orbitrecka. No i joga. Wciągnęła mnie!
Super!
Oby lepsze samopoczucie świadczyło o spadku TSH

18.05.2015
Leoś
Stary 2014-05-19, 11:29   #128
karolkya
Wtajemniczenie

Hej

Jestem przyszłą mamą czerwcową z Hashimoto. Obecnie w 39 tc.

Pierwsza ciąża obumarła w 2013 r. w styczniu 12 tydzień. Po tym przebadałam się i poszłam do dobrego endokrynologa ( w Lublinie polecam dr Marek Niewiedzioł) wyszło że mam hashi i jakiś guzek na tarczycy. Po biopsji wyszło że jest łagodną zmianą i nic się z nim nie dzieje. A na hashi biorę euthyrox 75 w ciąży ( przed 25).
Odnośnie innych leków w tej ciąży od początku dostałam Acard 75, Luteinę i Duphaston, witaminki.

Z moich doświadczeń - ważne aby nie badać tylko TSH, ale wszystkie hormony plus przeciwciała i USG. Może się zdarzyć tak jak u mnie że TSH jest książkowe a wszystko inne szaleje.
trzymam za wszystkie staraczki i życzę powodzenia
Stary 2014-05-19, 11:32   #129
cowie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolkya Pokaż wiadomość
Hej

Pierwsza ciąża obumarła w 2013 r. w styczniu 12 tydzień. Po tym przebadałam się i poszłam do dobrego endokrynologa ( w Lublinie polecam dr Marek Niewiedzioł) wyszło że mam hashi i jakiś guzek na tarczycy. Po biopsji wyszło że jest łagodną zmianą i nic się z nim nie dzieje. A na hashi biorę euthyrox 75 w ciąży ( przed 25).
Odnośnie innych leków w tej ciąży od początku dostałam Acard 75, Luteinę i Duphaston, witaminki.

Z moich doświadczeń - ważne aby nie badać tylko TSH, ale wszystkie hormony plus przeciwciała i USG. Może się zdarzyć tak jak u mnie że TSH jest książkowe a wszystko inne szaleje.
trzymam za wszystkie staraczki i życzę powodzenia

Dokładnie
A najgorsze jest to, że przecież badania zleca ginekolog. I on zleca zwykle tylko TSH i na tym koniec A czasem nie robi tego na początku ciąży, a później

Ja inne hormony zbadałam, bo przypadkowo trafiłam do ginekolog, która jest też endokrynologiem. I dostałam obszerniejszy komplet badań. No i wyszły kwiatki...

18.05.2015
Leoś
Stary 2014-05-19, 14:19   #130
malinOla1
Wtajemniczenie

Cytat:
Kochana, a kiedy Ty masz wizytę?
chciałam jechać 26maja bo ona osoby po operacji bez zapisu przyjmuje, tylko przedzwonię czy będzie wtedy przyjmować, żebym na marne nie pojechała w piątek chcę jechać zrobić wyniki które endo chciała na kontrolę. Jeśli chodzi o twoje wyniki to na staraczkowym już pisałam i wierzę, że będzie dobrze

Cytat:
Melduję się i ja
Cytat:

No witamy naszą Orgietkę wkońcu się Pani zjawiła :P a kiedy będzies mogła wóCIĆ DO STARAŃ? Moja waga też nie spada, a powoli nawet wzrasta Mam nadzieję, że to chwilowe

Cytat:
Hej

Hej dziękujemy za twoje dobre słowa życzymy spokojnego porodu i oby tarczyca się uspokoiła po porodzie

malinOla1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-19, 17:43   #131
Kasiulka22
Zakorzenienie

Hej dziewczyny

W środę pójdę zrobić sobie badania bo wizyta u endo 28.05. Ide do nowej lekarki bo moja pierwsza jest naprawde rozczarowująca i olewajaca, wiec daje sobie spokój. Dam Wam znać jak wyniki odbiore.

Kasiulka22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-19, 19:08   #132
mamaszkrabka
Zakorzenienie

Dziewczyny trzymam za Was kciuki, żeby się w końcu udało

Ja wizytę mam dopiero za rok, bo "stan jest stabilny". Ale jak będę chciała zajść w 2 ciążę to nie wiem co będzie...

a jak u Was z wagą?
Ja muszę strasznie uważać na to ile jem...

Edytowane przez mamaszkrabka
Czas edycji: 2014-05-19 o 19:10
mamaszkrabka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-19, 19:24   #133
201701300931
Konto usunięte

Cytat:
Witaj
Przykro mi, że już tyle czasu się staracie
Szczerze mówiąc w tym cyklu przestałam się tym przejmować. Co ma być to będzie. I nic na to nie poradzę.

Chodzicie do endo prywatnie? Ile czekacie na wizyty? I jak często chodzicie? Ja mam abonament w lux-medzie i tam się czeka trzy miesiące Na szczęście ostatnio trafiłam na taką babkę, że kazała mnie wcisnąć na lipiec mimo że nie było już dawno miejsc. I jakbym w ciążę zaszła to przynajmniej będę mieć regularne wizyty co miesiąc.

Co do wagi. Moja niestety stoi w miejscu i mam sporą niedowagę. Czego bym nie jadła nie mogę przytyć nawet kilograma. A brakuje mi tak z 10 kg...

201701300931 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-19, 19:27   #134
zlosnica_
Zakorzenienie

Ja do endo chodzę prywatnie.
Wcześniej chodziłam na lux med, terminy średnio na za 2 -3 miesiące. Przy okazji lekarz okazał się niezbyt dobrym fachowcem.
Teraz chodzę całkowicie prywatnie, jak na razie byłam raz u nowego endo, ale zauważyłam że u niej terminy tak na za miesiąc się znajdą.

"Pragnij tego co chcesz mieć i nastaw się na to, że możesz to dostać"

zlosnica_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-19, 19:39   #135
Linka07
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez czarownica_tea Pokaż wiadomość
A mnie w nocy zalało, także oficjalnie 16 cs zaczęty ale podjęłam decyzję, że nic nie mierzę i nie sprawdzam.... czysta natura (nawet kwas foliowy odstawiłam- bleee i tak mam go pewnie nadmiar po 15 miesiącach brania)
też miałam taki okres buntu

Cytat:
Linka dziękuję za informację. Bo w sumie zapomniałam się spytać. A skierowanie też mam teraz tylko na TSH i ft4.

Dzisiaj na blogu jakiejś dietetyczki która również ma hashi przeczytałam, że po 15 tygodniach stosowania diety bezglutenowej i bezmlecznej antyciała spadły jej prawie o połowę

Cytat:
Napisane przez mamaszkrabka Pokaż wiadomość
Dziewczyny trzymam za Was kciuki, żeby się w końcu udało

Ja wizytę mam dopiero za rok, bo "stan jest stabilny". Ale jak będę chciała zajść w 2 ciążę to nie wiem co będzie...

a jak u Was z wagą?
Ja muszę strasznie uważać na to ile jem...
U mnie dramat, mimo zdrowego odżywiania i ruchu, waga nie spada Cała nadzieja w odstawieniu glutenu.

Cowie
ja Ci chętnie oddam z 6 kg
Linka07 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-19, 20:21   #136
Ramona_85
Zakorzenienie

Cytat:
Co do wagi. Moja niestety stoi w miejscu i mam sporą niedowagę. Czego bym nie jadła nie mogę przytyć nawet kilograma. A brakuje mi tak z 10 kg...
.
szczerze, to zazdroszczę
ja musze pilnowac się ze wszystkim, ograniczyłam gluten, laktozę... kiedyś moje codzienne śniadanie polegało na misce płatków pszennych z mlekiem, zabójstwo
Ramona_85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-19, 21:18   #137
201704210903
Konto usunięte

hej a mi przeciwciała same spadły. rok temu miałam prawie normalne a nic szczególnego nie robiłam

Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2
201704210903 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-19, 21:18   #138
mamaszkrabka
Zakorzenienie

Cytat:
Szczerze mówiąc w tym cyklu przestałam się tym przejmować. Co ma być to będzie. I nic na to nie poradzę.

Chodzicie do endo prywatnie? Ile czekacie na wizyty? I jak często chodzicie? Ja mam abonament w lux-medzie i tam się czeka trzy miesiące Na szczęście ostatnio trafiłam na taką babkę, że kazała mnie wcisnąć na lipiec mimo że nie było już dawno miejsc. I jakbym w ciążę zaszła to przynajmniej będę mieć regularne wizyty co miesiąc.

Ja chodzę na nfz. Kobieta prowadzi mnie od 12 lat. Jak zaszłam w ciążę to poszłam do niej prywatnie bo terminy... wizyta niczym się nie różniła od tej na nfz. Zapłaciłam 50 zł, a jeszcze mnie przepraszała, że musi ode mnie kasę wziąć, ale gabinet prywatnie musi jakoś utrzymać

Cytat:
też miałam taki okres buntu

Dzisiaj na blogu jakiejś dietetyczki która również ma hashi przeczytałam, że po 15 tygodniach stosowania diety bezglutenowej i bezmlecznej antyciała spadły jej prawie o połowę

U mnie dramat, mimo zdrowego odżywiania i ruchu, waga nie spada Cała nadzieja w odstawieniu glutenu.

Cowie
Alergia na gluten?
Mi udało się schudnąć 15 kg parę lat temu i wagę trzymam. Bez efektu jojo.
mamaszkrabka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-19, 21:38   #139
karolkya
Wtajemniczenie

Ja chodze prywatnie, bo jakos nie znalazlm sesnownego endo na nfz no i te terminy mnie przerazaly. Teraz dzwonie w srode i jestem umowiona na piatek lub sobote

Wyslane za pomoca Tapatalk2

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-05-20, 07:40   #140
malinOla1
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja chodze prywatnie, bo jakos nie znalazlm sesnownego endo na nfz no i te terminy mnie przerazaly. Teraz dzwonie w srode i jestem umowiona na piatek lub sobote

chodziłam do prywatnej przychodni to tam nie było problemu w ciągu tygodnia wizyta, bez usg cena 120zł. Lekarz był mało konkretny nic nie tłumaczył i wychodziłam od niego dosłownie głupia.
Do mojej endo dojeżdżam teraz 70km płacę 150zł z usg i jestem mega zadowolona. Co prawda narazie miałam z nią kontakt raz bo od razu skierowała mnie na operację, ale wszystko wytłumaczyła, cudowna kobieta 26 jadę na kontrolę i zobaczymy co zaplanuje bo u niej też terminy ok. 2 -3 mies. ale przez to że zabieg miałam to chciała mnie widzieć 2 tyg. po. Zobaczymy jaką taktykę przyjmie

Jeśli chodzi o wagę to od ślubu jestem 4kg do przodu, myślałam że przez szpital schudnę a tu nic. Dostałam wieczorami mega apetyt i boje się że teraz przez ten Letrox się spasę jak świnia

Edytowane przez malinOla1
Czas edycji: 2014-05-20 o 07:41
malinOla1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-20, 07:44   #141
elinka21
Zakorzenienie

Ja biore eutyrox i tez mi sie przybyło ostatnio jakies 3 kg wiec teraz min 5 tak bardzo bym chciala zgubic

Wysłane z mojego ST26i przy użyciu Tapatalka

Co serce pokochało, rozum nigdy nie wymaże ...
25.03.14
elinka21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-20, 09:05   #142
kaska87
Zakorzenienie

Przed zdiagnozowaniem problemów tarczycowych przez jakieś 2 miesiące jedząc i mają taki sam wysiłek fizyczny jak wcześniej przytyłam prawie 10kg to już było podejrzane, niestety teraz mimo, że mam nadczynność i teoretycznie powinnam chudnąć to waga nie leci, co prawda ważę mniej niż przed ciążą, ale do mojej wagi jeszcze hoho czy są jakieś diety dla tarczycówek typowo?

kaska87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-20, 09:08   #143
karolkya
Wtajemniczenie

Polecam Wam forum Commed tam jest sporo informacji o tarczycy, dietach, suplementacji.
Ja sporo sie dowiedzialam o hashi i problemach z nim zwiazanych. Takze jak macie czas to zajrzyjcie moze cos dla siebie znajdziecie

Edytowane przez karolkya
Czas edycji: 2014-05-20 o 09:10
karolkya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-20, 09:19   #144
cowie
Zakorzenienie

Cytat:

Cowie
Ale ja nie chcę! Wystarczy, że sama z siebie ostatnio trochę obrosłam oponką

Cytat:

Ja mam abonament w enel medzie i zapisuję się z 2-3 miesięcznym wyprzedzeniem

Cytat:

Nieźle!

Cytat:
Napisane przez kaska87 Pokaż wiadomość
Przed zdiagnozowaniem problemów tarczycowych przez jakieś 2 miesiące jedząc i mają taki sam wysiłek fizyczny jak wcześniej przytyłam prawie 10kg to już było podejrzane, niestety teraz mimo, że mam nadczynność i teoretycznie powinnam chudnąć to waga nie leci, co prawda ważę mniej niż przed ciążą, ale do mojej wagi jeszcze hoho czy są jakieś diety dla tarczycówek typowo?

18.05.2015
Leoś
Stary 2014-05-20, 09:58   #145
aggo_di
Wtajemniczenie

Cześć!
Weszłam z ciekawości na ten wątek i przeczytałam wszystkie posty
Badanie tsh zrobiłam, w listopadzie przy okazji innych badań przedciążowych. Wyszło 6,7.
Objawy miałam wcześniej, ale :
- zmęczona jestem, bo dużo pracuję, studiuję, mam dużo obowiązków
- włosy mi się przetłuszczają, bo szampon mam kitowy
- wypadają, bo się stresuję
- suche łokcie i kolana, to pewnie przez to, że nie używam balsamu
- przytyłam, bo jem za dużo słodyczy

Jak zobaczyłam wynik to nie miałam już złudzeń i tłumaczeń
Lekarz rodzinny zlecił euthyrox 25, potem endokrynolog 50. A
Tsh spadało, aż spadło poniżej normy. Po różnych próbach mam dawkę 12,5 letroxu od początku maja. Na początku czerwca znowu zbadam poziom.

Nie zauważyłam chudnięcia związanego ze spadkiem tsh.

Zaciekawiło mnie, że dieta bezglutenowa i bezmleczna tak wpływa na tarczycowe sprawy. Poczytam jeszcze o tym.
Bo ja ograniczam produkty mleczne (od kawy z mlekiem raz na kwartał, czy od czasu do czasu kanapki z twarożkiem nic mi się nie dzieje, ale przy częstszych już tak ), ograniczam też mąkę białą, zastępując ją różnymi (razową, gryczaną, migdałową itd.).
Zaczęłam tak robić po ślubie, żeby ograniczyć ilość cukrów prostych w diecie
aggo_di jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-20, 10:48   #146
Froozia
Przyczajenie

Dziewczyny a problemem przy zajściu w ciążę są wszystkie choroby tarczycy czy tylko nadczynność i hashimoto? Zastanawiam się, czy niedoczynność też może być przeszkodą.
Froozia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-20, 10:52   #147
karolkya
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Froozia Pokaż wiadomość
Dziewczyny a problemem przy zajściu w ciążę są wszystkie choroby tarczycy czy tylko nadczynność i hashimoto? Zastanawiam się, czy niedoczynność też może być przeszkodą.
Niedoczynnosc tez chyba z tego co sie orientuje. A jak sie juz zajdzie to na pewno moze byc przyczyna poronien.

Stary 2014-05-20, 10:56   #148
cowie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Froozia Pokaż wiadomość
Niedoczynność wpływa na płodność.
Przy nadczynności czy Hashi (bez niedoczynności) raczej nie ma większych problemów z zajściem w ciążę. Gorzej z utrzymaniem.

18.05.2015
Leoś
Stary 2014-05-20, 13:20   #149
Kamel
Wtajemniczenie

Cześć Dziewczyny, przeczytałam wszystko ale nie mam siły cytować.
Olgietka jesteś w końcu

A ja dziś odebrałam wynik kariotypu i na wszelki wypadek co by nie gdybać idę jutro prywatnie do pani genetyk i niech mi wszystko wyjaśni.

W opisie mam niby Analiza chromosomów wykazała prawidłowy kariotyp żeński. Ale coś tam pisze, że nie wyklucza niepowodzeń rozrodu.

11.12.2013
16.08.2013
Synuś- 2011
Córeczka- 2015

Killer 1x
Kamel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-20, 13:29   #150
cowie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kamel Pokaż wiadomość
Cześć Dziewczyny, przeczytałam wszystko ale nie mam siły cytować.
Olgietka jesteś w końcu

A ja dziś odebrałam wynik kariotypu i na wszelki wypadek co by nie gdybać idę jutro prywatnie do pani genetyk i niech mi wszystko wyjaśni.

W opisie mam niby Analiza chromosomów wykazała prawidłowy kariotyp żeński. Ale coś tam pisze, że nie wyklucza niepowodzeń rozrodu.

O kurde, a co to w ogóle znaczy?

18.05.2015
Leoś
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości