|
|
#121 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Zdrada - wybaczylibyście?
Byłam zdradzona.
Nie chowam urazy. Wybaczyłam. Ale wciąż to boli, wciąż wraca. Ten chłopak zrobił mi ogromną krzywdę i nieprędko ją zapomnę. Gdyby chciał wrócić - nie pozwoliłabym. Gdyby obecny TŻ mnie zdradził, załamałabym się. Zdrada zatruwa wszystko. Każdą chwilę od momentu zdrady minimum. Wszystko staje się fałszem. Nieprawdą. Wspomnienia stają się zniekształcone. Na przykład - spędziłam z tamtym przecudowny wieczór, a następnie on pojechał do kolegów, a ja do znajomych na kręgle. Rozmawiałam z przyjaciółką, jak było cudownie i byłam przeszczęśliwa. Potem się dowiedziałam, że jego kolegami była tamta dziewczyna. I potem przypominając sobie to, jak byłam nieświadoma... I to wszystko... Nie ma opcji. Zdradę można wybaczyć, ale wracać nie ma sensu - jak ktoś zdradził raz, to zdradzi i drugi. A problemy załatwia się inaczej. |
|
|
|
|
#122 |
|
BAN stały
|
ja uważam, że jak ktoś raz zdradził to będzie zdradzał a jak mu wybaczono to będzie się czuł bezkarny.
I już wiem skąd biorą się te nieszczęśliwe związki, kobiety, które są z facetami, bo dziecko. I ok, rozumiem, że ktoś wybaczy, ja mogę wybaczyć błąd, w zasadzie każdy ale takich rzeczy się nie zapomina, nie buduje się związku na zdradzie. Chyba każda, która wybaczyła musiałaby zobaczyć swojego faceta w akcji z inną bo inaczej to wypiera. Poza tym, ile znacie związków, w których jedno zdradziło drugie (niekoniecznie miało romans) i te związki przetrwały? że im się układało, że się kochali tak jak kiedyś? ja żadnego. Myślę, że taki związek rozpadnie się prędzej czy później, to nie ma prawa bytu. |
|
|
|
|
#123 | |
|
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
Gdybym się dowiedziała o zdradzie...pierwsza sprawa to rozmowa, co się stało, dlaczego, jaka to zdrada, co on o tym myśli. Potem bym myślała co dalej, ale nie jestem w stanie teraz powiedzieć, jaką decyzję bym podjęła. Jak się zdarzy, to dam znać
|
|
|
|
#124 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#125 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie chciałabym dalej być z kimś, kto potrzebuje mnie zdradzić, żeby sobie przypomniał, że mu na mnie zależy. A jak znów się oddalimy? Znów skoczek w boczek i dalej się kochamy? Mój kumpel zdradzał praktycznie każdą ze swoich byłych dziewczyn. Nie zostawiały go, przebaczały - robił to znów i znów. W końcu związek się rozpadał. Nie uczył się na błędach
|
|
|
#126 |
|
Raczkowanie
|
.
Edytowane przez blaskskonca Czas edycji: 2014-05-23 o 17:04 |
|
|
|
|
#127 |
|
po drugiej stronie szafy
|
Mnie by chyba bardziej bolała zdrada emocjonalna. Bo tak, wtedy to na pewno jest kwestia czułości i tak dalej. Sam seks...nie wiem. Ciężko gdybać i ciężko być pewnym tego co się zrobi. Widzę po sobie, że na analogiczne sytuacje reaguję różnie, kwestia wieku, doświadczeń, spojrzenia na życie. Temu nie przewidzę.
|
|
|
#128 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Niby nie można rozliczać ludzi na podstawie ich przeszłości, ale jeśli jest chłopak któremu zdarzały się zdrady poprzednich dziewczyn i bym o tym wiedziała, osobiście wątpiłabym, że mi też tego nie zrobi |
|
|
|
|
|
#129 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja nigdy w życiu z takim człowiekiem być nie chciała tworzyć związku I tutaj sprowadzamy się do jednej rzeczy - człowiek, który zdradza nie jest godny zaufania jako partner. Dlatego przebaczanie średnio mi się widzi. Naprawdę nie myślałabyś potem, jak już byś wybaczyła, że nadal zdradza? Że znów mu się przydarzy? Jak tutaj żyć spokojnie, stabilnie, w zaufaniu? Nie ma szans.
|
|
|
#130 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Osobiście nigdy nie zdradziłam, bo wiem jak to boli, spotkała mnie zdrada, nauczyło mnie to czegoś, wpoiło co nie co. Ale czy nigdy bym nie zdradziła, jeśli nie maiłabym takiego bagaża doświadczeń - tego nie wiem. Ważne jest to, żeby wyciągać wnioski ze swoich poczynań, porażek. To jakimi ludźmi jesteśmy, w dużym stopniu zależy od tego co nas spotyka. Taki upadek jak zdrada może być dla wielu mobilizacją do pracy nad samym sobą. Dlatego nie uważam, żeby ktoś kto zdradził raz, na bank zdradzi drugi. Edytowane przez ankua90 Czas edycji: 2014-05-21 o 11:02 |
|
|
|
|
|
#131 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
O to to. To najbardziej bolało. U mnie jeszcze laska miała tak samo na imię, jak ja. Ten facet zawsze zwracał się do mnie jedną formą tego imienia i wyobraziłam sobie, jak mówi on w ten sam sposób do niej. Podczas seksu. Którego ze mną nie było. Zdradzie mówię nie. |
|
|
|
|
|
#132 |
|
Raczkowanie
|
Takie gadanie.. Jak się kogoś naprawdę kocha to się wszystko da wybaczyć, jednak wiadomo że WYBACZYĆ nie znaczy ZAPOMNIEĆ.
Nie wybaczyłabym romansu nawet jeśli krótko by trwał. Co innego jakby to był tylko raz. |
|
|
|
|
#133 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#134 |
|
BAN stały
|
nawet jeśli by to był jeden raz to znaczy, że on Ciebie nie kocha więc takie gadanie, że jak się kocha...o kant tyłka sobie możesz potłuc.
|
|
|
|
|
#135 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
|
#136 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#137 |
|
Raczkowanie
|
Ogólnie ja może i bym wybaczyła , ale jestem pewna że nigdy bym nie zapomniała i nie wróciła bym do takiej osoby. Nie wyobrażam sobie życia ze świadomością że mój tż nie potrafi pohamować łap w towarzystwie jakiejś .kobiety , że dał jej czułość , przez jeden raz a tak naprawdę to ja przeżywałam z nim wszystkie dobre i złe momenty. I jestem zdania, że skoro zrobił to , nie do końca kochał i zrobiłby to po raz drugi
|
|
|
#138 |
|
Konto usunięte
|
Nigdy w życiu nie wybaczyłabym zdrady.
|
|
|
|
|
#139 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No, ale ciężko jednoznacznie powiedzieć, sama jestem lojalna, wierna i nie sądzę, by się to zmieniło, ale rozumiem, że są różne sytuacje, więc ciężko powiedzieć co bym zrobiła, zależnie od sytuacji. Kiedyś pisałam, że bym raczej nie wybaczyła, no i właśnie, ale raczej i wiedziałam, że pewnie to zależne od sytuacji. Jakbym była z nim dalej, to jak pisałam nie hop siup i musiałabym czuć, że dam radę, a na to potrzeba czasu i to też nie wiadomo czy by się udało, jakbym chciała z nim być, to może jakoś by się udało po czasie, ale mogłoby też się okazać, że jednak nie da rady, mimo jakichś chęci. W małych sprawach nie jestem zbyt pamiętliwa, w większych różnie, więc oczywiście, byłoby ciężko, to mogę napisać na pewno tak jak pisałam. Zapomnieć się nie da wiadomo, ale wtedy musi być podejście, że generalnie nie wracamy do tego, że związek budowany jest na nowo. To na pewno jest bardzo trudne. Dlatego sama nie wiem, mogę tylko napisać chyba, że zależy od sytuacji. Mogłoby być, że bym wybaczyła i była domyślnie z tą osobą nadal jeśli o to chodzi- oczywiście na pewnych zasadach i musiałby udowodnić, że zależy, nie hop siup, wtedy dopiero może bym była z nim dalej, a mogłoby być tak, że rozstanie. Zdrada jest dla mnie okropnym świństwem, ale wiadomo , zależy czy sam by powiedział czy bardzo by żałował czy bym widziała nadzieje na zmianę. Czytając forum czy w życiu jest się świadkiem wielu sytuacji, więc teraz wiem, że pewności nie mam. Pewność mam praktycznie tylko przy tym, że sama bym nie zdradziła, ale ja taka już jestem. Wiadomo jednak, to gdybanie teraz, bo nie wiem i nikt z nas nie chciałby przez to przechodzić. Jestem z chłopakiem 5,5 roku i ufam mu itp, dla nas obojga ważna jest szczerość itp, oby tak było dalej ---------- Dopisano o 02:45 ---------- Poprzedni post napisano o 02:06 ---------- Cytat:
Edytowane przez Candy_lips Czas edycji: 2014-05-24 o 02:24 |
||
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#140 |
|
Raczkowanie
|
Zdrada - wybaczylibyście?
Nie, raz przez to przeszłam. Próbowałam wybaczyć, po tygodniu odeszłam, odpychało mnie to wszystko, nie godziłam się na dotyk itd. Mój obecny tż miał trudne początki, bo wszedzie węszyłam kłamstwa, nawet jak siedział z telefonem na balkonie i grał w cos, lubiłam podchodzić od tylu i zaglądać co robi. Obsesja.
Teraz wychodzę z założenia, że jesli jakakolwiek kobieta jest w stanie zabrac mojego faceta, to ja juz go nie chcę. Niezależnie czy bedzie już dziecko, pięcioro dzieci, majątek, firma, pies czy chora babcia. Edytowane przez mysza_25 Czas edycji: 2014-05-24 o 05:14 |
|
|
|
|
#141 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#142 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
ale tak, uważam, że taki związek, po zdradzie nie ma prawa bytu a jak osoba zdradziła raz to zdradzi i drugi raz, zwłaszcza jak wybaczone to wybaczy i drugi raz a to przecież tylko szybki numerek a nie romans. |
|
|
|
|
|
#143 |
|
po drugiej stronie szafy
|
Są ludzie, których otoczenie wie, że wybaczają raz. Są też tacy, którzy zdradzili raz i nigdy więcej. Jeśli ktoś chce dać drugą szansę, jeśli druga strona chce tą szansę dostać, to nie widzę problemu, trzymam kciuki żeby się udało.
Niestety, zdrada to nie jest zawsze ten sam schemat, temu nie tak łatwo każdemu ją ocenić jednoznacznie, po samej nazwie czynu.
|
|
|
#144 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:54.