Mamusie Marzec-Kwiecień 2013 cz.7 - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-05-29, 17:09   #121
klementyna1
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie Marzec-Kwiecień 2013 cz.7

Witam, wita, odnosze sie do ostaniego wątku jeszcze
Jedziemy do Darłowa też od 1 lipca do 8 Okazało sie, ze znajoma kolegi ma mieszkanie do wynajęcia w Darłowie i zawołała od nas....15zł od osoby, a z a Kacpra 5zł za dobę....Wieć nie zastanawialiśmy sie długo, warunki pewnie podstawowe i 4 pietro bez windy, ale mam nadzieje, ze bedzie znosnie ma wolne od 15 sierpnia jeszcze jakby co.
Cytat:
Napisane przez Moderna Pokaż wiadomość

moderna 472
nestelle 391
amelie 348
panika 328
despa 253
oliwka 230
monika_g 228
kasia 223
dragusia 185
trolla 184

hardcorki;D
Cytat:
haha
[/COLOR]A czy na forum tutaj jest jeszcze mama, gdzie dziecko nadal spi w lozku z rodzicami? Czy tylko my sie ostalismy?
Co do kapusty to na Sr połozna kazała mieć w domu i mówiła, ze u nich zawsze na oddziale świeża jest kapucha w lodówce na zastoje...pewnie jak ze wszytskim zdania podzielone- sama nie miałam porzeby próbować

Nasz śpi sam do pierwzej pobudki, a ta róznie od 23.00 do 5.00 rano. Ta 5.00 rano to dzisiaj
No i odstawiłam od piersi K. Tzn to mocno powiedziane, bo od 2 dób nie je dopiero, ale dzis awantura nad ranem byla o cyca i musielismy sie bawic, by odwrócic uwage;p
Cytat:
Napisane przez oliwka__ Pokaż wiadomość
Ależ tu cisza.

Ja nie śpię z małą od kiedy skończyła 4 miesiące po pierwsze byłam u kresu załamania nerwowego nie wyspana mała ciągle miałczała i płakała jak cycek jej uciekł a mnie kręgosłup tak bolał że nawet jak mi się udało ją odłożyć do kołyski to i tak wyspać się nie mogłam. I jak mała trafiła do swojego pokoju w 4 miesiącu od tej pory zaczęłam się wysypiać i jakoś funkcjonować już bez takiej złości i do tej pory wstaję do niej idę na górę karmię odkładam do łóżeczka schodzę i idę spać. I ja wyspana i ona też generalnie wszyscy zadowoleni
łoooł dziecko na innym pietrze? ja w innym pokoju chyba bym nie mogła, w innym łóżku...;Dpodziwiam zazdrsZcze [rzespanych nocek, u nas mam nadzieje, teżjuż będą
ide czytac dalej;D
klementyna1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-29, 17:43   #122
Amelie04
Zakorzenienie

http://www.youtube.com/watch?v=fxv6R9fUO74#t=142

widziałyscie? kobieta karmi 8 letnią córkę. nie wiem co o tym myśleć
Amelie04 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-29, 17:53   #123
anika_s
Wtajemniczenie

hej
witam się w nowym wątku.
Troszkę zamilkłam i jeszcze jakiś mogę się nie pojawiać
Życie mnie przerasta - chce mi się wyć , wyć ...
Moja cioteczna siostra Gosia - ta która opiekuje się Oliwką ma nowotwór (chyba piersi) będzie więcej wiadomo dopiero w środę
Kompletnie się załamałam i nic mi się nie chce..
Z O. zostaje teraz jej siostra rodzona Aga , która spędzała z Oliwcią dużo czasu i jest spoko.
Ogólnie Gosia jest silna, młoda - wie że musi żyć, ma dla kogo (ma jednego syna) i wiele rzeczy jeszcze w życiu do zrobienia.
Dziś pobrali jej wycinek do badań.
Bardzo bardzo Was proszę trzymajcie kciuki za Nią.
Mnie brakuje już łez tak bardzo mi smutno i źle, chociaż przy niej muszę być twarda bo litości , płaczu i lamentu zdecydowanie nie potrzebuje.
anika_s jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-29, 18:08   #124
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez trolla2405 Pokaż wiadomość

Moderna
ja myślałam w pierwszej chwili ze oni do tych wózków dzieci biorą i piwo. ostatnio ogladałam "Jak urodzic i nie zwariowac" moze mi sie skojarzyło źle; plener to oni jeszcze po krzakach siedzą jak jakies żule?
hehehe

nie no, nie po krzakach chodza sobie alejkami np. po jakims parku, czy lesie, nad woda - wiekszosc bawi sie "grzecznie", ale chuligaństwo tez sie zdarza

Cytat:
Napisane przez achna79 Pokaż wiadomość
Moderna super te wózki w których tatusiowie wożą piwo. Chciałabym taki
hihi najlepszy taki z kurkiem
Cytat:
Napisane przez pani22ka Pokaż wiadomość
eeee, no co Ty dziel się!
hehe zapisalam sobie, jak zaczne interesowac sie tematem to spojrze blizej na pierwszy rzut okiem mi sie nie podoba, ale nie wglebialam sie w szczegoly
Cytat:
Napisane przez cathlyn Pokaż wiadomość
U nas też, tylko to nie jest picie - bo napiła się 5 sekund temu, nie jedzenie - potrzeba bliskośći?

Aaa...
Wiesz, że u nas jest to samo? Prawie, bo to ja naciskam, żeby L. jadła w krzesełku, sadzam ją do każdego posiłku. A ona na ogół nie chce tam siedzieć, tylko wolałaby jeść przy stolu na stojąco, albo chodząc. CO mnie denerwuje, bo chciałabym jednak, żeby nie rozwalała wszystkiego po pokoju... A TŻ jak ją karmi (rzadko) to daje jej łyżeczkę/gryza czegoś, a ona do zabawek biegnie, potem wraca, a on następną. Tym sposobem zawsze od niego zje więcej niż ode mnie.
Rozmawiałam z pediatra właśnie o tym nie-jedzeniu, a byłam na wizycie z TŻ. I pediatra znowu swoje: to dziecko tak ma, są dzieci, które siedzą grzecznie i jedzą, a są dzieci dla których jedzenie samo w sobie jest nudne i jedzą w trakcie czegoś innego - zabawy, spaceru itd. TŻ oczywiście się rozweselił (a nie mówiłem, żeby ją karmić w czasie zabawy!). Lekarka stwierdziła, że jak uważam, że je za mało i jeśli lepiej się będę czuła jak będzie jadła więcej, to żebym jej częściej podtykała jedzenie (w sensie w czasie zabawy itd.) I sama nie wiem

W ogóle wczoraj na śniadanie TŻ jadł kiełbasę na gorąco. I Lilka zostawiła swoje śniadanie (a ja razem z nią jadłam owsiankę) i tylko am i am. TŻ dał jej na widelcu trochę kiełbasy i myślałam, że oszaleje z zachwytu. No kurcze, jak to jest - ja tutaj jej tak zdrowo chce jedzenie dawać, a ona kiełbasę by zjadła.... Zauważyłam, że bardzo jej mięso zaczęło smakować - wczoraj rano ta biała kiełbasa, potem kotleta schabowego trochę zjadła z obiadu (warzywa zostawiła)...
mozliwe, ze potrzeba bliskosci, albo lekkie pragnienie

hehe.. ja sie obawiam tego, ze wychowam niejadka -wszak mowi sie, by pilnowac mniej wiecej stalych por jedzenia, i jesc przy stole - stad moje obawy no i za kazdym razem sie brudzimy, bo M. jest w fazie, ze musi pomieszac lyzeczka, postukac w talerzyku, wymieszac, wyrzucic, wrzucic z powrotem, sam probuje jesc - dlatego staram sie juz powoli unikac, co innego kawalek owsianego ciasteczka czy banana do reki - to daje, choc jedzenie na czysto to rzadkosc

moj M. tez ma faze na kielbase.. i pieczarki bardzo lubi, wyjda z sosu w ogole lubi, gdy siedzi u mnie na kolanach i moze sobie wybierac z mojego talerza, wtedy mu najlepiej smakuje

i tak jak piszesz, bierze kawalek do reki, chce na podloge, ucieka, zjada i wraca po jeszzce - w krzeselku to usiedzi aktualnie raptem 5-10 minut.

---------- Dopisano o 19:05 ---------- Poprzedni post napisano o 19:01 ----------

Cytat:
Napisane przez anika_s Pokaż wiadomość
hej
witam się w nowym wątku.
Moja cioteczna siostra Gosia - ta która opiekuje się Oliwką ma nowotwór (chyba piersi) będzie więcej wiadomo dopiero w środę
Z O. zostaje teraz jej siostra rodzona Aga , która spędzała z Oliwcią dużo czasu i jest spoko.
Ogólnie Gosia jest silna, młoda - wie że musi żyć, ma dla kogo (ma jednego syna) i wiele rzeczy jeszcze w życiu do zrobienia.
Mnie brakuje już łez tak bardzo mi smutno i źle, chociaż przy niej muszę być twarda bo litości , płaczu i lamentu zdecydowanie nie potrzebuje.
ojejj bardzo mi przykro
w jakim jest wieku, szybko wykryty?

na pocieszenie obecnie medycyna w przypadku nowotworu piersi stoi po naszej stronie - owszem jest ciezko, ale wazne, ze w wiekszosci przypadkow uleczalne
(akurat mam przyklad w rodzinie, siostra meza ma nowotwor piersi )

bedzie dobrze, trzeba q to wierzyc, kciuki zacisniete

---------- Dopisano o 19:06 ---------- Poprzedni post napisano o 19:05 ----------

Cytat:
Napisane przez Amelie04 Pokaż wiadomość
http://www.youtube.com/watch?v=fxv6R9fUO74#t=142

widziałyscie? kobieta karmi 8 letnią córkę. nie wiem co o tym myśleć
i to jest przyklad skrajnosci
mnie sie nie podoba, ale kazdy robi jak uwaza za sluszne

ciekawa jestem, jak to widza psychologowie?

---------- Dopisano o 19:08 ---------- Poprzedni post napisano o 19:06 ----------

Cytat:
Napisane przez klementyna1 Pokaż wiadomość
Jedziemy do Darłowa też od 1 lipca do 8 Okazało sie, ze znajoma kolegi ma mieszkanie do wynajęcia w Darłowie i zawołała od nas....15zł od osoby, a z a Kacpra 5zł za dobę....Wieć nie zastanawialiśmy sie długo, warunki pewnie podstawowe i 4 pietro bez windy, ale mam nadzieje, ze bedzie znosnie ma wolne od 15 sierpnia jeszcze jakby co.
o wow, zazdroszcze, jeszzce te ceny faaajnie!
Stary 2014-05-29, 18:08   #125
monicca1989
Zakorzenienie

Witam się w nowym wątku.
Staram się Was podczytywać ale na odpisanie zwykle brakuje czasu
Trochę ciężko pogodzić pracę, dom, dziecko... No ale jakoś daję radę.
Wzięłam na swoją prośbę głównie drugie zmiany (żeby jak najmniej płacić niani bo wtedy potrzebuję na 2-5h dziennie) ale to chyba był zły pomysł, wracając do domu często przed 23 ledwo żyję. A mój prywatny budzik wstaję o 5 i nie zawsze chcę jeszcze pójść spać. Wczoraj jadąc do pracy na 15 zasnęłam w autobusie, co mi się nigdy w życiu nie zdarzyło Najgorsze, że grafik na czerwiec już jest i dopiero od lipca mogę wrócić na mieszane zmiany.

Cytat:
Napisane przez alliw Pokaż wiadomość
Co do zasypiania, to J spal w lozeczku w zasadzie od poczatku. Dopiero nad ranem zostawialam go u nas po karmieniu, ale od kiedy zaczal sie przemieszczac, to nie bylo mowy zeby spal z nami, bo balam sie ze spadnie z lozka). Z reszta zajmowal tyle miejsca, ze w zyciu bym sie nie wyspala (bo jeszcze koty z nami spia i dla nich tez musi sie znalezc miejsce, oczywiscie po mojej stronie )
F. śpi od samego początku tylko w łóżeczku, może kilka razy zdarzyło się, że został w naszym łóżku jak jeszcze karmiłam piersią i przysnęło mi się.

Cytat:

maria
- i jak tż dał rade sam przez 4 dni z małą? mój nigdy pieluchy nie zmieniał.. nie umie i nauczyc sie nie chce.
Chyba żartujesz?

Cytat:
despa
jak Ty znajdujesz czas, żeby jeszcze styczniówki podczytywać? Tak serio pytam, praca, 2 dzieci, dom
Też jestem ciekawe ja naszego wątku nie mogę ogarnąć i nadrobić.

Cytat:
ja kupiłam 30, A. ma śniadą karnację, ciemniejszą nawet ode mnie i tżta jak się opali to mulatka ( ja białas zazdroszcze jej takiej karnacji)
F. też ma ciemną karnacje i wszyscy od kad pojawiło się słońce gadają jaki opalony strasznie mnie to wkurza.
monicca1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-29, 18:14   #126
anika_s
Wtajemniczenie

Cytat:

ojejj bardzo mi przykro
w jakim jest wieku, szybko wykryty?

na pocieszenie obecnie medycyna w przypadku nowotworu piersi stoi po naszej stronie - owszem jest ciezko, ale wazne, ze w wiekszosci przypadkow uleczalne
(akurat mam przyklad w rodzinie, siostra meza ma nowotwor piersi )

bedzie dobrze, trzeba q to wierzyc, kciuki zacisniete
ma 43 lata. 3 miesiące temu wyskoczyła jej krostka nad piersią, która jakiś czas temu zaczęła się sączyć. w zeszłym tyg. postanowiła dowiedzieć się co to jest
anika_s jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-29, 18:52   #127
cathlyn
Rozeznanie

anika
kurcze nigdy nie wiem co napisać, mam nadzieję, że Twoja kuzynka wygra tą walkę i będzie dobrze. Mocno trzymam kciuki
ta historia motywuje mnie do zrobienia usg piersi w końcu. Mam skierowanie już od kilku miesięcy, tylko u nas są zapisy na następny miesiąc i nigdy nie wiadomo kiedy. byłam w zeszłym tygodniu się zapisać (skorzystałam z wizyty teściowej) i okazało się, że zapisy będą za bliżej nieokreślony czas, więc spróbuję jutro)

moderna
a jaką kiełbaskę dajesz Marcelowi? zastanawiałam się też czy pieczarki już można dawać.
u mnie element brudzenia jest bardzo ważny - L. cały czas nie toleruje kąpieli, kąpię ją w wanience raz na tydzień mniej więcej (zawsze jest ryk i pomoc drugiej osoby konieczna, bo jej nie utrzymam). Więc jak raz jadła hmm.. jakiś twarożek chyba... i się upaćkała cała razem z włosami, a byłam sama Ciężko było ją umyć.

amelie
sporo, 8 latka... Jakoś tak nienaturalnie to wygląda, też jestem ciekawa co na to psychologia.
Obejrzałam tylko początek - matka mówi, że wierzy, że to dziecko decyduje kiedy przestać kp. Hmmm.. wierzę w to samo, będę karmić do 18tki?
Stary 2014-05-29, 18:58   #128
achna79
Rozeznanie

Cytat:
bo u mnie nawet stacjonarnie nie jest łatwe to "i bach! gotowe" (choć ost. jest lepiej)
nie bardzo sobie wyobrazam biegania po placu zabaw za T-gołodupcem. a tym bardziej za T.-gołodupcem z histeriozą...
Tak jak Miki dostaje amoku jak jest bez pieluchy jedynie jako tako idzie go przewinąć na przewijaku. A to i nie zawsze

Cytat:
hej
witam się w nowym wątku.
Jeja mocne kciuki

A Mikul nie śpi .. znów Chyba mu się coś pozmieniało. Sama nie wiem. To do niego takie niepodobne
Stary 2014-05-29, 19:03   #129
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
ma 43 lata. 3 miesiące temu wyskoczyła jej krostka nad piersią, która jakiś czas temu zaczęła się sączyć. w zeszłym tyg. postanowiła dowiedzieć się co to jest
ojejj.. mlodziutka.. bede o niej myslec trzymajcie sie !
Stary 2014-05-29, 19:07   #130
Demeter
Wtajemniczenie

GG do Demeter

Cytat:
Napisane przez bmma Pokaż wiadomość
Kciuki za Tasie.
Super te książeczki.
będziesz miała ślicznego księcia i też super
Wiem Pewnie i tak zakocham się od pierwszego wejrzenia

Cytat:
halo halo ja też jadłam pomidory w ciąży i to w kolosalnych ilościach, bo nic oprócz pomidorów i dżemu mi nie podchodziło.
Nie nastawiaj się, póki co nic nie wiadomo. Mi też mówili, że chlopak będzie, bo mi się "oczy świeciły"
Ja też nie mogę się doczekac, kiedy sie dowiesz
O widzisz!
Pogrubione jak kotu? Może w ciemności?

---------------
Anika, przykro mi bardzo ale na szczęscie poszło do wszystko do przodu, jak wczesnie wykryte to jest szansa.
Przytulam

Moderna, u nas też tak wyglądało jedzenie K - latałam za nim na kolanach a on się bawił, stał przy stole, itp. Przedwczoraj już się wkurzyłam i pakuję go do krzesełka - zresztą po coś je kupiłam
Demeter jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-29, 19:12   #131
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
moderna
a jaką kiełbaskę dajesz Marcelowi? zastanawiałam się też czy pieczarki już można dawać.
u mnie element brudzenia jest bardzo ważny - L. cały czas nie toleruje kąpieli, kąpię ją w wanience raz na tydzień mniej więcej (zawsze jest ryk i pomoc drugiej osoby konieczna, bo jej nie utrzymam). Więc jak raz jadła hmm.. jakiś twarożek chyba... i się upaćkała cała razem z włosami, a byłam sama Ciężko było ją umyć.

amelie
sporo, 8 latka... Jakoś tak nienaturalnie to wygląda, też jestem ciekawa co na to psychologia.
Obejrzałam tylko początek - matka mówi, że wierzy, że to dziecko decyduje kiedy przestać kp. Hmmm.. wierzę w to samo, będę karmić do 18tki?
normalna kielbaske - kupuje na rynku, polska wiejska, czy krakowska czy glogowska (niestety nie mam dostepu do sprawdzonych wedlin, a sama kielbasy nie umiem zrobic - my jemy malutko weldin, rzadko, wiec jak jest to M. dostaje palsterek czy dwa (niby jest etykieta u sprzedawcy, ze bez konserwantow - ale nie wiem, ktore - bede musiala dopytac)..

hehe.. mnie sie wydaje, ze w pewnym momencie granica jest cienka i z naturalnej decyzji dziecka o zakonczeniu kp robi sie przyzwyczajenie, ktore bez naszej pomocy ciezko przerwac bo dla mnie 8-latka przy piersi nie jest naturalnym zjawiskiem (z tego co pamietam to natura programuje max. do 3 lat - gdzies tak czytalam)

Edytowane przez Moderna
Czas edycji: 2014-05-29 o 19:13
Moderna jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-05-29, 19:12   #132
Demeter
Wtajemniczenie

GG do Demeter

Aha co do jedzenia - na styczniówkach tez był ten temat teraz
Oglądałam kiedyś DD TVN i była babka, która wypowiadała się o żywieniu dzieci. Według niej dziecko roczne może jeść wszystko co dorosły, poza rzeczami ciężkostrawnymi (np. jakieś tłuste mięso). no i grzybami ( z tym zalecała czekac do 3 roku życia).
Demeter jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-29, 19:18   #133
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Demeter Pokaż wiadomość
Oglądałam kiedyś DD TVN i była babka, która wypowiadała się o żywieniu dzieci. Według niej dziecko roczne może jeść wszystko co dorosły, poza rzeczami ciężkostrawnymi (np. jakieś tłuste mięso). no i grzybami ( z tym zalecała czekac do 3 roku życia).
M. w sumie je to co my jemy, jedynie albo malo albo wcale przyprawione i to prawda, ze roczne dziecko moze juz jesc jak dorosly (albo taki maly-dorosly )
(pieczarki mozna na pewno po pierwszych urodzinach inne grzyby nie wiem, nie mam, wiec nie mysle i chyba kurki jezeli dobrze pamietam tez dozwolone )

Edytowane przez Moderna
Czas edycji: 2014-05-29 o 19:19
Moderna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-29, 20:06   #134
maria28
Kniaginia

Cytat:
Napisane przez alliw Pokaż wiadomość
poimprezowalas troche?
Trochę

Cytat:
jak tam widoki na przeprowadzkę? coś się konkretyzuje???
Myślę, że w czerwcu się uda. Ale na wszelki wypadek przedłużyliśmy wynajem kawalerki o lipiec.
Już czasem nas kur.... strzela, tak tu ciasno.

Cytat:
Napisane przez kasia86bgo Pokaż wiadomość
Despa
- NIE BEDZIE ZAMKNIEC haha czas pracy bede miala 8.-8.30 do max 15.30 bym mogla Milusia z przedszkola odebrac ( czynne od 7-17 )
To fajnie, naprawdę nie tak najgorzej.

Cytat:

pamiętam jak kiedyś pisałaś jak jechał z Różą na basen i w śpiochach
Ona wtedy malutka była i my ją w dzień też w śpioszki ubieraliśmy Ogólnie moje dziecko długo w śpioszkach łaziło. Dopiero jak zaczęła konkretnie raczkować to zmieniłam jej strój domowy na rajstopy antypoślizgowe

Cytat:
Żadna sztuka? No co Ty?! podziwiam ..
A o której wstajesz? Ja widzę, że jak śpię mniej niż 6 godzin to jestem nieprzytomna
No, serio. Ja też.
Despa, chylę czoła.

Cytat:
Napisane przez trolla2405 Pokaż wiadomość
daj zac jak bedziesz chciała zajść w ciąże to cię przestanę czytać,pliz

Cytat:
Napisane przez OtTakaJa Pokaż wiadomość
Amelie - może zrób Tżtowi szkołę życia i zostaw małą z nim chociaż na kilka godzin? Mój też nie zmienia pampersa małemu ale to tylko dlatego, że ja wolę to zrobić, bo wydaje mi się, że zrobię to lepiej
Popieram.

Cytat:
Napisane przez OtTakaJa Pokaż wiadomość
W niedzielę mieliśmy sytuację, że musiał zostać z małym od 6 rano do 24 w nocy i co się okazało, nakarmił, przebierał, mierzył gorączkę, podawał lekarstwa, usypiał...
Właśnie, to są przecież ojcowie. Nie róbmy z nich łamag życiowych.

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
miałam pisać co u neuro było. generalnie nie jest źle, ale J. ma być stale rehabilitowany, jak nie mamy już reh (zostało jedno spotkanie) to prywatnie ma go widzieć rehabilitantka przynajmniej raz w miesiącu. ma wzmożone napięcie (nie powiem co mam ochotę zrobić neuro u której byliśmy jak J. miał ok 7 m-cy, a wtedy było przecież dużo gorzej..). wg neuro zanosi się na chodzenie, ale.... patrząc na wszystko (ciąża, poród, początki J.) trzeba mu na to dać więcej czasu, nawet do 2 roku życia u niego byłoby ok
Trochę długo u Was to trwa. Trzymam kciuki, zeby rehabilitacja się szybko zakończyła.
Ale jeśli chodzi o ten czas do 2 lat to możliwe. Widełki są bardzo szerokie, szczególnie dla dzieci z zaburzonym napięciem.

Cytat:
Czy u Was dzisiaj tez dzien wolny od pracy?
my sie byczymy
w dodatku dzisiaj wypada dzien ojca - tausiowie biora drewniane wozki, napelniaja piwskiem i wyruszaja w droge
Jaki wolny?!!
Ci tatusiowie ze zdjęcia to bardziej na dziadków wyglądają

---------- Dopisano o 21:06 ---------- Poprzedni post napisano o 20:51 ----------

Cytat:
maria28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-29, 20:07   #135
klementyna1
Zakorzenienie

Cytat:

maria
- i jak tż dał rade sam przez 4 dni z małą? mój nigdy pieluchy nie zmieniał.. nie umie i nauczyc sie nie chce.
To chyba żart? Ale z tego, co dalej czytałam to sama na to pozwoliłaś...przykre to bardzo...
Nie chwaląc się to mój jest tata na medal-czasem tylko mnie wqrza jak siedzi na kompie a K placze sie po pokoju i rozne mu glupoty do glowy przychodza, a tż zaczytany;p na szczescie do tej pory zawsze w pore zareagował;p Ale tak zawsze bylo- to dzieki niemu K sie nauczyl chodzic, bo ja to go ciagle trzymałam, nie pozwolilam samemu łazić itp, a u tz samowolka;p
Cytat:
Klementyna i inne zainteresowane, nie pamiętam co miałam pisać o wczasach nad morzem, ale tak z grubsza..
- my nie plażowalismy, bylismy we wrześniu (ciepło) i w maju (zimno było). za pierwszym razem J. na plaży był w wózku/nosidełku/na kocu w cieniu przy namiocie/w namiocie/na słońcu jak było byle jakie lub wcale, za drugim w nosidle albo na kocu poubierany porządnie.
- nad ranem ok 1 karmiłam go na śpiocha, obudził się przy przebieraniu i przewijaniu, zasypiał w samochodzie, budził się o 6 jakby w nocy nic nie jadł, więc robiliśmy dłuższy postój, jedyny w czasie drogi

jak coś chcecie to konkretne pytania proszę
dzięki, dzięki! A jakiś niezbędnik małego plażowicza?
Cytat:
U nas dziś 9-10 stopni i deszcz.... brrrrr.... J. śpi w wózku na balkonie w bluzie, kurtce, długich spodniach i pod kocem, a jeszcze wczoraj w krótkim rekawku i krótkich spodenkach. pod wieczór burza była, masakra, jak waliło piorunami, ja w pracy, tż też, J. z moją mamą, ale strasznie się bał, non stop na rękach, podskakiwał przy piorunach, nie wiedział gdzie uciekać biedaczek.. w nocy spał spokojnie.

wiecie co... nie zadzwonili do mnie z tego basenu obiecali, że coś wymyślą, żeby nie było takiej rozbieżności wiekowej i zadzwonią i nic. spisałam sobie już numer, będę wydzwaniać tam po południu.

miałam pisać co u neuro było. generalnie nie jest źle, ale J. ma być stale rehabilitowany, jak nie mamy już reh (zostało jedno spotkanie) to prywatnie ma go widzieć rehabilitantka przynajmniej raz w miesiącu. ma wzmożone napięcie (nie powiem co mam ochotę zrobić neuro u której byliśmy jak J. miał ok 7 m-cy, a wtedy było przecież dużo gorzej..). wg neuro zanosi się na chodzenie, ale.... patrząc na wszystko (ciąża, poród, początki J.) trzeba mu na to dać więcej czasu, nawet do 2 roku życia u niego byłoby ok
kolejna wizyta nie wiem kiedy bo nie ma terminów na za 3 m-ce, wcześniej na początku lipca poradnia rehabilitacji, później gastrologiczna, neurologiczna.. nie narzekamy na brak wizyt.
nie wiem tylko co w tej sytuacji ze szczepieniem (nie pomyślałam o tym na wizycie )
3mam kciuki za rehabilitacje i szybkie naprostowanie sprawy-będzie dobrze
Cytat:
hej
witam się w nowym wątku.
Na szczęscie to się dzisiaj leczy i z dobrym skutkiem!3mam gorąco kciuki!! i za Ciebie też!
LAski odkryłam nowa kaszę w sklepie z ekożywnością (Lublin- w E. Leclerccu) z CZech firma NOminal, gryczana i wielozbozowa instant,mozna rozpuszczac w wodzie lub mleku-cena 6.50 Plnów Kacprowi smakuje- fajna alternatywa do szybkich obiadów- nie trzeba gotować, fajnie się zagęszcza sosy i na kolacje chyba tez nie zaszkodzi...
klementyna1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-29, 20:12   #136
kasia86bgo
Zakorzenienie

GG do kasia86bgo Send a message via Skype™ to kasia86bgo

Hej hej

Anika
- ogromne sa juz zacisniete ...!!!

Amelia
- 8r.z i KP - miesia przed zajsciem w ciaze bylam na weselu i moja cioctka na poprawniach przy stole pelnym rodziny karmila swojego 3,5l synka bo podszedl chwycil cycka i Am ...!! Hihi.

Dzien udany - zapomnialam jak mocne moze byc norweskie slonce - wygladam jak woz czerwona twarz "najgorsze" jest to ze zalorzylam stroj 1czesciowy by ludzi nie straszyc - i co plecy ramiona uda twarz zjarana - reszta Biala. Siostra starsza smieje sie ze wygladam ja flaga Japoni
Milus sprawowal sie znakomicie mial 1drzemke 35min, siedzial w baseniku - 1pofejscie woda byla jeszcze zimna bom ledwo co z jeziora do basenu wlala po 10min mowie dosc - RYK taki ze go dziadek w sosnowcu prwnie slyszal - potem jak sie woda nagrzala siedzial 45min na zmiane ja siostra troche znowu w jeziorze - no cudowne popoludnie dzis mialam
( no i dzis dzien incydentow - Mlisus wyrawal sie mlodszej i zaryl kolanen i "piszczelami" o zwirek 10mi. Placzu szybkie przemycie ranki ( na szczescie naorawde lekko tylko zdarta bez krwi ) a potem ladnie w domu na dywanje z Mlodsza dokazywal a jak sie tulil rozmawial z nia - widac ze jej sie podobalo.

No niv ide sie myc i do spania
Jutro mni kolezanka odwiedza a na 18 mam randke hahaha

Kocham Cie Emilianku <3.

http://suwaczki.maluchy.pl/li-65599.png
kasia86bgo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-29, 20:15   #137
kasia86bgo
Zakorzenienie

Aaaa i u mie w No dzis tez swieto na czerwono ;-)

No i fotu z dzis

ImageUploadedByWizaz Forum1401390810.952890.jpg
( udalo mi sie tez w tym roku zmiescic do basenu haha )

---

ImageUploadedByWizaz Forum1401390849.737289.jpg

---

ImageUploadedByWizaz Forum1401390875.534453.jpg

Kocham Cie Emilianku <3.

Stary 2014-05-29, 20:19   #138
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Zanim napisze to najpierw przeczytałam artykul wrzucony przez BYou bo na komórze nie dałam rady.... I generalnie ja się zgadzam z tym, ze niestety u nas kobieta kobiecie wilkiem. I wg mnie robimy ( a może przewrotnie Ja robię) z siebie cyborga.

Jakoś tak mam, ze jak mam coś do zrobienia to mnie strasznie napedza, więc mam świadomość ze muszę, no musze pewne rzeczy zrobić- bo nikt ich za mnie nie zrobi (teraz, i tak jak ja chcę- pora nazwać to po imieniu)- i chyba tez lubie w takim pędzie żyć....

Annika trzymam kciuki
despa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-29, 20:25   #139
cathlyn
Rozeznanie

Cytat:
wiec jak jest to M. dostaje palsterek czy dwa (niby jest etykieta u sprzedawcy, ze bez konserwantow - ale nie wiem, ktore - bede musiala dopytac)..

hehe.. mnie sie wydaje, ze w pewnym momencie granica jest cienka i z naturalnej decyzji dziecka o zakonczeniu kp robi sie przyzwyczajenie, ktore bez naszej pomocy ciezko przerwac bo dla mnie 8-latka przy piersi nie jest naturalnym zjawiskiem (z tego co pamietam to natura programuje max. do 3 lat - gdzies tak czytalam)
1. L. zjadła więcej niż dwa plasterki () I coraz bardziej zaczynam luzować jeśli chodzi o jedzenie, dzisiaj dałam owsiankę na mleku krowim. Wiem, że dziecko już może jeść to co my, tylko ja mam wrażenie, że to co jem jest niezdrowe (bo z niepewnych źródeł) jakoś cały czas we mnie tli się przekonanie, że wszystko co dziecko zje musi być eko. A ona już ma ponad rok, więc muszę zluzować
A, i zrobiłam z resztek owsianki ciasteczka - fajne, tylko mi się rodzynki przypiekły. Co dodajesz do owsianki?
2. Znam jeden przypadek gdy dziecko 4-5 letnie jeszcze sobie cycało. I sama nie wiem gdzie jest ta granica.
Cytat:
Tylko ja bym jednak dodała :wszystko co nie jest nadmiernie przetworzone i to, co nie ma tysiaca E

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-05-29, 20:58   #140
oliwka__
Zakorzenienie

GG do oliwka__ Send a message via Skype™ to oliwka__

Anika_s za siostrę cioteczną by się wszystko dobrze ułożyło

Demeter, Moderna ja czytałam (gdzieś kiedyś ) że takie leśne grzyby to dzieci nie powinny jeśc do 14 roku życize względu na ciężkostrawność i generalnie że po tym wieku dopiero organizm zaczyna trawić takie rzeczy

Kasia Miluś boski ślicznie wyglądacie i jak słonecznie

despa pokłony pracowita babka z Ciebie

... prawdą jest że im więcej mamy do zrobienia tym więcej mamy czasu i więcej możemy i ta nasza organizacja

---------- Dopisano o 21:52 ---------- Poprzedni post napisano o 21:42 ----------

Nie wiem czy się chwalić czy nie no ale się pochwalę od dziś mamy 7 ząbków wyszła dolna lewa dwójeczka

---------- Dopisano o 21:58 ---------- Poprzedni post napisano o 21:52 ----------

Artykuł który wklejała BYou dziś na onecie http://kobieta.onet.pl/dziecko/nasto...wsciekle/8pbkh
oliwka__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-29, 21:24   #141
kasia86bgo
Zakorzenienie

Oliwka
za zabka ;-)

Płonę ( zazdraszczam Milusiowi karnacji haha ) no ale chyba ze 10razy go smarowalam kremem potem jak widac siedzial bez bodziaka - i w sumie nje wjem czy dobrze robilam tak czesto - no ale siedzial w wodzie wycierlam pielucha zmianiana - jakos musze ske rozgrzeszyc ;-) hihi.

No ide poczyatc ten artykul

Kocham Cie Emilianku <3.

Stary 2014-05-29, 22:10   #142
Hally_berry
Rozeznanie

Cytat:
hej
witam się w nowym wątku.
Trzymam kciuki ze zdwojoną siłą - miejmy nadzieję, że nowotwór nie jest złośliwy i wcześnie wykryty to zawsze dobrze rokuje.....temat nowotworów nie jest mi obcy zwłąszcza piersi, moja mamusia zmarła na niego 7 lat temu więc potrafię wcielić się w sytucję osób stykających się z tą okropną chorobą ...dużo wiary w lepsze jutro życzę !

---------- Dopisano o 23:10 ---------- Poprzedni post napisano o 23:02 ----------

Cytat:
hehe, no i tu się znów pojawia ocenianie. bo ja tą sytuację oceniam jako skrajną
co to znaczy, że ojciec dziecka nie umie i nie chce?! na Odyna!!!!

przegapilam ile karmień ma Moderna. Muszę zawrócić

No ja widzę minus KP. Mnie do 5 posiłków u Torresa brakuje duuuuuużoooo (jednak regularność mm tą kwestię pięknie wprowadza). Czuję się w tej kwestii ogromnie porażkowo.
T. je, próbuje... hmmm w zasadzie cały czas je.
ale stałe posiłki wyeliminowały tylko dwa karmienia cycorem (obiad i kasza). a tak to: je, próbuje, chce, ale jak nie ma cycka to wtf...
choć i tak progres, bo na oucie (typu park, plac zabaw) nie chce. wstydzi się czy co?

cieszę się, że napisałaś
Jak Wojtek?

nie traktuje jako kremu do opalania, raczej jako krem chroniący. Kupiłam mleczko 50tkę i nim zawsze (w słoneczny dzień) będę smarować buzię. Zależnie od pogody - 30 (moja) lub 50 lub wcale

jak tam widoki na przeprowadzkę? coś się konkretyzuje???
oczywiście ja też traktuję go jako chroniący bo do opalania to ja sama mam zamiar się w tym roku powystawiać trochę dziękuję
Stary 2014-05-29, 22:26   #143
Amelie04
Zakorzenienie

Cytat:
hej
witam się w nowym wątku.
dużo zdrowia i wytrwałości dla siostry!

Cytat:
ciekawa jestem, jak to widza psychologowie?
właśnie...

Cytat:
Napisane przez monicca1989 Pokaż wiadomość
Chyba żartujesz?

nie...

Cytat:

Hmmm.. wierzę w to samo, będę karmić do 18tki?
[/COLOR][/COLOR]
może nie

Cytat:
Napisane przez achna79 Pokaż wiadomość
Tak jak Miki dostaje amoku jak jest bez pieluchy jedynie jako tako idzie go przewinąć na przewijaku. A to i nie zawsze

Jeja mocne kciuki

A Mikul nie śpi .. znów Chyba mu się coś pozmieniało. Sama nie wiem. To do niego takie niepodobne
A. dopiero zasnęła...

Cytat:

O widzisz!
Pogrubione jak kotu? Może w ciemności?

Cytat:
ja grzybów sama nie jadam i dziecku też nie daje, wartości odżywczych za dużo to one nie mają...

Cytat:
Napisane przez klementyna1 Pokaż wiadomość
To chyba żart? Ale z tego, co dalej czytałam to sama na to pozwoliłaś...przykre to bardzo...
Nie chwaląc się to mój jest tata na medal-czasem tylko mnie wqrza jak siedzi na kompie a K placze sie po pokoju i rozne mu glupoty do glowy przychodza, a tż zaczytany;p na szczescie do tej pory zawsze w pore zareagował;p Ale tak zawsze bylo- to dzieki niemu K sie nauczyl chodzic, bo ja to go ciagle trzymałam, nie pozwolilam samemu łazić itp, a u tz samowolka;p
chciałabym, żeby to był zart ale niestety nie jest.
daje rade, mimo młodego wieku dużo już przeszłam, pocieszam się, że inni mają gorzej. ( nawet nie chodzi tylko o tżta)

Cytat:

Amelia
- 8r.z i KP - miesia przed zajsciem w ciaze bylam na weselu i moja cioctka na poprawniach przy stole pelnym rodziny karmila swojego 3,5l synka bo podszedl chwycil cycka i Am ...!! Hihi.

omg

zdjęcia boskie!

Cytat:
[/COLOR]Nie wiem czy się chwalić czy nie no ale się pochwalę od dziś mamy 7 ząbków wyszła dolna lewa dwójeczka [COLOR="Silver"]

Edytowane przez Amelie04
Czas edycji: 2014-05-29 o 22:28
Amelie04 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-30, 03:20   #144
trolla2405
Rozeznanie

gasze swiatło bo juz widnawo. My sie witamy nocno-zebowo :/
Stary 2014-05-30, 03:56   #145
kasia86bgo
Zakorzenienie

To i ja sie Witam ..!

Cos mi Milus usnac nie chce juz wyduldal 180mleka i dalej sie kreci w lozeczku - ale nic nawet nosa spod koldry nie wystawiam - moze usnie hahaha.

A no i do dyskusji o spaniu mialam napisac
- otoz Milus spi od paczatku w swoim lozeczku ( jak sie jeszcze nie wiercil czasami spal ze mna ) ale ja mam lozko 90cm z czego sama jak sie polkze to 3/4zajmjje no I gdzie by Sie on tam zmiescil - zmieszczy sje jak go uspiam ale potem Frru do samodzielnego spania inwczej bym sie juz chyba nje wyspala

Kocham Cie Emilianku <3.

Stary 2014-05-30, 05:50   #146
despa
Zakorzenienie

GG do despa

No nie moge,napisac cos na wizazu=stanie sie na odwrot. Pisalam wczoraj o ktorej wstaje,ze sie wyrabiam to dzis zaspalam i 6:15 zryw z wyra byl. Niestety chlop musi przygotowac wszystko i jak to ja juz sie boje zs cos spieprzy, zadowolony nie byl ale....kij mu w bary

Trolla usneliscie czy nocna impreza byla?
despa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-30, 06:04   #147
Ewkaaa8891
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez despa Pokaż wiadomość
No nie moge,napisac cos na wizazu=stanie sie na odwrot. Pisalam wczoraj o ktorej wstaje,ze sie wyrabiam to dzis zaspalam i 6:15 zryw z wyra byl. Niestety chlop musi przygotowac wszystko i jak to ja juz sie boje zs cos spieprzy, zadowolony nie byl ale....kij mu w bary

Ja mam tak zawsze! Zawsze! Co bym tu nie napisala to zawsze mi się odwróci.
Ewkaaa8891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-30, 08:03   #148
cathlyn
Rozeznanie

Cytat:

poradzi sobie
Stary 2014-05-30, 08:16   #149
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:
hej
witam się w nowym wątku.
mocne
Cytat:
Napisane przez monicca1989 Pokaż wiadomość
Witam się w nowym wątku.
Staram się Was podczytywać ale na odpisanie zwykle brakuje czasu
Trochę ciężko pogodzić pracę, dom, dziecko... No ale jakoś daję radę.
Wzięłam na swoją prośbę głównie drugie zmiany (żeby jak najmniej płacić niani bo wtedy potrzebuję na 2-5h dziennie) ale to chyba był zły pomysł, wracając do domu często przed 23 ledwo żyję. A mój prywatny budzik wstaję o 5 i nie zawsze chcę jeszcze pójść spać. Wczoraj jadąc do pracy na 15 zasnęłam w autobusie, co mi się nigdy w życiu nie zdarzyło Najgorsze, że grafik na czerwiec już jest i dopiero od lipca mogę wrócić na mieszane zmiany.
kurczę dużo siły

Cytat:
czemu do 3 . skąd natura wie że już 3 lata wybiło czas na koniec? jak się karmi, pobudza laktacje to ja wierze że do 18ski by mleko leciało.
ja bym tyle nie karmiła, jak dziecko idzie do przedszkola to już nie powinno pić, tylko być samodzielne i mieć odciętą pępowine. a nie taki mamisynuś /mamicórka. ale to moje zdanie
Cytat:
Siostra starsza smieje sie ze wygladam ja flaga Japoni

( no i dzis dzien incydentow - Mlisus wyrawal sie mlodszej i zaryl kolanen i "piszczelami" o zwirek 10mi. Placzu szybkie przemycie ranki ( na szczescie naorawde lekko tylko zdarta bez krwi ) a potem ladnie w domu na dywanje z Mlodsza dokazywal a jak sie tulil rozmawial z nia - widac ze jej sie podobalo.

No niv ide sie myc i do spania
Jutro mni kolezanka odwiedza a na 18 mam randke hahaha

biedny Miluść
ohoho randka czyli kandydat na siostrę Milusia jest

Cytat:

Nie wiem czy się chwalić czy nie no ale się pochwalę od dziś mamy 7 ząbków wyszła dolna lewa dwójeczka

my już mamy 10 to tak apropo

Cytat:

dzień dobry,
jak się wczoraj wkur.... byliśmy u lekarza bo FLorek kaszle i spać nie może, osłuchała zbadała, zdrowy tylko mu jeszcze spływa i kaszle, zapisała krople na hamowanie kaszlu na noc. dała na recepcie i na kartce mi napisała ile kropli. idziemy do apteki daje recepte, dostaje lek i recepte z powrotem bo jednak nie na receptę to. wracamy do domu, wieczór chce dać krople, biorę ulotkę i szlak mnie trafia. NIE STOSOWAĆ U DZIECI PONIŻEJ 6 LAT
nosz kur... mówie do tż co za niekompetentna lekarka i oczywiście parę epitetów, tż mówi żeby iść jutro do niej znowu to się go pytam iść i co? dać jej w ryj? eh ale sprawdzam ta drugą kartkę i tam inny lek, patrze w necie ten drugi ok. czyli zapisała na recepcie coś innego. i kolejna noc do dupy, od 1 do 3 nie spał bo kaszlał
ciekawe czy mi w aptece wymienia? zaraz muszę kaszkę zrobić, zjeść śniadanie i lecę 3km do apteki jak nie wymienią to chyba lekarkę

Dragusia88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-30, 08:37   #150
kasia86bgo
Zakorzenienie

Dragusia - baaa nawet dwoch kandydatow - bedzie w czym wybierac - jeden mlodszy o rok deugi starszy o 12 lat - jeden "arabiwaty" deugi murzyn i wez tu cos wybierz

Kocham Cie Emilianku <3.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości