![]() |
#121 | |
BAN stały
|
Dot.: Deklaracja wiary lekarzy
Cytat:
Zgadzam się w 100%! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Jak ma prywatny gabinet i informuje swoich pacjentów o tym, że np. nie przepisuje tabletek, to ja problemu nie widzę. Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#123 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
rozumiem kwestia aborcji, ale robić problemy przy przepisywaniu tabletek antykoncepcyjnych? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Konto usunięte
|
a ja nie rozumiem kwestii aborcji. takie rzeczy wykonuje się i tak najczęściej na oddziałach...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Teraz to ty piszesz jakbyś żądała zwrotu kasy z tego tyłu tylko, że lekarz miał inne poglądy niż ty. Dopóki poglądy lekarza nie utrudniają mi życia, dopóty mnie jest wszystko jedno w co on wierzy, przy okazji nie mam pojęcia jakiego wyznania jest ta pani, coś mi mówi, że nie jest to katolicyzm, pigułki normalnie przepisuje z tego co wiem od koleżanki. Ja uważam, że stawia sprawę ok - bo pacjentka jest tak czy siak załatwiona tak, jak powinno być, a to czy zajmowały się tym 2 lekarki czy jedna to już nieistotne przecież bo to są sprawy bardziej techniczne.
![]() |
![]() |
#126 |
Konto usunięte
|
klarissa - no halo, na pierwszej wizycie robi się usg i oględziny, a lekarz wypisuje na recepte na spirale. jak nic jedna wizyta w plecy, kogo ty chcesz czarować
![]() i ta pierwsza szanowna pani katoliczka, zapisałaby ci receptę na spirale, zrobiłaby ci usg pod tym kątem ale wysłała koleżanki a potem spała ze spokojnym sumieniem? toż to parodia wierzących ludzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Zadomowienie
|
Moim zdaniem lekarze pracujący na NFZ nie powinni mieć prawa do odmowy takich rzeczy, bo tak naprawdę to ludzie są ich pracodawcami, wszyscy, którzy płacą składki zdrowotne. Zaś, jeśli chodzi o lekarzy, którzy sami na siebie pracuję to okej, byleby dzielili się informacją o tym, iż podpisali takową deklarację.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 | |
Buc
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#131 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#132 |
Zakorzenienie
|
Odnosząc się do wypowiedzi o tym, że zawsze można iść do innego ginekologa. Czemu kobieta ma cierpieć i mieć kłopot dlatego, że ktoś wybrał sobie nieodpowiedni zawód. Bo to może wyglądać tak, zapisujesz się do ginekologa (czekasz te 2-3 miesiące) potrzebujesz tabletek, a on Ci mówi, że nie przepisze, bo sumienie mu nie pozwala. Mówi, że dr xyz może je wypisać, ale no cóż na wizytę musisz czekać kolejne miesiące. Możesz iść prywatnie, ale to jakieś 80zł. Podobnie z aborcja czy badaniami prenatalnymi, przecież w Polsce były historie, że odsyłano od jednego do drugiego lekarza, aż było już za późno.
Uważam, że gorliwy katolik nie powinien po prostu wybierać tej specjalizacji, nie będzie problemu. Bo wg mnie powyższe sytuacje są niedopuszczalne. Może np. niech zostanie okulistą czy laryngologiem, niech po prostu ma specjalizację, gdzie i jego/jej sumienie będzie bezpieczne i gdzie nie stworzy zagrożenia dla życia czy zdrowia (np. w przypadku przedłużania przerwania ciąży, która zagraża życiu/zdrowiu matki) czy komfortu pacjentki/pacjenta. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Konto usunięte
|
no dokładnie. w zawód nauczyciela wpisana jest jakaś neutralność światopoglądowa i niemile widziane jest wplątywanie swoich politycznych czy religijnych przekonań w nauczanie. historyk nie pominie niewygodnego rozdziału w historii, bo nie, a rusycysta nie będzie dzieci rusyfikował. dlatego śmiech mnie ogarnia że lekarz to jakiś święty bożek nie do ruszenia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Zakorzenienie
|
To po co sa lekarzami?
skoro tak wierza to niech sie modla za chorych a nie lecza naszymi metodami. Wysyłane z mojego SK17i za pomocą Tapatalk 2 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2014-05-31 o 20:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 |
Konto usunięte
|
No spora. Jak juz jetem u jednego lekarza to nie widze potrzeby takiego "pajacowania" jedna ci zrobi badanie sprzeda ale wiara nie pozwala jej zalozyc! Tylko zlecic zalozenie. A jak juz zleci to cie bedzie dalej prowadzic z ta spirala. I to jest juz zgodne z jej sumieniem. No masakra:- p
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 | |
Ante Pante
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Konto usunięte
|
Pomijam fakt ze jak juz chodze do lekarza od a do z i mu ufam. Nie bede bujac sie po jej ziomkach ktorych nie znam zwlaszcza na takie rzeczy jak zakladanie spirali lol.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() Mnie takie sytuacje nie denerwują może dlatego, że ja się byle czym nie zwykłam denerwować. Nie raz mi się zdarzyło, że byłam bardzo niezadowolona z wizyty u lekarza i nie miało to nic wspólnego z klauzulą sumienia ![]() Inaczej jest przy zabiegach ratujących życie bo takich uważam, że lekarz nie powinien mieć prawa odmawiać gdyż to jest kwintesencją jego zawodu, ale akurat zakładanie spiralki czy inne takie nie są niezbędne do dalszej egzystencji. I dobrze, że lekarze się czasem wahają, to znaczy, że jeszcze we współczesnej medycynie coś takiego jak sumienie istnieje, bo czasem mam wrażenie, że leczenie ludzi to już jest też przemysł powoli... procedury i wytyczne stają się ważniejsze od samych pacjentów i ich stanu.
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#140 |
Rozeznanie
|
Jakby co, można do takiego lekarza umówić się prywatnie grupowo, wchodzić jedna po drugiej, prosić o receptę - nie da - wychodzimy bez płacenia
![]() Wiem, jestem niedobra ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Jak komuś to nie przeszkadza, to spoko, a jak ktoś nie chce np. u jednego lekarza się badać, a u innego zakładać spiralę, to od razu pójdzie do innego ginekologa.
![]() |
![]() |
#142 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Trudno, żebyś rejestrując się do lekarza zwierzała się pani rejestratorce czego potrzebujesz i czy lekarka to wykonuje. Ja bynajmniej nie miałabym ochoty na takie zwierzenia.
![]() |
![]() |
#143 |
ma zielone pojęcie
|
Na stronie internetowej i przy rejestracji mogłaby być informacja, jakich usług ginekologicznych dany lekarz nie świadczy.
![]() |
#144 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wczoraj słuchałam w radiu audycji gdzie się wypowiadał minister zdrowia na temat tej deklaracji, że lekarz, który ją podpisał ma obowiązek poinformować o tym pracodawcę i placówkę, w której pracuje, jak również ma obowiązek wykonywać wszystkie niezbędne dla dobra i zdrowia pacjenta czynności. Ale nie wiem czy coś z tego wynika w praktyce..?
![]() |
![]() |
#145 |
Zadomowienie
|
Właśnie. To trochę tak, jakbym ja nie chciała komuś w swojej pracy czegoś sprzedać przez moje poglądy. To zupełnie nie ma sensu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Konto usunięte
|
![]() to, co jest udostępnione przez państwo, nie powinno być zabronione przez lekarza ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Także prawo - prawem, a oszołomstwo na pewno będzie zbierać swoje żniwo...
![]() |
![]() |
#149 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#150 |
Wtajemniczenie
|
Bardziej oświeceni ludzie będą walczyć, pisać skargi, ale mniej obyci ludzie w malutkich miejscowościach w większości nie będą dochodzić swoich praw...
Dziewczyny będą się ''zabezpieczać" stosunkiem przerywanym, a pseudo-lekarz będzie miał ''czyste sumienie". Hehe ![]() Nie mają litości. Dla poprawy statystyk, nawet niewierzący dobry. Co za hipokrycka instytucja. Ateista na liście: http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...eklaracja.html
Życie na czas? Czas na życie! Edytowane przez Ineczka33 Czas edycji: 2014-06-02 o 16:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:16.