Deklaracja wiary lekarzy - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-05-30, 12:50   #121
monissio
BAN stały

Dot.: Deklaracja wiary lekarzy

Cytat:
Napisane przez Vilqa Pokaż wiadomość
Ano o to, że jeśli jest to państwowy lekarz na państwowej posadzie, to leczyć powinien zgodnie z wytycznymi ministerstwa. A nie, że mu sumienie nie pozwala. Chce sobie dopisywać ideologię do tabletek antykoncepcyjnych? To niech zrezygnuje z państwowej przychodni i idzie na swoje. Na dobrą sprawę w prywatnym gabinecie może sobie przyjmować tylko brunetów, albo tylko bogatych, albo miłośników kota Filemona.

Zgadzam się w 100%!
monissio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-30, 19:39   #122
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez lalibelle Pokaż wiadomość
Wiesz,ja uważam,że w przychodni państwowej mogą pracować ludzie z różnymi poglądami.Dlaczego ktoś ,kto jest przeciwny aborcji/antykoncepcji ma być gorszy od tego co jest za?Oboje mają prawo do własnych poglądów...
Nikt nie mówi, że taki lekarz jest gorszy i że nie ma prawa do swoich poglądów. Ale dopóki za swoją pracę dostaje pensję z państwowych pieniędzy, to uważam, że powinien świadczyć wszystkie usługi, które są w państwie legalne.

Jak ma prywatny gabinet i informuje swoich pacjentów o tym, że np. nie przepisuje tabletek, to ja problemu nie widzę.

Cytat:
Napisane przez lily92920 Pokaż wiadomość
jako studentka biologii powiem tylko tyle - już na studiach robimy eksperymenty na zwierzakach, część z nich ginie, czasem tylko po pokazie następuje dekapitacja, bo zwierzę takie wystawione do pokazu często nie może już wrócić do reszty w hodowli. czyli jakiej specjalizacji się nie weźmie to i tak się po drodze spotka ćwiczenia, gdzie zabija się szczury i nie tylko.
Bardzo to przykre
Stary 2014-05-30, 19:48   #123
dominikmeller25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
Jakim prawem taki człowiek ma mi niby odmówić leczenia hormonalnego przykładowo? Co mnie obchodzi jakiego jest wyznania? Idę do lekarza, czekam na wizytę miesiąc i nie wyobrażam sobie żeby ktoś, kto dostaje pensję z moich podatków, miał mi odmówić leczenia w imię swojej religii i sumienia. Państwo nie zagwarantuje mi wizyty tego samego dnia u innego lekarza, bo to w naszym kraju nierealne. Więc wg Ciebie mam czekać kolejny miesiąc na kolejną wizytę?

Jeśli lekarz, który z definicji ma leczyć każdego, odmawia ludziom swoich usług, to jak najbardziej powinien zostać skierowany tylko i wyłącznie do prywatnej służby zdrowia. Ta ich deklaracja jest bez sensu, przeczytaj ją sobie to może zmienisz zdanie.
i właśnie dlatego moim zdaniem własne poglądy lekarz powinien mieć we własnej firmie lub tam gdzie przyjmuje prywatnie, a nie tam gdzie często czekać trzeba dłuższy czas bo wtedy co człowiek ma pocałować klamkę i nagle zapisywać się gdzie indziej albo może prywatnie iść do tego samego doktora bo wtedy już będzie bardziej rozmowny skoro dostanie do ręki kasę?
rozumiem kwestia aborcji, ale robić problemy przy przepisywaniu tabletek antykoncepcyjnych?
dominikmeller25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-30, 19:49   #124
201604181004
Konto usunięte

a ja nie rozumiem kwestii aborcji. takie rzeczy wykonuje się i tak najczęściej na oddziałach...
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-30, 20:05   #125
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
To się cieszę że nie widzialaś, ja miałabym z tym wielki problem, że straciłam swój czas i pieniądze na prywatną wizytę u panci która mi już tej stówki nie wróci. Srsly, Klarissa, klaszczesz w dłonie bo ktoś załatwił po prostu optymalnie? Takie postawy nie powinny być godne jakiegokolwiek podziwu, powiedziała co wiedziała, niech zwróci jeszcze pieniądze a najlepiej stracony czas i po prostu zapomnę o sprawie.
Ale dlaczego stracony czas? Spiralki nie zakłada się na 1 wizycie, potrzeba co najmniej 2 - jedna na badanie, usg oraz zlecenie do wykonania dodatkowych badań laboratoryjnych, druga wizyta na montaż jeśli wszystkie wyniki są ok. Na tej 1 wizycie masz załatwione to wszystko (czyli badania + skierowania), a na montaż idziesz do innej babki. Gdzie problem? Z jakiego tytułu zwrot kasy skoro wizyta się odbyła i wszystko było ok, tak jak powinno być?

Teraz to ty piszesz jakbyś żądała zwrotu kasy z tego tyłu tylko, że lekarz miał inne poglądy niż ty. Dopóki poglądy lekarza nie utrudniają mi życia, dopóty mnie jest wszystko jedno w co on wierzy, przy okazji nie mam pojęcia jakiego wyznania jest ta pani, coś mi mówi, że nie jest to katolicyzm, pigułki normalnie przepisuje z tego co wiem od koleżanki.
Ja uważam, że stawia sprawę ok - bo pacjentka jest tak czy siak załatwiona tak, jak powinno być, a to czy zajmowały się tym 2 lekarki czy jedna to już nieistotne przecież bo to są sprawy bardziej techniczne.
Stary 2014-05-30, 20:06   #126
201604181004
Konto usunięte

klarissa - no halo, na pierwszej wizycie robi się usg i oględziny, a lekarz wypisuje na recepte na spirale. jak nic jedna wizyta w plecy, kogo ty chcesz czarować

i ta pierwsza szanowna pani katoliczka, zapisałaby ci receptę na spirale, zrobiłaby ci usg pod tym kątem ale wysłała koleżanki a potem spała ze spokojnym sumieniem? toż to parodia wierzących ludzi
Stary 2014-05-30, 21:20   #127
Figula94
Zadomowienie

Moim zdaniem lekarze pracujący na NFZ nie powinni mieć prawa do odmowy takich rzeczy, bo tak naprawdę to ludzie są ich pracodawcami, wszyscy, którzy płacą składki zdrowotne. Zaś, jeśli chodzi o lekarzy, którzy sami na siebie pracuję to okej, byleby dzielili się informacją o tym, iż podpisali takową deklarację.
Figula94 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-05-31, 11:45   #128
visionAM
Zakorzenienie

visionAM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-31, 12:00   #129
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
Buahahaha, muszę to zapamiętać
mikia20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-31, 12:21   #130
suszarka
Buc

Cytat:
Napisane przez Vilqa Pokaż wiadomość
Ano o to, że jeśli jest to państwowy lekarz na państwowej posadzie, to leczyć powinien zgodnie z wytycznymi ministerstwa. A nie, że mu sumienie nie pozwala. Chce sobie dopisywać ideologię do tabletek antykoncepcyjnych? To niech zrezygnuje z państwowej przychodni i idzie na swoje. Na dobrą sprawę w prywatnym gabinecie może sobie przyjmować tylko brunetów, albo tylko bogatych, albo miłośników kota Filemona.
dokładnie.
Stary 2014-05-31, 12:22   #131
pati0090
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez visionam Pokaż wiadomość
:d:d

pati0090 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-31, 14:43   #132
Kalini
Zakorzenienie

Odnosząc się do wypowiedzi o tym, że zawsze można iść do innego ginekologa. Czemu kobieta ma cierpieć i mieć kłopot dlatego, że ktoś wybrał sobie nieodpowiedni zawód. Bo to może wyglądać tak, zapisujesz się do ginekologa (czekasz te 2-3 miesiące) potrzebujesz tabletek, a on Ci mówi, że nie przepisze, bo sumienie mu nie pozwala. Mówi, że dr xyz może je wypisać, ale no cóż na wizytę musisz czekać kolejne miesiące. Możesz iść prywatnie, ale to jakieś 80zł. Podobnie z aborcja czy badaniami prenatalnymi, przecież w Polsce były historie, że odsyłano od jednego do drugiego lekarza, aż było już za późno.
Uważam, że gorliwy katolik nie powinien po prostu wybierać tej specjalizacji, nie będzie problemu. Bo wg mnie powyższe sytuacje są niedopuszczalne. Może np. niech zostanie okulistą czy laryngologiem, niech po prostu ma specjalizację, gdzie i jego/jej sumienie będzie bezpieczne i gdzie nie stworzy zagrożenia dla życia czy zdrowia (np. w przypadku przedłużania przerwania ciąży, która zagraża życiu/zdrowiu matki) czy komfortu pacjentki/pacjenta.
Kalini jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-31, 14:45   #133
201604181004
Konto usunięte

no dokładnie. w zawód nauczyciela wpisana jest jakaś neutralność światopoglądowa i niemile widziane jest wplątywanie swoich politycznych czy religijnych przekonań w nauczanie. historyk nie pominie niewygodnego rozdziału w historii, bo nie, a rusycysta nie będzie dzieci rusyfikował. dlatego śmiech mnie ogarnia że lekarz to jakiś święty bożek nie do ruszenia.
Stary 2014-05-31, 16:17   #134
chwast
Zakorzenienie

To po co sa lekarzami?
skoro tak wierza to niech sie modla za chorych a nie lecza naszymi metodami.

Wysyłane z mojego SK17i za pomocą Tapatalk 2
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-31, 20:48   #135
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
klarissa - no halo, na pierwszej wizycie robi się usg i oględziny, a lekarz wypisuje na recepte na spirale. jak nic jedna wizyta w plecy, kogo ty chcesz czarować

i ta pierwsza szanowna pani katoliczka, zapisałaby ci receptę na spirale, zrobiłaby ci usg pod tym kątem ale wysłała koleżanki a potem spała ze spokojnym sumieniem? toż to parodia wierzących ludzi
Ja nie wiem czy ona jest katoliczką, wydaje mi się, że jest jakiegoś innego wyznania. Wnioskuję to po tym jak wygląda (ubranie, fryzura). U nich się spiralę kupuje w gabinecie, więc nie trzeba mieć recepty - idziesz na wizytę, robisz badania, przychodzisz druga raz i zakładają. Czyli 2 wizyty jeśli wszystko jest ok. Ta pierwsza normalnie daje skierowania na badania, ta druga instaluje jeśli badania są ok. Co za różnica która ci założy, dla mnie żadna byle by lekarka się na tym znała.

Edytowane przez Klarissa
Czas edycji: 2014-05-31 o 20:56
Klarissa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-31, 20:57   #136
201604181004
Konto usunięte

No spora. Jak juz jetem u jednego lekarza to nie widze potrzeby takiego "pajacowania" jedna ci zrobi badanie sprzeda ale wiara nie pozwala jej zalozyc! Tylko zlecic zalozenie. A jak juz zleci to cie bedzie dalej prowadzic z ta spirala. I to jest juz zgodne z jej sumieniem. No masakra:- p
Stary 2014-05-31, 21:20   #137
cud nie kobieta
Ante Pante

Cytat:
No spora. Jak juz jetem u jednego lekarza to nie widze potrzeby takiego "pajacowania" jedna ci zrobi badanie sprzeda ale wiara nie pozwala jej zalozyc! Tylko zlecic zalozenie. A jak juz zleci to cie bedzie dalej prowadzic z ta spirala. I to jest juz zgodne z jej sumieniem. No masakra:- p
Dla mnie to też trochę dziwne. Sama tego nie zrobię, ale proszę iść tu i tu, tam wszystko pani załatwi. Takie bawienie się tylko po to, żeby mieć czyste sumienie. GŁUPOTA
cud nie kobieta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-31, 21:24   #138
201604181004
Konto usunięte

Pomijam fakt ze jak juz chodze do lekarza od a do z i mu ufam. Nie bede bujac sie po jej ziomkach ktorych nie znam zwlaszcza na takie rzeczy jak zakladanie spirali lol.
Stary 2014-05-31, 21:43   #139
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Deklaracja wiary lekarzy

Cytat:
No ok, ale stawia sprawę uczciwie - jak komuś nie odpowiada, to po tej pierwszej wizycie już do niej nie pójdzie i tyle. Nie widzę nadal żadnego problemu, no i to jest jej gabinet prywatny więc może sobie tam robić co chce, nawet leczyć ziołami, a i tak mają zawsze full kobiet, więc chyba takie złe nie są, skoro pacjentek jest na pęczki, opinie ma świetne i jest dosyć mocno polecana jako lekarz

Mnie takie sytuacje nie denerwują może dlatego, że ja się byle czym nie zwykłam denerwować. Nie raz mi się zdarzyło, że byłam bardzo niezadowolona z wizyty u lekarza i nie miało to nic wspólnego z klauzulą sumienia bo i bez tego ludzi o różnych dziwnych wizjach leczenia pełno, a ta przynajmniej stawia sprawę jasno, nie interesują mnie jej osobiste powody.
Inaczej jest przy zabiegach ratujących życie bo takich uważam, że lekarz nie powinien mieć prawa odmawiać gdyż to jest kwintesencją jego zawodu, ale akurat zakładanie spiralki czy inne takie nie są niezbędne do dalszej egzystencji. I dobrze, że lekarze się czasem wahają, to znaczy, że jeszcze we współczesnej medycynie coś takiego jak sumienie istnieje, bo czasem mam wrażenie, że leczenie ludzi to już jest też przemysł powoli... procedury i wytyczne stają się ważniejsze od samych pacjentów i ich stanu.
Stary 2014-06-01, 06:29   #140
Northpole
Rozeznanie

Jakby co, można do takiego lekarza umówić się prywatnie grupowo, wchodzić jedna po drugiej, prosić o receptę - nie da - wychodzimy bez płacenia
Wiem, jestem niedobra
Northpole jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-01, 09:28   #141
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
No ok, ale stawia sprawę uczciwie - jak komuś nie odpowiada, to po tej pierwszej wizycie już do niej nie pójdzie i tyle.
Ja uważam, że nawet w takich sytuacjach pacjent powinien wiedzieć wcześniej, że dany ginekolog nie świadczy wszystkich usług ginekologicznych.
Jak komuś to nie przeszkadza, to spoko, a jak ktoś nie chce np. u jednego lekarza się badać, a u innego zakładać spiralę, to od razu pójdzie do innego ginekologa.
Stary 2014-06-01, 10:04   #142
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Deklaracja wiary lekarzy

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Ja uważam, że nawet w takich sytuacjach pacjent powinien wiedzieć wcześniej, że dany ginekolog nie świadczy wszystkich usług ginekologicznych.
Jak komuś to nie przeszkadza, to spoko, a jak ktoś nie chce np. u jednego lekarza się badać, a u innego zakładać spiralę, to od razu pójdzie do innego ginekologa.
Jasne, tylko jak to technicznie rozwiązać?
Trudno, żebyś rejestrując się do lekarza zwierzała się pani rejestratorce czego potrzebujesz i czy lekarka to wykonuje. Ja bynajmniej nie miałabym ochoty na takie zwierzenia.
Stary 2014-06-01, 10:08   #143
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Jasne, tylko jak to technicznie rozwiązać?
Trudno, żebyś rejestrując się do lekarza zwierzała się pani rejestratorce czego potrzebujesz i czy lekarka to wykonuje. Ja bynajmniej nie miałabym ochoty na takie zwierzenia.
Na stronie internetowej i przy rejestracji mogłaby być informacja, jakich usług ginekologicznych dany lekarz nie świadczy.
Stary 2014-06-01, 11:02   #144
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Na stronie internetowej i przy rejestracji mogłaby być informacja, jakich usług ginekologicznych dany lekarz nie świadczy.
Nie było by to głupie.

Wczoraj słuchałam w radiu audycji gdzie się wypowiadał minister zdrowia na temat tej deklaracji, że lekarz, który ją podpisał ma obowiązek poinformować o tym pracodawcę i placówkę, w której pracuje, jak również ma obowiązek wykonywać wszystkie niezbędne dla dobra i zdrowia pacjenta czynności. Ale nie wiem czy coś z tego wynika w praktyce..?
Stary 2014-06-01, 23:31   #145
Figula94
Zadomowienie

Właśnie. To trochę tak, jakbym ja nie chciała komuś w swojej pracy czegoś sprzedać przez moje poglądy. To zupełnie nie ma sensu.
Figula94 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-02, 09:24   #146
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Kalini Pokaż wiadomość
Odnosząc się do wypowiedzi o tym, że zawsze można iść do innego ginekologa. Czemu kobieta ma cierpieć i mieć kłopot dlatego, że ktoś wybrał sobie nieodpowiedni zawód. Bo to może wyglądać tak, zapisujesz się do ginekologa (czekasz te 2-3 miesiące) potrzebujesz tabletek, a on Ci mówi, że nie przepisze, bo sumienie mu nie pozwala. Mówi, że dr xyz może je wypisać, ale no cóż na wizytę musisz czekać kolejne miesiące. Możesz iść prywatnie, ale to jakieś 80zł. Podobnie z aborcja czy badaniami prenatalnymi, przecież w Polsce były historie, że odsyłano od jednego do drugiego lekarza, aż było już za późno.
Uważam, że gorliwy katolik nie powinien po prostu wybierać tej specjalizacji, nie będzie problemu. Bo wg mnie powyższe sytuacje są niedopuszczalne. Może np. niech zostanie okulistą czy laryngologiem, niech po prostu ma specjalizację, gdzie i jego/jej sumienie będzie bezpieczne i gdzie nie stworzy zagrożenia dla życia czy zdrowia (np. w przypadku przedłużania przerwania ciąży, która zagraża życiu/zdrowiu matki) czy komfortu pacjentki/pacjenta.
Jak wyżej. Tylko, że myślę, iż Ci ludzie, którzy to podpisali to niekoniecznie sami "gorliwi Katolicy". Jak nie wiadomo o co chodzi, to zazwyczaj chodzi o pieniądze. Kolejne narzędzie szantażowania rządu, pracodawców i pacjentów.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-02, 10:35   #147
201803080934
Konto usunięte

to, co jest udostępnione przez państwo, nie powinno być zabronione przez lekarza
201803080934 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-02, 11:17   #148
Ineczka33
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie było by to głupie.

Wczoraj słuchałam w radiu audycji gdzie się wypowiadał minister zdrowia na temat tej deklaracji, że lekarz, który ją podpisał ma obowiązek poinformować o tym pracodawcę i placówkę, w której pracuje, jak również ma obowiązek wykonywać wszystkie niezbędne dla dobra i zdrowia pacjenta czynności. Ale nie wiem czy coś z tego wynika w praktyce..?
W praktyce będzie tak w niektórych przypadkach, jak mówił jakiś katolicki lekarz, że sam nie przepisze antykoncepcji czy nie wykona aborcji, ale też nie wskaże kolegi, który to może wykonać, bo NIE BĘDZIE PRZYKŁADAŁ RĘKI DO MORDERSTWA.

Także prawo - prawem, a oszołomstwo na pewno będzie zbierać swoje żniwo...
Stary 2014-06-02, 11:42   #149
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ineczka33 Pokaż wiadomość
W praktyce będzie tak w niektórych przypadkach, jak mówił jakiś katolicki lekarz, że sam nie przepisze antykoncepcji czy nie wykona aborcji, ale też nie wskaże kolegi, który to może wykonać, bo NIE BĘDZIE PRZYKŁADAŁ RĘKI DO MORDERSTWA.

Także prawo - prawem, a oszołomstwo na pewno będzie zbierać swoje żniwo...
No ale za coś takiego powinien odpowiadać dyscyplinarnie przed swoim pracodawcą a także być zobowiązany do zadośćuczynienia na rzecz pacjenta - szybko by ich to "wyleczyło" z uszczęśliwiania ludzi na siłę.
Stary 2014-06-02, 11:49   #150
Ineczka33
Wtajemniczenie

Bardziej oświeceni ludzie będą walczyć, pisać skargi, ale mniej obyci ludzie w malutkich miejscowościach w większości nie będą dochodzić swoich praw...

Dziewczyny będą się ''zabezpieczać" stosunkiem przerywanym, a pseudo-lekarz będzie miał ''czyste sumienie".

Hehe Wciągnęli na listę nawet ateistę wbrew woli i bez świadomości.
Nie mają litości. Dla poprawy statystyk, nawet niewierzący dobry. Co za hipokrycka instytucja.

Ateista na liście: http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...eklaracja.html

Edytowane przez Ineczka33
Czas edycji: 2014-06-02 o 16:25
Ineczka33 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości