![]() |
#121 |
Rozeznanie
|
Dot.: Mamusie lutowe 2015
Hej ewka5891
No ja w sumie też nie mam, ale po prostu chcę się przejść na to pierwsze usg. Bo w sumie to moja pierwsza ciąża i jakoś tak wolę się upewnić, czy wszystko okay... Dla mnie to dziwne, że tak późno robią badania, bo przecież wolałabym wiedzieć wcześniej że np są dwa zarodki bo jednak to ciąża większego ryzyka. A Ty masz już dziecko? |
![]() ![]() |
![]() |
#122 |
Konto usunięte
|
witam nowe mamusie
![]() Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2 |
![]() ![]() |
![]() |
#123 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W przyszłym tygodniu pewnie umowię sie na spotkanie z polozną.
![]() |
#124 |
Rozeznanie
|
Witam
![]() To w sumie wiesz jak to w uk wygląda. Mam nadzieję, że nie będzie tak zle i jakoś się przyzwyczaje jak to tu wszystko wygląda. Tylko troszke sie martwie o moje tsh, wiec mam nadzieje, ze jak pojde do lekarza to tego nie zbagatelizuja. |
![]() ![]() |
![]() |
#125 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wydaje mi sie, ze jak trafisz na fajnego, normalnego lekarza to nie będziesz miała problemów z podstawowymi badaniami i dobrze sie Tobą zajmą.
http://suwaczki.maluchy.pl/li-60657.png ![]() ![]() ![]() ![]() "Wędrówką jedną życie jest człowieka..." Edytowane przez ewka5891 Czas edycji: 2014-06-09 o 14:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#126 |
Rozeznanie
|
Ja teoretycznie mam w normie, bo 3, ale czytałam, ze tak najlepiej dla kobiet które staraja się o dziecko, żeby było miedzy 1,5 a 2,5... czyli wynika, że jednak mam trochę za wysokie i się martwię.
No nic, pójdę do GP w następnym tygodniu i mam nadzieję, że nie będzie robić żadnych problemów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#127 |
Zakorzenienie
|
Martula ja naściemniałam, że w rodzinie jest problem z tarczycą i nie było żadnych problemów
![]()
#128 |
Rozeznanie
|
Ja jak się zapisywałam do Gp to mówiłam, że miałam podejrzenie hashimoto, leczyłam to w Pl, ale potem jak to sprawdzałam, to wyszło, że niby wszystko ok. Z resztą byłam też u ginekologa z wynikami tsh, różyczki i cytomegalii i stwierdził, że wszystko okay i możemy się starać.
Więc w papierach raczej jest o tej mojej tarczycy, także myślę, że nie powinno być problemów. A mówiłyście już komuś oprócz mężów/partnerów? Edytowane przez martu_la Czas edycji: 2014-06-09 o 14:59 |
![]() ![]() |
![]() |
#129 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja mówiłam bratu ...ale to dlatego, że moja ostatnia ciąża źle się zakończyła i nie mówiłam nikomu i źle się tym czułam, dlatego bratu już powiedziałam, zeby w razie mnie wspierał ![]() w pracy i rodzicom powiemy po 1 wizycie, o ile wszystko będzie ok ![]()
![]() |
#130 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie wiem, to może powinnam iść szybciej do tego lekarza? Boję się, że może to doprowadzić do poronienia, ale z drugiej strony nie chcę jakoś mega panikować. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#131 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo mi endo mówiła, że objawy też są ważne
![]() |
#132 |
Zakorzenienie
|
U mnie o ciąży wie tylko Tz, rodzinie planujemy powiedzieć jak bedziemy w Polsce pod koniec lipca. Wtedy bede po wizycie u lekarza i mam nadzieje, ze bede mogła przekazać dobre wiadomości
![]()
#133 |
Rozeznanie
|
Ja własnie nigdy nie miałam zadnych obajwów niedoczynności, nie przytyłam, bo ja to od zawsze niedowage mam. Jedynie co to mi sie starsznie łuszczy skóra na szyi..., ale nie wiem z czym to zwiazane.
|
![]() ![]() |
![]() |
#134 |
Konto usunięte
|
my powiemy po 13 tyg.
Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2 |
![]() ![]() |
![]() |
#135 |
Zakorzenienie
|
marula no hej
![]() my powiemy dopiero jak bede po wizycie u lekarza,ale kiedy po wizycie bedziemy w domu u rodzicow czy tesciow nie mam pojecia,a przez tel i sms czy skypem nie zamierzam mowic mowilam tylko jednej kolezance,bo wiedziala ze sie staramy,no i nie wytrzymalam iza moja mala ma 2,5 roku tak ze juz nie taka mala,aczkolwiek ostatnio sie zrobila straszna przylepka,koelzanka sie smieje ze bedzie bardzo zazdrosna pewnie,a ja wierze ze jakos nam sie uda ja przygotowac do roli starszej siostry melbi jak sie czujesz? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#136 |
Rozeznanie
|
Ja powiedziałam tylko przyjaciółce, a mamie i teściom planujemy powiedzieć jak będziemy na wakacjach w Polsce we wrześniu- wiec to bedzie wtedy jakis 18 tydzień. Mam nadzieję, że dam radę wytrzymać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#137 |
Konto usunięte
|
normalnie. nie mam objawów
a Ty ? Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2 |
![]() ![]() |
![]() |
#139 |
Zadomowienie
|
TSH możesz sobie sama prywatnie zrobić i iść z gotowym wynikiem na wizytę
![]() Tak dla pewności żeby nie czekać na skierowanie i kolejną wizytę Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#140 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#141 |
Zadomowienie
|
my planujemy powiedzieć po następnej wizycie - jak już będzie serduszko widoczne i będzie potwierdzenie że wszystko ok
![]() z resztą nawet jakby coś było nie tak to i tak byśmy im powiedzieli, ale chcemy poczekać do wizyty, żeby informacja była oficjalna i mogła "isć dalej" ![]() chociaż mamy zamiar poprosić, żeby nie rozpowiadali wszem i wobec o ciąży |
![]() ![]() |
![]() |
#142 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#143 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#144 |
Rozeznanie
|
Zapewne jestem najmłodszą ze SPODZIEWACZEK, bo w sierpniu kończę dopiero 20 lat, a dzień po moich urodzinach biorę ślub. Nie ukrywając szkoda, że nie będę super opalona w tym dniu, ale być może pokuszę się na opalanie natryskowe (może któraś z Was stosowała? jakieś porady/opinie?. Jeśli chodzi o ciążę to jesteśmy właśnie w drugim cyklu starań i jak widać zaowocował.
Miesiączkę miałam mieć w zeszły wtorek, czyli prawie tydzień temu. Objawy jakie na dzień dzisiejszy mnie męczą to ból i ciężkość piersi, zdarza się, że pobolewa mnie podbrzusze, nie ukrywając apetyt wzrósł, ale nie mam jakoś specjalnie ochoty na jakieś wymyślne jedzenie. Dziewczyny, czy w tak wcześniej ciąży nie należy przebywać na słońcu (KATEGORYCZNY ZAKAZ OPALANIA?)? Następną sprawą jest poruszenie tego tematu wśród rodziny - kiedy do tego się posuniecie? W jaki sposób to powiedzieć? Jakoś mimo tego, że jestem dorosła i prawie mam założoną rodzinę wstydzę/boję się o tym powiedzieć. Ba, nawet nie wiem od czego zacząć! Byłyście już u lekarza? Jakie badania? Chodzicie prywatnie czy na NFZ? Jak kształtują się Wasze wydatki? Ile planujecie odłożyć do porodu? Kiedy macie zamiar zacząć ciążowe zakupy? Wybiegam dużo na przód, ale tak już miewam. Przepraszam, ze zadaję tyle pytań, ale jestem ciekawa i nurtują mnie odpowiedzi na to. Sama chcę zacząć co nie co odłożyć i w ogóle.
![]() |
#145 |
Konto usunięte
|
anglika z tego co wiem to opalanie w ciąży może spowodować powstanie przebarwien na skórze
Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2 ---------- Dopisano o 19:27 ---------- Poprzedni post napisano o 19:21 ---------- jak będę miała chwilę to wrzuce na pierwsza stronę link do zalecanych badań Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2 |
![]() ![]() |
![]() |
#146 |
Zadomowienie
|
Angelika, też słyszałam ze opalanie w ciąży jest ryzykowne, bo szalejące hormony mogą powodować plamy na skórze, które mogą pozostać na zawsze... z resztą brązowa skóra jest już podobno niemodna
![]() z pochwaleniem się rodzinie warto poczekać do pierwszych badań i potwierdzeni bijącego serduszka. Wtedy masz już pierwsze "konkretne" zdjęcie fasolka ![]() do porodu warto odkładać, ba! nawet trzeba ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#147 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#148 |
Rozeznanie
|
Tyle że mieszkam za granicą i prywatne badanie na tsh to ponad 300 zł, więc wolę jednak dołożyc 100 i iść na dodatkowe usg, żeby sprawdzić czy wszystko ok z dzieckiem. Myślę, że nie będę czekać długo na badanie, bo zamierzam iść jednak pod koniec tego tyg do lekarza.
|
![]() ![]() |
![]() |
#149 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do wyprawki to rowniez zgadzam sie. Mozna sie zmieścić w małej kwocie albo mozna szaleć i wydać duzo wiecej. Ja mam pochowane wszystkie ciuchy po synku i jeżeli płeć sie powtórzy to sporo wydatków nas ominie.
![]() |
#150 |
Zadomowienie
|
Kochane macie jakieś doświadczenie / zdanie odnośnie kremów na rozstępy? Czytałam, że najlepsze i najtańsze są te marki "rossman"
![]() No i od kiedy najlepiej je stosować? Jedna ze znajomych mówiła, że przez całą ciążę stosowała zwykłą oliwkę i prawie żadne rozstępy nie zostały. Czekam na opinie. A opalania w ciąży raczej bym unikała -> ryzyko przebarwień. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:07.