![]() |
#121 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Musi urodzić nieuleczalnie chore dziecko-klauzula sumienia
Cytat:
Tak czy inaczej kobieta wybrała sobie lekarz o którym opinie znała jeśli nie znała to szybko poznała. W dobie internetu wszechwiedzącego jaki problem jest znaleźć lekarza który taki zabieg by przeprowadził. Odpowiedz: ŻADEN.
![]() |
![]() |
#122 |
Zakorzenienie
|
wymiana https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1270304 rękodzieło https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=882341 Moda - wspólne zakupy https://wizaz.pl/forum/forumdisplay.php?f=110 Przeczytaj to, zanim coś kupisz przez wizaż https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...56&postcount=1 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Konto usunięte
|
21pyza chodzi o zasady. Jak cie kiedys pracownik placowki panstwowej oleje np policjant to zmienisz spiewke z "nie ma problemu" na "jest i to duzy"
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
No tak, to wychodzi na to, że najlepiej jak w podobny przypadku umrze matka i dziecko. Nie wiem, jacy "wszyscy" by wieszali psy, bo raczej nikt racjonalnie myślący. Cytat:
---------- Dopisano o 15:22 ---------- Poprzedni post napisano o 15:20 ---------- Cytat:
Na pewno kobieta w takiej ciąży, z takimi przejściami siedziała w necie i nic, tylko wyszukiwała lekarzy. Może w jakimś stopniu ufała lekarzom z tamtego szpitala, w końcu podobno lekarzom powinno się ufać, że chcą dobra swojego pacjenta. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Jeśli jej lekarz prowadzący zgodził się na terminację to tym bardziej powinien podac jej lekarza czy szpital który taki zabieg mogła by przeprowadzić.
![]() |
![]() |
#126 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Już widzę całą kolejkę chętnych do śmierci w takich męczarniach. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 | |
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:47 ---------- Poprzedni post napisano o 15:42 ---------- Jak juz jest klauzura sumienia to niech chociaz wisi kartka tutaj nie przepisujemy/nie sprzedajemy anty, ani pigulek po stosunku bo to nie fair wobec klienta ktory sie fatyguje, traci czas(niejednokrotnie czeka w kolejce), pieniadze np. na dojazd i odchodzi z kwitkiem. Edytowane przez maharet1092 Czas edycji: 2014-06-12 o 14:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiem jak jest w przypadku leczenia nowotworów- tu wytyczne i zalecenia są jasne leczy się matkę. Wiem jak jest w zatrzymaniu krążenia i reanimacji- też jest jasne. Ale nie jest klarownie powiedziane co należy zrobić w przypadku konieczności leczenia biologicznego czy toksycznego. Do momentu kiedy matka nie umiera lub jej życie nie jest zagrożone podaje się jej leki bezpieczne dla dziecka. Niestety medycyna to nie matematyka i tu rezultat nie zawsze jest do przewidzenia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Moja koleżanka miała operację chyba w 6 miesiącu ciąży, usuwali jej mięśniaka, który uciskał narządy wewnętrzne. Nie bardzo rozumiem, dlaczego tej dziewczynie lekarze nie pomogli?
wymiana https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1270304 rękodzieło https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=882341 Moda - wspólne zakupy https://wizaz.pl/forum/forumdisplay.php?f=110 Przeczytaj to, zanim coś kupisz przez wizaż https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...56&postcount=1 Edytowane przez Wika28 Czas edycji: 2014-06-12 o 17:46 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#131 |
Konto usunięte
|
dziękuję że mnie Judith wyręczyła we wklejaniu paragrafów
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 |
Konto usunięte
|
Zeby byc dokladnym to taki farmaceuta moze odmowic sprzedazy np. jesli maloletni kupuje cos psychotropowego na recepte, mowie tu o dziecku dziecku. Moze odmowic jesli jego watpliwosc budzi recepta. Jesli dawka jaka przepisal lekarz jest wieksza niz ta jaka moga wydac.
Albo sprzedawca w sklepie moze nie sprzedac alkoholu czy papierosow jak podejrzewa, ze ktos jest niepelnoletni a kupujacy nie moze udowodnic, ze ma skonczone osiemnascie lat. Ale to sa konkretne rzeczy, kiedy sprzedajacy odmawia bo obawia sie, ze sprzedaz w tym wypadku bylaby niezgodna z prawem, bo jest oszustwo itd. A nie bo jest wege wiec won z tym miesem i ja pani zielonych butow nie sprzedam bo zazdroszcze pani nog. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Konto usunięte
|
Skoro nie zwracacie uwagi na linki, które wklejam, to pozwolę sobie również skopiować cytat z wywiadu z Małgorzatą Prusak, przewodniczącą gdańskiego oddziału Stowarzyszenia Farmaceutów Katolickich:
"Choć muszę przyznać, że zdarzały się sytuacje, w których sama zapytałam, w jakim celu pacjentka kupuje tego typu preparat. Było to na początku mojej pracy w aptece, i odmowa sprzedaży tych środków bardzo dużo mnie kosztowała, i ciągle jest bardzo stresująca. Teraz myślę, że nie należy tego robić, informuję pacjentki, że nie sprzedaję środków antykoncepcyjnych z określonych powodów. Sprzedaję je dopiero wtedy, gdy pacjentka wspomni o tym, że środki te są jej potrzebne do leczenia." "Nie tylko farmaceuci należący do naszego stowarzyszenia odmawiają sprzedaży takich leków. Znam takie przypadki, gdy farmaceuci zgłaszali swoim kierownikom, że nie chcą sprzedawać takich środków. Pozwalano im, aby po prostu informowali pacjentów, że nie ma ich w aptece, mimo że były. Osobiście nie byłabym w stanie skłamać pacjentce w takiej sytuacji, jednakże rozumiem dylematy osób, które to robią." http://www.nazdrowie.pl/artykul/klau...ylko-katolikow Jeszcze coś na temat artykułów, których nie rozumiem? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Konto usunięte
|
no ale nie rozumiem problemu :d
nie zgadzam się z ich poglądami rozumiem ze to tylko cytaty ktore wklejasz bo sama tego nie piszesz nadal tego nie akceptuje i tyle nie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Konto usunięte
|
Nie akceptujesz tego, ale to się dzieje, niezależnie od tego prawa o obowiązkach, które wkleiła Judith, a ja się po prostu zastanawiam, jakie to ma konsekwencje (np. właśnie czy farmaceuta starający się o pracę może oskarżyć potencjalnego pracodawcę o dyskryminację, jeśli ten nie przyjmie go do pracy z powodu deklaracji klauzuli sumienia). Proste, nie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 |
Konto usunięte
|
no jakim cudem można by go oskarżyć o dyskryminację?
nie można by. prawnikiem nie jestem. spytaj się jamestown, bo ona chyba ma wyksztalcenie powiązane. ale na mój chłopski rozum niby skąd i na jakiej podstawie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
- Stosuje pan/i klauzulę sumienia? - Tak. - To nara. Według mnie może to być dyskryminacja ze względu na religię/wyznanie/pogląd. Ale faktycznie liczyłam, że może ktoś się tu lepiej zna na prawie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Konto usunięte
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;46859869]- Dzień dobry, chciałabym u państwa pracować.
- Stosuje pan/i klauzulę sumienia? - Tak. - To nara. Według mnie może to być dyskryminacja ze względu na religię/wyznanie/pogląd. Ale faktycznie liczyłam, że może ktoś się tu lepiej zna na prawie.[/QUOTE] ... zrozum że tu nie ma co stosować bo klauzula sumienia dla farmaceutów która mówi o tym że mają prawo nie sprzedawać tego co im się podoba, nie istnieje :d |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Konto usunięte
|
No ale jak widać, są farmaceuci, którzy tak robią, mniejsza z tym, na podstawie czego, ale tak robią.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 |
Konto usunięte
|
są ludzie którzy ćpają albo na lewo odprowadzają podatki, nie mogą, ale jak widać to robią...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Zakorzenienie
|
Nie sprzedawanie antykoncpecji bo sumienie nie pozwala jest chore, fanatyczne i zwyczajnie wpierniczanie się w cudze życie i łóżko- niestety ale mam wrażenie, że życie katolików kręci się tylko dookoła seksu i łózka- niestety cudzego -od szybkich slubów zaczynając po odmowa aborcji.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
"Art. 96.4. Farmaceuta i technik farmaceutyczny mogą odmówić wydania produktu leczniczego, jeżeli jego wydanie może zagrażać życiu lub zdrowiu pacjenta. " Przypuszczam, że można się podeprzeć tym zapisem. A i edytka: wg tej pani antykoncepcja to nie zawsze produkt leczniczy, więc to naprostsze wyjście z sytuacji. Edytowane przez ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 Czas edycji: 2014-06-12 o 21:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Konto usunięte
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;46860411]Na samym końcu tego wywiadu masz fragment Prawa farmaceutycznego:
"Art. 96.4. Farmaceuta i technik farmaceutyczny mogą odmówić wydania produktu leczniczego, jeżeli jego wydanie może zagrażać życiu lub zdrowiu pacjenta. " Przypuszczam, że można się podeprzeć tym zapisem. A i edytka: wg tej pani antykoncepcja to nie zawsze leczenie.[/QUOTE] Rozumiesz że to się dzieje wtedy gdy np lekarz się walnie i wyda ci leki pochodne amfetaminy w wartości dziesięciokrotnej bo np walnie się z kropką? ;p a nie wtedy gdy ktoś chce kupić prezerwatywy? ;p |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
"Niemniej jednak, czasami lekarze przepisują te preparaty na zasadzie zwyczajowej, wbrew regulacjom prawnym. Nie powinno dochodzić do sytuacji, w której farmaceuta musiałby wprost pytać pacjenta, na co dany lek został przepisany, i wtedy dopiero podejmować decyzję czy go wydać. Choć muszę przyznać, że zdarzały się sytuacje, w których sama zapytałam, w jakim celu pacjentka kupuje tego typu preparat. " (odnośnie tabletek, bo odnośnie samych prezerwatyw: "Prezerwatywy nie są wyrobem medycznym ani produktem leczniczym, zatem w świetle prawa apteka nie ma obowiązku ich posiadania, są one normalnym towarem") |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Konto usunięte
|
od kiedy to farmaceuta jest mądrzejszy od lekarza, ponosi odpowiedzialność za pacjenta i prowadzi jego leczenie na pierwszy rzut oka?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
"W aptece często można zaobserwować, że kobieta nie wie, jak działa przepisany jej preparat. Farmaceuci przy produktach innego rodzaju starają się doradzić i dopełnić wiedzę pacjentów o wybranym specyfiku. Pacjentka nie musi wtedy bazować jedynie na autorytecie lekarza. Gdy jednak mowa o środkach antykoncepcyjnych, trudno jest nawiązać dialog z pacjentem. Wynika to z charakteru antykoncepcji. Taka rozmowa wymaga dużej otwartości z obu stron. W mojej praktyce staram się przynajmniej zapytać pacjentkę, czy chciałaby dowiedzieć się czegoś więcej o tych produktach. Trzeba dodać, że farmaceuta jest specjalistą od leku, i ponosi odpowiedzialność za właściwie przekazywanie informacji. W niektórych krajach przykłada się większą wagę niż u nas do tego obowiązku farmaceuty. W czasopismach dla kobiet i młodych dziewczyn promuje się styl życia „z pigułką” albo „z plastrem”. Występuje pewne przyzwolenie społeczne i reklamowe dla tego typu zachowań. Przez to uznaje się je po prostu za dobre, co często nie jest zgodne z prawdą. W tym gąszczu trudno jest się przebić z rzetelną informacją, że to jednak nie jest takie dobre, na jakie wygląda. Dla przykładu, stosowanie tych środków u bardzo młodych dziewcząt może wywołać nieodwracalne zaburzenia w rozwoju organizmu i równowadze hormonalnej, których efektem mogą być trudności lub niemożność zajścia w ciążę. Wykonuje się też mało badań naukowych odnośnie szkodliwego działania tych środków, po prostu nie są finansowane. Ostatnio głośna staje się sprawa udarów po zastosowaniu plastrów. Źródłem wiedzy o środkach antykoncepcyjnych są też fora internetowe. Wbrew pozorom, czasami nie jest to najgorsze źródło informacji. Widać, że kobiety chcą dbać o swoje zdrowie, nie chcą bezmyślnie stosować antykoncepcji, szukają sprawdzonych źródeł i wymieniają się zdobytą wiedzą."' Nie wiem, od kiedy, bo ja sama nigdy się z taką postawą nie spotkałam, ale - bywa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 | |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;46859869]- Dzień dobry, chciałabym u państwa pracować.
- Stosuje pan/i klauzulę sumienia? - Tak. - To nara. Według mnie może to być dyskryminacja ze względu na religię/wyznanie/pogląd. Ale faktycznie liczyłam, że może ktoś się tu lepiej zna na prawie.[/QUOTE] teoretycznie taka sytuacja może sie zdarzyć. Ludzie też z róznymi sprawami do sądu idą - czasami naprawdę z idiotycznymi, ale nie sądzę, by pracodawca w taki bezpośredni sposób przeprowadził rozmowę i tak wprost przekazał dlaczego nie przyjmuje kogoś do pracy. Zazwyczaj prawdziwych powodów odmowy można się tylko domyślać. Cytat:
wymiana https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1270304 rękodzieło https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=882341 Moda - wspólne zakupy https://wizaz.pl/forum/forumdisplay.php?f=110 Przeczytaj to, zanim coś kupisz przez wizaż https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...56&postcount=1 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Zakorzenienie
|
Osobiście uważam że KK w żadnym stopniu nie powinien ingerować w medycynę.
To niedorzeczne gdy kobieta zostaje poinformowana o tym że jej dziecko jest chore i nie ma szansy na przeżycie a lekarz odmawia jej przerwania ciąży. Niektórym sumienie mogą nie pozwalać na wykonanie takiego zabiegu ale człowiek decydujący się zostać lekarzem powinien brać pod uwagę to że prędzej czy później zostanie postawiony w takiej sytuacji, jeśli nie podoła to nie powinien moim zdaniem pracować w owym zawodzie. Z resztą jeśli kobieta nosi w łonie dziecko chore genetycznie, z niewykształconymi narządami, nie mające szansy na przeżycie to nie rozumiem jak sumienie może nie pozwalać na usunięcie takiej ciąży? To moim zdaniem ukrócenie cierpienia zarówno dziecka jak i matki i żadna klauzula sumienia czy deklaracja wiary nie powinna kierować lekarzem.
![]() |
![]() |
#150 |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;46860411]Na samym końcu tego wywiadu masz fragment Prawa farmaceutycznego:
"Art. 96.4. Farmaceuta i technik farmaceutyczny mogą odmówić wydania produktu leczniczego, jeżeli jego wydanie może zagrażać życiu lub zdrowiu pacjenta. " Przypuszczam, że można się podeprzeć tym zapisem. A i edytka: wg tej pani antykoncepcja to nie zawsze produkt leczniczy, więc to naprostsze wyjście z sytuacji.[/QUOTE] Piekne kalolickie sumienie zabrania sprzedazy srodkow antykoncepcyjnych ale juz nie przeszkadza w sprzedazy drogich nieprzebadanych suplememtow na wszystko ktore dla organizmu moga miec duzo gorsze konsekwencje niz antykomcepcja. [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;46860529]Zacytuję ponownie panią farmaceutkę: "Niemniej jednak, czasami lekarze przepisują te preparaty na zasadzie zwyczajowej, wbrew regulacjom prawnym. Nie powinno dochodzić do sytuacji, w której farmaceuta musiałby wprost pytać pacjenta, na co dany lek został przepisany, i wtedy dopiero podejmować decyzję czy go wydać. Choć muszę przyznać, że zdarzały się sytuacje, w których sama zapytałam, w jakim celu pacjentka kupuje tego typu preparat. " (odnośnie tabletek, bo odnośnie samych prezerwatyw: "Prezerwatywy nie są wyrobem medycznym ani produktem leczniczym, zatem w świetle prawa apteka nie ma obowiązku ich posiadania, są one normalnym towarem")[/QUOTE] Spoko paniusi sie zapomnialo o medycznym uzyciu prezerwatyw do USG. No ale tego pewnie wiedziec nie musi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:08.