![]() |
#121 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Gdy nie jest się szczęściarzem pracującym 8.00-16.00 ; )
Cytat:
Oczywista oczywistość, ale lekarze, policjanci to też ludzie wyobraź sobie i też pewnie chcą mieć wolne, spędzić czas z rodziną, przyjaciółmi. Trochę sprawiedliwości.
![]() |
![]() |
#122 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Jak ktos pracuje na cały etat w innym mieście czasem nadgodziny plus studia to taki jeden dzien pomógłby mi w utrzymywanie kontaktów. A tak nigdy nie miałam dla nikogo czasu. Dla kogoś moze to być śmieszne dla mnie nie było,szkoda,że tak ciężko to niektórym zrozumieć... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Konto usunięte
|
szczerze mowiac gdyby calkiem poważnie weszło w życie zakaz wszystkiego handlowego i usługowego w niedzielę, pewnie zmieniłabym pracę, bo niestety, co mi wcale nie pasuje, pracuje od poniedziałku do soboty... i zostaje mi niedziela.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() -10? Czasem i -20 się zdarza, mnie taka pogoda nie przeszkadza, mogę spacerować (czego nie lubię), ale większość ludzi wtedy stara się nie zamarznąć ![]()
![]() |
![]() |
#126 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() chyba że stwierdzisz zaraz że wszyscy z rodziny i znajomych pracują w galeriach od 7 do 21 bez ani jednej niedzieli w roku wolnej, to sorry ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() wyluzuj dziewczyno to tylko wizaż |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#128 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#129 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Znam dziesiątki ludzi na pełnym etacie, ze studiami zaocznymi na karku (uwaga, mają zjazdy również w niedziele!) i po tychże zajęciach sunęli do sklepu. Bo A- w tygodniu mieli nadgodziny, B- nauka do zaliczeń, C- jak już udało się mieć wolny weekend to niedzielę spędzali w ciasnym busie wracając od rodziców. Kierowca był w pracy. Bezczelny. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Oczywistość, jasne. Ale chodzi mi o to, że są ludzie, którzy nie mają możliwości zrobić zakupów w inny dzień jak tylko w dzień wolny. A jak mi dziecko rozsypie mleko to też nie powiem mu ' no sorry, ale dzisiaj mleka nie pijesz. Poczekasz sobie do jutra'. Poza tym jak się szuka pracy to od razu napisane są wymagania, więc nie rozumiem w czym problem. Nikt nikogo siłą nie zmusza do podpisania umowy. Problem z dyspozycyjnością w weekendy? Zostają urzędy, ewentualnie urząd pracy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 | |
Zakorzenienie
|
[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;4683793 1]Podejrzewam, że jest to kwestia organizacji czasu własnego a nie złego społeczeństwa, które ma czelność! w niedzielę zrobić zakupy.
Znam dziesiątki ludzi na pełnym etacie, ze studiami zaocznymi na karku (uwaga, mają zjazdy również w niedziele!) i po tychże zajęciach sunęli do sklepu. Bo A- w tygodniu mieli nadgodziny, B- nauka do zaliczeń, C- jak już udało się mieć wolny weekend to niedzielę spędzali w ciasnym busie wracając od rodziców. Kierowca był w pracy. Bezczelny.[/QUOTE] Właśnie, pociągi, mzki w niedzielę też by nie prądziły, nie? To w końcu też praca, nie jest pracą życia lub śmierci jak lekarz czy policjant, więc przemieszczamy się na nóżkach ![]() ---------- Dopisano o 13:27 ---------- Poprzedni post napisano o 13:26 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#132 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak potrzebowałam/chciała, zawsze byłam w stanie znaleźć czas dla bliskich, bo byli moim priorytetem. Czasem trzeba poświęcić się, a nie naród, żeby poradzić sobie z swoimi problemami... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie jestem specjalistą od logistyki ,wiec nie zastanawiam się co z pociagami, autobusami,mlekiem dla dziecka itd, bo ja z tego nie korzystam(póki co), dla najwazniejszych osob czas sie znajdzie,ale byc aktywnym również towarzysko jest o wiele trudniej. Niby mozna,ale ja nie jestem kobieta orkiestra jak wiekszość wizażanek ![]() Edytowane przez 201604280909 Czas edycji: 2014-06-11 o 12:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 | |
.
|
Cytat:
podajesz bezsensowne argumenty jak np. z zakupami robionymi przez internet, bo zwyczajnie mnóstwo miast nie ma opcji dowozu. a już w ogóle z punktu widzenia ekonomii to kiepski pomysł.
![]() |
![]() |
#137 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() No widzisz, Ty nie jesteś kobieta orkiestra no i nie musisz. Ale np mi też niespecjalnie by się chciało zasuwać późnymi wieczorami do sklepu. Też chciałabym raz na rok wyjść do kina, teatru czy na kręgle, a niestety dla większości tylko w niedzielę jest możliwość. Jeśli chodzi o znajjomych to też nie chcę z nimi siedzieć w domu, bo tu spędzam wystarczająco dużo czasu. Na spacer też nie zawsze chce się iść. więc te bary, kawiarnie itp są moim zdaniem potrzebne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Przyczajenie
|
Ja myślę, że przez jeden dzień w tygodniu można byłoby wytrzymać gdyby sklepy, galerie były zamknięte. Nie mówię tu o usługach-kawiarnie, kina itd. Nie wierzę, że nie można byłoby tak zorganizować zakupów aby ten jeden dzień był wolny. Może w końcu ludzie zaczęliby inaczej spędzać niedziele, niż chodzenie po galeriach. Np rodzinki wędrują po galeriach w niedziele bo nie potrafią inaczej spędzać ze sobą czasu, nie mają o czym rozmawiać....Zakupy są więc lepszą opcją...wtedy niekoniecznie trzeba się wysilać na rozmowę.
I nie wierzę, że NIEDZIELA TO JEDYNA możliwość na zrobienie zakupów...bo w tygodniu kompletnie nie ma na to czasu...
![]() |
#139 |
Raczkowanie
|
Nie narzucajmy nikomu swojej wiary.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#140 |
Konto usunięte
|
Smiech na sali. Wiekszosc chce prace od pon do pt od 8 do 16 ale podejrzewam ze gdyby kazdy tak pracowal to bylyby ogromne protesty pt otworzcie galerie w weekendy i niech beda dluzej czynne...
---------- Dopisano o 13:54 ---------- Poprzedni post napisano o 13:53 ---------- Greggy spoko mozemy sie zamienic studiami i praca to zobaczysz ze tak jest. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Przyczajenie
|
Nie musiałabym się zamieniać. Studiowałam równocześnie dwa kierunki dziennie i pracowałam równocześnie. Nie byłoby dla mnie problemem gdyby w niedziele galerie, sklepy były zamknięte
![]()
![]() |
#142 |
Zakorzenienie
|
a nie mozesz po prostu jesc w pracy posilkow i robic zakupow na kilka dni? Zawsze mnie dziwia ludzie, ktorzy sie objadaja po pracy a 8 godzin jak nie dluzej sa glodni.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Konto usunięte
|
Mieszkam w kraju, gdzie sklepy są zamknięte w niedziele i powiem wam, że to czasami jest tak irytujące, że szok. W ciągu tygodnia po pracy (9-18 lub 19) biegiem szybko po podstawowe zakupy i do domu by obiad o godzinie 20-21 zjeść. Czasu na większe zakupy nie ma, chyba że wezmę wolny dzień. Jedynie dałoby się właśnie w niedzielę jechać, ale wszystko pozamykane.
Nie wydaje mi się, żeby to było dobre rozwiązanie. Skrócenie ilości godzin pracy w niedzielę tak, ale całkowite zamknięcie sklepów już niekoniecznie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 | ||
.
|
mnie tam rybka w kwestii galerii. zresztą, nieźle się uparłyście na te konkretne galerie, a przecież w mniejszych miastach ich nie uświadczysz.
jeśli uważasz, że ludzie nagle mieliby nagle o czym rozmawiać to myślę, że jesteś trochę naiwna. wątpię, żeby rodzice pomyśleli o jakiejś rozrywce dla dzieci, prędzej sami posadziliby tyłek przed tv/komputerem. osobiście cieszę się, że nie ma wolnego dnia w tygodniu, bo bym cholery dostała. dodatkowo prowadzę dziwny tryb życia, więc zdarza mi się robić późno w nocy zakupy w hipermarkecie całodobowym. co zabawne, nie jestem w tym odosobniona, więc jednak coś jest na rzeczy. Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#145 |
Zakorzenienie
|
No i gdyby faktycznie pozamykać sklepy w niedziele, część ich pracowników straciłaby pracę. Ciekawe, czy wówczas oddawaliby się z radością zimowemu joggingowi na łonie rodziny?
Edytowane przez Rilla82 Czas edycji: 2014-06-11 o 13:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 | |
.
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#147 | |||||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Może coś przeoczyłam,ale nigdzie nie było mówione o przynależności do jakiejkolwiek wiary. Cytat:
![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do otwartych w niedzielę sklepów, to dałabym radę bez nich wytrzymać ten jeden dzień ale wtedy wolałabym aby na co dzień były otwarte chociaż do 22 zamiast 21 bo zazwyczaj nie wyrabiam się z zakupami w takim układzie. Tak, wiem, że zamknięcie sklepu o 22 nie znaczy dla pracowników opuszczenie pracy o tej 22, niestety. Edytowane przez laisla Czas edycji: 2014-06-11 o 13:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Konto usunięte
|
Tak szczerze to ja kompletnie nie rozumiem ludzi, którzy uważają, że jeden konkretny dzień powinien być wolny dla wszystkich. Jak im się poda argument, że zgodnie z logiką w ten jeden konkretny dzień powinny być też zamknięte szpitale, to od razu się słyszy nieśmiertelne "a bo to co innego". No ludzie. Z czym wszyscy się zgodzimy, to chyba to, że każdy powinien mieć jakiś dzień w tygodniu wolny, dla zdrowia fizycznego chociażby, a czy to będzie niedziela czy czwartek czy środa, niech zadba o to sam. Nie wiem, po co uszczęśliwiać wszystkich na siłę.
Odnośnie tematu wątku, to ja wolałabym pracować w elastycznych godzinach, choć wiadomo, że na ogół łatwiej coś zaplanować jak się pracuje od 8 do 16. Nie znoszę po prostu takiej rutyny i co poradzę, chociaż nie przeczę, że punkt widzenia może mi się zmienić, jak już założę rodzinę i w ogóle zacznę jakąś poważniejszą pracę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
Zakorzenienie
|
A to prawda, ważne aby mieć jakiś dzień wolny i niekoniecznie musi to być niedziela. Jednak w naszym kraju tradycyjnie przyzwyczajono się do tej niedzieli, pewnie ze względu na rodzinną wizytę w kościele
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:56.