|
|
#121 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Gdy nie jest się szczęściarzem pracującym 8.00-16.00 ; )
Cytat:
Oczywista oczywistość, ale lekarze, policjanci to też ludzie wyobraź sobie i też pewnie chcą mieć wolne, spędzić czas z rodziną, przyjaciółmi. Trochę sprawiedliwości.
|
|
|
#122 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jak ktos pracuje na cały etat w innym mieście czasem nadgodziny plus studia to taki jeden dzien pomógłby mi w utrzymywanie kontaktów. A tak nigdy nie miałam dla nikogo czasu. Dla kogoś moze to być śmieszne dla mnie nie było,szkoda,że tak ciężko to niektórym zrozumieć... |
|
|
|
|
|
#123 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#124 |
|
Konto usunięte
|
szczerze mowiac gdyby calkiem poważnie weszło w życie zakaz wszystkiego handlowego i usługowego w niedzielę, pewnie zmieniłabym pracę, bo niestety, co mi wcale nie pasuje, pracuje od poniedziałku do soboty... i zostaje mi niedziela.
|
|
|
|
|
#125 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
-10? Czasem i -20 się zdarza, mnie taka pogoda nie przeszkadza, mogę spacerować (czego nie lubię), ale większość ludzi wtedy stara się nie zamarznąć Co rozumiem, mnie pogoda taka jak teraz nastraja tylko do zamknięcia się w lodówce.
|
|
|
#126 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() chyba że stwierdzisz zaraz że wszyscy z rodziny i znajomych pracują w galeriach od 7 do 21 bez ani jednej niedzieli w roku wolnej, to sorry |
|
|
|
|
|
#127 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Zwłascza,że Ty nie dyskutujesz tylko atakujesz próbując ośmieszyć mnie, wyluzuj dziewczyno to tylko wizaż |
|
|
|
|
|
#128 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I jak już drabineczka zauwazyła:Cytat:
|
|
|
#129 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Znam dziesiątki ludzi na pełnym etacie, ze studiami zaocznymi na karku (uwaga, mają zjazdy również w niedziele!) i po tychże zajęciach sunęli do sklepu. Bo A- w tygodniu mieli nadgodziny, B- nauka do zaliczeń, C- jak już udało się mieć wolny weekend to niedzielę spędzali w ciasnym busie wracając od rodziców. Kierowca był w pracy. Bezczelny. |
|
|
|
|
|
#130 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Oczywistość, jasne. Ale chodzi mi o to, że są ludzie, którzy nie mają możliwości zrobić zakupów w inny dzień jak tylko w dzień wolny. A jak mi dziecko rozsypie mleko to też nie powiem mu ' no sorry, ale dzisiaj mleka nie pijesz. Poczekasz sobie do jutra'. Poza tym jak się szuka pracy to od razu napisane są wymagania, więc nie rozumiem w czym problem. Nikt nikogo siłą nie zmusza do podpisania umowy. Problem z dyspozycyjnością w weekendy? Zostają urzędy, ewentualnie urząd pracy
|
|
|
|
|
|
#131 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;4683793 1]Podejrzewam, że jest to kwestia organizacji czasu własnego a nie złego społeczeństwa, które ma czelność! w niedzielę zrobić zakupy.
Znam dziesiątki ludzi na pełnym etacie, ze studiami zaocznymi na karku (uwaga, mają zjazdy również w niedziele!) i po tychże zajęciach sunęli do sklepu. Bo A- w tygodniu mieli nadgodziny, B- nauka do zaliczeń, C- jak już udało się mieć wolny weekend to niedzielę spędzali w ciasnym busie wracając od rodziców. Kierowca był w pracy. Bezczelny.[/QUOTE] Właśnie, pociągi, mzki w niedzielę też by nie prądziły, nie? To w końcu też praca, nie jest pracą życia lub śmierci jak lekarz czy policjant, więc przemieszczamy się na nóżkach Studia w niedzielę też odpadają, wykładowcy też ludzie, mają wolne.---------- Dopisano o 13:27 ---------- Poprzedni post napisano o 13:26 ---------- Cytat:
|
|
|
#132 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#133 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak potrzebowałam/chciała, zawsze byłam w stanie znaleźć czas dla bliskich, bo byli moim priorytetem. Czasem trzeba poświęcić się, a nie naród, żeby poradzić sobie z swoimi problemami... |
|
|
|
|
|
#134 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie jestem specjalistą od logistyki ,wiec nie zastanawiam się co z pociagami, autobusami,mlekiem dla dziecka itd, bo ja z tego nie korzystam(póki co), dla najwazniejszych osob czas sie znajdzie,ale byc aktywnym również towarzysko jest o wiele trudniej. Niby mozna,ale ja nie jestem kobieta orkiestra jak wiekszość wizażanek
Edytowane przez 201604280909 Czas edycji: 2014-06-11 o 13:39 |
|
|
|
|
|
#135 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#136 | |
|
.
|
Cytat:
podajesz bezsensowne argumenty jak np. z zakupami robionymi przez internet, bo zwyczajnie mnóstwo miast nie ma opcji dowozu. a już w ogóle z punktu widzenia ekonomii to kiepski pomysł.
|
|
|
#137 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() No widzisz, Ty nie jesteś kobieta orkiestra no i nie musisz. Ale np mi też niespecjalnie by się chciało zasuwać późnymi wieczorami do sklepu. Też chciałabym raz na rok wyjść do kina, teatru czy na kręgle, a niestety dla większości tylko w niedzielę jest możliwość. Jeśli chodzi o znajjomych to też nie chcę z nimi siedzieć w domu, bo tu spędzam wystarczająco dużo czasu. Na spacer też nie zawsze chce się iść. więc te bary, kawiarnie itp są moim zdaniem potrzebne. |
|
|
|
|
|
#138 |
|
Przyczajenie
|
Ja myślę, że przez jeden dzień w tygodniu można byłoby wytrzymać gdyby sklepy, galerie były zamknięte. Nie mówię tu o usługach-kawiarnie, kina itd. Nie wierzę, że nie można byłoby tak zorganizować zakupów aby ten jeden dzień był wolny. Może w końcu ludzie zaczęliby inaczej spędzać niedziele, niż chodzenie po galeriach. Np rodzinki wędrują po galeriach w niedziele bo nie potrafią inaczej spędzać ze sobą czasu, nie mają o czym rozmawiać....Zakupy są więc lepszą opcją...wtedy niekoniecznie trzeba się wysilać na rozmowę.
I nie wierzę, że NIEDZIELA TO JEDYNA możliwość na zrobienie zakupów...bo w tygodniu kompletnie nie ma na to czasu...
|
|
#139 |
|
Raczkowanie
|
Nie narzucajmy nikomu swojej wiary.
|
|
|
|
|
#140 |
|
Konto usunięte
|
Smiech na sali. Wiekszosc chce prace od pon do pt od 8 do 16 ale podejrzewam ze gdyby kazdy tak pracowal to bylyby ogromne protesty pt otworzcie galerie w weekendy i niech beda dluzej czynne...
---------- Dopisano o 13:54 ---------- Poprzedni post napisano o 13:53 ---------- Greggy spoko mozemy sie zamienic studiami i praca to zobaczysz ze tak jest. |
|
|
|
|
#141 |
|
Przyczajenie
|
Nie musiałabym się zamieniać. Studiowałam równocześnie dwa kierunki dziennie i pracowałam równocześnie. Nie byłoby dla mnie problemem gdyby w niedziele galerie, sklepy były zamknięte
Rozumiem jednak, że ktoś może mieć inne zdanie na ten temat. Każdy też inaczej organizuje sobie czas.
|
|
#142 |
|
Zakorzenienie
|
a nie mozesz po prostu jesc w pracy posilkow i robic zakupow na kilka dni? Zawsze mnie dziwia ludzie, ktorzy sie objadaja po pracy a 8 godzin jak nie dluzej sa glodni.
|
|
|
|
|
#143 |
|
Konto usunięte
|
Mieszkam w kraju, gdzie sklepy są zamknięte w niedziele i powiem wam, że to czasami jest tak irytujące, że szok. W ciągu tygodnia po pracy (9-18 lub 19) biegiem szybko po podstawowe zakupy i do domu by obiad o godzinie 20-21 zjeść. Czasu na większe zakupy nie ma, chyba że wezmę wolny dzień. Jedynie dałoby się właśnie w niedzielę jechać, ale wszystko pozamykane.
Nie wydaje mi się, żeby to było dobre rozwiązanie. Skrócenie ilości godzin pracy w niedzielę tak, ale całkowite zamknięcie sklepów już niekoniecznie. |
|
|
|
|
#144 | ||
|
.
|
mnie tam rybka w kwestii galerii. zresztą, nieźle się uparłyście na te konkretne galerie, a przecież w mniejszych miastach ich nie uświadczysz.
jeśli uważasz, że ludzie nagle mieliby nagle o czym rozmawiać to myślę, że jesteś trochę naiwna. wątpię, żeby rodzice pomyśleli o jakiejś rozrywce dla dzieci, prędzej sami posadziliby tyłek przed tv/komputerem. osobiście cieszę się, że nie ma wolnego dnia w tygodniu, bo bym cholery dostała. dodatkowo prowadzę dziwny tryb życia, więc zdarza mi się robić późno w nocy zakupy w hipermarkecie całodobowym. co zabawne, nie jestem w tym odosobniona, więc jednak coś jest na rzeczy. Cytat:
Cytat:
|
|
|
#145 |
|
Zakorzenienie
|
No i gdyby faktycznie pozamykać sklepy w niedziele, część ich pracowników straciłaby pracę. Ciekawe, czy wówczas oddawaliby się z radością zimowemu joggingowi na łonie rodziny?
Edytowane przez Rilla82 Czas edycji: 2014-06-11 o 14:13 |
|
|
|
|
#146 | |
|
.
|
Cytat:
|
|
|
#147 | |||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Może coś przeoczyłam,ale nigdzie nie było mówione o przynależności do jakiejkolwiek wiary. Cytat:
|
|||||
|
|
|
|
#148 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do otwartych w niedzielę sklepów, to dałabym radę bez nich wytrzymać ten jeden dzień ale wtedy wolałabym aby na co dzień były otwarte chociaż do 22 zamiast 21 bo zazwyczaj nie wyrabiam się z zakupami w takim układzie. Tak, wiem, że zamknięcie sklepu o 22 nie znaczy dla pracowników opuszczenie pracy o tej 22, niestety. Edytowane przez laisla Czas edycji: 2014-06-11 o 14:26 |
|
|
|
|
|
#149 |
|
Konto usunięte
|
Tak szczerze to ja kompletnie nie rozumiem ludzi, którzy uważają, że jeden konkretny dzień powinien być wolny dla wszystkich. Jak im się poda argument, że zgodnie z logiką w ten jeden konkretny dzień powinny być też zamknięte szpitale, to od razu się słyszy nieśmiertelne "a bo to co innego". No ludzie. Z czym wszyscy się zgodzimy, to chyba to, że każdy powinien mieć jakiś dzień w tygodniu wolny, dla zdrowia fizycznego chociażby, a czy to będzie niedziela czy czwartek czy środa, niech zadba o to sam. Nie wiem, po co uszczęśliwiać wszystkich na siłę.
Odnośnie tematu wątku, to ja wolałabym pracować w elastycznych godzinach, choć wiadomo, że na ogół łatwiej coś zaplanować jak się pracuje od 8 do 16. Nie znoszę po prostu takiej rutyny i co poradzę, chociaż nie przeczę, że punkt widzenia może mi się zmienić, jak już założę rodzinę i w ogóle zacznę jakąś poważniejszą pracę. |
|
|
|
|
#150 |
|
Zakorzenienie
|
A to prawda, ważne aby mieć jakiś dzień wolny i niekoniecznie musi to być niedziela. Jednak w naszym kraju tradycyjnie przyzwyczajono się do tej niedzieli, pewnie ze względu na rodzinną wizytę w kościele
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:20.

Co rozumiem, mnie pogoda taka jak teraz nastraja tylko do zamknięcia się w lodówce.

I jak już drabineczka zauwazyła:
Studia w niedzielę też odpadają, wykładowcy też ludzie, mają wolne.