![]() |
#121 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Jedzenie mojej bobaski
Cytat:
![]() [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;46971878](...) Owszem, niektóre produkty mniej złożone, zdrowsze, nie są droższe, ale tak w ogólnym rozrachunku, żeby jeść zdrowo to trzeba mieć czas, żeby czytać te wszystkie składy, wiedzę, żeby wiedzieć, co wciska producent pod nic nie mówiącymi nazwami oraz niestety kasę.[/QUOTE] Trzeba chcieć doczytać, zorientować się, i zapamiętać - i to przerasta.
![]() |
![]() |
#122 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
...i jest ![]() Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka. ![]() ![]() Edytowane przez stokrotka_to_ja Czas edycji: 2014-06-21 o 09:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To az się boję zapytać jak się nazywa ten rodzaj fanatyzmu jeśli nie "eko". To samo mogę napisać o sobie, a jednak nie mam dziwnego świra na puncie tego że cukier zabija.
![]() |
![]() |
#124 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cukier nie zabija,po prostu szkodzi,szczególnie kiepskiej jakości cukier .Zwyczjanie nie widzę sensu w jedzeniu czegoś,co nie jest do niczego potrzebne, szkodzi,a ma zdrowsze zamienniki. Od jednego bakusia czy danonka dziecko nie umrze ale nie ma sensu mówić,ze to zdrowe dania.
...i jest ![]() Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka. ![]() ![]() Edytowane przez stokrotka_to_ja Czas edycji: 2014-06-21 o 10:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Zakorzenienie
|
tak tak kolejny temat w którym się mądrzysz a sama masz problemy
ja jakoś nie miałam nigdy problemów zdrowotnych
![]() |
#126 |
Konto usunięte
|
A czy kobieta, która nie karmi piersią jest nienormalna?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Konto usunięte
|
Iza, naprawdę uważasz nas za fanatyczki ? w życiu bym tego tak nie nazwała, fanatyczkę spotkałam raz - żal mi było dzieci zmuszanych do jedzenia burej papki z cieciorki
![]() Cukier dawkowany we wszystkim - to ogrom cukru i to owszem, zabija. Cukrzyca typu II się kłania w najlepszym wypadku. Jeśli dziecko dostaje coś słodkiego codziennie - to owszem, to jest przesada i tego jest dużo. NIGDZIE żadna z nas napisała, że słodycze dla dziecka zuoo. Ale wolę dziecku dać domowe ciasto niż kupne ciasto z chemikaliami. Piorę w proszkach, używam szamponów, ograniczam chemię w żarciu. To takie eko? nie sądzę ![]() ---------- Dopisano o 11:52 ---------- Poprzedni post napisano o 11:50 ---------- Nie. Ale owszem - znam matkę, która nie ma kasy, a nie karmi piersią (bo... w sumie nie wiem czemu, mleko miała). I tu kobieta jest co najmniej głupia. Ma najlepsze mleko na świecie, DARMOWE, a woli kupić cholernie drogie mleko (bo ceny mm są kosmiczne teraz) - nie ogarniam głupoty. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#128 |
Konto usunięte
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;46973962]Nie. Ale owszem - znam matkę, która nie ma kasy, a nie karmi piersią (bo... w sumie nie wiem czemu, mleko miała). I tu kobieta jest co najmniej głupia. Ma najlepsze mleko na świecie, DARMOWE, a woli kupić cholernie drogie mleko (bo ceny mm są kosmiczne teraz) - nie ogarniam głupoty.[/QUOTE]
Dlaczego zaraz " głupoty"? A może właśnie obraziłaś wiele kobiet używając tego słowa z autorką, która również karmi mm, włącznie... Skoro ta kobieta o której mówisz nie chciała kp najwyraźniej miała ku temu powody. Ja też znam mamy które zwyczajnie nie chciały karmić piersią, bo źle się z tym czuły i nie uważam że są głupie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 | |
Zakorzenienie
|
szaja co do ciebie to nie wiem, bo za dużo nie napisałaś,
a co do stokrotki, tak szczerze uważam to za fanatyzm, nie ma w tym przekory Cytat:
![]() |
![]() |
#130 |
Konto usunięte
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;46973962]Iza, naprawdę uważasz nas za fanatyczki ? w życiu bym tego tak nie nazwała, fanatyczkę spotkałam raz - żal mi było dzieci zmuszanych do jedzenia burej papki z cieciorki
![]() Cukier dawkowany we wszystkim - to ogrom cukru i to owszem, zabija. Cukrzyca typu II się kłania w najlepszym wypadku. Jeśli dziecko dostaje coś słodkiego codziennie - to owszem, to jest przesada i tego jest dużo. NIGDZIE żadna z nas napisała, że słodycze dla dziecka zuoo. Ale wolę dziecku dać domowe ciasto niż kupne ciasto z chemikaliami. Piorę w proszkach, używam szamponów, ograniczam chemię w żarciu. To takie eko? nie sądzę ![]() ---------- Dopisano o 11:52 ---------- Poprzedni post napisano o 11:50 ---------- Nie. Ale owszem - znam matkę, która nie ma kasy, a nie karmi piersią (bo... w sumie nie wiem czemu, mleko miała). I tu kobieta jest co najmniej głupia. Ma najlepsze mleko na świecie, DARMOWE, a woli kupić cholernie drogie mleko (bo ceny mm są kosmiczne teraz) - nie ogarniam głupoty.[/QUOTE] LOL to ja właśnie m.in. przez skąpstwo dalej jadę na laktatorze. Nie chce mi sie już szczerze, ale nie chce mi sie też płacić za mm, skoro produkcja działa ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#132 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;46973962]
Cukier dawkowany we wszystkim - to ogrom cukru i to owszem, zabija. [/QUOTE] Az poszłam do lodówki zobaczyć, cukier znalazł się w jednym produkcie! (Bakusiu ![]() Teoria o wszechobecnym cukrze nakręca przez firmy które chcą zarabiać na eko produktach.
![]() |
#133 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
a problemy zdrowotne i to duże ma mój mąż,między innymi przez nieodpowiednie żywienie w dzieciństwie ---------- Dopisano o 10:28 ---------- Poprzedni post napisano o 10:27 ---------- jest normalna,ale optymalnym sposobem żywienia niemowlaka jest karmienie piersią,poza tym pisałam co jest normą w moim środowisku ---------- Dopisano o 10:29 ---------- Poprzedni post napisano o 10:28 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#134 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Zakorzenienie
|
rozumiem że nie pokarmową? skoro swój styl zycia jako taki super zdrowy opisujesz
![]() |
#136 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() wędliny,nabiał,rożne smarowidła
![]() |
![]() |
#137 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
znam cię na tyle żeby wiedzieć że slowa "dobrej jakości" akurat u ciebie oznaczają jakieś eko wymysły
![]() |
![]() |
#138 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
dowiedz się skąd się biorą alergie ![]()
![]() |
![]() |
#139 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:38 ---------- Poprzedni post napisano o 12:37 ---------- Cytat:
Zdecydowanie bardziej wolę zdrowie w mojej rodzinie w praktyce niż w twoje w teorii.
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#140 |
Zakorzenienie
|
stokrotko, mnie się wydaje, że może chodzi też o to, ze Ty swoim opisywanym tutaj stylem życia możesz wręcz budzić wyrzuty sumienia u innych: warzywa ze swojego ogródka, długie karmienie piersią, sama robisz wędliny, pewnie jeszcze chleb pieczesz, dobrze gotujesz i lubisz to robić - to dla wielu, także dla mnie, nieosiągalny ideał.
A z tego, co pisze w innych wątkach Izabela też nie wynika, że jej córka jedzie na samych Bakusiach czy największym syfie z hipermarketu, bo je normalnie i zdrowo, w innych wątkach się zdradziła ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() czekolada -ciemna,z tłuszczem kakaowym zamiast utwardzonego palmowego,z krótką listą skladników, taki przykładowy Lindt bez nadzienia daje radę w przeciwieństwie do https://www.☠☠☠☠☠☠.pl/pid,45367/n,we...ta/stn,product ---------- Dopisano o 10:44 ---------- Poprzedni post napisano o 10:42 ---------- Cytat:
![]() A Izabela już dawno sie zdradziła,ze je przyzwoicie i nawet mięso piecze ![]() a pogadać można ![]() ---------- Dopisano o 10:45 ---------- Poprzedni post napisano o 10:44 ---------- I tego zdrowia Ci życzę,serio i całkiem szczerze,niestety to,że ktoś choruje nie zawsze jest zależne od niego -może dlatego tak dbam o to,na co sama mam wpływ.
![]() |
![]() |
#142 |
Konto usunięte
|
Odnośnie jeszcze karmienia piersią... Nie zawsze kp jest lekkie łatwe i przyjemne. Nie każdemu przychodzi to ot tak.
Dla przykładu mnie ![]() Ja karmiłam piersią w swoim życiu w sumie przez 8 m-cy. 4 syna, 4 córkę. Wspominam te 8 m-cy jako nieustający ból, płacz dzieci, niewyspanie i moją depresję. Ból bo miałam popękane, krwawiące przy każdym karmieniu brodawki, 4 razy zapalenie piersi, chorowałam najprawdopodobniej z wycieńczenia organizmu i przez antybiotyki brane podczas zapalenia. Płacz dzieci, bo córka nie chciała ssać, bo mleko z piersi zaczynało płynąć po dłuższej chwili, dziecko się niecierpliwiło, pod koniec na sam widok cyca zamykała buzię. Niewyspanie, bo syn się nie najadał i budził się w nocy co godzinę. Depresję, bo miałam poczucie winy, że mi nie wychodzi. Jak już była na skraju wyczerpania po miesiącach karmienia w nocy co godzinę, poddałam się i podałam synowi na wieczór butlę.Wypił niewiele ale przespał wtedy 1 raz. 8 godzin. I dodam jeszcze, że też wtedy z kasą miałam krucho... Edytowane przez 201711281320 Czas edycji: 2014-06-21 o 11:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 | |
Zakorzenienie
|
stokrotka rozumie, że sugerujesz że alergie pokarmowe nie biorą się z "niewłaściwego" jedzenia? (nie chce mi się googlić)
to luz, po co sobie życie uprzykrzać, i torturować dietami, i wydawać nieprzyzwoite pieniądze na eko restauracje, ja to chyba nawet w mieście takiej nie mam ---------- Dopisano o 13:02 ---------- Poprzedni post napisano o 12:57 ---------- Cytat:
![]() Aaaaa mięso jeśli piekę to na obiad albo kolację, a nie dlatego, że mam coś do wędlin. Lubię wędliny.
Edytowane przez iizabelaa Czas edycji: 2014-06-21 o 12:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 |
Zakorzenienie
|
Są osoby, które przez cały medialnie promowany eko-nurt straciły zdrowy rozsądek (jeśli go miały w ogóle). Mam kolegę, który wraz z rodziną żył, powiedzmy, w stylu bardziej dbającym o środowisko niż reszta. Włączając zywienie. Robili co uważają za słuszne nie zastanawiając sie czy to eko czy nie. Teraz? oczywiście on nie jest eko-świrem. A to tylko świry czytają składy i załatwiają swojskie jajka, więc on już nie będzie (to tylko jeden przykład, ale widzę, że zaczyna się wstydzić dotychczasowego stylu życia tylko dlatego, że media krzyczą, że to, co do tej pory normalne i ludzkie, teraz już jest tylko eko, a to nie po drodze z jego filozofią czy poglądami politycznymi). Rozdygotany cały jak słyszy, że coś co robi jest eko, bo środowisko eko mu się z tęczą kojarzy i Unią, narzucaniem co on ma kupować a czego nie, więc działa na przekór. On się nie da nabrać. I kupuje te danonki dzieciom, choć wcale się tego jakoś nie domagają, bo oni nie są eko, on eko-świrom nie będzie wierzył, że to co w sklepach jest nie zdrowe, bo się nie dadzą nabić w butelkę eko-koncernom, które tylko dla picu pisza "bez konserwantów", zeby było drożej. I wg nich, dbanie o siebie (między innymi o to co sie je) jest eko, a nie normalne (a przynajmniej pokazywanie tego). Dobrze, że dzieci juz starsze bo by pewnie zabronił zonie kp albo chusty (a nosiła) bo to przecież takie eko
![]()
Edytowane przez taszkin Czas edycji: 2014-06-21 o 14:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 | |
Wtajemniczenie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;46973962]Iza, naprawdę uważasz nas za fanatyczki ? w życiu bym tego tak nie nazwała, fanatyczkę spotkałam raz - żal mi było dzieci zmuszanych do jedzenia burej papki z cieciorki
![]() Cukier dawkowany we wszystkim - to ogrom cukru i to owszem, zabija. Cukrzyca typu II się kłania w najlepszym wypadku. Jeśli dziecko dostaje coś słodkiego codziennie - to owszem, to jest przesada i tego jest dużo. NIGDZIE żadna z nas napisała, że słodycze dla dziecka zuoo. Ale wolę dziecku dać domowe ciasto niż kupne ciasto z chemikaliami. Piorę w proszkach, używam szamponów, ograniczam chemię w żarciu. To takie eko? nie sądzę ![]() (...)[/QUOTE] Żeby mieć domowe ciasto, trzeba wziąć i je upiec - poświęcić czas. Znacznie łatwiej iść do sklepu i kupić jakiegoś "słodyczka". Cytat:
![]() A apropo tego, że zdrowe jedzenie jest drogie - uważacie że danonki są tanie? W tesco online, cena danonków truskawkowych wynosi 15,97 zł za kilogram. W tym samym tesco, jogurt naturalny danone 5,65 zł za kilogram plus powiedzmy 500 gram truskawek mrożonych po 10 zł za kilogram - razem 10,65 za 1,5 kg jogurtu truskawkowego bez cukru, konserwantów i reszty smakołyków. Nawet jak człowiek go sobie dosłodzi, to i tak będzie zdrowiej niż danonki z syropem glukozowo-fruktozowym.
![]() |
![]() |
#146 |
Zakorzenienie
|
OT - Szaja niestety nie. Na razie drugie jest mentalne ;P miałam mieć pracę od września i dupa nie mam.
Danonki są okropnie drogie. Zawsze patrzę na cenę za kg i porównuję. Ogólnie jedzenie jest teraz drogię (porównując do średnich zarobków...) wędlina nadająca się do jedzenia to conajmiej 30 zł za kg. Ja jestem uzależniona od cukru i chciałabym, żeby moja córka nie była. Ale sama nie wiem gdzie rozwiazanie. Znałam rodzinę eko-świrów, gdzie dzieci nie jadły ani nabiału, ani glutenu, tylko kaszę jaglaną i warzywa i dostawały trzęswki na widok bułki. Moja córka ma właciwie dostęp do wszystkiego. Bardzo lubi np. monte ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do reszty,Ola też w sumie ma dostęp do wszystkiego,ale(po tatusiu na szczęście ![]()
![]() |
![]() |
#148 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja też nie uznaje obiadu na słodko ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie no,nie jeść rzeczy w sumie wartościowych i mieć monotonną dietę i jeszcze to eko nazywać,faktycznie 'świry' ![]()
![]() |
![]() |
#150 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
to już trzeba się mega nudzić żeby poświęcać czas na takie rzeczy Wysłane z mojego ST26i przy użyciu Tapatalka
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:29.