![]() |
#121 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ślub. Jasne postawienie sprawy- czy tak można?
[1=3cda010cf2365f85063684c ab232c67a494edda3_61df6b8 1d462b;47033006]
![]() Pierścionek to nie sprzęt ani buty, w które lepiej zainwestować sporo, to tylko pierścionek, który może się zgubić, porysować ![]() Dla Ciebie to 'tylko pierścionek' i wolisz zainwestować w co innego - dla mnie wywalenie kupy forsy na konsolę to głupota. Gusta i guściki. Dajcie już spokój z tematem pierścionka, bo nijak się on ma do problemu autorki. Facet nie odwleka ślubu, żeby złożyć na pierścionek, naiwne jest takie tłumaczenie sobie sprawy. Odwleka, bo ślubu nie chce, lub się boi. Jakby chciał, to by się oświadczył takim pierścionkiem, na jaki auktualnie go stać i tyle. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Powiem tak, mój pierścionek ma być łądny- jeśli w moim guście znajdzie się taki za 200 zł to świetnie, ale jeśli tanie nie będą w moim stylu to wolę dostać taki za 2000 zł byle mi się podobał, niż taki który podoba mi się mniej i mniej kosztuje. P.S. Nie mówię tu o sytuacji, w której jest krucho z pieniędzmy, ale dajmy na to jesli wiem że facet ma odłożonych kilkadziesiąt tysięcy i co miesiąc oszczędza 1000 zł a mi kupuje pierścionek za 200 zł (by zaoszczędzić a nie dlatego że akurat ładny) to jakoś tak dziwnie bym się poczuła... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Zakorzenienie
|
[1=3cda010cf2365f85063684c ab232c67a494edda3_61df6b8 1d462b;47033760]Nie musisz każdego faceta od razu oceniać jako tego, który nie chce ślubu. To wcale nie jest takie jasne, może Twój TŻ taki jest, ale np. mój nie śpieszy się z zaręczynami nie dlatego, że nie chce ślubu, ale dlatego, że nie mamy podstawy finansowej do planowania ślubu, najpierw chce skończyć studia, a moje TŻ autorki chce najpierw odłożyć na drogi pierścionek i ślub.[/QUOTE]
Ale czy autorka wspomniała cokolwiek na temat 'ja chcę ślubu ale nie mamy warunków'? Nie. Więc proszę - nie dokładajmy swoich faktów. Facet nie jest zwierzakiem, czy obca cywilizacją. Chce to coś robi, nie robi, to znaczy, że nie chce. Teraz tylko trzeba odkryć z jakich powodów, bo bywają różne, jedne do przejścia, inne nie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Konto usunięte
|
No wlasnie kolor
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Konto usunięte
|
ema ale nie napisała też że mają wszystko, to że dobrze zarabiają i mają mieszkanie nie oznacza, że nic tylko się żenić. Może być wiele powodów dla których facet się nie oświadcza. Wkurza mnie takie prymitywnie myślenie, że skoro się nie oświadcza to znaczy, że ślubu nie chce. Facet to nie komputer i nie myśli zero-jedynkowo. Może być wiele powodów dla których się nie oświadcza, może już mieć kupiony pierścionek ale czeka na odpowiedni moment. Nie każdy decyduje się też od razu na ślub.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 | |
Zakorzenienie
|
[1=3cda010cf2365f85063684c ab232c67a494edda3_61df6b8 1d462b;47034012]ema ale nie napisała też że mają wszystko, to że dobrze zarabiają i mają mieszkanie nie oznacza, że nic tylko się żenić. Może być wiele powodów dla których facet się nie oświadcza. Wkurza mnie takie prymitywnie myślenie, że skoro się nie oświadcza to znaczy, że ślubu nie chce. Facet to nie komputer i nie myśli zero-jedynkowo. Może być wiele powodów dla których się nie oświadcza, może już mieć kupiony pierścionek ale czeka na odpowiedni moment. Nie każdy decyduje się też od razu na ślub.[/QUOTE]
Mieszkają razem, a więc mają gdzie mieszkać i za co żyć. W takim razie nie pojmuję cóż takiego może stać na drodze oświadczyn. ---------- Dopisano o 14:28 ---------- Poprzedni post napisano o 14:27 ---------- Cytat:
![]() 5 kafli to i ja nie przełknę, no chyba że partner będzie zarabiać 20 miesięcznie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#128 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#129 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Jeśli chodzi o pieniądze to zarówno on i ja możemy przeznaczyć pewną kwotę na ślub + pomoc naszych rodziców. Nie da się ich przekonać abym sama finansowała ślub/wesele. Mój Tata powiedział, że to jego obowiązek, tak samo jak dostęp do odpowiedniego kształcenia. Ot dziwne męskie myślenie. Dlatego ostatnio myśleliśmy, że z uzbieranych pieniążków z wesela + nasze oszczędności + niewielki kredyt kupimy wspólne mieszkanie. A moje w którym obecnie mieszkamy wynajmę. Temat wyszedł od niego, bo chciałam sprzedać swoje i kupić coś większego. A on zaproponował inne rozwiązanie...niestety z racji tego, że dalej nie wspominał o ślubie cała sprawa ucichła. Czasami mam wrażenie, że on jeszcze tego nie chce, bo sam z siebie nie rozmawia ze mną o konkretach. No nic....nie ma co gdybać. Mam nadzieje, że jutro spokojnie pogadamy. Mam tak wprost zapytać 'czy chcesz mnie poślubić'? Trochę boję się odpowiedzi ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Zakorzenienie
|
Mnie zastanawia jedno. Te baby mają cennik w oczach? czy jak?
![]() |
#131 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#132 |
Zakorzenienie
|
To całkiem zmienia postać rzeczy. Nie no, masz rację, on wcale nie zwleka, nic a nic. Wydawało mi się.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#135 | |
zuy mod
|
Cytat:
Powiedzial, ze sie oswiadczy. Wiem, ze zaufanie facetowi jest nietypowe na wizazu, ale moze warto zaufac, ze jak niedlugo to niedlugo? wysłano z mojej Xperii SP
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 |
Zakorzenienie
|
Nie, nie powinien. Nie wiem czy to ja jestem zbyt wymagająca czy Wy zbyt naiwne, ale wybaczcie, jak dochodzi do tego, że kobieta jest gotowa stawiać ultimatum: ślub albo koniec to już właśnie jest ten moment, gdy za długo się zwlekało. Już. Dokonało się. I teraz facet powinien się zadeklarować, albo powiedzieć przynajmniej: tak, chce tego samego, ale daj mi czas, bo planuję coś super i nie chcę tego psuć. Amen. Nie pora na niespodzianki, zbieranie na pierścioneczek, czy inne cuda na kiju. Bo już strunę przeciągnął.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
zuy mod
|
Ale autorka zamiast z nim wczesniej gadac tylko czekala. Wiec warto dac facetowi szanse i tyle. Moze nie byl swiadom, ze JUZ.
wysłano z mojej Xperii SP
![]() |
![]() |
#138 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#139 |
Raczkowanie
|
PaulinciaKWC po 5 moich postach oceniłaś moje doświadczenie i podejście do mężczyzn. Zabawne, bo dwóch kocham najbardziej na świecie-Męża i syna. Jasne, że nie wszyscy mężczyźni kłamią, ale głupotą kompletną jest uważanie, ze każdy z nich mówi w 100% prawdę. Nie mam doświadczeń w postaci ustalania co dalej po kilku latach związku, więc może nie wiem co to życie. Jeśli ktoś takie ma, pewnie lepiej doradzi.
Jeśli myślisz Autorko, że rozmowa tutaj coś załatwi to pewnie masz racje, w końcu Ty znasz go najlepiej, my widzimy jedynie zarys. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 |
Konto usunięte
|
Wielu producentów takich jak Apart czy Kruk oznacza swoje pierścionki po jego wewnętrznej stronie i nietrudno sobie sprawdzić ile dany kosztował. A dziewczyna której zależy na drogim na pewno to sprawdzi, pół internetu przejrzy żeby znaleźć cenę.
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 | |
Zakorzenienie
|
[1=3cda010cf2365f85063684c ab232c67a494edda3_61df6b8 1d462b;47036187]Wielu producentów takich jak Apart czy Kruk oznacza swoje pierścionki po jego wewnętrznej stronie i nietrudno sobie sprawdzić ile dany kosztował. A dziewczyna której zależy na drogim na pewno to sprawdzi, pół internetu przejrzy żeby znaleźć cenę.
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.[/QUOTE] Myslalam ze są bardziej wyspecjalizowane i na oko potrafią mniej wiecej ocenic ![]() ---------- Dopisano o 16:51 ---------- Poprzedni post napisano o 16:50 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
#142 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Konto usunięte
|
Ja bym pogadala z facetem szczerze o planach na przyszlosc, jak to wszystko ma sie mniej wiecej rozkladac w czasie etc. I taka opcja wydaje mi sie byc najrozsadniejsza, a wszelkie gierki, szantaze itp. sa po
Prostu szczeniackie i glupie. Autorko, pogadaj z facetem na spokojnie, przy jakims winku ewentualnie zeby bylo milo i tyle ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 |
BAN stały
|
PIerścionek za 200 zł to chyba żart? Dobre obyczaje mówią, że pierścionek powinien kosztować 1-2 pensje mężczyzny. Gdy kobieta mówi, że zadowoli się takim za 200 zł, a reszte pieniedzy lepiej wydać na jakieś praktyczniejsze rzeczy to należy jej tylko współczuć. Współczuć biedy, tego że musi rezygnować z rzeczy pięknych, szlachetnych na rzecz kiczu i materiałów związanych wyłącznie z konsumpcjonizmem. Poza tym pierścionek kupuje mężczyzna i to on powinien się wykazać. Skoro serwuje kicz już na początkowej drodze życia to czego można się spodziewać w przyszłości?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#146 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Autorka NIE CHCE drogiego pierścionka bo pracuje na budowie/nie lubi/nie będzie nosiła. I Jej partner powinien wziąć Jej zdanie pod uwagę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 | |
zuy mod
|
Cytat:
- Pierscionek za mniej niz 1-2 pensje (pol biedy jak zarabia 1,5k, ale jak zarabia 10k+? Wez tu kup pierscionek o wartosci fajnego autka) to kicz? I teraz pytanie. Kiczowatosc pierscionka zalezy czy nie zalezy od pensji mezczyzny? - nie dla kazdego tani pierscionek = rezygnowanie z rzeczy pieknych i szlachetnych (w ogole jakie patetyczne zdanie odnosnie bizuterii xD) - Jak ktos chce pierscionek za 2k to ok, a jak chce pierscionek za 500zl + inny prezent za 1,5 k to jest pochloniety konsumpcjonizmem? Nie ogarniam logiki. wysłano z mojej Xperii SP
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Reakcje mnie tutaj wcale nie dziwią. Co kobieta, która dostanie pierscionek za 200 czy 500 zł ma powiedzieć (albo najlepiej jeszcze taka, która na pierścinek liczyć nie ma co)? Przecież nie powie, że jej misiaczek to dupa i się nie wysilił. Zacznie sobie racjonalizować misiaczka, mówić, że przecież liczą się też xboxy i wycieczka w Tunezji albo w Wałbrzychu, a najlepiej to ona pierścionki ma gdzieś, a ta które dostają warościowe pierścionki od swoich TŻ to biedne uwiązane kobiety trzymane pod butem patriarchatu. Mnie by było najzywczajniej w świecie wstyd, gdybym zarabiał 3000 zł miesięcznie i kupił wybrance serca pierścionek o wartości tygodniowych zakupów na jedznie. No bym się chyba zapadł pod ziemie. Ale co kto lubi. W ogóle to może po co pierscionek? Najlepiej kwiatka albo laurke, albo i nic. Przecież mamy równouprawnienie. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:11.