|
|
#121 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Lipcowy shred językowy!
Tak kanadyjski francuski to drugi język urzędowy i czasami wymagany w pracy. Tylko mi nie mów, że jest trudniejszy od tego w Francjii. W sensie akcent i wymowa
|
|
|
|
#122 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Nawet w najlepszej szkole i z najlepszym nauczycielem niczego się nie nauczysz, jeżeli w domu nie będziesz później powtarzać i poszerzać swojej wiedzy.
|
|
|
|
|
#123 |
|
Zakorzenienie
|
Marzy mi się wycieczka do Meksyku. Jednak ze względu na mój status w Kanadzie raczej przez najbliższy rok z kraju nie wyjadę.
|
|
|
|
#124 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
)Dla mnie momentami to dwa zupełnie różne języki, zwłaszcza jeśli chodzi o wymowę właśnie. Rozwala mnie szczególnie ich sposób wymawiania nosówek, są jakieś takie bardziej... otwarte (?). Bardzo dużo tam wpływów angielskiego. Miałam wczoraj taką sytuację w pracy, klientka zaczyna coś do mnie mówić, ja odpowiadam po angielsku, na co ona: "mais je parle français !". Okazało się, że była właśnie z Kanady
|
|
#125 |
|
Zakorzenienie
|
W takim razie wezme korepetytora. Nic innego mi nie pozostaje jak nadzór. Dzięki, że mi powiedziałaś bo teraz mam to na uwadze, że mogą być różnice. Zresztą to tak samo jak z angielskim brytyjskim i amerykańskim też są nawet spore różnice, hiszpański i hiszpański z ameryki południowej.
|
|
|
|
#126 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#127 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiedziałam jak to ująć, by google mi odnalazło
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
|
|
|
|
#128 |
|
Konto usunięte
|
Ja też nie miałam pojęcia co wpisać, ale w takich sytuacjach można wpisać jakieś pojedyncze słówka i wyskakuje wszystko. Wpisałam "gossip websites" i poszło.
|
|
|
|
#129 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#130 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Kiedyś przyszłam cała podekscytowana do domu, z tą hiszpańską gazetką z Colorful Media. Usiadładam, wklepałam kod, żeby posłuchać artykułu... Wyłączyłam po dziesięciu sekundach, bo myślałam, że uszy mi zwiędną. Seplenią też w Profesorze Pedro i czasami muszę przygotować się psychicznie przed rozpoczęciem lekcji. ![]() Podoba mi się ziamanie, a w Argentynie nawet się szamie i je tortiszę. ![]() Co kto lubi. Jeden woli europejską odmianę, a drugi np. argentyńską i tyle. Tak samo jest z angielskim. Jednych ciągnie do Ameryki, a drugich np. do Australii.
|
|
|
|
|
#131 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Miłego słuchania Swoją drogą, bardzo lubię tę wokalistkę i tę piosenkę Postanowiłam wypróbować Pas de probleme 3, na razie testuję przez stronę wersję darmową, a więc bez powtórek, ale jak mi się spodoba, to może się skuszę na zakup programu. Dotychczasowe założenia na lipiec już zrealizowałam (no, poza artykułem o fonetyce, ale ciągle zgłębiam problem), ale wiedziałam że tak będzie
|
|
|
|
|
#132 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Fonetyka akurat i tak nie należy do tragicznych w tym języku, o wiele ciężej znoszę francuską |
|
|
|
|
#133 |
|
Konto usunięte
|
Gdzie widzisz jakiekolwiek pouczanie?
![]() A co do francuskiego, to ja go ogólnie nie lubię, więc dla mnie słuchanie tego języka to koszmar. Jakoś od dzieciaka mi nie podchodził.
Edytowane przez 201606211611 Czas edycji: 2014-07-23 o 00:56 |
|
|
|
#134 |
|
Zakorzenienie
|
Mi sie całe życie podobał ale jak juz sie go uczyłam w liceum to z radości spalilam notatki. Ale egzamin zamierzam zdać bo język piękny tylko miejscami trudny
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#135 |
|
Zakorzenienie
|
Moja realizacja planu idzie dobrze. Robie wszystko co zaplanowalam a nawet wiecej
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#136 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() https://www.youtube.com/watch?v=9Z-NbQvhzKM Za to hiszpański lubię od dzieciaka i wydaje mi się, że to wszystko przez Enrique Iglesiasa. :'D Jak byłam małolatą, to słuchałam go namiętnie i nie mogłam przestać. Już chyba wtedy postanowiłam sobie, że jak podrosnę, to się nauczę tego języka. No cóż, jak widać - w końcu się za to zabrałam tylko czemu tak późno? :< |
|
|
|
|
#137 |
|
Raczkowanie
|
To nie wątek do jałowych dyskusji o wyższości jednych języków nad innymi
|
|
|
|
#138 |
|
Zakorzenienie
|
Masz rację, dlatego zapytam - coś dla A1/A2 (choć byłam wyżej to spadłam i 6 lat nic nie robiłam więc mam jakieś przebłyski jedynie) możesz polecić? skoro mam trochę wolnego podotykałabym francuski ale boję się, że się zniechęcę jak za dużo pomacam?
|
|
|
|
#139 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Opierałam się na różnych podcastach, książkach do gramatyki i do słownictwa (głównie CLE z serii "w dialogach" - bardzo proste i całkiem przyjemne) i nawet przez chwilę na Alter Ego, czego na pewno nie polecam, bo to "szkolny" podręcznik bez połowy potrzebnej treści Przerobiłam też Edgarda dla początkujących i coś mi to nawet dało, ale ten Edgard taki pogardzany, że to same rozmówki itd., że nie mam śmiałości rekomendować :P Szypowska z Wiedzy Powszechnej jest ok, ale jako jedyne źródło nauki raczej bym jej nie polecała.Jak chcesz sobie tak tylko na próbę podotykać, to może zacznij od Vite et Bien 1? Dziewczyny tutaj ostatnio pisały, że książka wygląda zachęcająco, sama korzystam z drugiej części i bardzo sobie chwalę. A jeśli wolisz coś interaktywnego, to może polecany często Pas de probleme? Wczoraj zaczęłam się bawić tym programem (na stronie supermemo po zalogowaniu jest dostęp do wersji próbnej i jeśli mnie oczy nie mylą, to oznacza to dostęp do wszystkich treści, ale bez opcji powtórek i zapisywania postępów - więc ostatecznie wygląda to jak zwykła praca z podręcznikiem). Moje pierwsze wrażenie jest całkiem pozytywne, no i nie trzeba zaczynać od inwestycji Obok tego można też wypróbować program typowo do ćwiczenia gramatyki (jest gdzieś tam do wyboru na stronie w zakładce francuski - obejmuje poziomy do C1), za co niniejszym się biorę już za moment ![]() Jak coś mi jeszcze przyjdzie do głowy to może później dorzucę
Edytowane przez Aulnay Czas edycji: 2014-07-23 o 11:11 |
|
|
|
|
#140 | ||
|
Kawaii strona mocy
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#141 |
|
Zakorzenienie
|
Ja dziś trzymam formę z wczoraj i dziś owocnie.
Oby mi się tylko utrzymało! |
|
|
|
#142 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Tak dla siebie - hiszpanski (mialem 2 lata warsztatow na studiach) i niemiecki (lektorat na studiach, 3 lata podstawowki i 4 lata technikum) - chociaz te 2 to dopiero w domu siedzac widze, ile mozna sie nauczyc w krotkim czasie. :/ Jak godzinke jestes w stanie przeznaczyc, to sie nie zastanawiaj. Chociaz moze to byc trudne, chyba ze masz jakis jezyk juz na przyzwoitym poziomie.
Edytowane przez Doug Czas edycji: 2014-07-24 o 00:37 |
|
|
|
|
#143 |
|
Raczkowanie
|
Dramat moi Państwo ;P, od ponad tygodnia prawie nic nie ruszone, ale nie ma zmiłuj, dziś po pracy siadam do ćwiczeń!
|
#144 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja też tak czasami mam i nie ma siły bym cokolwiek zrobiła. Nawet jak się zmuszę to mój mózg kompletnie nie pracuje. Jak grochem o ścianę. ![]() Ja do tej pory zrobiłam dziś memris z francuskiego i dwa ćwiczenia w destination c1&c2. |
|
|
|
|
#145 |
|
Rozeznanie
|
u mnie tak se.... nad frenczem zaczęłam pracować dopiero od środy, staram się na godzine dziennie powyłączać kompa/telewizor/inne rozpraszacze i cokolwiek porobić. angielski odpuszczam w sumie, poziom C1 jednak za niski, spokojnie kwalifikuję się na C2, więc skupiam się na tym co zawsze- czytaniu i oglądaniu, za 2 miechy wracam na studia, więc wolę sobie poodpoczywać od angielskiej gramatyki.
cieszę się, bo wydaje mi sie, że coraz więcej rozumiem z francuskiego, oglądając filmiki na YT nawet wyłapuję niektóre rzeczy, a i słówek mi się ostatnio coraz lepiej uczy. |
|
|
|
#146 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
(mam koszmarne oświetlenie w mieszkaniu), a teraz trochę ciężko znów wpaść w ten rytm, szczególnie jeśli chodzi o robienie ćwiczeń, bo oglądanie filmów i seriali idzie mi fantastycznie
|
|
#147 |
|
Zakorzenienie
|
Oglądanie seriali to też forma ćwiczeń. Ja dopiero co wstałam (godzina przed 10) więc dopiero się ogarniam, ale zaraz ruszam z tymi językami.
|
|
|
|
#148 |
|
Raczkowanie
|
Mi trochę nie wychodzi.
![]() Z językiem mam kontakt, ale jak zawsze nie umiem trzymać się planów i zamiast Destination to pracuje z :
Niemiecki narazie leży w kącie. |
|
|
|
#150 |
|
Wtajemniczenie
|
Zaczęłam w końcu ''Advanced language practice'' Macmillian'a, dużo trudniejsze niż ''English grammar in use'' Cambridge, nie nie mam wyboru, sporo ta moje gramatyka to tragedia...
Nowe wątki na forum Nauka języków obcych - kącik językowy
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:54.

)

Kierowca