![]() |
#121 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Niezdana matura - jak sobie poradzić?
u mnie każdy warun 300zł
![]()
![]() |
#122 |
Konto usunięte
|
bosze tyle wygrać ;(
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja bym namawiała koleżankę na poprawę matury teraz, bo jest dalej na świeżo ze wszystkim i teraz jest najlepszy moment - kto wie czy za X lat nie będzie żałowała tego że nie poprawiała, bo w wieku lat 40-stu chciałaby iść na studia? Ja polecam od siebie kanał Matemaksa na YT, gdzie koleś tak świetnie tłumaczy, że ja totalny tłuk zaczęłam rozwalać zadania z matmy ![]() I nie warto przejmować się tym, ze ktoś mówi, że nie zdała matury to jest głupia - no niekoniecznie, moja nauczycielka od PP opowiadała nam, że sama za pierwszym razem nie zdała matury z matmy, podeszła drugi raz, potem skończyła prawo i jeszcze jakiś kierunek, jest całkiem fajną, inteligentną i ogarniętą babką. Nie ma co oceniać. Chciałabym zobaczyć was wszystkie krzykaczki co robicie w życiu i wasze osiągnięcia życiowe, skoro tak mocno krzyczycie. ![]() ![]() ![]() Przecież gdyby nie porażki to nie byłoby połowy sukcesów, że tak se poetycko polecę ![]() EDIT: I nie, nie wszystkie wzory można znaleźć w tablicach i nie w każdej szkole uczą jak z nich dobrze korzystać, więc już tak nie gadajcie że wszystko jest podane na tacy, tylko ludzie tępi jak młoty. Tyle ile się SAMA nauczyłam na YT to umiałam.
Blog o życiu w Walii z przymrużeniem oka: #23. Cieszę się ze złej pogody i wrzucam moje motywujące linki! http://blondiewales.blogspot.co.uk/ Edytowane przez solaola Czas edycji: 2014-06-29 o 21:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 | |
Zakorzenienie
|
Lekko nie było. Kto cierpi na migrenę, ten wie :/
Chyba, że byłoby to pytanie zamknięte. a -2 b- 4 c - 9 d- 14 ![]() Cytat:
I nie jestem głupia, bo prawdopodobnie nie zdałabym matury z niemca na zadowalającym poziomie (zakładam, że 30% bym miała, ale dla mojej ambicji to o jakieś 50% za mało). Po prostu niemiecki darzę nienawiścią, nie znoszę tego języka ![]()
![]() |
![]() |
#125 |
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem nie zdaja glownie lenie. Raz udzielalam korkow dziewczynie przed matura, ciagle sie wykrecala ze dzis krocej bo mama wyszla i nie zostawila pieniedzy na dluzsze lekcje wiec zostawilam adres mailowy i powiedzialam ze moze pisac w razie pytan do zadan. Nie napisala ani razu. Lekcji sila rzeczy bylo malo a ona nigdy nie przejrzala tych zadan, bo nigdy nic nie pamietala. Naliczylam 17pytan zamknietych prawie identycznych jak te z naszych korepetycji. A i tak uwalila. Pewnie tym razem do grona zlych nauczycieli dolaczylam ja.
![]()
![]() |
#126 | |
Zakorzenienie
|
Za mojej młodości był egzamin wstępny z matematyki do liceum. I był trudniejszy niż obecna podstawa na maturze. Jeśli ktoś obecnie ma problem po liceum z przedmiotami na podstawie poniżej 30% to chyba musi nie uczyć się wcale.
---------- Dopisano o 00:48 ---------- Poprzedni post napisano o 00:39 ---------- Cytat:
Na prawie np. karne rąbie się tak naprawdę na blachę w 2 miesiące i też trzeba żyć. 2-3 miesiące na jakiś trudny przedmiot to bardziej realne ramy czasowe. Nigdy w żadnej sesji nie miałam mniej niż 10 egzaminów na jednym kierunku. To jakby 3 matury zdawać. Nic dziwnego, że osoby, które ledwo zdają obecne matury nie ogarniają na studiach. Coraz częściej obserwuję ten fenomen na uczelni. To nagłe zdziwienie, że nauka to dzikie rycie, że sesja to tylko 2 tygodnie, że na każdy przedmiot trzeba przeczytać i opanować średnio ponad 1000 stron.
![]() |
![]() |
#127 |
Konto usunięte
|
Dobra. Nie wszystkie wzory moze sa. Ale lwia wiekszosc. I nie kazdy dobrze uczy, ok. Gdyvy tak bylo ludzie by mieli wyniki po 90%. Ale nikt mi nie wmowi, ze ze slabym nauczycielem, ale duzym wkladem wlasnym i tyloma wzorami ile jest nie uzyska sie smiesznych 30%.
I absolutnie nie kumam po co jej ta matura. Studiow nie planuje, zawod ma. No to po co? Kolezanke lepiej wyslij na kursy fryzjerskie, albo na jakies studium policealne. Serio. Nie kazdy musi miec mature. A dodawac i odejmowac chyba potrafi, zeby w razie czego umiec klientce reszte wydac. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 | |
o¤°`°¤o,¸¸¸,o¤°`°
|
Cytat:
Czy głupia? Hmm...wg mnie to raczej suma kilku elementów: lenistwo, głupota, uczenie w szkołach wg klucza a nie logicznego myślenia. Może też niepotrafiący uczyć nauczyciel ( ciekawe jak poszło reszcie klasy z matematyki). Z porównywaniem matury z egzaminami na studia się tez nie zgodzę. Na maturze do zaliczenia z tego, co piszecie trzeba 30%, na studiach tak, jak piszesz więcej ( u mnie to było zazwyczaj 50% + 1 pkt, czasami więcej, nigdy mniej). Materiał też jest na studiach raczej większy. Np mój pierwszy wykład ze statystyki - w pół godziny wykładowca przekazał nam to, czego się uczyłam w szkole średniej przez 2 lata. Reszta to była dla mnie wtedy czarna magia ![]() =================== Wg mnie przedmioty typu matematyka i polski powinno się zdać na maturze bez większych problemów. Uczymy się ich naprawdę długo i są nam w życiu przydatne. Hadassah namawiaj koleżankę jak tylko możesz to podejścia do poprawy matury. I przede wszystkim do nauki! Zawsze w przyszłości może się jej ona przydać ![]() =================== I jeszcze krótko na inny temat. Kiedyś była możliwość pójścia na studia bez zdania matury. Jeśli nadal tak jest, powinno być to zniesione. Poprawa matur tak, ale tylko dla tych, którzy jej nie zdali.
![]() |
![]() |
#129 |
Konto usunięte
|
A dla mnie mówienie że ktoś kto nie umie matmy jest głupi jest bardzo krzywdzące. Każdy jest dobry w czym innym, ja z matmy leżę, a za to jestem dobra z języków (zdałam w tym roku angielski rozszerzony na 94%, a nasłuchałam się jaki to trudny arkusz był w tym roku, czytanki w ogóle zrobiłam 50 minut przed czasem). Trochę szacunku, naprawdę.
Rozwiązałam chyba wszystkie dostępne arkusze z matmy i miałam wyniki od 34% do 68%, a wiedza taka sama. To pokazuje ile zależy od zadań jakie się pojawiają, maturę z 2011 albo 2012 (tą banalną z prostym zadaniem z ciągów za 4 punkty) napisałam właśnie na 68%, w tym roku modliłam się żeby mi naciągnęli na 30%. Mam 38% i jestem bardzo zadowolona że już nigdy więcej nie będę miała do czynienia z czymś bardziej skomplikowanym niż dodawanie i ułamki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Konto usunięte
|
No ale ja zdalas przeciez ne? I mialas prawie 10 pro zapasu. To o co chodzi? Ktos kto jest taki jak Ty (w sensie niematematyczny, o no np lingwista wlasnie) to pewnie juz najpozniej w 2 klasie szkoly sredniej zdal sobie z tego sprawe i zaczal przykladac sie do tego troche bardziej, robic jakies zadania no i wlasnir zdal ten egzamin. A nie huuurrr taki cienszki arkusz, olaboga, cke zniszczylo mi zycie, nieschematyczne zadania, oesu, a w 1410r to mieli latwiejszy :d.
Fryzjerce po szkoke tez juz sie matematyka nie przyda. No to ponawiam, po co? Bo jak bedzie miala 40 lat to jej sie odwidzi. No rotfl :d. To ja zrobi w szkole dla doroslych. Teraz 40 letnie panie, którym sie odwidzialo, tez sie musza wysilic, zeby pojsc na studia, bo ze stara matura najczęściej sa egzaminy wstepne. A poza tym super gdybanie. Bo kiedys... dziewczyna teraz nie planuje wyzszego wyksztalcenia to lepiej zeby sie doszkolila w zawodzie, a nie smecila. A amnestia Giertycha juz nie obowiazuje ale sa bardziej poronione pomysly. Jak super uczelnie, ktore nie wymagaja na pierwszym roku matury (seio hue hue hue), tylko jest sie warunkowo przyjetym i po pierwszym roku trzeba swistek doniesc. Edytowane przez 201604130936 Czas edycji: 2014-06-30 o 00:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
och to tylko taka teoria ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#132 | |
o¤°`°¤o,¸¸¸,o¤°`°
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#133 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
W świetle tego, że matura jest obecnie egzaminem wstępnym na studia - który kiedyś można było zdawać co roku - proponujesz wyjątkowo idiotyczne chamstwo wobec osób, które podwyższają wynik. Cytat:
![]() Edytowane przez Mileva_ Czas edycji: 2014-06-30 o 09:06 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Wtajemniczenie
|
Czytając niektóre wypowiedzi załamuję ręce. Tak samo załamałam ręce jak zobaczyłam wyniki z matur - myslę sobie, kurde, może faktycznie była trudna? Ale wchodzę, patrzę i oczom nie wierzę. Są to ludzie, którzy matematyki uczą się od zerówki, którzy trzepią ciągle ten sam materiał. Tak samo z językiem polskim - to wszystko się powtarza!
Argument, że nie ma wszystkich wzorów w dodanych tablicach mnie chyba najbardziej śmieszy ![]() Egzaminy na studiach ładnie to weryfikują - u mnie na roku matematykę zdało jakieś 10% ludzi, reszta poprawki i niektórzy ciągnęli poprawkę z matematyki do końca studiów (!!) (Żeby nie było, tak samo oceniam maturę z języka polskiego - są to non stop tłuczone przedmioty w szkole i nieznajomość podstaw to jakaś kpina). Dodam, że na bank teraz nie napisałabym matury z takim wynikiem jaki mam na papierach, ale zdałabym ją z palcem w nosie ( ach ta skromność ![]()
![]() |
#135 | |
o¤°`°¤o,¸¸¸,o¤°`°
|
Cytat:
![]() a w szkole nauczyciele pozwalają bez problemu każdemu poprawiać sprawdziany...np jak ktoś dostał 3 a marzy mu się 5? Albo na studiach? ![]() Z oceny ndst tak...i też nie zawsze. To może wersja bardziej sprawiedliwa - całkowity zakaz poprawy matur? ![]()
![]() |
![]() |
#136 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:14 ---------- Poprzedni post napisano o 11:14 ---------- U mnie 900 zł ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
no kurde co za argument ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Zakorzenienie
|
Nie widzę związku. Chyba nie zdajesz sobie sprawy, że twój tok rozumowania oznacza jedną szansę załapania się na studia. Nigdzie nie ma czegoś takiego.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#140 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
A na studiach też bywa różnie, np u mnie bywa, że nie można poprawić pozytywnej oceny, ale jest to zdecydowana mniejszość przypadków. Większość wykładowców pozwala poprawiać jaką się chce ocenę, można i z 4 na 5 jak ktoś sobie życzy. Jeden poprawkowy termin przysługuje wszystkim. Poza tym matura jednak jest czym innym niż sprawdzian, jest czym innym niż egzamin na studiach. Po prostu za wiele od niej potem zależy, żeby nie dać ludziom szansy na poprawienie sobie wyniku. Szczególnie, że bywa czasem tak, że słabemu uczniowi się poszczęści i napisze nieźle, a bywa, że dobremu powinie się noga i napisze średnio, poniżej swoich możliwości. Niby w imię czego powinno się zabrać ludziom szansę na poprawę wyników? Sprawdzian nie pójdzie, to najwyżej obniży średnią ocen, tak samo z egzaminem zaliczonym ledwo ledwo na 3. Matura nie pójdzie - może zamknąć komuś drogę do dalszej edukacji. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Zakorzeniona
|
Ja mam kolegę, który miał wyniki: matma rozszerzona 100%, fizyka rozszerzona 98%, angielski rozszerzony 98%, polski podstawowy 28%. Jest idiotą? Jakby zdobył ten punkt więcej już byłby mądrzejszy? Chłopak maturę poprawił, teraz zarabia kupę kasy po świetnych studiach, jest doskonały w tym, co robi, ale według niektórych jest idiotą, bo nie umie napisać wypracowania pod klucz?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Zakorzenienie
|
Jakim cudem można nie zdać polskiego podstawowego?
![]() Przecież już z pierwszej części, z czytania ze zrozumieniem, można zdobyć punkty umożliwiające złapanie 30%... jak ktoś kto ma takie wysokie wyniki z innych matur nie potrafi czytać ze zrozumieniem? ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 |
Przyczajenie
|
Po pierwsze - aż się czytać nie chce tych pseudo mądrych wypowiedzi pt. "JAK MOŻNA NIE ZDOBYĆ 30% Z MATEMATYKI - TYLKO GŁUPI TEGO NIE ZDA". Owszem, można się uczyć i naprawdę nie zdać lub zdać na kiepskim poziomie. Orłem z matematyki nigdy nie byłam, fakt, ale uczyłam się naprawdę dużo, ćwiczyłam na maturach z lat poprzednich i każdą zaliczałam na minimum 50%, a tą zdałam na ledwo ponad 30%. Też jestem leniem, debilem i nieukiem? Nie sądzę, bo dobrze wiem ile czasu poświęciłam na naukę, korepetycje i wiem ile mnie to kosztowało - czasu, pieniędzy i wysiłku. Tegoroczna matura nie była schematyczna jak te z lat poprzednich, zadania były podchwytliwe i trudniejsze, co potwierdziło kilka matematyczek (które na pewno lepiej ocenią poziom trudności niż przeciętny uczeń czy student). Kolejny zarzut "przecież macie tablicę wzorów" - no i co z tego? Jasne ze jest to wielkie ułatwienie, ale nie jest to żadne rozwiązanie, jeśli zadanie jest podchwytliwe lub skonstruowanie w skomplikowany sposób. To że ktoś jest kiepski z matematyki nie znaczy ze jest głupi, tak jak to niektóre stwierdziły - głupim byłby gdyby wszystkie matury napisał poniżej 30% i jeszcze narzekał. Poza tym - nie oceniajcie ludzi nie wiedząc ile pracy włożyli w naukę do tej matury, niektórzy nie robią nic i nie zdają, ale niektórzy naprawdę pracują a i tak się nie udaje. Skoro w tym roku wyniki matur były naprawdę kiepskie to naprawdę ciężko zrozumieć że tegoroczna matura była zwyczajnie trudniejsza?
Co do tematu wątku - ja mimo wszystko namawiałabym osobę która nie zdała jednego przedmiotu do tego, żeby tylko go poprawiła skoro ma okazję. Nigdy nie wie, czy kiedyś ta matura nie będzie jej potrzebna - a co jeśli w wieku 40lat zamarzą się jej studia? A jeśli pracodawca będzie wymagał podniesienia kwalifikacji lub jakieś studia będą potrzebne do utrzymania dobrze płatnej posady? A jeśli za kilka lat sama zacznie żałować że nie zdała, ot tak, dla własnej satysfakcji? Niech próbuje, ma 2 miesiące czasu na naukę. Przecież nawet jeśli nie zda to świat sie nie zawali, a przynajmniej będzie miała świadomość ze próbowała. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Konto usunięte
|
Tablica wzorow pomaga. Troche. Tak jak slownik. Ale osoba zle przygotowana do matury z jeyka obcego to ze slownikiem zdziala niewiele wiecej
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Chodzi mi o to, że nasz cudowny system edukacji jest skonstruowany tak, ze większość rzeczy się powtarza: - jezyk polski ( omówienie wszystkich epok w podstawówce, gimnazjum +liceum/technikum) jedynie lektury się zmieniają i to nie zawsze - historia - od starożytności do czasów obecnych - biologia - budowa pantofelka ( do tej pory pamiętam) + dodanie jakiś nowych rzeczy - chemia ( chyba jedynie w klasach kierunkowych są jakies trudniejsze i fajniejsze rzeczy) -fizyka - języki obce Co do samych matur - ja tez krzyczałam jaka moja była trudna, a potem okazało się, że jednak była normalna. Poprostu nie każdemu pisane jest też mieć tą maturę, wiadomo, że społeczeństwo obecnie za coś takiego linczuje - nie wiem dlaczego. Znam faceta, który jest cudowny, ładnie się wypowiada i matury nie ma, za to co potrafi z autem zrobić i jaką kasę za to trzepie to masakra ( aluzja to porównania geniuszy, którzy matury nie zdali, a są na super stanowisku w super korpo i mają willę z basenem na florydzie)
![]() |
![]() |
#147 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 |
Zakorzenienie
|
Koleżanka powinna poprawić maturę - tak jak już pisały inne osoby - teraz jeszcze coś pamięta, nigdy nie wiadomo kiedy jej się przyda zdana matura w przyszłości (studia czy cokolwiek innego, czego nagle zapragnie się uczyć).
Ocenianie dziewczyny tylko dlatego, że nie zdała matematyki na maturze świadczy jedynie o oceniających. Typowe polskie podejście "jeśli JA to potrafię, to każdy kto nie potrafi jest głupi" albo " jeśli JA tak uważam, to znaczy, że tak jest!". Słabo mi się robi jak czytam, nie tylko w tym wątku, ale generalnie wszędzie , że nie ma zgody na inne myślenie, poglądy czy inne wybory życiowe. Ma być tak jak JA uważam i koniec. Jeśli się wyłamujesz to albo cię wyśmiejemy, obmówimy, nawymyślamy ci , skrytykujemy i będziemy naprowadzać cię na właściwą ścieżkę (naszą - jedynie słuszną). Dzisiejsza matura jest zupełnie inna niż wtedy kiedy ja zdawałam maturę. Nie zdawałam matury z matematyki, bo zawsze byłam z niej słaba, ale dzisiaj mając zdecydowanie szerszy wachlarz możliwości poduczenia się i zrozumienia jej (np. YouTube) jestem w stanie wyobrazić sobie, że gdyby wtedy matematyka byłaby obowiązkowa, przypuszczanie zdałabym na nieco więcej niż 30% ![]() I tylko dlatego, że widzę poziom jaki obecnie się reprezentuje w szkołach ![]() Teraz łatwiej też rozdzielić wiedzę na procenty i uzyskać te 30% niż wtedy kiedy były tylko oceny 2, 3 4 i 5. Drabineczko, myślę że zdałabyś tę maturę teraz na te 30% ( gdybyś oczywiście teraz była licealistką) ![]() ![]() bez urazy do zdających matury ![]() ![]() Chcę jeszcze tylko zauważyć, że na uzyskane wyniki ma wpływ nie tylko wiedza, ale i masę różnych zdarzeń mających miejsce podczas tej czynności (0 czym tu już niejednokrotnie wspomniano) np. paraliżujący stres, nagły ból czegoś, traumatyczne wydarzenie z dnia poprzedniego.... itp.) I na koniec - człowiek inteligentny to nie ten mający ścisły umysł (co, dla ścisłowców byłoby najbardziej schlebiające), to raczej multum cech, zdolności i umiejętności, które niekoniecznie sprowadzają się do znajomości całek i różniczek. Osoba inteligentna zda maturę i pójdzie w swoim kierunku, który ją zainteresuje (humanistycznym/językowym/artystycznym/sportowym), liczyć na pewno będzie umiała, a sama matematyka ze swoimi wzorami, funkcjami i geometriami będzie jedynie kiedyś miłym/niemiłym wspomnieniem.
![]() |
#149 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:44.