![]() |
#121 |
Konto usunięte
|
Dot.: Zakup mieszkania a agencja nieruchomości
Inferno w kazdym kiblu x_x
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Zakorzenienie
|
[1=260c4d4fdb0e7f4840fc704 76d5f7e46d82a0f3e;4907737 3]Wszystko zależy od naszych potrzeb i możliwości. Jeśli kogoś nie stać na remont/wykończenie i/lub zależy mu na szybkiej przeprowadzce, to mieszkanie po remoncie, gotowe do wprowadzenia jest dobrym rozwiązaniem. Sam zakup mieszkania wymaga przecież zainwestowania sporej gotówki, więc jeśli ktoś nie dysponuje pokaźną kwotą na koncie, taka kwestia jak inny gust schodzi na plan dalszy i ewentualne przemeblowanie czy zakup nowych sprzętów odkłada się na później, byleby mieszkać. W większych miastach nie jest zresztą tak trudno trafić na w miarę ładnie urządzony lokal. Jeśli pytamy więc o opłacalność w sensie stricte finansowym, to najlepsze będzie w moim odczuciu wyremontowane mieszkanie z rynku wtórnego. Z kolei gdybym dysponowała środkami i czasem na prace wykończeniowe, to wybrałabym mieszkanie w stanie deweloperskim - wchodzi się na gołe ściany i od początku można swobodnie urządzać się według własnego gustu. Stare mieszkanie do remontu wiąże się z wielkim bałaganem generowanym przez konieczność zrywania dotychczasowego wyposażenia. Idealnym wyjściem może być nowe mieszkanie wykończone pod klucz, ale takie oferty to rzadkość i zwykle można taką usługę jedynie zlecić poza ceną mieszkania.[/QUOTE]
Zgadzam się. My nie dysponowalismy dużą kasą, szukaliśmy czegoś od razu do zamieszkania, w miarę możliwości jak najbardziej neutralnego. Trafiliśmy na takie, gdzie na podłogach jest drewniany parkiet, ściany świeżo odmalowane na jasny kolor, kuchnia wykończona ale bardzo w naszym stylu. Jedynie łazienka mi się zupełnie nie podoba i będzie remont, ale to według mnie niedużo, bo cena była bardzo okazyjna. Nie wiem jak tanie mieszkanie całkowicie do remontu musiałabym znaleźć żeby mi się to oplacalo, biorąc pod uwagę nie tylko kasę, ale też czas i robotę. Zawsze jak jakieś widziałam i obliczalam, to nie wychodziło jakoś szczególnie korzystnie. Być może takie istnieją, ale to które kupiłam było naprawdę tanie i jak porownywalam do niego to inne z generalnym remontem wychodziły drożej ![]()
![]() |
#123 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:33 ---------- Poprzedni post napisano o 12:33 ---------- Jaka stronę polecacie do szukania mieszkań? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Konto usunięte
|
Nie wiem po co ty bys miala. Ja mowie o sobie. Podobaja mi sie wnetrza w stylu skanynawskim i do takiego bede dazyc. Panele za 20 zl w kolorze miodowej olchy i meble z black red white mnie nie urzadzaja. Wiec wile tansze po jakiejs babci czy gle i od podstaw samemu
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Zakorzenienie
|
Też kupiłam do remontu i takiego szukałam, zaoszczędziłam min.30 tysięcy (tzn. nie kompletna ruina, bo wymieniona elektryka, łazienka odnowiona, ściany przygotowane do malowania, ale bez podłóg i stare drzwi), ale sprzed nosa uciekło mi mieszkanie jeszcze tańsze (o 10tys. całkowicie do remontu, w sumie wyszło mi na plus, bo jednak nie chciałabym mieszkać i remontować od podstaw, ). Wyremontowane mieszkania mają zazwyczaj zawyżoną cenę w stosunku do jakości. Zanim znalazlam ww. mieszkania, byłam zdecydowana kupić takie do zamieszkania (bardzo atrakcyjna cena, wraz z całym wyposażeniem) ale sprzedający się rozmyślił (i nie dziwię się, bo w takiej cenie chodzą mieszkania do generalnego remontu).
![]() |
#126 |
Konto usunięte
|
No podobnie uwazam. Poloza byle panele odmaluja walna meble do kuchni za 700 zl i cena wyzsza o 30 tys. A ELEKtryka niezrobiona hydraulika sprzed krol cwieczka i tak dalej trzeba sie dowiadywac jaki konkretnie remont przeprowadzono. Konkretnie. BO na gebe to wiecie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Konto usunięte
|
To akurat można nawet dosyć łatwo zweryfikować. Gołym okiem widać np. na podłodze tandetne panele i byle jaką zabudowę kuchenną. Da się również sprawdzić co "w ścianach piszczy" na ileś tam procent. Wykończenie w wyższym standardzie po prostu się widzi, zmaca, można wziąć sobie budowlańca, aby zweryfikował nasze wrażenia, sprawdzić dokumentację (z kiedy np. są karty gwarancyjne sprzętów, czy jakieś faktury z remontu). Zależy zapewne od miasta. W moim można kupić mieszkania naprawdę pięknie, z pomysłem wyremontowane za cenę tego, co by trzeba było wydać na samo mieszkanie plus potem remont.
Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2014-11-25 o 12:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
Konto usunięte
|
doris masz rację, zdecydowanie z tym żeby wziąć ze sobą budowlańca
![]() ja kupuję mieszkanie od wakacji i to jest coś o czym nie pomyślałabym na początku, ale tak jak mówisz, dobrze jest wziąć ze sobą kogoś kto siedzi w elektryce czy hydraulice, nie tylko osobę wykonującą prostsze prace typu malowanie. bo na pierwszy rzut oka mieszkanie jest czyste i schludne, a tak naprawdę cały "remont generalny" polegał na wywaleniu babcinych gratów, zerwaniu tapety pomalowaniu na biało i wymianie podłogi. taki remont to żaden a ludzie liczą sobie jak za pałac ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Konto usunięte
|
ja tak samo. tego nie ma. ludzie wywalają piękne drewno i oryginalny parkiet żeby dać coś takiego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#132 |
Konto usunięte
|
no ale jest nowoczesniej!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Zadomowienie
|
Bo to trochę tak jest ze ,,wszyscy tak robią". Mi sie takie panele wogole nie podobają, zreszta juz prawie wychodzą z mody a co dopiero za 5 czy 10 lat. Nie lubię tez zimnego granitu fuj! Podoba mi sie coś takiego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Zakorzenienie
|
Ale nie każdego stać na podłogi z drewna; sprawdzałam ceny i za sam salon wychodziłoby 6 tysięcy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Konto usunięte
|
Prawdziwe drewno walne w mieszkaniu "docelowym"
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 |
BAN stały
|
Lepiej przez agencję czy od dewelopera?
Pewnie drożej przez agencję ale może pewniej? Chciałabym zamienić swoje mieszkanie a jeśli się nie uda ( nikt nie chce starego budownictwa) sprzedać i kupić takie. marvipol.pl/inwestycje/5-osiedle-zielona-italia W grę wchodzą jeszcze Ząbki ale tam będzie problem z komunikacją ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Konto usunięte
|
niekoniecznie nikt nie chce starego budownictwa. my patrzymy tylko i wyłącznie na starsze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Zadomowienie
|
Cieżko znaleźć starsze w fajnej okolicy, zwykle sa to jakieś blokowiska. A jaki rok budowy cię interesuje?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Konto usunięte
|
szczerze - rok jak rok, prawie wcale mnie nie interesuje. interesuje mnie lokalizacja tak naprawdę. biorę pod uwagę nawet blokowiska - tylko że ja celuję w mieszkanie przejściowe, które i tak kiedyś zamienię zgodnie ze wzrostem zarobków i ukończeniem calego procesu edukacji. więc biorę pod uwagę główny czynnik: czynsz. on może wynieść 300 może wynieść 700, przy późniejszej sprzedaży podejrzewam że to się liczy dość bardzo
![]() ---------- Dopisano o 21:23 ---------- Poprzedni post napisano o 21:21 ---------- tzn się inaczej. moje kryteria *lokalizacja (nowe budownictwo najczęściej jest na obrzeżach - nie urządza mnie to) *pomieszczenia - żaden pokój nie może być przechodni i kuchnia w salonie też nie (w nowym budownictwie często tak jest) *wysokość czynszu (i u prawdopodobnie wygrywa nowe budownictwo - w którym w tej chwili mieszkam i lato zima to 120/240 zł. czyli nieporównywalnie nizej...) Edytowane przez 201604181004 Czas edycji: 2014-11-25 o 20:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 |
Zakorzenienie
|
Mieszkałam całe życie w starym budownictwie i dla mnie oznacza ono zimno, wysokie ściany, dekoracje sufitów, do których nie można mieć innych mebli niż antyki, sąsiedzi niepłacący menele bo za innego ustroju dostawali meldunek, fatalny stan rur i brak wind.
W bloku mam ciepło i tanio, aczkolwiek minus jest taki że wchodzę na korytarz i czuję się jakbym wchodziła na korytarz więzienia z rządkiem drzwi od cel ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Konto usunięte
|
dla mnie stare budownictwo to nie tylko przedwojenne, to też lata 50te - nie umiem nazwać tego tworu. ani to kamienica, ani to blok w zasadzie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Konto usunięte
|
Tak cos takiego. Nie umiem tego nazwac to chyba po prostu modernistyczna kamienica, czesto z galeria na dole.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 19:32 ---------- Poprzedni post napisano o 19:28 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
![]() |
#145 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez Ilsa Lund Czas edycji: 2014-11-26 o 18:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
Konto usunięte
|
A moim zdaniem się opłaca
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 | |||||||||
Konto usunięte
|
Cytat:
W miarę pasował nam rozkład i metraż- kiedy teraz patrzę na zdjęcia sprzed remontu, to obiektywnie wyposażenie/styl mieszkania były niezbyt zachęcające ![]() ![]() Kiedy była właścicielka wpadła po korespondencję, to powiedziała, że nie chce oglądać, bo patrząc z korytarza już zazdrości ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() My natomiast przed remontem mieliśmy w łazienkach płytki w maziaje z przełomu lat 80 i 90-tych oraz białe drzwi wewnętrzne z płyty z szybami ( całe mieszkanie w stylu mieszczańskim, z ciemnymi meblami). Cytat:
![]() Po odnowieniu (zaoszczędziliśmy kilkanaście tys.) odzyskała kolor, a dziecko jeździ na rowerku i hulajnodze. Cytat:
Cytat:
Większość ludzi nie zwraca na to uwagi, a mnie dobijał widok na inne bloki, za blisko położone, choć pod samym oknem miałam duży trawnik z drzewami. Teraz mam widok na ładną uliczkę, kamienice i drzewa. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez 95b84f0cb57718c1b68287b1ccb1b977c909159a_5f790273693ad Czas edycji: 2014-11-26 o 22:10 |
|||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
trzy typy łazienek na sprzedaż 1) głęboka komuna ![]() 2) fancy wzorki pt PRZECIEZ BYL GENERALNY REMONT! http://waszewnetrza.lero ym erlin.pl/lazienka-fiolet-i-biel,1,26,113028,113091.h tml 3) ewentualna trzecia opcja pt 'na bogato czyli wartosc mieszkania podwyzszymy o 30 tys poza tym ogladalem bitwe o dom i wiem co to dizajn' z tych trzech przypadków wybieram łazienkę nr 1 - przynajmniej nie żal tego skuwać i wywalać ![]() ---------- Dopisano o 23:10 ---------- Poprzedni post napisano o 23:07 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 23:13 ---------- Poprzedni post napisano o 23:10 ---------- a my przeanalizowaliśmy wszystko i takie mamy wnioski.... ...bierzemy jednak dwa pokoje. z jakiego względu... na dzień dzisiejszy stać nas na dwa bądź trzy pokoje, ale prawdopodobnie zakładając rodzinę będziemy rozważać szeregowiec bądź bliźniaka poza miastem. w tej chwili póki jeszcze nasza ścieżka edukacji będzie się ciągnąć, a dwóch aut nie posiadamy, stwierdziliśmy że stawiamy na mieszkanie którego się łatwo pozbędziemy. dwa pokoje, drugie pięterko, pod nosem wszystko czego dusza zapragnie, cena niziutka, czynsz niski, pełna własność, nie ma się nad czym zastanawiać. szybciej pogonię dwa pokoje na drugim piętrze niż byle trzy pokoje żeby tylko kupić na siłę. a potem - zobaczymy, jeszcze oczekujemy większego przypływu gotówki, co się może rozciągnąć w czasie, ale zdecydowanie nie jest to mieszkanie docelowe. podejrzewam że za 5 lat będziemy próbowali sprzedać, a po przejrzeniu interesujących nas ofert i po przeanalizowaniu tej konkretnej, nie ma możliwości żebyśmy na nim stracili. w najgorszym przypadku zwróci nam się w takiej samej kwocie. w lepszym - zarobimy. bo okazja. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Mamy parkiet- jodełkę, taką drobną mozaikę ułożoną w kwadraty pewnie byśmy wymieniali. Nasza kamienica-plomba nie ma fajnych okien, za to ciekawą fasadę. Na niedocelowe dobre, mieszkaliśmy w 2 osoby w 2-pokojowym 55m 10 lat, głównie dziecko (i jego rzeczy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
Konto usunięte
|
u nas niecałe 50 metrów. myślę że nam na początek wystarczy, na pewno wkładając w to remont, mieszkanie zyska na wartości. w tej chwili można się wprowadzać i mieszkać bez gruntownych rewolucji.
taaak, design ala bitwa o dom... nie wiem co gorsze. quasi-ekskluziff, czy może "wziąłem zielone/fioletowe/pomarańczowe płytki bo są kolorowe i w komplecie była reszta" - aż szkoda mi zrywać i niszczyć cudzą pracę, ale jak tylko zorganizujemy większą kwotę robimy łazienkę. w tej chwili mamy po prostu płytki na podłodze w łazience, wanne, toaletę i umywalkę. i koniec. i to dużo lepsza opcja niż jakakolwiek inna, bo nie będziemy się bawić ze skuwaniem wykuwaniem wywożeniem i tak dalej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:43.