![]() |
#121 | ||
BAN stały
|
Dot.: Czy stypendia socjalne mają sens?
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 | |
BAN stały
|
Cytat:
Gdyby patrzeć tak, ze połowa Pań na wątku ma ból tyłka, że dostajemy te pieniążki to tylko bogaci by mieli robić studia dzienne? To już w ogóle byśmy mieli hołotę a nie godnych uwagi pracowników. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 | |||||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
pomijam juz ,ze jesli idziesz do jakiejs korpo to zatrudnienie/staz na np 3/4 etatu to zwykle żaden problem, -ale tak jak pisałam wczesniej to kwestia chcenia a Ty nie chcesz po prostu ![]() [1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;48539990]super, tak robi mnostwo osob, bo wlasnie nie ma innego wyjscia. Fajnie, niektorzy tez by woleli spedzic czas z rodzina, ale musza zapieprzać dzien i noc i dzielic sie swoimi zarobkami( w formie podatku) aby oplacic takich ludzi jak ty. Pieniadze sie z kosmosu nie biora. ![]() Aha, teraz to jak najbardziej masz prawo z tego korzystac, no bo czemu nie. Z tym ze wyzyc sie da inaczej i tylko o to w tym chodzi. A ze socjala nie popieram, to juz w sumie inna historia, wiec niewazne. ![]() dokladnie... ja socjal popieram bo roznie w zyciu sie uklada, ktos moze miec wypadek itp ale jak czytam takie roszczeniowe teksty,ze ktos do rpacy nie pojdzie, chocby mial wiecej zarabiac: -bo na pewno nei znajdzie za tyle ile chce (to nic ,ze nie suzkal ![]() -bo jemu sie nalezy ![]() -bo ona babci pomaga itp itd to ręce opadają ![]() Cytat:
Cytat:
tym postem utwierdziłaś mnie w przykonaniu, ze nie nalezy Ci sie nic, ale niestety nie ja o tym decyduje - roszczeniowosc jak w szlachetnej paczce co poniektorych rodzinek z gatunku ''ze ja pracowac nie bedze , mam 7 dzieci to mi sie nalezy'' Cytat:
![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Konto usunięte
|
Znam osoby co biorą stypendia socjalne i biorą je ''bo się załapuję'' mimo że nie potrzebują tak naprawdę do studiowania. Znam osoby co kombinują z wykazem papierologicznym by dostawać chociaż im się nie należy. Jestem przeciwko stypendiom socjalnym. Właściwie ja też się załapuję wg oficjalnych dochodów, ale nie biorę, nauczyłam się by samodzielnie lub z pomocą najbliższych ciągnąć swój byt, a nie żerować na państwie/obcych ludziach. I właśnie takie osoby znam, co się oficjalnie załapują i korzystają. Mi by się nawet nie chciało tych wszystkich papierów potrzebnych do tego załatwiać.
Edytowane przez 201605161006 Czas edycji: 2014-10-15 o 16:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 | ||
Konto usunięte
|
ja normalnie tego wątku nie mogę czytać bo się czuję jak na zjeździe polskiej partii robotniczej?
te jęki i stęki jak to rolnicy mają źle, a ci mają gorzej, a tamci to, a tamci sramto. ale przy okazji zapominacie nadmienić o dwóch bardzo istotnych rzeczach. że. stypendium socjalne sięga 1200 zł bardzo często oraz, że studia są darmowe. naprawdę nie dziwię się że ten kraj jest w takiej głębokiej hm, norze, w jakiej jest, jeśli 20 latkowie zdolni do pracy jęczą "bosze za małe stypendium socjalne" - serio, nawet nie zdajecie sobie sprawy jak tragicznie absurdalne to jest, biorąc pod uwagę że przeciętny 20 latek z USA to by chyba się popłakał ze szczęścia - STUDIA ZA DARMO, a niektórym jeszcze dorzucają ![]() masakra, ja tam uważam że studia wyższe powinny być płatne, a największy strzał w stopę - to drugi kierunek darmowy. tak, sama studiowałam i studiuję dziennie, państwowo, ale szczerze mówiąc gdyby te studia były płatne po pierwsze o wiele mniej osób bezrozumnie by je robiło, po drugie byłby do nich wiekszy szacunek. przeciętny polak czasem siedzi przed telewizorem i wzdycha - ale w tej amerykie majo dobrze. ale jak idzie o studia? to nie, nikt nie wspomni ze w stanach rodzice od maleńkości zakładają dziecku specjalne fundusze na których gromadzą kasę na studia. w polszy to jakieś sajensfikszyn, king normalnie. przeciętny polski andrzej jakby usłyszał że ma założyć jaką lokatę, i odkładać pieniądze co miesiąc na studia dla dziecka, to by się w głowę popukał. taki oto piękny, wybitny po prostu efekt starego systemu. studia to nie obowiązek, to przywilej. to nie ma być przywilej dla bogatych - tylko dla zdolnych. dlatego taka forma socjalnego stypendium jaka jest, jest najgorszą możliwą. a każdy kto mówi "to takie smutne że mieliby je komuś zabrać" to mnie z deka osłabia, bo tak jak mówię - czubek własnego nosa. zamiast spojrzeć na kraj, jako na jeden wielki organizm: jak studentom porozdajesz 300-1200 zł za to że raczą studiować, to możliwe że tych pieniędzy zabraknie gdzie indziej. NADAL PIJĘ TYLKO DO TYCH CO CIĄGNĄ SOCJALA NA LEWO, ale dla mnie to ogromne nieporozumienie ze tylko 1 na 20 przypadków dostaje to stypendium słusznie. tak, ja wiem, że pewnie niektórych śmieszą argumenty które wysunęłam - że w tym kraju np stwardnienie rozsiane to wyrok śmierci, bo teraz to ich nie dotyczy, bo teraz ich całym światem są studia ![]() ![]() a) kobiecie, która nie pracuje zawodowo gdyż całe swoje życie 24 na dobę poświęca choremu niepełnosprawnemu dziecku i jedzą kleik albo ryż z caritasu b) chorej osobie, niech już będzie to SM c) całkowicie zdrowemu 20 letniemu studentowi który płacze że go los pokarał a potem doi bekę na forum z dodatku do jedzenia ![]() zanim polecą na mnie baty, powtórzę że nadal piję do formy socjala, która w tej chwili wygląda tak, że dostaje 90-95% cwaniaków, kosztem stypendium naukowego którego nie dostaje prawie nikt. wyobraźcie sobie niszowy kierunek. no niszowy. taki gdzie na roku jest 15 osób. to teraz sobie wyobraźcie, że z całego kierunku cała jedna osoba dostaje naukowe ![]() Cytat:
bo jak słyszę "buahahaha 80 zeta na żarcie jaki rzal" to mi się flaki przewracają na drugą strone. bo ja na studiach za te 80 zł to musiałam się nieźle w robocie nastać. a na wizażu "bueheheh jaki rzal". ![]() pomijam fakt że przeciętny emeryt to chętnie by tę stówkę więcej do emerytury dostawał. no ale wiadomo, biedny, młody, pokrzywdzony student, może sobie "toczyć śmieszniusią beczusię" ![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Konto usunięte
|
no coz , ja nie uwazam,ze studia dzienne to jakis prestiz - jak masz kase to studiuj, a jak nie to do pracy i na zaoczne/wieczorowe - ot, zycie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
halo, tu ziemia, ty myślisz że zasiłki osób niepełnosprawnych czy chorych są wyższe? no nie bardzo. jakbyś sobie rozciągnęła od a do z ile wynoszą zasiłki w polsce dla: osób chorych, niepełnosprawnych, matek czy opiekunów osób niedołężnych/chorych, to byś uznała że te 1200 dla jednej osoby (!), stoi gdzieś wysoko wysoko u szczytu ![]() ---------- Dopisano o 17:58 ---------- Poprzedni post napisano o 17:57 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#128 |
Konto usunięte
|
Najlepsze jest to, że i tak dzisiaj studia są g*wno warte, poziom na studiach jest beznadziejny i albo są tacy co się sami z siebie uczą, bo chcą, bo się interesują, albo tacy co po prostu jadą na totalnym minimum czy na ściągach i w efekcie są głupsi po studiach, niż średniozdolny licealista. Ja mogę bez zawahania szczerze stwierdzić, że w LO miałam więcej w głowie, niż z połowa mojego roku (III) na studiach.
Edytowane przez 201605161006 Czas edycji: 2014-10-15 o 17:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Konto usunięte
|
serio, jak ja czytam teksty że 1200 zł to jest malutka kwota (którą się dostaje za sam fakt bycia studentę 8-) ).
to się zastanawiam czy naprawdę nie wylecieć stąd na jakiejś radzieckiej rakiecie. albo zastanawiam się czy ja żyję w tym samym kraju, bo w moim kraju to np matki z chorymi dziećmi sejm blokowały żeby byle ochłap wyszarpać, a tutaj zdrowi ludzie pełni zapału rzucają teksty że to jakiś pierd a nie pieniądze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 | |
BAN stały
|
Cytat:
Alimentów nie dostaję od ojca, bo nie płaci tylko z funduszu alimentacyjnego i moja siostra też. Żeby w ogóle były wypłacone to musimy mieć określony dochód, dotarło? Poza tym ja chcę pracować, pracuję całe wakacje! I nie, nie pójdę na studia zaoczne bo masz ból dupy, że ja dostaję stypendium! Nie będę robić bezsensownych studiów, bo zaoczne są bezsensowne, jakoś nie chcę mieć dyplomu za to, że zasiliłam budżet uczelni, tylko dlatego, że na to zapracowałam. I powiem jeszcze raz, ja się wyprowadziłam z domu a te pieniądze za stypendium pokrywają mi stancję i moje rachunki, moje a nie mojej mamy i siostry. To są te dodatkowe pieniądze, które umożliwiają mi studiowanie bo dzięki nim mam gdzie mieszkać w mieście oddalonym od domu 150km. Poza tym wiesz, dla mnie to Ty możesz sobie myśleć, że ja mam postawę roszczeniową. Jak bym poszła do pracy to bym zwolniła ojca od płacenia na siostrę bo z niego ściąga komornik, inaczej siostra by nie dostała grosza. I teraz powiedz mi jak mam zarobić 2000 zł nie mając studiów? Bo ja bym chyba padła i płakała jak bym siostrze zabrała te alimenty i wtedy ze swoich bym jej oddawała, czyli musiałabym dostawać 2000 zł na rękę. Pracowałam całe wakacje, poprzedni rok akademicki całe wakacje i weekendy i nie zarobiłam na miesiąc 2 tysięcy. Jak masz dla mnie taką pracę, bardzo chętnie. I pewnie jeszcze bardziej Cię zaboli, że pracowałam za 6zł za godzinę całe wakacje od 10:00 do 20:00 żeby mieć te pieniądze w wakacje, kiedy stypendium nie dostaję. I tak, chcę być porządnym inżynierem a nie podrzędnym licencjatem, bo zrobiłam zaoczne. Boli? Niech boli, robię to co kocham i nie będę płakać tylko dlatego, że ktoś uważa, że mam postawę roszczeniową i mi się nie należy to stypendium. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ciekawa jestem ile to kosztuje, biorac pod uwage,ze tak z 20% ludzi, ktorych znalam robilo 2 kierunek - a na chorych nie ma ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 |
Zakorzenienie
|
Słyszałam, że są takie uczelnie w Polsce, które ustalają "limit biedy"
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Konto usunięte
|
Pracowanie 6 zł za godzinę tylko psuje rynek... Nie ma się czym chwalić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 | |
BAN stały
|
Cytat:
I wierz mi, te 80 zł to dla mnie by było tyyyyyle kasy dodatkowo na miesiąc, skakałabym ze szczęście bo w tej kwocie miałabym bilet miesięczny opłacony chociażby! Aż mi się miło zrobiło, że tak o mnie napisałaś, dziękuję ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
.
|
☠☠☠☠☠☠☠olo, jak czytam niektóre wypowiedzi. jak się chce to można i na czarno dorobić, bez zabierania alimentów czy stypendiów. sama przeglądam teraz oferty pracy i co chwila pojawia się coś o opiece nad dzieckiem czy pomocy domowej. albo rybka albo akwarium - albo chce się mieć kasę, albo odpoczywa w wolnym czasie.
![]() |
#136 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
innymi zapomogami zajmują się MOPSy - lepiej czy gorzej, jednak w porównaniu z uczelnią, wypadają o niebo lepiej, bo jeszcze nie słyszałam historii że właściciel dobrze prosperującej firmy bierze z mopsu zasiłek rodzinny i opiekuńczy - za to o tym że jego dzieci biorą stypendia socjalne słyszałam jak najbardziej. więc może gdyby odciążyć uczelnie i skierować sprawę do gopsów i mopsów, może poradziłyby sobie minimalnie lepiej? stosując wywiad środowiskowy, czy coś? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
BAN stały
|
Nie ma się czym chwalić? ŻADNA praca nie hańbi! A ja pracowałam żeby się utrzymać. Więc tak, jestem z tego dumna, bo nikt nie da Ci więcej jak nie masz wykształcenia wyższego niż średnie. TŻ pracował za 8 zł za godzinę i też jest z tego dumny bo zarabiał na swoje jedzenie, czy głupie chipsy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Konto usunięte
|
Pffe ale tutaj chyba chodzi o tych co niesłusznie ciągną stypendia, a nie o takich jak Ty.
Taki przykład - był u mnie na roku taki typ co się w ogóle nie uczył, z każdego roku miał warunki. Studiów w końcu nie skończył, na 2 roku chyba go wyrzucili czy nie wiem co, ale już nie studiuje, a stypendium miał chociaż jego rodzice są bogaci - po prostu cwaniactwo. I to na studia których nawet nie skończył, a zanim go wywalono/sam odszedł i tak nic się nie uczył, nic a nic. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Konto usunięte
|
no dobra
to już tak pomijając że ktoś zbeczał z 80 złotowego dodatku do stypendium, to skoro to taka nieznaczna kwota, kto mi ją przeleje? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#140 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
to jest cytat autentyczny typiary która pierwsza lata z papierami jak coś dają ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#144 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ostatnio była jakaś akcja, żeby skontrolować samotne matki pobierające różne dodatki. Czy rzeczywiście są samotnie wychowujące, czy to na zasadzie "wpisała nieznanego ojca, a partner z nią mieszka i na dzieci łoży normalnie, a dodatkowa kasa jest". Mam nadzieję, że do tej kontroli doszło i chociaż trochę oszustów wyłapali. Ze stypendiami socjalnymi można przecież zrobić to samo. Bo to wszelkiej maści oszuści typu "dochód na osobę 0 zł, a w rzeczywistości 2000 zł, bo rodzice zagranicą pracują" są największą plagą i warstwą pasożytniczą, a nie jakaś tam Jolka, która wiąże dzięki stypendium socjalnemu koniec z końcem i ma szansę skończyć studia, bo w domu bieda świszczy. Edytowane przez narcyzowa Czas edycji: 2014-10-15 o 17:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 | |||
BAN stały
|
Cytat:
Wiem, ze ludzie zarabiają dużo mając średnie czy zawodowe wykształcenie ale pracując na stałe a nie na okres wakacyjny. A wierz mi, nic innego nie znalazłam jak szukałam pracy a z czegoś żyć musiałam całe wakacje. ---------- Dopisano o 18:12 ---------- Poprzedni post napisano o 18:11 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 18:13 ---------- Poprzedni post napisano o 18:12 ---------- Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
Konto usunięte
|
Drabineczka - tacy ludzie są po prostu żałośni do kwadratu, co oni mają z takiego żałosnego, pasożytniczego życia? Mi by było wstyd tak postępować.
Pffe - choćby korepetycje z tego co studiujesz i co najmniej 20 zł/h. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ten ojciec tak naprawdę normalnie mieszka z partnerką i dzieci utrzymuje, mają po prostu dodatkowe pieniądze. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 | ||
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:16 ---------- Poprzedni post napisano o 18:16 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 | |
Konto usunięte
|
mi też by było wstyd. ale co zrobisz. bimbający student ma dwa kafle na miesiąc i wynajmuje sobie mieszkanie w sopocie, a skromna osoba która nie rozpycha się jak szaleniec łokciami i ma sumienie, mieszka w trzyosobowym pokoju w akademiku.
a i właśnie chciałam wyśmiać stypendia naukowe. zwłaszcza na magisterce, to jakiś żart że aż się prawie bułką oplułam jak o tym pomyślałam. całe 300 zł. biorąc pod uwagę to ile pracy, naprawdę, ogromnej pracy, trzeba włożyć w to by je zdobyć, jest to całkowicie nieopłacalne. u mnie chyba już nikt się nie starał, każdy to zlał totalnie, bo trzy czy cztery razy więcej można było sobie dorobić na tłumaczeniu, lektoratach i tak dalej i tak dalej. 300 zł to nawet się nie kupi podręczników do jednego przedmiotu xd (zakładam że osoby ze styp. naukowym są bardzo sumienne) ---------- Dopisano o 18:19 ---------- Poprzedni post napisano o 18:17 ---------- Cytat:
uczelnia nie jest w stanie skontrolować cię az tak jak mops czy gops bo a) uczelnia ma siedzibę w warsawie a ty możesz być zameldowana pod świnoujściem czy przy ukraińskiej granicy - kto niby ma dymać robić wywiady środowiskowe? b) to by było nieopłacalne jeśli chodzi o opłacenie kosztów transportu, noclegu i pracowników którzy mieliby się tymi zająć c) nie jest w stanie skontrolować tego aż tak dobrze jak mops czy gops które są na miejscu i mogą trzymać rękę na pulsie, mają jako taki wgląd na bieżąco w sytuację rodzinną i finansową etc wiem, że mopsy i gopsy nie działają idealnie, ale raczej nie jest tak że 95% społeczeństwa dostaje zasiłki czy renty niesłusznie. w przypadku stypendiów socjalnych jest różnie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() Studia wyższe wg ciebie powinny być płatne.Wtedy robili by je tylko ci zamożniejsi ci rozumni i bezrozumni. Biedak na tym polu nie mógłby sie niestety wykazać. Polski Andrzej nie odkłada na lokatę , bo po prostu nie ma. Spojrzeć na kraj jak na wielki organizm.Daj spokój z takimi złotymi myślami. Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:23.