![]() |
#121 | |
zielony stworek
|
Dot.: Czy starsi ludzie gloryfikują tłuszcz?
Cytat:
![]() UHT kupowało dużo osób jak się pojawiło,ale później się dowiedzieliśmy, że to ma mało z mlekiem wspólnego, tylko do niektórych do nie dociera ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A smażenie na gorącym smalcu podobno nie jest niezdrowe, a na pewno zdrowsze od stosowania do tego masła. Jak jadłam jeszcze mięso robiłam to raz na jakiś czas i np. schabowy na smalcu był rzeczywiście lepszy od tego z oleju. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Zakorzenienie
|
Smażenie na smalcu jest lepsze niż smażenie na olejach roślinych. I tyle.
Co prawda od smażenie lepsze jest grilowanie, pieczenie i duszenie, no ale jak już smażyć to lepiej na smalcu niż na oleju. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Zasiedzenie
|
Ja dziadków już nie mam, ale znam temat dzięki mojej matce. Ma otyłość brzuszną, ale ona "nie wie z czego, przecież ona nic nie je" (w tym sęk): pół kromeczki białego chlebka na śniadanie z białym serkiem, na obiad smażony kotlet i ziemniaczki koniecznie polane tłuszczem ze smażenia, a na kolacje dawaj kanapki z boczkiem, jajecznica na smalcu ze skwarkami itp. Do tego obficie posypać solą. I masło z chlebem, a nie chleb z masłem, ile ja walczyłam żeby cieniej smarowała, nic z teho. Codziennie coś słodkiego. Teraz jeszcze pije litrami kolę i choć tłumaczę że to ją wykończy, to uważa że "z jakiegoś powodu jej organizm się domaga"
![]() Co ciekawe kostki rosołowe uważa za syf, ale to wszystkiego sypie wegetę :d Z aplikacji. Przepraszam za literówki - czasem nie trafiam w klawisze.
![]() |
#126 |
Konto usunięte
|
Dla mnie to jest tak obrzydliwe i nie rozumiem kompletnie ludzi, którzy to lubią. Akurat u mnie w domu to jest norma, do tego często dodają do tego oleju po smażeniu bułkę tartą.
---------- Dopisano o 15:40 ---------- Poprzedni post napisano o 15:38 ---------- To jest racja. Nie tylko na smalcu, ale też maśle czy oleju palmowym. Chodzi o to, że te oleje są bogate w kwasy tłuszczowe nasycone. Nienasycone w trakcie smażenia izomeryzują do konfiguracji trans i są bardzo niezdrowe. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 | |
Zasiedzenie
|
Cytat:
![]() Z aplikacji. Przepraszam za literówki - czasem nie trafiam w klawisze.
![]() |
![]() |
#128 | |
Zadomowienie
|
Jak przeczytałam tytuł, to pierwsze co przyszło mi na myśl to wieczne mówienie osób starszych o osobach, które przytyły, że "się poprawiły" ;] Ale widzę, że wątek nie o tym.
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do "poprawienia się", już pozytywny stosunek do tłuszczu widać, gdy mówi się o osobach z nadwagą, że "dobrze wyglądają" |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Zakorzenienie
|
Ja kupuje mleko i jajka u Bauera i przysiegam Wam na co chcecie, ze nie smierdzi to mleko niczym. I nie wiem na czym to polega, bo juz mleko od krow u mojej babci ma ten zapaszek
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:40.