|
|
#121 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Biurokrata czyli walka z dokumentami po ślubie
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#122 |
|
Zakorzenienie
|
Kurcze ja tez juz nie wiem co mam robic. Miałam poczekac spokojnie na dowód, który beda odbierała 31 sierpnia i załatwic wszystkie sprawy.
Nie no ale to bez sensu tak łazic w te i spowrotem do tego US. Najpierw bez dowodu pózniej z. Chyba zaryzykuję i pójde po odbiorze- najwyżej karę zapłacę. A duza ta kara może byc??????
|
|
#123 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Sama chętnie bym zaryzykowała, bo obawiam się, ze gdybym musiała jeździć tam więcej niż raz, zrobiłabym karczemną awanturę z bardzo nieparlamentarnymi słowami. A wtedy to dopiero daliby mi karę
|
|
|
|
|
|
#124 |
|
Zadomowienie
|
Podbijam,
liczę że któraś z Was odpowie na ww pytania???? Plissss |
|
|
|
|
#125 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, dowiedziałam się dzisiaj, że tak naprawdę to w ciągu tygodnia powinno się poinformować Urząd Skarbowy o zmianie nazwiska, ale rzadko która robi to nawet w ciągu miesiąca. I nikt też z Urzędu nie ścigał mężatek, które tego nie zrobiły w tym czasie. Przecież potrzebny jest im również nowy numer dowodu. Trzeba jednak zrobić to szybko w przypadku, gdyby kończył się rok - do rozliczenia podatkowego i gdyby okres oczekiwania na nowy dowód był dłuższy od miesiąca, a tak będzie od końca października tego roku, bo do końca 2007 trzeba wymienić stare dowody książeczkowe, a dużo ludzi jeszcze tego nie zrobiło.
|
|
#126 |
|
Zadomowienie
|
A ja właśnie byłam dziś w US
Zaniosłąm NIP-3 ze zmianą nazwiska i mówię, że dowód odbieram dopiero pod koniec sierpnia. Pani powiedziała, że trzeba wtedy zrobić kolejną aktualizację-wprowadzić nowe dane, znów na druku NIP-3. Na szczęście pani zaopatrzyła mnie w zapas nipów i powiedziała, że można odesłać uzupełnione pocztą Tyle dobrze, ale dalej nie rozumiem po cholerę dwa razy robic to samo??? |
|
|
|
|
#127 |
|
BAN stały
|
6 tygodni oczekiwania na dowód, masakra, i jak Tu pozałatwiać resztę?
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#128 |
|
Zakorzenienie
|
Ale w Urzędzie Skarbowym też sami sobie dokładają roboty, bo za każdym razem muszą te zmiany wprowadzać do komputera. Dlatego ja z tym poczekam do zmiany dowodu
|
|
#129 |
|
Zakorzenienie
|
Kobietki juz wiem jak to jest
. Odbierałam dzisiaj dowód i dali mi ten papier do US do wypełnienie. Od razu go zostawiłam, a oni dostarcza ten papier do US. Generalnie w ciągu miesiaca od wydania nowego dowodu trzba zgłosic zmiany do Skarbówki, a nie w ciagu miesiaca od daty slubu.
|
|
#130 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
W ciągu miesiąca od daty slubu należy zgłosic zmianę nazwiska, jeśli jeszcze nie masz dowodu, a potem drugi raz należy wypełnić NIP3 i zgłosić zmianę numeru dowodu osobistego, również w ciągu miesiaca od dnia odebrania dowodu. Takie informacje otrzymałam w Urzędzie Skarbowym dwa razy (raz dzwoniłam, raz byłam osobiście i dwie różne osoby powiedziały mi to samo) i w Urzędzie Miasta gdy składałam wniosek o nowy dowód pan który przyjmował wniosek potwierdził. Kara finansowa za niedopłenienie tych formalności w US wynosi 5000 zł |
|
|
|
|
|
#131 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#132 |
|
Zakorzenienie
|
No to widocznie co urząd, to inaczej do tej sprawy podchodzą. Poza tym nie słyszałam, żeby zmuszali do zapłacenia tej kary.
|
|
#133 |
|
Wtajemniczenie
|
jja dowiedzialam się że zmianę nazwiska i adresu (tak u mnie było) trzeba zgłosić do miesiąca. na szczęście urząd pozostawał ten sam. A dowód mam odbierać dopiero pod koniec listopada, więc czeka mnie wtedy jeszcze jedna wycieczka. tak naprawdę to nie powinno być problemu, jeśli rozliczenia się robi raz na rok a nie co miesiąc. Ale każdy urząd jak może to pieniążki wyciąga, nie? ....
jeszcze musze zgłosić zmianę prawa jazdy, a to już 3 miesiące po ślubie prawie. pani mówiła, że "niezwłocznie" ale co ja zrobię jak nie mialam czasu albo zapomninałam o tym kompletnie. Może dlatego że nie jeżdże samochodem na razie.... |
|
|
|
|
#134 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Dziewczyny Wy to macie luz z dokumentami ja to mam drogę przez mękę bo oprócz zmiany dowodu, prawa jazdy, paszportu czeka mnie jeszcze wizyta w:-wydziale geodezji - zmiana w ewidencji gruntów -w księgach wieczystych - wniosek o zmiane danych 60 zł -wydział podatków i opłat - kolejny wniosek kolejne pieniądze, nie wiem ile ![]() bleeee Edytowane przez Kattie7 Czas edycji: 2007-09-24 o 12:37 |
|
|
|
|
|
#135 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja juz wszystko załatwiłam....no oprócz prawa jazdy. Juz nawet przyzwyczaiłam sie do nowego nazwiska
|
|
|
#136 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
bez sensuwłasnie czytałam w ustawie że to ma być 30 dni od zaistnienia faktu ja na wszelki wypadek NIP3 ze zmianą nazwiska już złozyłam dawno, a jak dostane nowy dowod to złoże NIP3 jeszcze raz |
|
|
|
|
|
#137 |
|
Wtajemniczenie
|
dziewczyny, z wlasnego doswiadczenia powiem wam, ze nie ma sie co stresowac i spokojnie wszytsko zalatwiac. nie spotkalam sie aby kogokolwiek ukarano za zwloke. normalne, ze po slubie czlowiek wyjezdza w podroz poslubna, wiec jak niby ma to zalatwic w ciagu 14 dni? ja zajelam sie tym juz po powrocie z wycieczki i wszytskich formalnosci dopelnilam, nikt sie nigdzie nie przyczepil. i tak porownujac sie do znajomych, to bylam bardzo zdyscyplinowana (taka juz jestem z natury, hehe), bo wiele z nich sie dlugo ociagalo z tymi papirekowymi sprawami.
zatem wyluzujcie, bez nerwow, wszytsko po kolei!
|
|
|
|
|
#138 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Mam natomiast sprzeczne informacje co do zmiany paszportu, od kilku osób slyszaląm ze to nie jest konieczne, to jak w końcu ma być? Znacie przepisy na ten temat? Ech, mężczyznom to dobrze, nic nie musza zmieniać....:/ |
|
|
|
|
|
#139 | |
|
Wtajemniczenie
|
a to ok, bo już się wystraszyłam że o czymś nie wiem
![]() Cytat:
)że zmieniłaś nazwisko to na granicy wiedziec tego nie bedą więc na stary paszport mozna jechac, indywidualnie oczywiście ja w sierpniu bylam na slowacji z paszportem na stare nazwisko i zaden problem |
|
|
|
|
|
#140 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
No cóż chyba powoli zabiorę się za wymianę dokumentów Ciekawe ile mnie to wszystko wyniesie
|
|
|
|
|
|
#141 |
|
Zakorzenienie
|
a czy dowod moze odebrac mama ?mozna ja jakas upowaznic czynie trzeba?bo ja bede za granica dlugo i samanie bede mogla odebrac dowodu
|
|
#142 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
tylko osoby oblożnie chore i niepełnosprawni nie wychodzący z domu mogą załatwić taką sprawę przez opiekuna po przedstawieniu zaświadczenia lekarskiego wiem, bo załatwiam dowód mojej babci mama nie może zrobić tego za Ciebie |
|
|
|
|
|
#143 |
|
Zakorzenienie
|
uuu szkoda:/bo w urzedzie stanu cywylinegomoze odebrac akt malzenstwa
|
|
#144 |
|
Rozeznanie
|
Zmiana dowodu i zgłoszenie zmiany jego numeru i nazwiska do Urzędu Skarbowego i Zus-u to juz mam za sobą, zmianę w banku też, czekam tylko na duplikat karty bankomatowej.
Ale z prawem jazdy się zastanwiam... Podobno nie ma przepisów, które by nakazywały to - podobno jest to sugestia ale kary za to nie ma. No i jeszcze inna sprawa - jak zmiana prawa jazdy to co z dowodem rejestracyjnym auta??? Tam tez mam stare nazwisko. Mój agent ubezpieczeniowy przekonywał mnie, ze nikt do tych zmian mnie nie zmusi, bo podstawowym sposobem identyfikacji jest teraz PESEL a on się przeciez nie zmienia... Poza tym stare nazwisko też jest w dowodzie. Czy ktoś słyszał o przypadku jakichś problemów w przypadku używania prawa jazdy czy dowodu rejestracyjnego ze starym nazwiskiem? PS. Moje dwie koleżanki z pracy teraz dopiero, czyli po ok. roku od ślubów swoich zmieniły dowody i zadna nie skarżyła się na problemy jakiekolwiek z tego powodu, że używały starego dowodu.
|
|
#145 |
|
Wtajemniczenie
|
w sumie na dowodzie rejestracyjnym ze starym nazwiskiem możesz jeździć, tylko gdybyś chciała sprzedać samochód to już będzie problem
z prawem jazdy chyba też mozna jezdzic, ja w kazdym razie zmienilam, bo chce jak naszybciej pozałatwiac dokumenty i miec z głowy |
|
|
|
|
#146 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Teraz byłam złożyć wniosek o zmianę dowodu rejestracyjnego i prawa jazdy. Zostaje NFZ, pozostałe banki, w którym coś tam jeszcze mam, Cyfra+, zakład energetyczny, telefon. Jak już zmieniać to wszystko Na cholerę potem tłumaczyć babce na poczcie że Ty to Ty tylko z nowym nazwiskiem.
|
|
|
|
|
|
#147 |
|
Zakorzenienie
|
A ja mam pytanie do wszystkich dziewczyn, które maja podwójne nazwisko tzn. zostawiły sobie swoje panieńskie i dodały do tego nazwisko męża - jak sie przedstawiacie na codzień? W takich normalnych sytuacjach? Podwojnym zawsze? Tylko panieńskim? Ja zostawiłam sobie podwójne ponieważ zestawienia naszych bardzo ładnie się komponują i brzmią, a jednocześnie nie chciaŁam calkowicie rezygnowac ze swojego, jak i z drugiej strony podkreśłić że jesteśmy z mężem rodziną. Wiem że urzędowo trzeba uzywac podwójnego, ale jestem ciekawa jak w takich zwykłych, codziennych sprawach sobie radzicie? Np odbierając telefon w pracy itd. (i nie mam tu na myśli jakiejś wybitnej pani doktor, ktora celowo zostawia nazwisko panienskie i uzywa go zawodowo) ;-)
piszcie. pozdrawiam wszystkie mlode żonki! |
|
|
|
|
#148 |
|
Wtajemniczenie
|
moja teściowa ma podwójne nazwisko tylko w dokumentach
przedstawia sie Maria Y - mimo iż w dokumentach ma Maria X - Y nazwiska podwójnego używa tylko w urzędowych sprawach i na pieczatce firmowej ma podwójne nazwisko |
|
|
|
|
#149 |
|
Zadomowienie
|
A ja dzis zaczynam "walkę" z urzedami, najpierw z urzędem miejskim
Zamelduje dzis Męża i zlozymy wnioski o nowe dowody, a pozniej jak dostane dowod cala reszta.....
|
|
#150 |
|
Wtajemniczenie
|
a ja już mam nowy dowodzik
gdy składałam wniosek (20 września) to urzędnik mi wpisał ze mam sie zgłosic po dowód po 5 listopada ![]() ale sprawdziałm sobie wczoraj w systemie internetowym i był dowód gotowy.... i właśnie wróciłam z urzędu, po drodze załatwiłam tez zmianę danych w banku ![]() ładny ten mój dowód do tej pory miałam jeszcze to zielone książeczkowe brzydactwo
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:24.

. Odbierałam dzisiaj dowód i dali mi ten papier do US do wypełnienie. Od razu go zostawiłam, a oni dostarcza ten papier do US. 

do tej pory miałam jeszcze to zielone książeczkowe brzydactwo