![]() |
#121 |
Raczkowanie
|
Dot.: Czy kupno mieszkania to konieczność?
Ok dziewczyny.
Co do Pcimia Dolnego Lexie - Polska już w tym momencie mocno się scentralizowała, wszyscy przenoszą biznes do Warszawy, ale czy o to chodzi w harmonijnym funkcjonowaniu państwa? A najlepiej niech reszta wieśniaków wyjeżdża do Anglii/Niemiec robić nam PR i nie przeszkadzać "karierowiczom". No heloł... Trudno mi to skomentować. Co do kariery - są tacy, którzy na fali galopującego kapitalizmu płyną, niestety większość w Pl owa fala pochłania, mieli i wypluwa. A udany początek kariery (a więc rozumiem, że mowa o pieniądzach) nagle może się skończyć, i co wtedy? Nie chcę się sprzeczać, chciałam jedynie jasno wyrazić mój sprzeciw wobec hurraoptymistycznemu podejściu wobec kredytów, który to obraz, mam wrażenie, szeroko propaguje się w mediach, o programach państwowych nie wspominając. Uważam, że mieszkanie w cywilizowanym kraju powinno być powszechnie dostępnym dobrem, nie zaś narzędziem w rękach ludzi, którzy dzielą nasze społeczeństwo, wręcz stygmatyzują, dzieląc na gorszych (a więc tych, którzy wynajmują, bądź nie stać ich na własne lokum) i lepszych (a więc ludzi posiadających zdolność kredytową) - tak to w tym momencie wygląda. Na zachodzie funkcjonują mieszkania czynszowe, które ludzie wynajmują tak długo, jak długo płacą czynsz - nie muszą obawiać się tego, że ktoś z dnia na dzień każe im się wyprowadzić (tak jak to w Pl często ma miejsce). U nas rzecz jasna podobny program rządowi za bardzo się nie udał - ceny takich mieszkań często przekraczają ceny najmu mieszkań prywatnych. A chodziło o to, aby było taniej. Rozumiem też to, że Polacy chcą mieć własne lokum, ponieważ emerytury naszych rodziców i zapewne nasze własne są/będą głodowe, ale na boga, serio nie macie wrażenia, że wszyscy wokół chcą Was oskubać? I nawet jeśli koniecznie ktoś chce mieć własne mieszkanie - czy nasz kochany rząd nie może stworzyć realnego, opłacalnego programu pozwalającego ludziom płacić za mieszkanie w nieoprocentowanym systemie ratalnym? Może brzmi to jak szalony pomysł, ale jestem przekonana o tym, że dałoby się coś takiego zorganizować, gdyby tylko wszyscy wokół nie byli nastawieni na zarabianie coraz większego hajsu (deweloperzy, państwo Pl itp.). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 | ||
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
Mieszkanie? Nie, bo niebezpiecznie wziąć kredyt, przecież nie wiadomo, kariera się może nagle skończyć, i co wtedy? Dziecko? Oj nie, przecież kasy może nagle braknąć, albo może mnie przejechać autobus, albo jakaś inna katastrofa nadejdzie, i co wtedy? Pozostaje żyć dniem dzisiejszym i tyle, nie wiadomo co będzie jutro. No niby tak można, ale wiele osób tak nie chce. Jak ktoś chce stabilności, rodziny, własnego miejsca, to nie chce żyć pół życia na wynajmowanym. Bo to mu nie daje poczucia bezpieczeństwa i komfortu. Pytasz co będzie jak się nagle skończy kariera. Nie wiem co będzie. Zależy co się wydarzy, jak TŻ albo ja stracimy pracę, to będziemy szukać nowej. Jak choroba, to nie zostaniemy bez środków do życia, jedno z nas przynajmniej będzie pracować. Ubezpieczenie na życie to już chyba standard jak się bierze kredyt. Mamy rodzinę, która nam pomoże w razie kryzysu. Cytat:
No, ja się zgadzam, że to by było super dla ludzi, którzy by skorzystali z takiego programu. Ale gdybym miała czekać aż taki program powstanie, to bym chyba się nie doczekała ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Nie no, ja to rozumiem tak, że Ennyo postępuje według swoich poglądów i kredytu nie bierze, bo woli inaczej, no i okej. Chyba nie czeka aż państwo zorganizuje jej mieszkanie, bo myślę, że na to nie mamy co zbytnio liczyć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Zakorzenienie
|
My z Mężem wynajmujemy od 6 lat mieszkanie. Do tej pory sporo odlozylismy, sytuacja finansową Nam się poprawiła i zdecydowaliśmy się wziąć kredyt na mieszkanie - ale na 50% wartości mieszkania, bo resztę wraz na wykończenie mamy.
Kredyt na 15 lat z możliwością wcześniejszej spłaty. Czy jestem za kredytem na pełną kwotę wartości mieszkania - zdecydowanie NIE!
![]() |
#126 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Zakorzenienie
|
Ok. Racja. Źle się wyrazilam no na 80-90%.
![]() |
#128 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny teraz w kinach grają "Big short" - polecam obejrzeć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Raczkowanie
|
Gdyby wynajmowanie było tańsze, to miałoby większy sens. A tak to sporo kasy idzie w powietrze. Ale jak nie ma wyjścia, to nie ma
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Przyczajenie
|
Ja kupiłam mieszkanie. Rata kredytu jest mniejsza niż kwota, którą miałabym zapłacić za wynajem. Więc już wiesz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Konto usunięte
|
Koleżanka kupiła niedawno kawalerkę i ma ratę porównywalną z ceną wynajmu pokoju jednoosobowego. Co prawda moim zdaniem przegięła z okresem kredytowania ale to już jej problem nie mój
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Konto usunięte
|
Ja mam ratę kredytu dużo niższą niż płaciłam za wynajem mieszkań o podobnym metrażu.
Wydaje mi się, że wzięcie jak najdłużego okresu kredytowania ma sens. Raty są niskie, a na początku każdy grosz się liczy bo jeszcze remont mieszkania, meble itp. A spłacić można zawsze wcześniej omijając odsetki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;54294936]Ja mam ratę kredytu dużo niższą niż płaciłam za wynajem mieszkań o podobnym metrażu.
Wydaje mi się, że wzięcie jak najdłużego okresu kredytowania ma sens. Raty są niskie, a na początku każdy grosz się liczy bo jeszcze remont mieszkania, meble itp. A spłacić można zawsze wcześniej omijając odsetki.[/QUOTE] Też mamy niższą ratę, nić płaciliśmy za wynajem. Plus wynajmowane było tak sobie wykończone i nie było np. zmywarki. Też myślę, że długi okres kredytowania ma sens - nikt nie powiedział, że faktycznie będziemy spłacać 30 lat ten kredyt ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 |
Raczkowanie
|
No bo to chyba jest podstawowa zasada brania kredytu na mieszkanie. Nie tyle ile tylko można wziąć i raty w wysokości jednej pensji tylko bierzemy tyle na ile nas będzie stać nawet jeśli któreś straci pracę. Z drugiej strony - większość kredytów hipotecznych jest raczej ubezpieczanych na wypadek utraty pracy, zdrowia czy życia kredytobiorcy. Dlatego ja uważam, że kredyt wzięty z głową to nic strasznego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Konto usunięte
|
Ma ograniczenia związane z wcześniejszą spłatą a moim zdaniem po prostu niepotrzebnie podnosi sobie koszt tego kredytu tym bardziej że np. skrócenie okresu kredytowania o 10 lat nie podwyższyłoby jej drastycznie raty. Jej jest tak wygodnie ale mnie to dziwi i sama nie zdecydowałabym się na coś takiego mając identyczną wypłatę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Raczkowanie
|
ja bym się chyba nie odważyła wziąć kredytu na dłuższy okres czasu niż jakieś 15, 20 lat. Przez ten czas bardzo dużo może się zmienić. I chyba bym się wstrzymała w tak młodym wieku jak np. 23 lata.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Wtajemniczenie
|
Jeżeli koszt wynajmu nie jest duży, to wstrzymałabym się z kredytem. Starała odłożyć jak najwięcej, żeby jak najmniej od banku pożyczać.
Wynajem może być ok, ale nie w nieskończoność. My za kredyt i czynsz płacimy mniej niż za mieszkanie wynajmowane. No i jakość bycia na swoim ( niewiele do spłaty nam zostało) jest niewyobrażalnie bardziej komfortowa niż bycie u kogoś ( samo ryzyko wypowiedzenia umowy mnie stresowało)
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#140 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
My bralismy kredyt na całość wartości mieszkania kiedy to było mozliwe i nic w związku z tym strasznego się nie wydarzyło ![]()
2004 - Boisz się, że ludzie z internetu odnajdą cię w prawdziwym życiu. 2014 - Boisz się, że ludzie z prawdziwego życia odnajdą cię w internecie. Edytowane przez dezire Czas edycji: 2016-01-28 o 08:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:39.