Chłopak i święta - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-11-18, 09:28   #121
Kolor Bzu
Zakorzenienie

Dot.: Chłopak i święta

Cytat:
Napisane przez marina_diamond Pokaż wiadomość
akurat jesteś ostatnią osobą która to może oceniać widujemy się kilka razy w roku, dla mnie mało więc jeśli mam okazję pobyć z nią to chcę to wykorzystać na maxa..
Po prostu cały czas uważam że jakbyś chciała to byś w jakiś dzień wygospodarowała te 2-3 godziny na odwiedziny u nich. Ty po prostu nie chcesz i masz do tego prawo. Niemniej nadal nie ogarniam Twojej postawy.
Stary 2014-11-18, 09:33   #122
marina_diamond
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kolor Bzu Pokaż wiadomość
Po prostu cały czas uważam że jakbyś chciała to byś w jakiś dzień wygospodarowała te 2-3 godziny na odwiedziny u nich. Ty po prostu nie chcesz i masz do tego prawo. Niemniej nadal nie ogarniam Twojej postawy.
w jaki sposób bym wygospodarowała będąc 300km dalej? chodzi mi o te 2 dni świąteczne?
marina_diamond jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-18, 09:33   #123
new woman in town
Zakorzenienie

Kolor Bzu, ale czego ty nie rozumiesz? Dziewczyna ma 18 lat i chłopaka a nie 30 i męża z dwójką dzieci, któremu odmawia spędzenia z nim i jego mamusią jednego dnia w święta. Na tym etapie życia tylko niepoważna dziewczyna postawi chłopaka powyżej swojej rodziny i siebie samej.
new woman in town jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-18, 09:35   #124
marina_diamond
Raczkowanie

Zwłaszcza ze z chłopakiem się widuję codziennie, w szkole, po szkole w weekendy..
Stary 2014-11-18, 09:35   #125
Kolor Bzu
Zakorzenienie

Cytat:
w jaki sposób bym wygospodarowała będąc 300km dalej? chodzi mi o te 2 dni świąteczne?
Mogłabyś dojechać później, wrócić wcześniej, a w najgorszym wypadku zaproponować spotkanie w dniu Twojego powrotu albo dzień przed wyjazdem. Ty nie zrobiłaś nawet tego ostatniego więc nie dziw się, że zostałaś źle odebrana.
Stary 2014-11-18, 09:37   #126
new woman in town
Zakorzenienie

Przecież ona gdzieś nawet napisała, że widzi się z chłopakiem dzień przed wigilią lub w wigilię, w zależności od możliwości. Mało?
Stary 2014-11-18, 09:38   #127
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Cytat:
Mogłabyś dojechać później, wrócić wcześniej, a w najgorszym wypadku zaproponować spotkanie w dniu Twojego powrotu albo dzień przed wyjazdem. Ty nie zrobiłaś nawet tego ostatniego więc nie dziw się, że zostałaś źle odebrana.
Dziewczyna widuje się z facetem i jego matką codziennie, nie jest ich pieskiem na usługi, ma prawo do swojego życia i odwiedzenia swojej siostry. Zresztą co zrobi to i tak niedobrze bo kilka postów temu posądziłaś ją że nie jest blisko z siostrą skoro w wyniku dużej odległości jej nie widuje, zdecyduj się może

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-11-18, 09:42   #128
marina_diamond
Raczkowanie

Cytat:
ale my będziemy się widzieć przed świętami żeby prezenty sobie dać i niby czym miałabym jechać później lub wcześniej? to są święta pociagi busy autobusy inaczej kursują.. w taki sposób widziałabym się z siostrą zaledwie pół dnia a nie 2.. jemu nie przeszkadza to że nie spotkamy się w święta bo spotkamy się przed ale nie wiem z jakiego powodu zaczął mi robić wyrzuty że odmówiłam jego mamie.. widuje jego mamę co drugi dzień więc raczej różnicy by jej nie zrobiło czy zobaczy mnie w święta czy nie ale raczej zabolało ją to że małolata jej odmówiła

Edytowane przez marina_diamond
Czas edycji: 2014-11-18 o 09:44
Stary 2014-11-18, 09:47   #129
Kolor Bzu
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ilsa Lund Pokaż wiadomość
Dziewczyna widuje się z facetem i jego matką codziennie, nie jest ich pieskiem na usługi, ma prawo do swojego życia i odwiedzenia swojej siostry. Zresztą co zrobi to i tak niedobrze bo kilka postów temu posądziłaś ją że nie jest blisko z siostrą skoro w wyniku dużej odległości jej nie widuje, zdecyduj się może
Skoro widuje się z nimi codziennie, a więc rozumiem stołuje się u nich, przesiaduje to tym bardziej wypadałoby w święta czy w okołoświąteczne dni przyjść z wizytą, zwłaszcza jak się było proszonym. Ja nie mówię już o tym nawet by ona dajmy na to pół dnia wcześniej od siostry wróciła, ale by chociażby spotkanie następnego dnia zaproponowała. A ona pięknie zlewa osoby, u których regularnie przesiaduje. Jak dla mnie słoma z butów.

---------- Dopisano o 10:47 ---------- Poprzedni post napisano o 10:42 ----------

Cytat:
ale my będziemy się widzieć przed świętami żeby prezenty sobie dać i niby czym miałabym jechać później lub wcześniej? to są święta pociagi busy autobusy inaczej kursują.. w taki sposób widziałabym się z siostrą zaledwie pół dnia a nie 2.. jemu nie przeszkadza to że nie spotkamy się w święta bo spotkamy się przed ale nie wiem z jakiego powodu zaczął mi robić wyrzuty że odmówiłam jego mamie
Bo pewno nie podałaś, powodu i odburknęłaś. I nawet nie wykazałaś chęci by choć spróbować pokombinować na zasadzie "jest mi szalenie miło, że mnie Pani zaprasza, niestety jedziemy daleko do rodziny i raczej nie będę mogła przyjść, zwłaszcza, że autokary kursują rzadko. Ale w takim razie może uda nam się zobaczyć na chwilę przed moim odjazdem, albo po powrocie". To by była uprzejma odpowiedź, a "przepraszam, ale nie mogę" to jest takie jakbyś powiedziała "spadaj na bambus". Też bym się oburzyła i swojemu synowi powiedziała, co myślę. A że i chłopak sie oburzył? Jak został wychowany, w duchu że się ładnie odpowiada na zaproszenia to nic dziwnego, że się uniósł.
Kolor Bzu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-18, 09:53   #130
marina_diamond
Raczkowanie

Cytat:
Skoro widuje się z nimi codziennie, a więc rozumiem stołuje się u nich, przesiaduje to tym bardziej wypadałoby w święta czy w okołoświąteczne dni przyjść z wizytą, zwłaszcza jak się było proszonym. Ja nie mówię już o tym nawet by ona dajmy na to pół dnia wcześniej od siostry wróciła, ale by chociażby spotkanie następnego dnia zaproponowała. A ona pięknie zlewa osoby, u których regularnie przesiaduje. Jak dla mnie słoma z butów.

---------- Dopisano o 10:47 ---------- Poprzedni post napisano o 10:42 ----------

Bo pewno nie podałaś, powodu i odburknęłaś. I nawet nie wykazałaś chęci by choć spróbować pokombinować na zasadzie "jest mi szalenie miło, że mnie Pani zaprasza, niestety jedziemy daleko do rodziny i raczej nie będę mogła przyjść, zwłaszcza, że autokary kursują rzadko. Ale w takim razie może uda nam się zobaczyć na chwilę przed moim odjazdem, albo po powrocie". To by była uprzejma odpowiedź, a "przepraszam, ale nie mogę" to jest takie jakbyś powiedziała "spadaj na bambus". Też bym się oburzyła i swojemu synowi powiedziała, co myślę. A że i chłopak sie oburzył? Jak został wychowany, w duchu że się ładnie odpowiada na zaproszenia to nic dziwnego, że się uniósł.
a ty oczywiście wiesz co i jak powiedziałam... podziękowałam za zaproszenie i powiedziałam że niestety nie będę mogła przyjść.. moim zdaniem to wystarczy a chłopaka przy tym akurat nie było... skoro na na codzień się często z nimi widuję to chyba logiczne że się spotkamy
Stary 2014-11-18, 09:55   #131
Kolor Bzu
Zakorzenienie

Cytat:
a ty oczywiście wiesz co i jak powiedziałam... podziękowałam za zaproszenie i powiedziałam że niestety nie będę mogła przyjść.. moim zdaniem to wystarczy a chłopaka przy tym akurat nie było... skoro na na codzień się często z nimi widuję to chyba logiczne że się spotkamy
Kilkanaście razy byłaś proszona o to by napisać, jak dokładnie odpowiedziałaś na zaproszenie. Nie zrobiłaś tego, ale powtarzasz jak mantrę, że " podziękowałam za zaproszenie i powiedziałam że niestety nie będę mogła przyjść". I nie tylko ja twierdzę, że jeśli tak to powiedziałaś, to było to niekulturalne. Twoim zdaniem wystarczające, ok, ale w takim razie weź na klatę konsekwencje w postaci niezadowolenia chłopaka i jego matki.
Kolor Bzu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-18, 09:58   #132
new woman in town
Zakorzenienie

Cytat:
ale my będziemy się widzieć przed świętami żeby prezenty sobie dać i niby czym miałabym jechać później lub wcześniej? to są święta pociagi busy autobusy inaczej kursują.. w taki sposób widziałabym się z siostrą zaledwie pół dnia a nie 2.. jemu nie przeszkadza to że nie spotkamy się w święta bo spotkamy się przed ale nie wiem z jakiego powodu zaczął mi robić wyrzuty że odmówiłam jego mamie.. widuje jego mamę co drugi dzień więc raczej różnicy by jej nie zrobiło czy zobaczy mnie w święta czy nie ale raczej zabolało ją to że małolata jej odmówiła
Bo matka na niego naskoczyła a chłopak poczuł się zobowiązany stanąć po jej stronie i naskoczyć na ciebie.
Stary 2014-11-18, 10:17   #133
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e
Konto usunięte

Kolor Bzu, masz 100% racji. Najlepiej powinna wystosować pisemne oświadczenie i wysłać kosz ze słodkościami w ramach przeprosin. Kurczę, szkoda,że program "Wybacz mi " jest dawno zdjęty z anteny, może tam autorka powinna się kajać? Hmmm...
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-18, 10:25   #134
Kolor Bzu
Zakorzenienie

[1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;48978346]Kolor Bzu, masz 100% racji. Najlepiej powinna wystosować pisemne oświadczenie i wysłać kosz ze słodkościami w ramach przeprosin. Kurczę, szkoda,że program "Wybacz mi " jest dawno zdjęty z anteny, może tam autorka powinna się kajać? Hmmm...[/QUOTE]
Nie chodzi o to. Zrobiła jak chciała, tylko niech się nie dziwi, że nie każdemu to pasuje. To się nazywa ponoszenie konsekwencji.
Stary 2014-11-18, 10:28   #135
Magdallen
Zakorzenienie

Cytat:
Ale Ty nie rozumiesz, że ona ma inne plany i nie będzie ich dostosowywać do mamy chłopaka tylko dlatego, że TY byś tak zrobiła i TY uważasz, że tak by wypadało.
Magdallen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-18, 10:28   #136
elvegirl
po drugiej stronie szafy

[1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;48978346]Kolor Bzu, masz 100% racji. Najlepiej powinna wystosować pisemne oświadczenie i wysłać kosz ze słodkościami w ramach przeprosin. [/QUOTE]
A i tak by pewnie tu przeczytała, że gdyby jej zależało, to by się postarała i od rodziny by wróciła odpowiednio wcześniej/pojechała odpowiednio później

Autorko, czy Twojemu chłopakowi zdarzyło się już wcześniej naskoczyć na Ciebie z pretensjami za sytuację, w której nie brał udziału?
Stary 2014-11-18, 10:30   #137
Magdallen
Zakorzenienie

Cytat:
Nie chodzi o to. Zrobiła jak chciała, tylko niech się nie dziwi, że nie każdemu to pasuje. To się nazywa ponoszenie konsekwencji.
"Nie każdemu to pasuje" - no, właśnie. To się tyczy też zaproszenia na święta. Jeśli ktoś ma już zaplanowane całe święta, to nie rozciągnie nagle tych trzech dni i nie wciśnie w grafik jeszcze jednego obiadu.
Magdallen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-18, 10:35   #138
Konto usunięte

Cytat:
A mi by np. nie pasowalo takie wlazenie w dupsko tesciowej, ze musze blagac o wybaczenie i tlumaczyc, ze autobusy kursuja inaczej. Zwykle "Dziekuje za zaproszenie, ale nie bede mogla przyjsc, bo jade na cale swieta do rodziny" wystarczy, a nie "chetnie wpadne kiedy indziej, wie pani, te autobusy to tak kursuja, naprawde, prosze mi wybaczyc". Normalnie wazeliny nie trzeba. To co Ty opisujesz, to nie jest normalna, kulturalna odmowa, tylko jakies nadskakiwanie z niezrozumialego dla mnie powodu.
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-18, 10:40   #139
kennedy
Zakorzenienie

Cytat:
Kilkanaście razy byłaś proszona o to by napisać, jak dokładnie odpowiedziałaś na zaproszenie. Nie zrobiłaś tego, ale powtarzasz jak mantrę, że " podziękowałam za zaproszenie i powiedziałam że niestety nie będę mogła przyjść". I nie tylko ja twierdzę, że jeśli tak to powiedziałaś, to było to niekulturalne. Twoim zdaniem wystarczające, ok, ale w takim razie weź na klatę konsekwencje w postaci niezadowolenia chłopaka i jego matki.
Ja sie zgadzam z Toba KolorBzu. Po 4 latach zwiazku wiecej sie oczekuje niz : sorry, nie przyjade. WYPADA odpowiedziec np: niestety nie moge poniewaz wyjezdzam na swieta 300 km dalej. A bez tego to trche olewczo potraktowala autorka matke swojego dlugoletniego chlopaka.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-11-18, 11:01   #140
201604181004
Konto usunięte

Ten watek to farsa xd
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-18, 11:14   #141
201604200942
Konto usunięte

Boże trzeba teściowej w tyłek wejść bo odmówienie w stylu "dzękuję nie przyjdę" to za mało. Dziewczyna ma dopiero 18 lat i mimo tego że jest te kilka lat w związku nie ma obowiązku spędzać z nią świąt, gdy ma inne plany.

kolor bzu, jak powinna odmówić żeby było grzecznie? ma położyć się krzyżem i wychłostać?
201604200942 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-18, 11:20   #142
kennedy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SamaraMorganx Pokaż wiadomość
Boże trzeba teściowej w tyłek wejść bo odmówienie w stylu "dzękuję nie przyjdę" to za mało. Dziewczyna ma dopiero 18 lat i mimo tego że jest te kilka lat w związku nie ma obowiązku spędzać z nią świąt, gdy ma inne plany.

kolor bzu, jak powinna odmówić żeby było grzecznie? ma położyć się krzyżem i wychłostać?
brak wysilku w odpowiedzi na zaproszenie na swieta- smierdzi buractwem.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
Stary 2014-11-18, 11:26   #143
201604200942
Konto usunięte

ale jaki brak wysiłku? miała jej pieśń pochwalną napisać? przecież nie powiedziała jej nie bo nie. Podziękowała. Gdzie tu buractwo?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-11-18, 11:33   #144
kennedy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SamaraMorganx Pokaż wiadomość
ale jaki brak wysiłku? miała jej pieśń pochwalną napisać? przecież nie powiedziała jej nie bo nie. Podziękowała. Gdzie tu buractwo?
spojrz na mojego posta powyzej. napisalam jak przykladowo mozna bylo odmowic. na pewno lepiej by wyszlo.
Stary 2014-11-18, 11:36   #145
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość
WYPADA odpowiedziec np: niestety nie moge poniewaz wyjezdzam na swieta 300 km dalej.
Czyli mam rozumieć, że dopiero podanie wyjaśnienia uwiarygadnia odmowę? Samo "nie mogę" to za mało żeby zrozumieć, że ktoś nie może?
Stary 2014-11-18, 11:37   #146
normalnyFacet
Zakorzenienie

Moim zdaniem autorka zachowala sie jak jakas rozkapryszona dziewczynka co tupie nozka i mowi "nie bo nie"...

Lepiej powiedziec "nie bede mogla bo wyjezdzam daleko do rodziny na cale swieta" niz "dziekuje ale nie moge (tak na odpier....l)".

Nikt nikomu w myslach nie czyta, a takie braki w ogladzie autorki powoduja potem kwasy i niedomowienia.

Ps. Zalezy ile km dalej mieszka jej rodzina
normalnyFacet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-18, 11:40   #147
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Napisane przez normalnyFacet Pokaż wiadomość
Nikt nikomu w myslach nie czyta(...)
Ano właśnie, autorka też nie czyta w myślach matce swojego chłopaka i jej "rozumiem" i zmianę tematu potraktowała jako zrozumienie i zmianę tematu A tu się raptem dowiaduje od chłopaka, że jest niekulturalna i w ogóle be i fuj, bo jej rodzina jest dla niej ważniejsza
Stary 2014-11-18, 11:40   #148
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez normalnyFacet Pokaż wiadomość
Moim zdaniem autorka zachowala sie jak jakas rozkapryszona dziewczynka co tupie nozka i mowi "nie bo nie"...

Lepiej powiedziec "nie bede mogla bo wyjezdzam daleko do rodziny na cale swieta" niz "dziekuje ale nie moge (tak na odpier....l)".

Nikt nikomu w myslach nie czyta, a takie braki w ogladzie autorki powoduja potem kwasy i niedomowienia.

Ps. Zalezy ile km dalej mieszka jej rodzina
wszedles tu tylko po to, zeby cos napisac? napisala ile km dalej mieszka rodzina
Stary 2014-11-18, 11:43   #149
nuinek
Raczkowanie

ja rozumiem, gdyby teściowa zaprosiła ją na obiad w jakikolwiek inny dzień (jakaś tam niedziela na obiadek), a autorka nie podając wyjaśnienia -podziękowałaby. tu można by polemizować na temat kultury autorki (a raczej faktu, że nie rozwinęła wyjaśnienia). natomiast wydaje mi się oczywiste, że w taki okres jak święta, ma się już jakieś plany, że spędza się je z rodziną i trzeba być mało inteligentną i mało wyrozumiałą osobą, żeby nie zrozumieć dlaczego dziewczyna nie może przyjść. powód jest oczywisty i w takiej sytuacji samo podziękowanie jest wystarczające (uważam, że jak osoba używa słowa 'dziękuje' to jest to bardzo kulturalne. nie powiedziała przecież "sorry stara, ale nie mogę przyjść). dodatkowo dodała, że "niestety" nie może (a nie, że "nie chce"!) przyjść. jeśli ktoś używa stwierdzenia "niestety" to ja to rozumiem jako wyraz skruchy - chciałabym ale nie mogę - niestety.. (ale w inne sytuacji bardzo chętnie). w przypadku zapraszania na święta trzeba się liczyć z faktem, że ktoś ma inne plany - i na pewno nie są one związane z pojechaniem na koncert do koziej dupy lub zachlaniem z psiapsiółką.
jak dla mnie ta dyskusja staje się chora. przykro się robi, jak niektóre forumowiczki są tak nieprzychylnie nastawione do autorki i wiedzą dużo lepiej od niej jak wyglądała cała sytuacja. a opierają się w większości na swoich własnych doświadczeniach..

to że ja odpowiedziałabym swojej teściowej w inny sposób nie świadczy o tym, że autorka też musiała. nie ma wyznaczonego wzorca zachowań. no chyba o czymś nie wiem i jest jakaś książka na ten temat
nuinek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-18, 11:43   #150
201604200942
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość
Czyli mam rozumieć, że dopiero podanie wyjaśnienia uwiarygadnia odmowę? Samo "nie mogę" to za mało żeby zrozumieć, że ktoś nie może?
niektórym widocznie trzeba wytłumaczyć jak krowie na rowie żeby zrozumieli ze jak odmawia to musi mieć ku temu powód. I jeszcze przeprosić bo ktoś mógłby poczuć się urażony
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości