![]() |
#121 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Chłopak i święta
Po prostu cały czas uważam że jakbyś chciała to byś w jakiś dzień wygospodarowała te 2-3 godziny na odwiedziny u nich. Ty po prostu nie chcesz i masz do tego prawo. Niemniej nadal nie ogarniam Twojej postawy.
![]() |
#122 |
Raczkowanie
|
w jaki sposób bym wygospodarowała będąc 300km dalej? chodzi mi o te 2 dni świąteczne?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Zakorzenienie
|
Kolor Bzu, ale czego ty nie rozumiesz? Dziewczyna ma 18 lat i chłopaka a nie 30 i męża z dwójką dzieci, któremu odmawia spędzenia z nim i jego mamusią jednego dnia w święta. Na tym etapie życia tylko niepoważna dziewczyna postawi chłopaka powyżej swojej rodziny i siebie samej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Raczkowanie
|
Zwłaszcza ze z chłopakiem się widuję codziennie, w szkole, po szkole w weekendy..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Zakorzenienie
|
Mogłabyś dojechać później, wrócić wcześniej, a w najgorszym wypadku zaproponować spotkanie w dniu Twojego powrotu albo dzień przed wyjazdem. Ty nie zrobiłaś nawet tego ostatniego więc nie dziw się, że zostałaś źle odebrana.
![]() |
#126 |
Zakorzenienie
|
Przecież ona gdzieś nawet napisała, że widzi się z chłopakiem dzień przed wigilią lub w wigilię, w zależności od możliwości. Mało?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez marina_diamond Czas edycji: 2014-11-18 o 09:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:47 ---------- Poprzedni post napisano o 10:42 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#132 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Konto usunięte
|
Kolor Bzu, masz 100% racji. Najlepiej powinna wystosować pisemne oświadczenie i wysłać kosz ze słodkościami w ramach przeprosin. Kurczę, szkoda,że program "Wybacz mi " jest dawno zdjęty z anteny, może tam autorka powinna się kajać? Hmmm...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Zakorzenienie
|
[1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;48978346]Kolor Bzu, masz 100% racji. Najlepiej powinna wystosować pisemne oświadczenie i wysłać kosz ze słodkościami w ramach przeprosin. Kurczę, szkoda,że program "Wybacz mi " jest dawno zdjęty z anteny, może tam autorka powinna się kajać? Hmmm...[/QUOTE]
Nie chodzi o to. Zrobiła jak chciała, tylko niech się nie dziwi, że nie każdemu to pasuje. To się nazywa ponoszenie konsekwencji.
![]() |
#135 |
Zakorzenienie
|
Ale Ty nie rozumiesz, że ona ma inne plany i nie będzie ich dostosowywać do mamy chłopaka tylko dlatego, że TY byś tak zrobiła i TY uważasz, że tak by wypadało.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 |
po drugiej stronie szafy
|
[1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;48978346]Kolor Bzu, masz 100% racji. Najlepiej powinna wystosować pisemne oświadczenie i wysłać kosz ze słodkościami w ramach przeprosin. [/QUOTE]
A i tak by pewnie tu przeczytała, że gdyby jej zależało, to by się postarała i od rodziny by wróciła odpowiednio wcześniej/pojechała odpowiednio później ![]() Autorko, czy Twojemu chłopakowi zdarzyło się już wcześniej naskoczyć na Ciebie z pretensjami za sytuację, w której nie brał udziału?
![]() |
#137 |
Zakorzenienie
|
"Nie każdemu to pasuje" - no, właśnie. To się tyczy też zaproszenia na święta. Jeśli ktoś ma już zaplanowane całe święta, to nie rozciągnie nagle tych trzech dni i nie wciśnie w grafik jeszcze jednego obiadu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Konto usunięte
|
A mi by np. nie pasowalo takie wlazenie w dupsko tesciowej, ze musze blagac o wybaczenie i tlumaczyc, ze autobusy kursuja inaczej. Zwykle "Dziekuje za zaproszenie, ale nie bede mogla przyjsc, bo jade na cale swieta do rodziny" wystarczy, a nie "chetnie wpadne kiedy indziej, wie pani, te autobusy to tak kursuja, naprawde, prosze mi wybaczyc". Normalnie wazeliny nie trzeba. To co Ty opisujesz, to nie jest normalna, kulturalna odmowa, tylko jakies nadskakiwanie z niezrozumialego dla mnie powodu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 |
Konto usunięte
|
Ten watek to farsa xd
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Konto usunięte
|
Boże trzeba teściowej w tyłek wejść bo odmówienie w stylu "dzękuję nie przyjdę" to za mało. Dziewczyna ma dopiero 18 lat i mimo tego że jest te kilka lat w związku nie ma obowiązku spędzać z nią świąt, gdy ma inne plany.
kolor bzu, jak powinna odmówić żeby było grzecznie? ma położyć się krzyżem i wychłostać? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Konto usunięte
|
ale jaki brak wysiłku? miała jej pieśń pochwalną napisać? przecież nie powiedziała jej nie bo nie. Podziękowała. Gdzie tu buractwo?
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#144 |
Zakorzenienie
|
spojrz na mojego posta powyzej. napisalam jak przykladowo mozna bylo odmowic. na pewno lepiej by wyszlo.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
po drugiej stronie szafy
|
Czyli mam rozumieć, że dopiero podanie wyjaśnienia uwiarygadnia odmowę? Samo "nie mogę" to za mało żeby zrozumieć, że ktoś nie może?
![]() |
#146 |
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem autorka zachowala sie jak jakas rozkapryszona dziewczynka co tupie nozka i mowi "nie bo nie"...
Lepiej powiedziec "nie bede mogla bo wyjezdzam daleko do rodziny na cale swieta" niz "dziekuje ale nie moge (tak na odpier....l)". Nikt nikomu w myslach nie czyta, a takie braki w ogladzie autorki powoduja potem kwasy i niedomowienia. Ps. Zalezy ile km dalej mieszka jej rodzina ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
po drugiej stronie szafy
|
Ano właśnie, autorka też nie czyta w myślach matce swojego chłopaka i jej "rozumiem" i zmianę tematu potraktowała jako zrozumienie i zmianę tematu
![]() ![]()
![]() |
#148 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Raczkowanie
|
ja rozumiem, gdyby teściowa zaprosiła ją na obiad w jakikolwiek inny dzień (jakaś tam niedziela na obiadek), a autorka nie podając wyjaśnienia -podziękowałaby. tu można by polemizować na temat kultury autorki (a raczej faktu, że nie rozwinęła wyjaśnienia). natomiast wydaje mi się oczywiste, że w taki okres jak święta, ma się już jakieś plany, że spędza się je z rodziną i trzeba być mało inteligentną i mało wyrozumiałą osobą, żeby nie zrozumieć dlaczego dziewczyna nie może przyjść. powód jest oczywisty i w takiej sytuacji samo podziękowanie jest wystarczające (uważam, że jak osoba używa słowa 'dziękuje' to jest to bardzo kulturalne. nie powiedziała przecież "sorry stara, ale nie mogę przyjść). dodatkowo dodała, że "niestety" nie może (a nie, że "nie chce"!) przyjść. jeśli ktoś używa stwierdzenia "niestety" to ja to rozumiem jako wyraz skruchy - chciałabym ale nie mogę - niestety.. (ale w inne sytuacji bardzo chętnie). w przypadku zapraszania na święta trzeba się liczyć z faktem, że ktoś ma inne plany - i na pewno nie są one związane z pojechaniem na koncert do koziej dupy lub zachlaniem z psiapsiółką.
jak dla mnie ta dyskusja staje się chora. przykro się robi, jak niektóre forumowiczki są tak nieprzychylnie nastawione do autorki i wiedzą dużo lepiej od niej jak wyglądała cała sytuacja. a opierają się w większości na swoich własnych doświadczeniach.. to że ja odpowiedziałabym swojej teściowej w inny sposób nie świadczy o tym, że autorka też musiała. nie ma wyznaczonego wzorca zachowań. no chyba o czymś nie wiem i jest jakaś książka na ten temat ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
Konto usunięte
|
niektórym widocznie trzeba wytłumaczyć jak krowie na rowie żeby zrozumieli ze jak odmawia to musi mieć ku temu powód. I jeszcze przeprosić bo ktoś mógłby poczuć się urażony
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:01.