Rozwód - nowe życie i Komunia dziecka POMOZCIE - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-12-08, 21:23   #121
201607050913
Konto usunięte

Dot.: Rozwód - nowe życie i Komunia dziecka POMOZCIE

Cytat:
Napisane przez candycotton Pokaż wiadomość
Słuchaj... poznałam w życiu wielu facetów &^%$#@ i z takimi kontakt uciełam całkowicie. Nie chcę ich widzieć, wyzwalają we mnie agresję i uważam, że są niebezpieczni dla mnie i dla mojego otoczenia. Ja nie znam twojego ex. Ty znasz. Jeśli uważasz, że jest właśnie taką osobą to ja na Twoim miejscu bym zdarła ręce do krwi, żeby go tam nie było i położyła w drzwiach kościoła, żeby nie wszedł. Jesteś dorosła, sama wiesz co robić.
Chyba jednak nie jest takim potworem, skoro autorka pisała, że na jakieś wyjazdy sama namawiała syna, żeby z nim/do niego jechał. Jaka jest różnica? Że teraz będzie wszystko "przy ludziach".
201607050913 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-08, 21:26   #122
201803080934
Konto usunięte

przeczytałam cały wątek i wypowiedzi autorki i ciśnienie mi skoczyło na 150
mam nadzieję, że cały wątek to jakiś kretyński żart głupiego trolla, bo świadomość, że ktoś może tak kaleczyć psychicznie własne dziecko wzbudza we mnie agresora, na żywo musiałabym się mocno hamować, bo aż mi się pięści same zaciskały podczas czytania

Cytat:
Rozmawiałam też z synem o tej sytuacji, powiedział że jak X ma nie przyjść z powodu ojca to woli żeby tata nie przyjeżdzał.
Cytat:
Spytałam sie syna czy chce żeby był tata czy X
Cytat:
Ale syn nie chce ojca na Komunii, to nie jest tak że ja mu tego zabraniam
Cytat:
Zapomniałam jeszcze dodać że zapytałam dziś syna co z Komunia i czy zapraszamy tate, odpowiedział że chyba nie, bo jego tata jest teraz przecież X
oczywiście
201803080934 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-08, 21:35   #123
bb410bd1fbb42d2edea92b1ada01ce79bf3cfb02_603add0278cd5
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez _sylwia_czewa Pokaż wiadomość
Dziecko samo powiedziało że nie chce ojca, jeżeli zrobiło to dla mnie, bo wie że ja nie chce go widzieć tzn że mamy dobre relacje.
O matko, kobieto zastanów się co piszesz. To oznacza tylko tyle, że Twój dzieciak chce ci zrocić przyjemność/chce mieć święty spokój, bo widzi jaka jest sytuacja między jego rodzicami. To wcale nie oznacza dobrych relacji. Za kilka lat, gdy syn zrobi się bardziej świadomy może Ci wręcz zarzucać, że wywierałaś na nim presję i w pewnien sposób odsunełaś od ojca.
bb410bd1fbb42d2edea92b1ada01ce79bf3cfb02_603add0278cd5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-08, 21:37   #124
kisielova
ReklaMO(D)żerca.

Cytat:
Napisane przez mineralka bez gazu Pokaż wiadomość
Dla mnie największą jest: "Syn może i ma 8 lat ale ma swoje zdanie i nie jest wpływowy"
nie znam niestety żadnego wpływowego ośmiolatka
nie wiedziałam, że ludzie jeszcze mylą takie podstawowe pojęcia.
kisielova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-08, 21:49   #125
Antilia
Uzależnienie

Już widzę tę manianę jaka będzie przy weselu małego - no bo kto będzie siedział na honorowym miejscu dla rodziców? X, czy ojciec? Kto w kościele w pierwszej ławce? kto chlebem i solą przywita? komu kosz z prezentem na "podziękowania dla rodziców" się należy? współczuje małemu już tak na przyszłość.

Ćwiczę z Ewką, bo nic się samo nie wydarzy!
Skalpel: 48 + 17
Skalpel II: 3

Bridezilla
Antilia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-08, 22:01   #126
maryanna3
Zakorzenienie

Autorka juz tu raczej sie nie odezwie bo jak prawdziwie dojrzała, dorosła osoba strzeliła focha ale moze przeczyta a napisać muszę jako, ze sama całe dzieciństwo wychowywałam sie w takich trudnych relacjach rodzinnych.

W moim przypadku rodzice byli akurat mądrzy ale za to cyrki odstawiali dziadkowie każąc mi sie opowiadać za jedna ze stron. Rodzice szybko ukrocili cyrki chociaż sami nie darzyli sie wtedy sympatia. Jak to ludzie przy rozwodzie i byli tez nowi partnerzy, były rodzinne uroczystości. A jednak potrafili załatwić wszystko tak żeby było dobrze i żebym nie odczuwała tego wszystkiego mocniej niz muszę. Ze sobą toczyli wojnę a w kwestiach związanych ze mną i siostra potrafili pogadać jak cywilizowani ludzie.

To co opisałam dla Ciebie wydaje sie byc jakimś cudem. Piszesz bzdury, mieszasz w to wszystko Twoje relacje z ex alimenty kiedy to nie o to tu chodzi. Dziecko ma bałagan w głowie i widzi wszystko jak na dłoni wiec mówi to co chcesz usłyszeć a Ty sie cieszysz ze ma z Tobą dobre relacje bo mówi cos dla świetego spokoju żebyś była zadowolona.
Naprawde nic Ci nie mówi to ze wszyscy tu chorem mówią to samo o Tobie? Zazwyczaj nie jesteśmy tak zgodni.

Jeśli nam nie wierzysz idź do psychologa i zapytaj sie co on o tym sadzi. Napisz na innym forum. Ale znajdź w sobie odrobine refleksji i nie krzywdź dziecka. I nie zapomnij ze ojciec do kościoła i tak moze przyjść nie zabronisz mu a jak nie dogadacie sprawy wyjdzie z tego jeszcze większy kwas.
maryanna3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-08, 22:05   #127
201604250941
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez mineralka bez gazu Pokaż wiadomość
Chyba jednak nie jest takim potworem, skoro autorka pisała, że na jakieś wyjazdy sama namawiała syna, żeby z nim/do niego jechał. Jaka jest różnica? Że teraz będzie wszystko "przy ludziach".
No dokładnie, jakby był domowym tyranem, który małego spierze na dzień dobry to by się nikt nie zastanawiał, czy może przyjść. A już na pewno matka by się nie zastanawiała, tylko zrobiła po swojemu.
201604250941 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-09, 07:00   #128
Karena 73
Kobieta z klasą

Może wypowiem się z innej strony. Miałam taką matkę, jaką Ty jesteś. Mój biologiczny ojciec próbował się ze mną kontaktować, ale niestety ona nie potrafiła tego zaakceptować BO MIAŁA SWOJE POWODY, jak Ty. Wiesz gdzie miałam te jej powody? Chciałam spotykać się z ojcem, ale nie mogłam. Kiedy przyjechał kiedyś w tajemnicy miałam taką awanturę, że pamiętam do dziś. Miałam wtedy 7 lat :-( Zastanów się co Ty robisz. To dorośli dla dobra dziecka powinni się dogadać, a nie Twój syn dla Twojego dobra rezygnować z wizyty ojca. Krzywdzisz go i psujesz mu piękny dzień.
Stary 2014-12-09, 08:38   #129
amarranta
Raczkowanie

Na początku napisałam tu o tym jak to wygląda u mnie bo ja też jestem w związku z rozwodnikiem który ma 2 dzieci i też w tym roku była komunia. I nikt nikogo nie zabił i nie urządzał żadnych scen.
Ale jak przeczytałam ten temat jeszcze raz to wydaje mi się, że problemem jest to że autorka ma żal do swojego byłego, że drań i glista miał czelność ułożyć sobie na nowo życie. Że wyjechał, że założył rodzinę i co gorsza jest SZCZĘŚLIWY. Utrzymuje kontakt z dzieckiem, chce uczestniczyć w ważnych wydarzeniach w jego życiu i dlatego jest niedobry bo przecież burak miał czelność ułożyć sobie na nowo życie.
amarranta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-09, 08:52   #130
cranberry juice
ctrl alt delete

czy na wizażu wyciąganie starych postów autorki na zbliżony temat jest dobrze czy źle widziane?...

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
cranberry juice jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-09, 08:58   #131
201609102148
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez cranberry juice Pokaż wiadomość
czy na wizażu wyciąganie starych postów autorki na zbliżony temat jest dobrze czy źle widziane?...

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Punkty za to mogą polecieć
201609102148 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-09, 09:45   #132
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Napisane przez Farmakopea Pokaż wiadomość
Punkty za to mogą polecieć
Nooo to zaryzykowałam
Stary 2014-12-09, 09:47   #133
kennedy
Zakorzenienie

jak dotycza tematu to czemu nie.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-09, 09:55   #134
kisielova
ReklaMO(D)żerca.

Cytat:
Napisane przez cranberry juice Pokaż wiadomość
Nooo to zaryzykowałam
czy masz na myśli temat, w którym autorka żali się, że jej chłopak to maminsynek i dzieciak?
kisielova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-09, 10:01   #135
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Napisane przez kisielova Pokaż wiadomość
czy masz na myśli temat, w którym autorka żali się, że jej chłopak to maminsynek i dzieciak?
Ano. I że rok zajęło mu "przyznanie się" matce, że jego partnerka ma dziecko, a znajomi po półtora roku związku dalej nie wiedzą. Tak tak, być może to właśnie był pan X, który teraz jest przecież tatą tego dziecka, więc ojca biologicznego można odciąć

No chyba że autorka zmieniła faceta. Też nie wykluczam.

A jak dostane za to ostrzeżenie, to przeżyję, ale myślę, że rzuca to ciekawe światło na sprawę
Stary 2014-12-09, 10:09   #136
rozalleta
Przyczajenie

Przeczytalam tylko pierwsze posty, wiec moze cos zle zrozumialam.
Nie linczowalabym odrazu autorki tego watku.
Dla mnie jest jasne ojciec ma prawo, a nawet obowiazek byc na komuni syna ale gdyby mial troche honoru nie pchalby sie przed szereg tylko trzymal sie gdzies w cieniu dajac jednak do zrozumienia synowi ze jest dla niego wazny i kocha go bezgranicznie.
Nie rozumiem tez tej nagonki na matke, dlaczego ojciec dziecka mial prawo zalozyc druga rodzine gdzies na drugim koncu Polski a teraz autorka postow musi tylko tanczyc tak jak on chce.
Czy biologiczny ojciec dziecka to osoba nie myslaca?Czy nie zdawal sobie sprawy z tego ze zyjac gdzies daleko z nowa rodzina bedzie mial ograniczony wplyw na wychowanie syna z poprzedniego zwiazku?
Zachwile ktos napisze ze autorka watku powinna zaproscic najlepiej cala nowa rodzine biologicznego ojca a jeszcze najlepiej, sama z nowym partnerem sfinasowac przyjecie i poniesc wszystkie koszta komunii.
Moim zdaniem skoro nowy partner angazuje sie w wychowanie jej syna i to tak moco ma nietylko obowiazki ale tez i pewne prawa.
Ja na miejscu autorki watku stalabym twardo na strazy tego, ze biologiczny ojciec che byc prawdziwym ojcem powinien tak przeorganizowac sobie zycie zeby bylo to mozliwe, bo tu nie chodzi o jeden szczegolny dzien ale takze o cale lata zycia syna, ktore skladaja sie z dni powszednich a nie tylko z dni szczegolnych, fajnych ferii i wakacji gdzie nie trzeba nic wymagac od dziecka i mozna zawsze grac rola tego dobrego.
Autorko jak jest z kosztami komunii, dzielicie wydatki po polowie?
rozalleta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-09, 10:17   #137
zenobiaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Grin Pokaż wiadomość
przeczytałam cały wątek i wypowiedzi autorki i ciśnienie mi skoczyło na 150
mam nadzieję, że cały wątek to jakiś kretyński żart głupiego trolla, bo świadomość, że ktoś może tak kaleczyć psychicznie własne dziecko wzbudza we mnie agresora, na żywo musiałabym się mocno hamować, bo aż mi się pięści same zaciskały podczas czytania
mnie najbardziej szokuje to, ze autorka prawdopodobnie nie zdaje sobie w ogole sprawy jak krzywdzi wlasne dziecko. dostala tutaj tyle cennych rad i wskazowek i nie wykazuje jakichkolwiek sklonnosci do refleksji. cale forum powtarza to samo przez 5 stron watku i jak grochem o sciane
autorko, ja jestem dzieckiem z rozbitej rodziny i podobnie jak twoj byly, moj ojciec nie byl super mezem. ale prosze cie zebys zrozumiala jedno. to jakim byl mezem NIE MA ZNACZENIA I NIE POWINNO MIEC teraz dla twojego syna. on juz nie jest twoim mezem, ale nadal jest i zawsze bedzie jego ojcem i dla dobra dziecka powinnas zapomniec o osobistych niesnaskach. pamietam jak moja matka bez przerwy powtarzala jaki ojciec jest zlamas, a ojciec nadawal na matke. bylo to okropne i do dzis mam do nich zal ze wciagali mnie jako dziecko w swoje sprawy.
i ty wlasnie dokladnie to samo robisz. jestem pewna ze twoj syn bedzie mial o to do ciebie zal. jak moze w ogole miec swiadomosc, ze jak tatus przyjdzie na komunie to ojczym sie sfocha i go nie bedzie. on w ogole nie powinien byc wciagnay w takie przepychanki.
wyobrazmy sobie taka sytuacje ze za rok czy dwa rozstaniesz sie z tym facetem i kazdy pojdzie w swoja strone. oczywiscie absolutnie ci tego nie zycze ale jest to mozliwe. nie jestescie nawet malzenstwem a twoj syn nie jest przez niego oficjalnie adoptowany.
i za iles lat, twoj syn bedzie ogladal zdjecia z komuni ze swiadomoscia ze mamusia nie pozwolila jego ojcu w tym uczestniczyc bo jej owczesnemy facetowi z ktorym byla raptem 1,5 roku sie to nie podobalo

swoja droga twoj facet jest paskudnym egoista twoj syn jakos przez 8 lat mial ojca z ktorym utrzymywal kontakt a tu 1,5 roku temu zjawil sie nowy tatus i on chce wszystko po swojemu ustawiac. jak mozna nie ogarniac tego, ze chlopczyk ma juz ojca. tylko przykre jest to, ze ty jako matka mu w tym wtorujesz. wychodzi na to, ze wizazankom bardziej zalezy na dobru twojego dziecka niz tobie samej.

Cytat:
Napisane przez harleyka Pokaż wiadomość
Szanowny pan partner mamusi i znajomym sie nie chcial przyznac, ze masz dziecko a teraz taki wdpanialy. Proooosze.
ale to chyba nie jest ten sam (z tego co wywnioskowalam)

Stary 2014-12-09, 10:22   #138
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Napisane przez rozalleta Pokaż wiadomość
Dzielicie wydatki po połowie, a autorka pyta w Internetach, co by tu zrobić, żeby szanownego tatusia powstrzymac przed przyjazdem?

No i uważałabym z tym "dzieleniem wydatków po połowie", bo gdyby tata dziecka miał finansować przyjęcie, to wtedy jako gospodarz miałby prawo zapraszać gości na takich samych zasadach jak matka. Czyli matka zaprasza pana X, to ojciec ma pełne prawo zaprosić swoją nową żonę i dzieci.

Także tego, autorko, może jak coś, to niech ojciec kupi synowi ubranie na komunię, ale uważaj i trochę pomyśl, zanim zaczniesz się domagac jego wkładu finansowego w imprezę
Stary 2014-12-09, 10:25   #139
201604130936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez zenobiaa Pokaż wiadomość
mnie najbardziej szokuje to, ze autorka prawdopodobnie nie zdaje sobie w ogole sprawy jak krzywdzi wlasne dziecko. dostala tutaj tyle cennych rad i wskazowek i nie wykazuje jakichkolwiek sklonnosci do refleksji. cale forum powtarza to samo przez 5 stron watku i jak grochem o sciane
autorko, ja jestem dzieckiem z rozbitej rodziny i podobnie jak twoj byly, moj ojciec nie byl super mezem. ale prosze cie zebys zrozumiala jedno. to jakim byl mezem NIE MA ZNACZENIA I NIE POWINNO MIEC teraz dla twojego syna. on juz nie jest twoim mezem, ale nadal jest i zawsze bedzie jego ojcem i dla dobra dziecka powinnas zapomniec o osobistych niesnaskach. pamietam jak moja matka bez przerwy powtarzala jaki ojciec jest zlamas, a ojciec nadawal na matke. bylo to okropne i do dzis mam do nich zal ze wciagali mnie jako dziecko w swoje sprawy.
i ty wlasnie dokladnie to samo robisz. jestem pewna ze twoj syn bedzie mial o to do ciebie zal. jak moze w ogole miec swiadomosc, ze jak tatus przyjdzie na komunie to ojczym sie sfocha i go nie bedzie. on w ogole nie powinien byc wciagnay w takie przepychanki.
wyobrazmy sobie taka sytuacje ze za rok czy dwa rozstaniesz sie z tym facetem i kazdy pojdzie w swoja strone. oczywiscie absolutnie ci tego nie zycze ale jest to mozliwe. nie jestescie nawet malzenstwem a twoj syn nie jest przez niego oficjalnie adoptowany.
i za iles lat, twoj syn bedzie ogladal zdjecia z komuni ze swiadomoscia ze mamusia nie pozwolila jego ojcu w tym uczestniczyc bo jej owczesnemy facetowi z ktorym byla raptem 1,5 roku sie to nie podobalo

swoja droga twoj facet jest paskudnym egoista twoj syn jakos przez 8 lat mial ojca z ktorym utrzymywal kontakt a tu 1,5 roku temu zjawil sie nowy tatus i on chce wszystko po swojemu ustawiac. jak mozna nie ogarniac tego, ze chlopczyk ma juz ojca. tylko przykre jest to, ze ty jako matka mu w tym wtorujesz. wychodzi na to, ze wizazankom bardziej zalezy na dobru twojego dziecka niz tobie samej.

ale to chyba nie jest ten sam (z tego co wywnioskowalam)

Stary 2014-12-09, 10:26   #140
new woman in town
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Uwazam, ze ojciec biologiczny ma wrecz obowiazek przyjazdu i bycia z dzieckiem, ale w sytuacjach tzw oficjanych, czyli w kosciele powinien byc zwyklym gosciem, a jako ojciec powinien wystepowac partner matki, ktory dziecko wychowuje.
Reasumujac, ojciec powinien byc, ale jako zwykly gosc a niejaka funkcje ojca podczas calej ceremonii w kosciele powinien pelnic ojczym.
Jak wyżej.

Cytat:
Ale syn nie chce ojca na Komunii, to nie jest tak że ja mu tego zabraniam
A dlaczego?
Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Nie chce, bo postawiliscie mu ultimatum: ten albo ten.
Najbardziej prawdopodobny powód decyzji syna.

Cytat:
Wiesz nie życze Ci żebyś była kiedyś w takiej sytuacji lub ktoś z Twojej rodziny może wtedy nie była byś taka mądra
Zatrzymaj się na chwilę. Przyszłaś po poradę, otrzymałaś wiele rad, w tym trzeźwych spojrzeń na sytuację, które nie pasują ani Tobie ani twojemu facetowi. Tu nie chodzi o to, czy masz zrobić sobie lub partnerowi dobrze a o dobro dziecka, które w wieku 8 lat jeszcze nie wie za dużo ani o świecie ani o sobie, które łatwo jest skrzywdzić własnymi uprzedzeniami i egoizmem a te krzywdy mogą się zmienić w traumę na całe życie. Bierz pod uwagę nie tylko własne emocje, nie tylko emocje swojego faceta ale przede wszystkim dobro dziecka. Umiesz? Potrzeba nie tyle doświadczenia życiowego ile mądrości.

Cytat:
Wyjaśnijmy sobie jedno i czytajcie ze zrozumieniem !!!!
W czerwcu był Dzien Ojca i w szkole malowali laurki z podobizna swojego taty i wiecie co ..... moj syn namalował X a nie swojego tatusia a wtedy nie rozmawiałam z nim nawet słowem kogo traktuje jak tate a kogo nie. Syn może i ma 8 lat ale ma swoje zdanie i nie jest wpływowy, więc nie robcie mi z dziecka ofiary szantażu emocjonalnego !!!!! Przy okazji tej laurki w szkole zapytalam sie syna dlaczego namalował X jako swojego taty to mi powiedział że ojcem jest ten kto wychowuje a nie ten kto zrobił. Szczena mi opadła gdzie on to usłyszał.
Więc zejdzcie ze mnie bo rozpętała sie w tym wątku jakaś wojna.
Z ex napewno nie będe mieć nigdy normalnych stosunków bo MAM SWOJE powody, nie rozstałam się z nim żeby sobie życie komplikować bo mji się nudziło, tylko z dość ważnych przyczyn. Więc to chyba normalne że nie mam ochoty go widzieć i to ja gram tu pierwsze skrzypce ponieważ to ja znosze trudy rodzicielstwa, a dziecko na tym nie cierpi, musicie mi uwierzyć na słowo
Nikt nie twierdzi, że twój partner nie jest ojcem dla dziecka. Jest i zapewne lepiej się sprawdza w tej roli od biologicznego ojca. Nikt temu nie przeczy, przeciwnie - wskazujemy, że to twój partner powinien być na tej uroczystości ojcem chłopca a jego biologiczny tata ma zwyczajnie prawo uczestniczyć w tej uroczystości na zasadzie gościa. Tyle i aż tyle.

Ja rozumiem i ciebie i twojego faceta, to trudna sytuacja, ale gdyby stawką było zdrowie psychiczne mojego dziecka umiałabym się wznieść ponad to i postąpić dobrze nie dla siebie, nie dla faceta ale dla syna.

I na sam koniec dodam, że to świetnie, że ojciec biologiczny zaczął się bardziej interesować synem. To cudowne, że twój partner traktuje małego jak własne dziecko i aktywnie uczestniczy w jego wychowaniu, spędza z nim czas, odrabia lekcje, chodzi do kościoła. To jest zwyczajnie super sytuacja, bo małemu potrzeba jak najwięcej ludzi, którzy go kochają. Im więcej, tym lepiej. To jest bardzo ważne.

Edytowane przez new woman in town
Czas edycji: 2014-12-09 o 10:37
new woman in town jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-09, 10:27   #141
zenobiaa
Raczkowanie

Cytat:
Przeczytalam tylko pierwsze posty, wiec moze cos zle zrozumialam.
Nie linczowalabym odrazu autorki tego watku.
Dla mnie jest jasne ojciec ma prawo, a nawet obowiazek byc na komuni syna ale gdyby mial troche honoru nie pchalby sie przed szereg tylko trzymal sie gdzies w cieniu dajac jednak do zrozumienia synowi ze jest dla niego wazny i kocha go bezgranicznie.
Nie rozumiem tez tej nagonki na matke, dlaczego ojciec dziecka mial prawo zalozyc druga rodzine gdzies na drugim koncu Polski a teraz autorka postow musi tylko tanczyc tak jak on chce.
Czy biologiczny ojciec dziecka to osoba nie myslaca?Czy nie zdawal sobie sprawy z tego ze zyjac gdzies daleko z nowa rodzina bedzie mial ograniczony wplyw na wychowanie syna z poprzedniego zwiazku?
Zachwile ktos napisze ze autorka watku powinna zaproscic najlepiej cala nowa rodzine biologicznego ojca a jeszcze najlepiej, sama z nowym partnerem sfinasowac przyjecie i poniesc wszystkie koszta komunii.
Moim zdaniem skoro nowy partner angazuje sie w wychowanie jej syna i to tak moco ma nietylko obowiazki ale tez i pewne prawa.
Ja na miejscu autorki watku stalabym twardo na strazy tego, ze biologiczny ojciec che byc prawdziwym ojcem powinien tak przeorganizowac sobie zycie zeby bylo to mozliwe, bo tu nie chodzi o jeden szczegolny dzien ale takze o cale lata zycia syna, ktore skladaja sie z dni powszednich a nie tylko z dni szczegolnych, fajnych ferii i wakacji gdzie nie trzeba nic wymagac od dziecka i mozna zawsze grac rola tego dobrego.
NIE, wszyscy zgodnie twierdza, ze obydwoje rodzice powinni sie dogadac dla dobra dziecka i uczestniczyc w jego wychowaniu najlepiej jak tylko potrafia i jakie maja mozliwosci.
ojciec dziecka mieszka na drugim koncu polski i ma druga rodzine to tez ma mozliwosc go brac na ferie i wakacje. alimenty placi. wiec o co chodzi? dlaczego nie moze miec prawa goscic na jego komunii?
to wlasnie matka i ojczym probuja uskuteczniac jakies dziecinne przepychanki typu "kto tu jest lepszy, wazniejszy" nie widzisz jakie urzadzaja przedszkole?
Pogrubione - nikt nic takiego nie sugerowal, wiec po co takie bzdury nam imputujesz?
zenobiaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-09, 10:31   #142
rozalleta
Przyczajenie

I tak nie rozumie tej calej paranoi z ojcem biologicznym i z ta nagonka na autorke.
Biologiczny ojciec mial prawo sobie ukladac zycie od dawna z dala od syna z poprzedniego malzenstwa nie liczac sie z konsekwencjami odnosnie przyszlosci, mimo wszystko wspolnego wychowania syna, a teraz powiedzmy sobie strzela focha i stawia warunki.
Ja bym tez mu stawiala okreslone wymagania finansowe to moze ochlodzi jego zapendy ojcowskie co do tej komuni.Jak mu bedzie naprawde zalezalo to nie pisnie slowka i nie bedzie sie migal by spolnie poniesc oplaty zwiazane z komunia.
Stary 2014-12-09, 10:41   #143
201604130936
Konto usunięte

Cytat:
I tak nie rozumie tej calej paranoi z ojcem biologicznym i z ta nagonka na autorke.
Biologiczny ojciec mial prawo sobie ukladac zycie od dawna z dala od syna z poprzedniego malzenstwa nie liczac sie z konsekwencjami odnosnie przyszlosci, mimo wszystko wspolnego wychowania syna, a teraz powiedzmy sobie strzela focha i stawia warunki.
Ja bym tez mu stawiala okreslone wymagania finansowe to moze ochlodzi jego zapendy ojcowskie co do tej komuni.Jak mu bedzie naprawde zalezalo to nie pisnie slowka i nie bedzie sie migal by spolnie poniesc oplaty zwiazane z komunia.
Jakie fochy? Jakie warunki ojca?
201604130936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-09, 10:41   #144
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Tzn. co, sugerujesz, że jak ojciec sobie ułożył życie, to jest beeeee, ale jak mamusia ma pana X, to cacy i teraz pan X może być ojcem dziecka, strzelać focha i stawiac warunki?

Ojciec w przedmiotowej sprawie nie strzela focha i nie stawia warunków. Wyręczają go w tym matka i pan X. Zawuażcie, że nawet z opisu wyraźnie uprzedzonej matki wynika, że ojciec to jedyna osoba, która zachowuje się w tej sytuacji jak człowiek dorosły.

A to ostatnie pogrubienie to świetna sugestia - ojciec chce przyjechać, to niech autorka wykorzysta okazję i wydoi co się da. Autorka na pewno tej porady akurat posłucha
Stary 2014-12-09, 10:48   #145
stesia
Zakorzenienie

wracając jeszcze do pierwszego postu autorki, cytuję "On ma teraz swoją rodzine, swoje życie i ja mu w parade nie wchodzę", autorko ok ty nie wtrącasz się w jego nową rodzinę i jego dzieci, ale przecież on nie wchodzi z butami do twojej nowej rodziny bo twój syn nie jest synem twoim i twojego X tylko jest jego synem, więc jako jego ojciec ma jakieś prawa, gdybyś miała dzieci z X i on by się wtrącał to twój argument maiłby jakiś sens a tak to musisz się pogodzić że twój syn jest częścią życia twojego ex, a twój ex powinien być częścią życia twojego syna
stesia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-09, 10:50   #146
201605301111
Konto usunięte

Cytat:
nie wiedziałam, że ta straszną i okropną rzeczą jest sytuacja, w której ojciec chce utrzymywać kontakt z synem i uczestniczyć w jego życiu. Muszę zapamiętać na przyszłość
201605301111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-09, 10:51   #147
stesia
Zakorzenienie

co do tego że ojciec dziecka mieszka na drugim końcu Polski, to nie mamy pewności że to on wyjechał i gdzieś tam założył rodzinę z dala od syna, równie dobrze to autorka mogła z synem wyjechać na drugi koniec Polski, chyba że przeoczyłam fragment że to on wyjechał
stesia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-09, 10:51   #148
rozalleta
Przyczajenie

Celowo przerysowalam sytuacje, zeby pokazac ze ojciec biologiczny nie jest tylko cacy a matka to ta zla.
Chcialam pokazac ze nie tylko ojciec ma prawa do wlasnego zycia ale tez i matka.
Ta matka z cala pewnoscia ma ciezej bo nie oszukujmy sie szarosc zycia codziennego, gdzie trzeba odrabiac lekcje z dzieckiem, wozic po lekarzach, organizowac opieke zeby pojsc do pracy, wyglada inaczej jak jeden wspolny szczegolny dzien z dzieckiem, czy wakacje albo ferie z dzieckiem kiedy nie spada na nas cala masa obowiazkow zwiazanych z nauka dziecka, ni mozna pograc troche tego lepszego rodzica.
Ojciec kiedys sam wybral zycie zdala od syna to mnie tez zastanawia dlaczego abstrachujac od komunii.
Dla mnie jest jasne powinien a nawet musi byc w kosciele a co dalszego przebiegu komunii juz bym sie zatanawiala.
Stary 2014-12-09, 10:53   #149
201605301111
Konto usunięte

Cytat:
Celowo przerysowalam sytuacje, zeby pokazac ze ojciec biologiczny nie jest tylko cacy a matka to ta zla.
Chcialam pokazac ze nie tylko ojciec ma prawa do wlasnego zycia ale tez i matka.
Ta matka z cala pewnoscia ma ciezej bo nie oszukujmy sie szarosc zycia codziennego, gdzie trzeba odrabiac lekcje z dzieckiem, wozic po lekarzach, organizowac opieke zeby pojsc do pracy, wyglada inaczej jak jeden wspolny szczegolny dzien z dzieckiem, czy wakacje albo ferie z dzieckiem kiedy nie spada na nas cala masa obowiazkow zwiazanych z nauka dziecka, ni mozna pograc troche tego lepszego rodzica.
Ojciec kiedys sam wybral zycie zdala od syna to mnie tez zastanawia dlaczego abstrachujac od komunii.
Dla mnie jest jasne powinien a nawet musi byc w kosciele a co dalszego przebiegu komunii juz bym sie zatanawiala.
ale problem właśnie w tym,że autorka nie chce go nawet w kościele bo nie i fe i jak on może
201605301111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-09, 10:55   #150
201604130936
Konto usunięte

Cytat:
Skąd wiesz, ze to on wyjechal? Skad wiesz, ze nue chcial opiekować sie synem? Z "nowymi" dziećmi nie trzeba jezdzic do lekarza? Nie odrabia się z nimi lekcji? I jego "nowa" rodzina jest be a X jest wspaniały? Co cpalas kiedy wrozylas ze swoich fusów?
201604130936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości