|
|
#121 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Akcja 100 książek w 2015 roku :)
A tak z ciekawości, korzystacie z biblioteki publicznej, czy raczej kupujecie książki w księgarniach?
Mi się zawsze marzyła wielka półka z książkami, ale skromny fundusz studentki raczej mi w tym nie pomaga... ![]() Często zaglądam też do Matrasa, bo mają ciekawe promocje, można upolować książkę za 5 zł ; ) |
|
|
|
#122 |
|
Zadomowienie
|
O matko już lista na 2015 rok
.Też chcę się przyłączyć , choć jeszcze nie "rozliczyłam" 2014 .Na koniec roku wzięłam się za opasłe tomiska 800-900 stronicowe więc zamierzonego celu zapewne nie osiągnę.Postaram się w nowym roku, tak więc
|
#123 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A sierotka Marysia odrzuciła mnie przez wzgląd na autorkę Moja podstawówka nosiła imię M. Konopnickiej i tyle się naoglądałam i osłuchałam, że już na książki brakło chęci
|
|
#124 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#125 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A Kinga? Właściwie.... hmmm... Zależy w co chcesz uderzyć. Czy horror, czy thriller czy powieść fantasy, czy obyczajówkę czy wszystko na raz. Czy dłuższe czy krótsze czy opowiadania czy dramaty. Ale co jak co, lubię filmy na podstawie książek Kinga, tylko mało kto potrafi go zekranizować. Lśnienie, Miasteczko Salem, Cmętaż dla zwieżąt (tyle tych tytułów tej jednej książki...)Cytat:
Cytat:
|
|
#126 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
), ale jakoś się zawzięłam i tak, potem miałam z nich 5 (ale oprócz czytania książki czytałam też dokładne streszczenia). Niemniej nie podobała mi się ta lektura. Z wcześniejszych nie podobało mi się w "Pustyni i w puszczy", większą część książki nudziłam się. No czyli Sienkiewicz hehe, ale za to z jego lektur lubiłam nawet "Quo vadis" i mimo grubości nawet sprawnie tę przeczytałam. Była lepsza moim zdaniem od tamtych.---------- Dopisano o 13:13 ---------- Poprzedni post napisano o 12:35 ---------- Cytat:
Po prostu tak w miarę możliwości Niemniej ogólnie też biblioteki mi w niczym nie przeszkadzają i dzięki temu mogę przeczytać naprawdę wiele książek, lubię też zapach bibliotek, tych książek Nawet jak nie są to stare książki przecież, bo takich starych to wiele nie czytałam, głównie współczesne, thrillery, kryminały, obyczajowe itp, to i tak dla mnie te z biblioteki mają bardzo ciekawy zapach Często też jak kupię książkę to jak klakla91 pożyczam przyjaciółce też potem i ona mi Mamy bardzo podobny gust, ona też uwielbia thrillery, kryminały i z autorów podobnych jak ja lubi bardzo np Nesbo, Charlotte Link i wielu innych. Teraz np pożyczyła mi 2 książki Nesbo Moja biblioteka jest dosyć dobrze wyposażona, jak coś bardzo chcę, a tego nie ma, to dosyć często zamawiam i jestem w kolejce np w bibliotece i wiem, że książkę dostanę prędzej czy później
Edytowane przez Candy_lips Czas edycji: 2014-12-30 o 13:15 |
||
|
|
|
#127 |
|
...po prostu być.
|
To i ja poproszę o dopisanie, a co tam spróbować zawsze warto, najwyżej się nie uda
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#128 |
|
Zakorzenienie
|
Też chętnie dołączę
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#129 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Robię sobie powoli listę na to wyzwanie i mam problem z kilkoma pozycjami... jaki autor ma inicjały K.S? albo jaka książka była wydana w 1988r? pomóżcie ![]() Jeszcze co do lektur to wydaje mi się, że patrzyłybyście inaczej na to po studiach w tym temacie ja nawet XVIII wieczne nudy czytałam później z zainteresowaniem, bo łatwiej mi było później zrozumieć odniesienia w następnym wieku, historię... ale cóż, niewielu jest pasjonatów klasyki, a bez niej nie byłoby romansów i kryminałów
|
|
|
|
|
#130 | |
|
...po prostu być.
|
Cytat:
![]() Rok 1988 eśli Cię interesuje http://pl.wikipedia.org/wiki/Moonwal...%85%C5%BCka%29 Jeśli chodzi o inicjały to jedną autorek książki "Lawendowy pył" jest Klaudyna Shmidt. Ale polecam sięgnąć po ... Krystynę Siesicką
Edytowane przez minka-80 Czas edycji: 2014-12-30 o 14:05 |
|
|
|
|
#131 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() w tym punkcie "Wybierz zakres nazwiska autora" klikaj dalej "Sa" "Są" "Sb", na pewno ktoś się znajdzie
Edytowane przez 201606201229 Czas edycji: 2014-12-30 o 14:04 |
|
|
|
|
#132 | |
|
Zaczytanie
|
Cytat:
Sporo książek zostało wydanych w 1988, choćby Alchemik
Francis Scott Fitzgerald – Wielki Gatsby Edytowane przez Lukardis Czas edycji: 2014-12-30 o 14:05 |
|
|
|
|
#133 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
No Alchemik takie dzieło
|
|
#134 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja właśnie uwielbiam kryminały, thrillery, obyczajowe, z nutką romansu i zwykłe obyczajowe, takie obyczajowe często o prawdziwym życiu, wyciskacze łez, czyli ogólnie np melodramaty, jakieś historie oparte na faktach, z obyczajowych często te, w których są też życiowe dramaty, bo potem mam po nich wiele refleksji i lubię to. Niemniej, klasyki jak o nią chodzi, to jeszcze wiele nie czytałam i na pewno kiedyś po nią sięgnę
|
|
|
|
|
#135 |
|
Zakorzenienie
|
Znalazłam następne wyzwanie, może którejś z Was się spodoba.
http://imgur.com/gallery/qRilfmS
|
#136 | |
|
Zaczytanie
|
Cytat:
![]() Książka, której akcja ma miejsce w twoim mieście? ekhm..
|
|
|
#137 |
|
Zakorzenienie
|
Fajne wyzwanie i też na pewno będę z niego czerpać, dużo punktów myślę, że uda mi się spełnić, fajnie będzie
Tylko też oprócz tego, że w rodzinnym mieście, bo o moim mieście to raczej nie ma książek fabularnych hehe, jak już, to tylko takie opowiadające o moim mieście, ale to nie wiem czy chce mi się specjalnie czytać, niekoniecznie
Edytowane przez Candy_lips Czas edycji: 2014-12-30 o 15:16 |
|
|
|
#138 |
|
Konto usunięte
|
Dziewczyny, dzięki ogromne
jesteście wielkie dziewczyny! Moja lista od razu wygląda lepieh w Warszawie dzieje się akcja sporej ilości książek, więc to też niezły pomysł mój mąż mówi, że ciężko będzie bo to tyyyle książek! powiedziałam mu, że nas nie docenia
|
|
|
|
#139 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#140 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#141 |
|
Przyczajenie
|
Ja też kocham Stephena Kinga! Z nim zaczęłam swoją przygodę z czytaniem
Osobiście polecam : Carrie, Miasteczko Salem, Lśnienie, Wielki Marsz (!!!), Martwą strefę, Cztery pory roku ( 4 opowiadania), Chudszy, Blaze Kiedyś miałam marzenie, żeby uzbierać wszyystkie książki Kinga, ale moja mama po jakimś czasie chyba wpadła na ten sam pomysł i ma już chyba z połowę, więc stwierdziłam, że to bez sensu Jakiego dobrego autora mi polecicie? Szukam czegoś w deseń Kinga
|
#142 |
|
Rozeznanie
|
Zazdroszczę, moi rodzice twierdzą, że książki tak, ale tylko na studia/szkoły, od pozostałych jest biblioteka
|
|
|
|
#143 |
|
Wtajemniczenie
|
Wraca człowiek z pracy i zamiast książki czytać to forum nadganiać trzeba, tyle nastukałyście
mam nowy kalendarz do torebki i muszę do niego przepisać książki z 2014 r., te, które miałam przeczytać i nie zdążyłam/nie mogłam dostać, no i na nowo będę uzupełniać. Lista wciąż długa ![]() A co do Kinga, czytałam wszystko, co mi wpadło w ręce, a zaczęło się dawno temu,w podstawówce, jedna z pierwszych jego książek przeze mnie czytanych to Smętarz dla zwierzaków, mocne do dla mnie wtedy było. |
|
|
|
#145 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#146 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny
![]() Chętnie dołączę, będzie to dla mnie wyzwanie
|
|
#147 |
|
Wtajemniczenie
|
To może ja też dołączę
Mam kilka pytań: 1) Książki, które zaczęłyście teraz czytać, ale skończycie już w 2015, liczycie do nowego roku? 2) Książki czytane fragmentami (bo np. były takie nudne, że nie dało się ich skończyć ) też liczyć czy nie?3) Co z książkami, które "muszę" czytać (ze względu na studia), a sama po nie raczej bym nie sięgnęła? Liczyć czy nie? Na 100 się nie porywam (jeszcze nie wiem na ile), bo nie mam tak dużo czasu na czytanie "swoich" książek
|
#148 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Te, które zacznę w tym roku, ale skończę w 2015, idą na poczet 2015. Czytane fragmentami - dopisuję do licznika tylko te, które skończyłam. żadnych pozaczynanych, przeczytana to przeczytana cała. Nie jestem studentką, podręczników nie czytam, ale czytam literaturę z mojej dziedziny (praca), tych nie liczę wcale. Nie liczę też poradników, np. ziołowe leczenie czy coś, czy albumów ze zdjęciami Tatr, w sumie głównie liczę beletrystykę. Studiujesz filozofię może? |
|
|
|
|
#149 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Dzięki za odpowiedź
|
|
#150 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:02.

.Też chcę się przyłączyć , choć jeszcze nie "rozliczyłam" 2014 .Na koniec roku wzięłam się za opasłe tomiska 800-900 stronicowe więc zamierzonego celu zapewne nie osiągnę.Postaram się w nowym roku, tak więc 
Moja podstawówka nosiła imię M. Konopnickiej i tyle się naoglądałam i osłuchałam, że już na książki brakło chęci
A Kinga? Właściwie.... hmmm... Zależy w co chcesz uderzyć. Czy horror, czy thriller czy powieść fantasy, czy obyczajówkę czy wszystko na raz. Czy dłuższe czy krótsze czy opowiadania czy dramaty. Ale co jak co, lubię filmy na podstawie książek Kinga, tylko mało kto potrafi go zekranizować. Lśnienie, Miasteczko Salem, Cmętaż dla zwieżąt (tyle tych tytułów tej jednej książki...)
おはよう!
), ale jakoś się zawzięłam i tak, potem miałam z nich 5 (ale oprócz czytania książki czytałam też dokładne streszczenia). Niemniej nie podobała mi się ta lektura. Z wcześniejszych nie podobało mi się w "Pustyni i w puszczy", większą część książki nudziłam się. No czyli Sienkiewicz hehe, ale za to z jego lektur lubiłam nawet "Quo vadis" i mimo grubości nawet sprawnie tę przeczytałam. Była lepsza moim zdaniem od tamtych.

jesteście wielkie dziewczyny! Moja lista od razu wygląda lepieh