![]() |
#121 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Kosmetologia- jakie studia wybrać ?
Cytat:
![]() Owszem, nie ma. Ale po rozmowie z jedną z pań od wykładów jestem o to spokojna, ponieważ teraz zbierają podpisy na temat ustawy o zawodzie fizjoterapeuty (ponieważ również nie istnieje), a my mamy iść na następny ogień. Mogę się dopytać o te rzekome "ukrócenie uprawnień" ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Miejsca pracy też utworzycie ustawą? Jeżeli tak to nie zapomnijcie znieść nią ubóstwa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Raczkowanie
|
Matko, ale niektóre z was są chamskie i pretensjonalne ... Nie wiem znacie się lepiej od tych którzy studiują omawiany kierunek ? NIE . Nie chce usłyszeć tego co jest tylko dobre i że kosmetologia to cudowny kierunek i bardzo przyszłościowy. Mam świadomość, że jeszcze raczkuje i ma wiele niedomówień. Chciałyśmy z autorką wątku wiedzieć, co jest złego i dobrego w tym kierunku a jak na obecną chwile próbojecie zniechęcić mimo kompletnego braku doświadczenia w tym temacie.
Dziunie pojawiają sie również na prawie czy psychologii ( to w szczególności) , ale cholera czy to ma wpływ jakiś na ten kierunek ?! Te "dziunie" wypadają po pierwszym semestrze czy po roku bo są za głupie ! Liczyły że będą robić pazury a tu UPS !! Histologia i dermatologia ? Co to jest ? Ja chcę być kosmetyczką ! Z pewnością przesiew jest duży na pierwszych chwilach w tym kierunku , ale nie kojarzcie kosmetologii wlaśnie z takimi bzdetami , bo jest to nieprawdą. A i jeszcze jedno. Powiedzcie mi drogie Panie, czy istnieje kierunek "ideał" ? Sądzę, że nie. Powodzenia w karierach. Oby Wasze kierunki okazały sie przyszłościowe. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Co Cię boli w psychologii, że uważasz, że jest tam sporo ,,dziuń"? Rozumiem, że Ty nie jesteś ,,dziunią"? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Przyczajenie
|
Watek schodzi na rozmowy w ogóle nie związane z tematem, każdy robi to, co jemu jest najbliższe, a tu szukamy opinii osob, które mają coś wspolnego z kosmetologia aby nam potencjalnym kandydatom przyblizyc co nieco tematum, więc może by tak odsunąć na bok niepotrzebne spory
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Raczkowanie
|
Przepraszam, ale już nie moge. Nic mnie cholera nie boli w psychologii a raczej co ciebie idiotko boli w kosmetologii ?! Cały czas wydajesz swoją chorą opinie na ten temat jakbyś kuźwa była alfą i omegą w tym temacie, sory ale gówno wiesz. Widziałam inne twoje komentarze , jedziesz po wszytskich jak się da więc wypad z wątku bo nie życzy sobie tutaj nikt takiej pseudo expertki.
Przepraszam , ale mam granice swojej cierpliwości. xyourdream Na jaką uczelnię składasz papiery ? Co ma być to będzie? Czyli masz jakieś wątpliwości widze ^^ .. też je mam , ale niestety na tym forum ich nie rozwiano a raczej próbowano zniechęcić... eh , ludzie i ludziska, nie ważne. Skąd jesteś ? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny nie ma się co denerwować, bo to bez sensu. Dziewczyna jest bardzo zgorzkniała ( nie wiadomo z jakiego powodu) i tyle. Wątek nie jest o tym, chcemy opinii na temat konkretów, jeśli chodzi o ten kierunek. Taki wybrałyśmy, myślę że jesteśmy świadome tego na co się piszemy i myślę, że tak szybko to nam się nie zmieni. Dlatego proszę, piszcie jak macie coś konkretnego do powiedzenia a nie takie bezsensowne czepianie się.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Raczkowanie
|
OK jasne , nie pomyślałam o tym, ze mogą mnie zablokować ale to raczej nie mnie powinni ^^ . Dokładnie, nawet jeżeli coś mnie interesuje i nie ma przyszłości według Pani Wyroczni to i tak twierdzę, że warto to studiować chociażby z powodu tego, że mnie interesuje. Czy znacie osobę, która poszła na jakieś studia , bo one były przyszłościowe a potem tego nie żałowała ? Nie znam takiej .
Mimo TYCH WSZYSTKICH minusów , jakie nakreśliła owa dziewczyna postanowię spróbować, najwyżej pójdę na prawo :P... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Raczkowanie
|
Chciałyście opinii to ją dostałyście. Jedni idą na psychologię, kosmetologię, a inni na prawo lub w lewo, każdy wybiera swoją ścieżkę kariery. Uważam, że napisałam wszystko w miarę obiektywnie po tym czego sama się dowiedziałam w czasie studiów.
Nie mówię że nikt po kosmetologii nie będzie miał pracy, bo znam dziewczyny które pracują w zawodzie i fajnie zarabiają, ale one skończyły studia z 3-4 lata temu. W tym momencie dziewczyny ze skończonymi studiami i tytułem magistra kosmetologii pracują w superpharmie lub rossmanie. Oczywiście, ze części osób się poszczęści i super byłoby gdyby to były osoby z pasją i zacięciem do zawodu. Co do ustawy u mnie na uczelni (medycznej!) wprost nam powiedzieli: będzie ustawa o zawodzie kosmetologa, będziecie na równo z kosmetyczkami po kursach. Najpierw będzie ustalony zakres świadczeń lekarzy (dermatologów i medycyny estetycznej), a to co zostanie będzie dla kosmetologów. Nie ma co się łudzić że kosmetolog nawet po najlepszej uczelni i wszelkich kursach będzie postawiony na równi z lekarzem. I mówi się że nawet najgorszy lekarz będzie zawsze zarabiał więcej niż najlepszy kosmetolog. Trochę się rozpisałam i mam nadzieję że nikogo nie uraziłam swoją opinią. ---------- Dopisano o 13:14 ---------- Poprzedni post napisano o 13:04 ---------- Na mojej uczelni też otworzyli magisterkę, w folderach jest rozpisane jakie są super specjalizacje na niej. Niestety okazuje się że specjalizacji nie ma żadnych i każdy ma te same przedmioty, które w dodatku pokrywają się z tymi ze studiów 1 stopnia. Dodatkowo na mgr są dziewczyny z różnych uczelni i czasem trzeba powtarzać podstawy bo część nie ma ich opanowanych.
![]() |
#131 |
Raczkowanie
|
Wiadomo, lekarz to lekarz i nie można porównywać jego zawodu z kosmetologiem, bo to o wiele bardziej odpowiedzialny zawód , jednak co powiesz na to ,że na mojej uczelni gdzie chcę iść jest otwarty kierunek kosmetologia lekarska ?
Wiesz coś o tym ? No i czy warto po licencjacie iść na magistra, bo również magisterium można zrobić ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 |
Zakorzenienie
|
Jestem kosmetyczką od kilku lat. Nie widzę problemu z pracą. Pieniądze też niezłe. Kolezanki po fachu znajdują w ciągu kilku tygodni. Dlatego,ze teraz jest wysyp salonów jak i coraz częściej kobiety dbają o siebie w gabinetach więc zapotrzebowanie jest. Jesli tylko kosmetologia cię interesuje to jak najbardziej polecam.
Zbaczając z tematu: Bezrobotny informatyk? To naprawdę musi być kiepski w tym co robi, bo to aż niemożliwe. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Raczkowanie
|
Jest wysyp gabinetów, ale niektóre tak samo szybko jak sie otwierają tak się zamykają.
Jeśli chodzi o kosmetologię lekarską to porównaj wiedzę lekarza i kosmetologa, wniosek nasuwa się sam ze to pic na wodę i fotomontaż.Faktem jest, że teraz część zabiegów się pokrywa, pytanie co będzie jeśli faktycznie będzie ustawa. Nie mówię, że kosmetologia nie jest dziedziną przyszłościową i słabo rozwijającą się, ale uważam ze przyzwoite pieniądze będzie zarabiała tylko część absolwentek. U mnie na uczelni co rok kończy około 50 osób, wystarczy pomnożyć to przez liczbę szkół oferujących ten kierunek i odpowiedzieć sobię na pytanie czy każdy znajdzie super pracę. Nie neguję niczyich wyborów, ale należy wziąć poprawkę na to co się dzieje w tym momencie na rynku, ile osób robi np jeden tylko kurs i zarabia na tym, coraz bardziej dostępne są urządzenia do domowego użytku, które w jakimś stopniu zastępują wizyty w salonach.
![]() |
#134 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Teraz zmieniłam uczelnię i jest to samo. Każdemu kierunkowi to mówią. Bez względu czy to pielęgniarstwo, czy może zdrowie środowiskowe. Cytat:
Mają w swojej ofercie jeszcze kosmetologię w medycynie estetycznej. I ona skierowana jest do kosmetologów - ale to też jako podyplomówka.
Edytowane przez wanitatywna Czas edycji: 2015-06-09 o 14:36 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 201702092106 Czas edycji: 2015-06-09 o 17:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 |
na przekór do celu
|
Bez odniesień do inteligencji użytkowniczek proszę.
Kolejna moja prośba jest związana z powrotem do tematu wątku - cienie kosmetologii zostały już wymienione, co kandydatki na ten kierunek z tym zrobią to już ich sprawa, powtarzanie tego samego uważam za zbędne.
![]() |
![]() |
#137 |
Raczkowanie
|
Czyli wychodzi na to, że wybrać potem jako podyplomówkę mogę medycynę estetyczną tak ?
Jeżeli jeszcze raz odniesiesz się z takim tekstem do mojej osoby, moderator cię zablokuje. Myślisz, że tylko ty masz prawo do własnego zdania? Oświecę cię, nie masz. Proszę nie wypowiadaj się już na temat kosmetologii jeżeli NIE MASZ z nią żadnej styczności dobrze? Chodzi o to, że tylko osoba która to studiuje może jasno i prawdziwie opisać plusy i minusy tych studiów ![]() Może i przegiełam , ale jak miałam się odezwać do osoby, która w rażący i bardzo nie miły sposób pisze do forumowiczów ?.. I jeszcze uważa się za experta w tej dziedzinie ![]() Lubię kabarety. Kosmetolodzy ! Piszcie swoje opinie na ten temat , złe i dobre ale opisujcie to w granicach rozsądku ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
na przekór do celu
|
Proszę nie ciągnąć już tej nieprzyjemniej wymiany zdań i wzajemnych przytyków. Ostatni raz ostrzegam w wątku, później będę wlepiać punkty karne.
![]() |
![]() |
#139 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
No niestety tak własnie jest ![]() Jesteś po studiach , studium czy może po kursach ? ![]() Opowiedz troszę o tej zawodowej drodze, jeżeli oczywiście masz ochotę. Edytowane przez TablaEsmeralda Czas edycji: 2015-06-09 o 18:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#140 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
To okropne, że osoby aspirujące do tej grupy piszą ,, gówno wiesz", ,,idiotko" , ,,wypad". Ja nikogo nie skrytykowałam. Zwracasz uwagę na takie rzeczy a nie zwrócisz na nazywanie idiotkami. Nie będę płakać za bana ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#142 |
Przyczajenie
|
TablaEsmeralda - ja jestem z Rybnika
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
A że nieprzyjemności pojawiały się zarówno po jednej jak i po drugiej stronie dyskusji (w różnych skalach, ale jednak), to interweniowałam też w łagodniejszej formie - zwracając tylko uwagę na wątku. Dalsze wątpliwości proszę kierować przez PW, aby nie zbaczać już z tematu.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Skonczylam magisterkę na zupełnie innym kierunku. Zaraz potem poszłam na studium 2letnie. W salonie pracowałam już w trakcie nauki. Wysyłano mnie tam na kursy i od razu do klientek mnie puszczano. Dużo się tam nauczyłam i z kosmetyki i z medycyny estetycznej gdyż i lekarze tam pracowali. Tak naprawdę o wiele więcej się nauczyłam pracując niż w samym studium. Nie zajmuję się paznokciami tylko pielęgnacją twarzy,ciała. Głównie aparaturowe zabiegi,mezoterapię,kwasy . Dodatkowo prowadzę szkolenia z zabiegów. Jeśli ktoś ma pasję to spokojnie znajdzie pracę a może później i własny gabinet ![]() Tak myślę teraz i nie przychodzi mi żadna kolezanka po fachu która narzekałaby na zarobki. Czasami tylko mam obawy czy do emerytury tak pociągnę. Nie znam żadnej 50letniej kosmetyczki.. Edytowane przez ellish Czas edycji: 2015-06-09 o 21:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 | |
Raczkowanie
|
OK, dziękuję za odpowiedź
![]() ---------- Dopisano o 00:15 ---------- Poprzedni post napisano o 00:10 ---------- Ja już się zdecydowałam na 100 % kosmetologia, ale jeszcze z tyłu głowy siedzi mi zupełnie coś innego ... psychokryminalistyka na SWPS , ale jest do bardzo droga szkoła ;( . Jednak mam przekonanie ,że pierwsza myśl najlepsza ![]() Pielęgniarstwo też fajna sprawa, tylko bardzoo odpowiedzialny zawód. Dwie osoby , które musisz objąć maksymalną opieką, tu chodzi o życie a w kosmetologii jednak tylko wygląd zewnętrzny może ucierpieć. Ale to zależy od Twoich aspiracji i ambicji ![]() ![]() ---------- Dopisano o 00:25 ---------- Poprzedni post napisano o 00:15 ---------- Cytat:
Robisz dokładnie to, co ja bym chciała robić ![]() Też tak myślę, ze zarobki są dobre, naprawde. Chodziłam swojego czasu do Pani podolog z problemem wrastającego paznokcia... Za wizyty częśto 30-40 zł, założenie klamry 150 zl i inne wizyty ... Bardzo dużo zarabiają osoby zajmujące się przywracaniem piękna. Z jednej strony dobrze, że są tacy profesjonaliści co oczekują porządnych pieniędzy za takie zabiegi, bo to oznacza że są dobrej jakości a z drugiej strony zwykłego szarego człowieka nie stać na zabieg laserowy czy kilka razy do roku mikrodermabrazję z oczyszczaniem i maską... ![]() Właśnie tu nie masz racji, że obawiasz się że nie dociągniesz ![]() Dziewczyno, ile ja widziałam starszych kobiet pracujących w salonach ! I to dobrze rokuje, bo to znaczy że są doświadczone i wzbudzają zainteresowanie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
Zakorzenienie
|
O kosmetologii nie myślę. Szczerze nie sądzę żeby do czegoś mi się to przydało. No i tez nie chce mi się. Ja już 30plus
![]() A o własnym salonie myślę od jakiegoś czasu ale czekam na zastrzyk gotówki bo bez tego ani rusz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Raczkowanie
|
A ile mniej więcej potrzeba na rozkręcenie tego biznesu na początek ? No i dobierałabyś pracowników od razu czy na początku sama byś tam pracowała ?
Są możliwości dotacji z Unii ale to trzeba się mocno postarać i utrzymać firmę przez okrągły rok aby nie oddawać pieniędzy .. Jak w ogóle to sobie wyobrażasz ? ![]() Masz już konkretne plany czy narazie jakieś myśli hehe ? ![]() pozdrawiam. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 |
Zakorzenienie
|
Kolezanka wystartowała z 20tys. Ale ona ma same podstawy typu manicure pedicure wosk itp. A ja że robie zabiegi aparaturowe to chciałabym sprzety typu RF,cryolift,laser,geneo itp. A na to trzeba więcej kasy. I caly czas chciałabym pracować. Nawet jeśli byliby pracownicy. Na początek zapewne to byłby mikrosalon. Czyli ja i może ktos jeszcze
![]() Myślałam o dofinansowaniu czy o leasingu ale szczerze mówiąc trochę boję się ryzyka. Daję sobie jeszcze kilka lat. Czas pokaże ![]() ![]() Edytowane przez ellish Czas edycji: 2015-06-10 o 22:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Przyczajenie
|
Jeżeli mogę wtrącić swoje dwa słowa. To powiem tak: Jeżeli chcesz iść na kosmetologię to polecam Uniwersytety Medyczne bo po nich z reguły możesz znaleźć zatrudnienie w salonach Medycyny Estetycznej bądź Kosmetologii Estetycznej wiem na przykładzie koleżanek. Jeżeli chcesz w zwykłym gabinecie to id do jakiejś szkoły itp.
Studia jako studia ciekawe, bo ja sam je robię mimo, iż jestem chłopakiem ![]() A planuje pracę podjąć w laboratorium kosmetologicznym a jak nei wyjdzie to w salonie medycyny/kosmetologii estetycznej lub SPA ![]() Pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 | |
Raczkowanie
|
No i mamy rodzynka ! Świetnie
![]() Hmmm jedyna uczelnia w pobliżu mnie to Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach . Biorę go pod uwagę i będę składała papiery jednak są 2 duże minusy :. oddział kosmetologii jest w Sosnowcu, więc dojazd będzie ciężki jeżeli chodzi o dzienne co absolutnie mi nie odpowiada , widziałam i słyszałam dużo opinii że jest tam bardzo mało praktyki a wykładowcy traktują ten kierunek zbyt "medycznie". Nie mogę sobie pozwolić na minimalną ilość warsztatu bo to mija się z celem. A o SWSM prywatnej uczelni słyszałam wiele dobrych opinii , mają świetne sale i sprzęty oraz wystarczającą ilość praktyki , no i jest w samym centrum Katowic ![]() A po prywatnej szkole mnie do salonu medycyny estetycznej nie przyjmą ? Przecież nie liczy się jaka szkoła tylko jakie DOŚWIADCZENIE ![]() ![]() ---------- Dopisano o 00:35 ---------- Poprzedni post napisano o 00:27 ---------- Cytat:
Mam dokładnie takie same plany jak Ty ![]() Hmm myślę o obiekcie SPA&Wellness ... ale to ogromna inwestycja i z pewnością nie podejmowałabym się jej sama tylko z jakimś wspólnikiem .. a co .. marzyć można ^^ . No jeśli chodzi o bardziej przyziemne marzenia to właśnie swój salon, ale nie właśnie taki z podstawowymi usługami, które są na każdym rogu ale właśnie z zabiegami, które wymagają odpowiedniej aparatury ![]() Ale od marzeń trzeba zacząć ... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:10.