Grudniowe Mamusie 2014 cz. I - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-01-29, 10:43   #121
AdaWalcz
Raczkowanie

Dot.: Grudniowe Mamusie cz. I

Cytat:
Napisane przez Roksape Pokaż wiadomość
No masz Ci los. A jak oddycha ? Poddusza się ?
My mielismy zapalenie płuc z obturacją, czyli takie, że moja mała się podduszała najpierw tydzień w naszym szpitalu, gdzie już było dobrze i nagle wszystko powróciło. Przewieźli nas do dziecięcego 100 km dalej i byłam tam 11 dni. Prawie 3 tyg na antybiotyku i przez to jeszcze do dzisiaj ma biegunkę... oby Wam dobrze dobrali antybiotyk to będzie szybko wracał do zdrowia, ale około 10 dni się jest w szpitalu na zapalenie płuc.
Oddycha normalnie, tylko nosek ma zapchany, ale tego czy mi dobrze dobiorą antybiotyk to nie będę wiedziała, bo skąd? 10 dni to teraz przynajmniej mam jakieś rozeznanie, a ile Twoja córeczka miała miesięcy? I wiesz skąd się u Was wzięło to zapalenie? czy to z przeziębienia dziecka?
AdaWalcz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-29, 10:56   #122
Roksape
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez AdaWalcz Pokaż wiadomość
Oddycha normalnie, tylko nosek ma zapchany, ale tego czy mi dobrze dobiorą antybiotyk to nie będę wiedziała, bo skąd? 10 dni to teraz przynajmniej mam jakieś rozeznanie, a ile Twoja córeczka miała miesięcy? I wiesz skąd się u Was wzięło to zapalenie? czy to z przeziębienia dziecka?
U nas to dobrali antybiotyk po zrobieniu masy badań, w tym chyba nawet śliny małej, bo wtedy było wiadomo co wywołało zapalenie płuc. Ale to dopiero w tym szpitalu dziecięcym. Trzymam za Was kciuki, u Oli już naprawdę było nieciekawie, bo ona miała zaburzenie oddychania. Oddech płytki taki jak by przebiegła maraton tak sapała. A Ola miała niespełna 2 m-ce jak zachorowała i nie wiem czy to po wyjeździe do.miasta jak robiliśmy jej badanie krwi i może gdzie co złapała, albo od mojej córki bo miała kaszel. A też katar miała niewielki i zakaszlała ze dwa razy, a jak pediatra usłyszała ten kaszel to od razu powiedziała, że to szpital. W szpitalu byliśmy od 5 do 23 stycznia. W zeszły piątek wyszliśmy.

Twój synek jak oddycha normalnie to powinien szybciej do zdrowia dojść.
Roksape jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-29, 11:27   #123
Chemisette
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez katherine13 Pokaż wiadomość
oj bo ja sie troche martwiłam ale teraz już mi lżej na serduchu dziękuje!!! moja misia ma skaze białkową i byłyśmy dwa msc ( z małymi przerwami) w szpitalu bo krwawiła z przewodu pokarmowego teraz jest już na odpowiednim mleku ale jutro jedziemy do alergologa bo mała dostała suchych plamek i najprawdopodobniej dalej od skazy więc nie wiem już sama czy to co teraz ma jest dla niej takie dobre....
Kurcze to nie lekko miałaś przez ten czas strasznie współczuje

---------- Dopisano o 12:27 ---------- Poprzedni post napisano o 12:22 ----------

Ada dobrze że trafiliście od razu do szpitala, niż żeby zapalenie się pogorszyło. Zrobią badania, dobiorą antybiotyk i będzie wszystko dobrze.
Chemisette jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-29, 13:16   #124
karooka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez AdaWalcz Pokaż wiadomość
Wystraszylas mnie nie na zarty... moj ma katarek i od czasu do czasu pokasluje, pediatra go osluchala i twierdzi ze wszystko ok - to skad mam wiedzieć ze ok? Nie ma goraczki je normalnie.... Ada jakie objawy mialo Twoje malenstwo?
karooka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-29, 15:06   #125
karuska88
Raczkowanie

Moja maleńka w dzień wogóle w łóżeczku nie chce spać praktycznie cały dzień spędza w swoim leżaczku. Powiedzcie mi czy może w nim tyle przebywać ? Wyglada to tak jakby sama nie chciała spedzać czasu w pokoju i woli przebywać w towarzystwie innych w nocy bez problemu zasypia w łózeczku
karuska88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-29, 16:45   #126
Chemisette
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez karuska88 Pokaż wiadomość
Moja maleńka w dzień wogóle w łóżeczku nie chce spać praktycznie cały dzień spędza w swoim leżaczku. Powiedzcie mi czy może w nim tyle przebywać ? Wyglada to tak jakby sama nie chciała spedzać czasu w pokoju i woli przebywać w towarzystwie innych w nocy bez problemu zasypia w łózeczku
Nie wiem ile dzieci mogą leżeć w leżaczku, mój nie lubi leżaczka, woli łóżeczko i włączoną karuzele Jeszcze radio zawsze u mnie w pokoju chodzi, więc nie jest sam jeśli muszę wyjść do kuchni lub łazienki. W kuchni to do wózka go wkładam i też tam leży spokojnie, najczęściej usypia jak po bujam go trochę
Stary 2015-01-29, 18:53   #127
katherine13
Raczkowanie

GG do katherine13

Hej my właśnie wróciłyśmy od alergologa i okazało sie że misia moja ma dalej alergie na razie zostaje na nutramigenie lgg i mam ją obserwować czu skórka wraca do normy ale jeśli nie wróci albo sie pogorszy lub od nowa zacznie krwawić mamy przejść na neocate lub nutramigen aa. A co do tego przewracania na bok to mnie lekarka pediatra, do której chodze tylko w razie szczepienia postraszyła że sie nieprawidłowo rozwija ale dziś mój lekarz do którego chodzimy prywatnie powiedział że zgodnie z wiekiem skorygowanym ma czas do skończenia 5 msc. AAA i dowiedziałam sie dzisiaj przypadkiem że moje dzieciątko po urodzeniu miało zapalenie płuc, ale tego nigdzie nie udokumentowali
katherine13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-01-29, 21:01   #128
Demeter
Wtajemniczenie

GG do Demeter

Cytat:
Napisane przez Chemisette Pokaż wiadomość
Nie wiem ile dzieci mogą leżeć w leżaczku, mój nie lubi leżaczka, woli łóżeczko i włączoną karuzele Jeszcze radio zawsze u mnie w pokoju chodzi, więc nie jest sam jeśli muszę wyjść do kuchni lub łazienki. W kuchni to do wózka go wkładam i też tam leży spokojnie, najczęściej usypia jak po bujam go trochę
Na tej stronce u gory zaraz jest odpowiedź Zawistowskiego
http://40tygodni.pl/Category/018/2,1...-dziennie.html
Demeter jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-29, 22:00   #129
Roksape
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez karooka Pokaż wiadomość
Wystraszylas mnie nie na zarty... moj ma katarek i od czasu do czasu pokasluje, pediatra go osluchala i twierdzi ze wszystko ok - to skad mam wiedzieć ze ok? Nie ma goraczki je normalnie.... Ada jakie objawy mialo Twoje malenstwo?
Ola miała przy zapaleniu płuc raptem 37 stopni i apetyt. Jednak u Maciusia może być tak, że kaszle od kataru , bo mu podrażnia tym bardziej jak to taki "czysty" kaszel. Jak byś tylko usłyszała coś w stylu mokrego to od razu na IP
Stary 2015-01-31, 09:21   #130
ewkien
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez karuska88 Pokaż wiadomość
Moja księżniczka ma całkowitą alergię na swoje łóżko. Nawet kiedy zaśnie i próbuję ją tam włożyć, to w momencie, w którym się pochylam i ją odkładam, ona otwiera jedno oko i monitoruje sytuację i od razu w płacz. Gdy tylko łóżeczko znika z jej pola widzenia - jest ok.
Ale zupełnie zapomnialam o istnieniu leżaczków-bujaczków! To może być ratunek dla naszych rąk.
Ile ważą wasze dzieci? Bo 6 kg jak na miesięczne dziecko, to chyba dużo?
ewkien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-31, 09:42   #131
dusiolka
Zakorzenienie

Grudniowe Mamusie cz. I

.

---------- Dopisano o 10:42 ---------- Poprzedni post napisano o 10:34 ----------

Podczytywałam Wasz watek,przypomniało mi ske ze chciałam cos napisac na swoim ale zapomniałam ze na nim nie jestem pozdrawiam
dusiolka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-01-31, 20:11   #132
karuska88
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ewkien Pokaż wiadomość
Moja księżniczka ma całkowitą alergię na swoje łóżko. Nawet kiedy zaśnie i próbuję ją tam włożyć, to w momencie, w którym się pochylam i ją odkładam, ona otwiera jedno oko i monitoruje sytuację i od razu w płacz. Gdy tylko łóżeczko znika z jej pola widzenia - jest ok.
Ale zupełnie zapomnialam o istnieniu leżaczków-bujaczków! To może być ratunek dla naszych rąk.
Ja właśnie nie chcę małej uczyć noszenia na rękach i chyba lepszy leżaczek ;-) co do wagi to moja ma 7 tyg i waży 4,5 kg teraz nie wiem czy moja za mało czy Twoja duzo ale to jest chyba kwestia indywidualna i grunt że dzieciątko wogóle przybiera na wadze
karuska88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-31, 20:30   #133
19Inka90
Wtajemniczenie

Dziewczyny czemu Was nie ma z nami na FB ??

Emilka
19Inka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-31, 21:19   #134
Roksape
Zadomowienie

Cytat:
Zależy od jakiej wagi startowała jak na piersi to tylko pozazdrościć
,aczkolwiek każde dziecko rozwija się indywidualnie i nie ma czym za wczasu się martwić
Stary 2015-01-31, 21:21   #135
katherine13
Raczkowanie

GG do katherine13

moja ma 3 msc i 4800 a łóżeczko kocha za bujakiem nie przepadała ale zaczyna już lubić. A to co trzeba zrobić żeby sie do grupy na fb zapisać?
katherine13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-31, 22:19   #136
Roksape
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez katherine13 Pokaż wiadomość
moja ma 3 msc i 4800 a łóżeczko kocha za bujakiem nie przepadała ale zaczyna już lubić. A to co trzeba zrobić żeby sie do grupy na fb zapisać?
Napisz do bimbuni
Stary 2015-01-31, 22:27   #137
ewkien
Raczkowanie

Cytat:
Zależy od jakiej wagi startowała jak na piersi to tylko pozazdrościć
,aczkolwiek każde dziecko rozwija się indywidualnie i nie ma czym za wczasu się martwić
Startowała z 3850 g i 57 cm. Tylko kp, ale poza szpitalem, gdzie ją dokarmiali w nocy, w domu dostała może ze 3 czy 4 razy 60 ml mm. Nawet czasem jej wodę dawałam, bo się bałam, że się roztyje od tego jedzenia, ale przeczytałam w jakiejś książce, że na kp nie przytyje, bo lekkostrawne.

A w poniedziałek przyjdzie bujaczek
ewkien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-01, 00:05   #138
19Inka90
Wtajemniczenie

Bimbunia już tu nie zagląda, wyślijcie mi na priv swoje linki do FB to was zaprosze do grupy

Emilka
Stary 2015-02-01, 21:03   #139
niteczka83
Zadomowienie

Cytat:
Ewkien - moja córeczka też ma alergię przy odkładaniu do spania dokładnie jak u Ciebie. A w łóżeczku leży ale głównie jak jest aktywna i to samo w bujaczku, na łóżku... bo jest baaardzo aktywna w dzień i malutko śpi.
Co do wagi to tak jak napisadła Roksape. Wiesz moja startowała z podobną wagą 3890g i podejrzewam że waży koło 6 kg (ma ponad 2 miesiące), mając 6 tyg ważyła równo 5000g. I jest tylko na piersi.
Ale synek urodzony z podobną wagą 3900g, karmiony mieszanie z dużą przewagą mm ważył mając 6 tyg już 5900g, a mając 3 miesiące 7500g. I poprostu tak miał, nie był przekarmiany. Zresztą jest taka zasada że niemowlaków się nie odchudza. Nasza pediatra powiedziała że jak ma w genach słonia to muchy z niego nie zrobimy U niego to geny, szedł toczka w toczkę jak mąż (mam książeczkę zdrowia męża z dzieciństwa i dokładnie tak samo przybywali na wadze - a ten karmiony był piersią).

Cytat:
Napisane przez 19Inka90 Pokaż wiadomość
Dziewczyny czemu Was nie ma z nami na FB ??
Inka - Kochana bo ja nie wiedziałam czy dziewczyny wogóle zechcą mnie do grupy na fb, ze 2 miesiące przed cc rzadko się udzielałam, znikłam (bo remont itd), potem tylko chwilkę w ostatnim tygodniu, teraz wróciłam po 1,5 miesiąca i pomyślałam że nawet mogą mnie nie pamiętać, nie kojarzyć. Ale jeśli chętnie mnie przyjmiecie to dam linka do swojego profilu w priv wiadomości do Ciebie.
niteczka83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-02-01, 21:09   #140
19Inka90
Wtajemniczenie

Dawaj linka a nie marudź

Emilka
Stary 2015-02-01, 21:12   #141
niteczka83
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez 19Inka90 Pokaż wiadomość
Dawaj linka a nie marudź
niteczka83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-02, 19:35   #142
lioness89
Raczkowanie

GG do lioness89 Send a message via Skype™ to lioness89

Ale dawno mnie tutaj nie bylo! Dalej trzymacie tempo pisania, dziewczynki - jak znajdujecie na to czas!?
Widze, ze sporo z Was ma problemy z katarkiem - u mnie to samo . Chociaz malej nie wycieka nic z noska, to notorycznie jest zapchany (podejrzewam, ze od suchego powietrza). Czasem udaje mi sie cos wyciagnac () przy pomocy soli fizjologicznej i fridy ale szalu nie ma. Po tym jak przeczytalam o Waszych maluchach i zapaleniu pluc, troche sie zestresowalam.
Roksi: Czy oprocz temperatury 37 i wzmozonego apetytu rzeczywiscie nie bylo zadnych objawów? Mojej malej czasem cos rzezi, ale myslalam, ze to po prostu od mleka (czesto krztusi sie podczas karmienia). W piatek idziemy na wizyte do lekarza ale teraz zastanawiam sie czy nie umowic sie wczesniej?

Mysza88: Nie rezygnuj z kp! Po prostu przyjmij zasade co ma byc, to bedzie i zobaczysz, ze wszystko zacznie dzialac jak trzeba, kiedy przestaniesz sie stresowac.

Odnosnie chust - myslalam, zeby kupic sobie babasling Co sadzicie? Tu jest zdjecie: http://www.momendeavors.com/wp-conte...0.52.03-PM.png

Inka, czy ja tez moge wprosic sie na fb?

Maczuma: zgadzam sie! Czas leci niesamowicie szybko przy dziecku. Moja Mala urodzila sie dokladnie 7 tygodni temu :O ... Nie wiem jak to mozliwe - dopiero bylam w 7 tygodniu ciazy a tu juz taka pannica rosnie. Btw czy Wy tez tak tesknicie za ciaza?! Mnie czasem az na placz zbiera . Dobija mnie, ze juz nigdy nie bede w ciazy pierwszy raz i zaluje, ze zamiast celebrowac kazdy moment, marudzilam, ze chce mi sie zygac albo, ze bola mnie biodra i tak dalej hehe.

Buziaki!

Edytowane przez lioness89
Czas edycji: 2015-02-02 o 19:51
lioness89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-02, 20:06   #143
Sweet Olcia
Raczkowanie

GG do Sweet Olcia

Lioness89 jak sie zdecydujesz na ta chuste to nie sugeruj sie zdjeciem i pamietaj dziecka nigdy nie nosimy przodem do "swiata"

27.09.2014 Najszczęśliwsza żonka na świecie
Lili już jest z nami 19.12.2014
Sweet Olcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-02, 20:31   #144
19Inka90
Wtajemniczenie

Lionesss wyslij mi na priv link do Twojego fb

Emilka
Stary 2015-02-03, 10:11   #145
lioness89
Raczkowanie

GG do lioness89 Send a message via Skype™ to lioness89

Sweet Olcia: czytalam recenzje i wlasnie sporo babek na zagranicznych stronach zachwala babasling, mialam zamiar nosic w tym dzidzie bokiem - tak jak do usypiania Przynajmniej dopoki jest malutka. Moze uda mi sie pojechac do sklepu i przymierzyc to cacko.

Inka: dzieki
lioness89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-04, 12:00   #146
Sweet Olcia
Raczkowanie

GG do Sweet Olcia

Lioness mi chodzilo tylko o pozycje przodem do swiata reszta jak i chusta sa ok

27.09.2014 Najszczęśliwsza żonka na świecie
Lili już jest z nami 19.12.2014
Sweet Olcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-05, 14:53   #147
promolcia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez yanca1 Pokaż wiadomość
Promolciu - jak tam pieluszki wielorazowe? Używasz? Ja od kiedy opadl pępek "pampersów" używam tylko na noc, a w dzień wielorazówki
mamy dokładnie ten sam system ale na noc używamy pampki głównie dlatego żeby zużyć to co mamy bo jedynek miałam za dużo i maluch mi z nich wyrósł więc teraz staram się zużyć pozostałe ....w ogóle mam już tyle tych wielo, chyba z 10 różnych firm, ale wciąż wyrabiam sobie opinię, których się pozbyć a które dokupić...
Cytat:
Napisane przez Paulinkus Pokaż wiadomość

Ja czekam właśnie na moją chustę.Wczoraj zamówiłam. Mam nadzieję że i mnie i małemu się spodoba a Ty jaką kupiłaś? Ja się zdecydowałam na little frog 100% bawełna.
nosimy się w diamentowej lenny lamb i w sumie spodobało się małemu, nawet w bardzo marudny dzien po włożeniu do chusty zasypia momentalnie a ja moge odetchnąć...tylko nie wiem jak kobiety piszą, że z dzieckiem w chuście sprzątają chatę...ja tam mogę co najwyżej zrobić sobie herbatę
Cytat:
Promolcia coś mi wizaż szwankował...
Tak jak jojla napisała jesteśmy od piątku w domu i póki co tfu tfu jest wszystko dobrze
bardzo się cieszę
Cytat:
Napisane przez niteczka83 Pokaż wiadomość
Katherine - tak jak napisały dziewczyny sprawa mocno indywidualna - moja podnosi główkę na brzuchu od początku - sama w to nie wierzyłam co widziałam, jest baaaaardzo silna (gdziekolwiek się nie pojawię wszyscy to potwierdzają - pediatrzy, pielęgniarki, położne). Synek podnosił głowę z brzuszka jakoś jak miał miesiąc. Ale znam dziecko które miało 3 miesiące jak podnosiło głowę. Jeśli chodzi o przekręcanie na bok to raczej mojej wychodzi tak niechcący, i nie bardzo.

U nas dziś stuknęły 2 miesiące - ale ten czas leci

---------- Dopisano o 22:59 ---------- Poprzedni post napisano o 22:56 ----------

Biedna współczuję, takie maleństwo i tyle się wymęczyło i Ty
mój maluch chyba też z tych silniejszych, leżąc na brzuchu głowe dźwigał praktycznie od razu, potrafi tez sprytnie fiknac na boczek - gdy lezy na brzuchu, prostuje jedną rękę w przód, mocno wygiętą głową ciągnie w bok i udaje mu się przekręcić...ale nie ma się co sugerować opisami innych, każde z naszych maleństw prędzej czy później opanuje te umiejętności

u nas to do mnie przyplątała się infekcja a nie byłam przeziebiona od lat...teraz bacznie oglądam malucha - obym mi nic nie przekazała
promolcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-02-05, 16:25   #148
Roksape
Zadomowienie

Promolcia pisz do inki i wbijaj do nas na fb !!
Stary 2015-02-06, 17:04   #149
Chemisette
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez promolcia Pokaż wiadomość

u nas to do mnie przyplątała się infekcja a nie byłam przeziebiona od lat...teraz bacznie oglądam malucha - obym mi nic nie przekazała
Jak tam dziś zdrówko?
Stary 2015-02-19, 19:17   #150
Demeter
Wtajemniczenie

GG do Demeter

Wodze, ze watek umarl więc co juz nie bedzie mam grudniowych??
Wszystkie pewnie na fb, ja dziekuje.

Pozdrawiam
Demeter jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości