Wspaniałe stulecie, TVP1 - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-02-17, 09:23   #121
Stella275
Nawiedzona PeMa

Dot.: Wspaniałe stulecie, TVP1

Cześć dziewczyny,jak fajnie że powstał wątek o tym serialu Z odcinka na odcinek coraz bardziej mnie wciąga Myślę że mogę z wami poplotkować

19/2017
7/2018

Stella275 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-17, 20:00   #122
kamilululuniunia
Przyczajenie

Witam Drogie Fanki

Możecie mi napisać, bo strasznie jestem ciekawa dalszych losów a z tego co tutaj wyczytałam to będzie się działo Z chęcią bym oglądała dalsze odcinki ale niestety dźwięk w komputerze mi padł i muszę się zadowolić tym co leci w TVP
1. Jak dojdzie do ślubu Hurrem i |Sulejmana, jak przecież za kilka odcinków ma ją wywalić z pałacu
2. O co chodzi z tym lordem
3. Kto to jest ta Valide
4. Czy te pierwsze żony sułtana to też jakieś księżniczki czy coś, że je tak dobrze traktują, a Hurrem cały czas przypominają że tylko jest niewolnicą

To chyba na razie tyle
kamilululuniunia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-17, 20:19   #123
201610170910
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kamilululuniunia Pokaż wiadomość
Witam Drogie Fanki

Możecie mi napisać, bo strasznie jestem ciekawa dalszych losów a z tego co tutaj wyczytałam to będzie się działo Z chęcią bym oglądała dalsze odcinki ale niestety dźwięk w komputerze mi padł i muszę się zadowolić tym co leci w TVP
1. Jak dojdzie do ślubu Hurrem i |Sulejmana, jak przecież za kilka odcinków ma ją wywalić z pałacu
3. Kto to jest ta Valide
4. Czy te pierwsze żony sułtana to też jakieś księżniczki czy coś, że je tak dobrze traktują, a Hurrem cały czas przypominają że tylko jest niewolnicą

To chyba na razie tyle
Postaram się odpowiedzieć na tyle na ile potrafię
Hurrem poprosi by Sulejman uczynił ją wolną kobietą, on ją uwolni, a wtedy ona jako muzułmanka odmówi mu seksu, bo skoro nie jest jego żoną to jest to grzech. Sulejman odeśle ją z pałacu na jakiś czas. Kiedy Hurrem wróci sułtan podejmie decyzję o poślubieniu jej. Podczas uroczystości obrzezania Mustafy i Mehmeta wezmą cichy ślub.

Sama nie wiem o co chodzi z tym master lordem. Niestety jeszcze nie pokazano kto nim jest.

Valide to określenie dla matki sułtana. Obecnie valide jest matka Sulejmana.

Żony sułtana nie były niewolnicami, ich status zapewniał im dobre życie. Sułtan miał obowiązek zapewnić każdej żonie dostatnie życie. Hurrem przestaną przypominać, że jest niewolnicą kiedy Sulejman ją poślubi

Edytowane przez 201610170910
Czas edycji: 2015-02-17 o 20:20
201610170910 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-17, 20:27   #124
kalinolistek
Zakorzenienie

Kiedy odbędzie się ślub Hurrem i Sulejmana? I kiedy Sułtanka Matka umrze (lubię jej postać, jest niesamowita i pięknie wygląda)?

kalinolistek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-17, 21:02   #125
Chloe_7
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kamilululuniunia Pokaż wiadomość
Witam Drogie Fanki

3. Kto to jest ta Valide

To chyba na razie tyle
To ja dopiszę o tym lordzie, ale też nie jestem wszystkiego pewna, bo jego wątek jest w toku Tajemniczy lord chce zabić Ibrahima, bo uważa, że nie wyznaje on szczerze ich religii (m.in. dlatego, że postawił te rzeźby w swoim ogrodzie) i nie może taka osoba rządzić światem (tak w skrócie). Nie wiem czy i jakie ma plany co do Sulejmana.

Cytat:
Napisane przez kalinolistek Pokaż wiadomość
Kiedy odbędzie się ślub Hurrem i Sulejmana? I kiedy Sułtanka Matka umrze (lubię jej postać, jest niesamowita i pięknie wygląda)?
Umrze w 61/62 odcinku.
Chloe_7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-18, 20:32   #126
kamilululuniunia
Przyczajenie

Super bardzo Wam dziękuję No dziwi mnie że film niby na faktach historycznych a są trochę odstępstwa od tego. Niby wg Wikipedii to Sulejman miał osobiście zabić Ibrahima za namową Hurrem. a może tak będzie No i to ze Oni tacy w sobie zakochani byli, że piękne listy do siebie pisali och i ah. A w serialu listy były tylko na początku jak wszystko między nimi było cacy. No chyba że poźniej coś się rozkręci. Hurrem też angażowała się sporo w sprawy polityczne. Wydaję mi się że ten watek historyczny to bardziej poboczny jest a bardziej się liczą się kto z kim itp :P
kamilululuniunia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-18, 21:23   #127
Mija62
uparta chmura

A może ktoś wie, o co chodzi z tym pamiętnikiem Hurren, tzn konkretnie chodzi mi o to czy miała ona z kimś romans? bo ponoć były tam takie zapiski.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-02-18, 21:26   #128
201610170910
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Mija62 Pokaż wiadomość
A może ktoś wie, o co chodzi z tym pamiętnikiem Hurren, tzn konkretnie chodzi mi o to czy miała ona z kimś romans? bo ponoć były tam takie zapiski.
To jest pamiętnik Leona, ukochanego Hurrem z czasów kiedy mieszkała na Rusi. Odkąd trafiła do pałacu Sulejmana nie miała z nikim romansu, była wierna sułtanowi.
Stary 2015-02-19, 09:43   #129
Mija62
uparta chmura

Cytat:
Napisane przez Frumoasa Domnisoara Pokaż wiadomość
To jest pamiętnik Leona, ukochanego Hurrem z czasów kiedy mieszkała na Rusi. Odkąd trafiła do pałacu Sulejmana nie miała z nikim romansu, była wierna sułtanowi.
Dziękuje za odpowiedz
Stary 2015-02-19, 17:33   #130
Anunnaki
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Stella275 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny,jak fajnie że powstał wątek o tym serialu Z odcinka na odcinek coraz bardziej mnie wciąga Myślę że mogę z wami poplotkować
U mnie w oglądanie wciągnęła się mama i nawet tata. Ale niezbyt lubię oglądać razem z nimi bo zawsze muszą komentować
Świetna scena z dzisiejszego odcinka w końcówce, gdy Hurrem zamyka drzwi przed nosem Sulejmana
Anunnaki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-19, 20:09   #131
Mija62
uparta chmura

Cytat:
Napisane przez Anunnaki Pokaż wiadomość
U mnie w oglądanie wciągnęła się mama i nawet tata. Ale niezbyt lubię oglądać razem z nimi bo zawsze muszą komentować
Świetna scena z dzisiejszego odcinka w końcówce, gdy Hurrem zamyka drzwi przed nosem Sulejmana

Taak sprytnie to obmyśliła lisica Hurrem

Właśnie oglądałam całą obsade z serialu i jak śmieszne, widzieć tych aktorów zdjęcia w czasie terażniejszym

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-02-20, 11:44   #132
h2o0
Zakorzenienie

Instagram Hurrem https://instagram.com/meryemuzerlimeryem
h2o0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-20, 18:06   #133
Anunnaki
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez h2o0 Pokaż wiadomość
Meryem Uzerli to według mnie piękna kobieta ale w tych blond włosach jakoś mi nie pasuje.
Anunnaki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-22, 15:51   #134
lexi221
Zadomowienie

Jestem wielką fanką tego serialu niestety jestem w domu o 16.20 i często łapię się na końcówkę strasznie lubię takie intrygi w serialach moje klimaty
Trochę już przeczytałam na temat serialu i wiem jak się co niektóre wątki skończą muszę się kiedyś porządnie wziąć i zacząć go sobie nagrywać bo serial jest nieziemski mimo iż na początku sceptycznie do niego podchodziłam

Mam do Was pytanie w którym odc Ibrahim i Nigar spędzili razem pierwszą noc?

Btw Sulejman z każdym odc wygląda z tą brodą coraz gorzej fakt oczy ma nieziemskie, ok rozumiem, że coraz starszy ale jak dziad wygląda a nie sułtan. Co jak co ale Pasza dużo lepiej się prezentuje no i oczywiście Bali Bey moja dwójka najprzystojniejszych
lexi221 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-22, 16:09   #135
regularkate
Zadomowienie

Też zastanawiam się, co ta broda ma symbolizować. Zerknęłam ostatnio na jeden z dalszych odcinków na yt i Sulejman powoli zacznie przypominać dziadka mroza, jak się okazało Tylko jeszcze nie posiwiałego.

Hurrem się doigrała - wiem oczywiście, że na pewno jest to sytuacja tymczasowa, ale jako antyfanka tej postaci mam satysfakcję Chociaż muszę jej oddać sprawiedliwość, że odwagi i uporu w dążeniu do celu jej nie brakuje.

Smutna scena, kiedy Mahidevran leży samotna w łóżku, a sułtan rozmyśla nad sygnetem Hurrem. Sulejman jest trochę hipokrytą - sprzeciwia się ślubowi z Hurrem, bo tradycja, bo sułtan musi mieć harem itd., a tak naprawdę swoją własną decyzją pozostaje w faktycznie monogamicznym związku z Hurrem i nie dopuszcza do siebie żadnych innych kobiet. Cieszę się, że Mahidevran w końcu cokolwiek powiedziała na ten temat, bo rzeczywiście jest zbyt potulna i jeśli będzie wyłącznie czekać, to w życiu sułtan już nie zwróci na nią uwagi.

A może mi ktoś powiedzieć, czy to sułtan osobiście wybrał Hurrem na swoją nałożnicę, czy zrobił to Ibrahim? (w którymś odcinku padło takie stwierdzenie z ust Paszy, a ja jeszcze nie oglądałam wtedy serialu)

Encore Precission Bass Player.
Lancia Kappa 2.0 driver.

regularkate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-02-22, 16:15   #136
kalinolistek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez regularkate Pokaż wiadomość

A może mi ktoś powiedzieć, czy to sułtan osobiście wybrał Hurrem na swoją nałożnicę, czy zrobił to Ibrahim? (w którymś odcinku padło takie stwierdzenie z ust Paszy, a ja jeszcze nie oglądałam wtedy serialu)
A nie jest to zasluga Valide?

Stary 2015-02-22, 16:52   #137
Chloe_7
Raczkowanie

Cytat:
Też zastanawiam się, co ta broda ma symbolizować. Zerknęłam ostatnio na jeden z dalszych odcinków na yt i Sulejman powoli zacznie przypominać dziadka mroza, jak się okazało Tylko jeszcze nie posiwiałego.

Hurrem się doigrała - wiem oczywiście, że na pewno jest to sytuacja tymczasowa, ale jako antyfanka tej postaci mam satysfakcję Chociaż muszę jej oddać sprawiedliwość, że odwagi i uporu w dążeniu do celu jej nie brakuje.

Smutna scena, kiedy Mahidevran leży samotna w łóżku, a sułtan rozmyśla nad sygnetem Hurrem. Sulejman jest trochę hipokrytą - sprzeciwia się ślubowi z Hurrem, bo tradycja, bo sułtan musi mieć harem itd., a tak naprawdę swoją własną decyzją pozostaje w faktycznie monogamicznym związku z Hurrem i nie dopuszcza do siebie żadnych innych kobiet. Cieszę się, że Mahidevran w końcu cokolwiek powiedziała na ten temat, bo rzeczywiście jest zbyt potulna i jeśli będzie wyłącznie czekać, to w życiu sułtan już nie zwróci na nią uwagi.

Ibrahim podarował Hurrem Sułtanowi "w prezencie", to on ja przywiózł do pałacu.
A później to już chyba wiesz jak się rozkreciło?

Edytowane przez Chloe_7
Czas edycji: 2015-02-22 o 16:55
Stary 2015-02-22, 17:36   #138
201610170910
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez lexi221 Pokaż wiadomość
Jestem wielką fanką tego serialu niestety jestem w domu o 16.20 i często łapię się na końcówkę strasznie lubię takie intrygi w serialach moje klimaty
Trochę już przeczytałam na temat serialu i wiem jak się co niektóre wątki skończą muszę się kiedyś porządnie wziąć i zacząć go sobie nagrywać bo serial jest nieziemski mimo iż na początku sceptycznie do niego podchodziłam

Mam do Was pytanie w którym odc Ibrahim i Nigar spędzili razem pierwszą noc?

Btw Sulejman z każdym odc wygląda z tą brodą coraz gorzej fakt oczy ma nieziemskie, ok rozumiem, że coraz starszy ale jak dziad wygląda a nie sułtan. Co jak co ale Pasza dużo lepiej się prezentuje no i oczywiście Bali Bey moja dwójka najprzystojniejszych
Wszystkie odcinki wyemitowane przez TVP 1 są na YouTube, wiec nie musisz ich nagrywać
Stary 2015-02-22, 18:29   #139
lexi221
Zadomowienie

Wiem ale mimo wszystko w każdej chwili osoba która je wstawia może je usunąć.
Żałuję że przeczytałam kilka streszczeń mimo wszystko szkoda mi Paszy i Nigar myślałam, że ktoś wreszcie utrze nosa Hurrem nie mogę uwierzyć, że Sulejman wyda wyrok na swego sługę ale to przez tą głupią jędzę Hurrem, no i jeszcze biedny oberwie strzałą zatrutą .
Ibrahima lubię dlatego, że jest w nim coś z diabła i anioła nie znoszę przelukrowanych facetów a tak ma w sobie to coś i dzięki temu nie jest nudno
Dobrze, że serial leci teraz w piątki wtedy wracam wcześniej z pracy a teraz to już w ogóle będą leciały bardzo ciekawe odcinki
Gdybym mogła oglądałabym do przodu na yt ale wolę poczekać na odc po polsku

Edytowane przez lexi221
Czas edycji: 2015-02-22 o 18:36

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-02-22, 18:40   #140
201610170910
Konto usunięte

Cytat:
Wiem ale mimo wszystko w każdej chwili osoba która je wstawia może je usunąć.
Żałuję że przeczytałam kilka streszczeń mimo wszystko szkoda mi Paszy i Nigar myślałam, że ktoś wreszcie utrze nosa Hurrem nie mogę uwierzyć, że Sulejman wyda wyrok na swego sługę ale to przez tą głupią jędzę Hurrem, no i jeszcze biedny oberwie strzałą zatrutą .
Ibrahima lubię dlatego, że jest w nim coś z diabła i anioła nie znoszę przelukrowanych facetów a tak ma w sobie to coś i dzięki temu nie jest nudno
Dobrze, że serial leci teraz w piątki wtedy wracam wcześniej z pracy a teraz to już w ogóle będą leciały bardzo ciekawe odcinki
Gdybym mogła oglądałabym do przodu na yt ale wolę poczekać na odc po polsku
Ja oglądam do przodu i trochę mniej już lubię Ibrahima
Stary 2015-02-22, 18:45   #141
lexi221
Zadomowienie

Cytat:
Ja oglądam do przodu i trochę mniej już lubię Ibrahima
Podobno razem z Nigar wyrządzą dużo złego ale Hatice też nie będzie bez winy skoro powie Nigar, że jej dziecko umarło. Dobrze jednak, że Ibrahim w to nie uwierzy.

Przyznaj jednak, że bez takiej postaci byłoby nudno tak jak poprzednio napisałam nie lubię gdy wszystkie postaci w serialach są zbyt przesłodzone a po takim Ibrahimie nie wiadomo czego się spodziewać w jednej chwili porywczy a za chwilę łagodnieje człowiek zagadka. Jak on może z tą Hatice wytrzymać dziwię się.
Stary 2015-02-22, 19:30   #142
regularkate
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Chloe_7 Pokaż wiadomość
Ibrahim podarował Hurrem Sułtanowi "w prezencie", to on ja przywiózł do pałacu.
A później to już chyba wiesz jak się rozkreciło?
Mniej więcej wiem, choć oglądam właściwie od czasu, jak już chyba Mihrimah była na świecie.

Kojarzę właśnie taką scenę, jak dziewczyny stoją w rzędzie i je oglądają, dokładnie tak, jak było z tymi dwiema rusinkami Dlatego pytam, bo zastanawia mnie, komu Hurrem powinna być wdzięczna za swoją obecną pozycję. Ale chyba po prostu w wolnej chwili odnajdę odcinek i luknę.

Lancia Kappa 2.0 driver.

Stary 2015-02-22, 21:05   #143
kalinolistek
Zakorzenienie

Cytat:
Mniej więcej wiem, choć oglądam właściwie od czasu, jak już chyba Mihrimah była na świecie.

Kojarzę właśnie taką scenę, jak dziewczyny stoją w rzędzie i je oglądają, dokładnie tak, jak było z tymi dwiema rusinkami Dlatego pytam, bo zastanawia mnie, komu Hurrem powinna być wdzięczna za swoją obecną pozycję. Ale chyba po prostu w wolnej chwili odnajdę odcinek i luknę.
Ja pamiętam odcinek, gdy Hurrem stala w rzedzie z innymi niewolnicami i przyszedl Sulejman, a ona z wrazenia zemdlala. pozniej on ja zaprosil do alkowy

Stary 2015-02-22, 21:27   #144
Mija62
uparta chmura

To Nigar bedzie miała dziecko z Ibrahimem?o nie. Jak ona mnie drażni, za to Hatice lubie bardzo.
Stary 2015-02-22, 21:40   #145
201610170910
Konto usunięte

Cytat:
Podobno razem z Nigar wyrządzą dużo złego ale Hatice też nie będzie bez winy skoro powie Nigar, że jej dziecko umarło. Dobrze jednak, że Ibrahim w to nie uwierzy.

Przyznaj jednak, że bez takiej postaci byłoby nudno tak jak poprzednio napisałam nie lubię gdy wszystkie postaci w serialach są zbyt przesłodzone a po takim Ibrahimie nie wiadomo czego się spodziewać w jednej chwili porywczy a za chwilę łagodnieje człowiek zagadka. Jak on może z tą Hatice wytrzymać dziwię się.
Ja lubię Ibrahim, ale po kilku jego akcjach już mniej. Najbardziej mnie wkurza zachowanie Sulejmana w stosunku do Hurrem, kilka razy powinien był ją ukarać, np. za zabicie Izabeli, a on nic nie zrobił.
Stary 2015-02-22, 21:49   #146
kalinolistek
Zakorzenienie

Cytat:
Ja lubię Ibrahim, ale po kilku jego akcjach już mniej. Najbardziej mnie wkurza zachowanie Sulejmana w stosunku do Hurrem, kilka razy powinien był ją ukarać, np. za zabicie Izabeli, a on nic nie zrobił.
Powiedzcie mi, jak zginela Izabela?

Stary 2015-02-22, 22:08   #147
201610170910
Konto usunięte

Cytat:
Hurrem kazała ją wrzucić w worku do morza
Stary 2015-02-22, 22:09   #148
regularkate
Zadomowienie

Cytat:
Wydaje mi się, że Nigar i Gul aga na polecenie Hurrem utopili ją w morzu. Nie było to do końca jasno wskazane, tylko słowa Hurrem na ten temat się pojawiły. Co podejrzane, Sulejman jakby odruchowo zaczął Hurrem bronić, mówiąc, że Izabela odpłynęła statkiem do domu/do narzeczonego (odpłynęła, ale karmić ryby, nie wiem, skąd te słowa sułtana ).

Nie dość, że Hurrem nie doznała żadnej kary, to jeszcze ją Sulek nagrodził, wyzwalając

Lancia Kappa 2.0 driver.

Stary 2015-02-22, 22:14   #149
kalinolistek
Zakorzenienie

Cytat:
Wydaje mi się, że Nigar i Gul aga na polecenie Hurrem utopili ją w morzu. Nie było to do końca jasno wskazane, tylko słowa Hurrem na ten temat się pojawiły. Co podejrzane, Sulejman jakby odruchowo zaczął Hurrem bronić, mówiąc, że Izabela odpłynęła statkiem do domu/do narzeczonego (odpłynęła, ale karmić ryby, nie wiem, skąd te słowa sułtana ).

Nie dość, że Hurrem nie doznała żadnej kary, to jeszcze ją Sulek nagrodził, wyzwalając
Przewrotny ten serial, oj przewrotny.

Stary 2015-02-23, 13:31   #150
Chloe_7
Raczkowanie

Cytat:

Moim zdaniem powinna być wdzięczna Nigar, która na początku udzieliła jej kilku rad jak zwrócić uwagę Sułtana i dostać się do jego komnaty . A w międzyczasie też Ibrahim wybrał ją (i kilka innych) i kazał przygotować na wieczorne przyjęcie (po tańcach Sułtan rzucił fioletową chustę Hurrem, a następnej nocy została przygotowana na noc z Sulejmanem).

Edytowane przez Chloe_7
Czas edycji: 2015-02-23 o 13:43
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości